21 Μαρτίου 2007

Γύρνα πίσω Αποστόλη, δυο ανθρώποι όλοι κι' όλοι........

Δεν έχω δοκιμάσει τις ικανότητες μου στην περιγραφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων. Τι να κάνω όμως, που στο προηγούμενο ποστ σας υποσχέθηκα να γράψω για το ταξίδι στη Πόλη. Έτσι θα επιχειρήσω το πόνημα. Συγχωρέστε μου τον ερασιτεχνισμό.

Πλατεία Ταξίμ. Τίποτε δεν φαίνεται να την συνδέει με τις αιματηρές οδομαχίες της Πρωτομαγιάς του 76. Τότε που μερικές εκαντοντάδες δημοκράτες διαδηλωτές έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των ακροβολιστών του παρακράτους και τη βία της αστυνομίας. Ανθρώπινοι χείμαρροι ξεχύνονται από και προς όλους τους δρόμους που οδηγούν εκεί. Η βροχή που πέφτει δυνατά, το κρύο και ο δυνατός ανεμος δεν φαίνεται να τους αποτρέπει από του να ολοκληρώσουν τα δρομολόγια τους. Από το παράθυρο του δωματίου μας στο ξενοδοχείο Ταξίμ Χιλλ οι καμινάδες των θερμάνσεων έκαναν πιο γκρίζο το συννεφιασμένο τοπίο και ίσα που μπορούσαμε να διακρίνουμε θολά την Ασιατική πλευρά της πόλης και τα καράβάκια στο Βόσπορο.

Η συμβία που μέσα από την TV έχει γυρίσει αμέτρητες φορές τα σοκάκια της Πόλης μέσα από τα ταξιδιωτικά της Τσόκλη, του Μαμαλάκη και άλλων, ήταν σίγουρη ότι η ταβέρνα που πήγαμε το βράδυ της άφιξης μας ήταν παλιό ελληνικό αρχοντικό. Από τα πεζούλια των παραθύρων και τα μπαλκόνια λέει, μπορείς να τα ξεχωρίσεις. Και είχε δίκιο! Μια παλιά ανάγλυφη διακοσμητική πέτρα στον τοίχο απέναντι από το τραπέζι μας, απεικόνιζε αρχαίο Έλληνα άνδρα με περικεφαλαία με την επιγραφή ΠΕΡΙΚΛΗΣ Σ'ΑΝΘΙΩΠΠΟΥ. Απομεινάρι μιας άλλης εποχής, όπως και η επιγραφή πάνω από την είσοδο του σπιτιού απέναντι που εγραφε "Τριάδας residence"......

Κατώτατος μισθός 150 κυπριακές λίρες. Όσα και οι δικές μας οι "μαυρούες". Δεν ήταν έκπληξη που το γκαρσόνι "κόλλησε" στον Τ/Κ φίλο μου ψάχνοντας νήμα που θα τον οδηγούσε στον κυπριακό κατεχόμενο "παράδεισο".

Η διαδρομή από το αεροδρόμιο, ίσως το μεγαλύτερο που έχω δεί, μας έδοσε την ευκαιρεία να δούμε από απόσταση την Αγιά Σοφιά, το Τοπ Καπί και άλλα φωτισμένα μνημεία, σε μια πόλη που μοιάζει να είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία του πλανήτη. Περιττό να σας πω ότι τα 20 περίπου λεπτά που κράτησε η διαδρομή, ήταν πραγματικός εφιάλτης για την συμβία που τρομοκρατήθηκε από τον τρόπο που οδηγούν. Σε κάποια στιγμή μάλιστα ένας πεζός ντυμένος στα μαύρα και αθέατος μέσα στη νύκτα, που προφανώς βαριόταν να πάει στη διάβαση που βρισκόταν πιο πέρα, παρά μπίρ κουκκουπούι να μας λαδώσει τον αριστερό μπροστινό τροχό. Από την μανούβρα που έκανε ο ατάραχος ταξιτζής μας και την ταχύτητα που είχαμε, λίγο έλειψε να αναποδογυριστούμε. Αμάν! Μας καταράστηκε βλέπεται ο ανώνυμος στο προηγούμενο ποστ, να πέσει το αεροπλάνο μας ή να τρακάρουμε και να κορτώσουμε νούρο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λείπει. Πήγε λέει στην Αυστρία για να τον τιμήσουν με το μετάλλιο κάποιου καρδινάλιου. Κρίμα. Άκουσα ότι δέχεται όλους τους Κύπριους που επισκέπτονται την Πόλη και επιθυμούν να τον δουν. Θα είχε ενδιαφέρον.

Η Πόλη έχει πολλά, μεγάλα, πλούσια και πεντακάθαρα συγκροτήματα καταστημάτων (shopping malls), στα οποία έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε οποιανδήποτε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Τίποτε δεν μαρτυρά την ταυτότητα του τόπου εκτός από τις καθοδηγητικές πινακίδες που είναι όλες στα τουρκικα, και την ομιλία των διπλανών σου. Την ίδια αίσθηση έχεις και όταν περπατάς σε κάποιο από τους εμπορικούς δρόμους, όπως στην Beyoglοu, ένα δρόμο με πολλά παλιά ελληνικά σπίτια, 2-3 εκκλησίες, και μόνιμα πλημμυρισμένο από χιλιάδες πεζούς, κουλουράδες, καστανάδες, λούστρους που συνθέτουν ένα μοναδικό ανθρώπινο μωσαϊκό.

Η ενδεδειγμένη επίσκεψη "προσκύνημα" στην Αγιά Σοφιά, πρέπει να πώ ότι μάλλον με απογοήτευσε. Η μεγαλοπρέπεια που φαινόταν στις φωτογραφίες που είχα δει δεν είναι πουθενά. Πέραν από το επιβλητικό της μεγεθος και την φοβερή αρχιτεκτονική της, είναι ένα ουσιαστικά άδειο οικοδόμημα ξεγυμνωμένο από τα ψηφιδωτά, τις εικόνες και όλα αυτά που φτιάχνουν την ατμόσφαιρα σε μια εκκλησιά και της δίνουν αίγλη. Ένα από τα ελάχιστα ψηφιδωτά που γλύτωσε φαίνεται στη φωτογραφία πιο πάνω. Επίσης οι μεταγενέστερες προσθήκες χάλασαν σε κάποιο βαθμό την αρμονία του αρχικού σχεδιόυ. Οι ξένοι προσέρχονταν ασταμάτητα, πλήρωναν περίπου 1.20 λιρες Κυπρου και περιηγούνταν τον χώρο που είναι σήμερα μουσειακός. Όλες και όλες μερικές δεκάδες φωτογραφίες σε κάποια μεριά του γυναικονίτη δεν καταφέρνουν να δόσουν στον επισκέπτη την εικόνα του παρελθόντος. Μάλλον καλύτερη δουλειά κάνει η φαντασία του καθενός και οι ιστορικές του γνώσεις.

Πρέπει όμως να μιλήσω για τους ανθρώπους, την συναναστροφή μας μαζί τους, τον χαρακτήρα τους, τα συναισθήματα μας. Αυτά στην επόμενη καταχώρηση.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Πρέπει όμως να μιλήσω για τους ανθρώπους, την συναναστροφή μας μαζί τους, τον χαρακτήρα τους, τα συναισθήματα μας. Αυτά στην επόμενη καταχώρηση"


Εν τούτο που καρτερούμε που σένα, όι να μας λαλείς για τα shopping malls :)

Καλωσόρισες φίλε

Ανώνυμος είπε...

1. Καλώς ορίσατε στο σπίτι σας (το δικό μου είναι σε άλλη χώρα).

2. Η Συμβία είναι ταλεντάρα.

3. Το φαΐ τι λέει;

4. Φαίνεται πως στην Πόλη καταφέρνουν να κρύβουν αποτελεσματικά το παρελθόν μέσα από τα αξιοθέατα τους.

5. Έναν τόπο τον κάνει ο κόσμος του. Περιμένουμε να ακούσουμε εντυπώσεις για τους περίφημους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης.

Mh Xeirotera είπε...

Den eixa parei xampari oti eixes epistrepsei agaphte Giannh :)

Ante kala grapsimata, tha se diavazo!

Xronia polla kiolas!

Ανώνυμος είπε...

Έρχομαι σε ρόλο ενοχλητικής γειτόνισσας:

Λες να μας κάνεις την τιμή να γράψεις κάτι τις;

Mh Xeirotera είπε...

Giannh epanilthes h' amfitalantevese!!!

Oxi, den thelo na se anxoso :)

Na eise kala!

Ανώνυμος είπε...

Got Pope, Need No Bart charliepatseas@yahoo.com Flushing NY

The Holy Father gone to Turkey to redeem and consecrate the Greeks,
so don't need no more soviet temples. Don't need no gyro blimpie Bart
when got a regular Pope without the diner attitude. My pop kept
hitting momma with a skillet on the head. Friends ended up in the
hospital after their pop beat them. Pops got drunk and ruined my
first car. Killed two cats and a dog, thrown out the window.
Neighbor drowned the canaries in ouzo, lit, ate them. Ma overdid
whip so she could give less pie. All our stuff came pilfered, with
logos. Greeks overcook all meat so no one knows is bad. Another
banned tenants flushing toilet paper. Waiters inpune sanitation
because "dirty is natural and healthy." Priests just answered "behave,
respect, tradition!" Now priest comes "no intercommunion!" Where was
he when we needed him to protect us from our crazy parents? Don't
sell me "educated Greeks" because we know all them Trojan Horse
cheated on the exams. Besides it's just TV repair school. Remember
all those jailed old disco Greeks, tax cheats to "protest" Jerome Ford
stopping the Trojan Horse in Chyprious? We can't get good jobs
because no one trusts Greeks, because of Trojan Horse. They always
faked reading Greek. That's why we borrowed regular Catholic books
instead of read Greek. Sure, we sacrifice to Greek myths three times
a year to please yiayia, and she's nun the wiser when we go to regular
Catholic Mass on Sundays when she bummed from bouzaki dances. Ain't
need no more Bart, just the regular Pope. That's why we all married
regular Catholic when we grew up. So they can trust us.

Ανώνυμος είπε...

Lexi_Penitas, pou eisai bre? Xathikes kai emeis se perimenoume!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Agapite File Lexi_Penita,

Meta apo poli kairo apofasisa kai ego na mpo stin parea sas.

Ti ginete pigame kai stin agia sofia;

I simvia ti ginete kala, dose polla xairetismata an kai tin gnorisa mia fora.

filika,
panis
(Salaminara ole)

Kaname website athlitiko me 30 dimosiografous. Mpes na mathaineis nea tis OMADARAS sou - www.24sports.com.cy

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω ΚΑΙ να είσαι καλά στην υγεία σου ΚΑΙ να μην έπεσε λογοκρισία.

Αγρινό Ηλίθιο

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι, σας γνωστοποιώ την, ανανεωμένη στις 22/2/08, ιστοσελίδα μου στο διαδίκτυο και σας παρακαλώ, εάν την κρίνετε κατάλληλη, να την προσθέσετε στους διαδείκτες σας, απλά και δωρεάν.....
Πραγματεύεται δε θέματα αποκωδικοποίησης....: σιωπής, ψυχής, θρησκειών, μυθολογιών,.....
αλλά και θέματα....: κοσμογονίας, θεογονίας, σχηματοποίησης λόγου,.....
Ευχαριστώ πολύ : Αλέξανδρος Ζήβας :
URL : www.siopi.gr

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη