11 Σεπτεμβρίου 2008

Η νέα περιρέουσα;

Περιδιάβαζα τις κυπριακές εφημερίδες στον ιστό. Ανάμεσα στα πάμπολλα δημοσιεύματα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Χριστόφιας είναι κάτι μεταξύ άσχετου και προδότη αλλά και άλλα τόσα για την ανθελληνική εγκύκλιο και τις προθέσεις του υπουργού παιδείας ξεχώρισα τα εξής τρία:

Σε πρωτοσέλιδο η Σημερινή με τίτλο, "Με άδεια υπουργού έπαιξαν μπάλα στα κατεχόμενα" αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, σαράντα μαθητές-ποδοσφαιριστές των ακαδημιών της ΑΕΛ Λεμεσού μετέβησαν στα κατεχόμενα και έπαιξαν ποδόσφαιρο με αντίσ
τοιχη ομάδα Τουρκοκυπρίων. Ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου, με δηλώσεις του στη «Σ», επιβεβαίωσε τα περί της μετάβασης μαθητών στα κατεχόμενα και τόνισε ότι αυτό κατέστη δυνατό με δική του απόφαση. Η απόφαση για παραχώρηση άδειας σε μαθητές να μεταβούν στα κατεχόμενα για να παίξουν ποδόσφαιρο συνιστά ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία απέφευγε να ενθαρρύνει τη μετάβαση οργανωμένων συνόλων στα κατεχόμενα, δηλώνοντας ότι όσοι μεταβαίνουν εκεί το πράττουν επί ιδίω κινδύνω."

Τι είναι εκείνο που τους ενόχλησε περισσότερο έτσι ώστε μια δικοινοτική εκδήλωση μεταξύ νέων να γίνει πρωτοσέλιδο με εχθρική αντιμετώπιση; Μήπως επειδή "συνιστά ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη Κυβ
έρνηση" Ή μήπως είναι και αυτή η κριτική μέρος του ότι έχει σχέση με κινήσεις προώθησης της επαναπροσέγγισης θα συναντά τη λυσσαλέα αντίδραση του απορριπτικού μετώπου. Ο Αντρέας Δημητρίου φαίνεται να είναι τις τελευταίες μέρες ο κύριος στόχος των ακροβολιστών των ελληνοφρόνων ταξιαρχιών. Πρέπει να πω ότι χαίρομαι τη ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει τις επιθέσεις αλλά και την αποφασιστικότητα με την ποία φαίνεται να προωθεί το πρόγραμμα του υπουργείου του. =======================================

Σε άλλο σημείο η ίδια εφημερίδα δίνει και την εξής είδηση:

"Σε ιδιαίτερη κινητικότητα έχουν τεθεί στα κατεχόμενα και οι κύκλοι που μάχονται ενάντια στην εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης. Αυτοί οι κύκλοι, κυρίως βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά είναι οργανωμένοι και στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, παρακολουθούν το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ευχόμενοι όπως παρεκκλίνει από τη γραμμή της Άγκυρας, ώστε να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν ακραίες καταστάσεις. Την ευκαιρία αυτή προσδοκά και το κόμμα εθνικής ενότητας που ίδρυσε ο Ντενκτάς και το οποίο υποστηρίζει διχοτόμηση και λύση δύο κρατών"


Μάνα μου ρε. Εμαράζωσεν η Σημερινή γιατί θα εμποδίσουν τη λύση οι εθνικιστές στα κατεχόμενα. Σε πλείστα τόσα άρθρα η εφημερίδα προσπαθεί να μας πείσει ότι "ούλλοι σhύλλοι μια γενιά" και ότι τι Ταλάτ, τι Ντενκτάς; Σε άλλα τόσα να μας πείσει ότι η απόφαση να αρχίσουν οι συνομιλίες είναι καταστροφική. Μα δεν κοιτάζουν στο καθρέφτη αυτοί οι άνθρωποι; Και οι αναγνώστες τους; Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σε αντίστοιχη κινητικότητα έχουν τεθεί και οι ομοϊδεάτες των Τούρκων εθνικιστών στις ελεύθερες περιοχές με εμπροσθοφυλακή τη Σημερινή; Τόσο δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι οι στόχοι τους είναι κοινοί;

==============================

Άφησα τελευταίο το πρωτοσέλιδο της Μάχης. Δεν είχα ποτέ σκοπό να ασχοληθώ με τις μακακίες του υιού του τουρκοφάγου Σαμψών. Εξάλλου εκτός που τη μάνα του και τα κοπέλλια του τζιηρού του ποιος τον διαβάζει; Η Δρακούνα σίγουρα έχει περισσότερες πωλήσεις. Αλλά έλα που ο καλός μας κ. Κασουλίδης προτρέπει, με συνέντευξη του στην εφημερίδα, τους Έλληνες να γρηγορούν επειδή, ο άνευ προσωπείου πλέον, Χριστόφιας αφελληνίζει τη παιδεία μας. Αυτό είναι αρκετό να με πείσει ότι ευτυχώς που δεν εκλέγηκε πρόεδρος. Ο συγκεκριμένος πολιτικός χωρίς το ευγενικό "ευρωπαϊκό' προσωπείο που φόρεσε στις εκλογές απέδειξε ότι είναι ένας αθεράπευτος εθνικιστής. Και σίγουρα από τη θέση του προέδρου επικίνδυνος.


16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω διαστρεβλώνεις ότιδήποτε διαβάσεις για να το φέρεις στα μέτρα σου. Επειδή φαίνεται να είσαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε μη ΑΚΕΛικός αμέσως είναι και εθνικιστής θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτικος στα γραφόμενα σου. Σ΄αυτό τον τοπο υπάρχουν πολλοι μη ΑΚΕΛκικοί οι οποίοι στιρίζουν τον πρόεδρο μας και τις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση. Οπώς επίσης και τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδίας για την σωστή διατύπωση της ιστορίας μας. Επειδή τυγχάνει να γνωρίζω τον κο Κασουλίδη από τον καιρό που γεννήθηκα σε διαβαιβεώ ότι δεν είναι καθόλου εθνικιστής και ούτε επικίνδυνος. Μακάρι να είχαμε κι΄ άλλους σαν αυτόν.

Ο κος Χριστόφιας ήταν που στοίριξε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο που είχαμε ποτέ τον Τάσσο και τώρα του το συγχωρούμε και τον στιρίζουμε και πάμε μπροστά.

Ευχαριστώ

rose είπε...

Μπλοκοδεσπότα (όπως θα έλεγε και ο Ανευ) και κ. Ανωνυμε

αυτο που κάνει ο Υπουργός Παιδειας είναι αυτο που θα έχει να λέει ο Χριστόφιας και οι ΑΚΕΛΙΚΟΙ στο τέλος της 5ετίας τους ως αποδειξη ότι ήταν μια "αριστερή" κυβένρηση..

Μεγάλη χάρη του έκανε του Προέδρου ο Υπουργός..

Κάποιος νεος 15χρονων, πρώτη μερα στο Λύκειο χτες, γυρισε στο σπίτι ενθουσιασμενος με το μηνυμα του Υπουργου.. Δεν θυμαμαι κανεναν αλλο να προκαλει αυτο το αίσθημα σε νεους. Το ίδιο παιδι για πρωτη φορα φετος δεν δεκτηκε επιθεση, (παραινεση, στριμωγμα) από τους καθηγητές τους για να κόψει τα μαλλιά του - άλλες χρονιες με την πρωτη καλημερα άρχιζαν τα όργανα..

Οσο αφορά τον Κασουλίδη μακάρι να διαβαζουν κάποιοι και να του παρατζίλουν ότι αν θελει να μεινει "δημοκρατικός" πρέπει να σταματήσει τις πελάρες.
Τον απώνουν και το πιστευει...
Και είναι τουλάχιστον άκομψο να έχεις καταγγεγραμένο προεκλογικό μηνυμα και εκστρατεία για να ενωσεις την Κύπρο και καποιους μηνες μετα να συμπεριφερεσαι ως δισχιδής προσωπικότητα..

Επι της ουσίας τώρα, δεν ξερω από την εναλλαγή αυτων των "ρολων" τι θα απομεινει και πόσο θα βοηθηθει η κύπρος..

ΜΑκάρι να απομεινει κατι απο τον Υπουργό Παιδείας..
ας είναι το αίσθημα τουλαχιστον ότι η φετινη χρονια ήταν εκεινη που ακουστηκαν άλλα λόγια στα σχολεια (οχι ακόμα απο τους καθηγητες)..

Θελουμε πολλή δουλεια ακόμα..

koutso είπε...

Διαβάστε την ανάρτηση του Α.Σταύρου στο μπλόκ του "Εκπαιδευτική παρέμβαση" έχει ενδιαφέρον και σχετίζεται με την δική σας ανάρτηση

Lexi_penitas είπε...

Ανώνυμε, η δική μου ερμηνεία της θέσης Κασουλίδη όπως και της μεταμόρφωσης του μεταξύ 1ου και 2ου γύρου των προεδρικών αυτή είναι. Τι πάει να πει διαστρέβλωση; Και όταν λέω επικίνδυνος σαν πρόεδρος αναμένω από τους αναγνώστες να καταλάβουν τον περιορισμό. Δεν είπα επικίνδυνος σαν άνθρωπος.

Ροουζ, δεν ξέρω το μέτρο της σύγκρισης που κάνεις αλλά δίνεις την εντύπωση ώρες ώρες ότι αναμένεις η κυβέρνηση να ακολουθήσει το δικό σου πρόγραμμα. Δε λες πάλι καλά που κάτι άρχισε να κινείται στη χώρα της ακινησίας. Ας σπρώξουμε να συμβούν περισσότερα. Με τη συνεχή καχυποψία δε βοηθούμε.

rose είπε...

Λέξη
Δεν είμασταν ποτέ υποψιασμενοι πολίτες για να το μετριασουμε τώρα και κάνουμε τόπο στην κυβερνηση να υλοποιήσει το έργο της..

Και είδες ότι αυτο που είπα ήταν ότι μέχρι τώρα είναι ότι έχει και δεν έχει ο Χριστόφιας για να λέει στα εγγουνούθκια του ότι κάποτε ήταν Πρόεδρςο μιας αριστερής κυβερνησης..

Δεν αναμορφωσε και το εθνός!

andreas f.stavrou είπε...

Η περι-ρέουσα ατμόσφαιρα υπάρχει σε κάθε κοινωνία όπου η πολιτική λειτουργία μεταφέρεται στο παρασκήνιο, έξω απότους επίσημους θεσμούς. Και στο παρασκήνιο φτιάχνουν σενάρια, συναλάσσονται στις πλάτες του κόσμου εκείνοι που έχουν τη δύναμη και τον πλούτο. Δηλαδή οι πολιτικοί και τα κόμματα, οι ιδιοκτητες των ΜΜΕ και οι κάτοχοι του κεφαλαίου. Αυτοί φτιάχνουν παιγνίδια και περι-ρέουσες ατμόσφαιρες. Και δεν υπάρχουν καλές και κακές περι-ρέουσες. Η περι-ρέουσα είναι συνυφασμένη με το υπαρκτό πολιτικό σύστημα.

Aceras Anthropophorum είπε...

Λεξιπένητα μου εξεκίνησα να σχολιάζω το ποστάκιον σου τζιαι εμακρύνισκεν πολλά. Αποφάσισα λοιπόν να φκάλω ποστάτζιην στο proedrikes.blogspot.com που το αφήκαμεν να ψυχομασιεί μοναχικόν (γράψε ρε φίλε τζαι σύ τίποτε, αφήκετε με μόνο μου). Ανθίζει αυτές τες ημέρες η συζήτηση για την παιδείαν (δρακούνα, πολίτης πίττας, ανδρέας σταύρου, σύρμα στο κκομπιούτερ...) Φκαίννουν ωραία πράματα που με κάμνουν να σιαίρουμε για την φρεσκάδαν τζιαι την ζωτικότηταν της σκέψης στες γειτονιές της Αφροδύτης.

Aceras Anthropophorum είπε...

Α! έγραψεν τζιαι ο φίλος άνευ, αλλά δεν έφτασα ακόμα να δώκω γυρόν ούλων των μπόγκς που θκιαβάζω. Εδημοσίευσεν τζιαι η δρακούνα το λίνκ για στην πραγματικήν εγγκύκλιον.

kyriakos είπε...

Ρε λέξη μην πολυχοσκάς ρε ανθρωπέ μου ο μέσος κυπραίος ούτε τις δικές μας πολίτικές αρλούμπες στις εφημερίδες διαβάζει ούτε τις άλλες μονο τα αθλητικά διαβάζει..
Εμείς μόνοι μας αλόπως διαβάζουμε τις απανταχού κλανιές.. δεν ξέρω τι φταίει και ο κυπραίος δεν φακκά πέννα..
Και να σου πω την αλήθεια μόλις πάτησα το πόδι μου στην κύπρο για διακοπές με έπιασε και εμένα ο ιος του ζοπποβορτου κυπραίου . και εγώ μόνο τα αθλητικά διάβαζα όλο το καλοκαίρι.. άτε καμιά ειδησούα μέσα μέσα να δούμε αμπα και λύθηκε το κυπριακό.. κατα τα άλλα σούβλα στο γρασίδι θαλασσούα και άγιος ο θεός.. Συνειδητοποίησα ότι η Κύπρος θα λύσει το κυπριακό απο μόνη της,, με τον ήλιο και της ομορφιές της..

the bastard; unshaved. είπε...

Έτο αρχίσαμε να τρώμε ο ένας τον άλλο πάλε, όπως πολλά ήθελε φαντάζουμε η Τουρκική πλευρά.

Όσο περισσότερο διχασμένοι είμαστε, τόσο οι λιόττερες πιθανότητες να βρεθεί λύση που να μας συμφέρει σαν πλευρά.

Προς το παρών υποχωρούμε τζαι υποκύπτουμε. Απο θύματα --> θύτες.

Μπράβο μας.

stalamatia είπε...

Εχω να πω ΕΛΛΗΝΕΣ κάτσετε τον κώλο σας κάτω να δείτε τι θα κάνετε με τούτον τον τόπο γιατί ώσπου πάει ΓΕΡΗΜΩΝΕΙ γμτ μου.

Ktino είπε...

Είσαστε όλοι Τούρκοι

Anef_Oriwn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ Blogοδεσπότα (όπως είπε και η φίλτατη Rose) Lexi_Penitas,

Νομίζω πως κάποιοι ψάχνουμε ψύλλους στ’ άshερα! Πως δηλ. περιμέναμε να αντιδράσουν τα “λατζιηνάρκα” τζιαι τα “πετεινάρκα” με τις εθνικο-έμμονες και τα παρακινδυνευμένα (οικονομικά) συμφέροντα;

Με κάποιες καταστάσεις (όπως με τον Αρχιεπίσκοπο κι ότι πρεσβεύει) πρέπει να υπάρξει κατά μέτωπο σύγκρουση, ενώ η καλλιέργεια μιας διαφορετικής (συμφιλιωτικής και ανεχτικής) κουλτούρας είναι εκ των ως ουκ anef_!

Πέραν τούτου μ’ όλ’ αυτά παρατηρούμε πόσο επιφανειακές είναι κάποιες θέσεις του Συναγερμού (χωρίς βαθύτερες ιδεολογικές ρίζες) για την επαναπροσέγγιση και γι’ αυτήν ακόμα τη λύση!

Πριν κάποιους μήνες είχα ταξιδέψει στο εξωτερικό (μαζί μ’ ένα άλλο συνάδελφο) και πήραμε μέρος σ’ ένα εκπαιδευτικό επιστημονικό σεμινάριο (μέσα από κάποιο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Στο σεμινάριο συμμετείχαν άτομα από καμιά δεκαριά χώρες, συμπεριλαμβανόμενων και δυο τούρκων. Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα να κάνω παρέα μαζί τους (συζητήσαμε και πολιτικά), ο συνάδελφος όμως ήταν πολύ επιφυλακτικός (λες και συμμετείχαν οι ίδιοι στην εισβολή στην Κύπρο και σκοτώσανε, ληστέψανε και βιάσανε ή ήταν έποικοι στην Κύπρο). Ακράδαντα πιστεύω πως αυτό ήτανε θέμα κουλτούρας!

Anef_Oriwn
Τρίτη 16/9/2008 – 11:25 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

aristoteli mipos eisai opados tou olympiakou?

Ανατροπή είπε...

Στις 15 γυριζουμε τη πλατη στον εθνικισμο

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=924064

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη