5 Φεβρουαρίου 2008

Ευρώπαϊκά Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μην μου πείτε ότι δεν μπουχτίσατε από την ανούσια και χωρίς φαντασία προεκλογική εκστρατεία που μονοπωλεί τη θεματολογία των ειδήσεων εδώ και κάποιους μήνες. Προσωπικά δυσκολεύομαι εδώ και πολλές βδομάδες να δω κάτι νέο, κάτι φρέσκο μέσα από τις ανακοινώσεις, δηλώσεις, ομιλίες κλπ των λαλίστατων υποψηφίων και των επιτελείων τους. Για να μην γίνομαι λοιπόν ακόμα ένας βαρετός μουρμούρης είπα να ασχοληθώ με ένα από τα πιο καυτά διεθνή ζητήματα των ημερών. Από αυτά που οι καναλάρχες στη Κύπρο κρίνουν ότι οι ιθαγενείς Κύπριοι δεν κάνει να ασχολούνται μαζί τους. Γι΄αυτό τους αφιερώνουν μερικά δευτερόλεπτα στα κεντρικά δελτία.

Έχει να κάνει με κάποιους ανθρώπους από αυτούς που τους ξέχασε και ο θεός. Μιλάμε για το Τσαντ. Εκεί όπου κάποιοι αντικυβερνητικοί αντάρτες ετοιμάζονται να ανατρέψουν τον πρόεδρο και να πάρουν την εξουσία. Το μενού να είστε σίγουροι ότι περιλαμβάνει, διωγμούς, δολοφονίες, βιασμούς, ξεσπιτωμούς, λεηλασίες, πρόσφυγες, ίσως και γενοκτονίες. Γνωστό σκηνικό για εκείνα τα μέρη.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί ανάμεσα στους νεώτερους ιδίως, ίσως να μην γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου σε έκταση (20η) πολύ πλούσια σε πετρέλαιο, ουράνιο και χρυσό. Την ίδια στιγμή όμως η βρεφική θνησιμότητα ξεπερνά τα 100 παιδιά στις 1000 γεννήσεις, ο αναλφαβητισμός είναι στο 75% του πληθυσμού, ο μέσος όρος ζωής είναι τα 47 χρόνια και η κατάταξη του στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index) είναι στη 170η θέση από 177 χώρες.

Σε αυτή την πρώην Γαλλική αποικία, κυβερνά από το 1990 ο Ντεπί, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με την βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας. Η "δημοκρατική" Γαλλία φρόντισε να μην αποκοπούν οι δεσμοί εξάρτησης που υπήρχαν μεταξύ της και της πρώην αποικίας της. Ανέχτηκε και στήριξε την αυταρχική και διεφθαρμένη διακυβέρνηση του Ντεπί όλα αυτά τα χρόνια παρόλο που αυτός προέρχεται από φυλή που εκπροσωπεί μόνο το 3% του πληθυσμού και επέβαλε καθεστώς διακρίσεων έναντι των πολυπληθέστερων φυλών της χώρας. Τα λεφτά από το πετρέλαιο και τα ορυκτά δεν έφτασαν ποτέ στις εξαθλιωμένες μάζες του πληθυσμού. Μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ανατρέψει τον Ντεπί, φαίνεται ότι έφτασε η ώρα του. Βοηθούμενες από το Σουδάν ετοιμάζονται για την τελική επίθεση στη πρωτεύουσα Ντζαμένα.

Οι Γάλλοι που στο παρελθόν έστειλαν τα Μιράζ τους για να σταματήσουν τους αντάρτες, αυτή τη φορά τράβηξαν πίσω και το παίζουν ανεξάρτητοι. Γνωρίζουν ότι τα οικονομικά τους συμφέροντα θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται. Σε μια χώρα όπου η υποδομή είναι ανύπαρκτη η εξάρτηση από τον Μεγάλο Αδελφό είναι αναπόφευκτη. Έτσι, τώρα που τα πράγματα σκούρυναν για τον Ντεπί οι Γάλλοι το μόνο που του πρόσφεραν είναι η ασφαλής μετάβαση του εκτός χώρας. Η νεοαποικιακή πολιτική σε όλο της το μεγαλείο.

Πιθανότατα θα παρακολουθήσατε τις σκηνές με τους ξένους υπηκόους που φυγαδεύονταν αρον άρον για να αποφύγουν τον κίνδυνο από τις συγκρούσεις. Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί οι (κυρίως Γάλλοι) ξένοι; Είναι οι αετονύχιδες εκπρόσωποι των Γαλλικών εταιρειών που λιμαίνονται τον πλούτο στη χώρα, ταΐζοντας και συντηρώντας ενα βαθειά διεφθαρμένο καθεστώς. Το Τσάντ είναι από τις τελευταίες χώρες στο κόσμο στο δείκτη διαφάνειας (btw δείτε και τη Κύπρο μας στη 39η θέση πίσω από τη Μποτσουάνα). Ποιούς έτρεξε να προστατέψει πρώτους η Γαλλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τους Διαφθορείς!!! Αυτούς που ήταν στη χώρα με τη ρητή εντολή να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη, την παιδεία, τον πολιτισμό αφήνοντας την εσαεί στα νύχια των πολυεθνικών. Αυτά δεν μας τα λέει κανείς. Πολλά μάλιστα από τα ρεπορτάζ υπονοούν ότι χωρίς την παρουσία των πρώην αποικιοκρατών, τα αφρικανικά κράτη δεν μπορούν να προοδευσουν.

Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενοι που θα έρθουν να είναι καλύτεροι και να φέρουν ελπίδα σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Παρόλο που πολύ το αμφιβάλλω μια και ο αρχηγός τους ήταν συνεργάτης του Ντεπί για πολλά χρόνια. Λέτε να μην τον βραχυκυκλώσουν και αυτόν οι Γάλλοι; Εγώ λέω σίγουρα!

Γι' αυτό όταν η Ευρώπη μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα μου έρχεται να φτύσω, επειδή ακόμα και στο για ποιον εννοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνουν διακρίσεις!

15 σχόλια:

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σταρχεία μου είπε...

Γειααααα,
μετά από ένα μήνα σιωπής επανέρχομαι δημήτρια :)
Μα δεν είναι μόνο το Τσαντ, ούτε μόνο η Αφρική. Ούτε μόνο οι Ευρωπαίοι. Τι έκαναν οι Αθηναίοι τον 5ο αι. π.Χ. στους συμμάχους τους; Στήριζαν τους τυράννους για να ελέγχουν τα νησιά του Αιγαίου! Τα παραδείγματα πολλά.
Γι΄αυτό και ο μέγας Θουκυδίδης μίλησε για το δίκαιο του ισχυρού. Δικαιώματα έχει μόνο όποιος έχει δύναμη. Πόσο διαχρονικό...

gregoris είπε...

ενδιαφέρον τζιαι με προσέγγιση που με βρίσκει σύμφωνον, λεξιπένητας ώρες ώρες που ακούω για ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα τεντώνουν τζιαι μένα τα νεύρα μου

dokisisofi είπε...

Molis eixa lavei ena email me friktes eikones paidiwn pou limokronousan kai etrwgan perittomata apo agelades gia na epiviosoun, kinoumenoi skeletoi, me ta ta korakia na paramonevoun. Amesws meta, vlepontas ena sxolio sou stis daskalouas,lew "a irten o leksipenitas" ki erxomai edw, kai erxomai antimetwpi me afto to post. Den einai dinaton, kati tha thelei na mou pei o Theos.
Perasa pou les apo ton sigklonismo kai ton oikto stin orgi kai tin aganaktisi. Me apernates tipseis gia ton vourko ston opoio afinomaste na vithizomaste apo ta MME kai ton katanalotismo mas KAI TIN TERASTIA ADIAFORIA MAS.
Telika, aidiastiko den einai to paidaki me tin agelada aidiastikoi eimaste oloi emeis, me prwti kai xeiroteri emena.

Me agapi, apo ti "mouxla tou perithoriou",

Dokisisofi.

stalamatia είπε...

Η Γάλλοι όσο είχαν τον δικόν τους τον Ντεπί κάνανε ότι ήθελαν με τα πετρέλαια πιστεύω,τώρα που έφυγε αυτός σκοτιστήκανε.Και καλά αυτοί οι άλλες χώρες?Στο τέλος θα κάνει η Αμερική κανένα ντου για να [βάλει] σειρά [στα πετρέλαια].Ότι γίνετε πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Lexi_Penitas,

Σε χαιρετώ!

Διερωτούμαι κάποτε γιατί η ευαισθησία, ο προβληματισμός και η αγανάκτηση μας ενάντια σε τέτοιες απάνθρωπες καταστάσεις που περιλαμβάνουν “… διωγμούς, δολοφονίες, βιασμούς, ξεσπιτωμούς, λεηλασίες, πρόσφυγες, ίσως και γενοκτονίες …”, και που συνεχώς παράγονται και αναπαράγονται, ειδικά σε (υποανάπτυκτες) χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, δεν μετατρέπονται σε εκδηλώσεις καθολικής διαμαρτυρίας ή και εξέγερσης. Τότε μόνο θα επέλθουν ουσιαστικές κοινωνικές αλλαγές (είτε τοπικά είτε παγκόσμια) που θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν τέτοια απάνθρωπα φαινόμενα συμπεριλαμβανόμενης και της φτώχειας και της πείνας. Ή τουλάχιστον να βελτιωθούν τα πράματα σε τομείς όπως η ειρήνη, η εξασφάλιση τροφής και στέγης, η υγεία, η παιδεία …

Πόσο εξωπραγματικό ακούγεται τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά η θέση κάποιων ότι με την παγκοσμιοποίηση της τεχνολογίας και της πληροφόρησης (που και πάλι ελέγχονται και επιλεκτικά χρησιμοποιούνται) θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικονομικής ανάκαμψης των φτωχών χωρών. Ουδέν αναληθέστερον!

Πουθενά δεν είδα εγώ τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες που η λεγόμενη “παγκοσμιοποίηση” βρίσκεται στο απόγειο της να έχουν απαμβλυνθεί προβλήματα όπως της πείνας και της φτώχειας, των πολέμων, της εκμετάλλευσης μάλλον καταλήστευσης των πλούσιων φυσικών πόρων των φτωχών χωρών από τα παγκοσμία πλέον μονοπώλια …

Με δυο λόγια δεν συμφέρει στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες να αναπτυχθούν (οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά) και οι χώρες του καπιταλισμού της περιφέρειας (της επαρχίας) και θα προσπαθούν συνεχώς με διάφορους τρόπους (όπως κυβερνήσεις μαριονέτες ή ακόμα και υποκινούμενα ανταρτικά κινήματα, αλλά και με πολύ μπλα μπλα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων) να τις ελέγχουν.

Anef_oriwn
Τετάρτη 6/2/2008 – 4:38 μ.μ.

zappa είπε...

lexi, na sou pw mia alh8eia?
Den xreiazetai na pas polly makrya gia na deis ti ginetai me ta legomena eyrwpaika dikaiwmata. Des ti ginetai me toys xiliades amoiroys poy 8alassodernontai se paliokaika, h anatinazontai se narkopedia, h ksderostaliazoun se erhmous, h ksepagiazoun se oreina perasmata, gia na mporesoun na zhsoun to "eyrwpaiko oneiro". 7000 nekroi ews twra sta synora ths EE kai akoma metrame. Alla kai aytoi poy ta katafernoun den pernane ka8olou wraia...Peina, apisteytes wres ergasias, epi8eseis neonazi, tromokratia apo mpatsous-afentika-kybernhtikes yphresies.....Mono ta osa ginane prin dyo bdomades eksw apo to ypourgeio eswterikwn ths Kyprou lene apisteyta polla

Lexi_penitas είπε...

Καλώς σας βρήκα και πάλι. Να ξέρεται ότι μου λείψατε πιο πολύ παρά εγώ σε σας.

Σταρχεία μου, ελπίζω οι άνθρωποι να μην χρειαστεί να ζήσουν για αλλές 2500 χρόνια με τυρράνους και εξουσιαστές που να εφαρμόζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα επιλεκτικά.

Γρηγόρη επιμένω να αναδικνύω τις ελλειψεις της Ευρώπης σε αυτό το τομέα για τα μάτια κάποιων ευρωλιγούρηδων που νομίζουν ότι η Ευρώπη είναι ντε και καλά το μοντέλλο της κοινωνίας του μέλλοντος. Σχετική και η δήλωση Κασουλίδη ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν αστεγοι.

Δοκισησοφη σε ευχαριστο για το power point. Είναι συγκλονιστικό. Ξέρει κανείς αν μπορώ να το ανεβάσω στο μπλογκ;

Σταλαματία το κεφάλαιο όρισε τους Γάλλους χωροφύλακες στη Κεντροδυτική Αφρική. Οι Αμερικάνοι οι καϋμένοι πόσα να προλάβουν :)

Ανευ δεν βρίσκω κάπου που να διαφωνώ μαζί σου. Η απάντηση στο ζήτημα που βάζεις για καθολικές εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες βρίσκεται πιστευω στην ικανότητα του κεφαλαίου να μας καθιστά κομμάτι του συστήματος με αντάλλαγμα μια στέγη, τροφή, και λίγα λεφτουδάκια στη τσέπη. Ακόμα και πραγματικές εξεγέρσεις και επαναστατικά κινήματα καταφέρνει να τα εκφυλίσει εκτροχιάζοντας πολλές φορές τις ηγεσίες με το δελεαρ της εξουσίας ή του χρήματος.

έχω ασχοληθεί σε κάποιο βαθμό με την πολιτικοοικονομική κατάσταση σε χώρες της Ασίας όπως οι Φιλιππίνες. Είναι τραγικό σε μια από τις πιο διεφθαρμένες κοινωνίες με το 75% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας και με τεράστια συμμετοχή στο τραφικινγκ γυναικών και παιδιών στα σκλαβοπάζαρα και στα πορνεία του κόσμου, ο λαος στη πλειοψηφία του ζει με τη ψευδαίσθηση του αμερικάνικου ονείρου. Το 90% των νέων θέλουν να γίνουν ηθοποιοί ή τραγουδιστές. Το σταρ συστεμ έχει εισβάλει στη ζωή τους και τα μοναδικά ινδάλματα τους είναι οι διάφοροι αστέρες της show biz. Τι περιμένεις λοιπόν από μια κοινωνία "χορτασμένων" όπως η δική μας;

Κάπου έχω φυλάξει μια έκθεση που αποδικνύει η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκόσμια έχει χειροτερεύσει κατά πολύ τα τελευταία 20 χρόνια. Και αλήθεια, βλέπει κανείς από σας βελτίωση σε κάποιες περιοχές του πλανήτη. Αν ναι, ας μας διαφωτήσει και μας.

Άσε φίλε Ζάππα, αν οι άμοιροι γνώριζαν στα χέρια ποιων πέσουν όταν φτάσουν (αν φτάσουν) στο προορισμό τους ίσως να μην ρίσκαραν το ταξίδι. Βλέπεις και σε αυτούς τα μάτια η Ευρώπη είανι παράδεισος. Το ποιο τραγικό είναι ότι το διεθνές κεφάλαιο με την καταλήστεψη των χωρών του τρίτου κόσμου δημιουργεί τις ορδές των πεινασμένων και των κατατρεγμένων και μετά διαμαρτύρεται που εισβάλλουν στο "καθαρό σπιτάκι του" (που το έφτιαξε με τα κλοπημαία)για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί.

Ανώνυμος είπε...

Lexi_Penitas,

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη διαλεκτικότητα (ταξικότητα) με την οποία βλέπεις και αναλύσεις τα πράγματα. (Για την κυριαρχία του παγκόσμιου κεφαλαίου και πως διαβρώνει και εξαγοράζει συνειδήσεις και πως εκφυλίζει την ανθρώπινη ύπαρξη). Ομολογώ ότι παρακολουθώντας τα πρώτα σου post η άποψη που είχα σχηματίσει ήταν διαφορετική.
Πολύ θα με ενδιέφερε εκείνη η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκόσμια (και τη μη βελτίωση τους) που αναφέρεις στο παραπάνω κείμενο σου.

Anef_oriwn
Τετάρτη 6/2/2008 – 9:57 μ.μ

Lexi_penitas είπε...

Φίλε Ανευ, όποιος δεν μπορεί να δει την τη ταξικότητα στη διαδραση των κοινωνικών πολιτικών και οικονομικών δυνλαμεων παγκοσμια είναι είτε απολίτικος είτε βολεύεται και κάνει τα στραβά μάτια. Η ψευδαίσθηση ότι ο συγχρονος καπιταλισμός οπως αυτός αναπτύχθηκε στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία μπορεί να λύσει τα τεράστια προβλήματα της ανθρωπότητας, δυστυχώς κυριαρχεί στα μυαλά πολλών συνανθρώπων μας. Ακόμα μια επιτυχία του συστήματος που προβάλλει μια επίπλαστη ωραιοποιημένη εικόνα του κόσμου σπρώχνοντας κάτω από το χαλί τη μιζέρια και την κακομοιριά που υπάρχει γύρω μας.

Τη συγκεκριμένη εκθεση δεν την βρίσκω, όμως ενας εξαιρετικός διαδικτυακός τόπος με πλούτο πληροφοριών για το θέμα ειναι το human rights watch. http://www.hrw.org/

Έλατο Χελιδόνι είπε...

Τζιεμείς όμως, σαν καλοί οικοδεσπότες, έχουμεν στα ώπα ωπα τους αποικιοκράτες μας. Αν είχαμε τζιαι πετρέλαιο θα τους το εδιούσαμε απλόχερα, ή θα εμαλλόνναμε μεταξύ μας όστι να το πιάσουν ούλλο.

Που την στιγμή που είμαστεν "χορτάτοι" ρε Λεξιπένητα εν πρόκειται να δικλήσουμεν στο Τσάντ ή οποιοδήποτε άλλο Τσάντ. Το πολλύ να λυπηθούμε για κανένα θκυό λεπτά που εννα βλέπουμε τες σφαγές στην τηλεόραση τζιαι να μας περάσει ώς τες διαφημήσεις.

Sceptic Anonymous είπε...

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βελτιωθήκαν δραματικά στο πρώην Σοβιετικό μπλοκ.

Δεύτερο, χωρίς να θέλω να ανοίξω μεγάλη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση μόνο δύο χώρες να αναφέρω, Κίνα και Ινδία. Ναι μεν ο δρόμος είναι μακρύς, τόση πολλή φτώχια δεν μπορεί να εξαφανιστεί αμέσως, αλλά νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αρχίσει να βγαίνουν από την μιζέρια τους και μπορεί να γίνουν και υπερδυνάμεις στο μέλλον.

Άρα να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Πριν 100 χρόνια δηλαδή ο κόσμος ήταν καλύτερος; Πολύ το αμφιβάλω...

MonachusX2 είπε...

Σήμερα συγκινούμαστε από δράματα του παρελθόντος(κρεματόρια των Ναζι, π.χ.) και αποστρέφουμε το βλέμμα σε δράματα που συμβαίνουν στην εποχή μας.

Ανώνυμος είπε...

Μπα εγώ αδιαφορώ για το Chad τζιαι τζοιμούμαι ήσυχος τα βράδια. Σας συνιστώ να κάμετε το ίδιο.Τύψεις να έχουν οι Γάλλοι που εν που τους πιο παλιούς δημοκράτες στην Ευρώπη τζιαι που η κυβέρνηση τους στηρίζει τον δικτάτορα, τζιαι που εν αθκιασεροί ,όι οι Κυπραίοι που ακόμα προσπαθούμε να στήσουμε κράτος. Εν μας κανούν τα άλλα ούλλα προβλήματα που έχουμε στη Κύπρο, τούτο έλειψε να αυτομαστιγωνόμαστε τζιαι που πάνω για το Chad.

Οσο για τον Θεό, πρέπει να σπάζει πολλύ πλάκα με το αστείο του.

"Forgive, O Lord, my little jokes on Thee And I'll forgive Thy great big one on me." - Robert Frost

Lexi_penitas είπε...

Αγαπητέ Σκεπτικιστή, η σύγκριση που επιχειρησα πιο πάνω αφορά τα τελευταία 20 χρόνια και όχι τα τελευταία 100. Με στοιχεία που θα βρεις στο Human rights watch αποδικνύεται ότι η εμπορία ανθρώπων στα σκλαβοπάζαρα και στα πορνεία του κόσμου μεγαλώνει. Επίσης στην Αφρική δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα καλυτερευσης της κατάστασης στις χωρες που έχουν διευθαρμένα δικτατορικά καθεστώτα.

Βεβαια συμπίπτει η περίοδος των 20 χρόνων να αρχίζει περίπου από το χρόνο που ξηλώθηκε η Σοβιετική Ενωση και το Ανατολικό μπλοκ. Χωρίς καμια διάθεση να γίνω απολογιτής του αποθανόντος συστήματος, επέτρεψε μου να αμφιβάλλω αν για τις μάζες των πρωην δημοκρατιων της ΕΣΣΔ, πέραν από το τη θεωρητική προσβαση σε δικαιωματα, υπήρξε οποιαδήποτε διαφορά προς το καλύτερο

Πάντως δεν συνέδεσα το ζητημα με την παγκοσμιοποίηση για την οποία οι απόψεις μου δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες :)

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη