25 Οκτωβρίου 2007

"Όπως μιλώ, γράφω. Χωρίς δευτερες σκέψεις...."

Η ΡοΑμ παίρνει τη συζήτηση μας ένα βήμα παραπέρα. Κάποτε έτρεμε στην ιδέα ότι κάποιοι άγνωστοι θα διαβάζουν τα γραφτά της. Σήμερα διερωτάται γιατί δεν παίρνουν οι μπλόγκερς αρκετή προβολή. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη φαίνεται :)


Σιγά σιγά πλησιάζουμε στο τέλος και ελπίζω να βρίσκετε ενδιαφέρουσες τις απόψεις που κατατέθηκαν. Αν κάποιος νομίζει ότι έχει άποψη για κάποια πτυχή του θέματος που δεν καλύφτηκε επαρκώς, ευχαρίστως θα τον ακούσουμε. Θα περιμένω τα τελευταία άρθρα τις επόμενες δύο μέρες.


Το μικρόφωνο στη ΡοΑμ!



Ξεκίνησα να blog-άρω το Νοέμβρη του 2004. Πάντα έθελα να κρατώ ημερολόγιο αλλά ποττέ εν τα εκατάφερνα. Βρε εγόραζα ροζ τετράδια, πολύχρωμα, με patterns αλλά πάλε τίποτε. Το πολλύ πολλύ να έγραφα 2 φορές. Σημείωση: ότι γράφω πας σε κόλλα εν μπορώ να το θωρώ, έχω κόμπλεξ και πετάσσω το. Ιδίως αν νεν δικές μου σκέψεις.

Το 2004 πως και ανακάλυψα το blogspot? Κάπου εγύριζα και ήβρα τη λέξη blog και έφαν με η περιέργεια να δω ίντα που έν τούτο. Αφού εχουν ούλλοι blog γιατί να μεν έχω και γω, και πού ξέρεις μπορεί να μου αρέσει και να γράφω. Όταν έπιασα comment για πρώτη φορά εφοήθηκα. Απαναγία μου, κάποιος δκιαβάζει τούτα που γράφω! Red alert. Τζείνον ήταν, εν εξανάγραψα στο συγκεκριμένο.


Τελικά, να μεν σας πω και ούλλην την ιστορία πως εξαναήβρα το blogging interesting, ετράβησε με το wordpress και έμεινε μου το habit.

Τα περισσότερα όσα είχα να πω τα είπαν οι προηγούμενοι έτσι θα προσπαθήσω να μην τα επαναλάβω.

Κατ΄αρχήν, τα μόνα blogs που δημοσιεύονται είναι των συναγωνιστριών Urban Tulip και Δρακούνας στο Υστερόγραφο του Φιλελεύθερου και City Free Press ( ναι τζίνη που εν μούκτι στο Starbucks/ Coffee Beanery / Zorba κτλ) αντίστοιχα. Πόσοι αναγνώστες επιάν την εφημερίδα και εκάτσαν μπροστά που το computer να έβρουν τούτα τα blogs και να συνεχίσουν να τα δκιαβάζουν? Πολλά λλιοι που ότι φαντάζουμε. Εγώ έτσι έκαμα ( thank you dear Tulip), και είδα ότι έχει και άλλους Κυπραίους που ανακαλύψαν το blogging.


Γιατί να μεν γίνονται και άλλα blogs publish? Τουλάχιστον στη City που είναι για την Κυπριακή κοινωνία ας βάλλουν κάθε φορά ένα κυπριακό blog.

To internet είναι αρκετό για να ακουστεί κάποιος, αλλά πως θα σε βρουν να σε δκιαβάσουν?

Έχω καμιάν 15ρκα φίλους/παρέες και που τζίνους το term blog τρεις το ξέρουν. Ο ένας έκαμεν και δικό του μάλιστα γιατί είπε μου ότι εν trendy (!) να έχεις blog ( εκατάφερα τα δηλαδη και γω να είμαι μια φορά trendy), η άλλη ήταν αδκιασερή και ήταν ούλλη μέρα στο varkoume.com forum και ήβρεν τη Δρακούνα. Η άλλη έπιανε print outs posts της Δρακούνας, που την δκιαβάζει η θκειά της στο γραφείο και χαχανίζει με τις συναδέλφισσες της. Άρα Δρακούνα = blogging in Cyprus.


Το παράξενο όμως, εν ότι στο Blogger που έκαμα ένα γλήορο search σήμερα έχει 1700 blogs με κριτήριο να είναι στη Κύπρο. Που τα ήβραμεν τούτα ούλλα? Μιας και είμαι που είμαι αδκιασερότατη άνοιξα κάμποσα έτσι randomly να δω πως ήταν κτλ. Είχεν λλία που ήταν απλά διαφημιστικά και μερικά που ούτε καν ένα post εν είχαν. Αρκετά εν που ξένους (ρώσσους και εγγλέζους για παράδειγμα) που μένουν Κύπρο.

Eπίσης έχει μπλογκς στο Phigita.net or smth. Γιατί δεν νεν ευρέως γνωστά?


Τypes of blogs and content:

Δαμέ ξεκινούν εντελώς υποκειμενικά σχόλεια.

Λλίο το επαρακάμαμε με την πολιτική? Σάτιρα και κακή κριτική για τους πολιτικούς και τα τρέχοντα γεγονότα εν ωραία αλλά για πόσο καιρό και πόσο φανατικά? Και μην ξεχνάτε ότι ένα blog συνήθως γράφεται που έναν άτομο (εκτός που ελάχιστες εξαιρέσεις) άρα εν νεν balanced οι απόψεις. Τωρά στα comments αν γίνετε δημοκρατική συζήτηση και βκαίνει κάποιον γενικό συμπέρασμα άλλη κουβέντα.

Υπάρχουν και άλλα μπλογκς, πιο diary oriented. Με αστεία θέματα και κωμικοτραγικές καταστάσεις αλλά και συνάμα αυθόρμητους προβληματισμούς.

Γεγονότα που τη ζωή μπαίνουν στα μπλογκς με φωτογραφίες και σαρκαστικές λεζάντες/ σχολιασμούς. Θα μπορούσα να πω, ότι εν σαν να και διαβάζεις κουτσομπολίστικο περιοδικό χωρίς την κακή έννοια. Εξιστορούνται εντελώς προσωπικές εμπειρίες.


Το μπλογκ μου εν ένα που τούτα. Is it of any less importance?

Θέλω σημασία και 'ανεβάζω΄ ένα μέρος της ζωής μου στο ίντερνετ?

Η ρουτίνα αναγκάζει σε να γράψεις χαλαρά, να προβάλεις τις καθημερινές σου 'περιπέτειες'. Όπως είπε και ο φίλτατος Φιρφιρής , είναι σαν μια ψυχανάλυση. The lack of verbal communication allows me to express my concerns, doubts, enthusiasm and even mock unfortunate situations and attitudes without any restrictions.

Απολαμβάνω να διαβάζω κριτικές για μπαράκια/cafes, για ταξιδάκια...απλά και όμορφα.

To RoAm διά μου balance. Εδκιάβαζα για τις εξετάσεις μέρα-νύχτα, τζίντα 10 λεπτά που επερνούσα για να γράψω και να δκιαβάσω blogs εξεκουράζαν με και ευχαριστούσαν με.

Και εξεπέρασα και το "jesus someone's reading my posts", ήβραν με και γνωστοί μου και τωρά αλωνίζουν όποτε τους καπνίσει και αφήνουν κόμμεντς. ( είπαμεν, η Κύπρος πόση ένι???)


Εν μπορώ να γράφω περίτεχνα, με όμορφες λέξεις και να είμαι πάντα "alternative". Ούτε και με ενδιαφέρει. Όπως μιλώ γράφω. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και διορθώσεις (εκτός που κανάν ορθογραφικό που φκάλλει μμάτι...).

Νομίζω ουσιαστικά που τα κυπριακά λείπει έναν hard science blog. Δεν είδα ποττέ κανέναν να γράφει για κβαντομηχανική, για το DNA, για το διάστημα (αν και οι γιατροί που έχουν μπλόγκ κάποτε κάτι γράφουν. I know it sounds geek-ish but it is well known that scientists upload their results and have discussions in blogs. Why not Cypriots?

Αυτά.


Καλό blogging, καλό blogodkiavasma!


PS. Anonymous comments are no good! Βάλλετε κάτι τουλάχιστον να μπόρουμε να σας ξεχωρίζουμε.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω ότι και άλλοι μπλόγκερς έγιναν published (π.χ Ασέρας στο Πολίτη), ο Φιρφιρής γράφει και για ένα περιοδικό για φοιτητές...

Ανώνυμος είπε...

Κι άλλοι, κι άλλοι! Αποτηνέδρα, Λεξη-Πένητας... εγώ :Ρ

Πάρε σήμερα μία City, έχει αφιέρωμα στο Κυπριακό blogging.

Όσο για το γιατί τόσα μπλογκς πολιτικού περιεχομένου.. 1. Έρχονται εκλογές, οι πιο γουάου εκλογές της ιστορίας μας και 2. γιατί που ούλλα τα σκατά σ'τούντον τόπον, η πολιτική ρέσσει με διαφορά πολλών βυζιών!

ΥΓ. Α! Τζαι εν δημοσιεύουμε hard core επιστημονικά κείμενα, για να μεν μας πείτε τζαι ψωνάρες!

:)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο φίλτατοι published bloggers. Και εις ανώτερα!!!

Λογικά το έθεσες dear Psychia για τις εκλογές.

Εσύ μάνα μου ψωνάρα???? Νέβερ!!!

Lexi_penitas είπε...

Προσωπικά δεν βλέπω τη προβολή μέσα από τα κλασσικά ΜΜΕ σαν αυτοσκοπό. Για μένα η δουλειά του μπλόγκερ πρέπει να τελειώνει με τη δημοσίευση στο μπλογκ του και το διάλογο με τους αναγνώστες του. Όμως επειδή το φαινόμενο βρίσκεται σε ηλικία "απαλών ονύχων" κάθε προβολή θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενη. Πραγματικά βοηθά στην αύξηση του αναγνωστικού μας κοινού.

Όσον αφορά μπλόγκερς με εξειδικευμένα επιστημονικά ενδιαφέροντα, πιστεύω ότι λόγω μεγέθους της Κύπρου, θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν στη Κυπριακή μπλογκόσφαιρα. Σε τέτοια μπλογκς συνήθως η διάδραση είναι μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες γνώσεις και ενδιαφέροντα.

Φαντάστηκες ΡοΑμ να μην στηνόταν και το μπλογκ "Προεδρικές" για να απορροφά τον όγκο της ενασχόλησης 22 μπλόγκερς με τις εκλογές; Σχεδόν όλα τα μπλογκς θα ήταν γεμάτα με πολιτικά ποστς. Είναι φυσικό λόγω της ιδιαιτερότητας των συγκεκριμένων εκλογών. Μετά το Φλεβάρη τα πράγματα θα ισορροπήσουν ξανά πιστεύω.

Ανώνυμος είπε...

@ Lexi_penitas: ναι σε τούτο έχεις απόλυτο δίκαιο. καλλίτερα ένα μπλογκ με κολλέκτιβ απόψεις.

dokisisofi είπε...

xaxaxaxa
re leksipenita ekames me diagrafi apo ta links sou
lol
men foasai re
en tha sou famen tin pelateia

krima
giati eixa ki ego gia ena keimeno/ermineia gia to blogging

an ipirxe dimokratia edomesa tha sto estelna

oxxx
einai araxni afti ston toixo?
aman
efiga!!!!!!!!!!!!!

Lexi_penitas είπε...

Δοκησίσοφη, τις τελευταίες δύο μέρες το μπλογκ σου ήταν διαθέσιμο για μέλη μόνο ή με πρόσκληση (κάτι τέτοιο). Έτσι θεώρησα ότι ήταν ανώφελο να παραπέμπω κόσμο σε ένα μπλογκ χωρίς πρόσβαση. Τώρα που το άνοιξες θα σε επαναφέρω. Μη βιάζεσαι να βγάζεις συμπεράσματα.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ το μούγιασμα σου με τη δημοκρατία όμως. Θα ήταν καλά να μου παρέθετες κανένα παράδειγμα αντιδημοκρατικότητας στο μπλογκ μου αντί να αφορίζεις.

Όσο και αν διαφωνώ με κάποιον δεν θα προσπαθούσα να τον φιμώσω. (Εξαίρεση οι συνειδητοί φασίστες).

Αν έχεις κείμενο ευχαρίστως θα αναρτηθεί uncensored

dokisisofi είπε...

emena me koveis gia asineiditi fasista? apallassomai ton katigorion?
koita re posi eksileosi krivei mesa tis i vlakeia.
mia xara ladi tin vgazo

Lexi_penitas είπε...

Συγνώμη αν υποτίμησα το επίπεδο του φασισμού σου. Συνειδητή ή ασυνείδητη, τα σχόλια σου όζουν από φασισμό.

Τελικά το μούγιασμα σου δεν ήταν τυχαίο.

Ανίατη ή όχι η αρρώστια σου, η αγωγή μου, μου επιβάλλει να σου ευχηθώ περαστικά.

dokisisofi είπε...

MPOREI KAPOIOS NA MOU PEI POU AKRIVOS STA PARAPANO SXOLIA OZEI FASISMOS?

2sxolia ekana ola ki ola
parakalo diavaste kai peite mou giati tha trellatho pia me tin karamella afti pou pernaei apo stoma se stoma kai teriazei pantou
aaaaaaaaaaaaaaainta!

Lexi_penitas είπε...

Δοκησίσοφη: Αντιπαρχόμενος την ειρωνεία σου και το ότι αμφισβήτησες τη δημοκρατικότητα μου στο πρώτο σου σχόλιο, κάθομαι και σου εξηγώ το λόγο που αφαίρεσα το μπλογκ σου από τους συνδέσμους μου. Και ο λόγος ήταν ότι έκλεισες το μπλογκ σου και δεν είχε νόημα ο σύνδεσμος.

Επανέρχεσαι αναιδέστατα και με αποκαλείς βλάκα. Σε αυτά πρόσθεσε και την υποτιμητική και σαρκαστική απάντηση σου στο σχόλιο που έκανα στο μπλογκ σου. Τι θέλεις να υποθέσω;

Για μένα, μόνο οι φασίστες ενοχλούνται όταν κάποιος κατηγορεί το φασισμό.

Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε πολιτισμένα αν είχες τη ψυχραιμία αλλά και την αυτοσυγκράτηση να αποφεύγεις τους χαρακτηρισμούς. Βασικές αρχές δηλαδή της επικοινωνίας.

Πολύ θα ήθελα να το ξεκαθαρίζαμε αλλά όχι από εδώ. Αν θέλεις γράψε μου στο e-mail μου. Θα το βρεις στο προφίλ μου.

dokisisofi είπε...

poios se eipe vlaka?
gia mena milousa
gia koita kalitera.....

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη