24 Σεπτεμβρίου 2007

Γιατί οι δικοί μας δεν τολμούν;


Λένε πως "ο φόος φέρνει κόλαση". Το Κατάρ "φημιζόταν" μέχρι πρόσφατα για το ψηλό αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων που ήταν ένας από τους ψηλότερους στο κόσμο. Η αλήθεια ήταν ότι έπρεπε να έχεις ευχή ή κοκκαλούιν του πουπούκσιου για να οδηγείς στους δρόμους της Ντόχα. Η ανευθυνότητα και η απερισκεψία βασίλευαν παντού. Η νοοτροπία του "ο δρόμος είναι δικός μου" ήταν η φιλοσοφία των περισσοτέρων οδηγών. Εδώ και κάποιους μήνες η κυβέρνηση, αφού εξάντλησε χωρίς αποτέλεσμα την προσπάθεια να πείσει τον κόσμο να αλλάξει οδική συμπεριφορά με νουθεσίες, έπιασε βούρδουλα. Πολλαπλασίασε τις κάμερες, τα ραντάρ, τις περιπολίες και επέβαλε πιο ψηλές ποινές. Αποτέλεσμα στους πρώτους 7 μήνες του 2007 πέτυχαν μείωση των τροχαίων κατά 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αλλά έχει και παρακάτω. Επειδή παρ' όλη τη καλυτέρευση της κατάστασης υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα βάζουν σε εφαρμογή νέο νόμο από τις 2 Οκτωβρίου. Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι κυριότερες πρόνοιες του. Κρατηθείτε.

Σύστημα βαθμών:

Παραβίαση κόκκινου φαναριού: 7 βαθμοί
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: 6 βαθμοί
Υπέρβαση ορίου ταχύτητας: 4 βαθμοί
Οδήγηση οχήματος χωρίς πινακίδες: 3 βαθμοί
Για άλλες 27 παραβάσεις προβλέπονται από 1 έως 4 βαθμοί. Με τη συμπλήρωση 12 βαθμών ο οδηγός τιμωρείται ΑΥΤΟΜΑΤΑ με 3 μήνες στέρηση της άδειας, στους επόμενους 12 βαθμούς με 6μηνη στέρηση κλπ.

Πάμε τώρα στα πρόστιμα. Για οποιαδήποτε από τις παραπάνω παραβάσεις το ΕΛΑΧΙΣΤΟ πρόστιμο είναι 1200 λίρες Κύπρου και το ανώτατο 6000 Λ.Κ. και φυλάκιση από 1 μήνα μέχρι 3 χρόνια ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Το ελάχιστο πρόστιμο για χρήση του κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια της οδήγησης αρχίζει από 375 ΛΚ και φτάνει μέχρι τις 1200 ΛΚ. Όϊ, αν τολμάς μίλα φίλε μου. Αφήννεις το να φακκά τζι' ας λαόννουνται ούλλοι!

Με το που ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν με την εφαρμογή του νόμου, πιστέψτε με οι δρόμοι ησύχασαν σε μεγάλο βαθμό από τα αυτοκίνητα που έτρεχαν σαν παλαβά, άλλαζαν λωρίδα κυκλοφορίας συνεχώς, κορνάριζαν χωρίς λόγο, περνούσαν με κόκκινο. Και όλα αυτά 2 βδομάδες πριν εφαρμοστούν τα μέτρα. Φανταστείτε να εφαρμοστούν. Το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο.

Αν κάποιος με ρωτούσε πριν ένα χρόνο θα του έλεγα ότι ούτε το 2050 δεν θα βελτιωθεί η οδική συμπεριφορά των Καταριανών. Έλα όμως που έγινε σε διάστημα 6 μηνών. Εδώ βέβαια δεν μπορεί κανένας να πει "μα πενήντα λίρες για το μόπαϊλ, ενν πολλά" όπως λένε στη Κύπρο αντί να πουν "δεν θα μιλώ σιόρ στο μόπαϊλ τζιαι κανεί".

Θα πει κάποιος ότι τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά. Έλα όμως που θα συμβάλουν στη μη εξόντωση εκατοντάδων ανθρώπων κάθε χρόνο. Το ύψος του προστίμου μπορεί να φαντάζει τεράστιο για τη Κύπρο. Όμως τα πρόστιμα που έχουμε τώρα πιστεύετε είναι αποτρεπτικά; Γιατί δεν κάνουν το νόμο πραγματικά αυστηρό να δούμε αν δεν μειωθούν τα δυστυχήματα. Μια σοφή ρήση λέει: Τι διαφορετικό έκανες, από ότι έκανες μέχρι τώρα και περιμένεις να αλλάξουν τα πράγματα;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μόνον ο φόβος φυλάει τα έρμα; Και η ελλειπής ενημέρωση; Το κακό οδικό δίκτυο; Η πρόληψη και η προστασία και με άλλα μέσα; Να πληρώνουμε τη νύφη όταν φταίμε, αλλά όταν δεν φταίμε (λακούβες, ολισθηρότητα, κακή σήμανση κλπ) ποιος μας πληρώνει; Ε;

Lexi_penitas είπε...

Φίλε ανώνυμε,

πολύ πιο αναλυτικά τις θέσεις μου σ' αυτά που λες θα τις βρεις στο ποστ
http://pousounefkopoupaeis.blogspot.
com/2007/01/blog-post.html
Εδώ απλά υποστηρίζω ότι αν είναι να σωθούν ζωές από την απερισκεψία, την επιπολαιότητα και δεν ξέρω ποια άλλη ανθρώπινη υπαιτιότητα, ας αυξηθούν οι ποινές

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που ανέφερες ανώνυμε είναι μερικοί πρόσθετοι λόγοι γιατί να μην φταίμε.

Με τον Λέξη Πένητα θα ήθελα να διαφωνήσω για τον ίδιο λόγο που είπε και ο ανώνυμος: Θα έπρεπε να γίνει δια του φόβου;

Αλλά δεν μπορώ να διαφωνήσω, με την έννοια του ότι εδώ και χρόνια γίνονται κάποιες (μερικές αρκετά καλές) προσπάθειες για οδική ωριμότητα, μα οι αριθμοί δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται. Συν τοις άλλοις έχουμε τους ίδιους τους αριθμούς και τη συνεχή ενημέρωση για θανατηφόρα και μη, σοβαρά αυτοκινητιστικά για τους ίδιους λόγους: "υπερβολική ταχύτητα", "οδήγηση χωρίς κράνος", "οδήγηση υπό την επήρεια"...

Ίσως να χρειαζόμαστε όντως βούρδουλα για να συνετιστούμε. Όπως το μωρό που κάμνει συγκεκριμένη αταξία και τιμωρείς το με μία μέρα χωρίς τηλεόραση, τζαι την άλλη μέρα πάλε ξανακάμνει το. Κόψε του την τηλεόραση για τρεις μήνες (αλλά τήρα το, να μεν έσηει χάρες) τζαι να δεις αν θα ξανακάμει την αταξία.

Ξέρω γω; Άμπα τζαι θέλουμε να μας κάμουν όπως του μωρού για να φέρουμεν τα συγκαλά μας; Στους Αραπάες δουλεύκει.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ κάθετα! Έχει γίνει ένα πείραμα και σε πόλη της Γερμανίας το οποίο δε μας ανέφεραν εμάς: ο δήμαρχος αποφάσισε να ξυλώσει όλα τα σήματα και φώτα τροχαίας και να μην απαγορεύεται τίποτα. Από τότε οι οδηγοί ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ και δεν έχει ξαναγίνει δυστύχημα. Είναι σαν τα ναρκωτικά. Τρέχουμε γιατί απαγορεύεται. Περνάμε με κόκκινο και μετά χαιρόμαστε από μέσα μας γιατί δε μας είδε η αστυνομία. Πίνουμε και μόλις φτάσουμε σπίτι περηφανευόμαστε γιατί "εγελάσαμεν τους τζαι εν μας επιάαν". Ρίχνουμε την ευθύνη της δικής μας ασφάλειας αλλού. Μια μέρα έτυχε να σβήσει ένα φως τροχαίας μπροστά μου και αμέσως έγινε πανικός. Μετά από δυο λεπτά όμως βρέθηκε αυτόματα σύστημα από όλους για να εξυπηρετηθούν χωρίς κανένα ατύχημα. Εγώ έμεινα εκεί από περιέργεια.
Εγώ πιστεύω ότι το κράτος έχει βρει εύκολα έσοδα και μια καλή αφορμή για να θησαυρίζει εδώ και πολύ καιρό, ενώ βλέπει ότι τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Τα θανατηφόρα έχουν αυξηθεί! Τα μέτρα πρέπει να είναι πιο ευφάνταστα και πιο τολμηρά. Στο Κατάρ κόβουν κεφάλια έτσι κι αλλιώς. Εδώ μάλλον είναι καλύτερα να στραφούμε προς τα δυτικά για τις λύσεις που γυρεύουμε.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη