17 Οκτωβρίου 2007

Δικαίωμα λόγου και συμμετοχής

Το Μπανανόφυλλο, ένας νέος δραστήριος μπλόγκερ προθυμοποιήθηκε να συμμετάσχει στην συζήτηση που αναπτύσσεται εδώ και μια βδομάδα στο μπλογκ. Τον ευχαριστώ και προσθέτω στο μπάτζιετ για τα ποτά ακόμα κάτι τις.

Είναι πια φανερό ότι οι απόψεις περί του "ιστολογείν" είναι όσες και οι "ιστολόγοι". Τον αφήνω στη κρίση σας :)

Αφιερώστε τα βράδια σας, για μια βδομάδα μπροστά την Κυπριακή τηλεόραση. Μην δείτε ούτε ΝτιΒιΝτΙ, ούτε Βίντεο. Δέστε απλά τηλεόραση. Κάντε ζάπινγκ όλα τα κανάλια, από τις 6-7 και μετά μέχρι και τα μεσάνυχτα. Κάντε μια λίστα με τα προγράμματα που σας άρεσαν και μια με αυτά που δεν σας άρεσαν. Ποια λίστα πιστεύετε θα είναι η μακρύτερη; Ασφαλώς, εκείνη με αυτά που δεν σας άρεσαν. Επειδή δεν έχω σκοπό να κάνω διαφήμιση κανενός προγράμματος, δε θα αναφερθώ ονομαστικά στα προγράμματα, αλλά άλλο από βραζιλιάνικες τηλενουβέλες, υποτιμητικές για την νοημοσύνη μας κυπριακές σειρές, ηλίθιο-χαζό-εισαγόμενο-ελληνικές σειρές και επηρεασμένα δελτία ειδήσεων δεν βλέπουμε. Τι είναι αυτό που μας λείπει λοιπόν; Μια καλή κωμική ή κοινωνική σειρά; Ένα θρίλερ ή μια ταινία επιστημονικής φαντασίας; Μπα, πάω στο ΝΤΙΒΙΝΤάδικο και παίρνω ότι θέλω.

Αυτό που λείπει είναι η δημόσια συζήτηση. Χέστηκε ο τηλεθεατής για τις σειρές των καναλιών. Ο τηλεθεατής, δηλαδή εγώ, εσύ που διαβάζεις τώρα, και ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να δει ένα θέμα που τον ενδιαφέρει. Θέλει να δει μια συζήτηση για κοινωνικά, καθημερινά θέματα. Όχι εκπομπές για το πώς να βαφτούμε, πώς να ντυθούμε, που να πάμε για φαγητό ή για το τι είναι στη μόδα και αν η Βίσση έβαλε βυζιά ή η Βανδή χείλη. Θέλουμε εκπομπές για το περιβάλλον μας που αργοπεθαίνει, θέλουμε εκπομπές για τη μάστιγα των ναρκωτικών, θέλουμε εκπομπές για τα τραγελαφικά και σκάνδαλα που συμβαίνουν στην μπανανία μας και συγκαλύπτονται από όλες τις κυβερνήσεις μας, θέλουμε εκπομπές για την κατάντια της εκκλησίας μας, θέλουμε εκπομπές για τις φυλετικές διακρίσεις της κοινωνίας μας, τους ανάπηρους, τους αλλοδαπούς και τις συνθήκες διαβίωσης τους, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και ικανότητες, τους ομοφυλόφιλους και τα δικαιώματα τους, τους ακτιβιστές περιβαλλοντιστές και το σπουδαίο έργο που επιτελούν, το σύστημα παιδείας, το αστυνομικό κατεστημένο, θέλουμε εκπομπές για τόσα άλλα θέματα που ο τηλεθεατής θα πάρει το τηλέφωνο στο χέρι και θα μπορέσει να εκφράσει την άποψη του. Θέλουμε συμμετοχή σε συζητήσεις κοινωνικού περιεχομένου, και όχι να ακούμε μόνο τους επιστήμονες να μας μιλούν ακαταλαβίστικα πολλές φορές για ένα σημαντικό θέμα και να γίνεται ουσιαστικά μονόλογος. Θέλουμε να βγούμε στο βήμα και να ακουστούμε. Να ανταλλάξουμε απόψεις, και όχι να είμαστε παθητικοί θεατές σε μια συζήτηση. Θέλουμε να πάρει ήχο η φωνή μας, να απαιτήσουμε αυτά που μας αξίζουν, να αλλάξουμε αυτά που μας κρατάνε πίσω στο παρελθόν, θέλουμε να ακουστούμε, θέλουμε το ΛΟΓΟ.

Σε μια χώρα λοιπόν, όπου ο απλός πολίτης απλά πληρώνει την ακρίβεια, ζει ευνουχισμένος από τους ανάξιους πολιτικούς του και ταυτόχρονα στερείται το δικαίωμα της δημόσιας άποψης , έπρεπε να βρει ένα τρόπο για να ακουστεί. Σε μια χώρα που η δημόσια συζήτηση είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ απούσα, ο μόνος τρόπος για να ακουστούμε, εμείς οι μικροί και ασήμαντοι για το κράτος, αλλά σημαντικοί και χρήσιμοι για την κοινωνία πολλές φορές, είναι μέσω των μπλογκ μας. Διότι μόνο έτσι μπορώ εγώ να γράψω για τα διάφορα γελοία της μπανανίας μας και να εκτονώσω τα νεύρα μου ή να προβάλω τις ευαισθησίες μου, μόνο έτσι μπορεί ο Ασέρας να μας φέρει κοντά στην κυπριακή διάλεκτο που λείπει πανηγυρικά από την τηλεόραση και την ζωή μας γενικότερα, έτσι θα μπορέσει ο Πολίτης Πίττας να μας ευαισθητοποιήσει για το περιβάλλον, μόνο έτσι θα μπορέσει ο Λέξη Πένητας να μας μιλήσει για τόσα ενδιαφέροντα θέματα, διότι μόνο έτσι άλλοι τόσοι αξιόλογοι μπλόγκερς θα μπορέσουν να ακουστούν και να μας προβληματίσουν. Μόνο μέσω του μπλόγκιγκ μπορούμε στη Κύπρο να μάθουμε και κάτι διαφορετικό από αυτά που ακούμε και βλέπουμε στην τηλεόραση μας, που είναι το πιο διαδεδομένο μέσο ενημέρωσης. Μόνο έτσι μπορούμε να λάβουμε μέρος σε μια δημόσια συζήτηση για τα θέματα που πραγματικά μας ενοχλούν. Μόνο έτσι μας δίνεται ο λόγος!

Χρόνια πολλά στο μπλογκ σου φίλε Λέξη Πένητα και ευχαριστώ για την πρωτοβουλία σου για αυτό το θέμα, όπως και για την φιλοξενία. Χρόνια πολλά σε όλους εμάς που προσπαθούμε τουλάχιστον για κάτι καλύτερο, άσχετο αν το κάνουμε πάντα με επιτυχία ή όχι. Χρόνια πολλά σε όλη τη Κυπριακή μπλογκόσφαιρα!


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι εν λίγο απόλυτη η τοποθέτηση. Το μπλογκ είναι ένας τρόπος να ακουστείς. Ίσως ο πιο εύκολος από όλους τους τρόπους που υπάρχουν ή μπορείς να φανταστείς. Μέσα που τον οποίο εν έσιεις καν κοινωνική παρέμβαση. Πόσους άλλους απασχολεί το τι "συζητιέται" στα μπλογκ; Η μόνη μπλόγκερ που εκατάφερε τούτο το πράμα ήταν η Αμαλία στην Ελλάδα, από ότι ξέρω. Τζιαι πάλε όμως τα νοσοκομεία τζιαι οι γιατροί τζιει μέσα εμείναν όπως ήταν τζιαι η Αμαλία εξεχάστηκε γιατί τωρά συζητούν τες φωθκιές τζιαι την κρίση στο Πασόκ.

Εγώ γράφω το μπλογκ όι για ενήμέρωση κάποιου (εν θεωρώ ότι μπορώ να το κάμω τούτο το πράμα, να "αναλάβω το φορτίο" ας πούμε) αλλά για δικούς μου σκοπούς. Αν μπορεί να αποτελέσει χώρο συζήτησης στον κλάδο μου τέλεια θα είναι. Αν μπορεί ακόμα, να δημιουργήσει μια ομάδα που θα συντονιστεί για παραπέρα δράση ΙΔΑΝΙΚΑ!

Όμως ένα μπλογκ δεν φέρνει την άνοιξη. Θέλει και δράση και πράξη και συνθήκες.

stalamatia είπε...

Καταρχήν, σχεδόν όλοι οι μπλόγκερ εκτός από 2-3 περιπτώσεις όλοι οι άλλοι είναι ανώνυμοι οπότε ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει,κάτι που πιθανότατα να μην το έκανε ούτε στη τηλεόραση ούτε πουθενά αλλού επώνυμα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θάλεγα "από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα!". Σίγουρα ούτε ανατρέπετε κυβερνήσεις ούτε σταματάτε πολέμους, αλλά στην εποχή μας της παθητικότητας και του βολέματος, είναι και τα μπλογκς μια μορφή ενημέρωσης και κοινωνικής παρέμβασης αφού δίνεται ο λόγος στον πολίτη και δημιουργείται διάλογος. Και ο μπανανόφυλλος έχει point. Παρά να περνώ τις ώρες μου κάνοντας απεγνωσμένα zapping μήπως και βρώ κάτι της προκοπής στην κυπριακή TV(όπου ούτε οι ειδήσεις δεν βλέπονται- μα τέτοια ομφαλοσκόπηση, μόνο η Κύπρος υπάρχει στην υφήλιο!) και να βλέπω τους πολιτικούς μας να σσιηλοτρώουνται (διότι μπανανόφυλλε μου, μακάρι να μιλούσαν επιστήμονες, σ'αυτόν τον τόπο μόνο οι πολιτικοί δικαιούνται δημόσιο λόγο) προτιμώ να σερφάρω στο Νετ και στα μπλογκ σας.

Lexi_penitas είπε...

Το μπλόγκιγκ δεν είναι ένα «φρούτο» της εποχής που θα ξεπεραστεί. Ίσως αλλάξει μορφή, πιθανόν λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης με την οποία συνδέεται άμεσα, όμως ήρθε για να μείνει.

Η μαγεία του έγκειται στο ότι ο μόνος ουσιαστικός φραγμός που τίθεται στον μπλόγκερ είναι η συνείδηση του. Μπορεί να γράφει χωρίς να νιώθει υποχρεωμένος να δώσει λογαριασμό σε κανένα. Καταθέτει αυτό που βγαίνει από τη ψυχή του. Παράλληλα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα τεράστιο αναγνωστικό κοινό ανέξοδα.

Το στοίχημα για τους Κύπριους μπλόγκερς είναι διπλό. Πρώτο να αποκτήσουν αναγνώστες και δεύτερο να καθιερωθούν στην συνείδηση του κοινού σαν ενεργητικοί και διεκδικητικοί πολίτες.

Με μια απλή βόλτα στα διάφορα μπλογκς εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μπλόγκερς είναι άνθρωποι που εναντιώνονται στο πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο. Η μαγιά είναι εκεί. Και είμαι σίγουρος πως το δρόμο θα τον ακολουθήσουν και άλλοι. Ως συνήθως οι καλές ξενόφερτες ιδέες αργούν να ευδοκιμήσουν στη Κύπρο. Πιστεύω ότι το μπλόγκιγκ θα ριζώσει και έχει ρόλο να παίξει.

Banana Republic Cyprus είπε...

Φίλοι μου, συμφωνώ ως επί το πλείστον κι εγώ μαζί σας. Πιστεύω πως τα μπλόγκς ΕΧΟΥΝ ρόλο να διαδραματίσουν. Το γεγονός πως ακόμα το μπλόγκινγκ βρίσκεται σε νηπιακά στάδια στην Κύπρο, δεν πρέπει να γίνει αποτρεπτικός παράγοντας για να εξελικτούν και να διαδραματίσουν ρόλο. Μπορεί ένα μπλογκ από μόνο του να μην φέρνει την άνοιξη, αλλά ένα μπλογκ μπορεί να ωθήσει στην δημιουργία άλλων κ.ο.κ. Το γεγονός πως δημοσιογράφοι (και άλλα πρόσωπα που μπορούν μέσω και άλλων μέσων ενημέρωσης να ενημερώσουν το κοινό) ασχολούνται με το μπλόγκινγκ, νομίζω προσδίδει μια ιδιαίτερη αξία στην ιδέα του μπλογκ.
Ένα σημαντικότατο χαρακτηριστικό των μπλογκς είναι η πολυφωνία, ο πλουραλισμός απόψεων που είναι και το κυριότερο χαρακτηριστικό σε μια δημοκρατία. Οπόταν φίλη Δασκαλούα, δεν έχει και τόση σημασία ο λόγος που ο καθένας μας δημιουργεί ένα μπλογκ, αλλά το γεγονός πως δημιουργεί.
Επίσης ο αντίλογος και η διαφωνία είναι πάντα μέσα στο μενού, μιας και αυτά αποτελούν συστατικό της δημοκρατίας και της πολυφωνίας. Επαναλαμβάνω πως μπορεί ο Α ή ο Β να γράφει για διαφορετικούς λόγους. Αυτό δεν σημαίνει πως ο λόγος του Α είναι καλύτερος από αυτόν του Β ή αντίστροφα. Σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η στήριξη της πολυφωνίας, του πλουραλισμού απόψεων αλλά και του αντίλογου.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη