17 Ιουλίου 2008

Πρόεδρε, σιχτίρισέ τους και προχώρα μαζί με το λαό!


Ο τέως μάζεψε και οργανώνει τα τσιράκια του. Ο σύγχρονος εφιάλτης της Κύπρου, ο άνθρωπος που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να μας σπρώξει στη διχοτόμηση, ξαναδείχνει τα δόντια του. Αξιοποιώντας τα πιο εθνικιστικά στελέχη του ΔΗΚΟ, απεργάζεται την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τη κυβέρνηση με ταυτόχρονη καταγγελία του προέδρου Χριστόφια ότι προχωρεί σε συνομιλίες χωρίς ουσιαστική πρόοδο στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές.

Πως αλλιώς από
Εφιάλτη θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον πολιτικό ηγέτη που επιχειρεί τη μέγιστη διάσπαση του εσωτερικού μετώπου τη στιγμή που ο πρόεδρος θα δίνει τη μάχη για τη σωτηρία και την επανένωση της Κύπρου; Πως αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον αδιόρθωτο εθνικιστή, τουρκοφάγο πολιτικό που ακόμα και στη δύση της πολιτικής του καριέρας απεργάζεται ουτοπικά σχέδια που θα δώσουν στη Τουρκία το πρόσχημα να συνεχίσει ανενόχλητη και δικαιωμένη τη κατοχή και ίσως τη πλήρη τουρκοποίηση της νήσου;


Κατά τη άποψη μου, ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός της πατρίδας μας σήμερα. Όλων των κατοίκων της, Ε/Κ και Τ/Κ. Και για να μην ακούγομαι υπερβολικός, θα συμβιβαζόμουν με τη θέση ότι είναι το ίδιο επικίνδυνος με τους εθνικιστές του Ντενκτάς, της ΤΜΤ και της Βολκάν.


Η συνεδρία του εκτελεστικού του ΔΗΚΟ αποτέλεσε την αφετηρία για την κατά μέτωπο επίθεση που ετοιμαζόταν από καιρό από τον Τάσσο, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Λυσσαρίδη και τους λοιπούς του στρατοπέδου της οριστικής και μη ανατρέψιμης διχοτόμησης. Μετά την "ηττα" του Κάρογιαν και των μετριοπαθών του κόμματος στη χτεσινή συνεδρία, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η επίθεση θα γίνεται όλο και πιο λυσσαλέα με σκοπό να αφαιρέσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του προέδρου Χριστόφια και να τον στείλει αποδυναμωμένο στις απευθείας συνομιλίες. Ο στόχος είναι η αποτυχία της οποιασδήποτε προσπάθειας αφού ο τέως και τα τσογλάνια του γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε οι ιδεολογίες τους έχουν μέλλον σε μια ενωμένη, σύγχρονή και Ευρωπαϊκή Κύπρο. Μόνο συγκρατώντας την ιστορία σε στασιμότητα μπορούν να επεκτείνουν χρονικά το πολιτικό τους βίο.

Η δική μου άποψη μετά από την αναμενόμενη ανάκρουση πρύμνης από το επίσημο ΔΗΚΟ αλλά και τη διαφαινόμενη παρόμοια στάση των ψευδοσοσιαλιστών της ΕΔΕΚ, είναι ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να τους ρίξει το γάντι. Να μην τους αφήσει να φύγουν χωρίς να τους αποκαλύψει και να τους εκθέσει στα μάτια του λαού. Και τότε να τους σιχτιρίσει. Πριν προλάβουν να φύγουν. Εεεε, ας το διάολο πια μαζί τους. Θα τους ανεχτεί να παίζουν την πέμπτη φάλαγγα; Μα είναι δυνατόν; Αυτός να δίνει τη μάχη και αυτή να του κρύβουν τα πολεμοφόδια;

Πρόεδρε, η συγκυρία ίσως είναι μοναδική και πιθανόν η τελευταία. Ίσως ήρθε η ώρα της ιστορικής υπέρβασης. Η ξεπερασμένη από τη ζωή και στραγγαλισμένη από τα γεγονότα της τελευταίας τετραετίας ούτω καλούμενη συμμαχία των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να σταλεί στο πυρ το εξώτερο. Κυρίως αλλά όχι μόνο, επειδή κάποιοι ούτε δημοκράτες είναι, ούτε προοδευτικοί αλλά ούτε σύμμαχοι σου είναι εκεί μέσα Πρόεδρε! Αντίθετα είναι ότι πιο μαύρο και βρώμικο έχει να επιδείξει η πατρίδα μας στην πολιτική αλλά και ορκισμένοι εχθροί σου!

Πρόεδρε είναι απλό θέμα ορθολογικής προσέγγισης. Προτιμάς να τους αφήσεις να σε αλώσουν από μέσα παίζοντας υποκριτικά το ρόλο του Ιούδα, ή να τους στήσεις απέναντι σου και αν είναι μάγκες να σε πολεμήσουν και να σε αποδυναμώσουν ενώ δίνεις τη μάχη, φανερά μπροστά στα μάτια του λαού; Σε ποια περίπτωση θα μπορέσουν να σου κάνουν περισσότερη ζημιά; Πιστεύω ότι ανεχόμενος τα τερτίπια τους, την υποκρισία τους και τον πεμπτοφαλαγγίτικο ρόλο τους θα χάσεις την αξιοπιστία σου και το έρεισμα που απολαμβάνεις ανάμεσα στο 80%+ του λαού σήμερα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που προσβλέπουν στη σταθερή προσπάθεια που ανέλαβες είναι πολλοί που βλέπουν με σκεπτικισμό την ανοχή που επιδεικνύεις απέναντι στα καραγκιοζλίκια των φοβικών, των κομπλεξικών αλλά και των συνειδητών υπέρμαχων της διχοτόμησης.
Αν ο λαός σε έστειλε στη καρέκλα με 53%, στη συνέχεια σου έδωσε την εντολή να το λύσεις το .......μένο με πολύ ψηλότερο ποσοστό. Αυτό το μοναδικό ποσοστό εμπιστοσύνης το απολαμβάνεις με την προϋπόθεση να αντιταχθείς σθεναρά ενάντια στα σχέδια συνέχισης της κατοχής και της διχοτόμησης είτε αυτά προέρχονται από το βορρά είτε από το νότο.

Συγκράτησε τα λυκόσκυλα του κόμματος σου και κατεύθυνε τα ενάντια σε αυτούς που πραγματικά αποτελούν την απειλή στη προσπάθεια σου. Ο Λευτεράκης και ο Φούλης όταν σου κάνουν πόλεμο για το νερό και την οικονομία φαντάζουν αρνάκια μπροστά στις ύαινες που ετοιμάζονται εδώ και καιρό να βρουν ευκαιρία να σε κατασπαράξουν. Η πλειοψηφία των ΔΗΚΟικών αλλά και των ΕΔΕΚιτών σήμερα είναι στο πλευρό σου. Μην τους αφήσεις να σε αποδυναμώσουν. Άντε και ο λαός μαζί σου!

72 σχόλια:

rose είπε...

Μάλλον άκουσες τον Λουκαϊδη απόψε στο ΡΙΚ και σου ήρθε η εμπνευση για τα τσογλάνια του Τάσσου..

:-)

Ακουσον- ακουσον:
θέλει, λέει, μια ενιαια Κύπρο που οι ελληνες τουρκοι μαρωνιτες και λατινοι να βγαζουν πρόεδρο μαζί... δείξτε μου ενα μαρωνιτη ή λατίνο που έβγαλε πρόεδρο από την κάλπη...

Τωρα για την ρήξη που προτείνεις από το στόμα σου και στης Εζεκία Παπαιωαννου το αυτί... Αλλά ήντα ξέρω!

Lexi_penitas είπε...

Ρόουζ, πίστεψε με απορώ με την ψυχραιμία και την ανοχή που επέδειξε μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι πράγματι προέχει η προσήλωση του στο στόχο. Γνωρίζοντας τον άνδρα Χριστόφια αναμένω σύντομα την έκρηξη

rose είπε...

μακαρι να γνωρίζεις κατι παραπάνω
πάντως αν δεν τους αϊσιχτιρισει δεν θα γινει τιποτα

απόψε αυτο που μου άρεσε στο ΡΙΚ είναι ότι ξαφνικά οι απόψεις του Τασσου δια στόματος Λουκαϊδη ακουστηκαν ως γραφικές...

αποκαθηλωση χρειαζεται..
να ρεζιλευονται, να ξεθωριαζουν.. να αποκαλύπτονται...
έτσι κι αλλιως εσιασαν την ππάντα τους για 150 χρόνια από σήμερα...

μακαρι να εχει τα αρχίδια να το κανει

Sike είπε...

rose, "θέλει, λέει, μια ενιαια Κύπρο που οι ελληνες τουρκοι μαρωνιτες και λατινοι να βγαζουν πρόεδρο μαζί... δείξτε μου ενα μαρωνιτη ή λατίνο που έβγαλε πρόεδρο από την κάλπη..." - τούτο το τελευταίο επιχείρημα... σοβαρομιλά;! εν τούτο δηλαδή που καθιστά την άποψη/επιθυμία του δύσκολη ή ανέφικτη; Το ότι οι μαρωνίτες και οι λατίνοι από μόνοι τους δεν βγάζουν πρόεδρο;;;!!!

θεωρώ τις διαστρεβλώσεις θέσεων πολύ ξενερωτικές, πάρτε για παράδειγμα αυτήν του Αρχιεπισκόπου περί διχοτόμησης. Όσους συνέφερε, απομονώσαν το "να μη φοβόμαστε τη διχοτόμηση", και συνεπώς "ο Αρχιεπ. θέλει τη διχοτόμηση". Το "διχοτόμηση είναι που έχουμε και τώρα και άρα μην πτοείσθε από τις απειλές ότι θα διχοτομηθούμε", φαίνεται δεν έχει αρκετό action ώστε να το δημοσιεύουμε...

δεν είμαι συνήγορος κανενός, απλώς θεωρώ ότι συζητούμε άσκοπα από τη στιγμή που διαστρεβλώνονται θέσεις. Παράθετε γεγονότα και δηλώσεις αυτούσιες και επιχειρήματα σοβαρά, και μετά μιλούμε.

αυτά επί της ανουσίας... καλημέρες

firfiris είπε...

Ο Χριστόφιας με το ΔΗΚΟ τζιαι την ΕΔΕΚ αναγκάζεται να δουλέψει με φίδια στον κόρφο του. Τζιαι άκουσων άκουσων, η παραπάνω συμπαράσταση που τον Συναγερμό.
Έννεν τούτον που ελαλούσαν ούλλοι οι συνετοί ανθρώποι τόσα χρόνια; ΝΑ κάτσει το ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ να λύσουν το Κυπριακό, τζιαι ύστερα ας σσίσουν τες κκελλάδες τους για τα ιδεολογικά τους. Προχώρα πρόεδρε γιατί εν το τέλος της γραμμής τωρά. Λύση ή τταξίμ.


Ά, τζιαι κάτι άλλο. Αν ο Χριστόφιας έφκαλεν τον Τάσσο πρόεδρο...δεν φταίμε εμείς.

rose είπε...

@ Sike

(θέλει)μια ενιαια Κύπρο που οι ελληνες τουρκοι μαρωνιτες και λατινοι να βγαζουν πρόεδρο μαζί

αυτα ειπε ο Λουκαϊδης ΑΚΡΙΒΩΣ!

το δικο μου σχόλιο:
δείξτε μου ενα μαρωνιτη ή λατίνο που έβγαλε πρόεδρο από την κάλπη...

δεν διαστρευλωνω

ο γυαλός είνια στραβός

rose είπε...

@ φιρφιρή

δεν φταίμε εμείς αλλά εκεί εντοπίζονται και μια σειρά ανακολουθιών... η αριστερα στην Κύπρο δεν έχει κάνει την αυτοκριτική της...

δεν ζητησε συγχώμη ή έστω αναγνωρισε τις μαλακίες της,

ο μόνος λόγος για μενα να μην τους αϊσιχτιρίσει ειναι να εχουν και αυτοι λερωμενη τη φωλια τους

the bastard; unshaved. είπε...

Αν ο Παπαδόπουλος ήταν κατάρα για την Κύπρο, ο Χριστόφιας σίγουρα εν η καταστροφή μας.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) αυτή η στάση των ανθρώπων-πολιτικών που αναφέρεις ήταν αναμενόμενη προ πολλού. Ίσως αυτό να σημαίνει η φαινομενική 'ανοχή' του Χριστόφια, ότι αυτά τα ανέμενε, και πως ο,τι άσσους έχει θα τους φανερώσει στην στιγμή που αυτός θα κρίνει κατάλληλη. Πάντως δεν πιστεύω πως είναι τόσο αδαής όσο να τους αφήσει να αλωνίζουν ανενόχλητοι. Από την αρχή της προεδρίας του φαίνεται να ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

Φίλε unshaved bastard, είπες "Αν ο Παπαδόπουλος ήταν κατάρα για την Κύπρο, ο Χριστόφιας σίγουρα εν η καταστροφή μας.". Can you please elaborate?

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΤΟΣ Ο ΚΙΛΛΙΤΖΙΡΟΣ Ο ΜΟΥΤΤΑΣ ΤΖΙΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΒΛΟΜΕΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΕΥΡΟΚΟ ΤΟΜΜΗΣ ΒΟΥ(ΒΛΕΠΕ ΤΡΑΟΥΛΛΟΣ)ΕΚΑΜΑΝ ΚΑΜΠΟΣΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ) ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΘΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ -ΠΡΟΧΟΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΙΡΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΞΙΜΑΡΙΣΜΕΝΟΥΣ

stalamatia είπε...

Εγώ είμαι δύσπιστο άτομο με τους πολιτικούς και μπορεί αυτό να συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζω πολλά πράγματα επί του θέματος κ.τ λ. κ.τ.λ. Μήμως λέω ο πρόεδρος μας ( που αυτόν θέλω για πρόεδρο και κανέναν άλλο και ας μην είναι απο το χέρι μου) έχει βολευτεί με την έννοια ότι άμα για παράδειγμα δεν πάνε καλά τα πράγματα με τις συνομιλίες ,να έχει να λέει με υπονομεύσανε.Ενώ αν τους ξεμπροστιάσει δεν θα έχει κάποιον να ρίξει ευθύνη.Δεν νομίζω βέβαια να κρύβετε πίσω από το δάκτυλο του.Κλά θα κάνει να αρπάξει τον μοττά και να τον στείλει έσσω του!!!(Ευτυχώς δεν έχω καθρέφτη εδώ να κοιτώ τη( μυτούλα )μου.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως τον τασσο εν ο χριστοφιας που μας τον εφορτωσε αφου εκαμνε του προεκλογικο απο πορτα σε πορτα κ ελεγε αλλαξε ο ανθρωπος σιορ.Τον υποστηριξε 5 χρονια για να μην χασει τα υπουργια,την ποεδρια της βουλης κ την υποστηριξη της υποψηφιοτητας .Εβαλε το προσωπικο και κομματικο συμφερον πανω απο το συμφερον της πατριδας.Δεν σκεφτηκε οτι ο τασσος εκατηγορα τους ακελικους προδοτες κ οργανα της ιντελιτζεν σερβις,οτι ειπε το 64 οτι αν τολμισει η τουρκια να κανει εισβολη στην κυπρο μεχρι να ερθουν τα πλοια δεν θα μεινει τουρκοκυπριος. Εσυ δημητρη τες αποψεις του 5% της ενωσης κεντρου(παλιο κομμα του τασσου)τες εκαμες εθνικη πολιτικη.Ουτε ελεγες τιποτα οταν ο τασσος δεν εσυζηταν το σχεδιο αναν και το εκανε χειροτερο για να μην περασει. Ακομα και στις μυστικες συναντησεις στην στρακα εισουν παρον οταν ο τασσος εθελε να σκοτωσει τις συνομιλιες. Εσυνεργαστηκες με ενα ανθρωπο που εχει την ιδια ιδεολογια με την εοκαβ κατι ακριβως αντιθετο απο την ιδεολογια σου.Οταν 70χιλιαδες τουρκοκυπριοι χωρις σημαιες της τουρκιας και του ψευδοκρατους αλλα της ευρωπαικης ενωσης,φωναζαν για επαωνενωση κ ειρηνη εσυ αντι να τους δωσεις το χερι σου στηριξες τον τασσο που βλεπει τους τουρκοκυπριους οπως εβλεπε ο χιτλερ τους εβραιους,shame on you.Αυτο τον ανθρωπο που ο ταλατ ειπε αμαρτωλο βγαλαμε προεδρο της κυπριακης δημοκρατιας.Δυστυχως συντροφε δημητρη οτι παθουμεν ειναι απο το κεφαλι μας γιατι με ετσι πολιτικους που εχουμε...... Μονο καποιοι πολλα απολυτοι δεν θα παραδεχτουν κ συμφωνησουν με τα πιο πανω.

Sike είπε...

πώς μπορεί κάποιος να βάζει το "δεν συμβιβαζόμαστε" με τη "διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας" και "τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο" μες την ίδια πρόταση τζιαι να του πισκαλιούν, εγω εννά πελλάνω.


[βλ. ομιλία του Προέδρου μόλις τώρα για τις μαύρες επετείους]

Ανώνυμος είπε...

popo ena glipsimo stin eksousia!!!
popo kati gliftronia...

den ksanadiavasa tetoio dithiramviko post oute kan stin xaravgi!

Ανώνυμος είπε...

kapoios mallon thelei na kanonisei ta kopellouthkia tou stin kivernisi:PPPP

rose είπε...

@ Ανωνυμε

Ολα όσα γράφεις είναι πολύ αληθινα ... και υποψιαζομαι ότι και γι αυτο δεν έχει κάνει΄τίποτα ακόμα που να οδηγήσει σε ρήξη με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ.
Αλλά το μόνο που θέλω είναι να περιμενω μέχρι τέλος του 2008.. και ΘΕΛΩ να διαψευστώ..

(Ακόμα παρακαλάω να συνεχίσει να τα πηγαίνει τόσο σκατα στην οικονομία και το υδατικό που να πεί "αντε να το "λυσουμε" να γλυτώσουμε από τις ευθυνες...)

Ας μη παραγνωρίσουμε όμως το γεγονός ότι γινεται μια προσπαθεια όμως (πρωτη φορά τόσο ανοικτά) και "ξετσουτσουνιζει" η βαση του ΑΚΕΛ, εκφραζονται και αρχίζουν να μιλούν ανοικτά.
Αν οι Ακελικοι αναλαβουν δράση, με τους μηχανισμούς που διαθετουν θα γίνει κατι...

Μόνο αν κατεβουν στους καφενεδες, άνθρωποι και μιλησουν με τον κόσμο θα λυθεί το Κυπριακό...

Μόνο αν μαζευτούμε γενικώς και είμαστε ψυχραιμοι μπορούμε να περάσουμε πιο κάτω...

Ο Χριστόφιας ξέρει τι ΔΕΝ έκανε, και ο κόσμος θα το καταλάβει αν ΔΕΝ το κάνει τώρα που είναι πρόεδρος...

τέλη 2008, λίγοι μήνες ακόμα...
τόσο θα περιμενουμε

Μιχάλης είπε...

Δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ με τα περισσότερα σχόλια.

Θα πω όμως τούτο:
Τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα και στην πολιτική τίποτε δεν είναι μαύρο άσπρο (όπως και στη ζωή δηλαδή).

Στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ αυτή τη στιγμή γίνεται ένα ζύμωμα. Στο πρώτο υπάρχουν οι εσωκομματικές διαφορές που αφορούν τόσο την επικράτηση ή μη του Καρογιάν όσο και της γραμμής στο κυπριακό.

Ο Καρογιάν δεν θέλει να συνδέσει το όνομα του με έναν καταποντισμό του ΔΗΚΟ. Γι αυτό και κάνει τα ανοίγματα του, γι αυτό και ρίχνει και το θέμα της ένταξης στη σοσιαλιστική Διεθνή.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος έγινε καβγάς τρικούβερτος.
Τα Τασσάκια έθεσαν θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους, στην ουσία όμως υποκινούμενα από την πίκκα έναντι του Χριστόφια.

Ο Καρογιάν και η πλειοψηφία αντιστάθηκαν σε αυτούς (εξου και οι προειδοποιήσεις του μέσω του Πολίτη σε όσους εφαρμόζουν προσωπικές ατζέντες).
Μάλιστα τους είπε ότι δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να μετατρέψουν το ΔΗΚΟ σε εθνικιστικό κόμμα και να τρώει πάτσους από παντού.

Με αυτά, έχω την άποψη ότι στο παρόν στάσιο αλλά και στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται ούτε αποχώρηση ούτε εκδίωξη.

Από την άλλη στην ΕΔΕΚ κάποιοι προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τη γραμμή και το πατρονάρισμα του Λυσσαρίδη.
Δυστυχώς η ΕΔΕΚ δεν διαθέτει ηγέτη με ψυχή, ιδιαίτερα τώρα που το πολιτικό μέλλον του Ομήρου είναι αμφίβολο.

Γι αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν θέλουν να βάλουν και άλλους μπελάδες πάνω στα κεφάλια τους.

Θα φωνάζουν για το κυπριακό αλλά στο τέλος θα ακολουθούν την πολιτική Χριστόφια.

Αν είναι καλό ή κακό αυτό δεν μπορώ να ξέρω. Μπορεί να είναι και ΔΗΚΟπο μαχαίρι...

rose είπε...

@ Μιχάλη

άρα αυτο ενισχυει την αποψη οτι πρεπει να προχωρησει προς την λύση είτε έτσι είτε αλλιώς...

δεν θα κουραστώ να το λέω, το ΑΚΕΛ πρεπει να κινητοποιήσει τη βάση του... να σκορπίσει τον κόσμο του, να στείλει (και έχει άτομα πολύ αξιολογα) να μιλησουν για τη λύση στους καφενεδες, στα σπιτια, στα κανάλια ...

όσο ο Χριστοφια θα βρισκεται σε διαπραγματευσεις, η βαση του ΑΚΕΛ πρεπει να ειναι εκει έξω..

...

Τώρα για τον εθνικιστικό προσανατολισμό των κομματων, αυτά είναι προικα της διακυβερνησης Τάσσου (γιατι πάντα το είχαν αλλά η επιβραβευση του την προηγουμενη 5ετια ήταν απροκάλυπτη).
Η Βουλή λειτουργουσε και λειτουργει με 4 εθνικιστικά κόμματα : ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Ευθύνη έχουν όλοι: μέσα στα κόμματα να κρατήσουν πίσω τους εθνίκες τους αλλά κυρίως το Ακελ και ο ΔΗΣΥ να συσπειρωσουν τη βαση τους και να ενημερωσουν τον κόσμο...

Ανώνυμος είπε...

Το κλειδί της λύσης στο Κυπριακό είναι στην Άγκυρα. Η Τουρκία είχε φθάσει σένα κομβικό σημείο το 2004 και έγινε ο συμβιβασμός με την πρόταση λύσης. Ο Παπαδόπουλος, οντάς εξουσία, κατάφερε παίζοντας με τους φόβους και την ανωριμότητα των Κυπρίων να πάρει το ΟΧΙ.

Υποστηρίχτηκε από ένα ΑΚΕΛ που υπολόγιζε ότι μάλλον η πλειονότητα των Ε/Κ δεν θα ψήφιζε λύση. Το κόστος τυχόν υποστήριξης της λύσης μπορούσε να ήταν η απομάκρυνση του ΑΚΕΛ από την εξουσία. Συμπέρασμα, οι Κύπριοι ήθελαν παραπάνω χρόνο για να χωνέψουν μια οδυνηρή συμβιβαστική λύση, που είχε συμφωνηθεί από τον Μακάριο και τον Κυπριανού, αλλά για διάφορους πολιτικούς λόγους δεν εξηγήθηκε και δεν έγινε κατανοητή στον κόσμο.

Το ΑΚΕΛ κατέβασε τον πήχη του συμβιβασμού, μέχρι το σημείο που βγήκε στην εξουσία. Άρχισε να προάγει την πολιτική του, να βάζει τους ανθρώπους του εκεί που θέλει και να νοιώθει πιο δυνατό. (Άλλο μεγάλο θέμα είναι ότι οι άνθρωποι του ΑΚΕΛ μια ζωή ακολουθούσαν, δεν ήθελαν ούτε καν να δοκιμαστούν για να έχουν την πείρα στην ηγεσία μιας χώρας, ικανοποιούσαν και ικανοποιούν τους πάντες με μια συμβιβαστική προσέγγιση και είναι μάνες στην οργάνωση και συσπείρωση μιας κλίκας προώθησης συμφερόντων.)

Τώρα η κατάσταση στην Τουρκία είναι πιο δύσκολη από το 2004. Το ΑΚΕΛ φαίνεται όμως ότι προσπαθεί για λύση και έτσι ικανοποιεί τόσο τους Κυπρίους όσο και τους ξένους. Το παλιό κόλπο. Η μεγαλύτερη ενεργεία και χρόνος της κυβέρνησης καταναλίσκετε στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Έτσι δικαιολογούνται κυβερνητικές αποφάσεις, δημιουργούνται θέσεις, αλλάζουν προτεραιότητες, καλύπτονται τυχόν ανικανότητες και πάνω από όλα, περνά ο καιρός.

Όσο για την μη λύση του Κυπριακού…. Ποιος θα φταίξει; Διαλέχτε και πάρτε. Η Τουρκία, οι Τ/Κ, ο Ντενκτάς, ο Ταλάτ, οι εθνικιστές, οι φανατικοί, οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι κτλ. Η λίστα μπορεί να συμπληρωθεί με την απέραντη φαντασία μας.

Lexi_penitas είπε...

@ Ρόουζ και Πελλοφιρφιρή. Σε επίπεδο συνετών ανθρώπων μέσα στο λαό αλλά και μέσα στις ηγεσίες των κομμάτων προέχει η ανάγκη στήριξης της προσπάθειας του προέδρου. Σχηματικά μιλώντας, ο Φιρφιρής και εγω, που έχουμε αντίθετες ιδεολογίες συμφωνούμε, η πλειοψηφία των οπαδών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ συμφωνούν, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ δεν συμμερίζεται τα καραγκιοζλίκκια των ηγεσιών τους, γιατί να μην συμφωνήσουν και οι ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

@ αξύριστο μπάσταρδο. Είναι το ευκολότερο πράγμα οι αφορισμοί και η εκτόξευση κατηγοριών χωρίς επιχειρηματολογία. Επισκέπτομαι το ιστολόγιο σου και κρίνω ότι μπορείς και καλύτερα. Για ξαναπροσπάθησε ;)

@ Ανώνυμο 1. Έχεις δίκιο, λίγοι εδώ μέσα θα διαφωνήσουν με αυτά που λες. Πες μας όμως και τα πάρα κάτω. Το "που σου νέφκω" τα έγραφε αυτά από το Νοέμβρη του 2006. Μπορείς να προχωρήσεις λίγο το χρόνο;

@ Ανώνυμο 2+3. Είσαι παντελώς εκτός θέματος. Που σου νέφκω που πάεις, που λέει και ο λαός.

@ όλους: Πιστεύω ότι προσπάθεια του Χριστόφια είναι να συντηρήσει τις αντιδράσεις μέσα στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ σε ανεκτά επίπεδα. Έτσι νιώθει ότι οι φωνές που θα ακούγονται δεν θα θα έχουν ουσιαστικό έρεισμα και δεν θα τον δυσκολέψουν.

Η δική μου θέση είναι ότι οι δυνάμεις της μη λύσης είναι έτοιμες να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα από την επομένη της αναγγελίας των απευθείας συνομιλιών. Ο Τάσσος και ο παπάς θα διευθύνουν τον παροξυσμό σε σημείο που η διάσπαση του λαού να γίνει προφανής. Ελπίζω να έχω άδικο και τα πράγματα να είναι όπως τα περιγράφει ο Μιχάλης.

Είναι ίσως μοναδική η συγκυρία σήμερα. Μετά από πολλά χρόνια οι δυνάμεις του απορριπτισμού είναι τόσο στριμωγμένες και οι δυνάμεις της λύσης τόσο ενισχυμένες. Η αποπομπή των φανερά αντιπολιτευόμενων απορριπτικών από τη κυβέρνηση θα τους απογυμνώσει ακόμα περισσότερο. Σε σημείο που οι αντιδράσεις τους θα καταντήσουν ακόμα πιο φαιδρές και η αναξιοπιστία τους ολοφάνερη.

Ακούστε και διαβάστε τον Κουλία, τον Κολοκασίδη, τον Λυσσαρίδη και τους άλλους και θα καταλάβεται ακόμα ακλύτερα τι εννοώ.

rose είπε...

@ Λεξιπένητα
να μου επιτρέψεις να στηρίζω με τον τρόπο που επιλέγω τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας...

και μαζί του εχω περισσοτερους λόγους να είμαι κριτική παρά γεναιόδωρη...

Να σου πω και κάτι...κανί τον! Εινια ο μόνος πρόεδρος που έχει το ΔΗΣΥ να τον στηρίζει, το ΑΚΕΛ φυσικά , έχει και τους αριστερους εκτος ΑΚΕΛ να τηρουν ψυχραιμία, έχει μαντρωμενους στη κυβερνηση τους σφουγγοκολάριους της ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ.
Ε ! αν δεν το λύσει τώρα δεν λυθει ΠΟΤΕ..

Κοίτα Λέξιπένητα, υπαρχει μια μεγαλη μεριδα κόσμου που ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ λόγω του Χριστόφια και της κυβερνησης Τασσου και δεν μας είπαν ούτε ένα "Ουπσ λάθος"

και κρατάμε όλοι την αναπνοή μας οτι δεν θα τα κάνει σκατα ΚΑΙ ΠΑΛΙ

αντε να δω!

Sceptic Anonymous είπε...

Δεν θα λυθεί μεν μαραζώνετε και όπου θέλετε γράψετέ το. Που το βασίζω; Άμα τα απλά τα προβλήματα δεν μπορούμε να τα λύσουμε, θα λύσουμε το Κυπριακό; Μια ζωή θα μιλούμε για κρίσιμες καμπές, τελευταίες ευκαιρίες, απορριπτικούς, νέο κλίμα στην Άγκυρα και ξανά από την αρχή τύφλα να έχει η αιώνια επιστροφή του Νίτσε.

Lexi_penitas είπε...

Αμάν ρε Ρόουζ, ακόμα προσπαθώ να καταλάβω από που βγήκε όλη αυτή η οργή στο τελευταίο σου σχόλιο. Αν ανατρέξεις σε παλαιότερα κείμενα μου θα βρεις ακόμα πιο θυμωμένα κείμενα εναντίον του Χριστόφια από τα σχόλια σου. Αλλά πιστεύω ότι δεν προσφέρουμε τίποτε ουσιαστικό αν το μόνο που κάνουμε είναι να πλειοδοτούμε σε ούλτρα κριτική.

Από τη μέρα της εκλογής του έλεγα ότι μέσα από αυτό το μπλογκ θα βρει την υποστήριξη σε ότι κατά τη γνώμη μου κάνει καλά και το θυμό και την κριτική μου σε ότι κάνει λάθος.

Γενικότερα οι μπλόγκερς δεν δείχνουν εύκολα εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και καλά κάνουν. Γι' αυτό ίσως κόλλησα με το μπλόγκιγκ. Έχω να κάνω με ανθρώπους που αναλύουν τα δεδομένα και δεν δέχονται τα πράγματα αβασάνιστα.

Μου αρέσουν οι αντιπαραθέσεις μέχρι εκεί που σέβονται την αντίθετη άποψη και ο διάλογος στηρίζεται σε επιχειρήματα. Και αν κάποτε φανεί ότι προσπαθώ να "επιβάλω" κάποια άποψη τι έγινε; Στο κάτω κάτω αυτό δεν κάνουμε όλοι μας; Στο χέρι του αναγνώστη ή του συνομιλητή μας είναι να τη δεχτεί ή να την απορρίψει.

Πάντως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω που σου απαγόρευσα να κρίνεις όπως θέλεις το Χριστόφια και που είναι η ουσιαστική διαφωνία σου :)

rose είπε...

@ Λεξιπένητα

έτσι το ερμηνευσα αυτο:
"@ Ρόουζ και Πελλοφιρφιρή. Σε επίπεδο συνετών ανθρώπων μέσα στο λαό αλλά και μέσα στις ηγεσίες των κομμάτων προέχει η ανάγκη στήριξης της προσπάθειας του προέδρου"

συγχώμη αν το παρεξήγησα

ο λόγος του θυμού μου (και ευχαριστώ που με το ερωτημα σου με βοηθησες να υποβάλλω την ιδια ερωτηση στην εαυτή μου) είναι ίσως ο,τι συσσωρευτηκε μες τα χρόνια και τώρα το καταπιέζω, κάνοντας υπομονή, για να υποστήριξω καποιον που πολύ λίγο το αξίζει...

η υπερβαση έγινε μερικώς σε ορισμενα πράγματα αλλά η αισθηση ότι ένα σημαντικό μέρος του μελλοντος μας εξαρτάται ακόμα από άτομα που την κρισιμη στιγμή μας πρόδωσαν, κακοποιησαν και δεν μας σεβαστηκαν δεν μπορεί να διασκεδαστεί παρα μόνο αν αποκατασταθούν στα ματια μας με τις σωστές κινησεις τις οποίες ακόμα να δούμε... εμείς έτσι κι αλλιως θα συνεχίσουμε να είμαστε αυτοι που είμαστε.

δεν έχω σκοπό να δικαιολογηθώ ή να αυτοψυχαναλυθώ, σε ευχαριστώ όμως για την ευκαιρία να "πατησω λίγο φρένο" ...

είναι μέρες που "τρεχοντας πίσω από την ουρά μου" προσπαθω να πω πράγματα προς Ακελικους και μη με την αγωνία ότι θα χαθει πάλι χρόνος και η ευκαιρια...

αγωνία έχω και ψυχραιμία χρειαζεται...

Ανώνυμος είπε...

Ε σκέπτικ νομίζω ότι έτσι λόγια παν χαμένα σε τούτο το blog :)

Sceptic Anonymous είπε...

@ επιβάτης

Δεν πειράζει, τουλάχιστον καταγράφεται η άποψη μου για χάρη της ιστορίας - ας χρησιμοποίησω και εγώ ένα κλισέ.

Άσε που αν το γράψω στο μπλογκ μου θα το διαβάσουν τρία άτομα, ενώ εδώ υπάρχει μια άλφα κίνηση...

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί μιλάτε για την τελευταια 5ετία και τις ευθλυνες του Χριστόφια που είσιε.Ο άνθρωπος είπε που διαφωνεί με το Τάσσο και αποχώρησε.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΕΝ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 10ΕΤΗ ΕΠΑΡΑΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ.ΕΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑΣΣΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΟΑΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΖΙΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ.
Πάντως μέχρι στιγμής ο σύντροφος πορεύεται εξόχως ικανοποιητικά και όσοι τον κατηγορείτε ήθελα να ήξερα με ποιο μετρο τον συγκρίνετε...
Υ.Γ. Ας μαζέψει κανένας τζίντον Χριστοφόρου γιατι και η μαλάκυνση εσιει τα όρια της...

Ανώνυμος είπε...

ahapare
ase tis AKELopaparies kai koita na mazeftite. O Klirides ipostirixe ton Xristofia me ton pio ka8aro tropo. Esi eheis to kolima

to ti eipe otan apohorise o Xristofias kaneis den to katalave An esi to katalaves, pe to mas na to ma8oume kai emeis

Μιχάλης είπε...

Μια μικρή παρέμβαση:
Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά το ΑΚΕΛ υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ στο κυπριακό. Αυτό ενισχύει πολύ τη θέση της Κύπρου, ιδιαίτερα όσων προσπαθούν για λύση.

Όμως, αυτό που γράφεις:

«Ε ! αν δεν το λύσει τώρα δεν λυθει ΠΟΤΕ..»

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η λύση δεν εξαρτάται μόνο από τον Χριστόφια και τον ΔΗΣΥ. Αν με ρωτάς αν μπορούν να πείσουν τους ε/κύπριους σε περίπτωση λύσης πιστεύω πως ναι.
Όμως η εξεύρεση λύσης δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς. Εξαρτάται και από το ρόλο που θα παίξει ο Ταλάτ και κυρίως η Τουρκία.

Lexi_penitas είπε...

@ Passenger: Σόρρυ ρε φίλε που έκανα το μπλογκ για να γράφω αυτά που θέλω εγώ και όχι αυτά που θέλεις εσύ.

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος
Μπορείς να προμηθευτείς τα Debates και να τα ξαναπαρακολουθησεις μπας και καταλαβεις.Τα ελληνικά του συντρόφου έχω την άποψη ότι είναι αρκούντως ικανοποιητικά.Αν ξέρεις και ρώσσικα ,ακόμα καλύτερα.
Ερώτημα προς όλους:
Ο Δησυ υποστηρίζει την κυβέρνηση ή ο Αναστασιάδης και όσοι εκ των έσσω συμφωνούν μαζί του?
Υπέυθυνη αντιπολίτευση στο Κυπριακό και η όποια βλάκώδης αντιπολίτευση στο εσωτερικό?(Με μπροστάρη τον ένα και μοναδικό Λευτεράκή τον γιατρό...)
'Ενα Χριστοφόρου που εν διστάζει να λαλει ψέματα αναφερόμενος σε γεγονότα μόνο και μόνο για υποστηρίξει το κόμμα του.(Αν θέλατε μπορώ ν αναφέρω αρκετά).
Όσο για την διακυβέρνηση Κληρίση?Ψέγμα στο εσωτερικο?ΜΗΔΕΝ
Αν έκαμνε κάτι θα τον εκριναμεν.Στο εξωτερικο εν γνωστά...

Ανώνυμος είπε...

kani re ahapare
den 8a dikaio8eitai kai gia tin alosi tis konstantinoupolis!
Me oula touta pou akouo anisiho gia ti doulia tou Xristofia sto komma tou. Halaroste re...
min anaferis gegonota tou Lefteraki
anefere ti se rotisa: Logoi apohorisis Xristogia 6 mines prin to telos tis kivernisis Tasou Papadopoulou,

i siopa na perasoume!!!

rose είπε...

@ Μιχάλη
νομίζω αν δεν το καταλαβες μέχρι τώρα, θα το καταλάβεις απόψε ότι όταν θελω να γίνω δημιουργική γινομαι πολλή δημιουργική...

Εισήγηση για να χειριστουμε τον τουρκικό παράγοντα:
Γιατί δεν καλεί ο Χριστόφιας τον Θεμιστοκλέους στην διαπραγματευτική ομάδα να νιώσουν ασφαλείς;

Ανώνυμος είπε...

lexi penitas@ (ανωνυμος I) εχεις απολυτο δικιο οτι εμεινα πισω απλος το παραπονο μου ειναι οτι επροσδοκουσα περισσοτερα που το χριστοφια. Απλως τα λαθη του 2004 επαναλαμβανονται.Με τις δηλωσεις του αλλο λιο να τιναξει τις συνομιλιες στον αερα.Να κατηγορα συνεχεια την τουρκια και τον ταλατ και να του λεει να αφησει το σφικταγκαλιασμα που την αγκυρα.Επρεπε να εχει μες τα ποδια του 40000 στρατο ο χριστοφιας κ θα δουμε τι δηλωσεις θα ελεγε.Απλώς ο ταλατ πρεπει να τα πηγαινει καλα με το στρατο για να μην του πανε κοντρα. Η λυση περνα απο το καλο κλιμα και πρεπει να δουν οι 2 κοινοτητες οτι μπορουν στην συμβιωση και την επανενωση. Ετσι δηλωσεις μας περνουν πολυ πισω.Τα 2/3 των ελληνοκυπριων νεων δεν θελουν συμβιωση. ο χριστιφιας επρεπε να δειχνει ενα πολυ καλυτερο προσωπο εναντι της αλλης πλευρας ωστε να πεισει τον κοσμο οτι θελει λυση .Ειδες ποτε τον αναστασιαδη τον ηγετη της δεξιας να κανει ετσι δηλωσεις???Το προβλημα του χριστοφια ειναι οτι δεν ειναι αριστερος.Πρεπει επιτελους οι πολιτικοι μας να μην οδηγουν την κοινωνια σε συγκρουση,κατι που κανουν 50 χρονια.Πρεπει να δειξουν στους τουρκοκυπριους οτι τους υπολογιζουν και στους ελληνοκυπριους οτι θελουν ενα εντιμο συμβιβασμο και οχι προσκολιμενοι στο ολα η τιποτε. Η κριτικη εν καλο πραμα ωστε να υποδιξει σε καποι τις αδυναμιες του και να τις βελτιωσει. Αν ειμαι λιο εντονος προς το χριστοφια να με συγχωρησεις αλλα με πνηγει το παραπονο. Ειναι καιρος να σταθει στο υψος των περιστασεων.Το ξερεις οτι ο ομηρου ειπε στο χριστοφια οτι αν πει ναι στο σχεδιο αναν θα πει και αυτος. Αντις να τον στηριξει με το οχι του εκαμε την εδεκ να συμπεριφερεται με αποψεις νεων οριζοντων στο κυπριακο. Πρεπει να βγει και να πει στο κοσμο οτι η λυση περνα απο το σχεδιο αναν. Το σχεδιο αναν ηταν η μεγιστη δυνατη υποχωρηση της τουρκιας.Να παρει τα θετικα και με τις απαραιτητες βελτιωσεις να το παραδωσει.Ομως ο κοσμος με το κλιμα παροξισμου και την δαιμονοποιηση του σχεδιου απο την τασσικη πτερυγα δεν μπορει ευκολα να δεχτει τον εντιμο συμβιβασμο. Μακαρι να τα καταφερει γιατι αν δεν βρουμε τωρα λυση η διχοτομιση ειναι προ των πυλων.Σε 5-10 χρονια θα ειμαστε εμεις μειονοτητα.Με τη οικονομικη αναπτυξη των κατεχομενων και τριπλασιασμο του βιοτικου επιπεδου φανταζει παραδεισος για καθε τουρκο να ερθει εδω.Αποριπτικο μετωπο εδεκ-δηκο-αρχιεπισκοπου ευρωκο ξυπνατε γιατι θα κανετε την πρασινη γραμμη τα νεα συνορα της τουρκιας!!!

Ανώνυμος είπε...

Α απολογία σου είναι δεκτή Λεξι Πένητα :)

Σκέπτικ, ενώ σφάζουνται για τον Χριστόφκια δαμαί, θα ήθελα την άποψη σου για το τι διδάγματα μπορούμε να πάρουμε απο την διογκούμενη κρίση στο Βέλγιο για το μέλλον της Κύπρου.

Ανώνυμος είπε...

ότι εκει έχουν δημοκρατία και εμείς ακόμα μεσαίωνα

Sceptic Anonymous είπε...

@ επιβάτης

Δεν ασχολήθηκα πολλά με το θέμα. Κάτι πήρε το μάτι μου στις ειδήσεις αλλά δεν ασχολήθηκα σοβαρά. Όμως για πούμε και του στραβού το δίκαιο, όσο κακό και να ακουστεί,έχω την εντύπωση ότι πάμε κόντρα στο ρεύμα. Η τάση σε διεθνές πεδίο είναι μάλλον φυγοκεντρική που οδηγεί στην εμφάνιση νέων κρατών, π.χ. Κόσοβο. Σε κάποια φάση ίσως δούμε και Κουρδικό κράτος, τώρα γίνεται και κουβέντα για Παλεστινιακό κράτος. Στη Βρετανία μιλούν για ανεξαρτησία της Σκωτίας (αν και είναι μάλλον απομακρυσμένο ενδεχόμενο). Στο Καναδά υπάρχει το θέμα της απόσχισης του γαλλόφωνου Κεμπέκ, αν και δεν έχω ιδέα πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα εκεί. Και είμαι σίγουρος υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που μου διαφεύγουν.

Το Βέλγιο είναι παράξενη περίπτωση αλλά έχει και κάποιες ομοιότητες με την Κύπρο. Βασικά ήταν να ήταν παράρτημα της Γαλλίας αν δεν επατούσαν πόδι οι Βρετανοί το 1830. Έτσι έγινε το Βέλγιο του οποίου την εδαφική ακεραίοτητα και ουδετερότητα είχαν εγγυηθεί οι Βρετανοί - θυμίζει κάτι. Και για αυτό το λόγο η Βρετανία κήρυξε πόλεμο της Γερμανίας του Κάιζερ το 1914 όταν ο Κάιζερ είπε ότι η συνθηκή του Βελγίου είναι ένα κομμάτι χαρτί και διέταξε η γερμανική επίθεση κατά της Γαλλίας να περάσει μέσα από το Βέλγιο όπου οι Γάλλοι δεν θα τους περίμεναν.

Τέλόσπαντων τούτο είναι παλιά ιστορία αλλά μετά που τόσα χρόνια συγκατοίκησης οι Γαλλόφωνοι και Ολλανδόφωνοι δεν τα βρίσκουν πλέον. Υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός παράγοντας αλλά παρόλα αυτά τα προβλήματα παραμένουν. Αυτό σίγουρα με προβληματίζει γιατί εμάς οι διαφορές μας είναι ακόμα πιο μεγάλες και έχουμε και ένα στρατό κατοχής μια χωράς η οποία ταλανίζεται από τα δικά της προβλήματα. Και συνήθως σε καιρούς παράξενους κανένας δεν τολμά να κάνει γενναία βήματα.

Μεγάλη πίκρα να το παραδεκτώ αλλά μερικές φορές σκέφτομαι ότι οι ελληναδάρες έχουν δίκαιο όταν λένε ότι δεν μπορούμε να συζήσουμε με τους Τ/Κ αρμονικά. Βασικά αν και οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές είναι μειοψηφία αριθμητικά είναι αρκετοί για να επηρεάσουν τους ουδέτερους στις δύο πλευρές και να ανατρέψουν το καλό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί με την εκλογή Χριστόφια. Επίσης με προβληματίζει ότι τελικά πολιτικά δεν υπάρχει ο κοινός παρανομαστής, ούτε κοινή γλώσσα. Εμείς μιλούμε για εισβολή, αυτή μιλούν για ειρηνική επέμβαση. Μιλούμε για ένα κράτος, λένε δύο, μιλούμε για ένα λαό, μας λένε δύο λαούς. Συμβιβασμός ναι, αλλά όπως και στο καβγά έτσι και στο συμβιβασμό χρειάζονται δύο. Αν δεν θέλουν να συμβιβαστούν και αυτοί μαζί μας, όση καλή θέληση και να δείξουμε εμείς τίποτε δεν θα γίνει. Αλλά και ο συμβιβασμός πρέπει να έχει και κάποια όρια.

Γενικά δεν βλέπω λόγο πλέον να είμαι αισιόδοξος και λόγω ακριβώς του βεβαρημένου ιστορικού μας καλύτερα να είμαι συγκρατημένος παρά αισιόδοξος.

Κατάντησε κλισέ να μιλούμε για ειρηνική συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ αλλά κανείς δεν λέει ότι αυτό ήταν δυνατόν μόνο επί Αγγλοκρατίας και πριν κατά τα Οθωμανικά χρόνια. Δηλαδή όταν υπήρχε μία ισχυρή δυναμή που κρατούσε τον νόμο και την τάξη. Ειδικά στα Οθωμανικά χρόνια ποιος Ε/Κ τολμούσε να πειράξει Τ/Κ; Επί Αγγλοκρατίας είδαμε τα κατορθώματά μας άρα αυτή η ειρηνική συνύπαρξη δεν λέει τίποτε απολύτως. Κάποτε σκέφτομαι ότι η Κύπρος είναι ένα απολίθωμα του Ανατολικού Ζητήματος το οποίο παντού ελύθηκε με εθνοκάθαρση. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εζούσαν πολλοί λαοί μια χαρά αλλά στο τέλος αντικαταστάθηκε με ένα σωρό έθνη-κράτη και οι περιοχές που είχαν μικτούς πληθυσμούς πλήρωσαν την νύμφη. Δυστυχώς και η Κύπρος τραβά αυτό το δρόμο. Θα ήταν καλά αν μπορούσαμε να γίνουμε η εξαίρεση του κανόνα αλλά μόνο με τα ευχόλογα τίποτε δεν γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Σκέπτικ εκάλυψες με πλήρως. Τζιαι εγω είμαι σε wait and see φάση τωρά.

Το αν 2 λαοί εν αλληλοσφάζουνται εν σημαίνει ότι συμπαθούν ο ένας τον άλλο

Ενεν μόνο το common sense πράμα που ανέφερες για το ποιος θα τολμούσε να σηκώσει κεφάλι επι Οθωμανών, εν τζιαι το ότι τζιαι στην Γιουγκοσλαβία επηένναν στα ίδια σχολεία οι Σέρβοι με τους Κροάτες τζιαι τους μουσουλμάνους τζιαι στην Ρουάντα τους Τουτσι εν οι γείτονες της διπλανής πόρτας που τους εσφάζαν.

Σημασία εν έσιει τι συμβαίνει την μια δεδομένη στιγμή, σημασία έχουν οι υποβόσκουσες δυνάμεις που εν σε χειμερία νάρκη τζιαι χρειάζουνται την κατάλληλη σπίθα για να κάμουν έκρηξη. Κάμνουμε τζιαι εμείς τους βλάκες ορισμένες φορές, αν λάβουμε υπ'όψιν με ποιαν ακριβώς Ελλάδα θα εγίνετουν η Ενωση της Κύπρου το 30-40-50 (όι ακριβώς το πιο πεφωτισμένο κράτος της Ευρώπης) τζιαι με την Τουρκία του Ατατούρκ θριαμβευτή μετά τον Μικρασιατικό πόλεμο (ασε που είσιε ξεκινήσει τζιαι την εθνοκάθαρση του τουρκικού κράτους) το πιο λογικό τζιαι αναμενομενο ήταν οι τουρκοκύπροι να εξεγερθούν. Το παράξενο θα ήταν αν εκάθουνταν τζιαι εδέχουνταν την Ενωση, κάτι που ακόμα έσιει κόσμο που λέει ότι έτσι θα εγίνετουν αν δεν τους επαρακινούσαν οι Εγγλέζοι, οι Τούρκοι και πάει λέγοντας.

Γιατί ανάφερα το Βελγιο τζιαι την ιστορία; Επειδή παραδόξως εν θωρώ κανενα δαμαι να προβληματίζεται καθόλου για το τι συμβαίνει αλλού στο κόσμο ούτε και για το τι συνέβη στη Κύπρο στο παρελθόν. Εν σαννα τζιαι κάμνουμε συζήτηση με την μόνη χώρα στον πλανήτη την Κύπρο τζιαι την αρχή της ιστορίας κάπου στα 1930. (Αφού ακόμα πολλοί λαλούν ότι τζείνη ήταν η αρχή του Κυπριακού προβλήματος, σαμπως τζιαι το ότι είχαμε Τούρκους για 300 χρόνια δαμέσα ήταν κάτι παντελώς άσχετο με την μετέπειτα ιστορία της Κύπρου)

Τζιαι νομίζω τούτο εν ένα που τα βασικά προβλήματα που έχουμε στη Κύπρο, η άρνηση μας να δούμε τα πράματα μέσα που την λογική, προτιμώντας τους συναισθηματισμούς τζιαι την επιβολή της άποψης μας πάνω στους άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Epilogue:

Συζητούμε με μια χώρα (σιγά τωρά να μου πείτε ότι μόνο με την ΤΚΔΒ συζητούμε..) η οποία θέλει να έσιει επεμβατικά δικαιώματα σε χώρα μέλος της Ε.Ε for Christ's sake.Δηλαδή όταν αρχίζουμε που τούτο πως θκιάλο μπορεί κάποιος να εν αισιόδοξος για το που εννα καταλήξει το πράμα;

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό αρθρο. Συμφωνώ σε όλα. Ήρθε η ώρα η πλειοψηφία της Κύπρου (ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ-ΕΔΗ) που πραγματικά θέλει λύση να βάλουν στη γωνιά τους ρατσιστές-"υπερπατριώτες" (τους υπόλοιπους δηλαδή) που με τα παρωχημένα συνθήματα τους ουσιαστικά παραδίδουν τη μισή Κύπρο στον Αττίλα. Καλά εβολευτήκαν τόσα χρόνια, εφάαν τζαι εσπάσαν. Ήρτε η ώρα ο κάθε πολιτικάντης της πλάκας να πάει σπίτι του.

Lexi_penitas είπε...

Passenger & Sceptic, εξαιρτικά ενδιαφέροντα τα όσα λέτε. Και δεν νομίζω ούτε ο ίδιος ο Χριστόφιας να θεωρεί εύκολη τη προσπάθεια και να τις δίνει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Τα δεδομένα ποια είναι σήμερα;

1. Έχουμε (αυτο)εγκλωβιστεί στη συγκεκριμένη διαδικασία και οποιαδήποτε προσπάθεια απεγκλωβισμού το μόνο που θα πετύχει είναι να μας φέρει σε δυσχερέστερη θέση.

2. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά διάθεση να ακούσουν οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη μέθοδο των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Η.Ε. Τη προσπάθεια του Τάσσου που προσπάθησε για τους δικούς του λόγους να την τουμπάρει την πληρώσαμε ήδη με τις δυσχερέστερες συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όσο περνά ο καιρός.

3. Με οποιονδήποτε άλλο εκτός από το κόμμα του Ερντογάν στην εξουσία στη Τουρκία τα πράγματα θα γίνουν πολύ δυσκολότερα.

4. Ο παράγων χρόνος δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί σε βάρος της Ε/Κ πλευράς.

5. Η υποστήριξη που απολαμβάνει ο Χριστόφιας του δίνει την ευκαιρία (αν το παίξει σωστά) να περάσει κάποιες "οδυνηρές" υποχωρήσεις μέσα στο λαό.

Το να μην είμαστε αισιόδοξοι είναι ένα πράγμα. Το να μην κάνουμε τίποτε σίγουρα δεν μας βοηθά. Αυτός είναι ο απλός λόγος για τον οποίο υποστηρίζω τον Χριστόφια στη προσπάθεια του, που παρ όλους τους κακούς οιωνούς που αναφέρετε, φαίνεται να είναι και ειλικρινής και δυναμική.

Στο τέλος τέλος ποιος θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά καλύτερα;

Και κάτι τελευταίο για τον Σκεπτικιστή που ασχολείται συστηματικά με την ιστορία: Μπορείς να μας αναφέρεις και κάποιες περιπτώσεις (αν υπάρχουν) που η ιστορία ανέτρεψε τα δεδομένα. Να το θέσω αλλιώς. Πόσο το μέλλον της ιστορίας εξαρτάται από το παρελθόν της;

Ανώνυμος είπε...

1.To 2004 για να έχουμε την κατάληξη που είχαμε μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι διαρροές πριν τη λήξη των διαπραγματεύσεων και το γεγονός ότι τα παπαγαλάκια του Τάσσου τότε (Περδίκης, Κουτσού κτλ κτλ) αλώνιζαν 25 ώρες το 24ωρο τα ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε στο δημοψήφισμα με την πλειοψηφία του κόσμου κάθετα εναντίον του Σχεδίου. Οι πιο πολλοί ούτε καν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το Σχέδιο διότι πίστεψαν ότι για να λένε τόσα αρνητικά ο Χ και ο ψ χωρίς να βρίσκεται κάποιος να τους ανακόψει τη φόρα πράγματι έτσ έχουν τα πράγματα. Ο σκοπός των εθνικιστών είχε επιτευχθεί προτού ακόμα οι συνομιλίες τελειώσουν. Οι μετριοπαθείς αντέδρασαν αργά. Όταν το Σχέδιο ήταν πλέον έτοιμο. Ο φανατισμός όμως που επικρατούσε πλέον στην κοινή γνώμη ήταν τέτοιος που δύσκολα μπορούσε να ανακοπεί.
Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μου κακώς ο Χριστόφιας ανέχεται μερίδα των Δηκοϊκών και το σύνολο της ΕΔΕΚ (τουλάχιστον αυτούς που βγαίνουν στα ΜΜΕ) να κάνουν χρήση της εθνικιστικής τους ρητορικής και ταυτόχρονα να είναι μέλη της κυβέρνησης. Τα φίδια πρέπει να τα πετάξει από τον κόρφο του, διαφορετικά ακόμα κι αν φτάσει σε συμφωνία δύσκολα θα μπορέσει να αναστρέψει το κλίμα εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτό λιπαίνεται και συντηρείται από τα ακραία αντιομοσπονδιακά στην ουσία στοιχεία (που αυτοαποκαλούνται μεσαίος χώρος) που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο κόσμος έχει τραφεί για αρκετά χρόνια με θεωρίες που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το πνέυμα της επιδιωκόμενης λύσης. Επίσης οι κύκλοι αυτοί ενισχύονται από την προσεχτικά στημένη απο τον Τάσσο μηχανή προπαγάνδας του σε αρκετά ΜΜΕ, η οποία εξακολουθεί να δηλητηριάζει τον κόσμο με ψεύδη, διαστρεβλώσεις και ενδεδυμένες με πατριωτικό μανδύα εθνικιστικές θεωρήσεις. Αυτά τα ΜΜΕ έχουν επικεφαλείς ομοϊδεάτες του Τάσσου οι οποίοι καθορίζοντας την γραμμή των μέσων όπου εργάζονται δυναμιτίζουν την προσπάθεια για διζωνική ομοσπονδία. Τα ΜΜΕ αυτά είναι εδραιωμένα στην κυπριακή κοινωνία και απολαμβάνουν υψηλής αναγνωσιμότητας, ακροαματικότητας ή τηλεθέασης και δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν. Άρα ο Χριστόφιας έχει να αντιμετωπίσει και αυτόν τον παράγοντα, ο οποίος δεν είναι και ο πιο εύκολος στην αντιμετώπιση του και ο οποίος βοήθησε πολύ τον Τάσσο κατά τη διάρκεια της πενταετίας του.
2. Τέλος θα ήθελα να σχολιάσω την στάση του Κάρογιαν. Πραγματικά εμένα δεν με πείθει ότι στηρίζει τον Χριστόφια στο Κυπριακό. Η στάση του μου φαίνεται πολύ ιδιοτελής. Ο άνθρωπος μιλά ανάλογα με το ακροατήριο που έχει. Όταν έχει μπροστά του Δηκοϊκούς ψηφοφόρους η ρητορική του δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των Τασσικών (π.χ. επανειλημμένα αναφέρει ότι ουσιαστική πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στις ομάδες εργασίας που να δικαιολογεί έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων), ενώ όταν μιλά στα ΜΜΕ επιχειρεί να παρουσιάσει ένα μετριοπαθές πρόσωπο και ότι τάχα προσπαθεί να περιορίσει τα τασσακια στέλνοντας τους εμμέσως πλην σαφώς μηνύματα. Γιατί όμως αλήθεια ο Κάρογιαν παρουσιάζει αυτή τη διγλωσσία; Διότι από τη μια δεν έχει τα κότσια να τα βάλει με τους τασσικούς(με τους οποίους κατά βάθος μπορεί και να συμφωνεί στο Κυπριακό) και από την άλλη δεν θέλει να αφήσει το γλυκό πιοτό της εξουσίας ενόψει και επερχόμενων εκλογών. Ιδιαίτερα όταν ως κόμμα δεν έχει καμιά άλλη ιδεολογία πλην της παριδοκαπηλίας και της πελατειακής σχέσης με το εκλογικό σώμα. Για μένα ο Κάρογιαν είναι χειρότερος από τους Κουλίες, τους Κολοκασίδιες, τους Αγγελίδιες και τις Αντιγόνες διότι δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη πυγμή που πρέπει να έχει ένας αρχηγός κόμματος. Δεν γίνεται να είσαι σοβαρό κόμμα και τη μια στιγμή να υποστηρίζεις την κυβέρνηση και την άλλη να της ασκείς πολεμική για το ίδιο θέμα. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσεις ποια γραμμή ακολουθείς και να τη στηρίξεις. Διαφορετικά δεν είσαι παρά ένας λαϊκιστής διπλοπρόσωπος που το παίζει σε διπλό ταμπλό.
Απορώ πραγματικά πώς ο Χριστόφιας ανέχεται αυτή τη στάση. Είναι πολύ παράξενη εώς ύποπτη η τόση υπομονή που δείχνει.

Lexi_penitas είπε...

Ρε Αχάπαρε,

τι περίμενες δηλαδή; Να υπογράψει σύσσωμο το εκατονταμελές του ΔΗΣΥ δήλωση υποταγής στο Χριστόφια. Τόσο δύσκολο είναι να αντιληφθείς ότι στα εσωτερικά ζητήματα είναι ζήτημα υπαρξιακό για το ΔΗΣΥ να το παίζει αντιπολίτευση. Εντάξει ο Λευτεράκης το παρακάνει σε σημείο ηλιθιο, αλλά φαντάστηκες να μην υπάρχει καθόλου έλεγχος της εξουσίας; Τόση εμπιστοσύνη έχεις στο υπουργικό του Χριστόφια; Θυμήσου μόνο πως διαχειρίστηκαν, την ΕΣΕΛ, τη ΛΟΕΛ, ακόμα και την Ομόνοια. Ερασιτεχνικά και μακρυά από τις πραγματικότητες της οικονομίας. Δε λέω ότι δεν προσπαθούν αλλά ο αυστηρός έλεγχος της εξουσίας πρέπει να είναι καλοδεχούμενος.

Αυτό που έχει σημασία είναι που στο κυπριακό ουσιαστικά έχουν δώσει στο Χριστόφια λευκή επιταγή. Γι' αυτό τα βέλη σου σε κείνους που πολεμούν τη λύση φίλε μου.

Sceptic Anonymous είπε...

@Λέξη Πενήτας

Επειδή φέρνω κακά μαντάτα δεν σημαίνει ότι είμαι και οπαδός της απραξίας. Φυσικά και πρέπει να προσπαθήσουμε, αλλά προτιμώ να είμαι απαισιόδοξος παρά να πετώ στα σύννεφα. Επειδή όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα - δεν διεκδικώ το αλάθητο μπορεί να είμαι λάθος - πολλά πράγματα πλέον δεν παιρνούν από το χέρι μας δυστυχώς. Επίσης φοβάμαι και μια περίπλοκη λύση - αν και βαδίζουμε προς σε αυτή την κατεύθυνση - η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Τώρα για την ιστορία τί να πω. Οι γνώσεις μου είναι μάλλον περιορισμένες και η φύση μου απαισιόδοξη. Ένας φίλος μου που ήταν στην Β. Ιρλανδία πρόσφατα μου είπε ότι και εκεί το αίμα ακόμα βράζει και ότι η λύση που βρήκαν ακόμα πρέπει να τραβήσει πολύ δρόμο. Εγώ μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι το Ιρλανδικό είχε λυθεί, αλλά τελικά μάλλον όχι. Απλώς σταμάτησαν οι φόνοι, κάτι είναι και αυτό.

Υποθέτω το παράδειγμα της Γερμανίας ίσως μπορεί να πει κάτι αλλά και αυτό δεν μου αρέσει επειδή η Γερμανία ήταν διχοτομημένη από τους Σοβιετικούς. Οι ίδιοι οι Γερμανοί ήθελαν μία Γερμανία, άσχετο που τόσα χρόνια μετά την επανένωση εξακολουθούν να έχουν προβλήματα. Τώρα αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ ένα πιο θετικό παράδειγμα, μπορεί και να υπάρχει αλλά το παρελθόν δεν ξεγράφεται και πάντα επηρεάζει το μέλλον. Τίποτα όμως δεν είναι αναπόφευκτο και όλα αλλάζουν και οπωσδήποτε δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Αν ήταν έτσι τότε οι ιστορικοί θα ήταν μέντιουμ και όλοι οι Σοβιετολόγοι θα μας έλεγαν το 1990 η Σοβιετική Ένωση θα καταρρεύσει. Άρα υπομένουμε στοϊκά και ελπίζουμε συγκρατημένα, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει που θα μας βοηθήσει.

Anef_Oriwn είπε...

Blogοδέσποτα Lexi_Penitas,

Σκεφτόμουν να κάνω μια πιο περιεχτική και αναλυτική παρέμβαση στη συζήτηση, με σχόλια και παρατηρήσεις πιο πολύ πάνω στα λεγόμενα κάποιων από τους συν-θαμώνες του blog (παρά πάνω στο κείμενο σου). Όμως τα τελευταία σου σχόλια προς τον Ahaparos με αναγκάζουν να πω στα γρήγορα μερικά πράγματα για την πολιτική του Συναγερμού.

Πρώτον να επισημάνω ότι κάποιοι του ΔΗΣΥ (όπως οι Λευτεράκης, Φούλης, Ελενίτσα Θεοχάρους, Ιωνάς Νικολάου, ο της Παιδείας κομισάριος Τορναρίτης) δεν κάνουν απλά “… αυστηρό[ς] έλεγχο[ς] της εξουσίας …”, αλλά ακολουθούν τέτοιες τακτικές που καθιστούν την πολιτική του ΔΗΣΥ ... σχιζοφρενική. Πως μπορείς από τη μια “… στο κυπριακό ουσιαστικά έχουν δώσει στο Χριστόφια λευκή επιταγή …”, κι από την άλλη να το μηδενίζουν για την εσωτερική του πολιτική; Δεν λεω πως δεν γίνονται λάθη αλλά αν ακούσει κάποιος το Λευτεράκη, λόγου χάριν να πούμε, (του κάνες και ειδική αφιέρωση με μονόστηλο) ή τον Φούλη θα νομίσει πως είμαστε στο χείλος της καταστροφής! Και είναι αυτή η στάση στήριξη του Προέδρου όταν βάλλεται τόσο λυσσωδώς; Προσωπικά έχω την άποψη ότι υποσκάπτεται το κύρος του και ότι η στάση του Συναγερμού είναι υποκριτική! Γιατί δεν μιλά και ο Αναστασιάδης (ή ο Στυλιανίδης ή ο Μητσόπουλος) για την εσωτερική διακυβέρνηση και αφήσανε κάποιους άλλους να του κάνουν που είναι τζιαι “πίκριες” ή είναι στο στοιχείο τους (Λευτεράκης). Νομίζεις ότι έτσι πείθεται ο μέσος Συναγερμικός ψηφοφόρος να στηρίξει τον Χριστοφια στις κινησεις του στο κυπριακό ή θα πει «... μα τούτοι σιορ εν εκαταφέραν να φκάλουν το νερό που το πλοίο τζιαι να μας λύσουν τζιαι το κυπριακό ...»;

Ας μην γελιόμαστε αγαπητέ Lexi_Penitas ...
Η κατάσταση δεν είναι απλή (και μέσα στο ίδιο το Συναγερμό υπάρχουν απόψεις όπως αυτές που υπάρχουν στο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΟΚΟ) αλλά γι’ αυτά θα πω περισσότερα με την πρώτη ευκαιρία σε πιθανή νέα παρέμβαση μου.

@ Αγαπητή Rose,

Λαλείς: “… Γιατί δεν καλεί ο Χριστόφιας τον Θεμιστοκλέους στην διαπραγματευτική ομάδα να νιώσουν ασφαλείς;”. --- Ποιοι να νιώσουν ασφαλείς, οι τουρκοκύπριοι; Και πιστεύεις ότι ένα άτομο θα δημιουργήσει από μόνο του συνθήκες ασφάλειας (και εμπιστοσύνης) για τους τουρκοκύπριους και όχι οι κοινές κοινωνικές και πολιτικές συναντήσεις μεταξύ ατόμων από τις δύο κοινότητες;

Anef_Oriwn
Κυριακή 20/7/2008 – 11:55 μ.μ.

rose είπε...

@ Ανευ
αστειευόμουν και πείραζα τον Μιχάλη...

έλλειπες και έχασες επεισόδια :-)

rose είπε...

αγαπητοι σχολιογράφοι

ακούγονται πολλά ..

δεν αμφιβάλω ότι γινεται αποδεκτη με μισή καρδιά τούτη η συμπαρασταση του ΔΗΣΥ από το ΑΚΕΛ και το αντιστροφο, στο ΔΗΣΥ δεχονται με σφιξιμο τον Χριστοφια να διαπραγματευεται το Κυπριακό...

ήταν καιρός να μαθουμε να τσιλούμε λίο τις ιδεολογικες μας προτιμησεις και να κανουμε μια-δυο υπερβασεις...

γι αυτο μην μας κανετε να γραψουμε για την οικονομία και τα λοιπά...

καποιοι δεν είμαστε καν από το χώρο του ΑΚΕΛ ή ΔΗΣΥ και ουτε επιθυμουμε να τους υπερασπιζόμαστε τώρα...

ας κάνουμε υπομονή και όλοι χρειαζόμαστε για το κυπριακό...

και απόψεις έχουμε και για την οικονομία και την εσωτερική διακυβερνηση μεχρι τώρα...

στυλο στυλο άνεση, πρώτα θα δουμε τι θα γινει στις 25 και μετα την 1η σεπτεμβριου, όλο και καμια παραλία θα προκύψει στα ενδιαμεσα,

θα περάσουμε

rose είπε...

@ Ανευ

μια δευτερη σκεψη....

για το σχόλιο σου...

δεν ήταν ο Θεμιστοκλέους που σταματησε να πηγαίνει στο βορρα
ο οποίος δεν ειναι καν κόμμα!

Όπως στο ΔΗΣΥ (Ιωαννιδιδες κλπ) έτσι και στο ΑΚΕΛ/ΕΔΟΝ πρεπει να δουλεψετε με τα υπολείματα της 5ετιας Τασσου και με τις σχέσεις Τ/κ-Ε/κ. Οταν εκπαιδεύεις κόσμο πρέπει να τον ξε-εκπαιδευσεις αν θες να μη το συγχύσεις

Ανώνυμος είπε...

Now we are talking

Πένητα,

1. Αν τελικά δεν τα βρούμε τότε ο απεγκλωβισμός θα επέλθει δια της αποτυχίας. Δεν πιστεύω να λες ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε ότι λύση προκύψει.

2. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ουδέποτε στήριξαν τις θέσεις μας και επομένως το επιχείρημα περί Τάσσου εμένα δεν μου φαίνεται πολύ στέρεο.

3. Αν το κόμμα του Ερντογάν απαγορευτεί θα απαγορευτεί πριν τις συνομιλίες. Αν δεν απαγορευτεί τότε πιστεύω ότι θα διαδραματίζει τον πρώτο ρόλο στην Τουρκία για αρκετά χρόνια ακόμα. Δεν είναι λοιπόν θέμα που θα πρέπει να επηρεάζει τα δικά μας χρονικά πλαίσια ούτε και απαιτεί οποιεσδήποτε δικές μας ενέργειες

4. Και πάλι βλέπω μια τάση προς την αποδοχή λύσης ασχέτως περιεχομένου απλώς για να προλάβουμε. Είναι καλά να θυμούμαστε ότι οι δικές μας ενέργειες και αποφάσεις θα επηρεάσουν και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας και αρκετές γενεές ακόμα. Το μέγεθος της ευθύνης είναι τεράστιο αλλά πάλι δεν βλέπω κανένα να το τονίζει αυτό. Αντιθέτως οι συζητήσεις που διαβάζω για το θέμα κινούνται σε πολύ στενά χρονολογικά πλαίσια, δηλαδή να υπογράψουμε την λύση και μετά βλέπουμε κουμπάρε. Οταν η κυβέρνηση δεν σχεδίασε μακροπρόθεσμα για το υδατικό πρόβλημα εσύ και πολλύς κόσμος της επιτέθηκε δριμύτατα. Για το Κυπριακό όμως αυτή η απουσία προβληματισμου και έκθεσης απόψεων για την πιθανή πορεία του νέου κράτους δεν φαίνεται να πολυσκοτίζει κανέναν. Ούτε και είδα εφημερίδες να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση πάνω σε αυτό το θέμα. Αν ο "διάλογος με τον λαό" θα αποτελείται εξολοκλήρου απο ομιλίες του Χριστόφια και του Ιακώβου σε μνημόσυνα και συνεντεύξεις τους στο ΡΙΚ τότε αυτό είναι θα σκέτη κοροιδία.

5. Συμφωνώ. Τι θέμα που με απασχολεί εμένα είναι το αν αυτές οι παραχωρήσεις θα ωφελέσουν την σταθερότητα του κράτους ή αν απλώς θα αποτελέσουν τη βάση για την παράλυση του, όταν το αποφασίσει η Τουρκία.

Ανώνυμος είπε...

To MONO θέμα που με προβληματίζει ώσον αφορά την συνέχιση της διχοτόμησης εν το δημογραφικό. Κατ'αρχήν αν η Τουρκία πάρει απόφαση να μας κάμει μειονότητα στη Κύπρο τα κατεχόμενα εννα καταρρεύσουν σαν κράτος γιατί εν εχουν την υποδομή να αντεξουν έτσι πληθυσμό. Αρα το πρώτο ερώτημα είναι αν η Τουρκία έσιει έτσι όρεξη, να προκαλέσει δηλαδή την κατάρρευση των κατεχομένων - που τόσα χρόνια στηρίζει τα που πικκα - απλά τζιαι μόνο για να έσιει δημογραφικό πάτημα. Ο μόνος λόγος που βλέπω εγώ για να κάμει έτσι πράμα είναι για να κατακτήσει ολόκληρη την Κύπρο σε βάθος χρόνου.

Τζιαι για να είμαι ειλικρινής, εν βαρώ πολλά πάνω σε τούτη την άποψη γιατί σκέφτουμαι ότι είσιε 34 χρόνια για να κάμει τούτο το πράμα, τζιαι μάλιστα πριν ανακατωθεί η Ε.Ε. Το 74 είσιε τουρκικό πληθυσμό ακαλυπτο τζιαι με την κατοχή εκάλυψε τον.

Ακόμα τζιαι αν έσιει παραπάνω Τουρκους παρα Κυπραίους πάνω στο νησί τι αφορμή εννα μπορεί να δώκει για να πιάσει τζιαι την υπόλοιπη Κύπρο, τη στιγμή μάλιστα που ως τότε τα κατεχόμενα εννα θεωρούνται ξεχωριστή κρατική οντότητα που τον κόσμο τζιαι εν θα υπάρχει καμια συσχέτιση των δυο κομμαθκιών, ούτε θέμα απροστάτευτων τουρκικών πληθυσμών; Εν τούτο που λέμε too much of a hassle για την Τουρκία να μπει σε έτσι περιπέτειες τη στιγμή που τζιαι πετρέλαια να έχουμε (που ειλικρινά εν το πολλοπιστεύκω) οι ποσότητες εννα μηδαμινές σε σχέση με την ζήτηση τζιαι το όποιον πιθανό ώφελος για την Τουρκία.

Φυσικά η πελλάρα υπάρχει. Αλλά δαμαί εν το θέμα, ότι όταν υπάρχει πελλάρα ΚΑΜΙΑ συμφωνία εν θαν ικανή να σταματήσει μιαν επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Αν την πιάει η πελλάρα τζιαι ομόσπονδη Κύπρος να είμαστε, πάλε εννα μπορεί να πιάσει τζιαι την υπόλοιπη, ενεν τα χαρτιά που αποτρέπουν τους πολέμους. Δηλαδή αν το οτι ειμαστε μέλος της ΕΕ εν θαν ικανό να σταματήσει την Τουρκία να εισβάλει εννα την σταματήσει το γεγονός ότι οι τουρκοκύπριοι εναν συνέταιροι μας; Τούτο εμένα φατσάρει μου πιο επικίνδυνο ακόμα γιατί στον συνεταιρισμό κάποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές αφορμές για οτιδήποτε.

Ε λοιπον ναι, η διχοτόμηση εμπεριέχει κάποιο ρίσκο. Αλλά όταν το σκεφτείς λλίον τελικά εν τόσο πιο πολλύν το ρίσκο που μιαν ομόσπονδη Κύπρο;

Ετω τι πρέπει να συζητάμε, όι να λαλούμε οτι το ένα εν καταστροφή τζιαι το άλλο παράδεισος. Αλλά είπαμε, συναισθηματισμοί, να πιάμε τα χώματα μας πίσω, να πάμε πίσω σπιθκια μας τζιαι ούτω καθεξης

rose είπε...

@ passenger

χτες το βραδυ στο ΡΙΚ ο Χριστοφιας έδωσε (για πρώτη φορά τόσο) ξεκαθαρη εικόνα για το πλαισιο της λύσης και τη δυναντότητα που έχουμε εντός των διαπραγματευτικών πλαισίων...

τα όποια κενα αναφέρεις δεν αφορούν τα άτομα που σχολιαζουν εδω γιατι για ορισμενους απο μας όσα είπε ο Χριστόφιας είναι και τα μονα που περπατούν βάσει μια πραγματιστική προσσέγγισης, αλλά εντοπίζονται στη σκοπιμη συσκώτιση των τελευταίων χρόνων σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης...

Νομίζω πως ξεκινά μια προσπαθεια ενημερωσης η οποία αναμένω να κλιμακωθεί...

Ανώνυμος είπε...

Ναι, όμως ενημέρωση ενεν μόνο το τι εννά περιλαμβάνει το πλαίσιο λύσης, εν τζιαι το τι εναν οι πιθανές συνέπειες της κάθε πρόνοιας του σχεδίου. Εγώ εν τζιαμέ που δεν βλέπω πολλύν διάθεση για ενημέρωση. Θέλουμε ακαδημαικούς, κοινωνιολόγους τζιαι οικονομολόγους να εκθέσουν δημόσια απόψεις για το θέμα όι μόνο τον λόο του προέδρου τζιαι των υπουργών. Εν τούτο που με ανησυχεί εμένα, να μεν καταλήξει έτσι η ενημέρωση.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως έτσι σοβαρά, ανεξάρτητα που τις διάφορες πρόνοιες της λύσης, εγώ πιστεύκω ότι αν παραμείνουν τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας εν την βλέπω να περνά.

rose είπε...

γνωστοί συνταγματολόγοι βρισκονται εκει έξω και διοργανωνουν συζητησεις... άυριο στην Παφο, θα μιλήσουν για τη ΔΔΟ... Ας μας ενημερωσουν εδω τα παιδια πότε θα γίνει καπου κοντα στο σπιτι σου...

αν με τα επεμβατικά δικαιωματα της Τουρκάις εννοείς τις εγγυησεις να τις θεωρείς βεβαιο ότι θα περιληφθούν... Το θεμα είναι να δούμε τι σημαίνιε και σε πιο πλαίσιο θα τεθουν

Ανώνυμος είπε...

Μμμ..

Τι πλαίσιο θα σε ικανοποιούσε, σχετικά με τις εγγυήσεις;

rose είπε...

δεν εχει τίποτα να κανει με τι θα ικανοποιούμουν
αλλά αν κάθεσαι καλά στην καρέκλα σου..

πως θα σου φαινόταν να ακούσεις

ότι αντι εγγυησεων θα δημιουργηθεί βάση του ΝΑΤΟ στην Κύπρο

???


έτσι για να κάνουμε εποικοδομητικές συζητησεις

Ανώνυμος είπε...

Κανένα πρόβλημα. Αλλά ήδη υπάρχουν βάσεις του ΝΑΤΟ στη Κύπρο αρα δεν βλέπω πως το επεμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας μπορεί να είναι ισάξιο με κάτι τέτοιο ούτως ώστε να ανταλλαχτεί.

Lexi_penitas είπε...

Τι θα λέγατε για από κοινού εγγυήσεις ομάδας ευρωπαϊκών κρατών και της Τουρκίας χωρίς μονομερή επεμβατικά δικαιώματα από κανένα. Η πρόνοια θα πρέπει να καθορίζει τις μίνιμουμ προϋποθέσεις επέμβασης.

Δεν μπορώ να σκεφτώ λεπτομέρειες αλλά το παραθέτω γιατί έτσι ικανοποιείται τόσο η ανάγκη καθησυχασμού των Τ/Κ στο θέμα ασφάλειας εφόσον και η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια, όσο και των Ε/Κ εφόσον δεν θα μπορεί να επέμβει κατά το δοκούν.

Κουβέντα να γίνεται....

Ανώνυμος είπε...

Η Τουρκία ολοένα και απομακρύνεται απο την Ε.Ε ενώ το κλίμα εχθρότητας απέναντι της διογκώνεται. Δεν βλέπω την Τουρκία να δέχεται κάτι τέτοιο.

Επίσης όταν η Τουρκία είναι εκτός ΕΕ οι όποιοι αποτρεπτικοί παράγοντες για μονομερή επέμβαση φαντάζουν σε μένα ιδιαίτερα αδύναμοι...

rose είπε...

Η ευρωπη δεν έχει "στρατό".. τα ΗΕ είναι ειρηνευτική δυναμη χωρίς δυνατότητα παρέμβασης...

Ευρωπαϊκές χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γαλλία κλπ)

Βασεις του ΝΑΤΟ υπάρχουν στην Τουρκία και Ελλάδα

Βασεις των Αγγλων έχουμε ήδη 2 στην Κύπρο

... τι γίνεται πιο κάτω ;

πιο άλλο πιθανό σεναριο υπάρχει;

Anef_Oriwn είπε...

@ Rose,

Μέχρι να καταφέρω να γράψω μια πιο μακροσκελή και εμπεριστατωμένη απάντηση πάνω σε διάφορα που έχουν ειπωθεί εδώ μέσα (όχι κατ’ ανάγκη που να αφορά μόνο τα δικά σου) θα σχολιάσω εν συντομία κάτι που ειπώθηκε (από σένα) σε σχέση με τους “πηαιμούς” (επισκέψεις) στο βορρά (δηλ. στα κατεχόμενα).

Το ΑΚΕΛ (με μέλη, στελέχη και οπαδούς του) δεν σταμάτησε να πηγαίνει στα κατεχόμενα, ούτε επί Προεδρίας Παπαδόπουλου, αλλά (ως είναι και φυσικό) ούτε και τώρα και να διοργανώνει κοινές εκδηλώσεις με τουρκοκυπριακά κόμματα όπως το CTP και το “Ενωμένη Κύπρος”. Σχετική αναφορά θα βρεις στην 4η Ανάρτηση μου στο blog μου με τίτλο “Περί πολλών και διαφόρων το ανάγνωσμα” (Link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/06/4.html).

Anef_Oriwn
Δευτέρα 21/7/2008 – 3:45 μ.μ.

rose είπε...

@ Ανευ

το τελευταίο που θέλω είναι να μπω σε αυτο μονοπάτι...

και θα σου εξήγησω γιατι αφού σου πω πρώτα πως την αναρτηση σου τη διαβασα απο τότε που την δημοσιοποιησες....
εχω επαφές με το CTP η ιδια εδω και χρόνια...
ζω στην Κύπρο τα τελευταια τουλαχιστον 16 χρόνια
παω τις τελευταιες πρωτομαγιές στο βορρα γιατι μου αρεσει ο "περίπατος" Πύλη Κερυνειας - Πλατείας Σαραγιου περισσότερο από την πλατεία Ελευθερίας...
κρατησα τα χέρια που τραβουσαν τα μαλλια τους, πολλών φίλων λίγο πριν τον δημοψηφισμα...
παρακολουθησα απο κοντα τις εξελιξεις.. και είμαι σε θεση να γνωριζω απο ΠΟΛΥ κοντα το ΑΚΕΛ αν και δεν ανηκω σε αυτο...
μιλω καθημερινα σχεδόν με Τ/κ από διαφορετικά μονοπάτια σκεψεις...
άκουσα με τα αυτια μου ορισμενα από τα άτομα που αναφέρεις να μιλούν και να αποκαρδιώνουν συντροφους τους...
ακουσα νεολαίους της ΕΔΟΝ (στελεχη υψηλοβαθμα) λίγο πριν την υποψηφιοτητα Χριστόφια (... δεν θελω καν να κοινοποιησω τι άκουσα αλλα αν σε ενδιαφέρει ευχαρίστω να σου στειλω ιμειλ)

στο μονοπατι δεν θα μπω... γιατι ειναι εκτροπή από όσα θέλω να πω και έχουν σημασία τώρα...

το μόνο που ελπίζω ειναι αυτο το υπέροχο αίσθημα συλλογικής πάλης που καταφερε το ΑΚΕΛ να διατηρησει ζωντανό, να μπει τώρα στη λύση του Κυπριακού...

Αυτο αναμενω από τους ΑΚελικους και θα σας βγαλω το καπέλο...

kyriakos είπε...

Kalo kalokeraki blogagonistes sas diabazw opote mporw .. Kalh synexia!

rose είπε...

ειναι αναγκη να μας το θυμιζεις ότι είναι καλοκαιράκι;;

αλλά ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση

Ανώνυμος είπε...

@Lexi_Penitas: Πέραν όλων των άλλων, η συνεπαρτζιά των απορριπτικών χρειάζεται και ανατροπή του Αναστασιάδη στο ΔΗΣΥ (π.χ. μέσω ενός σκανδάλου) αν θα συμπαρασύρει την πλειοψηφία σε αντι-ομοσπονδιακό μένος. Αν η προοπτική συμφωνημένης λύσης πάρει αναβολή... πόσο καιρό θα αντέξει το ΔΗΣΥ μακριά από την εξουσία;

Από την άλλη... αφού εδώ και χρόνια οι συγκεκριμένοι αφέθηκαν να προετοιμάζουν μια ανατροπή του συμβιβασμού που ο Μακάριος δέχτηκε (Δ.Δ. Ομοσπονδία) -τα τελευταία χρόνια με την στήριξη του Χριστόφια, όχι, δεν ξεχνιέται αυτό -η πληροφόρηση του κόσμου για το πως θα λειτουργήσει η ΔΔΟ θα πάρει καιρό, κάτι δηλαδή που ο Χριστόφιας δεν έχει. (Για αυτό το λόγο επέμενα διαχρονικά στην ανάγκη δημιουργίας πυρήνων αλληλεπίδρασης ως ζωντανό παράδειγμα συμβίωσης, τα όποια θετικά ή/και αρνητικά αποτελέσματα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επισπεύσουν τη διαδικασία εξεύρεσης των καταλληλότερων λύσεων).

Να του πεις του Δημήτρη ότι τυχόν αποτυχία των συνομιλιών με υπαιτιότητα Ταλάτ/Άγκυρας μόνο πρόσκαιρα θα ευνοήσει την Κύπρο ("δεν είπατε όχι εσείς" θα πουν οι ξένοι αλλά πρόοδος καμία) και το ελάχιστο αυτό καλό απλά θα μηδενιστεί όταν οι απορριπτικοί -είτε με τΑΣΣΟ, είτε με άλλο επικεφαλή -επανέλθουν με νέα ερείσματα.

rose είπε...

@ the idiot-muflon

η ιδεα σου μπορεί ακόμα να μπορεί να εφαρμοστεί με διαφορετικό τρόπο και να αποτελέσει τη φυσική συνεχεια του τι ξεκίνησε σε μικρή κλιμακα πρόσφατα και καθυστερημενα το ΑΚΕΛ...

Αν συνεχίσουν να ενημερώνουν τη βαση τους, αν συνεχίσουν να αξιοποιούν έστω το ΡΙΚ και 2-3 εφημερίδες, το επόμενο βήμα έιναι
επιτροπές υπερκομματικές να κατεβουν στο κόσμο και να μιλησουν...

άνθρωποι πλατιας αποδοχής, επιστημονες από διαφορους χώρους (ακόμα και από εκείνους της ΕΔΕΚ της κίνησης σοσιαλιστών υποστηριξης χριστοφια, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, κλπ)

όσο πιο καλά ξεκαθαρίσει τα πραγματα στις 25 ο Χριστόφιας τόσο περισσότερο χρόνο κερδίζει...

Ας αναλάβουν και τον Ττομη Β κάποιοι ... ας αρχίσει η επιθετική αρθρογραφία, μέχρι πότε θα τους αφήνουμε να αλωνίζουν ελέυθερα;

Demetris.KC είπε...

Επώδυνη λύση προβλέπει ο πρόεδρος Χριστόφιας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα προσπαθήσει να κερδίσει την αποστρατικοποίηση, απάλειψη των εγγυήσεων, μείωση των εποίκων και επιστροφή των προσφύγων.

Μια σκέψη. Θα μπορούσε να προτείνε στην Ελλάδα και Αγγλία, οικονομική υποστήριξη για κατασκευή αγωγού που θα φέρνει νερό από την Τουρκία και θα καταλήγει στο φράκτη του Κούρη. Έτσι δεν θα χρειάζεται καθόλου στρατός, ούτε εγγυήσεις καλής διαγωγής. Θα ελέγχεται ώστε το νερό για να ικανοποιεί της ανάγκες όλων των ανθρώπων (Τ/Κ, εποίκων, Ε/Κ, Άγγλων, τουριστών, κτλ) που μένουν στη Κύπρο.

Οδυνηρός συμβιβασμός, αλλά συμβιβασμός.

rose είπε...

@ demetris kc

καθολου οδυνηρος, σε προσφατη μελέτη τα κέρδη της Τουρκίας (κύπρου και των 2 κοινοτητων) από τη λυση του Κυπριακού ισοδυναμεί με 5% αύξηση του ΕΑΠ

και ο αγωγός να φτάνει στην κερυνεια - ειναι μόνο 45 μιλια - συμφερει

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

@ Αγρινό: είναι απο τις μεγαλύτερες (ηθελημένες;)παραλείψεις που έκαναν όλες οι κατα σειρά κυβερνήσεις, να μήν εξηγούν στο κόσμο της νήσου τι πάει να πει ΔΔΟ και πως λειτουργεί. Έστω και τώρα, πρέπει να αρχίσει με πολύ έντονο ρυθμό ενημέρωση του πολίτη. Γιατί το μόνο (όχι μηδενιστικά) που συμβαίνει είναι η δυνατή προπαγάνδα των απορριπτικών. Όσοι λοιπόν έχουν την γνώμη πως ο πολίτης χρειάζεται ενημέρωση για την ΔΔΟ, άς κάνουν α καθένας ότι μπορεί. Διαφορετικά, θα κρέμεται η όποια συμφωνία (όταν και όποτε) απο ένα κλάμα ή και κλάσιμο...

@ Λεξηπένητα: και πάλιν σωστά όσα λες, πρέπει και άλλοι να μιλούν και όσο πιο συχνά γίνεται. Ακούω μια ησυχία που με ανησυχεί!

Ανώνυμος είπε...

Αφού οι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ έχουν αντιρρήσεις με τους χειρισμούς του προέδρου στο Κυπριακό γιατί δεν αποχωρούν; Αφού στήριξαν τον Χριστόφια με αποκλειστικό κριτήριο το Κυπριακό. Αφού τώρα διαφωνούν να το δηλώσουν ευθαρσώς και να πάψουν να το παίζουν σε διπλο ταμπλό.
Μήπως συμπεριφέρονται έτσι για να έχουν πρόσβαση στις πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης όσον αφορά τις εξελίξεις ώστε να πυροβολούν εκ των έσω;
Μήπως τα υπουργεία και το βόλεμα των ημετέρων τίθενται υπεράνω του Κυπριακού στην αξιολόγηση αυτών των κομμάτων;
Πρέπει επιτέλους ο Χριστόφιας να σταματήσει να εκτρέφει φίδια στον κόρφο του ή τα δύο κόμματα να αποδείξουν εμπράκτως ότι στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστόφια και όχι την πολιτική Τάσσου που ο λαός αποδοκίμασε με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Αν ο πρόεδρος επιτρέψει στους αντιομοσπονδιακούς να βρίσκονται στην κυβέρνηση και να τον υποσκάπτουν τόσο φανερά όσο και κρυφά και να φανατίζουν τον κόσμο εναντίον της διζωνικής εκμεταλλευόμενοι την παρουσία τους στην κυβέρνηση, ακόμα και η καλύτερη λύση να βρεθεί δεν πρόκειται να περάσει λόγω ακριβώς της προπαγάνδας των απορριπτικών. Τα δύο τασσικά κόμματα της κυβέρνησης πρέπει επιτέλους να μιλούν καθαρά και με μια φωνή και όχι να λέμε μα αυτός ανήκει στη σκληρή παράταξη του κόμματος του και δεν πρέπει να τον πολυλαμβάνουμε υπόψη και ο άλλος είναι μετριοπαθής και να τον ακούμε. Τα σκυλιά που γαβγίζουν και δεν είναι δεμένα είναι επικίνδυνα. Ετσι και αυτοί που φωνασκούν βλάπτουν με τα ψεύδη και τις διαστρεβλώσεις τους την προσπάθεια για λύση. Μπορεί τώρα να μην να μην πολυλαμβάνει ο Χριστόφιας υπόψη αυτά τα εθνικιστικά στην ουσία στοιχεία αλλά σε βάθος χρόνου η ζημιά που προκαλούν είναι μεγάλη.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, εγώ βάλλω στοίχημα ότι ούτε επιτροπές για ενημέρωση του κόσμου εννά κάμει κανένας ούτε εννά ξεκινήσει κανένα κόμμα σοβαρή εκστρατεία για διάλογο με τον κόσμο πάνω σε τούτο το θέμα.


Εννα γίνει ότι έγινε και το 2004: Καφκάες στην τηλεόραση, προπαγάνδα που τις εφημερίδες (αναλόγως σε ποιο στρατόπεδο εν η κάθε μια) τζιαι όποιος μπορέσει να ενημερωθεί που τούτο το χάος ενημερώθηκε.Τζιαι αν πηαίννουν βουλευτές σε σπίθκια μελών του κόμματος (αλλά μόνο σε σπίθκια μελών...) εννά πηαίννουν απλώς για να προσηλυτισουν τον κόσμο στις θέσεις τους - προσωπικές ή μη - τζιαι όι για να προσφέρουν μελέτες τζιαι πηγές πληροφόρησης για να λάβει ο κόσμος ΜΟΝΟΣ του τις αποφάσεις του.

Αν αποδειχθώ λάθος εννά ερτω δαμαί να το δηλώσω δημόσια.

ΥΓ: Πάντως αν τελικά εμπλακούν επιστήμονες στη κουβέντα νομίζω ότι μάλλον οι γνώμες των παραπάνω εν θα αρέσουν στους υποστηρικτές της ομοσπονδίας.

Σχετικά: άρθρο του Paddy Ashdown, πρώην "Ηigh Representative" στη Βοσνία για το που κατευθύνεται το τελευταίο πείραμα της διεθνούς κοινότητας [sic] πάνω σε θέματα επίλυσης εθνοτικών διαφορών

On Bosnia Herzegovina

Και άρθρο του ακαδημαικού Ανδρέα Θεοφάνους για το Κυπριακό που συμπτωματικά γράφει τα ίδια πράματα με τζείνα που έγραψα εγώ σχετικά με την φαινομενική άρνηση των πολιτικών μας να λάβουν υπ'όψιν το τι έγινε και γίνεται στον κόσμο σε περιπτώσεις με κοινά χαρακτηριστικά όπως το Κυπριακό.

Περί Κυπριακού

Ανώνυμος είπε...

Επίλογος: Θα ήθελα πολλά να μάθω πόσοι που τους βουλευτές - που υποτίθεται ότι εν πιο αρμόδιοι να κατευθύνουν τις τύχες του λαού - έχουν γνώση των συστημάτων κυριαρχίας που επικρατούν στην Βοσνία τζιαι στο Βέλγιο. Εσεις τι ποσοστό θα θεωρούσατε ικανοποιητικό;

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη