28 Μαΐου 2009

Κριτήρια ψήφου στις Ευρωεκλογές

Τα κόμματα προσπαθούν να αποσπάσουν την ψήφο των πολιτών στις Ευρωεκλογές με το να δημιουργούν διλήμματα σε σχέση με τη κυπριακή πραγματικότητα και ειδικότερα με το κυπριακό. Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι ο βίος και η πολιτεία των κομμάτων στη Κύπρο δεν θα είναι το κύριο κριτήριο των ψηφοφόρων, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα έχει από λίγο ως ελάχιστο αντίκτυπο στα ντόπια πολιτικά δρώμενα.


Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι ο βαθμός στον οποίο οι Ευρωεκλογές θα επηρεάσουν το μίζερο πολιτικό σκηνικό μας βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με το ενδιαφέρον των πολιτών για αυτές. Και στη περίπτωση μας, η αδιαφορία και η περιφρόνηση είναι φανερή με γυμνό μάτι. Ελάχιστοι ασχολούνται, και αυτοί χωρίς το πάθος που συχνά μας βγαίνει στις βουλευτικές. Το ότι πιθανόν να έχουμε ακόμα και το πιο ψηλό ποσοστό συμμετοχής από όλη την Ευρώπη, οφείλεται κυρίως στο ότι ο Κύπριος αποδίδει στη ψήφο του μια σχεδόν ιερή υπόσταση. Είναι ακόμα για πολλούς το άλλοθι για τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Τα κόμματα χωρίς να έχουν ποτέ ενδιατρίψει σοβαρά στα κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν την πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συναγωνίζονται να μας πείσουν ότι το καθένα από αυτά θα είναι πιο αγωνιστικό στη προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου μέσα στην Ευρώπη. Λες και η «αγωνιστικότητα» τους είναι κάτι που θα το βάλουν στις βαλίτσες και θα το μετακομίσουν στις Βρυξέλλες. Λες και δεν γνωρίζουν ότι εκεί, η πολιτική δεν γίνεται από τον κάθε Ρίκκο τον κάθε Περδίκη και τον κάθε πολιτικάντη μέσα από τα μικρόφωνα των ραδιοφώνων και τις οθόνες των τηλεοράσεων και ότι οι ντόπιες σκοπιμότητες με βάση τις οποίες οι περισσότεροι πολιτικάντηδες μας, «παράγουν» πολιτική και συντηρούν τα μικρομάγαζα τους, δεν έχουν πέραση στις Βρυξέλλες.

Στο τέλος της ημέρας οι Κύπριοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα ψηφίσουν το κόμμα που ψηφίζουν παραδοσιακά χωρίς όμως τη φόρτιση από τον κομματικό πατριωτισμό που παρατηρείται στις εγχώριες εκλογές. Εκείνοι που θα βασίσουν τη ψήφο τους σε καθαρά Ευρωπαϊκά κριτήρια ή τέλος πάντων στην πολιτική των κομμάτων σε σχέση με την Ευρώπη θα είναι μια μικρή μειοψηφία. Κρίμα πάντως, γιατί για μένα ούτε το πόσα συνθήματα για εγχώρια κατανάλωση έχει αναφωνήσει κανείς ούτε το πόσες φουστανέλες έχει διπλωμένες στο ντουλάπι του έτοιμες για κάθε χρήση θα έπρεπε να είναι κριτήρια.

Κριτήριο θα πρέπει να είναι η σύγχρονη αντίληψη του υποψηφίου και η ικανότητα του να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον όπου το πολιτικό παιγνίδι παίζεται σε πολύ πιο αναβαθμισμένο επίπεδο. Όπου λαϊκίστικες (ματσακικές ή παρόμοιες) συμπεριφορές αντιμετωπίζουν την περιφρόνηση και τον χλευασμό.

Κριτήριο θα πρέπει να είναι η εμπειρία και γνώση της Ε.Ε. μέσα από προηγούμενη επιτυχή ενασχόληση με τους θεσμούς της.

Κριτήριο θα πρέπει να είναι ο σεβασμός που ο υποψήφιος έχει να επιδείξει διαχρονικά στη διαφορετικότητα, την ανοχή, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη προστασία του περιβάλλοντος.

Κριτήριο θα πρέπει να είναι η αποχή του υποψηφίου διαχρονικά από ύποπτες πολιτικές και οικονομικές συναλλαγές και η αποδεδειγμένη αποστασιοποίηση και εναντίωση του σε διαπλοκές παντός είδους.

Κριτήριο θα πρέπει να είναι η ικανότητα του υποψηφίου να αντιλαμβάνεται την ιδιότητα του Ευρωπαίου και του Παγκόσμιου Πολίτη πάνω και έξω από στενόμυαλες εθνικιστικές αντιλήψεις.

Με όλα τα πιο πάνω υπόψιν, πάω στη κάλπη απαλλαγμένος από οποιαδήποτε άγχη και αγωνίες. Το μόνο που με στενοχωρεί είναι που οι τρεις τέσσερις υποψήφιοι που πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια που θέτω ανήκουν σε περισσότερα από ένα κόμμα. Διερωτώμαι γιατί δεν έχει επιτραπεί η οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές αφού δεν μπαίνει θέμα μέτρησης της κομματικής δύναμης. Αλλά ξέχασα... κόμματα uber ales!

15 σχόλια:

ColourfulMind είπε...

Το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ. Δύο άτομα θέλω να ψηφίσω, αλλά από διαφορετικά κόμματα. Οπότε πέραν από τα κριτήρια για το άτομο θα πρέπει να επιστρατεύσω και κριτήρια για τη συνέπεια των δύο κομμάτων στα ευρωπαϊκά θέματα.

Unknown είπε...

Ειλικρινά, αν ήμουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι θα ψήφιζα.
Ο Συνασπισμός και κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε (για μένα) ανίκανος να διαχειριστεί την «επιτυχία» που είχε για μια μικρή περίοδο κυρίως, γιατί κατά τη γνώμη μου δεν κατάφερε να ξεφύγει από το εφηβικό στυλ του αιωνίως διαμαρτυρόμενου χώρου κατά πάντων και χωρίς πειστικές αντι-προτάσεις, απέναντι σε όσα επιχειρεί η εξουσία.

Δεν το αποκλείω πάντως, διόλου, αν βρισκόμουν μπροστά σε μία κάλπη, και πάλι να τον στήριζα, για αρκετούς λόγους που θεωρώ αυτονόητους. Αναφορικά με την Κύπρο, τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα, επειδή όλα τα "σκιάζει" το Κυπριακό με αποτέλεσμα τα κριτήρια να είναι φιλτραρισμένα.
Μάλλον τέίνω να συμφωνήσω σε ότι αναφέρει λίγο πιο πάνω ο ColourfulMind, λέγοντας ανοιχτά πως το ένα πρόσωπο που σίγουρα θα επέλεγα είναι η κα Θεοχάρους, με καθαρά ευρωπαϊκά κριτήρια (παιδείας, γνώση του πως λειτουργεί η Ευρώπη κλπ) Το άλλο...δεν ξέρω.


Αφορμή ωστόσο για να γράψω αυτά που γράφω εδώ τώρα, στάθηκε ένα κείμενο κάποιου ανθρώπου που εκτιμώ βαθύτατα, του γνωστότατου και πολυβραβευμένου (Στη Γαλλία κυρίως) συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη που όπως ίσως είναι γνωστό δέχθηκε να μπει τιμητικά στη λίτα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

Το κείμενό του έχει μεγαλύτερη αξία από τις όποιες πολιτικές διακηρύξεις των πολιτικάντηδων μιας που σε λίγες αράδες πυκνώνει πολλούς αληθινούς και ουσιαστικούς στοχασμούς.

Δεν ξέρω αν το είχατε πάρει είδηση, για αυτό και το παραθέτω αυτούσιο.

Νομίζω, πως όσα καταγράφει ο εκλεκτός αυτός άνθρωπος ισχύουν 100% και για την Κύπρο-μιλάω για τις θέσεις και όχι για την τελική του επιλογή που αφορά ένα κόμμα που δεν υπάρχει εδώ:


"Επειδή πιστεύω ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ασθενέστερα μέλη της, επειδή τα κέρδη του κεφαλαίου δεν καταλήγουν ποτέ στις τσέπες των εργαζομένων,

Επειδή δεν δέχομαι να ονειρεύονται άλλοι για λογαριασμό μου,

Επειδή δεν θέλω να ζήσω σε μια καμένη γη που την περιβάλλει μια βρώμικη θάλασσα, ούτε σε μια κοινωνία όπου επιπλέουν οι απατεώνες σαν τους φελλούς,

Επειδή μια χώρα που περιθωριοποιεί τους ηλικιωμένους και τους νέους είναι μια χώρα χωρίς μέλλον και χωρίς παρελθόν,

Επειδή δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται οι αδέσποτες σφαίρες να βρίσκουν πάντα τον στόχο τους,

Επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν να σκέφτονται ελεύθερα,

Επειδή απαραίτητη προϋπόθεση για την χειραφέτηση της παιδείας είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους,

Επειδή η θέση των εικονισμάτων είναι στις εκκλησίες και όχι στα σχολεία, τα δικαστήρια και τους στρατώνες,

Επειδή το Βυζάντιο δεν συνεχίζει την Αρχαιότητα αλλά την αναιρεί όπως η νύχτα αναιρεί τη μέρα,

Επειδή, όπως έλεγε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά,

Επειδή κάποτε πρέπει να γίνουν γνωστά τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας και των μοναστηριών,

Επειδή μια χώρα όπου έχουν ανθίσει τόσα τραγούδια για τη «μαύρη» ξενιτιά θα έπρεπε να συμπεριφέρεται διαφορετικά στους ξένους,

Επειδή η Ευρώπη φέρει το όνομα μιας μετανάστριας από τη Φοινίκη που έπεσε θύμα βιασμού,

Επειδή ευελπιστώ ότι θα ισχύσει κάποτε η δημοτική και για τα κύρια ονόματα,

Επειδή με ξαφνιάζει το γεγονός ότι το τόσο διαδεδομένο όνομα Γιάννης δεν εμφανίζεται σε κανένα δελτίο ταυτότητας,

Επειδή θεωρώ ότι η ωραιότερη λέξη που έδωσε η Ελλάδα στον κόσμο είναι η λέξη διάλογος,

Επειδή η λέξη μονόλογος είναι δυστυχώς κι αυτή ελληνική,

Επειδή κανένας λαός δεν δικαιούται να κομπάζει για τη γλώσσα του, γιατί καμιά δεν είναι δημιούργημα ενός μόνο λαού,

Με μεγάλη μου χαρά θα πάρω μέρος στον αγώνα που διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου".

Κομσομόλος είπε...

Εγώ τα κριτήρια μου τα έθεσα στο blog μου, γι αυτό δεν θα σε ζαλίσω φίλε λεξι. Θα πω μόνο ότι η οριζόντια ψηφοφορία ελλοχεύει κινδύνους. Αναδεικνύει τα πρόσωπα περισσότερο όχι από τα κόμματα αλλά από τις πολιτικές τους. Εξ άλλου στο τέλος εκείνα τα πρόσωπα θα μπουν σε πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, δηλ. που ήσουν πούποτε. Οι υποψήφιοι έκφράζουν και εκπροσωπούν κάποιες πολιτικές, δεν είναι αυτόφωτα όντα αλλά υποψήφιοι κομμάτων. Και επειδή ψηφίζοντας πχ την Ελένη Θεοχάρους ψηφίζεις και ενισχύεις το Συναγερμό, ή την Σκεύη Κουκουμα ψηφίζεις ΑΚΕΛ, κτλ, η οριζόντια ψηφοφορία θα καταργούσε αυτήυ την ενίσχυση και θα ενδυνάμωνε τον ελιτισμό και την προβολή του έχοντος money για διαφήμιση. Ή του έχοντος καλές σχέσεις με την εκκληshιά για να του πιερώνει ταπέλλες...

Unknown είπε...

Ειδικά σε μία μικρή κοινωνία, νομίζω πως θα ενίσχυε μάλλον τις σκόρπιες εδώ κι εκεί σοβαρές προσωπικότητες και όχι απαραίτητα όσους έχουν χρήμα. Η έννοια "ελιτ" δεν είναι πάντα αρνητική αν κάνει αναφορά στη Σκέψη και όχι στην οικονομική επιφάνεια του ένα ή του άλλου. Η υπερβολική σε βαθμό αμετροέπειας αυτοπροβολή του "αριστίνδην" Πιτσιλλίδη δεν έχει πείσει κανέναν, αντίθετα έχει ενοχλήσει πάρα πολλούς. Στην Κύπρο, οι πολιτικές ιδεολογίες-κατά τη γνώμη μου πάντα- είναι σε νηπιακό σχεδόν επίπεδο λόγω του Κυπριακού. Ωστόσο, η τριβή των ολίγων σοβαρών ανθρώπων που υπάρχουν διασκορπισμένοι σε όλα (σχεδόν) τα κόμματα με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα μόνο καλό θα έκανε στον τόπο που συνεχίζει να μην έχει αντίληψη σε πολλά των διεθνών συσχετισμών.Έτσι νομίζω τουλάχιστον ε; δεν μιλάω "δογματικά"

Lexi_penitas είπε...

Ειλικρινά πιστεύω ότι η οριζόντια ψηφοφορία ειδικά στις Ευρωεκλογές μόνο καλό θα μπορούσε να επιφέρει. Συμφωνώ με το Γιώργο ότι σε μια μικρή κοινωνία που ο κόσμος γνωρίζει πράγματα και πρόσωπα η διαφήμιση δύσκολα θα "επέβαλλε" οποιονδήποτε υποψήφιο.

Βλέπουμε ότι στα κομματικά ψηφοδέλτια η πλειοψηφία των υποψηφίων δεν πληρεί τα ποιοτικά κριτήρια που έθεσα πιο πάνω και πιθανόν άλλα που οι αναγνώστες προκρίνουν. Πολλοί από τους υποψήφιους είναι εκεί διότι "ήταν η σειρά τους" είτε διότι είχαν την εύνοια της ηγεσίας είτε επειδή έχουν πολλούς ψήφους είτε διότι είναι δημοφιλείς για άλλους λόγους. Ας μη ξεχνάμε ότι όλοι κι΄όλοι οι βουλευτές είναι έξι. Πόση πολυτέλεια έχουμε να ξαναστείλουμε φαιδρούς, μέτριους και αδιάφορους στην Ευρώπη.

Αυτό που λέει ο προλετάριος περί ανάδειξης προσώπων αντί των κομμάτων και των πολιτικών τους, θα έλεγα ότι δεν στέκει επειδή έτσι κι΄αλλιώς οι υποψήφιοι θα συμμετείχαν σε κομματικούς συνδυασμούς. Εξάλλου ποιος λέει ότι στους συνδυασμούς όπως είναι σήμερα και οι έξι υποψήφιοι έχουν ακριβώς τις ίδιες θέσεις ή ακόμα τις ίδιες ικανότητες. Ή μήπως δεν έχει ο καθένας και την δική του ατζέντα. Κάποιοι προσπαθούν να την κρύψουν πίσω από τον κομματικό μανδύα και κάποιοι την έβγαλαν σεργιάνι και γέμισαν την Κύπρο με τη φάτσα τους. Γιατί να είμαστε ισοπεδωτικοί και να μην δίνεται η ευκαιρία στον πολίτη να επιβραβεύει τους άριστους από όπου και αν προέρχονται;

Μιχάλης είπε...

Κι εγώ είμαι εναντίον της οριζόντιας ψηφοφορίας και θα έλεγα ότι επί της ουσίας συμφωνώ με τον Προλετάριο.
Χωρίς να αγνοώ τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της οριζόντιας, φοβούμαι ότι η οριζόντια κρύβει παγίδες.

Ορθά λέχθηκε ότι ενισχύει τα πρόσωπα και τις φιλοδοξίες τους.
Όταν τώρα βλέπουμε κάποιους υποψήφιους (σε όλες τις αναμετρήσεις) να διαθέτουν χιλιάδες ευρώ για την προσωπική τους προβολή, αντιλαμβάνεται – φαντάζομαι – ο καθένας τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση;

Όμως το ουσιαστικό δεν είναι αυτό.
Θα προσπαθήσω να πω αυτό που θέλω με παράδειγμα.

Είναι γνωστό ότι δεν το παίζω κομματικά ανέντακτος.
Και δεν είμαι ανέντακτος για συγκεκριμένους λόγους που δεν είναι της ώρας.

Ειλικρινά το λέω, συμπαθώ πολύ τον Χρίστο Στυλιανίδη. Και τον συμπαθώ (πολιτικά εννοείται) για διάφορους λόγους.

Όμως, αν ισχύσει η οριζόντια και τον ψηφίσω επειδή τον συμπαθώ, τότε στέλλω στο ευρωκοινοβούλιο όχι το άτομο Χρίστο Στυλιανίδη (αυτό έρχεται σε 2η ή 3η μοίρα) αλλά τον πολιτικό ο οποίος θα ενταχθεί σε μια συγκεκριμένη ομάδα.

Και με τη δική μου ψήφο, αύριο ο συγκεκριμένος (παράδειγμα τον φέρνω τον άνθρωπο είπαμε, έτσι;) ευρωβουλευτής θα ψηφίσει μια ανάλογη οδηγία όπως την Μπόλγκενστάιν.
Μια οδηγία για τα λιμάνια κ.ο.κ.

Άρα, δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα πολιτικών επιλογών.

Και από την άλλη, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ένα κόμμα να πριμοδοτήσει κάποιους από άλλο κόμμα (π.χ. τους χειρότερους) και να τους στείλει στα θεσμικά όργανα.
Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο αλλά δεν είναι εκτός πραγματικότητας.

Με το ισχύον σύστημα, έχουμε 6 υποψήφιους. Έχουμε δικαίωμα επιλογής 2 υποψηφίων από το ίδιο κόμμα.
Αυτό δεν είναι μια δυνατότητα να σταλούν στο ευρωκοινοβούλιο οι καλύτεροι (κι αυτό σχετικό είναι) του κάθε κόμματος;

Άγνωστος Χ είπε...

Άγνωστος Χ
Μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τις όποιες εκλογές, είτε οριζόντιες είναι είτε κάθετες ή αν θέλετε και πλαγιαστές! Η παρουσία των Κυπρίων βουλευτών στο Ευρωοκοινοβούλιο δεν θα έχει κανένα θετικό αντίκτυπο και ιδιαίτερα στο εθνικό μας θέμα. Και ειλικρινά διερωτώμαι με την νοημοσύνη ή την κοροϊδία των πολιτικών υποψηφίων και μη, που υιοθετούν τη συγκεκριμένη θέση ως επιχείρημα για τη ψηφο-συλλογή. Κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν οι τρεις τέσσερις αξιόλογοι όπως τους αποκαλείτε τί μπορούν να πράξουν, μια χούφτα άνθρωποι μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 730+ περίπου μελών του; Διερωτώμαι πόσο καλοί είναι αυτοί οι κύριοι; Ή μήπρως ξεχνούμε ότι ανήκουν στην εξουσία κι ως εξουσία συμπεριφέροντα ελιτίστικα, βαρώντας υπέρ του ίδιου συμφέροντος (της ελίτ) κι όχι του κοινωνικού. Μια πάγια τακτική που υιοθετεί η ελίτ ανα το παγκόσμιο.

Επιπρόσθετα, στην ΕΕ τα θεσμικά όργανα που έχουν ισχύ δεν είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο των Υπουργών! Ο ρόλος του, δηλαδή, είναι διακοσμητικός!
Και είδαμε πρόσφατα ένα Ευρωκοινοβούλιο ... να ψηφίζει νόμους που κτυπούν τα κεκτημένα των εργαζομένων! Όσα κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Είδαμε ένα Ευρωκοινοβούλιο να ψηφίζει νόμους για την επιτήρησή μας, μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδυαλέξεων και των e-mail, προσπαθώντας να μας στερήσουν ΚΑΙ την ατο μική μας ελευθερία!

Κανένας δεν πληροί τα προσόντα. Και ούτε θεωρώ ότι με την ψήφο μου συμμετέχω στα κοινά! Προσωπικά θα τους έβαζα σταυρό μόνο για να τους διαγράψω κι όχι να τους ψηφίσω γιατί με κούρασαν και οι αερολογίες τους και οι πράξεις τους!!!!!

@ Politispittas
Με όλα αυτά που αραδιάζει ο Βασίλης Αλεξάκης, με τα οποία συμφωνώ και επαυξάνω, θα έπρεπε να αποτρέπει τον κόσμο από το να ψηφίσει στις εκλογές, αλλά κι ο ίδιος να απέχει!!!!!! Όμως επειδη δεν συνάδουν τα λόγια του με τις πράξεις του προτίμησε να γίνει ένα με την εξουσία! Κρίμα την σκέψη!!!!

Unknown είπε...

@Αγαπητέ "άγνωστε Χ"...όλα αυτά που "αραδιάζει" ο Αλεξάκης, είναι δικά του και τον οδηγούν στη δική του συγκεκριμένη επιλογή.

Θα μου επιτρέψεις επίσης να τονίσω, πως η...συμμετοχή του στην τελευταία τιμητική θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, πουθενά δεν τον κάνει...ένα με την εξουσία, έλεος! Πρώτον γιατί δεν θα βγει και το ξέρει και δεύτερον γιατί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξουσία (!!!) άλλο τόσο εγώ είμαι Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων και Πάσης Ανατολίας.

Και τρίτο και τελευταίο, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, εξαιρετικά χαμηλότονος και χωρίς "ύφος",είναι ένας από πολλά χρόνια πετυχημένος και σοβαρός συγγραφέας, με το έργο του μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες και δεν έχει απολύτως καμία ανάγκη από την "εξουσία".

Δεν έβαλα το κείμενό του εδώ για να στηρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί μου άρεσαν αυτά που έγραψε.

Είναι όμως αστείο (τουλάχιστον)να υποδεικνύουμε στους Άλλους τι θα «έπρεπε» να κάνουν σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα.

Και όχι απλώς αστείο αλλά και επικίνδυνο

Anef_Oriwn είπε...

Lexi_Penitas,

Απλώς να σημειώσω ότι σε μεγάλο βαθμό μ’ έχει καλύψει (για την οριζόντια ψηφοφορία) ο Neos Proletarios αλλά κι ο Μιχάλης. Η οριζόντια ψηφοφορία προβάλλει τα άτομα (τις προσωπικότητες) κι όχι τα προγράμματα των πολιτικών σχηματισμών [και σίγουρα αυτά τα άτομα – όταν και εφ’ όσον εκλέγουν – σε κάποιους ευρύτερους ευρωπαϊκούς κομματικούς σχηματισμούς θα ενταχθούν – άρα άνθρακες ο θησαυρός].

Πέραν τούτου αυτή η πρόταση (για οριζόντια ψηφοφορία) μου θυμίζει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα (που ίσχυε στην Κύπρο μέχρι και το 1976) και το οποίο αναδείκνυε ως κυρίαρχα στοιχεία της πολιτικής ζωής τον παραγοντισμό και τα διαπλέκομενα (προσωπικά) συμφέροντα.

Anef_Oriwn
Παρασκευή 29/5/2009 – 6:49 μ.μ.

andreas f.stavrou είπε...

Η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία αντί της κάθετης απλώς υποδηλώνει στον παρόντα χρόνο μια δυναμική που σχετίζεται με την αμφισβήτηση των υπαρκτών κομμάτων.
Από την άλλη δεν συνιστά ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα στο παρόν γιαί δεν αλλάζει η σχέση της κοινωνίας με την πολιτική.
Η άποψη μου είναι πως η κριση της πολιτικής θα συνεχιστεί μέχρι να αποκατασταθεί μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον πολίτη και τον πολιτικό. Και αυτό στην πράξη σημαίνει ο πολιτικός να λειτουργεί ως αντιπρόσωπος του λαού και όχι ως εν δυνάμει αντιπρόσωπος και φυσικά να ελέγχεται.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το είδος της ψηφοφορίας αλλά το είδος της σχέσης.

Aceras Anthropophorum είπε...

Δεν ξέρω σε ποιόν πλανήτη θα βρεθούν άλλως πως σχέσεις πολιτικών κομμάτων τζιαι λαού, αλλά σε ούλλες τες ευρωπαϊκές χώρες όπου έζησα, τα πράματα είναι περίπου τα ίδια με την Κύπρον, μόνο που σε μας είναι λλίον στο πιό χωρκατιέ τζιαι γραφικόν. Εντάξει δεν έχουμεν πλέον ηγέτην με τσουππέ αλλά τζιαι όταν είχαμεν δεν ήταν πολλά χειρότερος που αυτούς της εποχής του που εφορούσαν κρεβάταν.

Η οριζόντια ψηφοφορία είναι αποπολιτικοποίηση της πολιτικής. Το ότι το άτομον επέλεξεν έναν κόμμαν για να πολιτευτεί αποτελεί μέρος του ατόμου. Θεωρώ το αφέλεια να μη θεωρούμεν αυτήν την διάστασην αυτού που θέλουμεν να ψηφίσουμεν. Διαφωνώ πλήρως με το Ακέλ αλλά θα ψηφίσω τον Τάκη Χατζιηγεωργίου διότι είναι σέξυ; Δεν γίνεται έτσι πράματα. (έβαλα αυτόν το παράδειγμαν για να μεν κακοφανήσω τον φίλον μου τον Πίτταν τζιαι να το πάρει προσωπικά).

Στην Ελβετία όλες οι ψηφοφορίες είναι οριζόντιες τζιαι δεν έχει καμιά διαφορά που την Κύπρο. Τελικά πολλά σπάνια ο υποψήφιος διαταράσσει τα κομματικά ποσοστά. Στην Κύπρον η επιλογή του καλύτερου ατόμου γίνεται κατά την καταμέτρησην των σταυρών προτίμησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους που υποστηρίξαν τες πολιτικές θέσεις τζιαι πρόγραμμαν που στηρίζει ο υποψήφιος. Αν δεν έθελεν το πολιτικόν πρόγραμμαν του Συναγερμού ο Στ. ας εκατέβαιεννεν ανεξάρτητος όπως κάμνουν άλλοι.

Στην Κύπρο με την περίεργη σχέση του πολίτη με την πολιτική, η οριζόντια ψηφοφορία θα εσήμενεν ακόμα παραπάνω άνθιση του ρουσφεθκιού, θα εδίαν παραπάνω δυνατότητες στους εχούμενους που έχουν να πληρώννουν, τζιαι θα επροωθούσεν τες αλλοξοκωλίες μεταξύ συνασπισμών κομμάτων για να αποκλείσουν τα κόμματα που δεν μπορούν να φκαλουν πλειοψηφίαν. Όπως στην Κύπρο το 70 με 90% των ψηφοφόρων που ψηφίζουν εν αρνιά, άμαν τους ελαλούσαν τα κόμματα ποιόν συνδιασμόν ονομάτων να ψηφίσουν ήταν να έχουμεν αυτόν που είχαμεν το 76 με τον αποκλεισμό όλων των υποψηφίων του ΔΗΣΥ παρόλον που είχεν σαν κόμμαν 31%. Εν καλλύττερα έτσι;

Αυτόν που έχουν οι αριστεροί ιδίως διανοούμενοι τζιαι σε μεγαλύτερον βαθμόν οι αναρχο αυτόνομοι να κατηγορούν όλα τα κόμματα σαν να ήταν λέρες, άτιμοι τζιαι δεν ξέρω άλλον τι, με νευριάζει λλίον. Έτο είμαστιν σε μιαν αρρέναν αντικρουωμένων συμφερόντων, η κάθε ομαδοποιημένη έκφραση άποψης μπαίννει στην παλαίστραν υπό μορφήν κόμματος, τζιαι μετά ο πολιτης θκιαλέει αυτόν που του ταιρκάζει καλλύττερα. Αν δεν του αρέσκει κανένα απέχει, ή ρίφκει λευκόν. Εάν δε έχει κκότσια τζιαι ιδέες να τα καταφέρει καλλύττερα κάμνει κόμμαν δικόν του τζιαι όποιος θέλει οπίσω του ελθείν. Θεωρώ το πολλά στείρον τούτον το "ούλλα τα κόμματα το ίδιον σκατόν" Πολιτική χωρίς κόμματα δεν γίνεται, τζιαι τζιειαμαί που δεν είχεν, ο κόσμος έκαμεν επαναστάσεις για να έχει.

Aceras Anthropophorum είπε...

Α!! Τζιαι γω στη Ελλάδα ψηφίζω Αλεξάκη (του οποίου λατρεύω τα γραψίμια) αλλά πως να το κάμω χωρίς να ψηφίσω Σύριζα;

Άγνωστος Χ είπε...

@ Politispittas
Μα κι εμένα μ' αρέσουν αυτά που έγραψε, αλλά σύμφωνα πάντοτε με τον δικό μου τρόπο σκέψης, με την πράξη του ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κατα κάποιο τρόπο αναιρεί τα λεγόμενά του. Τα λόγια του θυμίζουν αντιεξουσιαστικό χώρο. Το ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα κι ως τέτοιο διεκδικεί μερίδιο εξουσίας, είτε αυτή είναι νομοθετική είτε αυτή είναι εκτελστική! Ποια λοιπόν η διαφορά; Μάλλον διαφωνούμε επί της ουσίας, γι' αυτό κι οι διαφορετικές ερμηνείες.

Επιπρόσθετα, πιστέυω αντέδρασες υπερβολικά. Δεν υποδεικνύω σε κανένα τι να κάνει, δηλαδή δεν κάνω τίποτε το διαφορετικό απ' αυτό που κάνεις εσύ και όλοι οι άλλοι. Εκτός κι αν απαγορεύεται...

ΥΓ: ΣΥΡΙΖΑ καλεί Αλεξάκη, γιατί;

Άγνωστος Χ είπε...

@ Andreas
Μα κι εγώ αυτό προσπαθώ να πω μέσα στα άγρια μεσάνυχτα: "Μου τη δίνει αυτό το... είδος της σχέσης"!

Eva Neocleous είπε...

@Λέξη,
διαφωνώ κι εγώ με την οριζόντια ψηφοφορία και σε μεγάλο βαθμό με έχουν καλύψει όσοι από τους σχολιαστές υποστήριξαν αυτή τη θέση.
Οι όποιοι ικανοί θα θέλαμε να ψηφίσουμε, πέρα από κόμματα, υπηρετούν μια κομματική ιδεολογία και θα είναι ενταγμένοι σ΄ένα κομματικό σχηματισμό στο Ε.Κ.
Επιπρόσθετα, αυτές είναι οι δομές του Ε.Κ., λειτουργεί στη βάση αυτή με ύπαρξη κομμάτων-σχηματισμών κ.λπ.
Δε συμφωνώ επίσης με τη θέση ότι είναι διακοσμητικός ο ρόλος του Ε.Κ. Δεν έχει τη βαρύνουσα σημασία των άλλων θεσμικών οργάνων αλλά μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

Δεν μας υποσχέθηκαν στην Ε.Ε. ότι θα μας λύσουν το Κυπριακό.Άλλο αν εμείς επενδύσαμε σ΄αυτό και σίγουρα μπορεί να νιώθουμε πιο ασφαλείς.Αλλά δεν επιλύει εθνικά προβλήματα η Ε.Ε.

Οι ευρωεκλογές δε φαίνεται να απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες(ιδιαίτερα των μεγάλων ευρ. χωρών, όπου η αποχή θα είναι πολύ μεγάλη),γιατί δεν τους προσδίδουν τη σημασία των εθνικών εκλογών, γιατί δε θεωρούν ότι έχει και πολιτική διάσταση η Ε.Ε.
Άλλο η Κύπρος βέβαια.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη