12 Μαρτίου 2007

Πετάω!!!



Η πρώτη μετακαλοκαιρινή πτήση που στον κατάλογο των επιβατών της περιλαμβάνει και το όνομα της αφεντομουτσουνάρας μου θα απογειωθεί κάποια ώρα αύριο το απόγευμα. Τελικός προορισμός Κωνσταντινούπολη ή όπως την γνωρίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος Ισταμπούλ. Ακόμα και εδώ ανακαλύπτω μαρτυρία για την επιμονή των Ελλήνων να μένουν στο παρελθόν. Λες και θα ξαναγυρίσει πίσω το παλιό όνομα. Γιατί τη Χο Τσι Μινγκ δεν την αναφέρουμε πια ως Σαϊκόγκ; Επειδη οι νέοι αφεντάδες πριν 33 τόσα χρόνια αποφάσισαν να της αλλάξουν το όνομα. Εμείς το χαβά μας. Κωνσταντινούπολη! Επειδή καποιος Ρωμαίος αυτοκράτορας πριν σχεδόν 1700 χρόνια αποφάσισε να της δώσει το όνομα του (ρωμαϊκό ήταν κι' αυτό, που στη συνέχεια το πήραν οι Ελληνες και το έκαναν ελληνικό). Ποτέ δεν αναγνωρίσαμε με ειλικρίνεια τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ της ιστορίας. Ποτέ δεν προσαρμοστήκαμε στο σύγχρονο τρόπο σκέψης. Είτε αυτό γινόταν το 1955, το 1959, το 1974, το 2004, ή το 2007. Εμείς εκεί! Στούρνοι, περιμένουμε τον μαρμαρωμένο Ρωμαίο βασιλιά να διώξει τους βάρβαρους απόγονους των Μογγόλων και να ξαναδόσει στη Πόλη την "Ελληνικότητα" της και το παλιό της όνομα.

Τέλος πάντων, με συνταξιδιώτες ζεύγος αγαπητών Τουρκοκυπρίων από τη Καρπασία οι οποίοι γνωρίζουν την Πόλη παθκιά-παθκιά ευελπιστούμε με την συμβία στις πέντε μέρες του ταξιδιού να γνωρίσουμε όχι μόνο τα αξιοθέατα αλλά και λίγο από το τρόπο ζωής αλλα κύρια τον τρόπο σκέψης των "βάρβαρων" γειτόνων μας. Υπόσχομαι στο αμέσως επόμενο ποστ να προσπαθήσω όσο πιο αντικειμενικά μπορέσω να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου. Για να είναι η περιγραφή όσο πιο πλήρης γίνεται παίρνω μαζί μου σημειωματάριο και ίσως χρειαστώ και τη βοήθεια της συμβίας....... (αδιαφορώντας για τα ανταλλάγματα που πιθανόν...... μάλλον σίγουρα...... θα απαιτήσει).

Τώρα αν με ρωτήσετε τι αναμένω θα έλεγα με αρκετή σιγουριά, που βασίζεται κυρίως στη πεποίθηση μου για την φιλόξενη νοοτροπία των γειτόνων "προαιώνιων εχθρών", αλλά και από αφηγήσεις άλλων φίλων που έκαναν την βόλτα πριν από μένα, ότι πέρα από την επίσκεψη σε μια πόλη που η ιστορία της έχει πάντα εξέχουσα θέση στις ιστορικές γνώσεις αλλά και στη καρδιά των συμπατριωτών μου, ότι θα δω μια από τα ίδια. Δήλαδή, ανθρώπους που η εγνοια τους είναι να βγεί το μεροκάματο, να βρεθεί καμιά ευκαιρία να την κάνουν, αρσενικά και θηλυκά να ψάχνουν το ταίρι, μαμάδες να βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους, ανθρώπους να ψάχνουν το νόημα της ζωής.

Ας μην προτρέχω. Όταν ξεκινούσα για Σκωτία, Αγγλία, για Ολλανδία, για Τσεχία, Ουγγαρία, κλπ, πιστέψτε με είχα πολύ πιο δυνατό σκίρτημα. Νιώθω ότι θα πάω σε μια κοντινή γειτονιά που δεν έτυχε να ξαναπάω. Θα δείξει!

22 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Καλό ταξίδι!

Ανώνυμος είπε...

Καλά να περάσετε

drakouna είπε...

Καλό ταξίδι. Άκουσα πολύ ωραία λόγια. Ελπίζω να περάσετε όμορφα.

AnTonymous είπε...

Καλό ταξίδι και καλή επιστροφή!

shashoura είπε...

kanonise,,,krata simeiwseis, gia nashies na grafeis pu 8arteis,,,lol,,,eee trava tzai kamia fwto ama laxei!!!
kaloooo, ta3iiidi.
:D

Ανώνυμος είπε...

oraia! kai pou poion aerodromio petate re file?
Kalo taksidi!

Aceras Anthropophorum είπε...

Ετσίλλησα να ξαναδώ ξανά τα σχόλια ακριβώς γιατί επερίμενα ότι κάποιος θα έβαλεν την τελευταίαν ερώτησην! Δεν έππεσα έξω. Αν απαντήσεις που το ένα Λεξιπένητα τότε είσαι βλήμμαν. Αν απαντήσεις που το άλλον τότε είσαι Προδότης. Αν δέν απαντήσεις τότε είσαι ύποπτος προδότης. Αν απαντήσεις δε που το άλλον μπορεί να σε περιμένει τζαι η αστυνομία να περάσεις που το οδόφραγμαν. Δέν έχεις άλλην επιλογήν πρέπει να πείς ψέματα, είτε από το έναν αεροδρόμιο ταξιδέψεις, είτε από το άλλον.

Ανώνυμος είπε...

file lexipenita kalo taxidi. euxomai na ppesei to aeroplano sou an petas pou to ercan tsiai na paeis sta anathema. an den ppesei to aeroplano sou, perkei toumpareis stin konstantinoupoli k pale paeis sta anathema. telos 8a ithela na sou pw GAMW TIN MANA SOU VROMOTOURKOSPORE

shashoura είπε...

xaxaaaaa!!
me to dikio tu o anonymous reee..
tespaa

the Idiot Mouflon είπε...

Ενδιαφέρον.

Ξέρω κάτι χιλιάδες αδελφούς Έλληνες που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην κατοχική Τουρκία. Άραγε να τους πιάννουν οι ευχές;

Greek Warrior είπε...

Καλά να περάσετε!

Αυπομονώ να ακούσω τα σχόλια και τις εντυπώσεις σου.

Ανώνυμος είπε...

Απευθύνομαι στον Ανώνυμο που είχε το θάρρος να κρατήσει την ταυτότητα του μυστική:

Η κριτική πρέπει να γίνεται επί των ιδεών, όχι αυτών που τις εκφράζουν.

Φυσικά εσύ δεν έκανες κριτική, έκανες ευχές για τερματισμό της ζωής κάποιου ανθρώπου που έχει (προφανώς) αντίθετες απόψεις από τις δικιές σου (και πολλών άλλων φυσικά, αλλά τι σε νοιάζει εσένα; Δικοί σου είναι;).

Και κλείνω με ένα τραγουδάκι:

"Δεν θα περαααααααα
Δεν θα περάσει ο φασισμόοοοος.."

zappa είπε...

Lexipenhta, η Κωσταντινούπολη είναι πανέμορφη, μαγική. Πριν απο δυο χρονια έκανα την κίνηση (ναι anonymus, είμαι προδότης, πήγα στην κατοχική Τουρκία, και μάλιστα μέσω Ερτζάν (βλέπεις άμα είσαι Έλληνας φοιτητής στην Κύπρο που το έχεις μεράκι να πηγαίνεις ταξίδια, η νομιμότητα είναι πολυτέλεια, και οι 50 λίρες ευκαιρία). Βασικά αυτό που με εντυπωσίασε, είναι εκείνο το μωσαϊκό ανθρώπων και πολιτισμών, που ζουν μαζί και αρμονικά (όσο αρμονικά μπορούν σε μια μητρόπολη 12 εκατομυρίων ψυχών)
Αρμένηδες, Λατίνοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Γιαπωνέζοι, Μογγόλοι,Έλληνες, Άραβες, Κόύρδοι, αλλά και χωρικοί από την Ανατολία και Κωσταντινουπολήτεσ, Αιθίωπες......
Αξίζει η βόλτα στην Αρμένικη συνοικία, στο Πέρα, στο Ταξίμ, αλλά και στις φτωχογειτονιές. Η Πόλη μου θύμησε πολλύ την παιδική μου ηλικία, όταν παίζαμε μπάλα άφοβα, και αράζαμε, στους δρόμους της Αθήνας. Βασικά η Πόλη είναι σαν την Αθήνα μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που έπαψε να υπάρχει΄κάπου γύρω στα μέσα του 90.....

Ανώνυμος είπε...

dld esi psychia ise eponimi?? i kritiki les prepei na ginete epi ton idewn...dld panw se pian idea prepei na kamw kritiki? egw prosopika en exw kanena provlima an kapoios thelei na paei konstantinoupoli, me geia tou me xara tou. to provlima mou ine o tropos pou to diafimizei k to olo "istoriko" logidrio. gia sena zappa ti na pw? les oti i poli ine ena mosaiko anthropwn pou zoun armonika. twra egw prepei na gelasw i na klapsw. k o makaritis o armenis o Xrant Ntik etsi enomize....

Ανώνυμος είπε...

Toulaxiston tzeinos eprospathouse...

The Idiot Mouflon

shashoura είπε...

Πήρε φωτιά το Κορδελιό
καίγονται τα μορτάκια
Γλεντάνε στο Καφέ Αμάν
ρωμιοί και χανουμάκια

Τσιφτετέλι, τσιφτετέλι
με λαμπάδιασες καημέ
Θα παλέψω μ' όποιον θέλει
για χατίρι σου, Φατμέ

Δώσ' μου καλέ τον φερετζέ
να το 'χω για μαντήλι
Γιατί ζηλεύω π' ακουμπά
στα κόκκινα σου χείλη

Τσιφτετέλι, τσιφτετέλι...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,

Επώνυμη δεν είμαι αλλά μέσω του μπλογκ μου μπορείς να βρεις πολλά στοιχεία μου.

Σ'αυτή την περίπτωση, αφού ρωτάς, κριτική θα κάνεις επί του "ο tropos pou to diafimizei k to olo "istoriko" logidrio". Αυτό είναι το επί των ιδεών. Εσύ έκανες προσωπική επίθεση η οποία ήταν ποταπή και θρασύτατη.

Αυτό το μπλογκ έχει ένα επίπεδο, στο οποίο οι διαφωνίες συζητούνται πολιτισμένα, και αφού σε φιλοξενεί οφείλεις να σεβαστείς αυτό το επίπεδο. Το κοσμητικά διακοσμημένο σου σχόλιο προσβάλει και τον ιδιοκτήτη του μπλογκ, αλλά και τους αναγνώστες του.

Lexi_penitas είπε...

Καλώς σας βρήκα φίλοι. Ηταν συγκλονιστικό το ταξίδι. Θα τα πω με όσο πιο πολλές λεπτομέρειες μπορώ στο νέο πόστ που ετοιμάζω. Στον ανώνυμο δεν θα απαντήσω με το ίδιο νόμισμα. Η μάνα του δεν μου φταίει σε τίποτε. Ισως να έχει κάποια ευθύνη για το ότι το βλαστάρι της βγήκε φασίστας. Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΒΡΙΣΩ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΚΑΝΕΝΟΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΑΝΩΝΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΥ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΟ-ΣΩΒΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΟΥ ΙΔΕΕΣ.

Ρε παιδια όσο βρισκόμουν στη Πόλη μου έρχονταν στο νου κάποια φασιστοειδή σαν τον τύπο που πέρασε απο δω για να βρίσει και έλεγα στον εαυτό μου πόσο κρίμα είναι να ζουν στο νεφέλωμα της πολιτικής τους πλάνης.

Ασερα, περίμενα και εγώ το ερώτημα και δεν διστάζω να πώ ότι βλήμα δεν είμαι και δεν θα κάνω ποτέ το χατήρι αυτών που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τις λίγες λογικές φωνές αυτού του τόπου. Φτάνει πια να τους αφήνουμε να κάνουν τα δικά τους. Στο κάτω κατω αυτοί τους έφεραν εδώ. Γιατί ζητάνε από εμάς τα ρέστα.

Νάστε καλά

AnTonymous είπε...

"Στο κάτω κατω αυτοί τους έφεραν εδώ. Γιατί ζητάνε από εμάς τα ρέστα."

Σε μιά πρόταση όλες οι απαντήσεις.

Ανώνυμος είπε...

anonyme nomizo jilato parakato..en se perni..
a..kai ani3e lio to mialoudaki sou kai stamata nase "narrow-minded"...
8a 8ela na tou po kialla alla opos ipe kai i phychia pio pano, edo ine a8ropoi pou exun kapio epipedo kai oxi san esena, apla enas klassikos kipreos pou dn exi idea pou tin istoria tis xwras tou kai apla petasi kotsanes, apla kai mono gia na pe3i ton e3ipno
euxaristo.

drakouna είπε...

Πάντως δεν μπορείς να πεις lexi_penitas. Απέκτησες και εσύ έναν anonymous accessorie να σε βρίζει.

Σου προσδίδει μια βαρύτητα, ένα κύρος :)

Ανώνυμος είπε...

η Πόλις ονομάζεται Κωνσταντινούπολη και όχι Ισταμπούλ,. Αυτο το αιχρο όνομα εδωσαν προσφατα το 1935 οι Γενιτσαροι Οθωμανοι στην Τουρκοπατημένη και σκλαβωμένη Πόλη.
Είναι απαράδεχτο Ελληνες να υιοθετούν την τουρκικη προπαγάνδα και προσπάθεια για αφελληνισμό.
πολλά έχει προξενήσει η μισητη χουντα στην Κύπρο με αποκορυφωμα την εισβολή του 74 και το θάνατο 3.οοο,αγνοούμενοι 2.000 σχεδον , 200.000 ξεριζωμένοι κ πόνος αβάσταχτος...
όμως ρε παιδια να μην κατηγορούμε καθετι ελληνικο σε αυτη τη γη και να βλεπουν οι εισβολείς κ να χαίρονται..να μην παίζουμε το παιχνιδι των Αγγλων με το διαιρει κ βασιλευε και την προσπάθεια για αφελληνισμο...

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη