23 Νοεμβρίου 2007

Ποδόσφαιρο, ρατσισμός και Κύπρος


Το κείμενο είναι λίγο καθυστερημένο σε σχέση με τα γεγονότα που περιγράφει αλλά πάντα επίκαιρο.

Η οργάνωση
FARE - Football Against Racism in Europe, είναι ο Ευρωπαϊκός οργανισμός που σε στενή συνεργασία με την FIFA και την UEFA αγωνίζεται για την εξάλειψη του καρκινώματος του ρατσισμού από τα γήπεδα. Η FARE οργάνωσε την 8η ετήσια εβδομάδα δράσης ενάντια στο ρατσισμό την περίοδο από 17 μέχρι 30 Οκτώβρη. Στη διάρκεια της έγιναν σε 38 Ευρωπαϊκές χώρες εκατοντάδες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα.

Στη Κύπρο τι έγινε; ΤΙΠΟΤΕ! Μάλλον για να μην είμαστε άδικοι κάτι έγινε.
Εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κατά χώρα. Μία και μοναδική εκδήλωση στη Κύπρο. Και αυτή στην "άλλη πλευρά" Με φτωχά αγγλικά, η γυναικεία ομάδα της Akteniz Spor της Κερύνειας, ανακοίνωσε τη συμμετοχή των Τ/Κ στις εκδηλώσεις. Στην ουσία ήταν και ο εκπρόσωπος της Κύπρου στις εκδηλώσεις. Σκοπός βέβαια ήταν να αναδείξει το θέμα της μη συμμετοχής των Τ/Κ στις Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Αυτό ήταν το μόνο γεγονός που οργανώθηκε στη Κύπρο. Η δική μας πλευρά έλαμψε δια της απουσίας της. Μετά μας λένε ότι είναι υπερβολή ότι η κυβέρνηση μας προωθεί την αυτοαπομόνωση μας.

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εδώ. Και όμως δεν έχει σημασία αν έχουμε ρατσιστικές εκδηλώσεις στα γήπεδα κάθε βδομάδα ή πιο αραιά. Η συμμετοχή μας ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντική για πολλούς λόγους.

  1. Ο ίδιος ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, ο οποίος είναι πια φανερό ότι κάνει απειλητικά την εμφάνιση του και εδώ. Η πρόσφατη ίδρυση της περιβόητης κίνησης που θα "μας σώσει" από τους ξένους δίνει και οργανωμένη πλέον υπόσταση στους ρατσιστές. Έχουμε γίνει εξάλλου μάρτυρες ρατσιστικών επεισοδίων στα γήπεδα μας.
  2. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους παράγοντες των σωματείων, εκτός από παραγοντισμό, κακό ερασιτεχνισμό, και δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του φανατισμού, να προσφέρουν κοινωνικό έργο, διαφωτίζοντας και διαπαιδαγωγώντας τα νέα παιδιά που άγουν και φέρουν μέσω της οπαδοποίησης.
  3. Η Κύπρος πρέπει επιτέλους να αποδιώξει τα συμπλέγματα του απομονωτισμού, και να κάνει αισθητή τη παρουσία της σε όλες τις κοινές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που οργανώνονται στην Ευρώπη. Μόνο έτσι θα διεκδικήσει θέση στη συνείδηση του κάθε Ευρωπαίου ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για τα κοινά προβλήματα αλλά και τις αναζητήσεις των λαών της κοινότητας.
  4. Είναι απαράδεκτο που ευγενικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες σαν αυτή δεν υιοθετούνται από τη κυβέρνηση μας, και ιδιαίτερα το Υπουργείο παιδείας (και αθλητισμού). Η Κύπρος που υποφέρει από μια κατοχή που φέρει έντονο το στίγμα του εθνικισμού και του ρατσισμού δεν έχει δικαίωμα να μένει απαθής.
  5. Ακόμα και να μην είχαμε πρόβλημα, επιβάλλεται η συμπαράσταση μας στις χώρες και στους ανθρώπους που το αντιμετωπίζουν. Μόνο έτσι καλλιεργούμε το αίσθημα της διεθνούς αλληλεγγύης με τους αγώνες των άλλων λαών, και νομιμοποιούμαστε να ζητούμε και τη δική τους συμπαράσταση.
Δεν γνωρίζω πόσοι αθλητικογράφοι ασχολήθηκαν με το θέμα (αν ασχολήθηκαν) αλλά πιστεύω ότι έχουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες. Τους ενδιαφέρει να κρατούν για μέρες ενήμερους τους "φιλάθλους" π.χ. για το τραύμα του Μγκούνι παρά να γράψουν δυο αράδες για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Η απάθεια σε ζητήματα που άπτονται της καταπάτησης θεμελιωδών αρχών, όπως είναι η πλήρης ισότητα των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, εθνικότητας κλπ, ισοδυναμεί με ανοχή αλλά και συνενοχή στην ανάπτυξη και εμπέδωση θεωριών που χωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι η ΕΔΟΝ με την Θύρα 9 και η ΝΕΔΗΣΥ/ΝΕΟΝΑΖΙ με τους πορτοκαλί μας βάζουμε να τσακωνόμαστε ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ-ΑΠΟΕΛΙΣΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

@ Λογικός,

“…μας βάζουμε να τσακωνόμαστε ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ-ΑΠΟΕΛΙΣΤΕΣ.”

Καλά τζιαι εσού εν έχεις νου να κρίνεις; Αν σου πουν να ππέσεις σε κανένα λάκκο εν να το κάμεις;

Anef_
Σάββατο 24/11/2007 – 7:55 μ.μ.

Lexi_penitas είπε...

Βρε "Λογικέ", εσύ αυτό κατάλαβες από το κείμενο. Δεν σε ενοχλεί που το κράτος μας και η κοινωνία μας, παρόλο που τέτοια φαινόμενα πληθαίνουν, δεν συγκινείται;

Σταρχεία μου είπε...

Στην επταετία η χούντα απαγόρευε τη συνάθροιση περισσότερων από τριών ανθρώπων στο ίδιο δωμάτιο.
Παρόλαυτά όποτε έπαιζε ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο δεν απαγόρευε τις συναθροίσεις των φιλάθλων, αλλά μετά το τέλος των ματς απέκλειε την περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας, όπου γίνονταν μάχες μεταξύ των οπαδών και τους άφηναν να σκοτώνονται για ώρες.
Συμπέρασμα: δώσε στο λαό το δικαίωμα του χουλιγκανισμού για να ξεχνά τα υπόλοιπα.
Υ.Γ. Πώς επέζησε η μακροβιότερη αυτοκρατορία της ιστορίας, η ρωμαϊκή; Με τη βία των Κολοσσέων.

Ανώνυμος είπε...

Από την εποχή της αμαρτωλής χουντικής επταετίας (μια και το έθιξε ο/η “σταρχεία μου”) και σε σχέση και με το ποδόσφαιρο να αναφέρω κι εγώ κάτι που θυμάμαι από τότε. Θυμάμαι (όντας μαθητής Μέσης Εκπαίδευσης τότε), αγόραζα (και διάβαζα) την εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα “ΟΜΑΔΑ” (πιο πολύ ποδοσφαιρική ήταν). Σ’ ένα άρθρο της (κάποια φορά) έκανε αναφορά στην προσπάθεια της χουντικής κυβέρνησης να ελληνοποιήσει (να αντικαταστήσει με ελληνικές λέξεις) τους διάφορους διεθνείς ποδοσφαιρικούς όρους όπως φάουλ, πέναλτι, άουτ, οφσάιντ οπόταν είχε δημιουργηθεί μια γελοία κατάσταση.
Απ’ ότι θυμάμαι το φάουλ ονομαζόταν ελεύθερο λάκτισμα, το άουτ από τέρματος λάκτισμα και διάφορα άλλα . (Αν διερωτάστε τι εστί λάκτισμα σας πληροφορώ ότι είναι η κλωτσιά).

Anef_
Κυριακή 25/11/2007 – 8:45 μ.μ.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη