30 Μαρτίου 2008

Ανώτερος κλήρος. Μια από τα ίδια.

The women dancing του Toulouse Lautrec
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το σύμφωνο συμβίωσης που αντί γάμου θα ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων ζευγαριών. Η ελληνική πολιτεία τόλμησε παρά τις αντίθετες απόψεις περί του θέματος μεγάλων ομάδων πληθυσμού, να θεσπίσει νομοθεσία που να τακτοποιεί ένα ζήτημα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της.

Όπως περίπου αντιδρά σε όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, έτσι και εδώ η εκκλησία "έδειξεν τον νουν της". Σχεδόν καθημερινά βλέπουμε κάποιους Έλληνες ιεράρχες να παρελαύνουν στα κανάλια και από άμβωνος ή από όπου βρουν βήμα, να στέλνουν στο πυρ το εξώτερο τους ομοφυλόφιλους αλλά και εκείνους που συμφωνούν με την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης των διαφόρων πτυχών της σχέσης ανθρώπων που συμβιώνουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως άνθρωποι που υποτίθεται ότι διδάσκουν το λόγο του θεού αναφέρονται σε συνανθρώπους τους με τόσο μίσος βρίζοντας τους με γλώσσα καταγωγίων. Επιπρόσθετα σαν εντολοδόχοι πρεσβευτές του θεού στη γη, τους αναγγέλλουν και τη ποινή τους που είναι η αιώνια πυρά της κολάσεως.


Οι ομοφυλόφιλοι για αιώνες κατατρεγμένοι, ζουν μια ζωή αποκρύβοντας τη σεξουαλική τους προτίμηση σε άτομα του ίδιου φύλου. Αιτία η προκατάληψη, οι διακρίσεις, ενίοτε δε και οι προπηλακισμοί από τους "φυσιολογικούς" συμπολίτες τους. Τρομαγμένοι και τρομοκρατημένοι, πολλοί καταντούν περιθωριακοί, με όλους τους υπόλοιπους στη καλύτερη περίπτωση να κλείνουν τα μάτια μπροστά στην εξόφθαλμη καταπάτηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Η περιφρόνηση και η αναφορά σε αυτούς με υποτιμητικό τρόπο είναι βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση των κοινωνιών τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.
Ο νόμος αυτός έρχεται στην ουσία να άρει σε κάποιο βαθμό την αδικία που υφίστανται αυτοί οι συνάνθρωποι μας. Τους χρωστάμε πολύ περισσότερα. Και πάνω απ' όλα να αλλάξουμε την αρρωστημένη νοοτροπία των "καθώς πρέπει" ετεροφυλόφιλων που θεωρούν οτιδήποτε διαφορετικό από αυτούς σαν ανώμαλο. Και για να αρχίσουμε από κάπου ας αρχίσει ο καθένας από τα παιδιά του. Και το κράτος από τα σχολεία. Είναι καιρός τόσο η κοινωνία και η πολιτεία να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό και με άλλα ζητήματα κοινωνικού ρατσισμού.

Η εκκλησία απλώς απέδειξε ακόμα μια φορά ότι ΔΕΝ μπορεί. Είναι βουτηγμένη πολύ βαθιά στον αναχρονισμό της και στο στείρο δογματισμό της. Ας απαλλαγεί πρώτα από τις αγκυλώσεις και τα κόμπλεξ των μεγαλοϊεραρχών της και μετά να ασχοληθεί με τους άλλους.

Μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε τη σχετική δημοσκόπηση στη διπλανή στήλη.

24 Μαρτίου 2008

Άσσχοουλς

Γραμμένο με πολύ θυμό

ΣΤΡΑΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ

Από τις 10000 περίπου κληρωτούς φαντάρους οι 10000 ψάχνουν τρόπους να πάρουν αναστολή ή απαλλαγή. Η ευνοιοκρατία και η ημετεροκρατία καλά κρατούν στο στράτευμα. Πρίν καλά καλά βγουν στη ζωή οι νέοι μας βιώνουν την πιο σκάρτη, τη πιο σάπια πλευρά της κοινωνίας μας. Διαπαιδαγωγούνται στα ιδανικά του μέσου ή όπως το ονομάζουν οι νεώτεροι "γείωμα". Παίρνουν όλα εκείνα τα "εφόδια" που με μαθηματική ακρίβεια θα τους καταστήσουν άβουλα όντα, σάλιαγκες που έρποντας και γλύφοντας θα προσδοκούν να "κτίσουν" τη κυπριακή κοινωνία του μέλλοντος.

Αναγκάζονται να πειθαρχούν στο παραλογισμό του κάθε κομπλεξικού, νευρωτικού και ανέραστου αστερά, μη μπορώντας να κατανοήσουν γιατί η πατρίδα τους τους επιφύλαξε τέτοια τύχη. Αν δεν τη μισήσουν σίγουρα δεν θα την αγαπήσουν. Στην ουσία δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν να της προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ, όπως αυτή δεν τους προσφέρει τίποτα και τους στερεί και τη χαρά της νιότης αποπάνω.

Υποκριτές πολιτικοί! Φτιάχτε τον ή κλείστε τον. Έτσι κι' αλλιώς άχρηστη είναι η απάτη που ονομάζετε στρατό. (Θα επανέλθω πιο αναλυτικά).


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τους έπιασε η ευλάβια και η μεγάλη έγνοια για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι άνθρωποι που από τότε που θυμάμαι (και είναι πολλααααά χρόνια) όποτε έκαναν κάποια κινητοποίηση ήταν ΜΟΝΟ για τη τσέπη τους. Ανυσήχησαν γιατί το πανεπιστήμιο αποφάσισε να δώσει (επιτέλους) την ευκαιρία σε όλους τους νέους του τόπου να διεκδικήσουν θέση στο ίδρυμα. Θα βλάψει λέει το επίπεδο της εκπαίδευσης μας. Αυτοί που πάντα θεωρούσαν ότι είναι αμέτοχοι στο κατήφορο της εκπαίδευσης έστω και αν είναι οι βασικότεροι συντελεστές της. Αυτοί που ποτέ δεν είδαν την εργασία του μεταδότη της γνώσης και του πλάστη χαρακτήρων σαν λειτούργημα. Που χρησιμοποίησαν την δεσπόζουσα θέση τους για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, συναινώντας και ενισχύωντας την παραπαιδεία.

Αφού κατάφεραν να σπρώξουν μια μεγάλη μερίδα του κόσμου στην επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης με την ανεπάρκεια τους και την ανικανότητα τους να αγαπήσουν αυτό το οποίο τάχτηκαν να υπηρετήσουν, πειράκτηκαν γιατί αυτοί οι ισότιμοι πολίτες του τόπου μας θα έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο της πατρίδας τους. Εε, ασσιχτίρ ασπόνδυλοι! (Εξαιρούνται οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις)
(Θα επανέλθω και εδώ)

22 Μαρτίου 2008

Το άνοιγμα της Λήδρας, καταλύτης υπό προϋποθέσεις.

Όσο και αν το ίδιο το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λήδρας δεν είναι παρά το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας προς τη λύση, πιστεύω ότι η ίδια η μέρα του ανοίγματος του μακρύδρομου θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για όσα πρέπει να ακολουθήσουν, αλλά και πηγή ευφορίας και περαιτέρω εμπέδωσης κλίματος ειρήνης και συναδέλφωσης ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ.

Μέσα σε λίγες μέρες μετά από απομάκρυνση του Τάσσου και του συρφετού των απορριπτικών από την εξουσία το κλίμα άρχισε να μεταλλάσσεται. Στα πρόσωπα των φίλων της ειρήνης που συναπάντησαν χτες στο οδόφραγμα έβλεπες καθαρά τη προσμονή του ωραίου και του ευγενικού. Έβλεπες χαμόγελα αισιοδοξίας τα οποία πήραν τη θέση της απογοήτευσης από τη μοιραία εγκατάλειψη που εμπέδωσαν οι κυβερνώντες τα τελευταία 4 χρόνια.

Πως πετυχαίνουμε η βαθειά συμβολική κίνηση του ανοίγματος της Λήδρας, να παίξει καταλυτικό ρόλο στη απαλλαγή από τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα επικράτησης της ειρήνης, που αφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι αντίστοιχοι απορριπτικοί από απέναντι; Η απάντηση είναι μια και μοναδική. Να μετατρέψουμε το άνοιγμα σε παλλαϊκή γιορτή της ειρήνης και της επανένωσης. Την απαρχή της νέας εποχής. Να καταστήσουμε αυτή τη μέρα σε μια ημερομηνία που η ιστορία δεν θα μπορεί να της αρνηθεί την αναφορά στα συγγράμματα της, μέσα απο τα οποία θα διδάσκονται οι επόμενες γενιές. Εξάλλου το χρωστάμε στους νεώτερους! Όπως τόσα πολλά που στερήσαμε από τους σημερινούς και χτεσινούς νέους.

Ό φίλος ο Mohideen στη διαδρομή από τη τάφρο προς το οδόφραγμα μου εξηγούσε πως οι φίλοι μας απέναντι κρατούν μια πισινή. Μια επιφύλαξη η οποία πηγάζει όχι τόσο από τη καχυποψία που τροφοδότησε η πολιτική του Τάσσου στη περίοδο μετά το ΟΧΙ, αλλά περισσότερο από τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στη κυβέρνηση που ενορχήστρωνε την όλη ατμόσφαιρα.

Με λίγα λόγια το ΑΚΕΛ δεν έχει μόνο την ευθύνη να αντιστρέψει τη λογική και τις προσδοκίες των Ε/Κ, αλλά και να διεμβολίσει τον εφησυχασμό και την απογοήτευση των Τ/Κ. Το άνοιγμα της Λήδρας αποτελεί "μάννα εξ ουρανού" για το ΑΚΕΛ. Τέτοια χρυσή ευκαιρία δεν θα ξαναϋπάρξει. Αν από τη Δευτέρα το πρωί το ΑΚΕΛ καλέσει το κόσμο να μετατρέψει το άνοιγμα της Λήδρας σε λαϊκή γιορτή επανένωσης σίγουρα τα θεμέλια του τείχους που μας χωρίζει θα αρχίσουν να τρίζουν. Ο ΔΗΣΥ έδειξε την ετοιμότητα του να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Το κομμάτι της Δεξιάς που απέταξε τον εθισμό στη κούφια εθνικοφροσύνη θα είναι εκεί! Θα σταθεί δίπλα στους ακτιβιστές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και στους αγωνιστές του ΑΚΕΛ ισότιμος συνοδοιπόρος. Μαζί θα βρεθούν όλοι εκείνοι οι αγνοί πατριώτες της ΕΔΕΚ και του κέντρου απαλλαγμένοι από τον πατερναλισμό του Τάσσου και του Γιατρού, αλλά και κάθε Κύπριος πατριώτης που αγαπά τη ζωή. Ο καθένας που δεν θέλει να μάθουν τα παιδιά και τα εγγόνια του τη λύση και αρμολόγηση του G3 ή πως αλλιώς το λένε στα κατεχόμενα.

Να είστε σίγουροι ότι τότε και ο Mohideen με τη παρέα του, αλλά και χιλιάδες άλλοι Τ/Κ συμπατριώτες μας θα έρθουν να μας ανταμώσουν από την απέναντι πλευρά την ώρα που το παραπέτασμα θα ρίχνεται στο κάλαθο αχρήστων της ιστορίας. Περιμένουν να δουν τη δική μας δέσμευση στην αναβίωση της παλιάς μας σχέσης.

Δημήτρη Χριστόφια, η ιστορία σε φόρτωσε με θεόρατες ευθύνες. Θέλει σοφία και μαγκιά για να ανταποκριθείς. Μόνο εσύ μπορείς να μετατρέψεις το άνοιγμα της Λήδρας από μια είδηση σε ένα γεγονός που θα το γράψει η ιστορία. Εμείς έτσι κι' αλλιώς εκεί θα είμαστε. Φέρε εσύ τους υπόλοιπους!

Το 96 στη πρώτη επίσκεψη μου στο Βαρώσι, ντοπαρισμένος από τις μνήμες και τα γιατί, γλίστρησα από την επιτήρηση των συνοδών μας και της "αστυνομίας" και εξερεύνησα τα στενά κοντά στον Άη Νικόλα. Ένα φτωχό μαγαζάκι με λευκαρίτικα στη βιτρίνα έκανε τη καρδιά μου να κτυπήσει δυνατά. Μπήκα και είπα καλημέρα. Ο νεαρός κοίταξε πρώτα εμένα και μετά την ηλικιωμένη μάνα του με απορία. Η γιαγιά σηκώθηκε και με αγκάλιασε. "Είμαστιν που τον Αη Θώορο γιε μου, δοξάζω τ' όνομαν του. Περιμένουμεν να ξημερώσει τζείνη η μέρα πον να πάμε στο χωρκό μας" Εξήγησε μετά στο γιο της που έδειχνε να καταλαβαίνει....

18 Μαρτίου 2008

Δημογραφική ανάλυση... με την πέννα της Ψυχίας

Αγαπητοί αναγνώστες, ο Λεξιπένητας (προφανώς οσφριζόμενος την στατιστικομανία που με διακατέχει) μου ζήτησε όπως αναλύσω τα αποτελέσματα του πρώτου σκέλους της μπλογκοέρευνας του ιστολογίου του. Αφού τον ευχαριστήσω θερμά, θα ξεκινήσω την παρουσίαση της έρευνας πολιτικής συμπεριφοράς του «Που σου νέφκω, που πάεις;», αναλύοντας τις πρώτες τέσσερις ερωτήσεις, αυτές κοινωνικού ενδιαφέροντος . Και φυσικά κάνοντας παράλληλα το καθιερωμένο μου κους-κους.

Και ξεκινάμε με κους-κους: Στην πραγματικότητα του ζήτησα πολύ ευγενικά, όπως «τις πρώτες τέσσερις θέλω να τις αναλύσω εγώ!». Οπότε κι αυτός παραλύοντας από την επιβλητικότητά μου, γνωρίζοντας πως δεν θα έκανα πίσω εύκολα, συν του ότι είμαι μεγάλο μυαλό και φοβερή γραφιάς οπότε του κίνησα την περιέργεια, μα κυρίως συν την ευγένεια που τον διακατέχει, μου απήντησε με περίσσιο ενθουσιασμό, «Μμμ... ναι... κάμε την.»

Στις στατιστικές αναλύσεις όπως ξέρετε χρησιμοποιούνται ποσοστά (%). Ο PollDaddy (ο σπόνσορας της έρευνας) αρχικά είπε πως επέτρεπε την συμπλήρωση 100 ερωτηματολογίων, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά βολικό: Δέκα ψήφοι θα ήταν 10%, τριαντατέσσερεις 34%, κοκ. Το ότι οι αριθμοί ψήφων είναι τελικά διαφορετικοί από τα actual ποσοστά, οφείλεται στον Λεξιπένητα που θέλησε να συμπεριλάβει και τα 5 μπόνους ερωτηματολόγια που του’κανε δώρο ο PollDaddy, οπότε έχουμε σύνολο 105 ψηφοφόρους αντί των 100, οπότε μπαίνω στη διαδικασία μαθηματικών πράξεων, οπότε πάει η βολή μου περίπατο.

Πρέπει όμως να ομολογήσω πως κοιτάζοντας το spread sheet που δημιούργησε και μου έστειλε ο Λεξιπένητας με όλα τα αποτελέσματα πάνω, δεν μπορούσα παρά να θαυμάσω την αναλυτική του οργάνωση. Συνήθως πάντα βρίσκω ψεγάδια σε κάτι τέτοια, αλλά σ’αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσα ούτε να προσθέσω, ούτε να αφαιρέσω, ούτε να αλλάξω τίποτα. Οπότε χαλάλι οι μαθηματικές πράξεις.

Και στα επί της ουσίας...

Ερώτηση 1: Πως Βρεθήκατε Εδώ;

Είμαι μπλόγκερ -------------------------- 32%

Είμαι τακτικός αναγνώστης ----------- 41%

Είμαι περιστασιακός αναγνώστης ---- 16%

Τυχαία ----------------------------------- 10%

(Το 1% που λείπει φαγώθηκε στους δεκαδικούς)

Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αξιολογηθούν σωστά οι πιο πάνω απαντήσεις. Ενώ η πρώτη (Είμαι μπλόγκερ) δείχνει απλά μια ιδιότητα, οι τρεις τελευταίες (Είμαι τακτικός, περιστασιακός, τυχαίος αναγνώστης) δείχνουν εκτός από μια ιδιότητα, και την επισκεψιμότητα, δηλαδή μια συχνότητα. Ένας μπλόγκερ μπορεί να είναι τακτικός αναγνώστης, περιστασιακός αναγνώστης, ή και τυχαίος περαστικός.

Όμως!

Μπορούμε να χωρίσουμε αυτή την ερώτηση σε 2 μέρη:

Ερώτηση 1, Μέρος Α: Είσαι Μπλόγκερ;

Είμαι μπλόγκερ ---------- 32%

Δεν είμαι μπλόγκερ ------ 68%

Με λλία λόγια έχουμε σουξέ.

Ή άμα θέλουν δέρνουν μας.

Ερώτηση 1, Μέρος Β: Επισκεψιμότητα

Αν υποθέσουμε πως η συχνότητα επισκέψεων διανέμεται με την ίδια πατέντα ανάμεσα στους μπλόγκερς όπως και τους μη μπλόγκερς, τότε (κάνοντας πολλές έξτρα, πιο πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις και τελικά προσθέτοντας το ανάλογο ποσοστό που ψήφισε «Είμαι μπλόγκερ») έχουμε το εξής:

Είμαι τακτικός αναγνώστης: ------------------- 41% + 22.1% ~ 63%

Είμαι περιστασιακός αναγνώστης: ------------ 16% + 8.2% ~ 24%

Είμαι τυχαίος αναγνώστης: --------------------- 10% + 4.8% ~ 15%

(Δεν ξέρω από που προέκυψαν οι επιπλέον μονάδες. Μάλλον από την κοπή των δεκαδικών στην πορεία.)

Ακόμα κι έτσι, το 63% τακτικοί αναγνώστες είναι ψηλό ‘ποσοστό συσπείρωσης’ σύντροφε Λεξιπένητα. Όταν ακόμα και οι περιστασιακοί σου αποτελούν το 24%, σημαίνει πως το 87% των αναγνωστών σου έρχεται εδώ συγκεκριμένα για να διαβάσει εσένα. Τώρα μπορείς να πάρεις πάνω σου ελεύθερα.

Ως τόσο, αν θα θέλεις φίλε Λεξιπένητα να μάθεις τον τόπον προέλευσης των αναγνωστών σου, θα σου σύστηνα πιθανές απαντήσεις όπως «από σύνδεσμο σε άλλο μπλογκ», «από σύνδεσμο σε ιστοσελίδα» «από τον γκούγκολα» κτλ.

Ερώτηση 2: Πόσων χρονών είστε;

18 – 24 -------------- 14%

25 – 34 -------------- 50%

35 – 44 ------------- 19%

45 – 54 ------------- 16%

55+ ----------------- 1%

Κατ’αρχήν, το ότι το πρώτο ηλικιακό γκρουπ είναι 18 – 14 αντί για 15 – 24, έχει να κάνει με το ότι η έρευνα απευθύνετο σε ψηφοφόρους.

Το ότι τουλάχιστον οι μισοί (50%) αναγνώστες ανήκουν στις ηλικίες 25 – 34 ήταν αναμενόμενο από τη γενική ‘εικόνα’ της κυπριακής μπλογκόσφαιρας, όπως και από το ότι περισσότεροι άνθρωποι εκείνων των ηλικιών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές (το λέει και το ευρωβαρόμετρο).

Το ότι οι ηλικίες 18 – 24 συγκεντρώνουν μόλις το 14% (παρόλο που υποθετικά κυκλοφορούν περισσότεροι), μπορεί να δικαιολογηθεί από το ότι η θεματολογία του μπλογκ του Λεξιπένητα δεν ελκύει (ιδιαίτερα) τους νεαρότερους των αναγνωστών.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των 19% και 16% ανήκει στις ηλικίες των 35 – 44 και 45 – 54 αντίστοιχα, δηλαδή 35% όλων. Φυσικά τα αποτελέσματα αναφέρονται σε ένα μπλογκ του οποίου ο οικοδεσπότης ανήκει στην ηλικία της τάξεως των 50 Μαρτίων (γιατί Μάρτη έχουμε), οπότε ίσως οι ‘μεγαλύτερης’ ηλικίας αναγνώστες να βρίσκουν περισσότερα κοινά σημεία και ενδιαφέροντα με αυτόν τον μπλόγκερ παρά με κάποιον που ανήκει στο ηλικιακό γκρούπ των 18 – 24, ή ίσως και των 25 – 34.

Αν ακόμα λάβουμε υπόψιν το μόλις 1% ατόμων ηλικίας 55 και άνω, και πάρουμε ως δεδομένο πως οι μεγαλύτερης ηλικίας μπλογκοαναγνώστες είναι πιο τακτικοί στο μπλογκ του Λεξιπένητα, βλέπουμε πως η μέγιστη ηλικία που συχνάζει στα λημέρια μας είναι κάπου στα 55.

Ερώτηση 3: Το φύλο σας;

Άντρας: --------- 71%

Γυναίκα: -------- 29%

Πανωλεθρία.

Εδώ θα ήταν πολύ βοηθητικό να ξέραμε το γενικότερο αναγνωστικό ποσοστό των γλυκών αυτών πλασμάτων γένους θηλυκού για να βγάζαμε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Αν δηλαδή ξέραμε ότι οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 10% όλων των αναγνωστών, τότε θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια, «Συγχαρητήρια Λεξιπένητα, είσαι ο Θεός της μπάλας, ο γόης (ή ο γκέης) της μπλογκόσφαιρας». Αν από την άλλη ξέραμε πως οι γυναίκες αποτελούν το 80% όλων των αναγνωστών, τότε θα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, «Κουράγιο Λεξιπένητα, χεσμένο σε έχουν».

(Ακολουθεί μεγάλη πρόταση)

Αν πάρουμε ως δεδομένο πως οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 50% των αναγνωστών γενικά στην κυπριακή μπλογκόσφαιρα, και νοουμένου του ότι οι γυναίκες άμα νιώσουν πως δεν είναι αισθητή η παρουσία τους θα κάνουν γερό ντου, το ότι ακόμα και μετά το γλυκό παραπονάκι του Λεξιπένητα κατά τη διάρκεια της έρευνας («Γιατί ρε κορίτσια; Τι σας έκανα;») δεν επηρέασε καθόλου τα ποσοστά (τότε 21 στους 75, τώρα 30 στους 105), αποδεικνύει πως: Αυτές είναι, thats all folks, οι υπόλοιπες που κυκλοφορούν χεσμένο τον έχουν. Η πολιτική κατά βάση θεματολογία του, ολίγον (περίπου 30%) τις ενδιαφέρει. Άμα το γυρίσει στα κοινωνικά θα δεις desperate housewives ντου, να παλαβώσεις.

Ερώτηση 4: Ποιο είναι το μορφωτικό σας επίπεδο;

Μεταπτυχιακό: ------- 46%

Πανεπιστήμιο: ------- 42%

Κολέγιο: --------------- 6%

Λύκειο: ---------------- 7%

Γυμνάσιο: ------------- 0%

Δημοτικό: ------------- 0%

Έχουμε περιτριγυριστεί από δόκτορες!

Δόκτορες μεταπτυχιακού, όχι πανεπιστημιακού σαν κι εμάς τα γιατρουδάκια.

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα του 46%, όλοι εσείς οι μεταπτυχιούχοι δεν νιώθετε λίγο... μμ... πως να το πω... δεν είσαστε λίγο... πολλοί; Είσαστε περισσότεροι από τους πανεπιστημιούχους, δηλαδή, έλεος!

Συγγνώμη παρασύρθηκα.

Όταν το 88% των αναγνωστών σου έχει τόσο ψηλό μορφωτικό επίπεδο, τότε κατ’επέκταση τα περιεχόμενα αυτού του μπλογκ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ‘υψηλού επιπέδου’ γιατί ελκύει αυτούς τους αναγνώστες. Χωρίς να εξισώνω το μορφωτικό με το κοινωνικό επίπεδο, δεν σημαίνει πως είναι και αλληλοεξαιρόμενα.

Αυτό το μεγάλο ποσοστό στηρίζεται και από τις ηλικίες που διαβάζουν το μπλογκ (δες Ερώτηση 2). Δηλαδή οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να έχουν πει ψέματα ως προς το μορφωτικό τους επίπεδο, αλλά πιθανότατα δεν είπαν.

Όλα όμως τα πιο πάνω συμπεράσματα είναι μεμπτά λόγω έλλειψης ενός
control group, ενός μέσου σύγκρισης δηλαδή. Το ιδανικότερο θα ήταν να είχαμε τα πληθυσμιακά ποσοστά, όπως και ένα πιο γενικό πλάνο των ίδιων ποσοστών στην Κυπριακή μπλογκόσφαιρα.

Όπως καταλαβαίνετε έχω γίνει πράσινη από ζήλια, και μπαίνω στη διαδικασία της ίδιας έρευνας (στα πιο πάνω 4 σημεία), ίσως λίγο αλλαγμένης, για το δικό μου ιστολόγιο. Αν κι άλλοι μπλόγκερς κάνατε το ίδιο, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε ποσοστά και να βγάλουμε μια πιο γενική στατιστική εικόνα αυτής της χρονικής περιόδου. Το βρίσκω πολύ καλή ιδέα (φυσικά, αφού είναι δική μου).

Όμως το έναυσμα και την αρχή αυτής, έκανε ο Λεξιπένητας (που μια ζωή ‘το ψάχνει’), και θα έπρεπε όλοι να τον ευχαριστήσουμε που μας άνοιξε τα μάτια (κι ας μην του το ζητήσαμε) ως προς την δημογραφία των αναγνωστών του μπλογκ του, και κατ’επέκταση, των υπολοίπων (μπλογκς).

Δρ Ψωνάρα

(λινκ στο ιστολόγιο της)

17 Μαρτίου 2008

Έρευνα πολιτικής συμπεριφοράς - Αποτελέσματα

Κατ' αρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους 105 αναγνώστες του μπλογκ που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Στόχος δεν ήταν να βγουν συμπεράσματα που θα αντικατόπτριζαν συμπεριφορές της κοινωνίας μας γιατί αυτό θα ήταν αντιεπιστημονικό. Τα μόνα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν με ασφάλεια είναι όσο αφορά τους αναγνώστες του μπλογκ. Με κάποια επιφύλαξη μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα ευρήματα σε σημαντικό βαθμό σκιαγραφούν και τη συμπεριφορά των αναγνωστών των κυπριακών μπλογκ αφού πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό τα κυπριακά μπλογκς έχουν πολλούς κοινούς αναγνώστες. Για να ξεκαθαρίσουμε αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια θα ετοιμάσω μια νέα δημοσκόπηση.

Η έρευνα χωρίζεται σε 3 μέρη. Το δημογραφικό, των πολιτικών προτιμήσεων και της πολιτικής αξιολόγησης και προσδοκίας. Στο σημερινό σημείωμα θα παραθέσω τα αποτελέσματα σε όλες τις ερωτήσεις και θα επανέλθω με πιο αναλυτικά και σύνθετα στοιχεία. Μια κοινή μας φίλη προσφέρθηκε να σχολιάσει με το δικό της μοναδικό τρόπο το δημογραφικό κομμάτι. Θα δημοσιεύσω το κομμάτι της αύριο. Αν θέλετε να μάθετε συγκεκριμένα σύνθετα στοιχεία (πχ πόσοι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ έδωσαν θετική ψήφο στον Ν. Αναστασιάδη) ζητήστε το με σχόλιο.

1. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ
Πως βρεθήκατε εδώ;
Είμαι τακτικός αναγνώστης 43 ψήφοι - 41%
Είμαι μπλόγκερ 34 ψήφοι - 32%
Είμαι περιστασιακός αναγνώστης 17 ψήφοι - 16%
Τυχαία 11 ψήφοι - 10%

Πόσων χρονών είστε;
25-34 52 ψήφοι - 50%
35-44 20 ψήφοι - 19%
45-54 17 ψήφοι - 16%
18-24 15 ψήφοι - 14%
55+ 1 ψήφος - 1%

Το φύλο σας;
Άνδρας 74 ψήφοι - 70%
Γυναίκα 31 ψήφοι - 30%

Ποιο το μορφωτικό σας επίπεδο;
Μεταπτυχιακό 47 ψήφοι - 45%
Πανεπιστήμιο 45 ψήφοι - 43%
Λύκειο 7 ψήφοι - 7%
Κολλέγιο 6 ψήφοι - 6%

2. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ

Ποιον ψηφίσατε στο 1ο γύρο;
Χριστόφια 51 ψήφοι - 49%
Κασουλίδη 30 ψήφοι - 29%
Παπαδόπουλο 10 ψήφοι - 10%
Αποχή/Άκυρο/Λευκό 9 ψήφοι - 9%
Άλλο 5 ψήφοι - 5%

Τι ψηφίσατε στο 2ο γύρο;
Χριστόφια 65 ψήφοι - 62%
Κασουλίδη 25 ψήφοι - 24%
Αποχή/Άκυρο/Λευκό 15 ψήφοι - 14%

Αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα, τι θα ψηφίζατε;
ΑΚΕΛ 46 ψήφοι - 44%
ΔΗΣΥ 23 ψήφοι - 22%
Αποχή/Άκυρο/Λευκό 18 ψήφοι - 17%
ΕΔΗ 9 ψήφοι - 9%
ΕΔΕΚ 4 ψήφοι - 4%
ΔΗΚΟ 2 ψήφοι - 2%
Οικολόγοι 2 ψήφοι - 2%
Άλλο 1 ψήφος - 1%
ΕΥΡΩΚΟ 0 ψήφοι - 0%

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Πως αξιολογείτε τους πολιτικούς ηγέτες;
Κατά σειρά: Εξαιρετικός - Καλός - Μέτριος - Κακός - Χείριστος
Δ. Χριστόφιας 31 - 51 - 18 - 3 - 1
Ν. Αναστασιάδης 25 - 48 - 21 - 7 - 4
Ι. Κασουλίδης 11 - 43 - 33 - 8 - 8
Μ. Κάρογιαν 3 - 14 - 54 - 23 - 9
Τ. Παπαδόπουλος 2 - 10 - 23 - 16 - 53
Γ. Ομήρου 0 - 3 - 20 - 40 - 41
Δ. Συλλούρης 0 - 1 - 15 - 22 - 65

Ποιες νομίζετε ότι είναι οι 3 καλύτερες και οι 3 χειρότερες επιλογές υπουργών από τον Δ. Χριστόφια; Κατά σειρά: Κάλλιστος -2ος καλύτερος -3ος καλύτερος -3ος χειρότερος -2ος χειρότερος -χείριστος
Συλικιώτης Νεοκλής 46 - 18 - 10 - 5 - 3 - 1
Δημητρίου Ανδρέας 19 - 25 - 16 - 5 - 3 - 1
Κυπριανού Μάρκος 19 - 23 - 12 -10- 3 - 7
Χαραλάμπους Σωτηρούλα 11 - 20 - 13 - 3 - 6 - 7
Σταυράκης Χαρίλαος 10 - 10 - 19 - 3 - 6 - 4
Χρυσοστομίδης Κύπρος 5 - 7 - 11 -14 -6 - 8
Πατσαλίδης Χρήστος 5 - 6 - 5 - 5 -17 -11
Παπακώστας Κώστας 4 - 5 - 6 - 10-11- 7
Νικολαΐδης Νίκος 0 - 9 - 6 - 9 - 4 - 3
Πολυνίκης Μιχάλης 1 - 5 - 5 - 10-10-14
Πασχαλίδης Αντώνης 0 - 2 - 6 - 11-14-32

Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η κατάσταση την επόμενη 5ετία στους ακόλουθους τομείς;
Κατά σειρά: Καλύτερη - Μάλλον καλύτερη - Η ίδια - Μάλλον χειρότερη - Χειρότερη
Κυπριακό 46 - 39 - 9 - 6 - 3
Παιδεία 29 - 43 -18-10-3
Υγεία 17 - 43 - 37- 3 -3
Αξιοκρατία 14 - 30 - 39-9 -11
Οικονομία 14 - 28 - 39-19-3

15 Μαρτίου 2008

Ο Κουνναφής βρήκε άξιο συνήγορο - UPDATED

Ο Χόρχε επανήλθε με νέα απάντηση. Θα τη βρείτε εδώ
Αποφάσισα ότι με τη δική μου απάντηση που του έστειλα και παραθέτω και εδώ, τερματίζω την αντιπαράθεση. Περαιτέρω συνέχιση της θα ήταν αντιπαραγωγική και κουραστική.

Αγαπητέ Χόρχε,

δεν έχω σκοπό να μπω σε μια ατέρμονη αντιπαράθεση μαζί σου. Ο κύριος λόγος είναι ότι θα καταλήξουμε στα ίδια τετριμμένα που οι δύο κύριες σχολές σκέψης πάνω στο κυπριακό μας βομβαρδίζουν τα τελευταία 4 χρόνια (μάλλον πολύ περισσότερα). Εμείς μπορεί να μη κουραστούμε αλλά σίγουρα θα κουράσουμε τους αναγνώστες.

Βλέπεις το σχέδιο Ανάν (όπως επανηλειμένα είπε ο Τάσσος) θα είναι με το ίδιο όνομα ή με άλλο στο τραπέζι, σίγουρα σαν σημείο αναφοράς και όπωσδήποτε μεγάλο μέρος του θα εμπεριέχεται σε όποιο νέο σχέδιο θα βρεθεί μπροστά μας. Πάντα ελπίζουμε να είναι καλύτερο και η ιστορία μας δείχνει ότι είναι πάντα χειρότερο. Η μαγκιά είναι να δούμε που και πόσο μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Επίσης οι ξένοι πάντα θα έχουν ενδιαφέρον και πάντα θα έχουν ρόλο να παίξουν στη λύση του προβλήματος. Ξέρεις πολύ καλά ότι εμείς τους το ζητούμε, φορτικά πολλές φορές. Το θέμα είναι να τους πείσουμε ότι το συμφέρον μας μπορεί να συμπίπτει με το δικό τους.

Στις δύο αυτές παραμέτρους θεωρώ ότι ο Χριστόφιας με τη δική του θετική προσέγγιση μπορεί να πετύχει περισσότερα από την αρνητική και εξώφθαλμα φοβική και απορριπτική τακτική του Τάσσου. Δεν έχω τίποτε εναντίον οποιουδήποτε απέρριψε το σχέδιο. Επέτρεψε μου όμως να εξοργίζομαι με τους ανθρώπους που εργολαβικά σπίλωναν το ένα τέταρτο του λαού κολλώντας του τη ρετσινιά του προδότη. Ακόμα περισσότερη οργή μου προκαλεί, που η διχαστική τακτική τους συνεχίζει και μετά που ο λαός πανηγυρικά τους έστειλε στα αζήτητα της ιστορίας. Και δεν εννοώ το 32% του λαόυ που ψήφισε το Τάσσο. Ενα πολύ μικρότερο ποσοστό που ακολουθώντας το δόγμα Δούντα δεν θα ησυχάσει με τίποτε λιγότερο από ένα αμιγές ελληνικό κράτος στη Κύπρο. Είτε σε ολόκληρη είτε στη μισή!

Απολογούμαι που έθεσα θέμα δεοντολογίας επειδή δεν βρήκα και δεν είχα διαβάσει τη πρώτη σου ανάρτηση. (Βάλε ένα search button στην ιστοσελίδα, είναι πολύ χρήσιμο). Επίσης αντιπαρέρχομαι την αναφορά σου σε μανδύες γιατί απλώς δεν με αφορά.

ΥΓ: Είμαι από τα πρώτα μέλη του Αιχμές αν δεν το έχεις προσέξει. Και όμως δεν αντιλήφθηκα πως μπορεί να μετρώ το ίδιο με κάποιους ιδρυτές που προφανώς κάνουν κουμάντο, και καλά κάνουν. Όμως θα ήταν καλά να ξέρουμε και μεις ποιοι είναι.

Νάσαι καλά
Λεξιπένητας 17/3/08

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απάντηση στη σκόπιμη διαστρεβλωτική παραποίηση του κειμένου μου για τον Τ. Κουνναφή από τον Χόρχε στην ιστοσελίδα του Αιχμές

Αγαπητέ Χόρχε, το κείμενο σου το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ακριβή αντιγραφή του κειμένου μου με αλλαγμένα κάποια πρόσωπα, ονόματα, επίθετα αλλά και ουσία μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Τόσο όσον αφορά τους τύπους όσο και την ουσία.

Κατ' αρχήν η αναφορά στο μπλογκ μου και σε κείμενο μου, χωρίς να παραθέσεις σύνδεσμο στη διάθεση των αναγνωστών σου ξεφεύγει από τα σωστά θέσμια λειτουργίας τόσο του τύπου αλλά ιδιαίτερα των μπλογκ. Βλέπεις στα μπλογκς εκτός από το κείμενο του συγγραφέα υπάρχουν και μια σειρά σχόλια τα οποία είναι και η πεμπτουσία της διακίνησης ιδεών και πληροφοριών ανάμεσα στους αναγνώστες μας. Και μόνο από καθαρό σεβασμό στους αναγνώστες σου θα έπρεπε να τους παραπέμψεις και στο αρχικό μου κείμενο.


Επίσης, με τον τρόπο που επέλεξες, δηλαδή της αντιστροφής αυτών που γράφω πρόσπαθείς να δώσεις την εντύπωση ότι το κείμενο μου είναι διχαστικό όσο και το παραποιημένο δικό σου.
Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι ο γνωστός για το ρόλο του από το καιρό της περιρρέουσας και εντέυθεν (αλλά κατα που μαθαίνω από τον καιρό των παρακρατικών του Σαμψών), Τ. Κουνναφής βρήκε στο πρόσωπό σου άξιο συνήγορο. Θα σχολιάσω όμως κάποια άλλα σημεία που πρόσθεσες αλλάζοντας το κείμενο μου σε μια καθαρή προσπάθεια να με εξισώσεις με το κύρηκα του διχασμού που τάχτηκες να υπερασπίσεις.

Ελπίζω στις 3 μέρες που μεσολάβησαν από τη μέρα που δημοσίευσες το κείμενο και με τη ολοκλήρωση του ταξιδιού του Δ.Χριστόφια στις Βρυξέλλες να μην έχεις πια καμιά αμφιβολία ότι τίποτε δεν είναι το ίδιο πλέον και ότι η εποχή και η πολιτική Τάσσου όσο αφορά το κυπριακό πέρασε ανεπιστρεπτί.
Θα σε παρακαλέσω να μου υποδείξεις που έχω πει ότι υποστηρίζω λύση με βάση το σχέδιο Ανάν σε οποιοδήποτε από τα δεκάδες κείμενα μου είτε στο μπλογκ μου είτε στο μπλογκ Προεδρικές 2008. Αυτό που είπα και συνειδητά διαστρεβλώνεις είναι η παράθεση μιας δήλωσης του πρώην προέδρου Τ. Παπαδόπουλου ότι σχέδια όπως το Ανάν ποτέ δε φέυγουν από το τραπέζι. Και επιμένω ότι σε ΟΛΑ τα μελλοντικά σχέδια θα υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία από το Ανάν αλλά και από όλα τα προηγούμενα σχέδια.

Γράφω εγώ "Δεν τον φτάνουν 5 χρόνια ενθουσιώδους συμμετοχής (και πρωτοπορίας) στην ενοχοποίηση με τη ρετσινιά του προδότη του ενός τετάρτου του λαού." και το αντικαθιστάς με το "Δεν τον φτάνουν τόσα χρόνια ενθουσιώδους συμμετοχής (και πρωτοπορίας) σε προδοτικά σχέδια." Αποδεικνύεις με τα ίδια τα γραφόμενα σου ότι είσαι ένα από τα ίδια με τον άνθρωπο του οποίου ανέλαβες την υπεράσπιση. Αποκαλείς προδότες με τη μεγαλύτερη ευκολία αυτούς που διαφωνούν μαζί σου.


Γράφω εγώ "Η Ελλάδα που ο εκλεκτός του κατάφερε να αδρανοποιήσει γιατί δεν συγκατάνευε με τα διχαστικά του σχέδια είναι και πάλι στο πλευρό μας." και το αντικαθιστάς με το "Η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό μας." Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εδώ έχουμε είτε θέμα ανικανότητας παρακολούθησης και ερμηνείας των πολιτικών εξελίξεων είτε εσκεμμένης πολιτικής μυωπίας.
Και μπαίνω στην ουσία.

Η πλειοψηφία που απέσπασε το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν εξατμίστηκε στους 5 ανέμους μαζί με τη συμμαχία που στήριξε τον εθνικιστικό παροξυσμό, το διχασμό και την ενοχοποίηση της αντίθετης γνώμης. Και για να μην ψάχνεις το λόγο της ήττας θα σου τον πω. 1. Το 76% δεν αποτελείτο από ανθρώπους που δεν θέλαν λύση. Μια σημαντική μερίδα τους πάντα ήθελε λύση. Γι' αυτό δεν ακολούθησε τον απορρηπτικό Τάσσο στη κατηφόρα που στο πάτο της είχε την οριστική διχοτόμηση. 2. Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κατάλαβε τη μεγάλη απάτη της περιρρέουσας και καταδίκασε τις μεθόδους που ακολούθησαν ο Τάσσος και το απορρηπτικό μέτωπο, έστω και αν τότε τάχτηκαν με το ΟΧΙ. 3. Οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ καιτης ΕΔΕΚ αδρανοποιήθηκαν με το δέλεαρ της συμμετοχής στην εξουσία (η μεγάλη αδυναμία τους βλέπεις)


Τελευταίο θέλω να σχολιάσω το κλείσιμο της αλχημιστικής παραποίησης που επιχείρησες στο κείμενο μου. Γράφεις λοιπόν "Η ετυμηγορία του λαού ήταν βροντερή και ξεκάθαρη. Θα είμαστε τυχεροί να καταφέρουμε να δεν πληρώσουμε τη δεινή θέση στην οποία πολλές φορές μας οδηγούν ο ενδοτισμός και τα λανθασμένα μηνύματα που στέλνουν άνθρωποι σαν το Λεξιπένητα στο εξωτερικό." Ο Λεξιπένητας, Χόρχε γράφει για περίπου 150 καθημερινούς επισκέπτες στο μπλογκ του με τους οποίους έχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και με αρκετούς προσωπική φιλία. Η πολιτική που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος στο κυπριακό τον εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και θα της παρέχει υποστήριξη μέχρι τη τελική λύση. Αν διαφωνείς με το Χριστόφια γιατί δεν τα βάζεις μαζί του και τα βάζεις με ένα ασήμαντο μπλόγκερ όπως εγώ χρησιμοποιώντας την ευφάνταστη ανήθικη μέθοδο σου;

ΥΓ: Το κείμενο θα δημοσιευτεί στο μπλογκ μου http://pousounefkopoupaeis.blogspot.com/ και είμαι σίγουρος ότι θα δημοσιευτεί και στην αρχική σελίδα του ΑΙΧΜΕΣ.


Νάσαι καλά! Λεξιπένητας 15/3/08

12 Μαρτίου 2008

F1 - Ο οίστρος της ταχύτητας

Τη Κυριακή αρχίζει το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 (F1) της χρονιάς του 2008. Παρακολουθώ ανελλειπώς από το 1994 τη πορεία του πιο σημαντικού αγωνίσματος στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το πρωτάθλημα της F1 ασκεί μια ακαταμάχητη γοητεία σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το πλανήτη. Πολλοί φίλοι μου έθεταν ανέκαθεν το ερώτημα: Καλά ρε φίλε τι είναι αυτό που σε ελκύει σ' αυτό το ανιαρό θέαμα 20-22 αυτοκινήτων που γυρίζουν 60-70 φορές μια πίστα. Πολλοί δεν μου έκρυψαν ότι παρακολουθώντας αγώνα F1 αποκοιμήθηκαν.

Πέραν από τις φοβερές ταχύτητες που αναπτύσσουν τα μονοθέσια της F1 που από μόνες τους είναι εντυπωσιακές, πέραν από τις φοβερές ικανότητες των οδηγών οι οποίοι καλούνται να οδηγούν κάτω από πιέσεις που φτάνουν τα 6G, αυτό που μου προκαλεί περισσότερο το ενδιαφέρον είναι το επίπεδο της τεχνολογίας. Για να κάνω τα πράγματα πιο απλά θα αναφέρω μόνο αυτό. Κάθε νέα προσθήκη στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούμε όλοι μας και που θεωρείται καινοτομία, έχει δοκιμαστεί στα μονοθέσια της F1 μεταξύ 5 και 10 χρόνια προηγουμένως. Καινοτομίες δηλαδή που όταν ανακοινώνεται η εφαρμογή τους στη F1 ακούγονται στα αυτιά των θεατών σαν εξωπραγματικές.

'Οπως στα περισσότερα αθλήματα, έτσι και στη F1, υπάρχει έντονος οπαδισμός με πιο δημοφιλή την πιο ιστορική ομάδα αυτή της Ferrari. Τα κόκκινα μονοθέσια της, παίρνουν μέρος στους αγώνες ανελλειπώς από το 1950 που διεξάγεται το πρωτάθλημα. Τη τελευταία δεκαετία, η παρουσία του πιο πετυχημένου οδηγού όλων των εποχών πίσω από το τιμόνι της Ferrari, του Michael Schumacher, έδωσε νέα αίγλη στην ομάδα που τη δεκαετία του 85- 95 βρισκόταν σε υποχώρηση.

Φέτος και πάλι αναμένεται να προταγωνιστήσει ξανά μαζί με τη άλλη μεγάλη ομάδα αυτή της McLaren. Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο τίτλος της φετινής χρονιάς θα είναι υπόθεση των τεσσάρων οδηγών των δύο μεγάλων ομάδων όπως και πέρυσι. Αυτό το οποίο φαίνεται να διαφοροποιείται από πέρυσι είναι ότι οι 4 οδηγοί της Ferrari και της McLaren δεν ξεκινούν όλοι με τις ίδιες πιθανότητες. Ο περσινός πρωταθλητής, ο ιπτάμενος Φινλανδός πιλότος της Ferrari Kimi Raikkonen και η έκπληξη της περσινής χρονιάς, ο πρώτος μαύρος πιλότος της F1 πιλότος της McLaren, Lewis Hamilton, θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί.

Στις 6.30 το πρωί της Κυριακής, μερικές χιλιάδες συμπατριώτες μας θα στερηθούν τον Κυριακάτικο πρωινό ύπνο, για να ηδονιστούν με τα φοβερά μουγκρητά των κινητήρων που ετοιμάζονται εδώ και τρεις μήνες να απελευθερώσουν στη πίστα της Μελβούρνης στη μακρυνή Αυστραλία τα 900 τόσα άλογα που βγάζουν στις 18-19000 στροφές το λεπτό.

Πίσω από τις 2 ομάδες που ήδη αναφέραμε και προβλέπεται να πρωταγωνιστούν και στη φετινή σαιζόν, βρίσκουμε τη ευχάριστη έκπληξη της περσινής χρονιάς την BMW και σε απόσταση αναπνοής τη Renault, τη Williams, τη Red Bull και τη Toyota. Η απογοητευτική τα τελευταία χρόνια ομάδα της Honda δεν αναμένεται να καταφέρει τη μεγάλη επιστροφή φέτος. Το πολύχρωμο τσίρκο που θα περιοδεύσει σε 18 πίστες σε όλο το κόσμο, συμπληρώνουν οι ομάδες της Torro Rosso, Super Aguri και Force India. Δεν μπορώ να κρύψω τη δική μου προτίμηση στη θρυλική Ferrari.

Η αφαίρεση του traction control (του μηχανισμού αυτόματης αποτροπής του ξερογυρίσματος των τροχών) το οποίο βοηθούσε πολύ τους οδηγούς, ιδιαίτερα στις σωστές και γρήγορες εκκινήσεις θα προσδώσει νέο ενδιαφέρον στο άθλημα. Αναμένεται ότι η ικανότητα του οδηγού θα μετρά από φέτος πολύ περισσότερο από τα τελευταία χρόνια, που λόγοι κυρίως ασφάλειας επέβαλαν την υιοθέτηση του traction control. Θα αποφύγω να αναφερτώ λεπτομερώς στις ομάδες, στους οδηγούς και στις πίστες για να μη γίνω ανιαρός σε αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για εκείνους που ενδιαφέρονται υπάρχουν πάμπολλες ιστοσελίδες. Προτείνω μερικές που παρακολουθώ: Formula1.com, F1-live, Planet-F1, ITV-F1.

Δεν βλέπω την ώρα να εγκαινιάσουμε τη χρονιά μαζί με το Νίκο, το Νεοκλή, το Βάσο, το Μιχάλη και τα άλλα παιδιά που κάθε χρόνο ξεκινάμε αυτή τη συγκεκριμένη Κυριακή παρακολουθώντας κάτι ζωντανό και ελπιδοφόρο από τη προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όρια του.

Φίλοι αναγνώστες, ελπίζω να μη σας απογοήτευσα με την αλλαγή θεματολογίας. Ελπίζω ανάμεσα σας να βρεθούν και άλλοι που εκτιμούν αυτό το συναρπαστικό σπορ.

9 Μαρτίου 2008

Ο Κουνναφής ... χωρίς μάσκα

Freedom by Sasa Hayes

Ο Τάκης Κουνναφής δεν πτοείται. Όπως δεν πτοούνται ούτε οι όμοιοι του, του συρφετού των απορριπτικών, των φοβικών και όλων όσων εκπορεύονται από κούφιο εθνικισμό. Κάντε μια βόλτα στη στήλη του στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο και θα αντιληφθείτε ότι ο άνθρωπος δεν χαμπάρισε ούτε το παραμικρό από τα μηνύματα που έστειλε ο λαός στις εκλογές. Ο διχαστικός λόγος του εξακολουθεί να είναι χειμαρρώδης. Ακούτε όλοι εσείς εκεί έξω που είστε μειωμένων αντιστάσεων; Ο Κουνναφής και οι λοιποί θεματοφύλακες των ιερών και οσίων του έθνους είναι εκεί και επαγρυπνούν. Και μη νομίζετε ότι επειδή πανυγηρικά το 67% του λαού καταδίκασε τη καταστροφική πολιτική που στήριξαν τα τελευταία 5 χρόνια θα πτοηθούν.


Το εξωφρενικό είναι ότι ο ανεκδιήγητος αυτός κύριος προσπαθεί να μας πείσει ότι με την εκλογή του Χριστόφια τίποτε δεν άλλαξε. Έβγαλε για μια ακόμα φορά από τη φαρέτρα του το 76% του ΟΧΙ (μπας και το ξεχάσουμε), για να μας πει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ουδόλως ανατρέπει τα δεδομένα του δημοψηφίσματος και της άρνησης της κοινωνίας μας για λύση.

Ερμηνεύοντας τις προθέσεις του νέου προέδρου και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Αθήνα με αριστουργηματικά αλχημιστικό τρόπο, συμπεραίνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Χριστόφιας θα πορευτεί στα χνάρια του προκατόχου του. Και η Αθήνα θα στηρίξει μια νέα αδιάλλακτη πορεία. Δεν είδε τίποτα να αλλάζει αυτός ο πολιτικά τυφλός ιεροκήρυκας του μίσους και του διχασμού. Δεν τον φτάνουν 5 χρόνια ενθουσιώδους συμμετοχής (και πρωτοπορίας) στην ενοχοποίηση με τη ρετσινιά του προδότη του ενός τετάρτου του λαού. Ανάλαβε ξανά μπροστάρης της προπαγάνδας του αμαρτωλού τσούρμου σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η αναγεννημένη ελπίδα.

Να είναι σίγουρος ο κάθε Κουνναφής ότι τον αέρα που φύσηξε στις 24 του Φερβάρη, τον αέρα της επανένωσης που σκέπασε τη κοινωνία μας απ' άκρου σ' άκρον δεν μπορεί να τον σταματήσει. Η Ελλάδα που ο εκλεκτός του κατάφερε να αδρανοποιήσει γιατί δεν συγκατάνευε με τα διχαστικά του σχέδια είναι και πάλι στο πλευρό μας. Οι παλιοί μας φίλοι έρχονται κοντά και θέλουν να τα ξαναβρούμε, οι δύο μεγάλες παρατάξεις κάνουν ιστορικά βήματα συμφιλίωσης με στόχο τη λύση. Ο λαός ξεκινά! Και θα είναι αληθινός οδοστρωτήρας σε όποιο μπει εμπόδιο στο διακαή πόθο του για ειρήνη και δικαίωση.

Α, και να ξέρει ο Κουνναφής ότι το κυπριακό θα λυθεί με κάποια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, ότι όνομα και αν του δώσουν. Θέλουν ας το ονομάσουν σχέδιο Μουν ή σχέδιο Ακρίδας ή ότι άλλο θέλουν, η ουσία του Ανάν θα είναι εκεί. Το είπε και ο Τάσσος, αυτά τα σχέδια δεν πεθαίνουν! Θα είμαστε τυχεροί να καταφέρουμε να βγούμε από τη δεινή θέση στην οποίο μας οδήγησαν η άρνηση και οι ερασιτεχνισμοί του Τάσσου με κάτι ελαφρώς καλύτερο από το Ανάν, κύριοι Κουνναφήδες.

ΥΓ: Η αλχημεία σε όλο της το μεγαλείο. Συσχετίζοντας μελανοχίτωνες, αναρχικούς, τα συνθήματα των φασιστόπαιδων της ΕΦΕΝ στο μνημόσυνο του Αυξεντίου, τη νεανική παραβατικότητα και τους ξυλοδαρμούς καθηγητών με τις κομματικές νεολαίες, αποδίδει απερισκεψία στο νέο υπουργό Παιδείας για την απόφαση του να επιτρέψει το μαθητικό συνδικαλισμό. Πάντα η ελεύθερη διακίνηση ιδεών αποτελούσε στόχο φασιστικών καθεστώτων και ανθρώπων με φασίζουσες νοοτροπίες.

Παράτα μας Κουνναφή. Έδωσες τη τελευταία μάχη για τη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Και έχασες! Εμείς τραβάμε μπροστά. Εσύ μείνε εκεί στο παρελθόν σου. Και να θέλεις να ακολουθήσεις δεν προλαβαίνεις.

6 Μαρτίου 2008

Το κόκκινο σάντουϊτς

Τσάβες, Κορρέα, Μοράλες με τις παραδοσιακές ινδιάνικες στολές τους.

Παρακολούθησα από την ΕΡΤ χτες βράδυ το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου από τη σειρά
"Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" με τίτλο "Η Λατινική Αμερική και η προφητεία του Νίξον". Επειδή συχνά πυκνά ακούγονται στο τύπο και τη μπλογκόσφαιρα υποτιμητικά έως και κοροϊδευτικά σχόλια για τον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες θα προσπαθήσω να βάλω κάποια πράγματα στην οθόνη για να γνωρίσουμε καλύτερα τις περιστάσεις και τα δεδομένα στη Λατινική Αμερική. Μια Λατινική Αμερική, που παραδειγματιζόμενη από τη Βενεζουέλα, ζει στιγμές βαθειά επαναστατικές στη προσπάθεια να αποκόψει τις σχέσεις εξάρτησης και υποταγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βενεζουέλα είναι η 6η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου παγκόσμια αλλά ο Τσάβες το 1998 ανέλαβε την εξουσία με το 80% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, τον αναλφαβητισμό σε διψήφια ποσοστά και την πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας προβληματικές. Η διεφθαρμένες υποτελείς στις ΗΠΑ και στα καρτέλ πετρελαίου κυβερνήσεις της χώρας, φρόντιζαν τα λεφτά που έμεναν στη χώρα από τις πωλήσεις του μαύρου χρυσού να μην φτάνουν ποτέ στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού.


Το ντοκυμαντέρ καταδείχνει πως η CIA μαζί με τα ελεγχόμενα από μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιωτικά ΜΜΕ και άλλες δυνάμεις σε δύο περιπτώσεις προσπάθησε να ανατρέψει τον Τσάβες.
Το 2002 (λινκ)και το 2007 (λινκ). Η αποτυχία τους, εδραίωσε τον Τσάβες στην εξουσία ο οποίος με νέο "θράσος" βάλθηκε να δημιουργήσει μια μεγάλη "αντιαμερικάνικη συμμαχία" στη Λατινική Αμερική. Η στενές σχέσεις που διατηρεί με τη Κούβα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τη Νικαράγουα και η συνεργασία των χωρών αυτών πάνω σε αντιαμερικάνικη, αντιμονοπωλιακή βάση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη κυριαχία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Οι σχέσεις υποτέλειας των καθεστώτων της ηπείρου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες περνούν δύσκολες μέρες ακόμα και στη Χιλή, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Οι προσπάθεια του Τσάβες, του Κορρέα στο Εκουαντόρ, του Μοράλες στη Βολιβία για δικαιότερη κατανομή του πλούτου και την έξοδο από την εξαθλίωση τεράστιων μαζών του πληθυσμού βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αλληλεγγύη μεταξύ τους αλλά και της Κούβας. Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και αναπτυξιακά δάνεια προς τους συμμάχους του Τσάβες, γιατροί και δάσκαλοι από τη Κούβα για ανάπτυξη των σχετικών τομέων στις υπόλοιπες συμμαχους είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μιας ιδιότυπης συμμαχικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται ανάμεσα στους εχθρούς των ΗΠΑ στο υπογάστιο της. Η αλληλεγγύη των λαών της περιοχής καθιστά όλο και λιγότερο αποτελεσματικές τις προσπάθειες των ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση και τελική πτώση των καθεστώτων αυτών.

Η γνώμη μου είναι ότι η εφόσον η τεράστια πλειοψηφία του πληθυσμού των χωρών αυτών υποστηρίζει τις προσπάθειες των ηγεσιών του για την πρόοδο στις χώρες τους, πολύ λίγος λόγος πέφτει σε κάποιους δικούς μας επικριτές που από τη άνεση του σαλονιού τους δεν θα μπορέσουν ποτέ να νιώσουν το πόνο του φτωχού λατίνου αγρότη και εργάτη. Η επικρίσεις για δήθεν επανάληψη του σοβιετικού αποτυχημένου πειράματος μόνο ελαφρότητα η επιτιδευμένη εχθρότητα μπορούν να περιέχουν. Αυτοί που πεινούν δεν μπορούν να περιμένουν φαΐ ούτε από τον Μπους ούτε από την EXXON-MOBIL.

Ευχή μου είναι οι επαναστάσεις αυτές να αντέξουν και να μην φθαρούν για το καλό του λαού τους. Η ιστορία δεν είναι με το μέρος τους. Καλούνται να την αλλάξουν.

3 Μαρτίου 2008

Κακοί ερασιτέχνες

Μια είδηση που την ακούω να επαναλαμβάνεται συχνά μου προκαλεί στενοχώρια και οργή. Πρόκειται για τη είδηση σε μορφή θριάμβου που ακούμε από τα ΜΜΕ κάθε φορά που η αστυνομία συλλαμβάνει κάποιο για κατοχή ναρκωτικών. Χτες τα κανάλια βγήκαν με τίτλους όπως "σκληρό χτύπημα κατάφερε η ΥΚΑΝ στους λαθρέμπορους!" και άλλους παρόμοιους. Στη πραγματικότητα συνέλαβαν 2 Λιβάνιους τη στιγμή που παρέδιδε ο ένας (ήρθε από το εξωτερικό) στον άλλο, (μόμιμο κάτοικο Κύπρου) περίπου 5 κιλά κάνναβης. Μέχρι εδώ καλά και άγια και μπράβο τους!

Ας μην έβγαιναν να μας πουν και τα υπόλοιπα που επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Ότι δηλαδή ο 2ος συλληφθείς κατάθεσε ότι μερικά λεπτά πριν τη σύλληψη, οι δύο κάθονταν με τον τελικό παραλήπτη (Κύπριο) στη καφετέρια του ξενοδοχείου έξω από το οποίο συνελήφθηκαν. Άσε που μπήκαν και σε λεπτομέρειες για το πως σκοπεύουν να τον αναζητήσουν (αφού τον άφησαν και έφυγε). Θα πάρουν λένε πληροφορίες από τη ΑΤΗΚ για να δουν σε ποιους τηλεφώνησαν οι ύποπτοι, θα πάρουν καταθέσεις από το προσωπικό του ξενοδοχείου κλπ.
Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Με λίγα λόγια είναι η πολλοστή φορά που την αδυναμία τους να πιάσουν τον τελικό παραλήπτη (ντόπιο έμπορο) μας την παρουσιάζουν σαν επιτυχία.

Έρχεται το βαποράκι στο αεροδρόμιο και το συλλαμβάνουν μόλις κατεβεί από το αεροπλάνο. Και σκέφτομαι εγώ ο αδαής; Μα γιατί ρε γαμώτο αφου ξέρουν ότι είναι βαποράκι δεν το παρακολουθούν για μερικές ώρες μέχρι να συναντήσει το νονό και να παραδώσει το πράμα; Θα ήθελα να ξέρω αν κάνατε και σεις αυτή τη σκέψη γιατί καμιά φορά σκέφτομαι ότι είμαι μόνο εγώ ο μαλάκας.
Τι πρέπει να σκεφτεί κανείς; Ότι προκειμένου να ανακοινώσουν "επιτυχίες" αφήνουν τα μεγάλα ψάρια να ξεφεύγουν και μένουν στη σιγουριά του βαποριού, ή ότι τα μεγάλα ψάρια έχουν "άλλους τρόπους" να μείνουν στο απυρόβλητο.

Το σίγουρο είναι ότι η αστυνομία μας ανάμεσα στα τόσα κακά της, δίνει πολλές φορές την εντύπωση κακού ερασιτέχνη και στο νευραλγικό καθήκον της καταπολέμησης των ναρκωτικών.
Κατά τη ταπεινή μου αποψη η αστυνομία πάσχει από πεπαλαιωμένες νοοτροπίες που θέλουν πολλή αποφασιστικότητα να ξεριζωθούν. Είναι ένας από τους θεσμούς που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανικανότητα προσαρμογής στη νέα εποχή. Η νέα κυβέρνηση μέσα στην υπόλοιπη "θαυμαστή" κληρονομιά που βρήκε, έχει και αυτό το καθήκον. Να μεταμορφώσει την αστυνομία σε συγχρονο και αποτελεσματικό σώμα σε βαθμό που να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη του λαού σε αυτή.

Κύριε Χρυσοστομίδη, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν! Εμείς θα παρακολουθούμε...

2 Μαρτίου 2008

Μάθημα πολιτικής συμπεριφοράς

Ο Χριστόφιας σε μια βαθιά ενωτική κίνηση παρέστη στο μνημόσυνο του Αυξεντίου και κατέθεσε στεφάνι. Νεαροί "Σούπερ Έλληνες", η αν προτιμάτε, τα κωλόπαιδα της ΕΦΕΝ αμάυρωσαν τη μνημη του ήρωα, αποδοκιμάζοντας το πρόεδρο και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα.

Έδειξε σε όλους πως να αντιπαρέρχονται τους μικρούς και ποταπούς. Έδειξε πως να εκμηδενίζεις τους κοκορόμυαλους. Τους έκανε να φαίνονται ανύπαρκτοι στα μάτια του λαού. Απόδειξε με τη ανωτερότητα του και τρεις απλές κουβέντες, ότι οι έξαλλοι κλακαδόροι μόνο καταστροφή μπορούν να φέρουν στο τόπο. Δίδαξε τον πολιτικό πολιτισμό έμπρακτα.


Η πρώτη επίσημη πολιτική πράξη του προέδρου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν βαθιά ενωτική. Έδωσε το στίγμα της πολιτικής του στο ΜΕΓΙΣΤΟ θέμα της ενότητας του λαού. Πέρασε αυτό το καινούριο τεστ με ΑΡΙΣΤΑ!

Βέβαια, θα μου πεις τη τύχη σου πρόεδρε; Οι ηλίθιοι σωβινιστές της ΕΦΕΝ και της Χρυσής Αυγής σου πρόσφεραν ανέλπιστη βοήθεια. Έδωσαν την ευκαιρία σε όλο το λαό να δει πόσο μακρυά από τους πόθους του βρίσκονται τα συνθήματα τους, και έδωσαν σε σένα ανέλπιστη ευκαιρία να κερδίσεις ακόμα περισσότερους πόντους στη συνείδηση του κόσμου.


Αναμένω ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα καταδικάσουν το φαινόμενο και θα αποδείξουν ότι συμμετέχουν ειλικρινά και με πάθος στην επιχείρηση ενότητας που εγκαινίασε ο νέος πρόεδρος. Αναμένω ο λαός να ακολουθήσει το παράδειγμα και να αρχίσει να βλέπει το διπλανό του σαν δυνητικό σύμμαχο στο κοινό αγώνα για επανένωση της πατρίδα μας. Χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι το ίδιο ή ότι όλοι πρέπει να γίνουμε αριστεροί, πρέπει να δείξουμε πολιτική ωριμότητα και να θάψουμε αναχρονιστικές αντιπαλότητες που μόνο ζημιά προκαλούν. Η ιστορία είναι για να μας διδάσκει και όχι για να την αναπαράγουμε. Τουλάχιστον τις τραγικές στιγμές της.

Έχω την υποψία ότι τα κωλόπαιδα τα "εθνικώς" διαπαιδαγωγηθέντα νομίζουν ότι βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναβιώσουν αντικομουνιστικά σύνδρομα. Έχουν τη τιμή να έχουν τον ίδιο τον πρόεδρο σαν στόχο και όχι μικρο-ομάδες. Άνοιξεν η τύχη τους με λίγα λόγια. Αναμένω από τις χιλιάδες σώφρονες δεξιούς συμπολίτες μας, που κυρίως έχουν πρόσβαση σε αυτούς, να τους κόψουν τη φόρα και να προσπαθήσουν να περιμαζέψουν όσους από αυτούς είναι παρασυρμένοι. Δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος από τη δράση τους, αλλά η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση τους, και η ανάδειξη της προδοσίας που επιτελούν με τις πράξεις τους, θα τους απομονώσει εντελώς.

Για να προλάβω όποιους άρχισαν να σκέφτονται ότι έγινα χειροκροτητής του Χριστόφια, δηλώνω ότι θα χειροκροτώ κάθε σωστή κατά την άποψη μου κίνηση και θα κριτικάρω ότι νομίζω λανθασμένο.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη