9 Ιανουαρίου 2007

Μπιφτέκι Μικρασιάτικο με σκορδογιάουρτο σε ελληνική πίττα

Παίδες το μπλογκ αποφάσισε μετά από παλλαϊκή απαίτηση να δημοσιεύσει την συνταγή των μπιφτεκιών. Πρέπει να σας πληροφορήσω ότι η κατάσταση της συμβίας βελτιώθηκε σημαντικά από τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι θα δημοσιευτεί η συνταγή της στο διαδύκτιο.

Συνταγή πικάντική και άπαιχτη που συνόδευσε την προσφυγιά του 1922 και έφτασε στη συμβία μέσω τρίτης γενιάς μικρασιατών φίλων. Ευχαριστούμε την Τασία για τα ατέλειωτα λαρτομουστατζιάσματα!

Υλικά για 8 άτομα

1 κιλό κιμά μισό βοδινό, μισό χοιρινό.
(Ψιλοκομμένο, ΟΧΙ χοντροκομμένο και περασμένο 2 φορές. Μπορεί να χρειαστεί καυγάς με τον κρεοπώλη εδώ. Βαριούνται οι τεμπελχανάδες να αλλάζουν σίτα)
8 κουταλιές ελαιόλαδο
2 αυγά
6 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο
6 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
4-5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 μικρές ώριμες ντομάτες τριμμένες
1/2 καρβέλι ψωμί μπαγιάτικο, βρεγμένο και στιμμένο (χωρίς την κόρα)
4 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη.

4 κουταλάκια τσαγιού ρίγανη.
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο(μην το τσιγκουνευτείτε)

Παρασκευή

Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε ΚΑΛΑ όλα τα υλικά με ελάχιστο νερό μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα. Προσέχουμε η ζύμη να μην είναι χαλαρή γιατί το μπιφτέκι θα μας διαλυθεί στο ψήσιμο. Αν χρειαστεί να πήξει λίγο η ζύμη ρίχνουμε φρυγανιά. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο να σταθεί για 2-3 ώρες πριν πλάσουμε τα μπιφτέκια. Πλάθουμε τα μπιφτέκια σε σχήμα αυγοειδές με τρόπο που να χωράνε δύο κατά μήκος τυλιγμένα σε ελληνική πίττα.
Τα τοποθετούμε σε δίσκο και με ένα βουρτσάκι τα περνούμε με ελαιόλαδο και από τις δύο μεριές για να μην κολλήσουν στη σχάρα.

Τα ψήνουμε στο κάρβουνο (το προτείνω φανατικά), σε σχάρα ανοικτή και τα γυρίζουμε στην αρχή συνεχώς για να μην κολλήσουν. Επίσης στην αρχή τοποθετούμε τη σχάρα στο πιο ψηλό σημείο και αφού πια ξεφύγουμε τον κίνδυνο του κολλήματος την κατεβάζουμε.

Πίττες

Ελληνικές πίττες βρίσκουμε καταψυγμένες στις μεγάλες υπεραγορές. Τις περνάμε με ελαιόλαδο και από τις δύο μεριές και τις ψήνουμε στο κάρβουνο προσέχοντας να μην κοκαλώσουν. Πρέπει να μείνουν ευλύγιστες για να μπορούμε να τυλίξουμε το μπιφτέκι.

Σκορδογιάουρτο

Σε 500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, κατά προτίμηση Κρίστης, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό, 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες, ένα κουταλάκι του τσαγιού αλάτι και άσπρο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά.

3, 2, 1 πάμε

Απλώνουμε στην πίτα το σκορδογιάουρτο, τοποθετούμε 2 μπιφτέκια, λεπτές φέτες ντομάτας, κρεμμύδι (κατά προτίμηση), τυλίγουμε και απολαμβάνουμε. Προσωπικά προσθέτω μερικές σταγόνες Ταμπάσκο. ΚΟΛΑΣΗ!!!

13 σχόλια:

AnTonymous είπε...

Όπως το είπες,ΚΟΛΑΣΗ!!
Όποιος δεν την δοκιμάσει έχασε.

Greek Warrior είπε...

Μμμμμμμμμμμμμ! Έτρεξαν τα σάλια μου στα πλήκτρα του πληκτρολογίου. Πρέπει επειγόντως να αγοράσω τα υλικά και να το φτιάξω ASAP!
Να 'σαι καλά για την απίθανη συνταγή!

the bastard; unshaved. είπε...

ΑΜΑΝ!
επείνασα

sexandthenotsuchabigcity είπε...

exo mia simantiki aporia
ginetai na valeis mono xoirino keima?

Lexi_penitas είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Παιδιά, προσέχτε την ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διόρθωση στα υλικά. Με γκρίζα μεγάλα γράμματα!!! Συγγνώμη για το λάθος

Μίκα μου, γίνεται αλλά δεν θα είναι το ίδιο νόστιμο. Ούτε η υφή της ζύμης θα είναι η ίδια.

Συνοδευεται με κόκκινο κρασί ή μπύρα

Cheers

Psychia είπε...

Σλουρπ...

sexandthenotsuchabigcity είπε...

heh gia mena omos enne katholou nostimo otidipote periexei vodino i arni opotan otidipote den ta periexei eexei chances na einai pio nostimo!

pantos fenetai iperoxo. na peis tis wife oti molis xanarto agglia kai exo ora na mageirevo tha tin kamo! efxaristoume gia to feedback.

Mh Xeirotera είπε...

Sas efxaristume na eiste kala! Tora se sympathisa akoma perissotero. Exo th tash na psixanalio apo to fagito, nai exo ki auth th diastrofh!Paradigmatos xarin, den vazun oloi oi anthropoi to ladi sth salata me ton idio tropo, prosekse ke tha deis! Paroti den mu xei tixei (oute to efxome) mporo na "do" to Tasssso na kanei auth th kinish!!! Perastika mu.

the Idiot Mouflon είπε...

Λέξη.... μετά πρέπει να κάμεις ποστ για ασκήσεις με σκοπό την απώλεια αντιστοίχων θερμίδων... ε;

drakouna είπε...

Και για να κάνεις τα μπιφτέκια Σμυρνέικα, προσθέτεις αντί ρίγανη, Cumin (κύμινο).

Ωραία η συνταγή, αλλά με τόσο κρεμμύδι και σκόρδο θα είναι λες και κατάπιες Ναπάλμ. Τίθεται και θέμα επικοινωνίας με τον Έταιρο ή μήπως θα στέλλουμε sms??
:)

Lexi_penitas είπε...

Πρέπει να αναφέρεσαι στα σουτζουκάκια τα σμυρνέικα..

Πίστεψε με Δρακούνα μου το μωράκι θα το ευχαριστηθεί το μπιφτεκάκι του.

Εξάλλου αν φάτε και οι δυό με τον Εταίρο η επίδραση της ευωδιάς ελαχιστοποιείται. :)

Cheers

Unknown είπε...

για να ειναι κολαση,κολαση,ριχτε πριν τυλιξετε την πιττα λιγη παπρικα γλυκεια και λιγο μαιντανο ψιλοκομενο.Γιαννης ο...καλαμαρας

Unknown είπε...

έλεος....τα βλέπω διπλά από την πείνα που μου δημιούργησες....Θα γίνει σχετική εφαρμογή πολύ σύντομα.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη