28 Σεπτεμβρίου 2007

Ακάθεκτος για το 2ο γύρο ο Χριστόφιας

Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση κάλπης που έκανε το ΡΙΚ δίνει την ευκαιρία στους υποψηφίους και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν να βγάλουν συμπεράσματα για τη μέχρι τώρα τακτική τους και να προσαρμόσουν την εκστρατεία τους αναλόγως. Θα επιχειρήσω μια ανάλυση της δημοσκόπησης με τις επιφυλάξεις που πρέπει να έχει ο καθένας αφού βρισκόμαστε σχεδόν 5 μήνες πριν τις εκλογές. Δεν θα ασχοληθώ με τα σενάρια του 2ου γύρου αφού απουσιάζουν σημαντικοί παράγοντες, με κυριότερο την στάση του υποψήφιου που δεν θα περάσει και των κομμάτων που τον υποστηρίζουν.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις σαν μέτρο σύγκρισης (όσο και αν δεν έγιναν από την ίδια εταιρεία και με την ίδια μεθοδολογία) το βασικό συμπέρασμα που βγάζω για τον κάθε μονομάχο ξεχωριστά είναι:

1. Τα ποσοστά του Τάσσου συρρικνώνονται περαιτέρω. Ακόμα δεν φάνηκε τάση σταθεροποίησης όμως ο ρυθμός πτώσης των ποσοστών μειώθηκε. Το θέμα είναι που θα σταθεροποιηθεί.

2. Ο Δημήτρης συνεχίζει από εκεί που έμεινε. Παρουσιάζει συνεχή αύξηση και μάλιστα με συσπείρωση των Ακελικών ΜΟΝΟ στο 84%. Αναμφίβολα είναι η υποψηφιότητα με τη μεγαλύτερη δυναμική.

3. Ο Γιαννάκης έμεινε στάσιμος. Η έλλειψη δυναμισμού της υποψηφιότητας του φαίνεται και στη πορεία των ποσοστών του. Αν δεν κάνουν κάτι ΔΕΝ τους βλέπω να ανακάμπτουν.

Η δημοσκόπηση έδειξε κάποια αξιοπρόσεκτα σημεία:

1. Μόνο το 34% θεωρεί τον Τάσσο ως τον καταλληλότερο να χειριστεί το Κυπριακό. Το 76% φυλλορόησε. Η προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος φαίνεται να απέτυχε. Και αν θυμάστε μόνο το 70% των Ακελικών ψήφισε ΟΧΙ. Δηλαδή η υποψηφιότητα Χριστόφια αφαίρεσε από το 76% μόνο το 22% περίπου. Το άλλο 20% πού πήγε αλήθεια;

2. Στην ερώτηση "ποιος βρίσκεται πιο κοντά στο λαό" ο Δημήτρης ξεπέρασε το σύνολο των ποσοστών των άλλων δύο με 43%. Ο πολυχρονεμένος μας πρόεδρος παρόλες τις γενναιόδωρες παροχές που δίνει προεκλογικά έμεινε στο 24%

3. Ο Γιαννάκης πρέπει να προβληματιστεί με το 16% που τον θεωρεί να είναι κοντά στο λαό. Ούτε ένας στους δύο συναγερμικούς δεν το θεωρεί "κοντά" του. Σίγουρα φταίει η ελιτίστικη εικόνα του ανθρώπου των σαλονιών που εκπέμπει. Δεν ξέρω αν φτιάχνεται.

Οι κυριότερες απόψεις μου πάνω στα αποτελέσματα είναι:

1. Το +/-3% στατιστικού λάθους και οι 140 μέρες μέχρι τις εκλογές μπορούν να ανατρέψουν πολλά. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να προτάσσονται, όπως έκανε ο αξιόλογος κατά τα άλλα Στυλιανίδης στο ΡΙΚ κατά τη συζήτηση της δημοσκόπησης, (πρώτη φορά τον είδα τόσο συγχυσμένο) που λίγο πολύ έβγαλε το Γιαννάκη πρώτο.

2. Το κοινότυπο "οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη τάση της στιγμής" λέει ότι ο Γιαννάκης τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται ακόμα 7% για να κλειδώσει τη συμμετοχή του στο 2ο γύρο. Μαθηματικά σίγουρος είναι εκείνος που θα πάρει 33.33% αν και εφόσον οι υποψηφιότητες μείνουν ως έχουν.

3. Ο Τάσσος ΔΕΝ μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του. Το 2%-3% που μπορεί να του δόσει ακόμα το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Ευροκό μπορούν να του το πάρουν στο διπλάσιο ο Δημήτρης και ο Γιαννάκης. Αυτό βγαίνει από τις μέχρι τώρα συσπειρώσεις.

4. Ο Δημήτρης έχει τα φόντα να περάσει πρώτος στο 2ο γύρο. Μόνο τη συσπείρωση του κόμματος του να ανεβάσει στο 91%-93%, δηλαδή να συσπειρώσει τους μισούς από αυτούς που δεν τον ψηφίζουν σήμερα (84% συσπείρωση ΑΚΕΛ) περνά πρώτος. Θεωρώ ότι θα το καταφέρει αν λάβουμε υπόψη ότι το ΑΚΕΛ έχει τον πιο οργανωμένο μηχανισμό ο οποίος μάλιστα σε αυτές τις εκλογές εργάζεται με περίσσιο ζήλο και ενθουσιασμό.

5. Ο Γιαννάκης έχει πολλά να κάνει ακόμα. Πρώτον, να μαζέψει τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Δεύτερο, να μειώσει πολιτικά τον Τάσσο. Να κάνει συστηματικά ζημιά στην εικόνα του μετριοπαθούς και σώφρονα πολιτικού που ακόμα φαίνεται να έχει μέσα στους ψηφοφόρους ο Τάσσος. Να ξεσκεπάσει την αναξιοπιστία τον αναχρονισμό και την αλαζονεία του. Ας μη χάνει χρόνο και δυνάμεις με το Χριστόφια. ΔΕΝ μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά του. Στο κάτω κάτω αν περάσει θα το κάνει στο 2ο γύρο.

6. Πιστεύω ότι η κάθοδος του Γιαννάκη σαν υποψήφιου χωρίς την πρότερη έγκριση του συνεδρίου του ΔΗΣΥ του στοιχίζει. Ο, ως ένα βαθμό εκβιαστικός τρόπος που προώθησε την υποψηφιότητα του και η παράκαμψη των κομματικών διαδικασιών, σίγουρα δεν άρεσε σε πολλούς συναγερμικούς. Όσο και αν για ευνόητους λόγους το θέμα αυτό δεν βγήκε στην επιφάνεια, σίγουρα επηρεάζει. Αν ξεπεραστεί πλήρως και ο Γιαννάκης θα έχει δίπλα του ψυχή και σώματι τη πληθώρα των στελεχών του ΔΗΣΥ τότε θα είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης δυναμικής.

7. Η δεξαμενή ψήφων του 10% δεν είναι δεδομένη για κανένα. Σε πολύ μικρό βαθμό θα την επηρεάσουν οι αποφάσεις των Οικολόγων, του ΑΔΗΚ και των ΕΔΗ. Η δυναμική της κάθε υποψηφιότητας και η εξέλιξη της παράστασης νίκης θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο.

Τελική πρόβλεψη: Στο 2ο γύρο περνούν Δημήτρης και Τάσσος. Η μόνη δυνατή ανατροπή είναι να προωθηθεί ο Γιαννάκης αντί του Τάσσου.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί νομίζεις ότι ο τρόπος που κατέβηκε ο Κασουλίδης ήταν εκβιαστικός; Είμαι σίγουρος ότι ήταν συνεννοημένος με τον Αναστασιάδη. Ούτως ή άλλως, ο Κασουλίδης αποφάσισε να κατέβει πριν τη διάσπαση της τριμερούς όταν κανείς δεν του έδινε πολλές πιθανότητες και ούτε υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Μάλιστα ακούγεται η άποψη ότι ο Αναστασιάδης εκούρτισε τον Κασουλίδη να κατέβει για να τον εξοντώσει πολιτικά. Ιστορίες για αγρίους από κάποιους που δεν χωνεύουν τον Αναστασιάδη.

Lexi_penitas είπε...

Είναι και αυτή μια άποψη. Το πολύ να συνεννοήθηκε με το Νίκο. Πιστεύω ότι πολλοί δεν είδαν με ιδιαίτερη συμπάθεια τη κίνηση του όταν έγινε. Πάντως το Νίκο τον έχω ικανό για τέτοια αλλά νομίζω ότι δεν ισχύει εδώ. Ο Γιαννάκης προετοίμαζε το image του εδώ και 4 χρόνια. Προσπάθησε να μείνει άτρωτος εσωτερικά και οι Βρυξέλλες τον βόλεψαν όμως τώρα τρέχει να προλάβει να τον γνωρίσει ο κόσμος.

Ανώνυμος είπε...

Μια διόρθωση. Είπες: "Μόνο το 34% θεωρεί τον Τάσσο ως τον καταλληλότερο να χειριστεί το Κυπριακό. Το 76% φυλλορόησε." Το 66% φυλλορόησε.

Το 10% των αναποφάσιστων είναι μεγάλος παράγοντας. Αν και η δημοσκόπηση έδειξε τον Χριστόφια να μην υστερεί σε κανένα σχεδόν σημείο σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους, αν θέλει να κερδίσει μεγάλο μέρος του 10% θα πρέπει να αρχίσει να ρίχνει τις μάσκες και να ξεσκεπάζει τα παρασκήνια. Γιατί ναι μεν μπορεί με το στόμα κλειστό να περάσει στον 2ο γύρο, όμως δεν θα μπορέσει να τον κερδίσει με αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς ο Κασουλίδης δεν είναι τόσο δυνατός υποψήφιος όσο θα τον ήθελα να είναι. Έχουμε χρόνο ακόμα φυσικά ως τις εκλογές, και ελπίζω να είναι αρκετός για να μπορέσει να αλλάξει την πρόβλεψη του 2ου γύρου. Χρειάζεται ριζοσπαστική προσέγγιση για να φάει τον Τάσσο.

Κατά τ'άλλα ήταν πολύ διασκεδαστικό να βλέπω τον Λιλλίκα να προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει απέναντι στον Κατσουρίδη. Όπως επίσης διασκεδαστικότατος ήταν ο κύριος Ηλιάδης που ήταν ο μόνος ουσιαστικά που μίλησε με γλώσσα απλού ανθρώπου που ξέρει τι θέλει (όσο τον άφησαν).

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, Ηγουμενίδης, όχι Ηλιάδης. Τστστς

Ανώνυμος είπε...

Epimevo oti o Tassos tha piasei gyro sto 40% stov prwto gyro. H stratigikn tous mexri twra exei petixei:

a) para to ti leve oloi ta pososta tou dev peftouv. Eblepa tes grafikes parastaseis sto http://www.cypruselections.org eivai olofavero oti avtos pou exei tnv ptosn eivai o Kasoulidis. Iouvio/Iooulio o Tassos eixe fysika psilotera pososta alla tote dev eixe 3ekatharisei n ypopsifiotita Xristofia.

b) Prwto tous melima ntav va piasouv ta pososta apo to AKEL dioti 3erouv oti to AKEL exei dyvamn va syspirovei ta pososta tou ara av eixe chance kavevas va klepsei pososta apo to AKEL eprepe va to kavei voris (gia va empedothei sto mialo tous to oti tha psifisouv allov). Gia avto ebgale tov Lilika prosta grygora. Eivai favero oti megalo pososto (10% or so) tha psifisei tasso sto telos. Exei twra 3 mnves pou e3avklelthike n ypopsifiotita Xristofia, to empedosav avto to 10% oti tha psifisouv allov.. diskola allasouv.

c) Exei kai megales diaroes apo DISI (kapou 10%) xoris va doulepsei pavo tou arketa akoma. Twra pou e3asfalise ta pososta apo AKEL exei sira o DISI. Egw pistevw stes epomeves liges bdomades/meres tha doume mia strofn tou epiteliou tou Tassou prws DISI meria. Idika twra pou fevete oti o Giannakis epiase tnv kato bolta.. tha tou dosouv poupavo me to thema OXI/NAI. Dev tha 3afviastw va bgalouv stnv epifavia kai megala ovomata ypostiriktwv TAssou apo DISI (e.g. Kossi, Matsi, agovistes tns EOKA klp)... etsi tah statheropoinsouv kai av3nsouv kai tes diaroes apo DISI.

d) me tnv av3nsn twv diaroov apo DISI oi epomeves dnmoskopisis tha dixvouv poio 3ekathara oti miovovte oi pithavotites tou Giannakis va perasei stov Devtero gyro.. kai oti kai av perasei eivai xamevos apo xeri (idi n dnmoskopisi tou RIK dixvei oti xavei ave3artita tou poios eivai o avtipalos tou stov devtero gyro). Avto to aisthima tha doulepsei katalitika evavtio tou Giannaki... polloi psyfoforoi tou DISI (atoma tou kefaleou, atoma pou eivai kovta stnv e3ousia, atoma tns EOKA/De3ias, atoma tou OXI) tha douv oti dev exouv chance vikis ypostirizovtas tov Giannaki kai tha kavouv tnv kivisi va psyfisouv TAsso apo tov prwto gyro... egw pistevw oti tha ypar3ei eva snowball effect pou tha eivai katalitiko gia tnv ypopsifiotita Giannaki..

Kati allo pou prepei va paratirisete (to eipa kai palia) kamia dimoskopisi dev edive stov Basiliou (stnv devtern ypopsifiotita tou otav ntav idi proedros) 40% ! oute tou Kliridi (stnv devtern ypopsifiotita tou) 40% kai omos to epiasav... pavta yparxei prws to telos eva reuma yper tou ifistamevou proedro (kyriarxei stov kypro psyfoforo to dilima 'kala tnv exw me tnv yfistamevn kybervisi giati va to diakivdivevsw va tous alla3w ?'

stalamatia είπε...

Βλέπω ότι συμβουλεύεις τον Κασουλίδη κατα κάποιο τρόπο ,για να πάει αυτός στο δεύτερο γύρο μαζί με τον Χριστόφια .Και ερωτώ θέλεις να πάει στο δεύτερο γύρο για να έχει πιθανότητες να βγεί πρόεδρος? ή για να είναι πιο εύκολο για τον Χριστόφια να νικήσει? νοουμένου ότι ο Τάσσος θα ήταν πιο δύσκολος αντίπαλος στο δεύτερο γύρο .Για μένα ο Τάσσος να μην βγεί και οι άλλοι όποιος θέλει ας βγει .

Kyprios είπε...

Δυστυχώς Anonymous 40% συμφωνώ με ότι γράφεις για τον Κασουλίδη. Πιστεύω και εγώ ότι η πτώση του στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ θα είναι η αρχή του τέλους του.

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεγράφετε τόσο εύκολα τον Κασουλίδη. Ξεκίνησε την εκστρατεία του κρατώντας αποστάσεις από τον ΔΗΣΥ με τη λογική ότι ανθυποψήφιος θα ήταν μόνο ο Τάσσος κι έπρεπε να τραβήσει κόσμο από παντού και κυρίως τους ανένταχτους και αριστερούς του ΝΑΙ. Με την κάθοδο του Χριστόφια η προσέλκυση αυτών των ψηφοφόρων έγινε πολύ δύσκολη. Για αυτό έπρεπε να αλλάξει στρατηγική και να επικεντρωθεί στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ καθώς και σε ανένταχτους του κέντρου. Ουσιαστικά ο ΔΗΣΥ τώρα θα αρχίσει να δουλεύει. Θα συσπειρώσει το 30% του καθώς κι ένα σημαντικό ποσοστό από το ΕΥΡΩΚΟ και μαζί με διάφορους από άλλους χώρους πιστεύω ο Κασουλίδης θα περάσει και θα έχουμε αναμέτρηση Κασουλίδη-Χριστόφια.

Lexi_penitas είπε...

Ίλλαντρε, αυτό είναι που εύχομαι και ενδόμυχα πιστεύω. Βλέπεις όμως, οι ρίζες αυτής της κάστας που μας κυβερνά πάνε τόσο βαθιά που ο κόσμος φοβάται ότι είναι αδύνατο να ξεριζωθεί.

Σταρχεία μου είπε...

Μόνη ελπίδα είναι να μην περάσει ο Τάσσος στο δεύτερο γύρο. Αν περάσει, δεν υπάρχει τρόπος να χάσει, δυστυχώς. Ο μόνος άλλος τρόπος είναι να συνασπιστούν ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ - μάλλον ουτοπικό ενδεχόμενο. Γι'αυτό άρχισα να πιστεύω ότι ακόμα κι αν ο Χριστόφιας περάσει πρώτος στον α΄ γύρο, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να ενδυναμωθεί κι ο Κασουλίδης. Το κακό είναι ότι όλοι προτιμούν τον Τάσσο ως δεύτερη επιλογή, και οι Ακελικοί και οι Συναγερμικοί.

Banana Republic Cyprus είπε...

Καταρχάς να λάβουμε υπόψην πως ακόμη η προεκλογική εκστρατεία δεν είχε αρχίσει καλά καλά όταν έγινε η δημοσπόκιση. Προηγήθηκε ένας νεκρός μήνας (αύγουστος) κι όμως η πτώση του Τάσσου συνεχίζεται όπως συνεχίζεται και η άνοδος του Χριστόφια. Να λάβουμε επίσης υπόψην πως οι μηχανισμοί των κομμάτων του ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ δεν έχουν αρχίσει ακόμη να βάζουν μπρος. Ο Κασουλίδης έχει ακόμη και τους χιλιάδες φοιτητές που θα φέρει από το εξωτερικό, που κάθε φορά αυτοί δίνουν ένα 1-2% ψήφους στον υποψήφιο που υποστηρίζει ο συναγερμός. Άλλο στοιχεία που πρέπει να δούμε, και για μένα είναι το πιο σημαντικό από όλα, είναι το σενάριο 2ο γύρου μεταξυ χριστόφια-τάσσου. ΕΛΑΧΙΣΤΗ η διαφορά. Κι αν καταφέρει ο Τζίμης να συσπυρώσει κι άλλο το κόμμα και τραβήξει κοντά του αυτούς που ψηφίζουν Τάσσο από την πρώτη κυριακή, τότε ο Τάσσος μάλλον χάννει. Προκαλεί εντύπωση επίσης πως σε αυτό το σενάριο φαίνεται πως πολλοί συναγερμικοί πάνε για λευκό, αλλά και αρκετοί (περισσότεροι από όσο περιμένε κανείς μας) πάει προς μεριά Χριστόφια. Χαρακτηριστική και η κάρτα της δημοσκόπισης που έλεγε πως ανάμεσα στους συναγερμικούς ο Χριστόφιας είναι 42% αποδεκτός ενώ ο Τάσσος 31%...

Unknown είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα έχετε πει. Αν ο Τάσσος περάσει στον δεύτερο γύρο τα πράματα είναι δύσκολα. Θα ήταν καλύτερα να έχουμε μια αναμέτρηση Κασουλίδη- Χριστόφια. Ο Τάσσος όταν περάσεις δυστυχώς ξαναβγαίνει.Και προσωπικά δεν αντέχω δεύτερη πενταετία Τάσσου θα τα παίξω....

Banana Republic Cyprus είπε...

Επίσης, μην ξεχνάτε πως η δημοσκόπιση έγινε μετά την "διακαναλική" του τάσσου, όπου ο κόσμος άκουσε μόνο τον έναν υποψήφιο, με τις βολίκές ερωτήσεις των πλείστων δημοσιογράφων που τον υποστηρίζουν. Κι όμως εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία ο Τάσσος. Κι αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψην. Υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ο Τάσσος να είχε ψηλώσει αντί να πέσει.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη