16 Ιανουαρίου 2010

Το κίνημα της επανένωσης περιμένει περισσότερα από το ΑΚΕΛ


Ξεφτίζει για καλά η εικόνα του πρωτοπόρου σε θέματα επαναπροσέγγισης που περιέβαλλε το ΑΚΕΛ για δεκαετίες. Η συμπόρευση του με τον Τάσσο και η συνενοχή του στη δαιμονοποίηση για 4 ολόκληρα χρόνια του Ανάν, η κάλυψη που έδινε στην αλλεργία του Τάσσου στην έναρξη διαλόγου με τους συνοίκους Τ/Κ, η συμμετοχή του στη περιρρέουσα και πάνω απ΄όλα η αδυναμία να δώσει το παρόν του στο ραντεβού της ιστορίας το 2003, του αφαίρεσαν την έξωθεν καλή μαρτυρία όσον αφορά τις προθέσεις του στα θέματα της επανένωσης.


Η αποφασιστικότητα για λύση και επανένωση που επέδειξε ο πρόεδρος Χριστόφιας τόσο προεκλογικά αλλά και μετά την εκλογή του, ήρθαν να διορθώσουν την εικόνα του και να αναπτερώσουν την ελπίδα, που κακά τα ψέμματα, χωρίς την αποφασιστική συμβολή του ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει. Παρ΄όλες τις κατά καιρούς αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και συμπεριφορές του που συχνά προκαλούν σύγχυση, κρίνω ότι ο πρόεδρος παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην εξεύρεση λύσης. Εξάλλου τα επί μέρους λάθη τακτικής για τα οποία τον κατηγορεί ο ΔΗΣΥ, αν αποφεύγονταν από ελάχιστα έως καθόλου θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση. Ο Νίκος Αναστασιάδης εξάλλου το γνωρίζει καλά αυτό, αλλά πρέπει να καταλάβουμε και μεις ότι έχει ανάγκη διαφοροποίησης για σκοπούς εσωκομματικής κατανάλωσης. 

Φραστικά το ΑΚΕΛ δεν χάνει ευκαιρία να διακηρύσσει την προσήλωση του στην επανένωση. Όμως τα έργα διίστανται των λόγων. Η συμμετοχή τόσο του ΑΚΕΛ όσο και των οργανώσεων του στις διεργασίες που γίνονται από τη βάση των δύο κοινοτήτων για προώθηση της συνεννόησης, της προσέγγισης και της επανένωσης είναι από μηδενική μέχρι απλά συμβολική. Σε καμιά από τις πολλές κοινές εκδηλώσεις Ε/Κ και Τ/Κ δεν υπάρχει οργανωμένη μαζική συμμετοχή του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ ή της Προοδευτικής εκτός από τις λίγες που διοργανώνουν οι ίδιοι. Παρόμοιες αγκυλώσεις με αυτές που το δυσκολεύουν στη συνεννόηση με το ΔΗΣΥ, φαίνεται να έχει το ΑΚΕΛ και με τις πολιτικές δυνάμεις που στον πολιτικό χάρτη, σχηματικά βρίσκονται στα αριστερά του και που πρωτοπορούν στις κινητοποιήσεις.



Μια πρόσθετη αδυναμία και το πιο κατακριτέο σημείο στη πολιτική του ΑΚΕΛ τον τελευταίο χρόνο είναι η αμυντική στάση του απέναντι στο απορριπτικό μέτωπο. Υπάρχουν πάμπολλες δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού τους τελευταίους μήνες που έχουν σαν βασική επιδίωξη τον κατευνασμό της έξαψης του Κάρογιαν, του Ομήρου και των υπολοίπων καπετάνιων, λοχαγών, δεκανέων και φαντάρων του μετώπου των διχοτομιστών.


Δεν αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος ότι η κατ΄επανάληψη χρήση απολογητικής φρασεολογίας, που σκοπό έχει να διαβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος δεν θα κάνει υποχωρήσεις δεν βοηθά τη δημόσια εικόνα του; Ότι είναι εξευτελιστικό και μόνο που νιώθει την υποχρέωση να δίνει εξηγήσεις για γνωστά και αυτονόητα. Και σε ποιους; Σε αυτούς οι οποίοι χρωστούν στο ΑΚΕΛ πολλαπλάσια από ότι τους χρωστά. 

Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίσει αυτόν και το κόμμα του σαν άτολμους, αδύναμους και φοβισμένους. Αντί ενός αποφασιστικού, δυναμικού, αισιόδοξου και ελπιδοφόρου πολιτικού λόγου, αρθρώνει ένα μίζερο λόγο που δεν μπορεί να εμπνεύσει ούτε τα ίδια τα μέλη του κόμματος του. Ακόμα και όταν απευθύνεται στη Τουρκία ο λόγος του είναι γεμάτος αρνητισμό και απειλές (σαφώς χωρίς αντίκρυσμα) αντί να είναι θετικός, τολμηρός και δεικτικός του μοναδικού δρόμου που πρέπει οι δύο χώρες να βαδίσουν.


Το κίνημα της επανένωσης δεν το βοηθάς με απολογητικό λόγο, μίζερο ύφος και αναμονή στο καναπέ. Το βοηθάς με λόγο εμπνευσμένο, συμπεριφορά πρωτοπόρου και μαζική συμμετοχή. Όπως έγραψα πιο πάνω επανένωση χωρίς ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει. Και στο βαθμό που το ΑΚΕΛ ανασκουμπώνεται και κινητοποιεί τους πολίτες τόσο το κίνημα θα φουντώνει. Και το ΑΚΕΛ δεν με έπεισε ότι μπήκε στη μάχη της επανένωσης με όλο του το κέφι. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί περισσότερα. Και μας είναι απόλυτα αναγκαία.

23 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Αφήνεις έξω μιαν βασικήν παράμετρο που καθορίζει την στάση του Ακέλ. Είδες εσύ πρότασην εποικοδομητική που την Τουρκία, άτε που τον Τταλάτ, που δεν την αξιποίησεν το Ακέλ;

Ότι στάσην τζιαι να εκράτεν το Ακέλ προς το απορριπτικό μέτωπο τζιαι τους συγκυβερνήτες, τίποτε δεν θα άλλασσεν για την στάση της Τουρκίας τζιαι του Τταλάτ. Δυστυχώς, ότι στάσην τζιαι να εκράτεν ο κόσμος στην εκ κοινότηταν, πάλε στο τραπέζιν των συνομιλιών δεν θα άλλασσεν τίποτε που τζιείνα που επρότεινεν η Τουρκία.

Για το ότι ξηκανναουρίζει ο Χριστόφκιας 18 μήνες δεν φταίει ούτε ο ίδιος, ούτε η τακτική του. Φταίει το ότι η Τουρκία ακόμα να αποφασίσει τί θέλει να δεχτεί πέραν που τα δύο κράτη του Έρογλου που δεν δέχουμαι ούτε γω να δεχτεί ο Χριστόφκιας.

Προς το παρόν τίποτε δεν μπορεί να αποδείξει ότι το σχέδιον Αναν η Τουρκία εδέχτηκεν το γιατί επήεν ο Τάσσος τζιαι εκόττησεν τους την στάσην του για όχι, οπότε τίποτε δεν εχάνναν. Αν το εδέχετουν πραγματικά, θα το εξαναπροτίνησκεν στο τραπέζιν των συνομηλιών, έστω τζιαι για κόκκινη γραμμή.

Ανώνυμος είπε...

Ο χριστοφκιας εν δεχετε το σχεδιο αναν λαλει. Εν τζαι να πελλανουμεν τον κασμον ασερα.

Οταν εφκηκεν προεδρος ο χριστοφκιας αντι να το πιαει να προτεινει τες αλλαγες που θελει εξεκινησεν που την αρκην επερασαν 18 μηνες τζαι λαλεις εν η τουρκια που φταει διοτι δεν καταθετει το αναν αλλα καταθετει αλλα? Δεν την καταλαβω την λογικη σου.

Εκαμα χαζιν πολιν με τες επιστολες που βουρα να πεψει στους ξενους. Μα ηντα που θελει τουτος? δοτην λυσην? ξα επιδιαιτισιαν? :)

Εν η ευκαιρια του να πιασει τες προτασεις που εδωσαν τζαι να δωσεις τες δικες του προτασεις πισω. Aν τζεινα που να ζητησει εννα μεσα στα πλαισια της ΔΔΟ τζαι εν τεκμηριωμενα η τουρκια θα τα δεχτει. Eκτισεν ολοκληρην στρατηγικην πανω στο οτι θελει λυσην η τουρκια τζαι εν πολλα σοβαρη για να κλωση τζαι να φαει τα μουτρα της. Νομιζεις πως ο Ερτογαν τζαι ο Νταβαταγλου εχουν τον νουν του τασσου?

Τα μακρα (καλαν τουτος εκαμεν τα πολλα μακρα αλλα τεσπα) κοντα εγινηκαν.

Lexi_penitas είπε...

Ασέρα το γεγονός ότι η Τουρκία έχει άτεγκτη στάση δεν δικαιολογεί ούτε στο ελάχιστο την μαλθακή στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στην ανάγκη οι δύο κοινότητες να ξανασμίξουν και να βρουν γλώσσα συνεννόησης. Ξεκινώντας από το λαό, τις μαζικές οργανώσεις και μετά στα ίδια τα κόμματα. Το ΑΚΕλ ξεκίνησε ανάποδα, δλδ που το κόμμα τζιαι έφτασε κούτσα κούτσα ως τες οργανώσεις του. Φαίνεται ότι η εκτίμηση τους είναι ότι ο λαός βρίσκει τα μόνος του. Τζιαι όντως έτσι είναι με μια μικρή διαφορά. Τζεινους που εν εγλκωβισμένοι στα κόμματα. Τζιαι ξέρουμε πολλά καλά ότι οι αριστεροί αν δεν πιαν γραμμή που το κόμμα δεν συμμετέχουν πούποτε. Άσε που καμιά φορά θεωρούν και ύποπτα όσα δεν εκπορεύονται που το κόμμα.

Αν το 2003 έπιαννεν το μήνυμα τζιαι εσυμπεριφέρετουν σαν το κόμμα που είσιεν στόχο ζωής την επανένωση, θα εσμιεν με του Τ/Κ που τες θκυο μερκές των οδοφραγμάτων τζιαι θα τα εγκρεμίζαμεν. Η ίδια μαλθακή συμπεριφορά στο ζήτημα της εμπλοκής των πολιτών συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Acera φάσκεις τζαι αντιφάσκεις. Δε το σχόλιο που έκαμες στο proletariakon τζαι εν να καταλάβεις. Τωρά συμφωνω μαζί σου. Φίλε Λέξη παρατηρώ να μιλάτε κάμποσοι για κίνημα επανένωσης τζαι τάχα απουσιάζει το ΑΚΕΛ τζαι οι οργανώσεις του. Παντές τζαι το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ, Η ΕΔΟΝ εγινήκαν εχτές με ιστορία έχουν με τίποτε. 2 του Σεπτέβρη εγίνηκε η πιο μαζική εκδήλωση στον 0ρφέα με πάνω που 1000 άτομα τζαι που τες 2 κοινότητες. πόσοι που σας ησαστε τζιαμέ. Μιλάς φίλε μου για κινητοποιήσεις εννοείς του τύπου που υπογράφουν 50 οργανώσεις μαζεύκουν 100 άτομα τζαι θεωρούν ότι κρατούν την υπόθεση της επανένωσης στα σιέρκα τους. Χρειάζεται παραπάνω σεβασμός όταν λαλούμε ότι τάχα δεν πείθει το ΑΚΕΛ ότι μπήκε στην μάχη της επανένωσης. Καλά πότε έφκηκε τζαι εν να μπεί? τες δυσκολίες λοαρκάζεται τες?

Aceras Anthropophorum είπε...

To 2003 oi τουρκοκυπριακές οργανώσεις, με πρώτον το CTP, εζητούσαν που το Ακέλ να μείνει έξω για να μεν κατηγορηθούν προδότες τζιαι να επέμβει ο στρατός. Το Ακέλ δεν έκαμεν τίποτε άλλο παρά να σεβαστεί αυτόν που του εζητήσαν οι τουρκοκύπριοι. Όταν λες μαλθακή στάση πρέπει να βάλλεις τζιαι γεγονότα μέσα στην έννοια, διότι με την ίδιαν ευκολία ο Άντρος Κυπριανού θα πεί "πρωτοποριακή στάση για την επανένωση".

Απόδειξε μου ότι το ναι της Τουρκίας ήταν ελικρινές τζιαι όχι κόλπο για να πετύχει διπλωματικά πλεονεκτήματα εκμεταλλευόμενος την ατζιαμοσύνη του Τάσσου.

Μετά που το 2004, ο Κυπριακός λαός έριξεν τον Τάσσον κάτω τζιαι έδωσεν πέραν των 2/3 στους οπαδούς της λύσης. Τί έκαμεν ο Τταλάτ για να πετύχει αυτόν που δεν επέτυχεν τζιαι που υποτίθετε έθελεν το 2004; Το Ακέλ μετά το όχι έδωσεν μιαν λίσταν με πράματα που έθελεν να αλλάξουν που το σχέδιον Ανάν. Πολλά λογικά που δεν εντζίζαν τες παραμέτρους του σχεδίου αλλά την ασφάλειαν εφαρμογής του. Ο Τταλάτ τότε είπεν, αν εν για τούτα που απορρίψαν το σχέδιον δεχούμαστιν τα. Πούντο τζιαι εδεχτήκαν τα; Αν εβάλλαν τούτα σαν ελάχιστες απαιτήσεις που τα πέρσι, το κυπριακόν ήταν ναν λυμένον.

Δεν μπορείς να φορτώννεις του Χριστόφκια τζιαι τες ευθύνες του Τταλάτ. Αν ο Χριστόφκιας απογοήτεψεν 1, οι ποτζιοί απογοητέψαν 100. Τελικά εκατάλαβα ότι τα τουρτζιά είναι η χειρότερη πικοιλία κυπραίων. 100 φορές παραπάνω συφφεροντολόγοι τζιαι γάροι που τους δικούς μας. Κυπραίοι στο τετράγωνον είναι.

Aceras Anthropophorum είπε...

Χωρικέ εσύ δεν έζησες το τι μας εκάμαν οι μεσολαβητές το 2004, ο Χριστόφκιας έζησεν τα τζιαι φοάται τα. Δεν θέλει να μας κολλήσουν στον τοίχον τζιαι να μας πουν το παίρνεις ή το αφήνεις. Ένεξάρτητα το πως το εχειρήστην ο Τάσσος που είχεν ήδη προαποφασίσει ότι θα απορρίψει το σχέδιον πριν να πάει στες διαπραγματεύσεις, οι μεσολαβητές μας την εκάτσαν κανονικά. Το ίδιον θα μας εκάμναν τζιαι αν ο Τάσσος εδιαπραγματευόταν. Τίποτε δεν θα εκάμναν της Τουρκίας ότι στάσην τζιαι να κρατούσαμεν διότι η Τουρκία δεν τους χρωστά τίποτε.

Αν έθελεν πολλά λύσην ο Τταλάτ, ήταν αν τα κανονίσει να βάλει κάτι λογικό στο τραπέζιν των συνομιλιών. Αν χάσει τες εκλογές, είναι που την κκελέν του τζιαι μόνον τζιαι όχι διότι τον εδυσκολέψαμεν εμείς. Είναι ένας άχρηστος, όπως τζιαι το κόμμαν του. Εδώ έναν οδόφραγμαν τζιαι έσπασεν μας να το ανοίξει, τζιαι για το άλλον κολυσιεργεί ακόμα. Επαναλαμβάννω, αν κρίνουμεν τους δικούς μας για άχρηστους, του ποτζιεί για τι πρέπει να τους κρίνουμεν;

Ανώνυμε, ναι μπορεί κάποιος να κρίνει ότι φάσκω τζιαι αντιφάσκω. Ειδικά άμαν κρίνω έναν κόμμαν που φάσκει τζιαι αντιφάσκει. Τωρά είμαι στο φεγγάριν της συμπάθειας διότι ο Χριστόφκιας μάσιεται να λογικέψει τους Τούρκους που εφκάλαν τζιαι το σιοινίν τζιαι το παλλούτζιν. Πον να τελειώσει τζιαι εν να τον κρίνω συνολικά, αν αποτύχει, θα αθθυμιθώ ούλλον του το πολιτικόν ποιόν, θα αντιφάκσω πάλε με αυτά που λαλώ τωρά.

gregoris είπε...

λέξη, εύστοχο τζιαι επί της ουσίας το κείμενο σου
ασέρας, που σου νεύκω που πάεις.
ανώνυμε, έσιεις ένα ππόιντ για τες 50 οργανώσεις τζιαι τα 100 άτομα, αλλά είσαι πολλά ακελικός για να δεις ούλλην την εικόνα.
εν ένα πράμα να μαζεύκεις 500 (όι 1000, ήμουν τζιαμέ) για να τους ταίσεις στον ορφέα τζιαι άλλον να μαζεύκεις 600 σε 2 παράλληλες πορείες με κοινή εκδήλωση μέσα στη νεκρή ζώνη.
στο δια ταύτα. υπάρχει συγκεκριμένη δικοινοτική πρωτοβουλία "Ενωμένη Κύπρος", κάμνει συνέλευση την Τρίτη για να αποφασίσει κινητοποιήσεις. το ακελ τζιαι οι οργανώσεις του εννά παίξουν, οξά κωλύονται;

Aceras Anthropophorum είπε...

Πε μας μιαν πρωτοβουλίαν της τουρκικής πλευράς που δεν την αξιοποιήσαμεν ρε Γρηγόρη. Πέ μας τζιαι τι εγινήκαν όλες οι προτάσεις που εβάλεν ο Χριστόφιας κάτω τζιαι που θεωρώ πολλά επικοδομιτικές. Ακόμα τζιαι για το περιουσιακόν επήεν με νέα μυαλά προτείνοντας το πολλά κοινωνικό μέτρο, αν ο ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης δεν θα πάει να κατοικήσει να είναι αναγκασμένος να το ενοικιάζει για 20 χρόνια στον χρήστην αν δεν θέλει να το πουλήσει ή να το ανταλλάξει. Όλα πάνω σε τοίχον επέσαν. Αμφισβητάς το; Εν ευθύνη του Χριστόφια η στάση της τουρκικής πλευράς; Πιστεύεις σοβαρά ότι υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να επιδράσει αποτελεσματικά πάνω στην Τουρκία τζιαι δεν εξιοποιήθηκε; Έχεις να δακτυλοδείξεις μιαν αδιάλλαχτην πρότασην του Χριστόφκια;

Το ότι αντιπαθείτε τους οργανωμένους ακελικούς είναι δεδομένον ότι τζιαι να γινεί. Ο απλός κόσμος μπορεί να προτιμά, να του αρέσκει, να του κάμνει κέφι το φαΐ στον Ορφέα σαν ευκαιρία πολιτικής σύναξης. Που εν το κακό; Γιατί τόση υποτίμηση για τα μή ιντελλέξιουαλ; Γιατί να έχουν όλοι το στύλ το δικό σου; Τζιαι δεν ήταν μόνο στον Ορφέα. Η Πεό έκαμε, το Ακέλ Αμμοχώστου έκαμε, το CTP αμμοχώστου έκαμε, η Εδόν στο τρόοδος έκαμε μαζικές εκδηλώσεις. Τζιαι μικρές εκδηλώσεις γίνουνται. Ξέρω ότι η Σεβκιούλ τζιαι άλλοι πάσιν σε μικρές εκδηλώσεις που κάμνει η μη ίν μή ιντελλέξιουαλ αριστερά. Ο κόσμος είναι τζιείνον που είναι τζιαι δεν μπορεί να αλλάξεις επειδή το αποφάσισες εσύ (ή το Ακέλ).

Aceras Anthropophorum είπε...

Α. Τζιαι για την συνέλευση σας, αν έρτουν Ακελικοί ή Συναγερμικοί που τους κάμνει κέφι ναν οργανωμένοι, εν να τους πουν υποτιμιτικά οι φίλοι σου (ίσως όχι εσύ) εγκάθετα κομματόσκυλλα. Τζιαι αν φέρουν 1000, εν να πείτε ότι ήρταν να σας καπελώσουν.

kyriakos είπε...

εδώ που φτάσαμε η μόνη λύση είναι να πάει η κύπρος στον Οηε να τους πει κύριοι..

Η Τουρκία περιπαίζει μας


Να το Ανναν. διορθώστε τούτο τούτο τούτο τούτο και τούτο ... και τούτο και να το ξαναθέσουμε σε δημοψήφισμα

Αλλωςπως δεν μας βλέπω να οδηγηθούμε πουθενά...

Απλά ο Ορος ΔΔΟ είναι τόσο ευρύς που δίνει τη δυνατότητα στη Τουρκία να κάνει ότι θέλει στο τραπέζι και να καταρρέουν ες αεί οι συνομιλίες.

30 τόσα χρόνια ακόμη να μάθετε το έργο...;

Ανώνυμος είπε...

Ασερα εγω προσωπικα εν βρισκω απολυτως καμιαν ευθυνη στην
Τουρκια ουτε στο Ταλατ. Ειπαν ναι εν τζεινος που ειπεν οχι που λαλει τι θελει.

Τουτον το σκερσον να προτεινει κατι αλλον τζεινος που ειπεν ναι για να αποφασισει αν του καμνει τζεινος που ειπεν οχι εν γελειο.

Εφτεξεν μας ο ταλατ τωρα που εν εκαμεν οτι επρεπεν. 4 χρονια το ΑΚΕΛ τζαι ο χριστοφιας διπλα που τον τασσο να πλαθουν περιρρεουσες τζαι με το που εφκηκεν να πιανει το ξικαναουρισμαν που ηταν να παει ο ταλατ?

Αν τζαι για εμενα εν παραμυθι οτι οι μεσολαβητες εκατσαν μας την (αν ενομιζα εκατσαν μας την εν θα εψηφιζα ΝΑΙ) για να λαλεις εκατσαν σου την πρεπει πρωτα να διαπραγματευτεις. Ας διαπραγματευτει συνολικα ο χριστοφιας τζαι θωρουμεν. Α τζαι ο χριστοφιας εν μονος του που εκολλησεν πας τον τοιχον τζαι εννεν το 2004 εν το 2003. (το θεμαν για εμεναν αν ειναι αν τζαι τζεινος νομιζει οτι εκολησεν πας τον τοιχον ξα εν τζεινο που θελεν?)

Παντως εν εκληκτικον να θωρεις πως με τις ανασφαλειες του χριστοφια εφτασαμε γιαλι αλι στην αποδοχη της διχοτομισης ως λυσης.

Κανενας διαμεσολαβητης μα κανενας δεν φακκα πενια για το κυπριακον. Τα πραματα εχουν ως εξης η ΚΔ ζητησε και πηρε η λυση να μην ειναι προυποθεση για την ενταξη της στην ΕΕ. Το 2004 εβουρουσαν σαν τους πελους κατοπιν δικης μας παρακλησης να φερουν λυση. Εφεραν την (εν εχει σημασια τι πιστεφκεις εσυ σημασια εχει τι πιστεφκουν αυτοι) τζαι ειπες ΟΧΙ στην λυση. Η τουρκια παει να ενταχθει στην ΕΕ το κυπριακον δεν αποτελει προυποθεσην ουτε και για αυτην. Μαλιστα ολοι θεωρουν οτι ειναι η χωρα που θελει λυσην εψηφησεν ναι σε ενα σχεδιο που κατα αυτους επανενωνε την κυπρο τζαι ζητα συνεχως ενατικες διαπραγματευσεις τζαι καταθετει ολοκληρωμενες προτασεις οι οποιες εν εντος του πλαισιου της ομοσπονδια (οπως τες εθκιαβασα στην καθημερινη δεν υπηρχε κατι που εν εκτος πλαισιου ομοσπονδιας). Οσπου δεν λαλουμεν τη θελουμεν η τουρκια θα προχωρα ακαθεκτη στην ΕΕ. Αντιλαμβανεσε τι θα παθει ο προεδρος τζεινος που θα παει να μπλοκκαρει την πορεια της χωρις να πει τι θελει?

Το κυπριακο για την ΕΕ εν ουσιαστικα λυμενο. Ελυθηκεν το 2003με την ενταξη μας στην ΕΕ. Συνταγμα του 60η σχεδιον αναν η κατι παρπλησιον στο συνταγματικο. Στο περουσιακον οτι κτιστη πιττην εχει ανταλλαγη τζαι κκασh ππαραν. Τζαι πλασματα οτι θα εχει πανω στην Κυπρο τζεινο τον τζαιρον με οτι πολιτισμον κουβαλουν.

Οποτε ειμαστε ετοιμοι.

So simple.

Τζαι εναν τελευτεον για την λογικην του επιχειρηματος σου. Αν ισχυει τζεινον που ειπες σημενει οτι η τουρκια /ταλατ ειπαν ΝΑΙ μονον τζαι μονον διοτι ηταν να πουμεν ΟΧΙ σημενει δεν ειπαν ΝΑΙ λογο του οτι ικανοποιησε τα συμφεροντα τους μεσω του σχεδιου αλλα ειπαν ΝΑΙ απλα διοτι θα ελεγες ΟΧΙ. Για εκατσαν μας την η διαμεσολαβητες ειπαμεν τζαι ικανοποιησαν την τουρκιαν. Πηεννε τζαι ξαναελα. :)

Ανώνυμος είπε...

Γρηγόρη, εν εκφράζω το Ακελ τζαι τες οργανώσεις του για να ξέρω αν θ'αρτουν την Τρίτη. Λογικά εν θάρτουν. Συνεχίζει μια τακτική καππελόματος της υπόθεσης επανένωση που μερικούς. Κατα βάθος παραδεκτείτε το εν θέλετε νάρτει το ΑΚΕΛ. Εγώ ρωτώ η ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ εζήτησε να δει το ΑΚΕΛ ή την ΠΕΟ να κουβεντιάσουν κλπ ή αναρτάται 1 ανακοινωση σε διάφορα μπλοκ τζαι ύστερα λαλούμε εν ήρταν, εν θέλουν λύση κλπ Το αν είμαι πολλά Ακελικός για να καταλάβω προτιμώ να το προσπεράσω, όσο για τον Ορφέα εν ήταν μόνο φαί τζαι αν ήσουν τζιαμέ ξέρεις το απλά το υποβαθμίζεις συνειδητά.

gregoris είπε...

ασέρα, εν θέλω να αρκέψω να μιλώ για τες τεράστιες ευθύνες Χριστόφια. τουλάχιστον όι ακόμα. οπόταν εν θα σου απαντήσω. εννά δεις τες θέσεις μου για τον Χριστόφια τζιαι το ΑΚΕΛ όταν οριστικοποιηθεί το ναυάγιο.
ανώνυμε τζιαι ασέρας, ούτε υποτιμώ ούτε υποβαθμίζω την επαναπροσέγγιση που έκαμνεν/κάμνει το ΑΚΕΛ. απλά επισημαίνω ότι επεράσαν οι τζιαιροί που επαναπροσέγγιση εσήμαινεν ΑΚΕΛ. η Ενωμένη Κύπρος είδεν την ΠΕΟ, το ΑΚΕΛ κτλ τζιαι εζήτησεν την εμπλοκή τους για να εισπράξει ότι "εν μπορούμεν να έρτουμεν, μπορεί να βλάψουμεν τες προσπάθειες του Προέδρου". αποτέλεσμα για άλλη μια φορά η σκληρή τζιαι αδυσώπητη πραγματικότητα - ούλλα τα κόμματα της τ/κ αριστεράς (τζιαι το Τζε Τε Πε τούτην τη φορά), ούλλες οι τ/κ συντεχνίες που την μιαν πλευρά τζιαι που την άλλη μόνο η άκρα αριστερά τζιαι κάτι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Lexi_penitas είπε...

Ασέρα παίρνεις μας τζιαι φέρνεις μας.

Στο κείμενο ΔΕΝ ισχυρίζομαι ότι ο Χριστόφιας φέρει ευθύνη για το διαφαινόμενο ναυάγιο.

Στο κείμενο στιγματίζω την ελιτίστικη πρακτική της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να τα αναγάγει όλα σε αποφάσεις της ηγεσίας. Άλλον ήνταν που λαλεί για λαϊκή εμπλοκή. Εμείς (εσύ τζιαι εγώ) που επεράσαμεν που τζιαμέ ξέρουμεν καλλύτερα.

Στιγματίζω την ολιγωρία του να προετοιμάσει το λαό και να τον εμπνεύσει ώστε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή μαζικά να σπρώξει και να διαλύσει (μεταφορικά ή κυριολεκτικά) τα οδοφράγματα. Εδώ μια ενημέρωση πάει να κάμει η κυβέρνηση και το κείμενο πρέπει να περάσει από την ιερά εξέταση της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ.

Στιγματίζω την ευθύνη του για το χαμηλό ηθικό και την έλλειψη πίστης για την επανένωση που επικρατεί μέσα στους πολίτες. Και αυτό διότι η φρασεολογία του είναι αρνητική και μίζερη.

Εγράψαμεν πολλές χιλιάδες λέξεις και εδώ και αλλού για τις ευθύνες του ΑΚΕΛ το 2003-4 τζιαι σου τζιαι εγώ. Στόχος μου δεν είναι να τα ξαναζεστάνουμε. Στόχος είναι να πάψει πια το ΑΚΕΛ να μας καθηλώνει τον ενθουσιασμό να ρίχνει την ελπίδα μας σε κατάθλιψη. Επειδή, και μην το ξεχνάς, την προσπάθεια πρέπει να τη συνεχίσουμε ακόμα και αν αποτύχει η προσπάθεια που γίνεται τώρα

Ανώνυμος είπε...

Γρηγόρη εν θέλω να πιστέψω ότι ΠΕΟ τζαι ΑΚΕΛ απαντήσαν έτσι αλλά επί της ουσίας καμιά συνάντηση εν πρέπει να εγίνηκε. Το πιο πιθανόν να εστάληκε κανένα email με αποδέκτες μεταξύ 100 άλλων τζαι το ΑΚΕΛ-ΠΕΟ.Αν τα πράματα εν όπως τα λαλείς συμφωνώ μαζί σου. Διαφάνεια όμως ποιοί που το ΑΚΕΛ - ΠΕΟ ΕΔΏΚΑΝ ΈΤΣΙ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΤΖΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Το ότι επεράσαν οι τζαιροι που ΑΚΕΛ τζαι επαναπροσέγγιση ήταν 1 πράμα να είσαι σίουρος ότι σιέρουμε τζαι θεωρώ το εξαιρετικά σημαντικό. Εν κατακλείδι η υπόθεση επανένωση εν σηκώνει πατρονάρισμα που κανένα. Θέλει όμως τζαι λλίον σεβασμό τζαι ανεκτικότητα για να αποκτήσει παραπάνω ουσία τζαι περιεχόμενο τζαι όι ανταγωνισμό ποιός πιστεφκει παραπ'άνω σε τούντη προοπτική. Γράφω ανώνυμα γιατί εν έχω μπλοκ τζαι ο χρόνος μου εν λλιος για να κάμω. Εν να βάλλω όμως το email μου chriscosta6@gmail.com Χρίστος Κωνσταντίνου

gregoris είπε...

Χρίστο Κωνσταντίνου η πληροφόρηση που έχω εγώ εν ότι μέλη του ΑΚΕΛ που συμμετέχουν ως άτομα στην δικοινοτική πρωτοβουλία εσυναντηθήκαν με ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ τζιαι της ΠΕΟ τζιαι αντιμετωπιστήκαν ψυχρά τζιαι αδιάφορα χωρίς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλακούν τζιαι να μαζικοποιήσουν το κίνημα. να σε πληροφορήσω επίσης ότι το ΑΚΕΛ εν πλήρως ενήμερο για κάθε κίνηση της δικοιντοτικής πρωτοβουλίας τζιαι ξέρει πολλά καλά να κρατεί τες αποστάσεις του.

Ανώνυμος είπε...

Γρηγόρη εν επιμένω η ουσία της υπόθεσης ενει να οδηγηθούν τα πράματα μέσα που τες εξελίξεις των συνομιλιών (πράμα που φαντάζει δύσκολο αλλά όι απίθανο) να σιωνοστούμε μες τες στράτες, τζαι τούντη φορά, τα πράματα εθ θα έχουν σχέση με το 2004, εν ναν ποταμός κατεβασμένος που τίποτε εν θα μπορεί να σταθεί ομπρός του. Εύχομαι μόνο να μεν χαθεί η ελπίδα αν η στάση Τουρκίας - Ταλάτ εν αλλάξει προς το πιο επικοδομητικό, τζαι το κίνημα επανένωσης να δρατζιάσει μες την κοινωνία τζαι να τζιαμέ ώς δυνητική προοπτική που να εκφράζει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Χρίστος Κωνσταντίνου

Aceras Anthropophorum είπε...

Δεν μπορεί ο διαπραγματευτής που αντικρύζει την στάση που αντικρύζει τζιαι έσιει τόσα σσιοινιά να ισοζυγίσει τζιαι να κερδίσει ότι έμεινε να σου πεί ότι πάμε καλά. Ιδίως άμα δεν πάμε, όχι που δικήν του ευθύνη φίλε μου Λεξιπένητα. Καταλάβω την απογοήτευση σου αλλά ο Χριστόφιας δεν είναι ο σωστός στόχος να του την καταλογήσεις. Για μέναν που τον τζιαιρόν που κυβερνούν εν εντάξει. Θιάβασε τζιαι σύ τον Καχβετζίογλου σήμερα Κυριακή στον πολίτη τζιαι ξανακουβεγιάζουμε.

Anef_Oriwn είπε...

Τώρα είδα και διάβασα το κείμενο αυτό [του Lexi_Penitas] καθώς και τα σχόλια και νοιώθω την ανάγκη να πω μερικά λόγια. Λόγω έλλειψης χρόνου όμως θα καταθέσω κι εδώ [με μικροαλλαγές] ένα σχόλιο που έγραψα κι ανάρτησα στο “Επανένωση 2010” και το οποίο ήδη προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις ... [κάποιοι αρέσκονται φαίνεται να ακούν μόνο τους εαυτούς τους] ...
Να σημειώσω μονό ότι συμφωνώ βασικά με τες εδώ προσεγγίσεις του Aceras, οι οποίες όντως διαφέρουν από την πρώτη του παρέμβαση στο “Neon Proletariakon” [όπως επισημαίνει τζιαι ένας Ανώνυμος] ... Κάποια άλλη φορά ίσως γράψω και κάποιο κείμενο για το πως σκέφτονται οι τουρκοκύπριοι [και δη οι αριστεροί] μέσα από κουβέντες που έχω κάμει μαζί τους σε οργανωμένες ή μεμονωμένες [κυρίως σε δουλειές] συναντήσεις, είτε εδώ είτε στα κατεχόμενα ...

****************
Είναι προφανές ότι μεταξύ των υποστηριχτών της [ομοσπονδιακής] λύσης υπάρχουν [τουλάχιστον] δύο [βασικές] σχολές σκέψης και προσέγγισης:

1. Από τη μιαν είναι οι οπαδοί της θέσης για “λύση από τους κυπρίους γιατ τους κυπρίους”, που αφορά την εξεύρεση λύσης για την εσωτερική πτυχή του κυπριακού [και η οποία προβλήθηκε και καθιερώθηκε κυρίως από τον Πρόεδρο Χριστόφια]. Εκφραστές και υποστηριχτές αυτής της προσέγγισης είναι ως επί το πλείστον οι παραδοσιακοί [ζήτω η παράδοση και η λαογραφία!], δογματικοί και ευρωσκεπτικιστές Αριστεροί [κυρίως ΑΚΕΛικοί ή φίλα προσκείμενοι στο ΑΚΕΛ, αλλά κι άλλοι μεμονωμένοι και περιθωριακοί αριστερίζοντες κι αριστεριστές]. Και τούτο όχι αδίκως καθώς ΔΕΝ εμπιστεύονται τους ξένους [και δη τους αγγλοαμερικάνους και λοιπούς τοιούτους τύπους] λόγω του προτέρου [ακατονόμαστου] αυτών βίου - απροκάλυπτες επεμβάσεις στα εσωτερικά της Κύπρου, δοτά Συντάγματα [όπως εκείνο της Ζυρίχης] και δοτά Σχέδια Λύσης [ππου χχου, το Σχέδιο Ανάν] ... Γι’ αυτό και κάποιοι εξ Ημών βκάλλουμε σπυρούδκια [σαν μωροκόπελλα] όταν ακούμε για επιδιαιτησίες [από ξένους] ή και για “ασφυξιογόνα” χρονοδιαγράμματα! Εξ ου και το γιατί αυτοί οι Άνθρωποι [της Αριστεράς] στηρίζουν την πολιτική Χριστόφια ή έστω επιδεικνύουν υπομονή ...

[ακολυθεί η συνεχεια] ...

Anef_Oriwn είπε...

[και η συνέεια] ...

2. Από την άλλη έχουμε τους οπαδούς της σχολής “θέλω λύση χτες”, που δίνουν την εντύπωση ότι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την όποια λύση [παρακολουθείστε λίγο την αρθρογραφία του κου Ρολάνδη] ... Κι αυτό ΔΕΝ είναι καθόλου παράδοξο κι αφύσικο γιατί βλέπουν ότι μια τέτοια λύση θα διασφαλίσει τη συνέχιση της [ευρωπαϊκής] καπιταλιστικής πορείας της Κύπρου [οικονομικής και πολιτικής] ... Οι εκφραστές και υποστηριχτές αυτής της προσέγγισης εντοπίζονται κυρίως στον χώρο της φιλελεύθερης Δεξιάς [στην ουσία σε μια μερίδα του “Συναγερμού” – που ούτε μισομερίδα δεν είναι όμως, καθώς πολλούς άλλους του ιδίου χώρου τους κατατρώει ακόμα ο εθνικισμός], αλλά πλαισιώνονται κι από πρώην Αριστερούς, από κοσμοπολίτες πλέον Αριστερούς ή σοσιαλδημοκράτες - αριστερίζοντες και μη.
Συνήθως «τούτοι» [που λαλεί τζι’ ο Τσιελεπής] ούλλοι έχουν κάποια κοινά γνωρίσματα. Ας πούμεν:
i. Κατηγορούν τον Χριστόφκιαν ότι έκαμεν τα μαμμούριν [θάλασσα – για τους εξ Ελλάδος που τυχόν μας διαβάζουν] ... Και τούτο γιατί δεν είναι [όπως λένε] και τόσο τολμηρός και διαλλακτικός [ευέλικτος είναι τελικά;] κι ότι “στο τέλος της ημέρας” [Aceras, μεν με πιάσεις που τον λαιμό] ΔΕΝ θέλει ούτε λύση!
ii. Υπερθεματίζουν για συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ και ότι ο Πρόεδρος [και το ΑΚΕΛ] δογματικά ΔΕΝ το δέχονται ... [Τον Θεμιστοκλέους, τον Αβέρωφ, την Θεοχάρους τζιαι τον Σαμψών ερωτήσαν τους;]
iii. Θεωρούν ότι ο Αναστασιάδης είναι ο μέγας [ο πιο σπουδαίος και ο πιο διορατικός] πολιτικός ηγέτης της Κύπρου κατα τα τελευταία χρόνια ... Τώρα πως αυτός ο ηγέτης δεν μπορεί αν κουμαντάρει τον Φούλη που συνεχώς του βγαίνει από δεξιά, εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω ...
iv. Κλαίνε και οδύρονται ακόμα τζιαι σήμερα [6 σχεδόν χρόνια μετά] για τη “χαμένη ευκαιρία” που μας δόθηκε με το Σχέδιο Ανάν [για λύση του κυπριακού] και δεν την αρπάξαμε από τα μαλλιά [δείτε ας πούμε τον Xwriko] …

[Όλ’ αυτά – τα πιο πάνω - ΔΕΝ είναι φυσιολογικό να προκαλούν την επιθετική άμυνα των ΑΚΕΛικών, αγαπητέ Lexi_Penitas;]

Εγώ, πάντως, είτε λόγω των “αναχρονιστικών” ιδεολογικοπολιτικών μου αγκυλώσεων [εξ ου και η συνήθεια μου να χρησιμοποιώ αγκύλες αντί συνήθεις παρενθέσεις] και προκαταλήψεων, είτε λόγω των παλαιοκομμουνιστικών μου δογματικών αντιλήψεων [κάτι σαν παιδικό τραύμα ας πούμεν],
a. Πρώτον, ΔΕΝ έχω καθόλου εμπιστοσύνη σ’ αυτούς ΟΛΟΥΣ τους ξένους που τρέχουν ή είναι έτοιμοι να ΜΑΣ προσφέρουν τες καλές τους υπηρεσίες [ως σύγχρονοι καλοί Σαμαρείτες], και
b. Δεύτερον, πιστεύω ότι αν ΔΕΝ υπάρξει ουσιαστική [μαζική] κοινωνική κινητοποίηση και παρέμβαση ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος τότε “λύση από τους κυπρίους για τους κυπρίους” YOK! Κι όπως ξανάπα [κι αλλού] η ευκαιρία [και το momentum] για λύση ΜΑΣ δόθηκε το 2002-2003 [πριν το Σχέδιο Ανάν] όταν οι τουρκοκύπριοι κατα δεκάδες χιλιάδες εξεγέρθηκαν και διαδήλωναν ενάντια στο ντενκτασικό καθεστώς ... Κι εμείς κοιμόμασταν ... “Γελούσαμε στις γειτονιές [...] και κοιτούσαμε τις κοπελιές ...”

Anef_Oriwn
Κυριακή 17/1/2010 – 11:00 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχει να καμει λεβεντη μου με το ΝΑΙ η το ΟΧΙ το 2004. Εμεσολαβησαν 6 χρονια που τοτε. Αλλη μιαν φοραν 6 ΧΡΟΝΙΑ. Εσυ τζαι ο ασερας εισαστεν εφχαριστημενοι με τον χριστοφια τζαι λαλειτε οτι φταει ο ταλατ γιατι δεν εχουμε ακομα λυσην. Εγω λαλω εν ο χριστοφιας που φταει τζαι οτι το ΑΚΕΛ εν θελει λυση.

Οπως συγκοφκω με τες αποφασεις που φκενουν τζαι τες δηλωσεις αν δεν φερει τον νουν του ο συντροφος χριστοφιας εννα εχουμε τζαι νεα συνομοσια της διεθνης κοινοτητας τουτην την φοραν εναντιων του χριστοφια.

Παντος αμαρτια μου ξημολοημενη ρε Ανεφ, παραδεχουμε, ειμε νενεκος εψηφησα ναι σε ενα σχεδιο με το οποιο

"Επανενώνεται η Κύπρος. Η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Τερματίζεται η κατοχή, φεύγουν 39.000 στρατιώτες

Προοπτική πραγματικής επανένωσης και ειρηνικής συμβίωσης Ε/Κ – Τ/Κ"

Τζαι ναι εκλαια ουλλη νυκτα που εψηφησεν ο κοσμος οχι τζαι επροτημησεν την κατοχη την διχοτομιση τζαι την προοπτικη μιας μη ειρηνικης συμβιωσης. Αλλα εγιω ειμε μαννος τζαι φτανοκαρτος.

Το ΑΚΕΛ απο την αλλην δικαιουτε να εν περηφανο διοτι εψηφισεν ΟΧΙ διοτι η τ/κ επιασαν παραπανω που μας και ειχε και καποιες πολυπλοκες διαδικασιες οι οποιες θα επροκαλουσαν καποιες δυσκολιες στην λειτουργια του κρατους και επισης δεν ηταν εγγυημενο .

Υστερα επερασαν 4 χρονια τζαι ακομα εν αποφασισεν πως θα αλλαξει τζεινα που μας ενοχλουσαν τζαι επροτεινε να ξεκινησουν απο την αρχην να καμουν κατι αλλον χωρις χρονοδιαγραμματα και επιδιαιτισιαν και χωρις την συμβολη την ξενων. επερασαν 2 χρονια εν εκαταλληξαν πουποτε αλλα φταει ο ταλατ γιατι δεν εβαζε στο τραπεζι το σχεδιον αναν που απορριψαμεν τζαι δεν εθελαμεν να διορθωσουμεν τζαι καμνουμεν επιστολες στον διεθνη παραγονταν να τον καταγγειλουμεν τζαι να τους πουμεν να επεμβουν για να φερι τα μαω του να βαζει στο τραπεζιν προτασεις απο το σχεδιο που απορριψαμεν.

Εμεναν για εναν περιεργο λογο τουτα ουλλα φαινουνται μου ασυναρτητα τζαι διουν μου την εντυπωσην οτι το ΑΚΕΛ δεν θελει λυσην.

Πρεπει ναν που το κλαμαν!

the Idiot Mouflon είπε...

Η όλη συζήτηση είναι άκυρη.

Μου φάνηκε πως για Ασερά και Λέξη (όπως και για τον ίδιο το Χριστόφια) το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει κριτική για τη στάση του Χριστόφια το 2004.

Τα άλλα όλα είναι συζητήσιμα, είμαστεν ελεύθεροι να εκφράζουμεν απόψεις, βεβαίως-βεβαίως. Το 2004 όμως είναι τσιμεντωμένο από το 76% τζιαι πρέπει να το προσπερνούμε.

Εγώ έφτασα στα συμεράσματα μου, τα αγρινά εν πας τα βουνά, οι υπόλοιποι είμαστεν πρόβατα.

the Idiot Mouflon είπε...

@Anef _Oriwn

Δεν συμφωνώ ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν το χαρακτήρα υποστήριξης του ορθόδοξου κομμουνισμού. Η σύγχρονη αριστερά πρέπει να καταλάβει ότι ο Λένιν ήταν ένας (κομμουνιστής) Νετσάγιεφ που όμως κατάφερε να πάρει την εξουσία και ότι χωρίς κατανόηση της σημασίας του ατομικισμού μπροστά δεν πρόκειται να πάμε.

Κατά τα άλλα... ναι, έχεις δίκαιο... όταν οι ίδιοι οι ΤΚ βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν όχι μόνο ενάντια στο καθεστώς Ντενκτάς αλλά ακόμη και ενάντια στην παρουσία της Τουρκίας μέσω του στρατού... εμείς αλλάζαμεν πλευρόν μες τον ύπνο μας.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη