Το πρώτο ολίσθημα Χριστόφια.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνικά ο πρόεδρος Χριστόφιας αλλά και το ΑΚΕΛ έγιναν περίπου απολογητικοί και κρατούν αμυντική στάση απέναντι στις επελάσεις του Αρχιεπισκόπου αλλά και τις προτροπές των εκπροσώπων του απορριπτικού μετώπου. Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι σε σχέση με το εσωτερικό μέτωπο, μέχρι που άκουσα τις χτεσινές δηλώσεις του Β. Λυσσαρίδη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.
Από τη μια ο παπάς σε ρόλο αρχιδιχαστή του λαού, από την άλλη το πολιτικό απολίθωμα που ακόμα ποδηγετεί την ΕΔΕΚ, σέρνουν το χορό σε ένα πλάνο που φαίνεται εμπνευστής να είναι ο εκδιωχθείς κακήν κακώς από το λαό, Τάσσος. Δεν είναι τυχαίο ότι τις πρώτες δηλώσεις για μέλη των επιτροπών που συμφωνούν με τις θέσεις των Τούρκων, δηλαδή με βάση τη δική του αντίληψη είναι προδότες, τις έκανε μετά που συναντήθηκε με τον τέως στην Αρχιεπισκοπή. Και ενώ πριν μερικές μέρες βγαίνοντας από το προεδρικό επικροτούσε τις κινήσεις Χριστόφια.
Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι, ενώ ο Χριστόφιας πήρε καθαρή εντολή στη βάση του προγράμματος του, και ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάνω από τα 3/4 του λαού στηρίζουν τις επιλογές του στο εθνικό, δεν βάζει στη θέση τους τους ανθρώπους που είναι πεντακάθαρο ότι είναι ενάντια στη λύση και προωθούν τη διχοτόμηση. Δεν γνωρίζω αν με τις δηλώσεις του που ακολουθούν τις αρνητικές δηλώσεις Ταλάτ, και την επανειλημμένη επαναπόρριψη του σχεδίου Ανάν περιμένει να μαλακώσουν οι θέσεις της Τουρκίας, ή απλώς δίνει εξετάσεις "πατριωτισμού" σε αυτούς που είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν πάνω στο πτώμα ακόμα μιας αποτυχημένης προσπάθειας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνομιλίες δεν επηρεάζονται από δημόσιες δηλώσεις. Γνωρίζει επίσης ότι ο λαός που τον εξέλεξε στην εξουσία απαιτεί σεβασμό στις επιλογές του που δεν ήταν άλλες από την εγκατάλειψη της διχαστικής πολιτικής του προκατόχου του και την αποθάρρυνση των νοσταλγών της. Κάτι που δεν επιτυγχάνεται με δηλώσεις που περίπου δίνουν την εντύπωση ότι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες του απορριπτικού συρφετού. Αλλιώς δεν μπορώ να αντιληφθώ την παράλειψη του να καταδικάσει ευθέως τις κατηγορίες κατά μελών των επιτροπών, που εκστόμισαν ο παπάς και ο γεροπαραλημένος.
Και κάτι τελευταίο. Κάποτε ο Δ. Χριστόφιας θα πρέπει να αρχίσει την υλοποίηση της απόφασης για ενημέρωση του λαού. Και η ενημέρωση πρέπει να εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο ότι πολλές από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν οι οποίες ήταν αποδεκτές από την πλευρά μας θα περιλαμβάνονται σε όποιο επόμενο σχέδιο λύσης. Μόνο έτσι θα μπει τέρμα στη δαιμονοποίηση ενός σχεδίου το οποίο υπό προϋποθέσεις και αν το διαπραγματευόταν σωστά ο τέως μπορούσε να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού. Μόνο έτσι θα μπει φραγμός στη καπήλευση του ΟΧΙ το οποίο μεθόδευσε ο τέως σαν γνήσιος απόγονος του Δούντα. Γιατί το Ανάν και όλα τα προηγούμενα σχέδια θα δώσουν το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Και ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει.
Οι καιροί είναι πονηροί. Οι εχθροί της λύσης μετά το σοκ της πανωλεθρίας στις εκλογές ανασυντάσσονται. Αν ο Πρόεδρος θέλει να διατηρήσει την υποστήριξη που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή, καλείτε να μη δώσει χώρο για αναβίωση του εφιάλτη του 2004, με περιρρέουσες, νενέκους και προδότες. Μπορεί και πρέπει να τους αποκαλύψει και να τους αφήνει κάθε στιγμή εκτεθειμένους. Η ενότητα δεν θα κτιστεί με εικονική στήριξη από ηγεσίες που βρίσκονται δίπλα του για το φίτσιο της εξουσίας στη καλύτερη περίπτωση, και ίσως για να φρενάρουν τη λύση στη χειρότερη. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να κάνει καθαρές τις προθέσεις του.
Ο πίνακας είναι της πρέσβειρας της ειρήνης μέσω της τέχνης, Alexandra Nechita και τιτλοφορείται "Sprinkle the joy of peace"
53 σχόλια:
Lέξη.. Παρακολουθώ και εγώ τις τελευταίες μέρες όσο μπορώ από το Λονδίνο την επιδιωκόμενη νεκρανάσταση του απορριπτισμού και του Τασσου από τον Πάφου και τους CIA μέσω του εκφοβισμού και της δαιμονοποίησης..
Άλλα να σου πω την αλήθεια το ψιλοπερίμενα.. (Το σύνδρομο του Ναπολέοντα δεν πεθαίνει έτσι εύκολα..) Η ολική επαναφορά του Κλάσσου δεν είναι καθόλου τυχαίο που εκδηλώθηκε τώρα. Από την μια το Πασχα και από την άλλη ο θάνατος του Τοκα.. βρήκε ευκαιρία το σκουλήκι να εκμεταλλευτεί την συναισθηματική φόρτιση του λαού και να σπείρει τα ζιζάνια του.. Άρχισε να κινείτε παρασκηνιακά κατευθύνοντας τις διάφορες μαριονέτες του και όταν θα ξεφουσκώσει η προεκλογική του ήττα και το σκάνδαλο με το υδατικό θα επανέρθει σιγά σιγά στο προσκήνιο ως αυτόκλητος Σωτήρας και θα κάνει δηλώσεις με το ''σωστό περιεχόμενο'' όποτε θα του δίνεται η ευκαιρία..
Ο Χριστόφιας από την άλλη όσο και αν ακούγεται παράξενο.... Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι κέρδισε κατά κράτος και ότι έχει την εντολή του λαού που θέλει λύση… και Ακόμα φοβάται τον Τάσσο!!!
Δυστυχώς στις ομάδες εργασίας δεν έχει επιτευχθεί μια καθαρή νίκη για να τους την τρίψει στην μούρη...
Αν καταφέρναμε να πείσουμε τους ΤΚ να κυνηγήσουμε μαζί την αποδέσμευση από τις εγγυήτριες δυνάμεις τότε τα πράγματα θα έπαιρναν άλλη τροπή..
Αν δεν θέλει να καταρρεύσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του ο Χριστόφιας πρέπει αναδεικνύει συνεχώς τις θετικές πτυχές τις λύσης που είναι πολύ περισσότερες από τις αρνητικές και τόσο καιρό το ΤΑσσος φρόντισε να τις κρατήσει στο σκοτάδι. Πρέπει να γίνει πιο επιθετικός και να αποστομώνει μια και έξω τους παράφωνους.. Επιχειρήματα για να τους ξεσκεπάσει υπάρχουν πάρα πολλά,,
Είναι καιρός να πάρει τα πάνω του και να τους παίξει μονότερμα..
Αν χρειαστεί ας χρησιμοποιήσει και το χαρτί του Κασουλίδη ο οποίος σίγουρα θα χαρεί να βοηθήσει προς την λύση και έχει όπως φαίνεται πολύ περισσότερη επιρροή στους Συναγερμικούς παρά ο Αναστασιάδης αυτή την στιγμή.
..
...Ιδωμεν..
lexi_penita,
Θεωρείς ότι ο Τάσσος είναι άνθρωπος που μπορεί να υποκινήσει κάποιον όπως τον γιατρό;
Δυστυχώς δεν άκουσα τις δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Το μόνο που είδα ήταν διάφορες δηλώσεις στον τύπο τις προηγούμενες μέρες της εβδομάδας όπου η ΕΔΕΚ δεν έχει πει κάτι παράλογο. Είπε βασικά το αναμενώμενο, ότι αν συνεχίσει η Τούρκικη αδιαλλαξία, δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν. Όταν λέω Τούρκικη αδιαλλαξία, εννοώ την εμμονή περί χωριστών κρατών, παρθενογένεσης, να μείνουν όλοι οι έποικοι, να υπάρχουν επεμβατικές δυνάμεις Τουρκίας/Αγγλίας/Ελλάδας. Δεν κολλώ πάνω στο σχέδιο Ανάν σαν βάση, επειδή όπως και να το δούμε, είναι ένα πρόσφατο σχέδιο που αναλώθηκαν πολλά resources πάνω του που εκ των πραγμάτων θα αντληθούν κεφάλαια από μέσα. Νομίζω ότι ούτε ο Χριστόφιας είπε κάτι διαφορετικο (περί αδιαλλαξίας μιλώ). Απλά το είπε με πιο light τόνο. Το συμπέρασμα όμως λίγο-πολύ είναι το ίδιο.
Στην προηγούμενη καταχώρηση μιλούσες για επίπεδο καταχωρήσεων και σχολίων. Με το να χρησιμοποιείς τόσο σκληρούς χαρακτηρισμούς, κρατάς ψηλό επίπεδο;
Επίσης, αν θυμάσαι ο Αρχιεπίσκοπος προεκλογικά έπλεκε στο προφίλ του Χριστόφια σαν ένα μαλάκα κουμμουνιστή προδότη που θα μας καταστρέψει (διαφωνείς;). Τώρα ο Χριστόφιας γιατί δεν του το τρίβει στα μούτρα και επικοινωνεί μαζί του για το κυπριακό, δίνοντας έναυσμα μάλιστα στις δηλώσεις του τύπου "συμφωνώ με τον πρόεδρο..... και μετά εθνικιστικές μαλακίες". Α.. ναι.. επειδή η αριχεπισκοπή επηρεάζει κόσμο... και ο κόσμος είναι ψήφοι.
Τούτα ενεν φάουλ;
Επίσης, ξεπεράστε το, ο Τάσσος ενεν πρόεδρος. Όι μόνο ενεν πρόεδρος, αλλά έχασε πανηγυρικά. Οι μόνοι που επηρεάζει εν το ΔΗΚΟ που εν έτσι κι αλλιώς της διάλυσης στη δεδομένη φάση (ιδίως μετά που διέρρευσαν τα συμπεράσματα του πολιτικού γραφείου τους για την αποτυχία του Τάσσου στις εκλογές). Που μας αφήνει τούτο; Ότι τώρα μπάλα παίζει ο Χριστόφιας!
ΥΓ. Υπάρχει πρόσβαση στις δηλώσεις;
ΥΓ2. Εξαιρετικός ο πίνακας.
Γιώργο, δεν έχω βρει τις δηλώσεις πουθενά. Τις άκουσα στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Βασικά είναι πανομοιότυπες με εκείνες του παπά. Είπε μάλιστα περίπου ο Λυσσαρίδης: "Αν ήμουν εγώ μέλος μιας επιτροπής υπήρχε περίπτωση να αποδεκτώ πρόνοιες του Ανάν;" Με λίγα λόγια, τα μειωμένων αντιστάσεων μέλη των επιτροπών είναι έτοιμα να κατεβάσουν και το παντελόνι.
Μου κάνει εντύπωση που συγκρίνεις το αισχρό υβρεολόγιο κάποιων με τον χαρακτηρισμό "πολιτικό απολίθωμα" που απέδωσα στον με εμμονή "προστατευόμενο" σου, Β. Λυσσαρίδη. Αν αυτό το θεωρείς χαμηλό επίπεδο, απλά διαφωνούμε και το καταγράφω.
Επίσης διαφωνούμε ότι ο Χριστόφιας προσπαθεί να μην τα τσουγκρίσει με τον παπά για το φόβο της απώλειας ψήφων. Άλλοι προσδοκούν σε ψήφους μέσα από συμμαχίες με τον Χρυσόστομο. Έχουμε πρόσφατα παραδείγματα. Δεν περίμενα τόσο άτοπη εκτίμηση από σένα φίλε μου.
Πιστευω ότι προσπαθεί να συγκρατήσει κοντά και υπό έλεγχο τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Ξέρει καλά ότι αν η τωρινή προσπάθεια προχωρήσει προς ευώδοση σημαντικό μέρος της ηγεσίας τους θα πολεμήσει τη όποια πιθανή λύση επειδή είναι εκ των προτέρων αντεθνική για τα δικά τους κριτήρια. Το να τους έχει από τώρα αντίπαλους κρίνει ότι δεν τον βοηθά να κτίσει κλίμα ενότητας.
Ακριβώς είναι εδώ είναι που πρέπει να διαχωρήσει τις δυνάμεις που ψήφισαν Τάσσο και να τους συμπεριφερθεί ανάλογα. Σε πρώτη φάση πρέπει να πολεμήσει τις πιο ακραίες φωνές επιλεκτικά έτσι που να εμπεδωθεί συνείδηση στο λαό ότι ο παπάς, ο γιατρός, ο Αγγελίδης, το Ευρωκό κλπ είναι εχθροί της λύσης και να απομονωθούν ακόμα και από τους υποστηρικτές των κομμάτων του κέντρου. Μόνο έτσι η δύναμη κρούσης μιας πιθανής συμμαχίας ενάντια στη λύση θα αφοπλιστεί. Τότε τον Ομήρου και τον Καρογιάν θα τους έχει του χεριού του.
Γιώργο, μόλις ανακάλυψα ότι ο γιατρός έχει δώσει συνεντευξη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο με παρόμοιο περιεχόμενο.
Ο Φωτιου - ο μεγας ενοχος για το υδατικο- και ο Λιλληκας -οπου φυσαει ο ανεμος μονο που τωρα το φυσαει μονος- εκαμαν εταιρεια "συμβουλων". Τα γραφεια ντελουξ στην Αθαλασσας. Το ενδιαφερον: στην εταιρεία μετοχος ειναι το δεξι χερι του Τασσου ο Χ.Παντελιδης που ταυτοχρονα παραμενει γραμματικος του τεως. Οποιος θαρρει πως εκει γινουνται διαβουλια διχασμου καλα θαρρει. Την εταιρεια την λενε αν καταλβα καλα ...γαλαζο δεντρο.
Αυτα τα τοιαυτα.
Η συνέντευξη στο Φιλελεύθερο του Λυσσαρίδη εδώ:
http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=217
Βασικά το κυριότερο πρόβλημα που βλέπω εγώ τώρα είναι το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε λύση παρθενογένεσης και δικαιώματος πολιτογράφησης εποίκων ωσάν να είναι ξεχωριστό κράτος. Αυτό θέλω να πιστεύω είναι απλά ένα επικοινωνιακό τρικ για να χαϊδέψουν τουλάχιστον αρχικά τα αυτιά της Άγκυρας και κυρίως των στρατιωτικών γιατί εάν αυτό δεν ξεπεραστεί με πιέσεις έστω και από έξω τότε δεν νομίζω να έχουμε ουσιαστική πρόοδο.
Στο ότι ο Χριστόφιας έπρεπε να είναι πιο προσεχτικός με το πώς χειρίζεται όλους τους παραδοσιακά απορριπτικούς συμφωνούμε απόλυτα. Ιδίως τώρα που βρίσκουν ξανά έδαφος. Όμως το ότι διόρισε στις κεντρικές επιτροπές αυτούς που διόρισε είναι πιστεύω ευτυχές γεγονός. Το ότι ορισμένες πτυχές του σχεδίου Ανάν θα συμπεριληφθούν στο νέο σχέδιο λύσης νομίζω είναι αυτονόητο και μόνο αντιομοσπονδιακοί θα μπορούσαν να απαιτήσουν την ‘ επανανακάλυψη του τροχού’ προς χάριν μη λύσης.
Οι δηλώσεις του ‘απολιθώματος’ κατά τον lexi στον φιλελεύθερο και ιδιαίτερα αυτή που λέει ότι ανησυχεί στις δηλώσεις του προέδρου ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί ο λαός για λύση είναι πραγματικά τόσο υποκριτικές που απλά μόνο ένα ‘τέλος πάντων’ μπορείς να πεις.
lexi_penita,
Δεν είμαι προστάτης του γιατρού, αλλά θεωρώ ότι οι λέξεις "απορριπτικός, πολιτικό απολίθωμα, γεροπαραλημένος" δεν αρμόζουν σε ένα άτομο που έχει προσφέρει τόσα στον τόπο (οξά ούτε τούτο το παραδέχεσαι;)
Επίσης, σου μιλώ για τον Αρχιεπίσκοπο, τζιαι εσύ παραπέμπεις σε "πρόσφατα γεγονότα". Φαντάζομαι ότι εννοείς την υποστήριξη της αρχιεπισκοπής στον Παπαδόπουλο. Ξέρεις κάτι όμως; Εν άσχετο. Γιατί εν άσχετο; Επειδή ο Παπαδόπουλος τωρά ενεν πρόεδρος. Συζητούμε για την τωρινή κυβέρνηση, άρα πας τούτο να μου δώσεις παραδείγματα που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς μου, όχι εμείς in terms of the others. Έχε υπόψη ότι δεν κάνω αντιπολίτευση, κάνω κριτική σε τούτα που θωρώ λάθος (το ίδιο δλδ με εσένα).
Επίσης, για ακόμα μια φορά, συνοψίζεις την ΕΔΕΚ στο πρόσωπο του γιατρού, τη στιγμή που στην παρούσα φάση ο γιατρός εκφράζει απλά τον εαυτό του. Διαφωνείς ότι η στάση του Ομήρου είναι υποστηρικτική μέχρι τώρα στον πρόεδρο και ότι οι μόνες παρεμβάσεις του ήταν για να ξεκαθαρίσει - όπως ακριβώς και ο πρόεδρος - ότι η αδιαλλαξία θέσεων της Τ/Κ ηγεσίας εν θα μας φκάλει πουθενά;
Αφήνοντας τα τούτα πίσω, θα ήθελα αν έβρεις ώρα να μας γράψεις λλίες γραμμές για την μέχρι τώρα εκτίμηση της προοπτικής λύσης του Κυπριακού. Προσωπικά, όπως θωρώ τα πράματα, αν δεν μπουν ευρωπαίοι μες τη διαδικασία, απλά εννα λαλεί ο καθένας τα δικά του για να έχουμε κινητικότητα στο κυπριακό. Δυστυχώς.
Αχ ρε Λέξη, ΑΧ!
(Έναν "αχ" τι να μας κάμει, που λαλεί τζιαι ο θκειός μου ο Γιωρκής)
Μόνο μια φράση μπορώ να πώ για τον Γιατρό…
Ή πέθανε ήρωας ή ζήσε για να εκφυλιστείς...
Είδατε την έρευνα στον πολίτη σήμερα για την αποδοχή ΤΚ?
Υπάρχει μια στήλη που συγκρίνει την επιφυλακτικότητα του κόσμου απέναντι στους ΤΚ .. κατά την περίοδο του τάσσου πριν τον Τασσο .. και μετά τον τάσσο..
Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά…
Σε έρώτηση άν θα μπορούσατε να εργάζεστε στον ίδιο χώρο εργασίας με ΤΚ
Πρίν τον Τασσο τα ποσοστά ήταν 82% και κατα την διάρκεια διακυβέρνησης του Τασσου ήταν 63% και μετά την πτώση του έγινε 85%
Τώρα έχουμε και αποδείξεις με χαρτόσημα για την ανικανότητα αυτού του ανθρώπου να λύσει οτιδήποτε εκτός που τα ράμματα των παπουτσιών του..
(Και αυτό παίζεται…)
Τι ακριβώς πρόσφερε ο Λυσσαρίδης στην Κύπρο;
(Εκτός από να είναι συμμορίτης, να καλλιεργεί τον εθνικισμό, να κάνει παρέα με τριτοκοσμικούς δικτάτορες και να μιλά ακατάληπτα από τα μπαλκόνια;)
Με σημαίες, με σημαίες, και με ταμπούρλα...
Πιο ονειροπαρμένο πολιτικό που τον Λυσσαρίδη δυσκολεύεσαι να βρεις. Ο άνθρωπος νεφελοπατά και είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.
Αλλά εμένα αυτό που με προβληματίζει είναι άλλο; Αν οι Τ/Κ ΟΝΤΩΣ θέλουν παρθενογένεση και τα ρέστα τότε όπως λέμε και στην Κυπριακή ήντα χαπάρκα;
Καλή η καλή θέληση αλλά στην ουσία έχουμε πάλι μηδέν στο πηλίκιο ή είναι η ιδέα μου;
Δεδομένα:
Μετεξέλιξη Κυπριακής Δημοκρατίας- Παραμονή Συνθήκης εγκαθίδρυσης (εγγυήσεων και βάσεων)
Παρθενογένεση -Δεν ισχύει η συνθήκη εγκαθίδρυσης.
Βρέστε την ισορροπία του σήμερα.
Οι Τούρκοι φυσικά και είναι αδιάλλαχτοι πλέων.. αφού πήραν όλα όσα τους υποσχόταν το σχέδιο (που το πιο σημαντικό ήταν η άρση της απομόνωσης και το ναι της Κυπρου στην Τουρκια για ΕΕ)
Ενώ εμείς μείναμε με δύο χείλη καμένα..
Το είπα και παλιά και εμουντάρατε ούλλοι να με φάτε..
Για να βρεθεί λύση στην την μετά Τασσου νέα κατάσταση πραγμάτων που δημιουργήθηκε στο νησί Πρέπει να φέρουμε πίσω στο τραπέζι το σχέδιο Αννάν και να το επαναδιαπραγματευτούμε ..
Άλλη λύση δεν υπάρχει..
Αφηστε τους κλανούμπες να κλάννουν
Ο κόσμος καταβάθος ξέρει τι γίνεται..
....
Εγώ σου λέω οι Τουρκοι ούτε το σχέδιο αννάν δεν δέχονται πλέων… (it’s politics)πρέπει να τους αιφνιδιάσουμε όπως μας αιφνιδιάσαν εκείνοι όταν κατάλαβαν τον νουν του Τάσσω..
Δεν μπορώ να κατάλάβω γιατί κολλούμε στην παρθενογένεση..
πόσο θα κρατήσει ακόμα τουτη η παρεξήγηση?
Ο Τασσος απλά εψαχνε ψύλλους μέσα στα άχυρα για να φκάλει σκάρτο το σχέδιο επειδή δεν εσυφέρε οικονομικά (και είχε δίκαιο)
Και απλά ήβρε δικαιολογία την παρθενογένεση.. και κάτι άλλες μαλακίες.. οτι τάχα ήταν να γίνει μουχτάρης.. που κοτζαμ προεδρος..
....Και εγγυήσεις παντής και ήταν να αγοράσει αυτοκίνητο..
Η μόνη εγγύηση βλάκα τάσσο ήταν το ναι για την ένταξη που θα ίσχυε αν τηρούσαν την υπογραφή τους.. το οποίο τους το έδωσες στο πιάτο..
Καλώς ή κακώς το παιχνίδι πια παίζεται όχι μόνο στην ουσία αλλά και στο επικοινωνιακό επίπεδο, το ξέρουμε όλοι αυτό. Στο επικοινωνιακό όμως επίπεδο, πολλά λέγονται για κατανάλωση και δημιουργία εντυπώσεων ή και συναισθηματικών εξάρσεων.
Και είναι βέβαιο πως η πλευρά των «απορριπτικών» θα προσπαθήσει να οργανώσει
εντυπώσεις, συναισθήματα, και συνθήματα. Θα επιχειρήσει να παρέμβει διχαστικά, και φοβάμαι όχι με τις αρλούμπες του Χρυσόστομου αλλά πολύ πιο συντεταγμένα και επικίνδυνα.
Είναι απαραίτητο να περασθούν στην κοινωνία ορισμένα πράγματα.
Όχι στο Σχέδιο Άναν.
Αυτό, είναι ένα μάλλον κούφιο περιεχομένου σύνθημα γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα επόμενο σχέδιο λύσης, που δεν θα συμπεριλαμβάνει τις πρόνοιες του προηγούμενου στις οποίες αμφότερες πλευρές είχαν συγκλίνει.
Και σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και όλοι οι αρμόδιοι, καλό θα είναι θα θυμίσουν έντονα στον κόσμο πως και ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος για δικούς του λόγους έλεγε πως το Σχέδιο ‘Άναν έπασχε ΜΟΝΟ σε 2-3 ζητήματα που αφορούσαν στις εγγυήσεις και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
Παρθενογένεση:
Γιατί μας τρομάζει η λέξη; Μια καθαρά ΤΕΧΝΙΚΗ έννοια είναι που δεν καταργεί ούτε την ιστορία ούτε τον πολιτισμό ούτε τίποτα.
Μια ετικέτα είναι.
Και στο κάτω κάτω της γραφής, δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο να αναγεννηθεί σε ένα καινούργιο σχήμα, σε ένα πλαίσιο που θα είναι απαλλαγμένο από τα βαρίδια του χθες και την κατοχή. Διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, σημαίνει πως υπάρχει πέρα από τα ΔΥΟ συνιστώντα κρατίδια , ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας που συνθέτει διοικητικά την Ομοσπονδία την Κύπρου.
Ασφαλώς, αυτός ο Φορέας ΔΕΝ μπορεί να είναι η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία αλλά μία Ετικέτα που περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες.
Αλλά τι μένει στο τέλος;
Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, από την ίδια την Κύπρο, ως Κύπρο με τους Κυπρίους Ε/Κ και Τ/Κ να συν-υπάρχουν και να χτίζουν το μέλλον του τόπου ΤΟΥΣ.
Νομίζω, πως η πρόσφατη δημοσκόπηση της Morvena που δημοσίευσε ο Πολίτης, είναι σε πολλά της σημεία εξαιρετικά ενθαρρυντική όχι μόνο για την Πολιτική που ασκεί ο νέος Πρόεδρος αλλά και κυρίως για τις τάσεις που αυτή η πολιτική απελευθερώνει στην Κυπριακή κοινωνία.
Ο Πρόεδρος, αποφεύγει την «συγκρουσιακή» συμπεριφορά με την προηγούμενη διακυβέρνηση και νομίζω καλά κάνει.
Απλά, δεν «απαντά» με λόγια και προχωρά βήμα βήμα σταθερά στην εφαρμογή της Πολιτικής του προκειμένου, τουλάχιστον η δική μας πλευρά να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει προκειμένου να διευκολύνει τις διεργασίες των Επιτροπών.
Στο «Παντός Καιρού» του φίλου μας του Μιχάλη, υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ποστ για την δημοσκόπηση του Πολίτη και τα συμπεράσματα της, που αξίζει να συζητήσουμε :
http://mihalismihail.blogspot.com/
@Σκέπτικους Ανώνυμους
Μηδέν στο πηλίκο είχαμε και όταν η έγνοια της ηγεσίας (βλέπε τΑΣΣΟΣ και Σία) μας ήταν να σκαρτέψει το ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧ όσο χρειαζόταν για να απορριφθεί, αντί να διαπραγματευτεί.
Επίσης μηδέν στο πηλίκο είχαμε και όταν αργότερα δεν έγιναν άμεσες και ουσιαστικές προσπάθειες για να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.
Μηδέν πάλιν λάβαμε και όταν οι δυο υποψήφιοι του 2ου γύρου στις πρόσφατες προεδρικές ... διέσωσαν αντί να συντρίψουν τις ηγεσίες των χαμένων... και κυρίως τις ιδεοληψίες που αντιπροσωπεύουν.
Και ναι, μηδέν στο πηλίκο θα έχουμε για όσο η Τουρκία νοιώθει ότι μπορεί να λάβει όσα χρειάζεται χωρίς να συνεισφέρει σε μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού.
"Ενδιάμεσος σταθμός" αυτού του μηδέν είναι η κατάσταση στην οποία η στάση των ΤΚ επιτρέπει στην Άγκυρα να παραμένει προσκολλημένη σε τέτοια πολιτική.
Εδώ και η ουσία του θέματος: Πως κάνουμε τους ΤΚ να ΜΗΝ θέλουν να παρέχουν στην Τουρκία αυτή τη δικαιολογία, πως τους κερδίζουμε;
Το πρόβλημα με το καλόπιασμα των ημεδαπών απορριπτικών από τον Χριστόφια είναι πως αυτό τους επιτρέπει να εμποδίζουν ακριβώς αυτή την πολιτική που τώρα χρειαζόμαστε, δηλαδή ... της δημιουργίας κοινού στόχου και κοινών συμφερόντων με τους ΤΚ.
Πες μας κάτι και για αυτό.
Φίλοι
politispittas και avvav …. volver,
Δεν είμαι συνταγματολόγος αλλά από τα λίγα που ξέρω, θα προσπαθήσω να απαντήσω στο γιατί μας τρομάζει η λέξη «παρθενογένεση».
Για να υπάρξει ένα κράτος χρειάζεται τρία συστατικά χαρακτηριστικά: (α) Γη, γεωγραφικό χώρο δηλαδή, (β) ανθρώπους, το λαό ή τους πολίτες του κράτους δηλαδή και (γ) σύνταγμα. Δεν μπορεί να αναγνωριστεί κράτος εάν δεν έχει αυτά τα τρία χαρακτηριστικά. (πλην ορισμένων περιπτώσεων δηλαδή όπως π.χ. το Βατικανό).
Σήμερα από τη "ΤΔΒΚ" λείπει η γη, καθώς αυτή που κατέχουν σήμερα αποκτήθηκε παρανόμως και είναι προϊόν βίαιης εκδίωξης των νόμιμων κατόχων της. Και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας, πλην της Τουρκίας.
Σε περίπτωση που δεχτούμε τον όρο παρθενογένεση, προφανώς, είναι σαν να αναγνωρίζουμε ότι οι τ/κ διαθέτουν και τα τρία πιο πάνω χαρακτηριστικά, ή πιο σωστά θα τους δώσουμε το τρίτο χαρακτηριστικό που χρειάζονται, για να μπορούν στο μέλλον να το εκμεταλλευτούν.
Με βάση τα όσα ανάφερα προηγουμένως είναι λογικό η δική μας η πλευρά να έχει φοβίες. Φοβίες οι οποίες μπορούν - εάν επαληθευτούν - να στοιχίσουν ακριβά στην ε/κ κοινότητα. Οι φοβίες βέβαια δεν είναι άλλες από την διχοτόμηση του νησιού και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών αναγνωρισμένων κρατών κάτι που δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί σε περίπτωση που βρεθεί μια λύση με παρθενογένεση. Λίγες φασαρίες, λίγα προβοκάτσια, μια μονομερής επέμβαση από εγγυήτρια δύναμη, μια δικαιολογία στα ηνωμένα έθνη ότι «βλέπετε δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί» και έτοιμο το αναγνωρισμένο κράτος, με σύνταγμα, λαό και με γη που αποκτήθηκε με νόμιμο τρόπο. Λύθηκε οριστικά το κυπριακό όπως το ονειρεύτηκε ο Ετζεβίτ, ο Ντεκτάς και τόσοι άλλοι απόγονοι των ιδεών τους, ε/κ και τ/κ.
Η αποφυγή του όρου παρθενογένεση λειτουργεί κάτι σαν εγγύηση αν θέλεις ότι το τ/κ κρατίδιο δεν θα αποσχιστεί από τη «Νέα Κυπριακή Δημοκρατία», καθώς θα του λείπει η «γη». Θα του λείπει η «γη» γιατί η γη που θα έχει ως συνιστών κράτος θα αποτελεί προϊόν ανταλλαγής/παραχώρησης περιουσιών μέσα στα πλαίσια διευθέτησης του προβλήματος και της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν είμαι σίγουρος εάν είναι σωστά τα όσα έχω γράψει. Όπως έγραψα στην αρχή δεν είμαι ειδικός αλλά από τις λιγοστές μου γνώσεις καταλήγω σε αυτά τα συμπεράσματα. Αν μας διαβάσει κάποιος που γνωρίζει ας με διορθώσει.
Ότι έγραψες είναι σωστά όμως τι σου λέει ότι χωρίς παρθενογένεση πάλι δεν θα μπορούν οι τούρκοι να αποσχιστούν?? Το ίδιο πράγμα θα ισχύει με κάθε λύση ομοσπονδίας όπως ισχύει στην Γερμανία και στην Αγγλία
Η παρθενογένεση είναι απλά μια νταπέλλα μια δικαιολογία του ΤΑσσου.. τίποτε άλλο
Εξάλλου για να μιλάμε για πραγματική απόσχιση πρέπει να αποχωρήσουν και από την ΕΕ και δεν το βλέπω αυτό να γίνεται ΠΟΤΕ ο λόγος είναι απλός
ΤΟ ΧΡΗΜΑ..
Σήμερα στον φιλελεύθερο σελίδα έξι Άρθρο καποιού Ρεσάτ Ακάρ στην Χαλκίν Σεσί
..................................
Τι προνοούσε το σχέδιο που αποδεχθήκαμε?
ΟΤΑΝ την περασμένη εβδομάδα επανέλαβα τα όσα
γράφω για χρόνια τώρα για το περιουσιακό, ξεσηκώ-
θηκε ο κόσμος. Οι γνωστοί κύκλοι άρχισαν να μου
επιτίθενται όταν έγραψα ότι «ο καθένας θα επιστρέ-
ψει στην περιουσία του». Αν είχαν το θάρρος θα με
αποκαλούσαν προδότη και συνεργάτη των Ε/κ.
Όλοι αυτοί έχουν ξεχάσει το σχέδιο Ανάν το οποίο
υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Τ/κ. Το
σχέδιο αυτό μας το σύστησε η μητέρα πατρίδα.Κα-
νείς δεν έχει ξεχάσει τις συστάσεις της εξουσίας της
μητέρας πατρίδας, των μεγάλων δημοσιογραφικών
ομίλων και τους εκπροσώπους πολιτικών κομμά-
των που περιφέρονταν σε κάθε γωνιά της Κύπρου
για να συστήσουν το σχέδιο λέγοντας: «Αποδεχτείτε
το σχέδιο αυτό γιατί είναι ό,τι το καλύτερο για σας».
Μετά από αυτές τις προτροπές οι Τ/κ το υπερψήφι-
σαν . Αν το ίδιο συνέβαινε και με τους Ε/κ, σήμερα
πέραν των 100.000 Ε/κ θα είχαν επιστρέψει στις
εστίες και στα χωριά του.
Και τώρα ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια. Ας υπο-
θέσουμε ότι ο Ε/κ Μιχαλάκης , που επανάκτησε το
οικόπεδο που είχε στην Κερύνεια και το οποίο βρί-
σκεται δίπλα στο σπίτι σας, μερικά χρόνια μετά την
επίτευξη συμφωνίας αρχίζει να σας παρενοχλεί ή
να ανοίγει το πορτοφόλι του δείχνοντάς σας ποσό-
τητα ευρώ που θολώνουν το μάτι. Τι θα κάνετε; Πό-
σοι νομίζετε ότι θα πουν «δεν το πουλώ» ; Δεν εί-
μαστε εμείς αυτοί που με τη διαδικασία πωλήσεων
χάσαμε το 10% των εδαφών μας;
Οι δήθεν εθνικιστές που ενοχλήθηκαν επειδή έγρα-
ψα ότι όλοι θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους, τι
θα κάνουν αν δουν τα ευρώ με τους σάκους ; Αν κά-
ποιοι πουν ότι δεν πουλούν την περιουσία που κα-
τέχουν, αυτοί είναι όλοι όσοι την απόκτησαν με τον
ιδρώτα τους και πρόκειται για πραγματικούς εθνικι-
στές και πατριώτες.
Για τους άλλους το πιο γλυκό πράγμα είναι το χρή-
μα. Αυτοί πωλούν την περιουσία τους και στον
Εβραίο, και στον Ε/κ, και στον Άγγλο, και στον
Αρμένη.Αυτό ισχύει για όλους μέχρι και τον Ταλάτ.
Ο «Πρωθυπουργός», ο «ΥΠΕΞ» και άλλοι αξιωμα-
τούχοι της μητέρας πατρίδας δεν δηλώνουν ότι το
σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι και ότι πρέπει να
θεωρηθεί ως βάση στις διαπραγματεύσεις;
Αν τώρα ο Χριστόφιας το αποδεχτεί τότε οι Ε/κ πρό-
σφυγες από Μόρφου, Βατυλή, Αφάνεια , Ζώδια,
δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους;
Αυτά τα έχω ξαναγράψει και δεν με ενδιαφέρουν οι
δηλώσεις των δήθεν εθνικιστών.
Είναι εθνικό καθήκον να μεταφέρεις τη φωνή χιλιάδων
ανθρώπων οι οποίοι άφησαν στο νότο σημαντικές πε-
ριουσίες και δεν πήραν ως αντίκρισμα τίποτα στο βορ-
ρά.
Για τον 2ο Ανώνυμο.
Νομική (αν μπορώ να την χαρακτηρίσω έτσι) είναι η διαφορά.
Σε περίπτωση που επιχειρήσει να ανεξαρτητοποιηθεί το τ/κ συνιστών κρατίδιο, (δεδομένου ότι το ομόσπονδο κράτος θα είναι προϊόν παρθενογένεσης), τότε το χαρακτηριστικό «γη», θα το διαθέτει, καθώς με την παρθενογένεση σημαίνει ότι η αφετηρία της ιστορίας του κράτους θα αρχίζει από την ημερομηνία της λύσης.
Εάν τώρα, το τ/κ συνιστών κρατίδιο, επιχειρήσει να αποσχιστεί από το ομόσπονδο κράτος, δεδομένου ότι το ομόσπονδο κράτος θα είναι η συνέχεια της κυπριακής δημοκρατίας, τότε η αφετηρία της ιστορίας του κράτους θα χάνεται στα βάθη των αιώνων και δεν θα μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η περιοχή που θα κατέχει το τ/κ συνιστών κρατίδιο, που κατέχει και σήμερα δηλαδή, κατακτήθηκε παρανόμως, με την εκδίωξη των νόμιμων κατοίκων του κλπ. Άρα θα καταλήξουν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Ένα υποκράτος, διεθνώς? απομονωμένο.
Τέλος να πω ότι ούτε σε μένα είναι συμπαθής ο Τάσσος. Ένας βολεμένος ήταν και τίποτα άλλο. Απλά διαχειριστής του κράτους όπως το κατάντησε η γενιά του. Όμως το συγκεκριμένο θέμα που καταπιαστήκαμε νομίζω ότι είναι λάθος να το φορτώνουμε στην προπαγάνδα του. Διαφορετικά, νομίζω ότι τόσο ο Χριστόφιας όσο και ο Αναστασιάδης (που αναμφισβήτητα είναι και οι δύο αξιόπιστοι) θα το προσπερνούσαν. Δεν συνέβη όμως αυτό. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί και για μας μια από τις κόκκινες μας γραμμές.
Συμφωνώ ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. εάν αποσχιστούν από το ομόσπονδο κράτος. Τα συμφέροντα όμως του διεθνούς παράγοντα δεν μπορείς να τα γνωρίζεις πως θα είναι τη δεδομένη στιγμή. Δες λίγο τις γίνεται με τα Σκόπια ή με το Κόσοβο. Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι σου ξημερώνει στην πολιτική. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένος για το χειρότερο και να φυλάς τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά. Μπορεί να είναι διατεθειμένοι να το πράξουν και σε 5 – 10 – 20 χρόνια να ενταχθούν ως ανεξάρτητο κράτος και με τις δικές μας ευλογίες, τέτοιοι που είμαστε. Αναλογίσου μόνο πόσο είναι το ποσοστό που επιθυμούν την ανέγερση του τοίχους στις δημοσκοπήσεις.
Τώρα τι ψάχνουμε φοβίες για αποσχίσεις και σενάρια καταστροφής όταν με την λύση έχουμε απτά πραγματικά οφέλη (τουλάχιστο για τον απλό λαό)
Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα με τις αποσχίσεις αν ήταν έτσι οι Σκοτσέζοι θα ήταν ξεχωριστό κράτος εφτά φορές ώς τωρά..
Δημιουργείς σχέσεις εξάρτισης και τελειώνει το θέμα..
είδη έχουμε πολλές.. (ρεύμα,νερό,τηλέφωνο.. ριάλια Ευρώπη..)
..Kάναμε τον ψίλλο κάμηλο στο θέμα τις παρθενογένεσης Το ενδεχόμενο απόσχισης είναι υπαρκτό σε όλα τα σενάρια λύσης μετά από όποιαδήποτε ‘’συνολική’’ διευθέτηση του κυπριακού.
Ακριβώς το ίδιο πράγμα είναι είτε με παρθενογένεση είτε χωρίς.
Ο μόνος λόγος που ο Χριστόφιας και ό αναστασιάδης εμμένουν είναι επιδή ήταν τόσο πελλάρικο πράγμα να κολλήσει κανείς που πίστευαν ότι είναι από τα πράγματα που θα μπορούσε εύκολα να παραχωρήσει ο ταλάτ αν ήθελε πραγματικά λύση και θα μπορούσαν να το παρουσιάσουν ως ''νίκη''.
Η παρθενογένεση είναι κατασκεύασμα του Τασσου που έψαχνε ανάμεσα στις γραμμές για κρυφά νοήματα . Το σχέδιο δεν αναφέρει πουθενά αυτή την λέξη αλλά αν θυμάμαι καλά την ακριβή έκφραση έλεγε από την ‘’επόμενη μέρα της υπογραφής θα ισχύει μια νέα τάξη πραγμάτων.. ‘’ Αυτό το ονόμασε παρθενογένεση απλά επειδή έλειπε η πρόταση ‘’το νέο κράτος αποτελεί συνέχιση της κυπριακής δημοκρατίας’’
Πριν ανακαλύψει ο Τασσος αυτό τον όρο με την υπερβολική καχυποψία του ουτε κάν ζητήθηκε από τους Τούρκους κάτι τέτοιο. τώρα το πιάσαν και πάν.
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι βρήκαν αυτά που μας ‘’ενοχλούν’’ και μας τα τρίβουν στα μούτρα .. είναι εμφανές ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση.. (ο θεος να έχει καλα τον ΤΑΣΣΟ)
....
..
Με απλά λόγια τους δαίμονες τους δημιουργήσαμε μόνοι μας...
..
..
emena den mou areskei toutos o pinakas ths ale3andras..
peristerou8kia kai pellares..
protimw to xarakthko tou tassou
Ναι ρε Κυριάκο,
Σωστά μιλάς,
Εμείς τους ανοίξαμε τα μάτια και την όρεξη προφανώς. Όμως αφού δεν έχει τόση σημασία αυτός ο όρος γιατί να μην υποχωρήσει η τουρκική πλευρά, ούτως ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες της δικής μας πλευράς;
Αυτή την ερώτηση όμως νομίζω ότι την έχεις ήδη απαντήσει.Αυτά που μας ενοχλούν, μας τα τρίβουν στα μούτρα. Μας ενοχλούν όμως. Καλώς ή κακώς.
Εσύ λες κακώς μας ενοχλούν. Εγώ λέω ότι προφανώς είναι βάσιμες οι ανησυχίες μας.
Στον επικοινωνιακόν αγώνα λέγονται πολλά για να κερδιθούν εντυπώσεις και να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι βραχυχρόνιοι σκοποί. Με την διπλωματία όμως δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην επιλύεται. Το πρόβλημα λοιπόν είναι άν έχουμε ικανούς διπλωμάτες. Οι πολιτικοί μας είναι αναμφισβήτητα μαθητευόμενοι, οι διπλωμάτες μας;
Ακριβώς όπως το λαλείς Boris Vian. (θκιάλεξε γέριμε έναν ψευδόνυμο λέξην όχι φράσην σύνθημαν).
Οι πολιτικοί μας είναι μαθητευόμενοι. Ώς που να φκούν που τ΄αυκόν εδημιουργήσαν τα προβλήματα του 63, ως που να ξιστρουθίσουν εμοιράσαν την Κύπρον, τζαι ώς που να γινούν προέδροι ετσιμεττώσαν την διχοτόμισην, τζαι βούρα τωρά να σπάζεις κουγκριά τζαι τοίχους με τα κάγκο. Ο ένας που εγίνην τσιουρακκούιν του Μακαρίου που το 60 έπιασεν σύνταξην τζαι δεν εγίνην μάστρος. Ας ελπίσουμεν ότι οι τωρινοί θα μάθουν που τα παθήματα των παλιών τζαι να κάμουν λλιόττερες μαλακίες.
Ζήτω η Ένωσις!
Συγνώμην, εξίχασα ότι δεν είμαι στο 60.
Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ένωσις!
Μα τί μαλακίες λαλώ! Άτε, "Αίσχος" στα "Ζήτω" να τελειώνουμεν,
Λεξιπένητα το ότι εν παρατραβημένες οι κατηγορίες σου εφάνην που τες εξελίξεις. Δεν μπορείς να θεωρείς ολίσθιμαν του προέδρου τες δηλώσεις των απορριπτικών.
Τζαι μεταξύ μας, ο τρόπος που τους χαλιναγωγεί νομίζω ότι εν μαστορικός. Δεν χρειάζεται να τους μπαίνεις κατάφατσα. Πλαγίως εν πιο αποτελεσματικά. Πάνω που 60% των δηκοϊκων συμφωνεί με την δράση του προέδρου τζαι αυτόν είναι η ουσία, όχι το τι θα πεί ο κάθε παπάς.
Κάποιες από τις ανησυχίες είναι βάσιμες…
Όμως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά
Κατά την δική μου ταπινή γνώμη από την στιγμή που τις περισσότερες ανυσυχίες τις έλυνε το Aνναν συμπεριλαμβανομένου και της συνέχισης της δημοκρατίας και της παρθενογένεσης τότε γιατί να μην το επαναφέρουμε?
Έχει δίκαιο ο Λεξιπένητας ότι οι δηλώσεις του Χριστόφια ήταν υπερβολικές κι αχρείαστες. Επίσης η αντίδραση στις δηλώσεις για τους συμμετέχοντες στις τεχνικές επιτροπές ήταν πολύ χλιαρή. Το θετικό είναι ότι αντιλήφθηκαν ότι τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν και συμμαζεύτηκαν.
Όμως κάποτε θα πρέπει να μιλούν στον κόσμο για τα καλά στοιχεία του σχεδίου Ανάν που θα πρέπει να επιδιώξουμε να διατηρήσουμε.
Ασερα, χαίρομαι αυτές τις επιμέρους διαφωνίες μας μέσω της γενικότερης συμφωνίας μας. Δεν κατηγόρησα, απλά επισήμανα. Και δεν τσουβάλιασα σε κανένα σημείο του κειμένου τους οπαδούς του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στο τσούρμο των απορριπτικών.
Επιμένω ότι ο παπάς, το Ευρωκό, ο Λυσσαρίδης, ο Τάσσος και το τασσακι και οι λοιποί εργολάβοι της ακινησίας και της διχοτόμησης ΠΡΕΠΕΙ να αποκαλυφθούν με τον πιο επίσημο τρόπο. Εχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ο Χριστόφιας να εξηγήσει στο λαό ΠΟΙΟΙ είναι οι επικίνδυνοι πολιτικοί στην Ε/Κ πλευρά.
Εξάλλου όπως λέει και το Αγρινό, πως πείθεις τους Τ/Κ και πως προωθείς κοινό μέτωπο αν εξακολουθείς να είσαι αβρός με τος ορκισμένους εχθρούς μιας συμβιβαστικής και εφικτής λύσης.
Είναι ή δεν είναι λογικές οι απορίες;
Αγαπητοί φίλοι, όταν μιλάμε για επικοινωνιακές κινήσεις του Προέδρου μήπως πρέπει να εννοούμε κινήσεις που θα πρέπει να κατευνάζουν το πιο έξαλλο κομμάτι των Ε/Κ; Μήπως ο Χριστόφιας πρέπει να προσαρμόσει την επικοινωνιακή του πολιτική σκεφτόμενους και τους σύνοικους;
Πιστευω ότι χάνουμε πολύ περισσότερα γλυκαίνοντας τα ώτα των απορριπτικών και απογοητευοντας του ς αγνούς πατριώτες Τ/Κ ΑΚΟΜΑ μια φορά.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Κυριάκο και τον Ίλλαντρο ότι πρέπει άμεσα να αρχίσει η αποδαιμονοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του σχεδίου ΑΝΑΝ. Έτσι κι' αλλιώς θα βρούμε πολλές πρόνοιες του σχεδίου μπροστά μας. Καταλαβαίνω ότι η ψύχωση μέσα σε μεγάλες μάζες του πληθυσμού ενάντια στο σχέδιο είναι μεγάλη. Αλλά δεν μπορούμε να κρατούμε το λαό στο σκοτάδι και μετά να του ζητήσουμε να κατανοήσει κάποια πράγματα που για κάθε μελετημένο πολίτη είναι αυτονόητα.
Η απομόνωση των "άρρωστων" απορρηπτικών και η ενημέρωση του λαού, Ε/Κ και Τ/Κ με μια επιστημονικά επεξεργασμένη και στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον Χριστόφια και την κυβέρνηση του.
Ζητάω πολλά;
Αν δώκεις σημασία τι λαλεί ο Αρχιεπίσκοπος ή ο Λυσσαρίδης τζιαι αρκέφκεις να τους απαντάς, τότε διάς τους την ευκαιρία να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος τζιαι να τραβήσουν πίσω τους ούλλους τους απορρίπτικούς. Εν τούτον που επιδιώκουν αμμά ο Χριστόφκιας ξέρει το.
Το να τους αγνοά εν ο καλλύττερος τρόπος.
Γι αυτό φίλε Lexi έννεν ολίσθημα του Προέδρου αλλά με τον τρόπον του εν τους διά την ευκαιρία που επιζητούν τζιαι καλά κάμνει. Συφφωνώ ότι πρέπει να προβάλλει ακόμα παραπάνω την ειλικρινήν του θέληση για επανένωση του τόπου ( αφού τούτοι εν κουρκάρουν τζιαι κουκκουφούν μέρα νύκτα ), όι μόνο για να μεν απογοητεφτούν με οι Τ/Κ με οι Ε/Κ, αλλά τζιαι για να εθθαρυνθεί ακόμα παραπάνων ο κόσμος τζιαι σιγά σιγά να κτιστεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη.
Συμφωνώ με τον Καϊλή. Όχι διότι έχω κανένα λόγο να δοξάζω τον πρόεδρο. Γιατί νομίζω ότι τούτος εν ο σωστός τρόπος να αντιμετωπιστεί το απορριπτικόν μέτωπον. Αυτήν τη στιγμήν είναι ανύπαρκτοι τζαι γυρεύκουν τρόπον να υπάρξουν στα μέσα πρώτα τζαι μετά στον λαό. Προς το παρόν ο Χριστόφιας έχει αλώσει αυτόν το μέτωπον τζαι πολλά μεγαλύτερον μερος του λαού παρά του Τάσσου του έχει εμπιστοσύνην.
Αν δείτε τες δημοσκοπήσεις του Πολίτη για το πως άλλαξεν η συμπεριφορά του κόσμου προς τους ΤΚ σε μερικές ευτομάες νομίζω ότι πρέπει να είσαστιν ευχαριστημένοι.
Έχω την εντύπωσην όμως ότι ο καλός μου ο φίλος Λεξιπένητας τζαι μερικοί άλλοι θέλουν να δικαιωθούν για την στάσην τους για το σχέδιον Ανάν. Νομίζω εν λάθος. Εν λάθος επίσεις να εξηγηθεί του κόσμου τι ήταν καλόν από αυτον που απέρριψεν. Τι σας ενοχλεί αν πιάννουμεν έναν έναν τα θέματα τζαι εξηγούμεν του κόσμου, χωρίς αναφορές που διούν αφορμές στου αντιανανάες να κάμνουν πολιτικήν; Εδώ ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας τζαι μιλά για παραμέτρους του ΟΗΕ χωρίς να αναφέρει Ανάν τζαι εν να πάει ο πρόεδρος να βάλλει αυτογκόλ;
Αυτά που είναι καλά στο σχέδιον Ανάν, τζαι που συμφωνώ είναι πολλά, μπορούμεν να τα διεκδικούμεν χωρίς να κάμνουμεν αναφοράν. Τζαι άμαν κάμνει πισωγύρισμαν ο Τταλάτ να χρησημοποιούμεν το επιχείρημαν "μα αφού ήδη τα εδεχτήκατε..."
Αν δείτε το τι εγίνην στην Γαλλίαν, κανένας δεν ετόλμησεν να ξαναμιλήσει για ευρωσύνταγμαν, έστω τζαι αν στην ουσίαν είναι το ευρωσύνταγμαν που επέρασεν στην Λυσσαβώναν με την συμφωνίαν της Γαλλίας τζαι της Ολλανδίας.
Η ουσία δεν είναι πούμεν ότι είχαμεν δίκαιον με το Ανάν. Αυτόν οι Τούρτζοί πρέπει να είναι ικανοί να το καταλάβουν αν θέλουν λύσην.
Αυτήν την φοράν θέλουμεν 2 πλειοψηφίες πάνω που 66%. Εγώ έχω εμπιστοσύνην ότι ο Τταλάτ τζαι ο Χριστόφκιας θα τα καταφέρουν να πείσου ίσως τζαι παραπάνω κόσμον.
Εφανταστήκετε τους να κάμουν διάγγελμαν ο Χριστόφκιας προς τους ΤΚ τζαι ο Τταλάτ προς τους ΕΚ τζαι να καλεί ο ένας τον άλλον λαόν να δείξουν αμοιβαίαν εμπιστοσύνην;
Όι παπάς. πατριάρχης να σταθεί εναντίον, θα τον σαρίσει η λαϊκή ετυμιγορία.
Μα δεν είναι το θέμα να δικαιωθούμε για τις επιλογές μας αυτό είναι αδύνατο.
Ο μόνος λόγος που επιμένω στην απόδαιμονοποίηση ή και ακόμη στην επαναφορά του ΑΝΝΑΝ στο τραπέζι είναι απλά για να σπάσει το αδιέξοδο..
Διότι σε εμάς μπορεί να συμφέρει η ουσία του Αννάν στον ΤΑΛΑΤ όμως συμφέρει ο τίτλος του Ανναν που το έχει ήδη αποδεχτεί η δική του κοινότητα.
Το Ανναν5 σε σχέση με το 3 είναι μια μεγαλειώδες νίκη της πατρίδας μας την οποία πνίξανε τα οικονομικά συμφέροντα διεφθαρμένων δικηγορικών γραφείων και ο φανατισμός ληγμένων τουρκοφάγων.
Πολλά από τα αρνητικά που παρουσιάζουν με λύσσα οι πολέμιοι του σχεδίου είναι στην ουσία θετικά απλά δεν το αντιλαμβάνονται..
Η τουρκική πλευρά δεν είχε ικανοποιήσει κανένα από τα βασικά της αιτήματα στις διαπραγματεύσεις ενώ εμάς όλα σχεδόν τα αιτήματα που είχαμε θέσει για βελτίωση του Αννάν3 είχαν ικανοποιηθεί. Η μόνη μας ήττα στις κόκκινες γραμμές ήταν στο θέμα των εποίκων που για να πούμε την αλήθεια δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να ζητήσει κανείς από τον ΟΗΕ. Στο αννάν5 από τις 120 που υπήρχαν θα παρέμεναν γύρο στις 65-70 χιλιάδες στη χειρότερη περίπτωση, -αλλά- θα ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ η κάθοδος. (κάτι που στο αννάν3 δεν ίσχυε) Επαναλαμβάνω ότι το να απαγορεύεις σε μια συγκεκριμένη ράτσα ανθρώπων να έρχεται στην πατρίδα σου είναι θεωρητικά ρατσιστικό, και δεν είναι και το πίο εύκολο πράγμα να εγκρίνει ο ΟΗΕ, όμως εμείς τότε το πετύχαμε.
(Τώρα πια όμως δυστυχώς πρέπει να μιλάμε για άλλους αριθμούς, πολλαπλάσιους από αυτούς που είχαμε το 2004 και άλλες διαπραγματεύσεις)
Σίγουρα υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης αλλά το τότε σχέδιο ήταν στα ουσιαστικά του ζητήματα αρκετά ικανοποιητικό. Και μέσα στην ΕΕ τα πάντα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Δεν υπήρχε διάλυση της Κυπριακής δημοκρατίας υπήρχε σαφής ενίσχυση και ενδυνάμωση της Κύπρου. Το νέο κράτος ήταν ξεκάθαρα συνεχεία του προηγούμενου. Τα στοιχεία τα οποία δείχνουν αν διαλύεται ένα κράτος ή όχι είναι η αδιάλειπτη συμμετοχή ενός κράτους στους διεθνείς Οργανισμούς, είναι η συνέχεια των διεθνών Συνθηκών που δεσμεύουν αυτό το κράτος, είναι η διασφάλιση της μίας κυριαρχίας, της μία διεθνούς εκπροσώπησης της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας κτλ., Είχαν δοθεί κάποιοι συμβολισμοί για την τουρκική πλευρά όπως είναι οι σημαίες κτλ που πολύ απείχαν όμως από το να θεωρηθούν χωριστή κυριαρχία ή χωριστό κράτος και το κυριότερο πολιτικό ζήτημα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα και ενωμένο κράτος. Υπήρχε και μία πρόνεια που μας προστατεύει και από την παρθενογένεση αφού αν περνούσε το σχέδιο δεν εφαρμόζεται την επομένη μέρα Αλλά πρέπει να πάνε οι εγγυήτριες δυνάμεις ΑΦΟΥ το εγκρίνουν στην εθνοσυνέλευση τους να το υπογράψουν και ΜΕΤΑ να το υπογράψουν οι δύο ηγέτες. Για να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύνταγμα. Αυτό μας προστάτευε στην ουσία από την λεγόμενη παρθενογένεση.
Υπήρχαν ειδικές πρόνοιες που απαγόρευαν απόσχιση και κατάρρευση. (Αντίθετα με το σύνταγμα του 60) Κατάρρευση του νέου κράτους δεν μπορούσε να υπάρξει σε καμία περίπτωση. Το σχέδιο εξετάζει κάθε ενδεχόμενο και απαγορεύει ξεκάθαρα απόσχιση σε οποιαδήποτε περίπτωση. Ακόμη δεν υπάρχει περίπτωση αδιεξόδου όπως έγινε το 60 αν υπήρχε νέα διαφωνία η προστασία μας θα ήταν οι ευρωπαίοι δικαστές που είχαν δικαίωμα να λύσουν το αδιέξοδο. Και οι ξένοι δικαστές δεν μπορούσαν να πάρουν παράνομη απόφαση ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις βασικές αρχές της ευρώπης. Με αυτό το σύστημα δεν θα μπορούσε να καταρρεύσει το κράτος ποτέ.. Και όσο για τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας.. Ξεκάθαρα μειώθηκαν! Για να μπορούσε να ξαναεπέμβει δεν αρκούσε να γίνει καινούργιο πραξικόπημα αλλά θα έπρεπε να πάρει και έγκριση από τον ΟΗΕ. (Υπήρχε ποτέ περίπτωση ο ΟΗΕ να πεί της Τουρκιας να επέμβει?) Εκτός αν πούμε ότι θα επέμβει αυθαίρετα. Αν ήταν έτσι ότι και να κάμουμε δεν μας προστατεύει τίποτε ΠΟΤΕ.
Άλλο σημαντικό είναι ότι ο στρατός του ΟΗΕ είχε την ευθύνη παράδοσης και εκκαθάρισης των νέων εδαφών αλλά και πλήρη εξουσία στις ΤΚ αρχές κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στο ΑΝΝΑΝ3 και δώσαμε και μια μεγάλη μάχη για να το πετύχουμε.
Άλλη νίκη που παρουσιάστηκε ως ήττα έιναι η επιστροφή του 1/3 της περιουσίας μας από την ΤΚ πολιτεία. Πλην της Καρπασίας και των γέρων που θα είχαν όλοι άμεσο δικαίωμα επιστροφής (Και μια διευκρίνιση: αν κάποιος έχει μόνο ένα σπίτι παίρνει πίσω όλο το σπίτι και όχι μόνο το μπάνιο, όπως έλεγαν κάποιοι εξυπνάκηδες μια τόσο κρίσιμη στιγμή.)
Από πού και ως πού η επιστροφή ενός μεγάλου μέρους της κατεχόμενης πατρίδας μας υπο ΕΚ διοίκηση και το δικαίωμα επιστροφής του 1/3 των περιουσιών στην υπόλοιπη μπορεί να θεωρηθεί ως ήττα? κι ώμος..
Επήσεις ακόμη ένα ψέμα που είπε ο Τασσος στο διάγγελμα είναι ότι ο Κύπριος πολίτης δεν θα μπορούσε να αγοράσει γή στη ΤΚ πολιτεία ενώ ο ξένος θα μπορούσε
Μέσα στο σχέδιο υπάρχει σαφής ρήτρα που λέει συγκεκριμένα ότι ΚΑΝΕΙΣ ούτε Έλληνας ούτε ξένος δεν μπορεί να αγοράσει για 15 χρόνια τκ περιουσία. Μέτα τα 15 χρόνια όλα θα ήταν ελεύθερα. Είδη περάσαν τα 5 χρόνια θα μας έμεναν άλλα 10
Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο για τα θετικά και τις παρερμηνείες του σχεδίου. Όμως όλα αυτά αν δεν προσπαθήσει κάποιος να τα ξεκαθαρίσει στο λαό.. Λύση δεν πρόκειται να δούμε ούτε στον αιώνα τον άπαντο..
Αγαπητέ Κυριάκο συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις, για αυτό άλλωστε ήμουν υπέρ του σχεδίου Ανάν, για για αυτό την επόμενη της απόφασης της ΚΕ του Ακέλ αποφάσισα ότι δεν ανοίκω σε κανένα κόμμα. Ορκίστηκα να ξαναγίνω μέλος κόμματος εάν αυτό είναι μεικτό κόμμα εκ και τκ. Επέρασα τζαι 2 χρόνια "πολιτικής κατάθλιψης" τζαι δεν επάτησα Κύπρον παρά μόνον το 2006. Είπα ας γαμ... Είπα επίσεις "Ενωτικέ νενήκηκας μη" γιατί ενόμισα ότι ο Δευκαλίων τζαι η Εόκα ενικήσαν. Η μόνη ελπίδα που είχα αλλά στην οποίαν εδίουν 2% credit ήταν να ξυπνήσει η βάση του Ακέλ. Έγινεν τελικά.
Αυτά που γράφεις τα συμμερίζομαι 100 %, τζαι συμμερίζομαι τζαι αυτά που δεν γράφεις για τα καλά που έχει μες το σχέδιον Ανάν.
Αλλά πιστεύω ότι το να μιλάς σήμερα για σχέδιον Ανάν είναι σαν να μάχεσαι εναντίων των στόχων σου. Διότι στόχος δεν είναι να εύρουμεν την καλλύττερην λύσην. Στόχος είναι να την δεχτεί ο κόσμος. Δεν μπορείς να πείς κάποιου να παντρευτεί έναν πλάσμαν για το οποίαν είπεν όχι. Για να γινεί αυτόν, πρέπει να του δώσεις την ευκαιρίαν να κρατήσει τα προσχήματα.
Θα ξαναστήσουμεν συνομιλίες που την αρκήν. Αν καταλήξουμεν σε παρόμοια πράματα (που θα καταλήξουμεν) χωρίς να είναι η επαναφορά του σχεδίου Ανάν τί το πρόβλημαν. Αν οι τκ θέλουν πραγματικά λύσην (που νομίζω πως θέλουν) θα δεχτούν να λαλούμεν εμείς "σχέδιον κύπρος" τζαι τζείνοι "σχέδιον ανάν".
Τα περι παρθενογένεσης εν μαλακίες. Απλά σηκώνουν τον πήχην για να μεν τους ζητήσουμεν τζαι κώλον. (έτσι νομίζω δηλαδή). Ζητούν πράματα παραπάνω που το Ανάν για να ξανακατευούν τζιαμαί περίπου που εξαναδεχτήκαν τζαι που για να πούμεν την αλήθκειαν ήταν οδυνηρή υποχώρηση για τζείνους. Το ότι ζητούν παρθενογένεσην τζαι τα υπόλοιπα είναι καλόν τζαι για μας. Το ότι την τελευταίαν στιγμήν θα την ξεχάσουν θα δώκει στον Χριστόφκιαν κάτι για να λαλεί ότι ενίκησεν η δική μας η πλευρά. Πρέπει να σκευτούμεν τζαι μείς τι απαράδεχτον θα ζητούμεν που θα το εγκαταλείψουμεν στο τέλος τζαι να δώκουμεν την ευκαιρίαν στον Τταλάτ να παρουσιαστεί στον κόσμον του ότι κάτι εκέρδισεν.
Οι λαοί μας είναι σαν τα μωρά τζαι το ξέρεις καλλύττερα που μένα. Μην συγκρίνεις την δικήν σου σκέψη με την σκέψην της μάζας. Το ζήτημαν δεν είναι ζήτημαν λογικής. Είναι ζήτημαν ψυχολογίας, τζαι μάλιστα ψυχολογίας της μάζας (για να μεν πω του ηλίθιου όχλου τζαι να κακοφανίσω τους λαϊκούς αγωνιστές).
Ας είναι...
Έμενα η φοβία μου είναι ότι πλέων οι ΤΚ δεν χρειάζονται την λύση μας.. Και στοχέφκουν πιο ψηλά.. διότι για να σου πω την αλήθεια μετά την πολιτική Τασσου είναι πιο κοντά από ποτέ να πετύχουν.. τους 'υψηλούς' τους στόχους..
Γιαυτό είπα ότι θεωρώ το ΑΝΝΑΝ τρόπο να σπάσει το αδιέξοδο που νομίζω ότι επιδιώκουν..
Αν όντος είναι όλα ένα μεγάλο masterplan των συντρόφων.. μακάρι…
..ας είναι..
..ίδωμεν
ΟΥΣΤΤΤΤ ρε βρομοφασιστες που θελετε να τους φιμωσετε ουλλους τζαι μονο εσεις να μιλατε.
Ο καθενας εχει το δικαιωμα να εκφρασει αποψη για το κυπριακο προβλημα σκαταες.
αλλα επηραξε σας που ο αρχιεπισκοπος εκαμε λογο για Ελληνες που εχουν τις ιδιες ιδεες με τουρκους!! αχαχα ποιους αραγε μου θυμιζει τουτο???
ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΟΜΜΝΟΥΝΙΑ
φασιστες Ε ΦΑΣΙΣΤΕΣ
Ρε εθκιώξαν σε που την φουκού και ήρτες δαμέ παλε?
Η απάντηση του αναστασιάδη προς απάντηση σου..
Αρχηπροδότες της Κύπρου!!
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΑ
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Έσυ άμαν καθαρίσεις το στόμαν σου που τα σκατά να έρτεις να μιλήσεις. Βρούτσις τζιαι το δόγκια σου με colgate να φύει ο ζόλος.
Για τον ανώνυμον εμιλούσα επόνυμε αλλά επρόλαβες τζαι έμπηκες μπροστά.
Το πιο πάνω σχόλιο θα μείνει σαν δείγμα της συμπεριφοράς των ανθρωποειδών που το παίζουν Έλληνες και μονοπωλούν την ελληνικότητα. Αν συνεχίσει τα επόμενα θα σβηστούν μόλις τα επισημάνω.
Ασερα και Κκαιλή, η ελαστικότητα της μεταβολής της κοινής γνώμης στη σχετική δημοσκοπηση δείχνει πόσο ευθραστα και ευμετάβλητα είναι τα πράγματα. Ομολογώ ότι με προβληματίσατε με την επιχειρηματολογία σας αλλά νιώθω ότι αν ο Χριστόφιας κάνει τις γραμμές της ανοχής του στους συμπολιτευόμενους / αντιπολιτευόμενους καθαρές και μιλήσει με αποφασιστικότητα έχει να κερδίσει μόνο.
Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να ανοίξει μέτωπο καθημερινής αντιπαράθεσης. Αυτό θα ήταν ότι χειρότερο. Μπορεί όμως με μια βαρυσήμαντη δήλωση να στείλει τα μηνύματα του με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Αυτοί που θα πυκνώσουν τις γραμμές των φίλων της ειρήνης, της λύσης και της επανένωσης πρέπει να ξέρουν γιατί το κάνουν.
Λεξιπένητα αυτόν που δεν ιξέρουμεν είναι τι λαλεί ο ο Χριστόφιας με τον Κάρογιαν τζιαι τον Ομήρου όταν μιλούν στο τηλέφωνον. Εμέναν μου φαίνεσται έναν τεράστιον παιχνίδιν ισοζυγίων όπου ο καθένας μάσιεται να περάσει την κλωστήν που το βελόνιν του. Εφαντάστεις το Δήκο να χάσει προς το Ευρωκό τα απορριπτικά μέλη που ενίοσεν 20 τώρα χρόνια; Εν να πάει κάτω που 10%. Ο καθένας θέλει να έχει κοντά του όσον παραπάνω ψήφους γίνεται. Που την μιαν θέλουν ναν κοντά στην μάνναν της εξουσίας, που την άλλην θέλουν να κρατήσουν τους ακραίους τους. Αν πάρεις τα επίσημα ανακοινωθέντα δεν μπορείς να πεις ότι πολεμούν την λύσην. Μουρμουρούν για να διαφοροποιούνται. Εγώ βρίσκω πολλά θετικόν για παράδειγμαν άμαν ακούω τον Κατσουρίδην να απαντά στο Τασσάκιν τζαι να του λαλεί αν έχει πρόβλημαν να απευθυνθεί στα όργανα του κόμματος του.
Ευρωκο; Μα ποιον Ευρωκο; Το Ευρωκο εμακαρίστηκεν στες 17 του Φεβράρη.
Δεν εννοούσα ότι πρέπει να αρχίσουμε να μιλούμε για επαναφορά του σχεδίου Ανάν. Όμως βλέπω μια υπέρμετρα παθητική και φοβική συμπεριφορά της κυβέρνησης όποτε οι Τούρκοι αναφέρουν το σχέδιο Ανάν. Πιάνει μας πανικός και αρχίζουμε να ψελλίζουμε ότι το σχέδιο Ανάν είναι παρελθόν. Έπιασε μας φοβία για τους ξένους και νομίζουμε ότι θα λύσουμε το Κυπριακό μόνοι μας. Έπρεπε εμείς να ζητούμε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναμιχθούν πιο ενεργά. Τώρα που είμαστε (αν πράγματι είμαστε) οι πιο έτοιμοι για λύση, αυτό θα είναι υπέρ μας. Τα ΗΕ και οι άλλοι τρίτοι είναι σε θέση να δώσουν λύσεις και ιδέες, να σπάσουν αδιέξοδα. Τους ξένους δεν τους θέλαμε επί Τάσσου γιατί προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τη λύση. Όμως χωρίς τους ξένους το Κυπριακό δεν λύνετε.
Ο Χριστόφιας νιώθει την ανάγκη να υπερασπίζεται κάποιες θέσεις του Τάσσου, ίσως να είναι ένας τρόπος αυτοδικαίωσης. Όμως πρέπει να ξεκολλήσει από αυτές τις εμμονές. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή η συγκυρία είναι μοναδική. Έχει πίσω του ένα λεβέντη Αναστασιάδη ο οποίος είναι έτοιμος να βάλει τη ράσιη του κάτω για τη λύση. Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Τώρα είναι η ώρα για πρόσω ολοταχώς.
Ιλανδρε
Ένας από τους λόγους που απορρίφθηκε το Αννάν είναι επειδή ο ΤΑσσος του φόρησε την ταμπέλλα του ‘’ξενόφερτου’’ και όλη η Κύπρος τώρα παπαγαλίζει ‘’τα ξένα συμφέροντα’’ ‘’τα ξένα σχέδια’’ τα ξένα παιχνίδια.. τα ξένα κρεμμύδια.. τα ξένα αρχίδια..
Να σου το θέσω απλά…
Υπάρχει πλέων, μια τεράστια ξενοφοβία που δεν υπήρχε (σε τέτοιο σημείο) επι καιρό Κληρίδη βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Κυπραίων.. και αποκλειστική ευθύνη για αυτό φέρει ….μάντεψε ποιος..
Γιαυτό τον λόγο ο Χριστόφιας θέλει να αποφύγει όσο το δυνατό περισσότερο την ενεργή ανάμειξη του ΟΗΕ και πάσης φύσεως ξένων.. Kατά την γνώμη μου καλά κάνει σε αυτό το θέμα.
Ή Τουρκία επίσης πολύ διαβασμένη έχει εντοπίσει τα λεγόμενα trigger points των ΕΚ και τα ερεθίζει ένα ένα για να δημιουργήσει όσο το δυνατόν ‘’καλύτερες’’ προϋποθέσεις για νέα απόρριψη του καινούργιου σχεδίου (αν αυτό προκύψει) που θα οδηγήσει ουσιαστικά το ψευδοκράτος από την de facto αναγνώριση στην επίσημη διεθνή.
Αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο.
Δική μου άποψη είναι ότι οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες σε αδιέξοδο.
Δεν φτάνει μόνο ένας (πολύ) θαρραλέος Αναστασιάδης και ένας διαβασμένος Χριστόφιας..
Πρέπει να εξαναγκαστεί και πάλι η Τουρκία από τον διεθνή παράγοντα να προσέλθει σε συνομιλίες όπως τα είχε καταφέρει τότε ο Κληρίδης και ο Βασιλείου πιο πρίν
Αλλά και πάλι ακόμα και αν η Τουρκία αποφασίσει να διαλλαχτεί.. το Κυπριακό μέσα στα τελευταία 5 χρόνια έχει περιπλεχθεί πολύ περισσότερο από ότι τα τελευταία 30 και ή λύση θα είναι σίγουρα ακόμα πιο επώδυνη από το Ανναν στα θέματα τις επιστροφής των προσφύγων και στους εποίκους (τουλάχιστο)..
Η άρση της απομόνωσης είναι μια τεράστια ήττα που έχει ισοπεδώσει ουσιαστηκά κάθε ελπίδα για πιο δίκαιη λύση.
Η πολιτική του ΤΑσσου πραγματικά το λέω με πλήρη επίγνωση οδήγησε σε ένα νέο προδοτικό ξεπούλημα της Κύπρου στην Τουρκία. Και το Τρένο πίσω δεν γυρνά..
Ή καταστροφή που προαναγγέλλαμε όλοι εμείς πρίν το δημοψήφισμα και μας είχαν οδηγήσει με τις τσουγκράνες στο εκτελεστικό απόσπασμα, έχει έρθει προ πολλού Την βλέπουμε ξεκάθαρα μόλις σήμερα αφού τόσο καιρό ο Τασσος ‘μας’ έριχνε στάχτη στα μάτια ..
Ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ τίποτε Αφού ως γνωστό οι ηλίθιοι είναι αήττητοι..
Εκτός και αν αυτό ήταν το σχέδιο του εξ αρχής που πάλι και αυτό είναι μια άλλη ιστορία..
Όπως και να έχει..
Ή Κύπρος μαγαρίστηκε για δεύτερη φορά το 2004..
Tώρα πραγματικά είναι ότι προλάβουμε να σώσουμε…
Κυριάκο υπερεκτιμάς το τί επέτυχεν η Τουρκία. Οι τουρκοκύπριοι είναι πάντα απομονωμένοι. Δεν είναι επιδή όποτε έν να έρτει ένας υπο-υπο-υφυπουργός ισλαμικού κράτους στα κατεχόμενα παθαίνουν τα μέσα σαν τα πελλά τζαι άλλην κουβένταν έν έχουν που η οικονομία του κράτους ποτζεί πάει καλά. Έτο εκαταφέραν να πουλήσουν λλίην γήν που τζείνην που μας επιάσαν τζαι ανασάναν λλίον. Η ανεργία όμως εν 10 κατά άλλους 25% κατά άλλους, τζείνοι που δουλεύκουν δουλεύκουν στο κράτος που συντηρήται με ορρούς που την Τουρκίαν. Για να ταξιδέψουν θέλουν ταυτότηταν δικήν μας. Εκαταλάβαν ότι με δίχα ομαλοποίησην της κατάστασης οικονομία γιόκ. Τζαι Taiwan να γινούν, θέλει χρόνια για να αναπτυχθούν παν μπροστά, ενώ αν νεκατωθούν μαζί μας η ανάπτυξη θα είναι άμεση. Θα επωφεληθούν που τες υποδομές μας, που την ήδη αφομοίωσην μας μες την Ευρώπην.
Όπως η λογική του Τάσσου εν ποσπασμένη στην δική μας πλευράν διότι δεν απαντά στες ανάγκες της σύχρονης μας ανοικτής τζαι πολυπολιτισμικής κοινωνίας, έτσι τζαι η πολιτική της απόσχισης ποτζεί είναι ακόμα πιο ποσπασμένη. Νομίζω ότι το AKP του Έρτογαν στην Τουρκίαν εκατάλαβεν το καλλύττερα που τους τουρκοκύπριους. Νομίζω ότι την αναγνώρισην φυλάουν την σαν λάστιχο σπέαρ αν τύχει τζαι έβρουν άλλον Τάσσον μπροστά τους τζαι δεν λυθεί το κυπριακό.
Κατά μένα το μεγαλλύττερον αγγάθθιν που με ανησυχεί είναι ότι μες την κκελλέν των τκ η ομοσπονδία λειτουργεί σαν ένας συνετερισμός δύο κρατών τζαι όχι δύο λαών. Θέλουν να μαειρέυκουν την πολιτικήν μες το κρατούιν τους τζαι μετά να έρχονται να συναλλάσσονται μαζί μας. Δεν είναι έτσι που δουλεύκει το πράμαν τζαι η μεγαλύτερες διαφωνίες μεταξύ του Ακέλ του του ΤΡΚ είναι πάνω σε αυτό. Είναι δύσκολο να εκφράσω σε λλίες γράμμες την διαφορά των δύο αλλά άμα ζείς σε ομοσπονδία είναι φως φανάρι. Τζαι άν λυθεί το Κυπριακό τζαι οι ποτζεί νομίζουν ότι πολιτική ισότητα είναι να να συνεργάζουνται δύο κράτη ενώ εμείς θα εννοούμεν ότι είναι δύο λαοί που δημιουργούν κοινήν πολιτικήν σε κοινόν κράτος, τότε θα είναι μεγάλον αγγούριν το να κάμνεις πολιτικήν στην Κύπρον. Αντίν να λύσουμεν το κυπριακόν για να πάμεν μπροστά τζαι να δημιουργούμεν, θα χάννουμεν την ενέργεια μας να τσακωνούμαστιν (έστω τζαι χωρίς όπλα). Θα είναι από αδιέξοδον σε άδιέξοδον.
Αυτόν που λαλεί ο Τάσσος "λειτουργικόν κράτος" έχει βάσην τζαι δεν είναι ότι επιδή το εχρησιμοποίαν σαν μέσον για να σκοτώννει κάθε πρωτοβουλίαν που θα πρέπει τζαι μεις να αγνοούμεν αυτήν την ζωτικήν ανάγκην.
Τζαι το μεγάλον μου το πρόβλημαν είναι ότι υπάρχει μια τόσον μεγάλη απόσταση απο απόψεως επικοινωνίας μεταξύ εκ τζαι τκ (έστω τζαι με τα οδοφράγματα ανοικτά) που δεν βλέπω να σμικρίνεται η διαφορά μεταξύ των δύο φιλοσοφιών.
Αυτά που λέει ο aceras για το πως βλέπουν δηλ. την ομοσπονδία οι Τ/Κ τα επισημαίνει και ο Ν. Κατσουρίδης σε σημερινές του δηλώσεις.
Με την ευκαιρία αυτή θάθελα κάποιος που γνωρίζει καλά το σχέδιο Ανάν να μου απαντήσει τι αλήθεια προέβλεπε ως προς το θέμα της ομοσποδίας; Η λύση που προνοούσε θα κατέληγε στα δύο κράτη ή προέβλεπε και διαφύλασσε στη συνέχεια τη μια κρατική οντότητα;
Πάντως η απαισιόδοξη νότα του acera για χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων αυτή τη χρονική στιγμή δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Αντίθετα η πρόσφατη μεταστροφή της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης υπέρ της λύσης και της συνύπαρξης δημιουργεί όλες τις ευνοϊκές προϋποθέσεις για καλλιέργεια συναντίληψης. Νομίζω μάλιστα ότι έφτασε ο καιρός να αρχίσει ένας τέτοιος διάλογος και διαμέσου της μπλογκόσφαιρας (έστω στα αγγλικά).
Ας πάρει λοιπόν κάποιος (από τους έμειρους bloggers μας) την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικοινοτικού blog.
Βρε Αντώνη ξέρεις είμαι έξω τζαι δεν είναι αδύνατον το να είμαι άσχετος για μερικές πτυχές του τι συμβαίννει. Μακάρι ναν όπως τα λαλείς σχετικά με τους τουρκοκύπριους.
Για το δικοινωτικόν μπλογκ, πριν 7-8 χρόνια, πριν τα φόρουμς τζαι τα μπλογκς, ήταν οι λίστες. Στην Cyprus list είχεν καμιάν ογδονταρκάν πλάσματα. Εγνώρισα καλά πλάσματα, εγνώρισα τζαι Μιρικκίμ του Οζγκιούρ τζαι τον Ττουργούτ του Ντουρντουράν. Άσιλα Κυπραίοι τζαι οι θκυό, τζαι χρυσοί αθρώποι. Τζαι αριστεροί ουσίας.
Νομίζω όμως ότι τούτα ούλλα εν μιλλοσφοντζίσματα.
Αντώνη άκου τι ακριβώς έγινε..
Η τουρκική πλευρά ζητούσε 2 κράτη και χωριστές κυριαρχίες ενώ εμείς ζητούσαμε 1 κράτος που να είναι συνέχιση της κυπριακής δημοκρατίας.
Ετσι υπήρξε αδιέξοδο.
Ο ΟΗΕ κλήθηκε σε ρόλο επιδιαιτητή να πάρει μια απόφαση που θα επέτρεπε στο σχέδιο να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
Τι έκανε ο ΟΗΕ?
Δεν ανάφερε καμία από της ταμπέλες-φράσεις που ζητούσε η κάθε πλευρά.
Και για να καταλάβεις τι ακριβώς ισχύει πρέπει να ψάξεις τις ρήτρες του σχεδίου.
Τα στοιχεία τα οποία δείχνουν αν διαλύεται ένα κράτος ή όχι είναι :
1)η αδιάλειπτη συμμετοχή ενός κράτους στους διεθνείς Οργανισμούς
2)η συνέχεια των διεθνών Συνθηκών που δεσμεύουν αυτό το κράτος
3)η διασφάλιση της μίας κυριαρχίας
4)η διασφάλιση μία διεθνούς εκπροσώπησης
5)η διασφάλιση μιας εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας κτλ.
και το κυριότερο πολιτικό ζήτημα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα και ενωμένο κράτος με δύο πολιτείες (states) που δεν είχαν δικαίωμα ούτε να αποσχιστούν ούτε να ενωθούν με κάποιο άλλο κράτος.
Όλα αυτά τα πετύχαμε και ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για ένα κυρίαρχο κράτος συνέχεια της κυπριακής δημοκρατίας.
Είχαν δοθεί κάποιοι συμβολισμοί και δευτερεύοντες πρόνοιες για την τουρκική πλευρά όπως είναι οι σημαίες οι ομάδες στη μάππα (όπως έχει και η Σκωτία) και κάτι άλλες ανούσιες πρόνοιες που πολύ απείχαν όμως από το να θεωρηθούν χωριστή κυριαρχία ή χωριστό κράτος Απλά επέτρέπαν στην Τουρκική πλευρά να λέει τα δικά της. Εξάλλου μέσα στη ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει χωριστό κράτος και ιδίως τώρα με το ευρώ καμία διαφορά.. (Για να καταλάβεις προχθές ψήφισα για δήμαρχο του Λονδίνου)
Και για να είμαι απόλυτα δίκαιος
Το πιο σημαντικό που κέρδισαν οι Τούρκοι σε αυτό το θέμα είναι οι χωριστές οικονομίες. Αυτό όμως δεν Σημαίνει χωριστό κράτος εξάλλου και οι 50 πολιτείες της Αμερικής έχουν χωριστές οικονομίες και δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Απλά καμιά πολιτεία δεν θα μπορεί να απομυζά από την άλλη (όπως φοβόταν και ο αρχιεπίσκοπος)
Στα θέματα ουσίας πρόκειται ξεκάθαρα για ένα κράτος συνέχεια της κυπριακής δημοκρατίας.
Άλλο πρόβλημα ήταν οι μόνιμες αποκλείσεις που ζητούσε η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο.
Τι πέτυχε?
Καμία ΜΟΝΙΜΗ απόκλιση από το διεθνές δίκαιο. Αλλά τα λεγόμενα χρονοδιαγράμματα..
Δηλαδή απόκλιση από το διεθνές δίκαιο για λίγα χρόνια.
Πχ:
Η τουρκική πλευρά ζητούσε οι ΕΚ να μην επιτρέπονται να αγοράζουν περιουσία στη ΤΚ πολιτεία ποτέ. Διότι φοβόντουσαν ότι θα πηγαίναμε εμείς ή η εκκλησία με τα ευρώ της να εκμεταλλευτεί τον φτωχό Τκ και να αγοράσει τα πάντα.
Ο ΟΗΕ έλυσε αυτή την διαφωνία με το να πει κανένας δεν θα δικαιούται από την Ευρώπη να αγοράζει ΤΚ γή μέχρι το βιοτικό επίπεδο τους να φτάσει το 85% του δικού μας ή να περάσουν 15 χρόνια..
Από την άλλη όμως υπήρχε ένα παραθυράκι για μάς που έλεγε ότι αν ο ΤΚ ήθελε να το πουλήσει δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανένας (βασικό ανθρώπινο δικαίωμα) και ακόμα δεν θα μπορούσε να αποφασίσει αδιάκριτα σε ποιον θα το πουλήσει (ξένο ή ΕΚ) χωρίς διαφάνεια.
Αν θες την δική μου γνώμη.. το σχέδιο δεν ήταν ούτε κακό ούτε καλό..
Ήταν δίκαιο αν το έβλεπες μακροπρόθεσμα και με αισιοδοξία
Και ήταν άδικο αν το έβλεπες κοντόφθαλμα και φοβικά ..
Το μεγάλο θέμα είναι πως το πουλάς στο λαό.
Και τι αίσθημα του δημιουργείς ..(φοβία ή αισιοδοξία)
Το ηθικό είναι να του πεις ακριβώς την αλήθεια και να τον αφήσεις να αποφασίσει από μόνος του..
Τι έκανε ο πρόεδρος?
-Θα γίνεται πολίτες δευτέρας κατηγορίας, είπε ..και δεν θα μπορείτε να πάτε να αγοράσετε ΤΚ γή!! και άφησε και ένα δάκρυ να κυλήσει στο μάγουλο..
Μετά Εμείς προσπαθούσαμε να πούμε.. Εεε δεν έιναι ακριβώς έτσι.. είναι για μερικά χρόνια…
..85%.. και πελλάρες.. και φαινόμασταν σαν καραγκιόζηδες.
Οι περισσότεροι από το κλίμα που επικρατούσε φοβηθήκαν.. ό φόβος φέρνει συντηρητισμό και ο συντηρητισμός φέρνει άρνηση..
….τα υπόλοιπα τα ξέρεις..
Σωστά που λέει ο Κυριάκος ότι το σχέδιο Ανάν προνοούσε καθαρά ένα κυρίαρχο κράτος, απλώς δεν το έλεγε. Οι Τούρκοι θέλουν να αναγνωριστεί το κράτος τους τζιαι η λύση να αποτελεί συνεταιρισμό (συνομοσπονδία). Αυτό είναι μάλλον αδύνατον να το δεχθεί η διεθνής κοινότητα. Θα υπάρχει μία κυριαρχία και διεθνής προσωπικότητα. Όμως το κράτος δεν θα είναι ομοσπονδία όπως την Ελβετία του Ασέρα. Οι δύο πολιτείες θα λειτουργούν παράλληλα στα πλείστα θέματα. Εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου αυτό, αντίθετα το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό. Διότι μας χωρίζουν πολλά. Τα περί επανένωσης της πατρίδας μας είναι ρομαντικές ανοησίες. Κατ' ακρίβεια είναι και επικίνδυνες ρομαντικές ανοησίες διότι δυσκολεύουν τη λύση. Ο λόγος που το σχέδιο Ανάν ήταν 9,000 σελίδες είναι γιατί εμείς επιμένουμε να θέλουμε κεντρική κυβέρνηση με πολλές εξουσίες.
Λέει ο Κυριάκος ότι τα πράγματα έχουν περιπλακεί από το 2004 και η λύση είναι πιο δύσκολη. Διαφωνώ. Τα πράγματα είναι περίπλοκα μόνο αν επιμένουμε να οραματιζόμαστε επιστροφή όλων των προσφύγων και κράτος με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση όπου θα κάμνουμε κουμάντο. Άμα προσγειωθούμε λίγο, η λύση είναι πολύ απλή. Το μόνο που πρέπει να συμφωνηθεί είναι το έδαφος των δύο πολιτειών, η φόρμουλα για τις περιουσίες, και το δημογραφικό. Οι ΤΚ θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους, εμείς τις δικές μας, και η ΕΕ θα καθορίζει τα υπόλοιπα.
Εμένα αυτό που μοε προβληματίζει είναι αυτή η προσκόλληση στη διαδικασία των τεχνικών επιτροπών, η οποία είναι ένα εφεύρημα του Τάσσου για να διαιωνίζει το αδιέξοδο. Έχει κανένα που περίμενε ότι θα λυθεί οτιδήποτε στις τεχνικές επιτροπές; Έχουμε επιτροπή για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Θα το λύσει αυτό το θέμα η επιτροπή; Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, ΗΠΑ, κ.λπ, όχι μεταξύ του Ατταλίδη και δεν ξέρω κι εγώ ποιου. Νομίζω ότι ο Χριστόφιας πρέπει να ξεκολλήσει από αυτό και να ζητήσει απ' ευθείας συνομιλίες όπου θα τεθούν επί τάπητος τα σημαντικά θέματα. Άμα λυθούν τα σημαντικά, τα υπόλοιπα λύνονται εύκολα στις επιτροπές.
Εδώ είναι που θα πρέπει Ο Χριστόφιας να ζητήσει και την εμπλοκή των ΗΕ και της ΕΕ. Έχει δίκαιο ο Κυριάκος ότι έχει καλλιεργηθεί μια παρανοϊκή ξενοφοβία τα τελευταία χρόνια. Για την οποία όμως μεγάλη ευθύνη έχει ο ίδιος ο Χριστόφιας (θυμάστε τον "κακό δαίμονα";), και την οποία δυστυχώς πιστεύω ότι και ο ίδιος συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό και προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό στις τεχνικές επιτροπές. Κάτι το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Χωρίς βοήθεια από έξω, το Κυπριακό δεν λύνεται. Αν δεν ξεκινήσει ο Χριστόφιας ΤΩΡΑ να εξηγά στον κόσμο ότι η οι ξένοι δεν θέλουν όλοι το καλό μας και μπορούν να βοηθήσουν στη λύση, δεν γίνεται τίποτε.
Ιλαντρε,
Τούς τελευταίους 4 μέ 5 μήνες σέ διαβάζω σχέδον σέ όλα τά πόστ σού.Στό κυπριακό συμφωνώ κατά 99% μαζί σού,ομως στά κομματικά σέ θεωρώ πιό μονοκομματο καί από εμάς τούς ακελικούς.Εμείς τά κάναμε θάλασσα με τόν Παπαδόπουλλο καί είχαμε τό θαρρος νά πούμε ήμαρτον,ρίσκαραμε καί τωρα εχουμε κατά τίν γνώμη μάς τόν πιό ικανώ ανθρωπο γία τίν λύση τού κυπριαόύ.Ειμαστε τυχεροι πού εχουμε τον Αναστασιάδη γιά αντιπολίτευση.τό κόμμα σού αναγνωρίζει τίν αξία αυτής τίς κυβέρνησης καί τίν στηρίζει πιό πολύ καί από τα υποτιθέμενα κόμματα συγκυβέρνησης.τό κυπριακό άν λυθή θά τό λύσουν τό Ακέλ καί ο Δησύ καί τό ξέρεις πολύ καλά.Ακουσες τί είπε σήμμερα ο Αντρος Κυπριανού σέ απάντηση τού Κάρογιαν.τήν κυβέρνηση τήν δεσμεύει τό προεκλόγικο τής πρόγραμμα καί τά 18 σημεία πού έβαλε τό Δήκο ΔΕΝ μάς δεσμέυουν αλλά θά τά λάβουμε υπόψην μάς.δέν σού φτάνει αυτό.απο την μέρα εκλογής τού Χριστόφια δέν εγραψές ένα καλό λόγο.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ;
Κόντρη,
Η διαφορά που έχω με "εσάς του ΑΚΕΛικούς" δεν είναι το κόμμα μου αλλά το ότι εγώ δεν σκέφτομαι κομματικά. Γενικά τα κόμματα δεν με εκφράζουν γιατί ενεργούν καιροσκοπικά και συμφεροντολογικά. Προτιμώ αντί κόμματα να στηρίζω άτομα τα οποία θεωρώ ότι ξεχωρίζουν με τη συνέπεια και την ικανότητά τους. Ένα τέτοιο άτομο είναι ο Αναστασιάδης, ο οποίος θεωρώ ότι υπερέχει κατά παρασάγγας όλων των άλλων σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.
Ο Αναστασιάδης στηρίζει 100% τον Χριστόφια και πολύ καλά κάμνει. Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι συμφωνεί μαζί του 100%, αλλά η πολιτική είναι συμβιβασμός. Ξέρει ότι αν δεν τον στηρίξει θα τον κατασπαράξουν οι υπόλοιποι. Ακόμα κι εγώ που δεν είμαι πολιτικός όταν μιλώ ανοιχτά με κόσμο που προβληματίζεται για τη λύση στηρίζω το Χριστόφια. Όμως σε αυτό το χώρο είμαστε κυρίως άτομα που θέλουμε λύση και θεωρώ ότι πρέπει να μιλούμε πιο ανοιχτά και να καταθέτουμε τους προβληματισμούς μας. Αυτό κάνω κι εγώ.
Έχεις λάθος ότι δεν έχω πει καλό λόγο για το Χριστόφια. Έχω πει αρκετές φορές ότι στο Κυπριακό τα πάει καλά, και ότι έβαλε ικανά άτομα στις τεχνικές επιτροπές. Βεβαίως έχω επικρίνει (κυρίως στο Προεδρικές) κάποιες άλλες αποφάσεις του, κυρίως τις επιλογές προσώπων σε διάφορα σημαντικά πόστα. Επίσης, σε αντίθεση με "εσάς του ΑΚΕΛικούς", εγώ δεν τον συγχωρώ τόσο εύκολα για την πενταετία Παπδόπουλου. Έβαλε το συμφέρον το κόμματος πάνω από το συμφέρον του τόπου και φέρει τεράστια ευθύνη για τα σκατά που είμαστε σήμερα. Θα του το συγχωρέσω μόνο αν δείξει τα αρχίδια που χρειάζονται για να λύσει το Κυπριακό.
@Ίλανδρος " Θα του το συγχωρέσω μόνο αν δείξει τα αρχίδια που χρειάζονται για να λύσει το Κυπριακό." : Τζαι γώ το ίδιον τζαι του το έγραψα τζαι σε προσωπικήν επιστολήν πρίν να βάλει υποψηφιότηταν.
Προς Κυριάκο...
Σ' ευχαριστώ για την αναλυτική σου απάντηση.Πάντως αν έστω και λίγο οι Τούρκοι εννοούν την θέση για δύο κράτη (και δεν είναι για λόγους μαξιμαλισμού) να ακόμα μια σημαντική ζημιά που προκαλεί η μη αποδοχή του Ανάν 5.
------------------------
Όσον αφορά το θέμα του πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να χειρίζεται το εσωτερικό μέτωπο έχω να πω ότι επικοινωνιακά τουλάχιστον δεν πρέπει να κάνει δηλώσεις ο ίδιος. Έχει ένα άριστο συνεργάτη (τον κυβερνητικό εκπρόσωπο), άνθρωπο σεμνό και χαμηλων τόνων που πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος να τον ξελασπώνει. Ο ίδιος, ως χαρακτήρας έντονα παρορμητικός δεν είναι η πρώτη φορά, που ξεπέρασε κάποια όρια, σε δηλώσεις, μόνο και μόνο ( έτσι τουλάχιστον δίνει την εντύπωση) για να ικανοποιήσει το απορριπτικό μέτωπο. Με την τακτική αυτή εκτός του ότι χαλάει την καλή εικόνα που μέχρι στιγμής έκτισε πέφτει κι αυτός με τη σειρά του στην λούμπα της συνειδητής ή ασυνείδητης πολιτικής όλων(εκτός ίσως του Βασιλείου)των Ε/Κ προέδρων να κατηγορούν αβασάνιστα για στείρα αδιαλλαξία τον αντίπαλο και να προδικάζουν την αποτυχία των επερχόμενων συνομιλιών προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για το επερχόμενο ναύαγιο (την ευθύνη του οποίου βέβαια έχει η άλλη πλευρά).( Μια σειρά από ρεπορτάζ του ΡΙΚ των τελευταίων ημερών που έχουν αναρτηθεί στο blog "συντυχάννουμε" - με αποκλειστικό σκοπό να καταγράφουν την πολιτική μας πραγματικότητα - πιστεύω ότι επιβεβαιώνουν αυτά που λέω).
Θα αντιλέξει κάποιος ( και με το δίκιο του) ότι Χριστόφιας δεν είναι όπως οι προηγούμενοι. Το ζήτημα λοιπόν είναι γιατί τα λέει. Σε τι εξυπηρετούν την πλευρά μας δηλώσεις ενάντια στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας για παράδειγμα (δηλώσεις που αν μη τι άλλο προκαλούν αμηχανία στον Ταλάτ); Τέτοια δεν γίνονταν και κατά την επάρατη πενταετία του ακατονόμαστου και μας οδήγησαν σ΄ένα αρρωστημένο πολιτικό κλίμα;
Κάποιοι λένε ότι ενίοτε το αντιλαμβάνεται και τα μαζεύει... δεν περνά όμως ένα εικοσιτετράωρο και επανέρχεται. Γιατί δεν παραδειγματίζεται ας πούμε από τον Κώστα Καραμανλή (δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα) που μιλάει ελάχιστα για τα θέμα των Σκοπίων και έχει συνέχεια την κοινή γνώμη υπέρ του;
Όσον αφορά τις επιτροπές, νομίζω και εγώ ότι θα πρέπει να πάψουν να επικαλούνται την πρόοδο στο έργο τους, ως το αποκλειστικό κριτήριο για την τύχη των συνομιλιών.
Θεωρώ ότι ισχύει και εδώ το γνωστό: "'Αν θέλεις να μη λυθεί κάποιο πρόβλημα (που καίει) ανέθεσε το σε κάποια επιτροπή".
Έργο των επιτροπών πιστεύω ότι είναι να βρουν τρόπους για να επιλυθούν κάποια ακανθώδη τεχνικά περισσότερο προβλήματα της λύσης, αφού πάρουν γραμμή από τις πολιτικες ηγεσίες στο πώς θα προσεγγίσουν (πολιτικά) το κάθε ζήτημα. Άρα οι συνομιλίες έχουν αυτονομία ως προς τις επιτροπές. Το βασικό δε κομμάτι της δουλειάς τους θα γίνεται παράλληλα με τις συνομιλίες, όπου θα καλούνται να προτείνουν στους συνομιλιτές την καλύτερη τεχνική φόρμουλα για την κάθε πτυχή που θα τίθεται για συζήτηση στο τραπέζι. Η προσέγγιση για τον ρόλο των επιτροπών,όπως μας παρουσιάζεται, δυστυχώς και με τη νέα κυβέρνηση, είναι στο πνεύμα της περίφημης 8ης Ιουλίου, που όπως ο εμπνευστής της υπογεια καθόρισε έγινε για να στείλει τη λύση σε βάθος χρόνου.
Η λύση θα προέλθει αν αποφασίσουμε τον ιστορικό συμβιβασμό της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (που ακόμα πιστεύω δεν έχουμε αποδεχτεί) πράγμα βεβαίως για το οποίο θα χρειαστεί να επανέλθω...
Δημοσίευση σχολίου