30 Μαρτίου 2010

Επειδή ήταν κομμουνιστής

Το ακροδεξιό καθεστώς Μεταξά τον παρέδωσε φυλακισμένο στους Γερμανούς κατακτητές. Επειδή ήταν κομμουνιστής. Δραπέτευσε και τους πολέμησε. Το δοσίλογο μετεμφυλιακό καθεστώς της δεξιάς τον εκτέλεσε. Επειδή ήταν κομμουνιστής.

Ο Νίκος Μπελογιάννης έγινε σύμβολο για τους ανθρώπους που αγαπούν την ζωή και την ελευθερία. Για τους ασυμβίβαστους με το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Στα μπλογκς και αλλού θα βρείτε αμέτρητα αφιερώματα. Προσωπικά θα αναφέρω μόνο ότι ο μαζικός θρήνος και οι λυγμοί των θεατών στην προβολή της ταινίας "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" τριάντα χρόνια πριν, και 28 μετά από την δολοφονία του, χάραξαν ανεξίτηλα τη μνήμη μου όσο λίγα περαστικά γεγονότα.

Παρακολουθείστε τη συγκλονιστική απολογία του Μπελογιάννη στη δίκη παρωδία που οδήγησε στην άδικη καταδίκη και εκτέλεση του.



Εδώ το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη για τον υπέροχο Νίκο Μπελογιάννη



Τον ξέρουνε τα ελάτια, τα πλατάνια
ίδιος μ' αυτά, περήφανος, στητός
ηχούν απ' τη φωνή του τα ρουμάνια
μπρος για τη νίκη, για το Κόμμα εμπρός

Ο Μπελογιάννης ζει μες την καρδιά μας,
ο Μπελογιάννης ζει πα στις κορφές
ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας
στων τραγουδιών τις λέφτερες στροφές.

Ζει σ' όλους τους καιρούς, σ' όλους τους τόπους
το κάθε σπίτι, σπίτι του δικό.
Ζει ο Μπελογιάννης, ζει με τους ανθρώπους
που χτίζουν έναν κόσμο σοσιαλιστικό.

Και στο τραπέζι της χαράς της πρώτης
στη νίκη της ειρήνης τη γιορτή
ο Μπελογιάννης θάν' πανηγυριώτης
με κόκκινο γαρύφαλλο στ' αφτί.

29 Μαρτίου 2010

Oμαδική και ατομική ηλιθιότητα.

Έτσι για να απομακρυνθούμε λιγάκι από το συνεχές αυτομαστίγωμα είπα να πορευθούμε ολίγον βορειότερα. Συγκεκριμένα στη δυτική ακτή της Γηραιάς Αλβιώνας. Θα ταξιδέψουμε μέχρι το άστυ του Μάντσεστερ, όπου διέπρεψε ο ήρωας της πρώτης ιστορίας και όπου ζει και εργάζεται ο ήρωας της δεύτερης. Θα παραθέσω δυο παραδείγματα τα οποία με προβλημάτισαν και με εκνεύρισαν σαν γεγονότα και θα ζητήσω τη βοήθεια σας προκειμένου να ξεκαθαρίσω αν εγώ είμαι ο παράξενος ή κάποιοι άλλοι ομαδικά ή ατομικά. Λοιπόν για να μην καταντήσω να γράφω ατέλειωτες εισαγωγές όπως τον αγαπητό Άνευ Ορίων (άτε πάλε, δωρεάν διαφήμιση πελλέ μου), μπαίνω απευθείας στο θέμα.

Ο ήρωας της πρώτης ιστορίας λοιπόν είναι ο γνωστός ποδοσφαιριστής, μοντέλο, άνθρωπος της σόου-μπιζ, και σύζυγος της γνωστής Spice Girl, Βικτώριας. Είναι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Για να ξηγιώμαστε σωστά από την αρχή, δεν τα έχω με τον Ντέιβιντ όσο και αν μου ήταν αχώνευτος γιατί στη ποδοσφαιρική αρένα ήταν πάντα με τους αντιπάλους της αγαπημένης μου ομάδας. Τα έχω με τον κόσμο. Τα έχω με τους "δημοσιογράφους". Τα έχω με αυτούς που ταΐζουν εκατομμύρια ανθρώπους με κουτόχορτο καθημερινά. Κάντε φίλοι μου τον κόπο και πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι εδώ. Δεν θα μπω στον κόπο να μεταφράσω το κείμενο μιας που η τεράστια πλειοψηφία των αναγνωστών μου πιθανότατα γνωρίζει καλύτερα αγγλικά από μένα. Θα αναφέρω μόνο για αυτούς που βαριούνται να διαβάσουν τη παραπομπή, ότι ο κύριος Ντέιβιντ μετά από πρόσφατο τραυματισμό του δεν μπορεί να εμπλακεί σε σεξουαλική συνεύρεση με τη Βικτώρια. Και από τότε τρίζουν τα θεμέλια της Βρετανικής αυτοκρατορίας. Και από τότε τρέμουν οι Άλπεις και τα Ιμαλάια και απειλείται παγκόσμιο τσουνάμι. Και από τη στιγμή που έγινε γνωστό τίποτε από τα εκατομμύρια γεγονότα που συμβαίνουν κάθε λεπτό στον κόσμο δεν μπορεί να έχει περισσότερη σημασία. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αγαπητοί φίλοι η συγκεκριμένη είδηση στις 6:30 σήμερα το απόγευμα ήταν η πιο δημοφιλής είδηση στην ιστοσελίδα του Γιούροσπορτ-Γιαχού. Αφήνω την εξήγηση του φαινομένου στα ικανά μυαλά σας.

Η δεύτερη ιστορία είναι εδώ. Ο κύριος στη φωτογραφία είναι ο Εμμανουέλ Αντεπαγιόρ. Είναι επιθετικός ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτυ που κατάγεται από το Τόγκο. Πριν λιγότερο από 2 μήνες, βρισκόταν στο λεωφορείο που έπεσε θύμα ενέδρας από αντάρτες στην Αγκόλα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις επιβάτες του λεωφορείου. Το περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού κυπέλλου των Αφρικανικών εθνών. Και όμως αυτός ο τύπος εμφανίστηκε σε εκδήλωση στην Αγγλία φορώντας μπλούζα με στην οποία εικονιζόταν πυροβόλο όπλο. Εε λοιπόν, ζητώ εξήγηση.

ΥΓ: Κάποιοι χλευάζουν την εκδήλωση του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη παρομοιάζοντας την με πανηγύρι. Ξεχνούν όμως όταν πριν λίγους μήνες υπήρχαν δυσκολίες στο άνοιγμα του οδοφράγματος, η συμπεριφορά τους θύμιζε αρσενικό που έφαγε κλωτσιά στους όρχεις. Άντε ρε όρχεις που μας λέγατε ότι θα έπρεπε να κλείσουμε και τη Λήδρας. Θυμάστε ρε όρχεις;

25 Μαρτίου 2010

Που 'σαι Μπάρμπα-Γιάννη


Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Αντώνης Καλογιάννης 

Μόνο να γράφεις τ' όνομά σου
και 'κείνο το 'μαθες μισό
να συλλαβίζεις τα όνειρά σου
στο Άργος και στον Ιλισό

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλικάρια να κερνάς

Του κόσμου το στενό γεφύρι
θα το περάσουμε μαζί
θα 'ναι η καρδιά σου παραθύρι
τα λόγια σου παλιό κρασί

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλικάρια να κερνάς


Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη
δεν μας τά' γραψες καλά.
Δες ο Έλληνας τι κάνει
για ν' ανέβει πιο ψηλά.

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη
πάρε μαύρο γιαταγάνι
κι έλα στη ζωή μας πίσω
το στραβό να κάμεις ίσο.

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη
δεν μας τά' γραψες σωστά.
Το φιλότιμο δε φτάνει
για να πάει κανείς μπροστά.

Μπαρμπα-Γιάννη...

Μικρό και σεμνό αφιέρωμα σε αυτούς που μεγαλουργώντας έφτιαξαν τη σύγχρονη Ελλάδα για νάχουν κάποιοι ελεεινοί σήμερα να χαλούν :(

24 Μαρτίου 2010

Και τα κάρβουνα δωρεάν!

Για όσους δεν έτυχε να το γνωρίζουν, σας γνωστοποιώ επισήμως ότι μια από τις λίγες αδυναμίες του κατά άλλα σταθερού, αυστηρού πειθαρχημένου και αταλάντευτου χαρακτήρα μου, είναι η μπύρα. Ξανθιά, μελαχρινή ή μαύρη, πάντα βρίσκει μια θέση στη καρδιά μου, εεε... στη κοιλιά μου ήθελα να πω!

Η αγάπη μου για τη μπύρα αλλά περισσότερο η εκτίμηση μου στον Πάμπο που θα σας συστήσω σε λίγο, με έσπρωξε να γράψω διαφημιστικό ποστ για πρώτη φορά σε αυτό το μπλογκ.

Το σημερινό ποστ λοιπόν είναι για το πρώτο στη Κύπρο μαγαζί το οποίο εμπορεύεται αποκλειστικά μπύρες και παρελκόμενα. Το μαγαζί ονομάζεται All About Beer και βρίσκεται στη Λεμεσό δίπλα από την υπεραγορά Debenhams Apollo. Φτιαγμένο με πολύ γούστο και μεράκι από τον Πάμπο (αυτόν καλέ που σας έλεγα πιο πάνω), υπόσχεται να ικανοποιήσει τα γούστα και τα βίτσια κάθε μπυρόφιλου αλλά και κάθε wannabe μπυρόφιλου.

Προσφέρει πάνω από 200 διαφορετικές μπύρες, ποτήρια και άλλα αξεσσουάρ. Καλός γνώστης των μυστικών της μπύρας ο Πάμπος, είναι πάντα πρόθυμος να σας βοηθήσει να επιλέξετε την μπύρα που θα ταιριάζει στη περίπτωση σας.

Πάνω απ΄ όλα όμως ρίξετε μια ματιά στις εξωφρενικές προσφορές του και είμαι σίγουρος ότι θα σπεύσετε ταχέως στο μπυρομάγαζο.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε όλες τις προσφορές τις οποίες δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά αλλού.

Πρέπει να προσθέσω ότι θεωρώ σωστό και επιβεβλημένο, ο σωστός καταναλωτής να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εξειδικευμένων καταστημάτων από σωστούς επαγγελματίες. Στην Κύπρο της ισοπέδωσης και της παντοκρατορίας των υπεραγορών, είναι καιρός να ξαναγυρίσουμε στην ζεστή σχέση που προσφέρει το μικρομάγαζο και το κέρασμα μιας παγωμένης από τον φίλο Πάμπο.


Μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στην ιστοσελίδα http://www.allaboutbeer.net/

23 Μαρτίου 2010

Έλα Απόστολε Αντρέα μου!

  • Breaking News: Ο Φούλης δεν έμεινε ΚΑΘΟΛΟΥ ευχαριστημένος με τη συνέντευξη του προέδρου. Το ΑΚΕΛ είναι ΠΛΗΡΩΣ ικανοποιημένο από τη συνέντευξη του προέδρου. Ερώτηση: Το μαύρο και το άσπρο είναι τα μόνα χρώματα που αναγνωρίζουν οι Κυπραίοι πολιτικοί; Και αν είναι δυνατόν, αυτά να θεωρούνται ειδήσεις. Μόνο στη Κύπρο

  • Σαν να τζιαι ησυχάσαν τα κοπέλλια της ΔΗΚΟικής αντιπολίτευσης; Γιατί άραγε;

  • Ακούσετε για εθκιεβάσετε κανέναν εκτός που τους Χριστοφογουοτσιανούς, που καλωσόρισε την επιστροφή του Λιλλήκα;

  • Μακροχρόνια η μόνη σωτηρία για να μη ξεραθεί η Κύπρος είναι το νερό από τη Τουρκία. Με τα μυαλά που κουβαλούν μερικοί όχι μόνο το Κυπριακό δεν θα λυθεί ποτέ, αλλά και η Κύπρος θα ξεράνει. Εννοείτε, ελληνική τζι' ας εν τζιαι ποζαύλιν!

  • Αρχιεπισκοπικού DNA μετάλλαξη. Μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω τη αλλαγή στη συμπεριφορά του προκαθήμενου. Καλού κακού ας πάει να τσιακκαριστεί. Λαλείτε να μας φκει νενέκκος;

  • Διαβάζω "..σε κατάθεσή του ο ισοβίτης εμπλέκει τους δύο συλληφθέντες στις δύο υποθέσεις". Ο Κίτας καθοδηγεί τις έρευνες για τη κλοπή της σωρού του Τάσσου και της δολοφονίας Χατζηκωστή. Φτού μας!

  • Γ. Καρατζαφέρης: «Η Ελλάδα έχει καρκίνο» ...καλώς τον ογκολόγο!

  • Είδετε τον φίλο μας τον Μιχάλη Μιχαήλ, ντυμένο μάγο; Αν όχι πηγαίνετε εδώ. Εγώ πάντως ακόμα γελώ. Μπορεί η συμπεριφορά των κοπελλιών της "επιτροπής" να θυμίζει φασιστοτραμπούκους συχνά πυκνά, αλλά κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ευρηματικότητα τους. 
  • Περάστε τζιαι ποδά. Ο Αγρινός κτυπά τα ρέστα του!

    12 Μαρτίου 2010

    ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ καταποντίστηκαν

    Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στο ΤΕΠΑΚ μιλούν από μόνα τους. Οι νέοι της Κύπρου μαύρισαν (για ακόμα μια φορά) την εθνικιστική αρλουμπολογία και τις διχοτομικές κλανιές των κομμάτων ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ. Να βάλουν τζ' οι θκυο τον πούντον τους εν ιφτάννουν ούτε 10%.

    Αποτελέσματα
    Έγκυρα ψηφοδέλτια 1005
    Προοδευτική 438 ψήφους ποσοστό 43,58%, 9 έδρες.
    Πρωτοπορία, 403 ψήφους ποσοστό 40,10%, 8 έδρες.
    Ανεξάρτητοι   74 ψήφους ποσοστό   7,36%,  2 έδρες.
    Αναγέννηση   64 ψήφους ποσοστό   6,36%   1 έδρα.
    Αγώνας          26 ψήφους ποσοστό   2,59%,  1 έδρα.

    No further comments

    10 Μαρτίου 2010

    Συλλογή υπογραφών για την αποδέσμευση κονδυλίων για τον πολιτισμό

    Πατήστε το εικονίδιο για να σας μεταφέρει στο σχετικό petition

    Οι άρχοντες μας για ακόμα μια φορά συμπεριφέρονται στον πολιτισμό σαν να είναι ο φτωχός συγγενής. Οι φορείς του πολιτισμού χρειάζονται και τη δική μας στήριξη. Συνυπογράψτε το κείμενο με το αίτημα τους για αποδέσμευση των κονδυλίων για τον πολιτισμό που καθυστερεί απαράδεκτα στις σχετικές επιτροπές της βουλής.

    Προς
    Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων
    και Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Παιδείας

    Λεμεσός, 1Φεβρουαρίου, 2010

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Εμείς οι οργανωμένοι φορείς Πολιτισμού, που χορηγούμαστε, κυρίως, από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη διοργάνωση των πλείστων εκδηλώσεών μας, αντιμετωπίζουμε σοβαρότατες δυσκολίες για δεύτερη συνεχή χρονιά. Επιτρέψετέ μας, λοιπόν, να σας γνωστοποιήσουμε τους λόγους.

    Η καθυστέρηση που προκαλείται στην έγκριση των κονδυλίων για τον πολιτισμό, από την Ολομέλεια της Βουλής, επηρεάζει, δυσμενώς, τη δυνατότητα λειτουργίας μας αφού μένουμε εκτεθειμένοι (για εργασίες και υπηρεσίες τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει από τον ιδιωτικό τομέα) τόσο για δραστηριότητες του 2009, όσο και για άλλες που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του τρέχοντος έτους.

    Αυτή η καθυστέρηση στη ροή παραχώρησης των εγκεκριμένων χορηγιών παρατηρήθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία μας βρήκε απροετοίμαστους με αποτέλεσμα να αντεπεξέλθουμε των ειλημμένων υποχρεώσεών μας, όχι χωρίς συνέπειες. Δυστυχώς, πληροφορηθήκαμε πως η ίδια καθυστέρηση θα προκύψει και φέτος, λόγω της συνεχιζόμενης εξέτασης του θέματος στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

    Δεν αμφιβάλλουμε, ποσώς, ότι η Βουλή μας επιτελεί ορθά το έργο της ελέγχοντας τη λειτουργία των κρατικών τμημάτων όμως, ταυτόχρονα, θεωρούμε πως ο συνολικός χρόνος που απαιτείται δυσχεραίνει σωρεία μη κερδοσκοπικών φορέων πολιτισμού στην ομαλή λειτουργία τους. Ως αποτέλεσμα τούτου πλήττεται άμεσα η πολιτιστική ανάπτυξη αλλά και η απασχόληση και συμμετοχή σεβαστού αριθμού ατόμων (καλλιτεχνών, τεχνικών κ.ά.), χωρίς τη συμμετοχή και υποστήριξη των οποίων οι περισσότερες εκδηλώσεις δεν μπορούν καν να πραγματοποιηθούν.

    Ως εκ τούτου, ζητούμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να επισπεύσει, όσο είναι δυνατόν, την έγκριση των σχετικών κρατικών κονδυλίων για τον πολιτισμό, από τα οποία η δράση μας είναι, σχεδόν αποκλειστικά, εξαρτημένη, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης όπου ο ιδιωτικός τομέας και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι φειδωλά και ανεπαρκή σε χορηγίες.

    Είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για περαιτέρω επεξηγήσεις και διευκρινίσεις.

    Με εκτίμηση

    Οι υπογράφοντες

    Related Posts with Thumbnails

    Έλα στην παρέα μας

    Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

    Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη