3 Νοεμβρίου 2007

Ευχαριστίες και μια πρόταση.


Λοιπόν καλά ξεκουράστηκα :) Πάει σχεδόν μήνας που στο μπλογκ μου γράφουν άλλοι. Και όμως δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου. Όταν καλούσα 4-5 μπλόγκερς να μου γράψουν τις σκέψεις τους για το φαινόμενο μπλόγκιγκ και τη σχέση που απόκτησαν με αυτό οι Κύπριοι, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα φτάναμε μέχρι σήμερα.

Δεκατέσσερα κείμενα και περίπου 140 σχόλια είναι ο αριθμητικός απολογισμός της συζήτησης. Κείμενα που εύκολα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση σεμιναρίου για τη Κυπριακή μπλογκόσφαιρα. Πιστέψτε με έχω λάβει μέρος σε πάμπολλα σεμινάρια. Ελάχιστα κάλυψαν το θέμα τους με τόση πληρότητα όσο οι μπλόγκερς κάλυψαν το δικό τους εδώ. Έχουμε στα χέρια μας ένα πλούσιο υλικό που μπορώ να ισχυριστώ ότι αποτελεί τη πρώτη σοβαρή προσπάθεια ανάλυσης της Κυπριακής μπλογκόσφαιρας και όλων των παραμέτρων της.


Το υλικό είναι διαθέσιμο σε όποιο μελλοντικά θελήσει να ασχοληθεί με το θέμα. Όλα τα κείμενα θα τοποθετηθούν στη διπλανή στ
ήλη για εύκολη πρόσβαση. Ευχαριστώ όλους, κειμενογράφους, σχολιαστές αλλά και τους αναγνώστες που δεν κάνουν γνωστή τη παρουσία τους. Τα κείμενα αυτά είχαν μεγάλη απήχηση και απόδειξη είναι ότι στη διάρκεια αυτών των 23 ημερών το μπλογκ είχε πάνω από 2500 unique visitors. Νούμερα που ούτε τα ονειρευόταν πριν. 75% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Τα συμπεράσματα πολλά. Το μοναδικό που θα διατυπώσω εγώ, είναι ότι οι μπλόγκερς και οι αναγνώστες τους ενδιαφέρονται για τα πως και γιατί της μπλογκο-κοινότητας τους.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του.


Κάποιοι θα πουν ότι προσδίνω στο θέμα περισσότερη σοβαρότητα από όση του αξίζει. Να μου επιτρέψουν να διαφωνήσω. Έστω και με καθυστέρηση από τον υπόλοιπο κόσμο, οι κυπριακές εφημερίδες, τα περιοδικά και το ραδιόφωνο, ανακάλυψαν, και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προβάλλουν τα μπλογκς και τους δημιουργούς τους. Αυτή η προβολή που θα μεγαλώσει κι' άλλο, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη χρήση του ίντερνετ, εγγυάται μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα των μπλογκς στο σύντομο μέλλον. Κατ' επέκταση και μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης στα κοινά.

Η περίπτωση της Νεσιέ Γιασίν όπου περισσότερα από 15 ιστολόγια ανάρτησαν κείμενα συμπαράστασης χωρίς καμιά προσυνεννόηση, είναι χαρακτηριστική. Οι εφημερίδες παρόλο που ήταν ενήμερες δεν έδωσαν καμιά απολύτως προβολή στο θέμα. Τα ιστολόγια μπορούν να εξελικτούν σε ένα μέσο για την χωρίς τεχνητούς φραγμούς ενημέρωση του πολίτη.

***********

ΠΡΟΤΑΣΗ

Σήμερα άρχισε το κυνήγι. Μια στρατιά από 50,000 πάνοπλους συμπατριώτες μας θα αμοληθούν στα βουνά και στα λαγκάδια, μαζί με άλλα τόσα κυνηγετικά σκυλιά, και αλίμονο σε ότι κινείται. Υποκινούμενος από τη ζωόφιλη φύση μου αλλά και τη ισχυρή άποψη ότι ο Κύπριος κυνηγός κάθε άλλο παρά αγαπά το περιβάλλον, (ναι, υπάρχουν και εξαιρέσεις) θα πρότεινα σαν πρώτο βήμα κοινής δράσης τη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού.
Σε ένα μικρό νησί όπως η Κύπρος, η υπό διωγμό πανίδα δεν φτάνει που ασφυκτιά στους συνεχώς συρρικνούμενους βιότοπους, έχει να αντιμετωπίσει και την παρουσιαζόμενη σαν σπορ θηριωδία 100,000 άλλων ζώων και ανθρώπων (τα σκυλιά τα δικαιολογώ, τους ανθρώπους όχι). Στην Ελλάδα παρόμοια πρωτοβουλία των μπλόγκερς βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη.

Κατατοπιστικό και συνάμα καταιγιστικό είναι σχετικό άρθρο του Πολίτη Πήττα
εδώ

Οι εφημερίδες όχι μόνο δεν φαίνεται να ανησυχούν για τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει το κυνήγι σε τέτοια κλίμακα (επιχείρηση σκούπα), αλλά κάνουν και αφιερώματα με ολόκληρα ολοσέλιδα ή και ένθετα. Οι μπλόγκερς που δεν έχουν καμιά ανάγκη να χαϊδεύουν τα αυτιά των αναγνωστών τους, μπορούν να αναλάβουν μια μακροχρόνια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στη κυβέρνηση και τη βουλή. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Θα αποτελέσει όμως το προζύμι της συνειδητοποίησης όλων και περισσότερων συμπατριωτών μας για το επιβλαβές της βάρβαρης αυτής συνήθειας.

Λέω να προχωρήσουμε στη υλοποίηση της πρωτοβουλίας αν φανεί από τα σχόλια και το διάλογο που θα ακολουθήσει ότι θα υπάρξει ενεργός συμμετοχή και από άλλα μπλογκς. Εν αναμονή....

5 σχόλια:

APOTINEDRA είπε...

Υπογράφω πρώτη...δεν υπάρχει τίποτα πιο βάρβαρο από το κυνήγι!

Greekstories είπε...

Παλι δευτερος εγω...Υπογραφω κι'εγω.

Lexi_penitas είπε...

Εννοείται ότι οι υπογραφές δεν θα μπουν εδώ. Εδώ θα δούμε τις προθέσεις των μπλόγκερς και θα προχωρήσουμε σε ανάρτηση banner σε όλα τα μπλογκς που θέλουν να συμμετέχουν. Τα banners θα μεταφέρουν τον αναγνώστη στο petition όπου θα υπογράφει.

Από τα πρώτα θετικά σχόλια φαίνεται ότι πάμε καλά. Είχα επίσης και 2 e-mails από μπλόγκερς που θα συμμετάσχουν.

Ανώνυμος είπε...

Υπογράφω και με τα δύο χέρια.

Aceras Anthropophorum είπε...

Λυπούμαι φίλε αλλά δεν θέλω να υπογράψω. Για να πώ το γιατί θα ήθελα δεκαέξι πήχες σεντόνι να γράψω πάνω τους λόγους. Με λλία λόγια, άλλον τα πλάσματα τζαι άλλον τα χτηνά. Δεν μπορείς έτσι εύκολα να χρησημοποιείς την λέξη δολοφονία για τα χτηνά. Τα οικολογικά ισοζύγια διορθώνουνται τζαι με την κυνηγετική παιδεία, το αυτηρό regulation του κυνηγίου τζαι ένα σωρό άλλο μέτρα εκτός που την απαγόρευση. Δεν είμαι κυνηγός. Αγαπώ τη φύση ίσως παραπάνω που τους αθρώπους. Προτιμώ να κυνηγώ τα χτηνά τζαι τα πετούμενα τα άγρια με την φωτογραφική. Δεν με ενοχλεί που άλλοι τα κυνηγούν με την κάννην. Τζείνον που με ενοχλεί είναι η έλλειψη μέτρου. Τζιαι το μέτρον δέν είναι η απαγόρευση.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη