27 Απριλίου 2008

Στο καλό Μάριε.

"Λογαριάσατε λάθος με το νου σας εμπόροι
δε μετριέται πατρίδα λευτεριά με τον πήχη
κι αν μικρός είναι ο τόπος και το θέλει και μπορεί
τον ασήκωτο βράχο να τον φάει με το νύχι
Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει
χίλια χρόνια αν περάσουν δεν πεθαίνουμε σκλάβοι"

Νεαροί επαναστατημένοι στις σαββατιάτικες μπουάτ της Προοδευτικής στη μεταχουντική Αθήνα, με το Μάριο να συντονίζει την αυτοσχέδια χορωδία. Οι στίχοι του Πιερίδη έβγαιναν με δύναμη από τα πνευμόνια μας. Οι φωνές μας γεμάτες οργή ενάντια στο φασισμό και τη κατοχή σμίγαν με τις συγχορδίες της κιθάρας του Μάριου. Αποδίδαμε την ορμή που η μουσική του Μάριου πρόσθεσε στο θυμό και την αποφασιστικότητα του ποιητή.

Τότε που δεν τον ήξερε κανείς. Τότε που μελοποιούσε την ειρήνη ..."όταν χτίζουμε και τραγουδάμε αυτό είναι ειρήνη".... τότε που τραγουδούσαμε τα "Tραγούδια της παρέας" πριν τα τραγουδήσει ο Μητσιάς. Το γλυκό του ύφος, η ευχάριστη παρέα του, η καλοσύνη του και η μεγάλη του καρδιά τον έκαναν ένα από τους πιο αγαπητούς στη παρέα.

Η είδηση του χαμού του με πείραξε πάρα πολύ. Με χάλασε επειδή είχε να μας δώσει κι' άλλα πολλά. Τραγούδησε τον έρωτα και την αγάπη με την ευαισθησία του ανθρώπου που είναι γεμάτος με πλούτο συναισθημάτων. Τραγούδησε την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη σαν αγωνιστής γαλουχημένος με τα ψηλά ιδανικά. Τραγούδησε τη Κύπρο σαν αληθινός πατριώτης ντύνοντας με τις νότες του τους στίχους του Πιερίδη και του Μόντη αλλά και της Νεσιέ Γιασίν.

Λένε πως ο άνθρωπος πρέπει την πατρίδα ν' αγαπά
έτσι λέει κι ο πατέρας μου συχνά

Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο
ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει ν' αγαπώ;

Το Μάριο δεν τον συνεπήρε η έπαρση που συνήθως συνοδεύει την επιτυχία. Έμεινε απλός και προσιτός σε όλους. Το γλυκό του χαμόγελο ποτέ δεν τον εγκατέλειψε. Ο λόγος του και οι τρόποι του έμειναν πάντα καλοί και γεμάτοι ανθρωπιά. Ήταν μια από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις στο χώρο του θεάματος και της μουσικής.

Τον τραγουδιστή της Κύπρου και της αγάπης, τον Άνθρωπο Μάριο Τόκα θα τον τραγουδάμε πάντα.

Στο καλό να πας φίλε!

48 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία του η μνήμη.

Μιχάλης

Ελπίζω ότι δεν θα τον ξεχάσουμε αύριο, μεθαύριο.
Ότι δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένοι, μεγάλα λόγια μετά το θάνατο κάποιου και μετά η λήθη...

Και ελπίζω ότι σύντομα θα πάψουμε να τραγουδούμε με δακρυσμένα μάτια ότι "η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο..."

Στο καλό Μάριε...

Ανώνυμος είπε...

Στο καλό Μάριε
Καλό σου ταξίδι..

stalamatia είπε...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.Κρίμα που δεν πρόλαβε να δει την πατρίδα μας ενωμένη.Μακάρι Μιχάλη η πατρίδα να μην τον ξεχάσει.Του χρωστάνε και η Κύπρος και η Ελλάδα. Του χρωστάμε όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ελληνισμος εχασε ενα μεγαλο ανθρωπο και καλιτεχνη
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΜΑΡΙΕ ΤΟΚΑ

τι ειρωνεια ΕΣΕΙΣ να γραφετε...
ΤΟΥΤΗ Η ΔΙΨΑ ΔΕ ΣΒΗΝΕΙ ΤΟΥΤΗ Η ΜΑΧΗ
ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΔΕ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ
εσεις που ειστε ετοιμη να πουλησετε την Κυπρο μας σε τιμη ευκαιριας
ΕΣΕΙΣ που ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ στο ονομα του συμφεροντος και της "επαναπροσεγγισης"
ΤΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ...
θα επρεπε να ντρεπεστε
Ντροπη και για τη μνημη του Μαριου τοκα που τον αναφερετε

ομως εμεις ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΕ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Εσύ που δεν ξεχνάς(αλήθεια τι;)ξέχασες το κυριότερο. Τα καλύτερα τραγούδια του Μάριου τα αναφερόμενα στην Κύπρο,για ποιο πράγμα άραγε κάνουν λόγο;
Το ερώτημα είναι ρητορικό και δεν χρειάζεται καμιά απάντηση. Μόνο προβληματισμό και σιωπή....αυτό δηλ. που θάθελε και ο Μάριος.Αυτό που ταιριάζει στη μνήμη του.

Lexi_penitas είπε...

Θα παρακαλούσα θερμά όσους ανάλαβαν τη βεβήλωση εργολαβία να σεβαστούν τη μνήμη του Μάριου. Ας σταθούμε για μια στιγμή ευλαβικά και σιωπηλά πάνω από το σκήνωμα του σιγοτραγουδώντας τις μουσικές του μεγάλου μας βάρδου

Αυτό ο όμορφος ύμνος στις πανάρχαιες αξίες της αγάπης και της λευτεριάς με συντροφευει από τη στιγμή που άκουσα το χαμό του. Σε στίχους Θοδόση Πιερίδη μελοποιημένος από το Μάριο ο "Εσπερινός περίπατος"

Κάλλιο απ' τον πρώτο λόγο να σ' το πω
προτού κινήσουμε για το σεργιάνι μας τ' ωραίο
κάλλιο ν' αρχίσει το τραγούδι μας αυτό
από κείνο που θα κρατούσαμε τελευταίο


Εδώ κι εκεί στον ίδιο το βοριά
στρέφει η ψυχή του ανθρώπου μεθυσμένη
εκεί κι εδώ τη λένε λευτεριά
την πρώτη και στερνή τους ερωμένη

Γιατ' είπαμε ετούτη τη φορά
να βγούμε άτεχνοι στ' ωραίο μας το σεργιάνι
να λέμε ανέμελοι χωρίς καμιά σειρά
ό,τι μας τύχει μας αρέσει και μας κάνει

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Άμα φεύγει η ομορφιά,
μένει του κόσμου η ασκήμια.

Αιωνία θα είναι η μνήμη σου, Μάριε.

Ανώνυμος είπε...

"ΛΟΓΑΡΙΑΣΑΤΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ
ΕΜΠΟΡΟΙ ΔΕ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ"

αυτα τα λογια τα περιγραφουν ΟΛΑ...

ΟΣΑ ΒΑΓΙΑ ΚΙ ΑΝ ΚΡΑΤΑΤΕ ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ

πρεπει να εχετε πολλη θρασος για να βαλετε αυτους τους ιερους στιχους στο τουρκομπλοκ σας, εσας που η λεξη ΛΕΥΤΕΡΙΑ αντηχει ως εθνικιστικη λεξη

Κριμα που αντι να φευγουν κατι "Eλληνες" σαν εσας, φευγουν αξιοι ΕΛΛΗΝΕΣ...
ομως ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

Demetris είπε...

Apla pliroforiaka (etsi wres): tous stoihous tou Logariasate Lathos tou Pieridi en en o Marios o Tokas pou tous emelopioise. En o Michalis o Christodoulides.
Kratiste ara tin makavria kapilevomeni ethnikistiki sas exarsi otan (mi kako!) pethanei o Christodoulides.

P.S. Oso gia tous stoihous tou Pallikaridi ktl (dioti eimai siouros kappoios en na to anaferei) opws kai me tous stoihous tou Ritsou o Tokas epsahe panta na vrei tis diafores ekfraseis tou erwta stin poiisi - kai oi apla na synaxei souxe-stihous me piasarika refrain - ws isws o teleftaios mias sholis politikopioimenwn airsterwn politistikwn dimiourgwn. Kai merikes forese o erwtas einai erwta gia ton topo, tin patrida - mia toso periploki ennoia gia tous Kyprious aristerous (kai aristerizwn) pou toso akariaia epexergastike o Tokas.

Lexi_penitas είπε...

Δημήτρη ο Μάριος μελοποίησε το λογαριάσατε λάθος από τη δεκαετία του 70. Το τραγούδησε πολύ αργότερα ο Νταλάρας. Ακούγεται και στο αφιέρωμα του ΡΙΚ.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης έκανε μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά με τη Κυπριακή συμφωνία του Πιερίδη, από όπου και το κομμάτι, αργότερα.

Demetris.KC είπε...

Έτυχε στον Μάριο … Έτυχε στον Μάριο να ξεκινήσει το 'σεργιάνι' της ζωής από την Λεμεσό σε καιρούς δύσκολους, να αντιμετωπίσει ότι του έτυχε και να καταφέρει να εκφράσει μια γενιά Κυπρίων (και όχι μόνο) που βρέθηκαν μέσα σε μια καταιγίδα που άλλοι δημιούργησαν. Τραγούδησε για τον πόνο, την ζωή και τον προβληματισμό τους. Είναι λυπηρό που έφυγε τόσο νωρίς. Δεν κατάφερε να δει τους συνομήλικους του να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο, να παίρνουν αποφάσεις και να διορθώνουν καταστάσεις.

entelech1a είπε...

Αιωνια του η μνημη..Εκανε πολλα για τον τοπο του. Ας ονομασουμε ενα δρομο με το ονομα του σε καθε πολη..

Meropi είπε...

Λεξηπένητα μου,
έχουμε ανεβάσει την ίδια περίπου ανάρτηση για τον καλό μας Μάριο. ΚΑΛΟ του ΤΑΞΙΔΙ

Demetris είπε...

Lexi gi poio afierwma milas? Yparhei kanena link?

Ανώνυμος είπε...

δειχνεις στον ηλιθιο το φεγγαρι και αυτος βλεπει το δακτυλο...
εγραψα τουτους τους στιχους σε εσας γιατι εχουν αμεση σχεση με τουτο που θελετε να καμετε και οχι για να μου πειτε ποιος τους μελοποιησε κτλ

αλλα πιστευω να επιασατε το νοημα των στιχων απλως θελετε να το ξεπερασετε διχως να το σκεφτειτε.

ΤΟΥΤΗ Η ΔΙΨΑ ΔΕ ΣΒΗΝΕΙ ΤΟΥΤΗ Η ΜΑΧΗ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ
εσεις 34 επερασαν και εβαλετε τους τουρκους σπιτι σας.
επαναλαμβανω την ειρωνεια εσεις να γραφετε αυτους τους στιχους.
φαινεται πως ουτε σκεφτηκατε ποτε τι μπορουν να σημενουν

Ανώνυμος είπε...

Χριστέ μου τρίζουν τα κόκκαλα του καημένου του ανθρώπου
Πε μας ρε δεν ξεχνώ τι ήταν ο Μάριος Τόκας μα μάθουμε και εμείς οι τουρκόσποροι
Που εβάλαμε τους τούρκους έσσο μας..
Το η δική μου η πατρίδα ποιος το έγραψε?

Lexi_penitas είπε...

Ρε δεν ξεχνώ, ούτε στο θρήνο του άλλου δεν μπορείς να επιδείξεις τον απαιτούμενο σεβασμό; Δεν κατανοείς τη σημασία της λέξης αυτορεζίλεμα. Είσαι απλά χαμένη υπόθεση. Δεν μπορείς να πείσεις ούτε τον εαυτό σου. Χαμένε...

Μοναδική παράκληση μου, αφού έτσι κι' αλλιώς όλοι εδώ σε έχουν γραμμένο, άδειασε μας τη γωνιά. Έχεις ξεπεράσει και τα όρια του γραφικού.

Ανέχτηκα τα αισχρά και υβριστικά σχόλια σου περισσότερο για να δουν οι αναγνώστες το επίπεδο σου εσένα και των ομοίων σου. Είπες μας τα ούλλα. Τα εμπεδώσαμε. Δεν θέλουμε άλλες επαναλήψεις. Από δω και πέρα ότι υβριστικό γράφεις θα διαγράφεται.

Να πας στο καλό και σου εύχομαι ο θεός να σε φωτίσει. Αν έχεις κουκούτσι μυαλό βάλτο να δουλέψει. Αφού έτσι κι' αλλιώς είναι βάρος στο κεφάλι σου βάλτο να κάνει καμιά δουλιά. Πάψε να είσαι άχρηστος και επικίνδυνος. Γιατί αυτό είσαι.

Παράτα μας φίλε. Εδώ έχει θέση ο κάθε άνθρωπος με την ελαχιστη ικανότητα χρήσης του περιεχομένου του εγκεφάλου του. Εσύ δεν προκρίνεσαι. Θα σε συμβούλευα να κάνεις κάποια προσπάθεια αυτομόρφωσης και να επανέλθεις σε λίγο καιρό. Άντε γεια.

Lexi_penitas είπε...

Δημήτρη το είδα και χτες και σήμερα στο ΡΙΚ. Δεν ψάχνω το utube και δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Ίσως στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ. Αν όχι προσπάθησε μέσω του μπλογκ CNC minus TV. Στείλε τους ένα e-mail. Τα παιδιά είναι πλήρως ενημερωμένα για το τι κυκλοφορεί.

Νάσαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Οι ''δεν ξεχνώ'' και οι ομοϊδεάτες τους, που προσπαθούν να καρπωθούν όλους τους ήρωες της Κύπρου για τους εαυτούς τους, να ξέρουν ότι οι ήρωες δεν είναι από το δικό τους κράμα φτιαγμένοι.

Στο δικό σας κράμα ανοίκουν ο Σαμψόν και ο Γριβας αυτούς Χαλάλι σας να τους τιμάτε όσο θέλετε..

Κάλο σου ταξίδι Μάριε..

Συγχώρα μας..

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονισμό και θλίψη προκάλεσε στη χώρα μας ο πρόωρος θάνατος του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα.
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, απεβίωσε ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα μετά από μάχη περίπου εννέα μηνών με τον καρκίνο. Ο Πρόεδρος
Χριστόφιας, εκφράζοντας συγκλονισμό για το θάνατο του Μάριου Τόκα, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στην κηδεία, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, που θα εκφωνήσει και τον επικήδειο
Η κηδεία θα τελεσθεί το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης στην Αθήνα, με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι με το θάνατο του Μάριου Τόκα, η Κύπρος χάνει πρόωρα ένα μεγάλο δημιουργό του σύγχρονου πολιτισμού.
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά, στον πατέρα και στα αδέλφια του Μάριου Τόκα και ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος συμμετέχουν στο πένθος για τον πρόωρο χαμό του, που είναι πένθος για ολόκληρη την Κύπρο.
"Προσωπικά χάνω ένα στενό διαχρονικό φίλο και συναγωνιστή", είπε ο κ. Χριστόφιας. Πρόσθεσε ότι ο Μάριος Τόκας από παιδί ασχολήθηκε με τη μουσική, την οποία συνέδεσε με την κοινωνική ευαισθησία που τον χαρακτήριζε, καθώς εμφορείτο από τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης που του δίδαξε ο πατέρας του.
Στα πρώτα του έργα, είπε, μελοποίησε ποιήματα του πατέρα του που αφορούσαν τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τον πόθο για κοινή ειρηνική πατρίδα, με αποκορύφωμα τη μελοποίηση του ποιήματος της τουρκοκύπριας ποιήτριας Νεσιέ Γιασίν "Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο".
Ο Μάριος Τόκας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εμπνεύστηκε και από τους αγώνες του λαού μας για απελευθέρωση αλλά και από τον έρωτα και την αγάπη.
Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε μουσική από νεοτάτων χρόνων και στην Αθήνα Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Άρχισε τη συνθετική του καριέρα από πολύ μικρός, μαθητής γυμνασίου.
Πήγε στην Ελλάδα το 1975 και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα φιλολογίας και παράλληλα να συνθέτει.
Το 1978 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά "Τα τραγούδια της παρέας" με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσά και σε δικούς του στίχους.
Ο δίσκος γνωρίζει αμέσως επιτυχία κι ανοίγεται ο δρόμος για τις κατοπινές του επιτυχίες, οι οποίες δεν διέψευσαν την πρώτη του δουλειά. Ο δίσκος
που γνώρισε μεγάλη επιτυχία ήταν τα "Μικρά ερωτικά" με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη.
Ακολουθεί με μεγάλη επιτυχία ο δίσκος "Στη λεωφόρο της αγάπης" με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο,τη Χαρούλα Αλεξίου,τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση.
Ο επόμενός του δίσκος "Σαν τρελό φορτηγό" με τον Γιάννη Πάριο γνωρίζει τεράστια επιτυχία για να ακολουθήσει ένας ακόμη δίσκος, η "Η εθνική μας μοναξιά" με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ακολουθούν κι άλλοι
δίσκοι με ερμηνευτές την Κατερίνα Κούκα,το Γιάννη Πάριο, το Δημήτρη Μητροπάνο, τον Πασχάλη Τερζή κ.α.
Σημαντική του δουλειά θεωρείται επίσης η μελοποίηση εκκλησιαστικών ποιημάτων με τον τίτλο "Θεομήτωρ Μαρία". Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.






www.Politis.com.cy
28/04/2008

Ανώνυμος είπε...

Ήρταν να μας μιλήσουν για ελευθερία..
Τζείνοι που μοιράσαν την πατρίδα μας σε θκυό κομμάθκια..
Ηρταν να μας μιλήσουν για αξίες και ιδανικά..Οι Ελληνες που σκοτώναν τους Ελληνες..
Ηρταν να μας μιλήσουν για αγάπη τζίνοι που δοκίμάζαν τα πιστόλια τους πας τους σιήλλους για να εν σίουροι ότι εν θα αστοχήσουν πουν να παίξουν τον αρφόν τους..
Επέθανε ο δικός μας ο αρφός..
Τζαι ήρταν να μας τον πιάσουν που τα σιέρκα..

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΙΖ: Πόσοι ανώνυμοι έχουν το συνήθειο να ξεκινούν την πρόταση με ΜΙΚΡΟ αντί με ΚΕΦΑΛΑΙΟ;

kyriakos είπε...

Τελικά δεν είσαι ηλίθιος..

kyriakos είπε...

Εγώ πάντως είμαι..

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8231924602953067765&postID=6749032799508925071&isPopup=true

Demetris.KC είπε...

http://new.e-go.gr/default.asp?catid=6474&tag=4874
Μάριος Τόκας: Οι ατάκες της zωής μου...
Από τη Ζωή Παπαδοπούλου
Η ατάκα που σας είπε ο πατέρας και η μητέρα σας και σας ακολουθεί ακόμα και σήμερα.
Ο πατέρας μου όταν έφευγα από την Κύπρο για την Αθήνα: «Θα κάνεις επιτυχία.
Αν καβαλήσεις το καλάμι θα λέω ότι δεν είσαι γιος μου».
Η ατάκα κάποιου διάσημου συγγραφέα με την οποία ταυτίζεστε.
«Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Φεραίος.
Η φράση με την οποία χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας σε ένα πρώτο ραντεβού.
«Ο αναμένων το άγνωστο. Μην πέσω σε ψώνιο!!!»
Η ατάκα που είπατε κάποτε για τον εαυτό σας και αποδείχθηκε πέρα για πέρα αληθινή.
«Χρειάζεται γερό στομάχι η δουλειά αυτή.»
Η φράση που σας είπαν κάποτε και σας πλήγωσε.
«Να το πάρει χαμπάρι ο Τόκας πως δεν είναι ο καιρός των συνθετών αλλά των τραγουδιστών.» Πριν από πολλά χρόνια μια μεγάλη τραγουδίστρια.
Η ατάκα που σας είπε θαυμαστής ή θαυμάστρια και σας ξάφνιασε (θετικά ή αρνητικά).
Ξαφνιάστηκα θετικά όταν κάποτε μου είπαν στίχους από τραγούδι μου που πίστευα πως δεν το γνωρίζει κανείς.
Η ατάκα που σας είπε θαυμαστής ή θαυμάστρια και σας συγκίνησε.
«Μιλάτε ίσα στη ψυχή μας.»
Η φράση που σας είπε θαυμαστής ή θαυμάστρια και σας έφερε σε δύσκολη θέση.
«Η επιμονή ορισμένων να διαβάσω τους στίχους τους ή ν ακούσω μια φωνή σε ακατάλληλη ώρα και χώρο.»
Η πιο σκληρή ατάκα που σας έχουν πει στο χώρο της δουλειάς σας.
«Η Κύπρος δεν πουλά.» Σα να πρόκειται για εμπόρευμα!
Η πιο «σοφή» φράση που ακούσατε ως συμβουλή από συνάδελφο σας.
«Λίγου εκτιμούν.»
Η ατάκα που σας λενε συχνά οι φίλοι σας.
«Κάνε πως δεν καταλαβαίνεις.»
Η φράση που δεν μπορείτε να μην πείτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
«Πάνω απ όλα η αξιοπρέπεια.»
Η φράση που λέτε στις δύσκολες στιγμές.
«Θα περάσει κι αυτό.»
Η ατάκα που σας έκανε να σκεφτείτε και να θελήσετε να αλλάξετε πράγματα στον εαυτό σας.
«Η ζωή είναι μικρή.»
Η ατάκα που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά σας.
«Ανήσυχη ηρεμία.»
Η φράση που μισείτε να ακούτε.
«Το πόσο πουλά το καθετί.»
Η ατάκα που σας έκανε σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή ευτυχισμένο.
Στο μαιευτήριο η νοσοκόμα: «Τόκας Α, Τόκας Β», οι δίδυμοι γιοι μου.
Η φράση από αγαπημένη σας κινηματογραφική ταινία.
«Ξέρεις από Βέσπα;» Θανάσης Βέγγος.
Η φράση από αγαπημένο σας τραγούδι.
«Εβγαζα απ τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι, σού ριχνα στα μάτια να πονάς» Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Η φράση που λέτε στον εαυτό σας όταν οι «μπαταρίες» της αισιοδοξίας αδειάζουν.
«Κράτα ρε!».

dokisisofi είπε...

Oi kallitexnes paizoun me tis ideologies.
Oi ideologoi me tous ipoloipous.
Oi ypoloipoi empaizontai genikws.

Marie aiwnia sou i mnimi.
Den anikeis se kanena giati anikeis se olous!

Pak είπε...

@Δεν ξεχνώ,

Μάθε ότι ο Μάριος ήταν ενεργά μαζί με αυτούς που βρίζεις. Τραγουδούσε αυτά τα τραγούδια ως μέλος της ΕΔΟΝ στις μπουατ της Προοδευτικής, ναι αυτών
των που θέλουν επαναπροσέγγιση...

the bastard; unshaved. είπε...

μεγάλος χαμός όχι μόνο για την κύπρο, αλλά για την μουσική και τους στίχους όλους.

είχε πολλλά να δώσει ακόμα.
αιωνία του η μνήμη λοιπόν.
ας μας ταξιδεύουν τα τραγούδια του..

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλης

Θέλω να σημειώσω την ασέβεια που επέδειξαν κάποιοι και κυρίως το κρατικό ίδρυμα ενημέρωσης προς τον Μάριο Τόκα.

Προσπάθησαν να εστιάσουν τα πάντα πάνω στο θρησκευτικό έργο του αλλά και πάνω στη μελοποίηση έργων που αφορούσαν την ΕΟΚΑ.
Σημειώνω ακόμα ότι παρουσιαστής προσπαθούσε να εκμαιεύσει από καλεσμένους του (φίλους του Μάριου) κατά πόσον ο Τόκας μεταμελήθηκε και έκανε στροφή από την αριστερή ιδεολογία του, απέρριψε τη μελοποίηση του ποιήματος της Νεσιέ Γιασίν και στράφηκε άκουσον άκουσον προς την πατρίδα και τη θρησκεία.

Πραγματικά λυπούμαι διότι αυτό αποτελεί κατάντημα και ασέβεια προς έναν άνθρωπος που δεν μπορεί να αντιδράσει, αλλά και που το είχε ήδη απαντήσει ενώ ήταν ζωντατός.

dokisisofi είπε...

Oidios eixe dhlwsei oti to "Theogennhtwr Maria" itan to simantikotero ergo tou. Kai btw, gia kathe ti pou elegan to sinodevan me apospasmata apo ti sinentefkxi tou ston Gennari.
Emena mou ekane entiposi pale i mania tou Milona na mila stinexeia gia ton Toka ton "megalo aristero", sinexeia kai to livanisma twn aristerwn tou pepoithhsewn apo tin arxi mexri to telos. Allakse tropari kai toutos fainetai me tin nea eksousia. Mipos foatai oti tha pathei apo ton Xristofia oti o Souglis apo ton Anastasiadi kai metra ta logia tou?
Ti tha doume allo..Edw o Lazaros Mavros tin epavrio twn eklogwn evale ton imno tis diethnous. Ola na ta perimenoume...

Ανώνυμος είπε...

Ο Μιχάλης έχει δίκιο... είδα την συγκεκριμένη εκπομπή και μου προκάλεσε τη χείριστη εντύπωση. Δεν κατάλαβα γιατί ένας δημιουργός όπως ο Τόκας πρέπει ντε και καλά να απορρίψει ένα παλαιότερο έργο του ή να ασπαστεί μία "διαφορετική" ιδεολογία ή να μεταμελήσει, για να "δικαιούται" να μελοποιήσει άλλους στίχους... Η μουσική και η δημιουργία γενικότερα δε χωράει σε τέτοια καλούπια, κατά τη γνώμη μου...

kyriakos είπε...

Ο Τοκας όπως και όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι και ήρωες ήταν πάντα πάνω από ιδεολογίες.
Όποιος προσπαθεί να εντάξει τους νεκρούς σε ιδεολογίες είναι κοτσιρόσιηλος..

dokisisofi είπε...

simfwnw

Ανώνυμος είπε...

en h proti fora pou sifonises me ena plasma kori korou,os tora eisoun to pnevma tis antilogias

Ανώνυμος είπε...

einai krima na amavrwnete ti mnimi enos toso megalou an8rwpou me toso mikra sxolia!

dokisisofi είπε...

Epiren sou 40 lepta na skefteis to deftero sxolio re anwnyme/i?

Ανώνυμος είπε...

den eimai o idios anonimos me prin. alla otan den exoume antepixeirima to mono pragma pou prottasoume einai h eirwnia.
kai eho na pros8esw akoma kati:
para ta stereotypa pou exete sto myalo sas entoutois iparxei periptwsh na isxyoun kai ta e3hs:
mporei kapoios na einai patriotis kai na einai kai epanaproseggistis tin idia wra, mporei kapoios na ine aristeros kai na nai 8rhskos, aristeros kai na tima tous agwnes tis eoka! kai ola afta itan o marios tokas... alla simfono me ton prolalisanta mou oti oi hrwes kai oi megaloi antres einai iperanw kommatikwn ideologiwn...as paradeigmatistoume apo aftous kai as stamatisoume na asxoloumaste me mikrothtes...h kypros mas to teleftaio pragma pou xreiazetai einai tetoiou eidous simperifores!
SINEL8ETE

MonachusX2 είπε...

Άλλα ήθελε να πει ο Λέξη, άλλα βγήκαν με τα σχόλια μερικών... Έστω. Προσωπικά θα θυμάμαι το Μάριο, όπως τον γνώρισα. Στις μπουάτ της Προοδευτικής με την κιθάρα του, πάντα γελαστός και καθόλου γελασμένος.

dokisisofi είπε...

eipa kati allo re anwnyme?
Kai egw lew oxi mono oi kallitexnes. Genika prepei stro kentro na einai i prosopikotita mas kai na min perimenoume apo ideologies na mas kanoun kapoious me tous politikous na mas empaizoun kai na mas tsouvaliazoun sta noumera tous. Mia xara noumera mporoume na ginoume kai apo monoi mas! Mporei na min kerdizoume alla sigoura tin klevoume tin parastasi!
simfwneis?

Ανώνυμος είπε...

Είχε να το λέει ο Μάριος. "Κάθε που τραγουδώ... την Ελλάδα αγαπώ, ενθουσιάζονται οι μεν και παρεξηγούνται οι δε. Και κάθε που τραγουδώ... η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο, οι ρόλοι αλλάζουν. Τι να κάνω, δεν μπορώ να τους ικανοποιώ όλους. Ικανοποιώ όμως αυτό που λέει η καρδιά μου". Κι αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη αλήθεια που μας άφησε. Οι άνθρωποι της καρδιάς είναι πάντα οι πιο αγνοί, οι πιο ειλικρινείς. Ακόμα κι όταν κάνουν λάθος.

apospasma apo ton politi...

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλης

Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι ο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης ανήκει σε κάποιους.
Οι καλλιτέχνες ανήκουν σε ολόκληρο το λαό.
Εκείνο που πρέπει όμως να διαχωρίσουμε είναι οι καλλιτέχνες ως άτομα έχουν σχέση με μια ιδεολογία η οποία λειτουργεί τις περισσότερες φορές και είναι εμφανείς στα έργα τους.
Το ότι τραγούδησε «Την Ελλάδα αγαπώ» δεν σημαίνει ότι τον κατατάσσει σε συγκεκριμένη πλευρά.
Άλλωστε κι εγώ που δηλώνω αριστερός λέω ακριβώς το ίδιο «Την Ελλάδα αγαπώ».
Θεωρώ ότι τέτοιοι διαχωρισμοί είναι άστοχοι.

Και δυστυχώς ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος τόνιζε συνέχεια το… ο αριστερός Τόκας για να προετοιμάσει το έδαφος για τις ερωτήσεις περί ΕΟΚΑ, θρησκείας και επαναπροσέγγισης.
Και πιστεύω ότι αυτό ήταν εμφανές.

kyriakos είπε...

Δεν κατηγορώ εσένα Μηχαλιό γενικά ομιλούμεθα..

..άραγε ο Λόρενς της Αραβίας ήταν Γκέι?

dokisisofi είπε...

ομιλούμεθα?
είσαι τίποτα γλώσσα και μιλιέσαι?

εγώ για συναγρίδα σε κόβω, όπως τον Λώρενς.

kyriakos είπε...

Do sheeps dream of domestic sheep?

Unknown είπε...

Όταν ο Τόκας σήκωνε ψηλά την γαλανόλευκη ψυχή του και το έλαφρύ χώμα που τώρα πια τον σκεπάζει, κάποιοι τον έβαζαν απέναντι και κάποιοι άλλοι τον θεωρούσαν "δικό".

Κι όταν ο Τόκας έκανε τα μακροβούτια στην ψυχή της μοιρασμένης του πατρίδας και τη λάτρευε ολάκερη οι ρόλοι αναποδογύριζαν και για τους μεν και για τους δε.

Και ήταν απλά ο Τόκας, όλων των Ελλήνων και όλων των Κυπρίων που φωτίζονται απο τα ίδια άστρα του ουρανού-γιατί αυτά δεν έχουν γραμμές και σύνορα.

Αλλά η γιορτή του Τόκα και η αγαλλίαση της ψυχής του θα είναι όταν όλοι μαζί τον τραγουδήσουμε πάνω στ απομεινάρια της διαχωριστικής γραμμής, εκεί που οι στίχοι θα ενωθούν και θάναι το τραγούδι ένα.

kyriakos είπε...

Αμήν.. (pita)
...............................

Λεξη σχολιάζω το note πάνω δεξιά στο blog σου για τον πάφου..

Θυμάμαι κάποτε είχε δηλώσει ο μουσουλμάνος Ιερέας
Σεϊχ Ναζίμ Κιπρισί όταν προσευχήθηκε στον τάφο του μακαρίου μετα από πρόσκληση του Κύκκου..

«ο διάβολος είναι αυτός που μας χωρίζει σε ομάδες και βάζει τα σύνορα και πιστεύω ότι μαζί με τις προσπάθειες μας πρέπει να προσευχηθούμε και στο Θεό για να μας βοηθήσει».

Tελικά με τέτοιους αγίους τι να τους κάνεις τους διάβολους...(.........)

Μερικές φορές σκέφτομαι πως θα ήταν τα πράγματα στη Κύπρο χωρίς το ακτύπητο δίδυμο παραφροσύνης με μουστάκι και βλακίας με υπογένειο..
Και μου έρχεται να κλάψω…

το 5% και το 3% Προστεθήκαν και έγιναν 53%...

Ίλαντρος είπε...

Νούσιμα λόγια Πήττα.

Ανώνυμος είπε...

Είπα να διαβάσω όλα τα σχόλια και μετά να προσθέσω το δικό μου... Αλλά εκουράσατε με!!!

Πως μπορείτε να κατατάσσετε καταθέσεις ψυχής σε πολιτικές ιδεολογίες;; Έλεος! Δεν μπορείτε να λυπηθείτε που χάθηκε ένας άνθρωπος σεμνός, που δημιουργούσε μουσική θεσπέσια;;

Γιατί πρέπει να κατηγοριοποιούμαστε ανάλογα με το τι σκέφτηκε ένας άλλος;; Άλλοι στέριωσαν τις πολιτικές ιδεολογίες που ασπάζεστε! Ποιός σας λέει ότι είναι τόσο σωστές ώστε να τις υπερασπίζεστε με πάθος;;;

Μάριε, δεν σε γνώρισα ποτέ... Δεν έχω καμία απολύτως ιδέα για τις πολιτικές σου πεποιθήσεις. Μεγάλωσα όμως με τα τραγούδια σου, κι ας μην ήξερα ποιός ήσουν. Κι όταν επιτέλους έμαθα για την σπουδαιότητά σου ένιωσα ευγνωμοσύνη για τους γονείς μου που μου σε σύστησαν... Σ'ευχαριστώ... Για όσα εξέφρασες μέσω της μουσικής σου... Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει...

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη