28 Φεβρουαρίου 2008

Κάτι κινείται

Τάσσος φεύγει, Δημήτρης έρχεται. Παρακολουθήσαμε οικογενειακώς την τελετή εγκαθίδρυσης του νέου προέδρου. Με μια περίεργη προσμονή. Ανυπομονησία μπορώ να πω, λες και τα θέλαμε όλα να γίνουν τώρα. Όλα αυτά που νιώθουμε ότι άργησαν. Με τη γκρίζα σκιά της προηγούμενης διακυβέρνησης να αραιώνει σιγά σιγά και να φέγγει δειλά το φως πίσω από βαριά σύννεφα που όμως δεν λέγαν να φύγουν. Μέχρι που συνειδητοποιήσαμε ότι τα σύννεφα θα εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί μέχρι που να αρχίσει να διαφαίνεται ρήγμα στο τείχος της διαίρεσης της πατρίδας μας.

Τα σημάδια που ξεχωρίσαμε μέσα από το τελετουργικό, τη σύνθεση του υπουργικού και τις πληροφορίες που συνόδευαν το παρασκήνιο, αλλά και τις εν γένει συμπεριφορές των πρωταγωνιστών, μας έδοσαν ελπίδες ότι ξεκινάμε καλά.


Τι ξεχωρίσαμε:

1. Την αποφασιστικότητα του Δημήτρη να περιορίσει όσο το δυνατό την επιρροή του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στη νέα κυβέρνηση. Επέμεινε σθεναρά να στέλλει τον Κάρογιαν πίσω μέχρι που να φέρει το γραπτό του αλάνθαστο. Μέχρι να αντιληφτεί ότι ΔΕΝ μπορεί να γίνει το δικό του. Τα σημαντικά υπουργεία που για μένα είναι τα παιδείας, δημόσιας τάξης, άμυνας και εσωτερικών πήγαν σε άτομα που προέρχονται ή πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ. Επίσης έκανε φανερή τη πρόθεση του να κόψει τον αέρα στο Κάρογιαν και να καταστήσει σαφές ότι γνώμονας του είναι το πρόγραμμα του και δεν θα ανεχτεί καμιά κηδεμόνευση. Προσωπικά ένιωσα αρκετή ανακούφιση!

2. Εμπεδώσαμε την φυσιογνωμία του λαφυραγωγού που χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ το οποίο φρόντισε να μας την υπενθυμίσει ακόμα μια φορά. Αποδείκτηκε περίτρανα τόσο από το πήγαινε έλα και την επιμονή να επιβάλει στο Δημήτρη το ποια υπουργεία θα πάρει και με ποιους, όσο και από τη προσπάθεια να δόσει το μήνυμα ότι με τη παρουσία του στη κυβέρνηση θα φρόντιζε τη συνέχιση της πολιτικής Τάσσου (μη κακό).


3. Τους χαμηλούς τόνους εκατέρωθεν από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ! Επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να στηρίξει το Δημήτρη στη τεράστια προσπάθεια που ανάλαβε να λύσει το κυπριακό. Από την άλλη φαίνεται ότι και το ΑΚΕΛ ανταποδίδει την ετοιμότητα να συμβάλει σε μια πλατύτερη ενότητα. Το κλίμα που φαίνεται να εμπεδώνεται δεν αφήνει περιθώρια στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να εκφέρουν διχαστικό λόγο. Γιατί θα δούν πόρτα και δεν το αντέχουν.

4. Οι προγραμματικές δηλώσεις του Δημήτρη στη βουλή αν και γενικόλογες καθρέφτιζαν το πρόγραμμα του και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνίας όσον αφορά τη ετοιμότητα του να το εφαρμόσει. Το γεγονός ότι και από το επίσημο βήμα έκανε ιεράρχηση των ευχαριστιών σε αυτούς που τον στήριξαν, αφήνοντας ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους τελευταίους δεν είναι τυχαίο. Αν δεν αντιλήφθηκαν αυτοί οι κύριοι το ρόλο που τους επιφυλάσσει (και που πολύς τους είναι), θα τους τον πω εγώ. Γνωρίζοντας ότι για τα πόστα είναι έτοιμοι για όλα, τους πρόσφερε το απόλυτα ελάχιστο υπό τις περιστάσεις, καθόρισε το στάτους τους και δείχνει πως μάλλον αυτός θα τους ποδηγετήσει.

5. Σημαντικό μέρος της ανακούφισης οφείλεται στο ότι στο υπουργικό δεν υπάρχουν όνοματα όπως Κουταλιανός, Σοφοκλέους, Φωτίου, Πάλμας, Μαυρονικόλας, Κενεβέζος και άλλα. Αμάν ρε θράσος μερικοί!

Το πρώτο τεστ ο Δημητράκης το πέρασε με ψηλό βαθμό. Πάντα τέτοια! Άντε με το καλό για τη πρώτη μικρή χαραμάδα στο τοίχο. Κι' αν είναι η Λήδρας η χαραμάδα, ακόμα καλύτερα.

27 Φεβρουαρίου 2008

Ερωτήματα με αφορμή ένα ατύχημα

Με αφορμή τον τραυματισμό 20 εθνοφρουρών από ανατροπή στρατιωτικού οχήματος

Αν σε συλλάβει η αστυνομία να οδηγείς με 30 χλμ σε ώρα αιχμής μέσα στη πόλη και δεν φοράς τη ζώνη σου, σε καταγγέλλει. Το κράτος προνοεί (και καλά κάνει) για την ασφάλεια μας. Τι προνόησε το κράτος για την ασφάλεια των φαντάρων που τσουβαλιάζονται μέσα στα STAYER ανα 20 χωρίς καθόλου προστατευτικά, και με οδηγούς ημιεκπαίδευμένους νεαρούς; Δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν λεωφορεία με επαγγελματίες οδηγούς για μακρυνές μετακινήσεις;

Από προσωπική πείρα γνωρίζω ότι πολλές μετακινήσεις με φορτηγά είναι αχρείαστες. Υπάρχει κεντρικός έλεγχος των μετακινήσεων με φορτηγά; Εχει γίνει προσπάθεια για να εφοδιαστούν τα φορτηγά με προστατευτικές ράβδους ή άλλα μέσα προστασίας;

Ας δόσουμε λίγη περισσότερη σημασία στα παιδιά! Στο μέλλον μας!

26 Φεβρουαρίου 2008

Σημεία και ... κέρατα.

1. Σκέψου λίγο την ομιλία του Τάσσου στο "Ελευθερία" σε περίπτωση που επανεκλεγόταν. Σύγκρινε την με εκείνη του Δημήτρη Χριστόφια. Και μόνο αυτή η διαφορά άξιζε την αλλαγή.

2. Τη νύκτα των εκλογών η Κυπριακή σημαία είχε τη τιμητική της. Έπρεπε να περιμένει 49 χρόνια.

3. Όποιος δεν παρακολούθησε τον Αναστασιάδη με τον Κατσουρίδη τη Δευτέρα στο MEGA έχασε. Εδώ και 30 χρόνια τους παρακολουθώ και τόση ανοχή στις θέσεις του αντιπάλου πρώτη φορά είδα. Για να μην πω ότι δεν διέκρινα διαφορές.

4. Είμαι από τους λίγους που δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην όξυνση μεταξύ 1ου και 2ου γύρου. Ήξερα ότι από τη Δευτέρα αυτά θα μένανε στο παρελθόν, όπου ανήκουν. Ο ΔΗΣΥ πάντως ελέγχεται και καλά κάνει να δει τις ευθύνες του.

5. Τα φασιστόμουτρα πάντως μέσα από το οίκημα του ΣΥΦΙ του Απόλλωνα έκαναν θραύση με λοστούς και πέτρες καταστρέφοντας αυτοκίνητα και τρομοκρατώντας πολίτες που πανηγύριζαν. Εδω χρειάζεται δράση!

6. "Και τι έγινε πως βγήκε πρόεδρος κομμουνιστής; Και τι έγινε που είναι αμόρφωτος, που δεν μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη αξιοπρεπώς; Και τι έγινε που θα μας τακιμιάσει με τους Τούρκους; Και τι έγινε που διαγράφει με το γάντι την ελληνικότητα της χώρας μας; Και τι έγινε πες μου, που είμαστε χωριστά, η καρδιά σου για μένα μια ζωή θα χτυπά! Οι όμοιοι του τον ψήφισαν που προφανώς αποτελούν την πλειοψηφία της νήσου στην οποία ζω και πρέπει να το αποδεχτώ. Να το σεβαστώ. Χώρκατος πρόεδρος, από χώρκατο λαό!" Αυτά και άλλα έφη Κύπριος επιστήμονας και "σύγχρονος" άνθρωπος. Ένας από αυτούς που ο τόπος στηρίζει τις ελπίδες του για το μέλλον. Μα το θεό, ο μακαρίτης ο παππούς μου που πέθανε το 1976 ήταν πιο ανοικτόμυαλος.

7. Η Κύπρος απέκτησε τη πρώτη αντι-λαϊφ σταϊλ πρώτη κυρία. Εγώ τη πάω.

8. The joke of the week: Στο ΔΗΚΟ ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη! Είπατε τίποτα;

9. Κάτω τα χέρια από το υπουργείο παιδείας!

10. Jimmy good luck. We are watching you!

24 Φεβρουαρίου 2008

Νίκησε η Δημοκρατία! Ο λαός αναμένει.

Με όλες μου τις δυνάμεις υποστήριξα το Δημήτρη Χριστόφια σαν τον υποψήφιο που θα μπορούσε να ενσαρκώσει καλύτερα τους πόθους του λαού για λύση και επανένωση. Σαν τον άνθρωπο που θα ακολουθήσει μια εσωτερική πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο της τον απλό άνθρωπο και τις ανάγκες του. Χαίρομαι για την εκλογή του και αναμένω την επόμενη μέρα. Για μένα οι πανυγηρισμοί τελειωσαν τη περασμένη Κυριακή. Τώρα αναμένω έργα!

Το μπλογκ αυτό δεν έχει κομματικές βάσεις. Έχει βάση την αριστερή ιδεολογία, την ιδεολογία του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο κύριος Χριστόφιας προέρχεται από την ίδια φουρνιά. Ζημώθηκε με τα ίδια ιδανικά. Το ολίσθημα του με την στήριξη του Τάσσου στη προεδρία για 4.5 χρόνια, μου δίνει το δικαίωμα να παρακολουθήσω με μια δόση επιφυλακτικότητας τη πορεία του. Θα είμαι εδώ για να χειροκροτώ τα βήματα που κατά την άποψη μου θα είναι θετικά και να κακίζω και το παραμικρό πισωγύρισμα.

Μια και μοναδική συμβουλή μου στο νέο πρόεδρο. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!

22 Φεβρουαρίου 2008

Δυο ερωτήματα σε σχέση με τον Χριστόφια που πρέπει να απαντήσεις


ΕΡΩΤΗΜΑ 1
Αν σας ρωτούσε κάποιος πριν ένα χρόνο, ποιές είναι οι επιλογές του Δημήτρη Χριστόφια τι θα απαντούσατε; Να σας πω εγώ. Αν είσασταν οπαδός ου ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ ή της Παπαδοπουλικής φράξιας του ΑΚΕΛ θα λέγατε με έπαρση και σιγουριά Τάσσο. Αν είσασταν οπαδός του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ με πίστη στη λύση και επανένωση ή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα λέγατε να κατεβάσει το ΑΚΕΛ τον Γ.Γ. ή άλλο αριστερό υποψήφιο. Αυτό που όλοι εμείς που υποστηρίξαμε ΝΑΙ (και πιέσαμε για να γίνει), αλλά και μια μεγάλη μερίδα πολιτών που ψήφισε μεν ΟΧΙ αλλά απηύδησε με την διακυβέρνηση Τάσσου, έγινε πραγματικότητα.


Όλοι μιλήσαμε για αναβίωση της ελπίδας. Στο πολιτικό σκηνικό έγιναν ανατροπές άνευ προηγουμένου. Η Αριστερά αποφάσισε να αναλάβει το ρόλο του μπροστάρη και όχι του κομπάρσου στον αγώνα για μια ενωμένη Κύπρο. Ηταν φυσιολογικό και λόγω της καθυστέρησης να ληφθεί η απόφαση αλλά και του ανηλεή πολέμου που δέχτηκε από το στρατόπεδο του Τάσσου, τα πυρά του Χριστόφια κατα τη διάρκεια της προεκλογικής να ήταν περισσότερο εναντίον του Τασσικού συνασπισμού. Αλλά κυρίως επειδή το ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας συνειδητοποίησαν ότι ο Τάσσος και ο σκληρός πυρήνας που τον περιβάλλει δεν δούλευαν για τη λύση.

Ο Χριστόφιας κατάφερε αυτό που τον Ιούνη φαινόταν ακατόρθωτο. Η αφαίμαξη που είχε προκαλέσει στο ΑΚΕΛ η παράμονή του στη συγκυβέρνηση για 4.5 χρόνια δεν ήταν μη αναστρέψιμη. Με την πειθώ που τον διακρίνει ο Χριστόφιας ανανέωσε το αίσθημα ελπίδας του λαού αναδεικνύωντας τις ευθύνες του Τασσου για τα αδιέξοδα. Και φτάσαμε στις 17 του Φερβάρη που έγινε και η μεγάλη ανατροπή και ο Τάσσος έμεινε έξω από το χορό του 2ου γύρου.

ΕΡΩΤΗΜΑ 2
Το νέο ερώτημα είναι: Τι έπρεπε να κάνει τώρα; Να περιφρονήσει τους ηττημένους (όπως τους άξιζε) και να τους αφήσει να πάνε στο Κασουλίδη, ή να προσπαθήσει να τους προσεταιριστεί. Εγω απαντώ το 2ο, επειδή ο ρομαντισμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος στη πολιτική. Και αυτό έκανε. ΕΚΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ. Ότι ακριβώς έκανε και ο Κασουλίδης και δεν του βγήκε. Και τώρα ορύεται και κανει ότι θα έκανε και ο Χριστόφιας αν το ΔΗΚΟ ακολουθούσε τον Κασουλίδη.


Αυτοί που τάχα τρομάζουν για δήθεν αναβίωση της τριμερούς και σκίζουν τα ιμάτια τους, στη πλειοψηφία τους το κάνουν εκ του πονηρού. Οι διαφορές της τριμερούς από τη σημερινή κατάσταση είναι πολλές. Οι πιο σοβαρές για μένα είναι:

1. Όποιοι και να στηρίζουν τον πρόεδρο, συνταγματικά δεν μπορούν να του αφαιρέσουν ούτε κομματάκι από τις υπερεξουσίες που το προσφέρει το συνταγμα.

2. Η τριμερής καταρτίστικε μήνες πριν τις εκλογές και πρόβαλε πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε θέσεις αποδεκτές και από τα τρία κόμματα. Η στήριξη του Χριστόφια από τους υπόλοιπους σήμερα γίνεται με βάση το πρόγραμμα του.

3. Τα πιο εθνικιστικά στοιχεία του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και όσοι πάσχουν από κομμουνιστοαλλεργεία, ήδη βρίσκονται στο πλευρό του Κασουλίδη.

Το ζήτημα είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας να προχωρήσει αταλάντευτα στην υλοποίηση του προγράμματος του, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, χωρίς να επηρεαστεί από τις σειρήνες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Να υπουργοποιήσει μετριοπαθή στελέχη από τα δυο κόμματα που να στηρίζουν και να εμπλουτίζουν το κυβερνητικό έργο. Να πλησιάσει το ΔΗΣΥ και να εμπεδώσει κλίμα εθνικής ενότητας. Επειδή τον πιστώνω με πραγματική βούληση για λύση αλλά και με το μυαλό που χρειάζεται για να υλοποιήσει μια τέτοια λογική του δίνω τον ψήφο μου και αναμένω.

Καλή ψήφο σε όλους!

20 Φεβρουαρίου 2008

Ψηφίζω Χριστόφια. Με προσδοκίες και επιφυλάξεις

Το είχα αναφέρει από καιρό σε κάποιο μου σχόλιο. Για μένα οι πανηγυρισμοί θα περιορίζονταν μόνο σε περίπτωση ήττας του Τάσσου. Το πανηγύρισα με τη ψυχή μου. Δεν παύω όμως σαν άνθρωπος που μπολιάστηκε με τις πανανθρώπινες ιδέες του ανθρωπισμού, της ισότητας, της δικαιοσύνης και του αγώνα για μια πιο δίκαια κοινωνία, να μην βλέπω και να μην αναδεικνύω τα σημεία υπεροχής του υποψήφιου της Αριστεράς σε σχέση με τον ανθυποψήφιο του. Για τους σκοπούς αυτού του κομματιού θα περιοριστώ μόνο στις διαφορές σε σχέση με το κυπριακό.

Τώρα που και το ΔΗΚΟ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόφια, πολλοί φίλοι φοβήθηκαν ανασύσταση της τριμερούς με το Χριστόφια πρόεδρο. Διαφωνώ! Για δύο λόγους: Πρώτον, η τριμερής της περασμένης πενταετίας στηριζόταν σε κοινό πρόγραμμα λύσης που αθέτησε ο Τάσσος κοροϊδεύοντας το ΑΚΕΛ και τον λαό. Η νέα κυβέρνηση θα στηρίζεται στο πρόγραμμα του Χριστόφια. Η δεύτερη και πιο σημαντική διαφορά είναι το ίδιο το πρόσωπο του Προέδρου. Με τις ενισχυμένες εξουσίες που του δίνει το σύνταγμα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα του χωρίς να υποκύπτει σε πιέσεις. Και δεν υπάρχει καμιά σύγκριση όσον αφορά την αξιοπιστία μεταξύ Χριστόφια και Τάσσου.

Να είστε σίγουροι ότι σε ενδεχόμενο ενός νέου σχεδίου λύσης (που παρεπιπτόντως δεν μπορεί να διαφέρει και πολύ από το ΑΝΑΝ, τα υπόλοιπα είναι για τους ονειροπόλους) ο Χριστόφιας θα βρει αντιμέτωπους και πάλι τους ίδιους ανθρώπους. Αυτούς που θα έβρισκε και ο Κασουλίδης. Το θέμα είναι να μην βρουν ο ένας τον άλλο. Είμαι πεισμένος ότι μια άτυπη συνεννόηση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για αλληλουϋποστήριξη σε περίπτωση διλημμάτων λύσης είναι όσο τίποτε άλλο αναγκαία. Έτσι κι' αλλιώς είναι γνωστές οι διαφορετικές τους αντιλήψεις στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και τις οποίες για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης και μόνο τους αφήσαμε έξω. Μη ξεχνούμε όμως ότι η μη λύση είναι το αγκάθι για απρόσκοπτη πρόοδο και ευημερία σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Η οποιαδήποτε ευημερία θα βρίσκεται υπο αίρεση. Χωρίς λύση, η σημερινή φαινομενική ασφάλεια και ευημερία που νιώθει ο μέσος Κύπριος έχει ημερομηνία λήξης.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χριστόφια (και εννοώ τη βάση και όχι τις ηγεσίες) διαφέρουν κατά παρασάγγας από εκείνες που στηρίζουν Κασουλίδη. Από τη μια (Κασουλίδης) έχουμε φιλελεύθερους αστούς, μικροαστούς και εργαζόμενους που πραγματικά επιθυμούν λύση. Έχουμε όμως και τους πιο σκληρούς εθνικιστές και απορριπτικούς, τους πολέμιους της όποιας λύσης που δεν θα είναι εθνικά καθαρή. Από την άλλη (Χριστόφιας) έχουμε τη τεράστια μάζα των εργαζομένων και των μικροαστών που προσβλέπει σε λύση και επανένωση έστω και με αβαρίες προκειμένου να επικρατήσει η διαρκής ειρήνη και να ανοίξει ο δρόμος για ευημερία σε μια δικοινοτική διζωνική πατρίδα. Έχουμε όλους τους ακτιβιστές που τόσο προπηλακίστηκαν από τον Τάσσο και τις δυνάμεις του ΟΧΙ.

Δηλαδή πέρα από μια συμπαγή μάζα που είναι πλειοψηφία και στα δύο στρατόπεδα και επιθυμεί λύση, το υπόλοιπα των δυνάμεων που στηρίζουν τον καθένα από τους δύο χρωματίζει τα δύο άκρα του πολιτικού στερεωματος. Του Χριστόφια οι υπέρμαχοι του ΝΑΙ, του Κασουλίδη οι υπέρμαχοι του ΟΧΙ.

Δεν μπορεί να αφήνει κανένα αδιάφορο ούτε η εσπευσμένη επίσκεψη του Κασουλίδη στον Αρχιεπίσκοπο και η υποστήριξη που πέτυχε, αλλά ούτε και η υποστήριξη που έσπευσαν να του προσφέρουν οι σύνδεσμοι αγωνιστών, η ΣΕΚ, τα "αθλητικά" σωματεία ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, Ανόρθωση, ΑΕΚ, ο Μάτσης, η ΜΑΧΗ και σίγουρα το πιο απορριπτικό κομμάτι του ΔΗΚΟ, Αγγελίδης, Κολοκασιδης κλπ. Η επιρροή που θα έχουν αυτοί μαζί με το σκληρό απορριπτικό και αρρωστημένα εθνικιστικό κομμάτι του ΔΗΣΥ στο νέο πρόεδρο είναι καταλυτική. Στον μόνο υποψήφιο που αυτές οι δυνάμεις ΔΕΝ έχουν πρόσβαση είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας!

Οι ντηβέλοπερς και όλο το κομμάτι του μεγάλου κεφαλαίου που για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς αντιδρά στη προοπτική λύσης, είτε βρίσκεται κοντά στο Κασουλίδη από την αρχή είτε προσχώρησε μετά το πρώτο γύρο. Ο Χριστόφιας δίνει περισσότερα εχέγγυα αντίδρασης στις επιταγές των οικονομικών παραγόντων από τον Κασουλίδη που λόγω ιδεολογικών και πολιτικών καταβολών θα είναι μαζί τους σαν το νύσhι με το κρέας.

Ευχή όλων είναι να κρατηθούν οι υποσχέσεις. Αν ο Χριστόφιας εκλεγεί θα ήθελα να υπουργοποιήσει (αφού θα είναι υποχρεωμένος) νούσιμους ανθρώπους από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Ο Μάρκος Κυπριανού στο εξωτερικών είναι ένα καλό παράδειγμα. Τέτοιοι υπάρχουν και άλλοι. Επίσης ΔΕΝ θα πρέπει να περιφρονήσει το μέρος του λαού που θα ταχτεί με τον αντίπαλο του. Δεν θέλουμε να σπρωχτούν μάζες σε ένα νέο ΟΧΙ μόνο και μόνο από αντιπολιτευτική διάθεση. Ας θυμηθούμε το 93. Αλλά είναι πάνω απ' όλα δείγμα πολιτικού πολιτισμού ο σεβασμός στον αντίπαλο και επειδή η αξιοποίηση εκείνων των δυνάμεων που ψηφίζουν Κασουλίδη και θέλουν λύση, θα δώσει πολύ περισσότερο δυναμισμό και κάλυψη στο Χριστόφια να αντιμετωπίσει και να συρρικνώσει το απορριπτικό μέτωπο.

Κάπου αλλού έγραψα ότι θα είμαι στην αντιπολίτευση όποιος και να εκλεγεί. Και το εννοώ. Όπως ο κόσμος της Αριστεράς έσπρωξε το ΑΚΕΛ να παρατήσει τον Τάσσο έτσι πρέπει να σπρώξει να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Και τώρα θα έχει πολλούς να σπρώχνουν και πέραν της Αριστεράς. Η δική μας πίεση πρέπει να είναι πολλαπλάσια της πίεσης των απορριπτικών. Να βοηθήσουμε (όποιος και να είναι ο νέος πρόεδρος) να υλοποιήσει τα υπεσχεμένα.

17 Φεβρουαρίου 2008

Περιμένουμε φως!

Το βασικό ζητούμενο αυτών των εκλογών επετευχθη! Οι τίτλοι τέλους έπεσαν για τον Τάσσο και όλα εκείνα που εκπροσωπούσε. Η κυπριακή κοινωνία έστειλε τους πολιτικούς της γενιάς του 60 εκεί που έπρεπε να ειχαν πάει από καιρό. Στη σύνταξη!

Ο κύπριος πολίτης έστειλε τους εργολάβους της μη λύσης στα γραφεία τους και σε υποχρεωτικό διαλόγισμό προς αναζήτηση του λάθους. Ο κύπριος πολίτης ψήφισε λύση και επανένωση της πατρίδας του.


Όποιο και να ειναι το αποτέλεσμα του 2ου γύρου, μπορούμε να ειμαστε σίγουροι ότι ο εφιάλτης της παραμονής των πολιτικών δεινοσαύρων στην εξουσία για άλλα 5 χρόνια πέρασε ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ. Ο πολίτης αναμένει από τον τελικό νικητή να παλέψει για λύση και να καθοδηγήσει τη κοινωνία στη πρόοδο και στην ευημερία. Το υποσχεθηκαν και οι δυο. Ας μην ξεχάσουν τις υπερβάσεις που ετοίμαζαν σε περίπτωση που εμεναν έξω από το 2ο γύρο.


Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια από μόνη της έφερε τα πάνω κάτω στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Εκεί που θα είχαμε τον Τάσσο να ξανακάνει περίπατο, τον Κασουλίδη να παλεύει για την τιμή των όπλων και τη Κύπρο να μένει ακόμα 5 χρόνια στον 20ο αιώνα, η δυναμική παρέμβαση της Αριστεράς έστω και στο παρά πέντε απέτρεψε άλλο πισωγύρισμα. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ τόλμησε και ο τόπος εσείστη!


Μένει τώρα να ολοκληρωθεί η νίκη. Τα εχέγγυα που παρέχει η αριστερά και οι λαϊκές δυνάμεις που την στηρίζουν είναι πολύ πιο δυνατά από εκείνα του κεφαλαίου που κυρίως ελέγχει και καθοδηγεί τα βήματα της δεξιάς. Ο Χριστόφιας απέδειξε με την αποτίναξη του Τάσσου ότι είναι πολύ πιο φερέγγυος για να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή όπως αυτή θα του δοθεί.


Τώρα που η μισή αλλαγή είναι γεγονός, ακριβώς τώρα θα αποδείξουμε αν είμαστε έτοιμοι και άξιοι για τα μεγάλα και τα ωραία. Γιατί στο κομματάκι της γης που μας έλαχε να γεννηθούμε μπορούν να φυτρώσουν τα άνθη της ειρήνης και της συναδέλφωσης για όλο το λαό! Βοήθα να ξεριζώσουμε και τη τελευταία τσουκνίδα! Μόνο με σένα και με μένα και με όλους μαζί "θα γένουνε τα σκοτάδια φως" κατά που λέει κι' ο ποιητής.


Πίνω στην υγειά σας!

16 Φεβρουαρίου 2008

Η πιο όμορφη θάλασσα

Για να μπορούμε ακόμα να κάνουμε όνειρα... μια μέρα πριν μας κόψουν σύριζα τα φτερά.... με τους στίχους του ποιητή στο νου και με ορμή στη ψυχή μας δίνουμε μια γροθιά σε ότι χειρότερο μας κληρονόμησε το χτες... αφήνουμε πίσω μας τους βιαστές της αλήθειας και τους δολοφόνους των μεγάλων ιδανικών.

Ψηφίζουμε για να μπορέσει η κοινωνία μας να αποβάλει το κόμπλεξ του ξερωλισμού, να σταθεί γερά στα πόδια της αξιοποιώντας τις πραγματικές της δυνάμεις και να απαιτήσει ότι της αξίζει. Για να ξαναβρεί ο πολίτης τη χαμένη του περηφάνεια και αξιοπρέπεια που την είδε να συνθλίβεται κάτω από την αλαζονεία και το δεσποτισμό μιας εξουσίας που τον ήθελε να επιβιώνει έρποντας και γλείφοντας.

Ψηφίζουμε για να πέσουν οι "τίτλοι τέλους για τον Τάσσο" όπως γράφει σήμερα ο καθηγητής Παναγιώτης Σταυρινίδης.

Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών
είμαστε μες στο δικό μας κόσμο

Η πιο όμορφη θάλασσα
είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει
Τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα
Τις πιο όμορφες μέρες μας
δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα

Κι αυτό που θέλω να σου πω
το πιο όμορφο απ' όλα,
δε στο 'χω πει ακόμα.

Ναζιμ Χικμέτ, Η πιο όμορφη θάλασσα.

15 Φεβρουαρίου 2008

ΨΗΦΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ


Ψηφίζω Δημήτρη Χριστόφια σαν τον μόνο που μπορεί να ενώσει το λαό και να επιδιώξει με ειλικρίνεια μια λύση που να επανενώνει το τόπο.

Ψηφίζω, έτσι που οι επόμενες γενιές να μην ζήσουν με το φόβο και την ανασφάλεια για το αύριο, με τα οποία έζησαν οι γονείς τους, οι παππούδες και οι προπάπποι τους.

Το κυπριακό αλλά και η δημοκρατία, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, και ο πολιτικός πολιτισμός δεν έχουν τύχη κάτω από μια νέα διακυβέρνηση Παπαδόπουλου.

Με τη ψήφο σου ανανέωσε την ελπίδα! Το χρωστάς όχι μόνο σε σένα αλλά και στα παιδιά σου.

Είναι ίσως η τελευταία φορά που από τη ψήφο σου εξαρτώνται τόσα πολλά.


Καλή ψήφο!

Λεξιπένητας

YES, YES, YEEESSSSSSSSS!!!!!!!!

Θωρείτε το; Όι πέτε μου, θωρείτε το; Εννεν κουκλί; Εγέμωσεν η οθόνη μου "Που σου νέφκω πού πάεις"!!!

Εφκαλέν μου τη ψυσιή μου μα εκατάφερα τα. Πόσο τζιαιρό να θωρώ τζείνον ούλλο το χώρο δεξιά τζι' αριστερά της οθόνης όφκερο. Ακολούθησα οδηγίες που καμιά δεκαρκά ιστοσελίδες αλλά εν μου εφκαίνναν. Όσπού τζιαι έδωκα πάνω στον bizwhiz. Ο τύπος έσιει ένα ίστολόγιο ευκολοκαταλαβίστικο για μας τους άσχετους με HTML τζιαι άλλους κώδικές. Εκτός που να μετατρέπεις το μπλόγκ σου σε τρίστηλο, παραντζέλλει τζιαι άλλα, πολλά τζιαι διάφορα.

Ένα λεπτό να πάω να το καμαρώσω πάλε.... Όι ρεεεε, μα εν πολλά ωραίο! (Μόνος μου τα γράφω, μόνος μου τα δκιαβάζω). Μα εν τζιαι λλίη χαρά που έκαμα.

Λοιπόν, ακολούθησα τες οδηγίες κατά γράμμα, έκαμα προεπισκόπιση τζιαι εν το επίστευκα. Ήταν τζιαμέ! Πατώ το κουμπούι της αποθήκευσης τζιαι τζείνον ήταν. Επήεν πάσα κακό!

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν έβαλα στην αριστερή στήλη (ε, ήνταν που νομίσετε εσείς οι δεξιοί δηλαδή; Ήταν να μείνω χωρίς αριστερή στήλη;) τες οδηγίες. Αν έσιετε απορίες αρωτήστε με. Πως σου φαίνεσται, εγίνηκα τζιαι έξπερ. Όι παίζουμεν!

12 Φεβρουαρίου 2008

Κόκκινο τριαντάφυλλο

Βρε πάλι τους έφταιξε το χρώμα το κόκκινο. Αυτή τη φορά όχι γιατί συμβολίζει με οποιονδήποτε τρόπο την επανάσταση, αλλά επειδή συμβολίζει την αγάπη. Βλέπετε, οι μουλλάδες της Σαουδικής Αραβίας δεν απειλούνται από κανενός είδους ερυθρές επαναστατικές ορδές, αλλά από τα κόκκινα τριαντάφυλλα και άλλα κόκκινα δωράκια όπως καρδούλες, μπουλουκάκια κλπ.

Όπως κάθε χρόνο η θρησκευτική αστυνομία της χώρας επιβαρύνεται με ένα επιπρόσθετο καθήκον αυτές τις μέρες. Να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχο, ανθοπωλία, καταστήματα δώρων και άλλα μαγαζιά όπου υπάρχει υποψία ότι ο σατανικός Αγιος Βαλεντίνος θα κάνει την εμφάνιση του. Με ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες και επιδρομές στα μαγαζιά, η θρησκευτική αστυνομία φροντίζει να εξαφανιστεί ότι έχει χρώμα κόκκινο.

Βλέπετε εκτός από την επανάσταση το κόκκινο συμβολίζει και την αγάπη ανάμεσα στα δύο φύλα, πράγμα που οι φοβεροί την όψιν γενειοφόροι ματτάουες, ερμηνεύουν ότι προάγει τις προγαμιαίες σχέσεις. Βέβαια οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν τρόπο να φανερώσουν τα αισθήματα τους έστω και αν αναγκάζονται να αγοράσουν τα τριαντάφυλλα τρεις και τέσσερεις φορές πάνω από την αξία τους στη μαύρη αγορά. Μπορεί εμένα να μην με συγκινεί η συγκεκριμένη γιορτή, αλλά δεν παύω να χαίρομαι που ακόμα και έτσι σε κάποια γωνιά του πλανήτη που ζει στο μαυρο σκοτάδι, οι άνθρωποι δρουν ανατρεπτικά.

Μόλις διάβασα τη σχετική είδηση δεν μπόρεσα να αποφύγω το συνειρμό. Ρε γαμώτο, αυτό το κόκκινο χρώμα είτε σε μορφή τριαντάφυλλου, είτε γαρύφαλλου, είτε λάβαρου γιατί αντελοσσιάζει τους όπου γης καταπιεστές και συντηρητικούς; Όπως και τους ανέραστους και όλους αυτούς που είναι ανίκανοι να αγαπήσουν; Απάντηση δεν μπορώ να δώσω. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έπαψε να με συγκινεί ότι έχει να κάνει με τον αγώνα του ανθρώπου για ένα καλύτερο αύριο, και ότι για μένα αυτός ο αγώνας δεν έχει καλύτερο χρώμα να τον συμβολίσει από το κόκκινο.

Το άλλο που μου ήρθε στο νου είναι το τραγούδι "Κόκκινο τριαντάφυλλο" σε στίχους και μουσική Μίκη Θεοδωράκη και εκτέλεση Γιώργου Νταλάρα από το δίσκο "Οι Μαηδες, οι Ήλιοι μου", ιδιαίτερα οι δυο τελευταίοι στίχοι.


Κάθε πρωί ξεκινούσαμε να πάμε στη δουλειά
στο λεωφορείο γελούσαμε είμαστε δυο παιδιά
Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

Κάποιο πρωί για τον πόλεμο κινήσαμε μαζί
όλοι μαζί τραγουδούσαμε παλεύαμε μαζί
Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

Μέσα στο Μάη σκοτώθηκες το αίμα σου μαβί
έβαψε μαύρο τον ουρανό κόκκινο τον καιρό
Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

Μαζί σου όλα σκοτώθηκαν όνειρα ιδανικά
γίνανε όλοι φαντάσματα ζούμε συμβατικά
Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

Τώρα οι σημαίες γενήκανε είδη εμπορικά
είναι τα όνειρα αγαθά καταναλωτικά


Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

10 Φεβρουαρίου 2008

Καταπίνετε τες οξά στέκουντε σας;

Γέμισε η αγορά ψευδοπατάτες! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το εμπόριο των δύο πλευρών στη Κύπρο μέσω πράσινης γραμμής σημείωσε νέο ρεκόρ τον Γενάρη ξεπερνώντας τα 700, 000 ευρώ. Τα μισά περίπου αφορoύσαν πατάτες από τα κατεχόμενα προς το νότο.

Εφόσον η ταμπέλα στο σουπερμάρκετ θα γράφει χώρα παραγωγής Κυπρος τι θα κάνετε που δεν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τις αληθινές από τις ψευδοπατάτες; Οπότε ο κίνδυνος οι ψευδοπατάτες να καταλήξουν στο πιάτο του κάθε εθνικά σκεπτόμενου Ελληνοκύπριου είναι υπαρκτός και μάλιστα μεγάλος.

Το ερώτημα μου προς κάποιους απροσκύνητους που το να βάλουν προϊόν από τα κατεχόμενα στο στόμα τους ισοδυναμεί με βρώση μιλλωμένου από θεοσεβούμενο στη διάρκεια της μεγάλης βδομάδας είναι:

Μήπως θα σταματήσετε να τρώτε πατάτες; Κομματάκι δύσκολο το βλέπω μια και τα περισσότερα φαγητά του κυπριακού διαιτολογίου περιλαμβάνουν πατάτες. Με τι να τις αντικαταστήσεις τις ευλογημένες; Με παντζάρια;

Μήπως θα ζητήσετε από τη κυβέρνηση να υποχρεώνει τους μπακάληδες να αναρτήσουν ταμπελίτσες με ένδειξη "Προϊόν κατεχομένων"; Μα έτσι δεν είναι, σαν και σεις οι ίδιοι πρακτικά να ενισχύετε την ιδέα των δύο "Κύπρων". Είπαμε, Κύπρος ενιαία και Ελληνική!

Μήπως να δημιουργήσετε μια κοινοπραξία εισαγωγής εθνικοφρόνων πατατών από την Ελλάδα; Εφόσον θα είναι εισαγωγής δεν θα μπαίνει θέμα σύγχυσης εφόσον θα το γράφει καθαρά η ταμπελίτσα. Το πρόβλημα εδώ μάλλον είναι ότι λόγω μεταφορικών το κόστος θα ανέβει πολύ με κίνδυνο να μείνουν απούλητες και να πάθετε και ζημιά.

Νομίζω φιλαράκια μου τη πάθατε. Θα τις φάτε και θα πείτε και ένα τραγούδι! Και αν η οργή σας για αυτό τον καταναγκασμό που αποτελεί εθνικό όνειδος είναι τόσο μεγάλη, μπορείτε να μαυρίσετε τον Τάσσο που υπόγραψε τον κανονισμό για το εμπόριο της πράσινης γραμμής.

8 Φεβρουαρίου 2008

Tony Blair for President of Europe. Ουσσστ!!

UPDATE: Η συλλογή υπογραφών βρίσκεται στη 6η μέρα και ξεπέρασε τις 11.000. Μερικά από τα επίθετα με τα οποία στολίζουν τον Μπλερ οι υπογράφοντες είναι: Ψεύτης, εγκληματίας, αναξιόπιστος, φιλοπόλεμος, ανεπαρκής, αντιευρωπαίος, ανίκανος, παραδόπιστος, μεγαλομανής, πολεμοχαρής, αμερικανοκίνητος, μαλάκας, βρωμιάρης, αλχημιστής, απατεώνας, υποκριτής, εγωκεντρικός, καταχραστής, υποχείριο, διεφθαρμένος, αμαρτωλός, μυθοπλάστης, ανεύθυνος, ηλίθιος, αρριβίστας, δολοφόνος, ανέντιμος, ακατάλληλος, αιματοβαμμένος, πιόνι, παράσιτο, μίασμα, ντροπή, ασταθής,συμφεροντολόγος, αδικος, ανυπόληπτος, ατσαλάκωτος, επικίνδυνος, αλάζων, αναξιοπρεπής, καταστροφέας, ολέθριος, απάνθρωπος, ατάλαντος, λανθασμένος, προδότης, κομπλεξικός, πράκτορας, τρομοκράτης. Κάποια άλλα αδυνατώ να τα μεταφράσω. Κάνε τη πρωτοβουλία και δική σου υπόθεση! Σαν Κύπριος έχεις κάποιους παραπάνω λόγους!
Το πειθήνιο σκυλί των γερακιών της Ουάσιγκτον, ο τοποτηρητής των πιο σκοτεινών κύκλων της αμερικάνικης αντίδρασης στην Ευρώπη, έβαλε πλώρη να αναδειχθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα που ακόμα και στην ίδια την Αμερική φυσά κάποιος αέρας αλλαγής, λες και το κάνουν για αντίβαρο, τα γεράκια και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού προωθούν ένα από τους κύριους υπεύθυνους για το μακελειό του Ιρακινού λαού σαν πρόεδρο της Ε. Ε.

Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, ο Πρόεδρος της Ε. Ε. θα έχει θητεία για δυόμιση χρόνια. Παρά το ότι οι αρμοδιότητες του δεν έχουν ακόμα πλήρως διευκρινιστεί, ακόμα και συμβολικές να είναι (που δεν θα είναι), τη θέση αυτή θα πρέπει να την καταλάβει τουλάχιστον κάποιος μετριοπαθής που δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιλογές της Ουάσιγκτον σε ότι αφορά παγκόσμια και κυρίως Ευρωπαϊκά δρώμενα.

Είναι τώρα και μερικούς μήνες που έκανε την εμφάνιση του το όνομα του κ. Μπλέρ σαν του κύριου υποψήφιου. Ακόμα δεν διαφάνηκε σοβαρή αντίδραση από οργανωμένες πολιτικές ομάδες. Οι πολίτες της Ευρώπης ανάλαβαν για πρώτη ίσως φορά να δράσουν ενωμένα μέσω του διαδικτύου πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μέσα σε λιγότερο από 4 μέρες μαζεύτηκαν περισσότερες από 6500 υπογραφές και το σχετικό ηλεκτρονικό ψήφισμα ακόμα δεν έγινε και τόσο γνωστό.

Διαβάζοντας το κείμενο πιθανόν να διαφωνείτε σε κάποια σημεία. Εδώ δεν χωρούν αγκρίσματα (μουλαρώματα) που πηγάζουν από ιδεολογικές διαφορές. Αν στόχος σου είναι να μην αφήσεις την Ευρώπη να κατρακυλήσει περαιτέρω σε αντιδραστικές και μιλιταριστικές θέσεις αφήνεις πίσω τις διαφορές σου και ενώνεις τη φωνή σου με τη φωνή χιλιάδων πολιτών που φράσσουν το δρόμο στον πρεσβευτή του Μπους στην Ευρώπη.

Και ρε παιδιά! Αυτό το "ανώνυμος" ΔΕΝ το καταλαβαίνω. Πόσο θα μας υπολογίσουν αλήθεια αν όλοι υπογράψουμε με το "ανώνυμος"; Βάλτε καλέ το όνομα σας. Τι φοβάστε; Δείξτε ότι δεν διακατέχεστε από καμιά φοβία. Έτσι θα σας υπολογίσουν περισσότερο! Οι μπλόγκερς μπορουν να προωθήσουν το petition βάζοντας σύνδεσμο, κάνοντας copy paste τον κωδικό που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας εδώ, στο template τους.

Το κείμενο του ψηφίσματος στα Ελληνικά θα το βρείτε εδώ

Περισσότερα για το θεσμό στη Wikipedia

Άντε και καλό βόλι!

5 Φεβρουαρίου 2008

Ευρώπαϊκά Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μην μου πείτε ότι δεν μπουχτίσατε από την ανούσια και χωρίς φαντασία προεκλογική εκστρατεία που μονοπωλεί τη θεματολογία των ειδήσεων εδώ και κάποιους μήνες. Προσωπικά δυσκολεύομαι εδώ και πολλές βδομάδες να δω κάτι νέο, κάτι φρέσκο μέσα από τις ανακοινώσεις, δηλώσεις, ομιλίες κλπ των λαλίστατων υποψηφίων και των επιτελείων τους. Για να μην γίνομαι λοιπόν ακόμα ένας βαρετός μουρμούρης είπα να ασχοληθώ με ένα από τα πιο καυτά διεθνή ζητήματα των ημερών. Από αυτά που οι καναλάρχες στη Κύπρο κρίνουν ότι οι ιθαγενείς Κύπριοι δεν κάνει να ασχολούνται μαζί τους. Γι΄αυτό τους αφιερώνουν μερικά δευτερόλεπτα στα κεντρικά δελτία.

Έχει να κάνει με κάποιους ανθρώπους από αυτούς που τους ξέχασε και ο θεός. Μιλάμε για το Τσαντ. Εκεί όπου κάποιοι αντικυβερνητικοί αντάρτες ετοιμάζονται να ανατρέψουν τον πρόεδρο και να πάρουν την εξουσία. Το μενού να είστε σίγουροι ότι περιλαμβάνει, διωγμούς, δολοφονίες, βιασμούς, ξεσπιτωμούς, λεηλασίες, πρόσφυγες, ίσως και γενοκτονίες. Γνωστό σκηνικό για εκείνα τα μέρη.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί ανάμεσα στους νεώτερους ιδίως, ίσως να μην γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου σε έκταση (20η) πολύ πλούσια σε πετρέλαιο, ουράνιο και χρυσό. Την ίδια στιγμή όμως η βρεφική θνησιμότητα ξεπερνά τα 100 παιδιά στις 1000 γεννήσεις, ο αναλφαβητισμός είναι στο 75% του πληθυσμού, ο μέσος όρος ζωής είναι τα 47 χρόνια και η κατάταξη του στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index) είναι στη 170η θέση από 177 χώρες.

Σε αυτή την πρώην Γαλλική αποικία, κυβερνά από το 1990 ο Ντεπί, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με την βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας. Η "δημοκρατική" Γαλλία φρόντισε να μην αποκοπούν οι δεσμοί εξάρτησης που υπήρχαν μεταξύ της και της πρώην αποικίας της. Ανέχτηκε και στήριξε την αυταρχική και διεφθαρμένη διακυβέρνηση του Ντεπί όλα αυτά τα χρόνια παρόλο που αυτός προέρχεται από φυλή που εκπροσωπεί μόνο το 3% του πληθυσμού και επέβαλε καθεστώς διακρίσεων έναντι των πολυπληθέστερων φυλών της χώρας. Τα λεφτά από το πετρέλαιο και τα ορυκτά δεν έφτασαν ποτέ στις εξαθλιωμένες μάζες του πληθυσμού. Μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ανατρέψει τον Ντεπί, φαίνεται ότι έφτασε η ώρα του. Βοηθούμενες από το Σουδάν ετοιμάζονται για την τελική επίθεση στη πρωτεύουσα Ντζαμένα.

Οι Γάλλοι που στο παρελθόν έστειλαν τα Μιράζ τους για να σταματήσουν τους αντάρτες, αυτή τη φορά τράβηξαν πίσω και το παίζουν ανεξάρτητοι. Γνωρίζουν ότι τα οικονομικά τους συμφέροντα θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται. Σε μια χώρα όπου η υποδομή είναι ανύπαρκτη η εξάρτηση από τον Μεγάλο Αδελφό είναι αναπόφευκτη. Έτσι, τώρα που τα πράγματα σκούρυναν για τον Ντεπί οι Γάλλοι το μόνο που του πρόσφεραν είναι η ασφαλής μετάβαση του εκτός χώρας. Η νεοαποικιακή πολιτική σε όλο της το μεγαλείο.

Πιθανότατα θα παρακολουθήσατε τις σκηνές με τους ξένους υπηκόους που φυγαδεύονταν αρον άρον για να αποφύγουν τον κίνδυνο από τις συγκρούσεις. Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί οι (κυρίως Γάλλοι) ξένοι; Είναι οι αετονύχιδες εκπρόσωποι των Γαλλικών εταιρειών που λιμαίνονται τον πλούτο στη χώρα, ταΐζοντας και συντηρώντας ενα βαθειά διεφθαρμένο καθεστώς. Το Τσάντ είναι από τις τελευταίες χώρες στο κόσμο στο δείκτη διαφάνειας (btw δείτε και τη Κύπρο μας στη 39η θέση πίσω από τη Μποτσουάνα). Ποιούς έτρεξε να προστατέψει πρώτους η Γαλλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τους Διαφθορείς!!! Αυτούς που ήταν στη χώρα με τη ρητή εντολή να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη, την παιδεία, τον πολιτισμό αφήνοντας την εσαεί στα νύχια των πολυεθνικών. Αυτά δεν μας τα λέει κανείς. Πολλά μάλιστα από τα ρεπορτάζ υπονοούν ότι χωρίς την παρουσία των πρώην αποικιοκρατών, τα αφρικανικά κράτη δεν μπορούν να προοδευσουν.

Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενοι που θα έρθουν να είναι καλύτεροι και να φέρουν ελπίδα σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Παρόλο που πολύ το αμφιβάλλω μια και ο αρχηγός τους ήταν συνεργάτης του Ντεπί για πολλά χρόνια. Λέτε να μην τον βραχυκυκλώσουν και αυτόν οι Γάλλοι; Εγώ λέω σίγουρα!

Γι' αυτό όταν η Ευρώπη μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα μου έρχεται να φτύσω, επειδή ακόμα και στο για ποιον εννοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνουν διακρίσεις!

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη