16 Ιουνίου 2009

Συμφέρει στον Χριστόφια να προκαλέσει τη ρήξη!

Αφορμή μου έδωσε η προτροπή της Λεμέσιας στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο μπλογκ του Τρίμη.

Αν ο Χριστόφιας επικοινωνιακά εξακολουθήσει να ακροβατεί μεταξύ του "θέλουμε λύση" αλλά να μεν κακοφανίσουμε τζιαι τους απορριπτικούς συμμάχους μας, ΖΗΤΩ που καήκαμε!

Ευχής έργο θα ήταν η συνεπατζιά να κάμει ένα νέο κόμμα όπως είναι η βούληση πολλών στελεχών της. Τότε το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και τα χέρια (και τα χείλη και η γλώσσα) του προέδρου θα λυθούν. Αν όμως όχι, τότε θα πρέπει να στραφεί προς καθαρές λύσεις (αφού και το σύνθημα είναι επίκαιρο). Να βγει με θάρρος τζιαι να πει ότι "Εγώ προχωρώ και όστις θέλει οπίσω μου ελθείν"

Άκου να τον κατηγορούν ότι δεν ακολουθεί το πρόγραμμα του ΔΗΚΟ τζιαι να μεν μιλά. Εννεν για τούτο που στις μετρήσεις η πολιτική του στο κυπριακό δεν εγκρίνεται από την πλειοψηφία των πολιτών; Όση σύγχυση προκαλεί το ΔΗΚΟ με τη στάση του έναντι στη κυβέρνηση άλλη τόση προκαλεί και η ανοχή του προεδρικού και η προσπάθεια του να ρίχνει το θέμα στα μαλακά πολλές φορές μάλιστα προσπαθώντας να μας πείσουν ότι δεν είναι καν θέμα.

Σαν πολίτης που εψήφισα τον Δημήτρη Χριστόφια με βάση το πρόγραμμα και τις θέσεις που παρουσίασε στο λαό, απαιτώ την αταλάντευτη προσήλωση του στις υποσχέσεις που μου έδωσε. Να παρετήσει τούτα τα κλώσματα τζιαι τα πουττέματα τζιαι να φκει δυναμικά να δόκει το μήνυμα ότι τζείνον εψήφισεν ο λαός τζιαι θα σταθεί στο ύψος που τον θέλουν οι πολίτες ειδεμή το παιγνίδι εχάθηκεν που σιέριν.

Μια τέτοια αντιμετώπιση του απορριπτικού μετώπου θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο χώρο των λεγόμενων σκληρών του κυπριακού. Θα επιταχύνει τις διεργασίες ίδρυσης ενός νέου κόμματος με καθαρή και πολύ σκληρότερη γραμμή ενάντια στις προσπάθειες λύσης, πολύ πιο ακραία από εκείνη που σήμερα υψώνουν κρατώντας ίσως κάποια προσχήματα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι θέσεις θα είναι διακριτές και θα μπει ένα τέρμα στο «παίζω – δεν παίζω».

Ο Χριστόφιας δεν πρέπει να ανησυχεί ότι μια τέτοια κίνηση θα συμπαρασύρει σύσσωμο το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ στην αντίπερα όχθη. Και οι πιθανότητες ο Κάρογιαν με το Μάρκο να κρατήσουν το ΔΗΚΟ σε μια πιο μετριοπαθή γραμμή αν απαλλαγούν από τα Παπαδοπουλοκενεβεζούθκια είναι σχεδόν σίγουρες. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ίσως και η χρυσή ευκαιρία για τον Ομήρου να απογαλακτιστεί από τον Λυσσαρίδη. Ίσως και η ευκαιρία που περιμένει ο Λιλλήκκας...

Και ένα τελευταίο. Δεν θα ήθελε ο Χριστόφιας η κρίση να φτάσει στη κορύφωση της πριν και κατά το δημοψήφισμα (αν έρθει). Ας την προκαλέσει τώρα για να δοθεί ο χρόνος να εκτονωθούν τα πάθη και να ξεκαθαρίσει η σύγχυση που αναπόφευκτα θα προκαλέσει.

Άμα οι φαιδροί αντιμετωπιστούν με τον ανάλογο δυναμισμό, τίποτε δεν μπορούν να κάμουν. Αλλά βρίσκουν τζιαι κάμνουν. Αν είχαμε ούλλον τον χρόνο στη διάθεση μας ίσως να δικαιολογούσα τη τακτική του Προέδρου. Αλλά ο χρόνος λείφκει....

10 σχόλια:

Chrys είπε...

εφανταστηκες να πάμε σε δημοψήφισμα με σχέδιο που θα έχουμε ετοιμάσει εμείς (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) και να το απορρίψουμε;

Τότε θα μας πουν οι ξένοι: "Ατε παρετατε μας. Λύστε το υδατικό που εν πιο εύκολο πρόβλημα!"

Αν δεν κάμνω λάθος ο Παπαπέτρου είπε κάποτε για το Χριστόφια "είτε θα το λύσει είτε θα διχοτομήσει τη Κύπρο"

Λεμέσια είπε...

"Αν ο Χριστόφιας επικοινωνιακά εξακολουθήσει να ακροβατεί μεταξύ του "θέλουμε λύση" αλλά να μεν κακοφανίσουμε τζιαι τους απορριπτικούς συμμάχους μας, ΖΗΤΩ που καήκαμε!"

"Ο χρόνος λείφκει.."

Τί άλλο να προσθέσει κανείς; Τα είπες όλα, Λεξηπένητα...

the Idiot Mouflon είπε...

Μάνα μου ρε τους κερατούκληδες!

Lexi_penitas είπε...

Αγρινό, ποιους απ' όλους;

MARINOS είπε...

Φίλε, αν και μπορεί να μην συμφωνώ πάντα με τις θέσεις σου, συμφωνώ και εγω μαζί σου πως η θολή και αντιφατική εικόνα του ΔΗΚΟ δεν βοηθά τον Πρόεδρο στις διαπραγματευσεις.

Και πως το ΔΗΚΟ θα πρέπει επιτέλους να πάρει μια καθαρή θέση. Δεν μπορεί να ανήκει στην κυβέρνηση και να μην επιστεύεται τον πρόεδρο , ούτε και μπορεί να δίνει την εικόνα πως ψάχνει την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Πρόεδρο ενόσω ταυτόχρονα απολαμβάνει τα καλά της εξουσίας.

Εαν όντως το ΔΗΚΟ θέλει να είναι πειστικό για αυτά που λέει , θα πρέπει να μας πει καθαρά τις θέσεις του.

Ο Χριστόφιας, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό (και αυτό το επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις).

Αυτό που θα πρέπει, όμως, κατά τη γνώμη μου να προσέξει, είναι την ποσότητα και την ποιότητα του δημόσιου λόγου του.

Το σενάριο της ρήξης , πάντως, εαν γίνει δεν θα πρέπει να έχει ως υποκινητή τον Πρόεδρο. Γιατί τότε θα τον κάνει μέρος του προβλήματος. Ενω σήμερα το πρόβλημα είναι η ίδια η ιδεολογική σύγχιση του Κέντρου.

kyriakos είπε...

Τα είχαμε ξανασυζητήσει νομίζω αυτά και προσωπικά κατέληξα ότι


Το ενδεχόμενο να διαλυθεί το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και να προχωρήσουν σε συνένωση του μεσαίου χώρου με ένα νέο κόμμα το θεωρώ εξαιρετικά εξαιρετικά απομακρυσμένο. Το Δηκο δεν είναι δικό του Νικόλα άσχετα με το τι πιστεύει ο ίδιος
ΑΡΑ κατεμέ
Οσο υπάρχουν τα Κόμματα που ονομάζονται ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ καλά κάμνει ο Πρόεδρος και τους κρατά που κοντά.. Σε περίπτωση κάποιας συμφωνίας όλο και κάποιοι απο το Δηκο και την ΕΔΕΚ θα πορευτούν μαζί με τον πρόεδρο.
Το είδαμε άλλωστε και παλαιότερα, Αλλη βαρύτητα έχει ο λόγος του προέδρου και άλλη των κομματικών αρχηγών.

Τώρα αν η συνοπαρτζιά αποφασίσει και αποσχιστεί απο το ΔΗΚΟ και πάει και ιδρύσει ένα νέο Κόμμα ακόμη καλύτερα..

Meropi είπε...

Βλέπω ότι σιγά σιγά και η Κύπρος μιμείται την Ελλάδα στην πολιτική. Οι γόνοι κληρονομούν το κόμμα. Δεν μου έκανε καλή εντύπωση η εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου σε ηγετική θέση στο κόμμα (το ΔΗΚΟ).
Ελπίζω κι εγώ να απογαλακτιστεί το ΔΗΚΟ από τον Παπαδόπουλο και η ΕΔΕΚ από το Λυσσαρίδη. Στην τελευταία περίπτωση καλύτερα να του κακοφανεί του ηλικιωμένου πολιτικού, παρά να σέρνεται ολόκληρο κόμμα πίσω από το γεροντικό πείσμα.

Λεμέσια είπε...

Κυριάκο,
διαβάζω και ξαναδιαβάζω αυτό που έγραψες και προσπαθώ να καταλάβω γιατί κατέληξες σε αυτό το συμπέρασμα:
"...καλά κάμνει ο Πρόεδρος και τους κρατά που κοντά.. Σε περίπτωση κάποιας συμφωνίας όλο και κάποιοι απο το Δηκο και την ΕΔΕΚ θα πορευτούν μαζί με τον πρόεδρο."

Κατ' εμένα, όποιος "κρατά που κοντά" το ΔΗΚΟ, το κάνει με σκοπό τις κομματικές συμμαχίες και τη διατήρηση (ΑΚΕΛ) ή την αναρρίχηση (ΔΗΣΥ) στην εξουσία. Δυστυχώς, αυτό το κομματίδιο που θέλει να λέγεται "Κέντρο", αποτελεί (μεταπολεμικά) το ρυθμιστή για τους κυβερνητικούς συνασπισμούς από τον καιρό της ίδρυσης του. Η απομάκρυνση τους από την κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου, θα ωφελούσε όχι μόνο τις εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Κατ' αρχάς, θ' αναγκαζόταν το ΑΚΕΛ να χειραφετηθεί επιτέλους και να προχωρήσει στον εσωκομματικό του εκσυγχρονισμό. Ακριβώς ό,τι συνέβηκε και με το ΔΗΣΥ. Δεν ήταν τυχαίο, ότι στις περυσινές προεδρικές, πολλοί Συναγερμικοί ετοιμάζονταν να ψηφίσουν Χριστόφια, σε περίπτωση αποκλεισμού του Κασουλίδη στον 2ο γύρο. Η ανοχή του Κύπριου Πολίτη απέναντι στο ΔΗΚΟ έχει φτάσει σε οριακά σημεία πια. Επ' ευκαιρίας, να τονίσω, ότι υπάρχουν εξαιρέσεις (Μάρκος Κυπριανού π.χ), οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα...Δεν είναι κρίμα κι άδικο ένας τέτοιος άνθρωπος να πολιτεύεται με το ΔΗΚΟ;

Συμφωνώ με αυτό που έγραψες στο τέλος: "Τώρα αν η συνοπαρτζιά αποφασίσει και αποσχιστεί απο το ΔΗΚΟ και πάει και ιδρύσει ένα νέο Κόμμα ακόμη καλύτερα.."

Όμως τα ερωτήματα μου για το

"...καλά κάμνει ο Πρόεδρος και τους κρατά που κοντά.."

παραμένουν...

Έστω κι αν κάποιοι πορευτούν με τον Πρόεδρο (δηλαδή υπέρ της λύσης), μέχρι τότε η ζημιά και οι διαταραχές που θα προκαλούν, όντας στην κυβέρνηση, θα είναι μεγαλύτερες. Απόδειξη, ότι τώρα έχουμε του κόσμου τα προβλήματα, ΣΥΝ τις συνομιλίες που προχωρούν στην τελική τους φάση κι εμείς ασχολούμαστε με το τι θα κάμει το ΔΗΚΟ!!! Ας λύσουν πρώτα τα προβλήματα τους, για το τι ιδεολογία έχουν, για το που ανήκουν, για το ποια θέση έχουν πάνω στο κυπριακό και ΜΕΤΑ ας αποφασίσει ο πολίτης, αν τους θέλει ή όχι στην κυβέρνηση. Οι τελευταίες δύο απανωτές εκλογικές ήττες μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο. Κι αυτό ας το λάβουν υπόψη ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο Άντρος Κυπριανού, αλλά ΚΑΙ ο Νίκος Αναστασιάδης...

Aceras Anthropophorum είπε...

Λέξιπένητα δεν ιστέκουν τα επιχειρήματα που βάλλεις κάτω. Θα ήταν οι ανυσηχίες σου τζιαι η βιασύνη σου δικαιολογιμένες εάν η πολιτική του Χριστόφκια στο Κυπριακόν επιρεάζετουν που τον απορριπτισμόν. Δεν νομίζω ρε φίλε. Εγώ δεν έχω τίποτε να καταλογήσω του Χριστόφκια για το παρατράβημαν των συνομηλιών. Έτο, για κάποιον λόγον η Τουρκία είπεν του Τταλά θα πάεις τζιειαμαί τζιαι δεν θα προτείνεις τίποτε, θα βάλλεις πιό σκληρές θέσεις που το σκέδιον Ανάν, τζιαι θα τραβήσεις το πράμαν ώς τον Οκτόβρην του 2009 τζιαι θωρούμεν τι θα γενεί (ούτε ο ίδιος ο Τταλάς δεν φαίνεται να ξέρει τι θα γενεί).

Τζιειαμαί εν το κύριον πρόβλημαν τζιαι όχι στους δικούς μας απορριπτικούς. Υπομονήν τζιαι άς ελπίσουμεν ότι οι διαλλακτικοί στην Τουρκίαν θα επιπλεύσουν όταν θα μπούν σε πραγματικήν διαδικασίαν πάρε δώσε.

Σχετικά με την διαχείρησην του κέντρου συμφωνώ με την άποψην του Μαρίνου. Το κέντρον της Κύπρου είναι σίγουρα οι Μακαριακοί που κρατούν την κουτάλαν που το εξήντα, είναι τζιαι παιθκιά τους που εδιορήσαν τζιαι κληρονομούν τωρά ο ένας μετά τον άλλον τες θέσεις γεννικού διευθυντή, είναι τα αγγόνια τους που εβάλαν τζιαι βάλλουν με μάστερς τζιαι δοχτοράτα εξ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ ωσάν ανερχόμενα αστέρια με μέλλον, είναι όμως τζιαι πολλοί διαλλακτικοί, μετριοπαθής αθρώποι που δεν πειράζουν κανέναν με το να σκέφτουνται μόνον την πούγκαν τους τζιαι την θεσούλλαν. Το ότι το ΔΗΚΟ (τζιαι η Εδέκ που δεν πάει πισω) βάλλει για φερετζιέν σε τούτην ούλλην την βρώμαν τζιαι την δυσωδίαν έναν αντικατοχικόν σεντόνιν με την Κύπρον μοιρασμένην που τρέσιει γαίματα τζιαι γράφει πάνω δεν ξεχνώ δεν πρέπει να μας απασχολεί τζιαι πολλά. Τον ίδιον φερετζιέν χρησημοποιεί το Τασσούιν για να ξικοκκονήσει τον άλλον υιόν προέδρου τζιαι ο Κολοκασίδης για να ασσιχτηρήσει τον Αρμένην που του φαίνεται εύκολη λία (εν πον ιξέρει μάνα μου τους Αρμένηες είντα άξια πλάσματα είναι).

Πολλοί φιλήσηχοι θεσάκηδες που δεν ιβλάφτουν κανέναν με την ατομικιστικήν μικρότηταν τους μπορεί αν τους πείσουν οι δυνάμεις που θέλουν λύσην ότι η ομοσπονδία δεν θα βάλει σε κίνδυνον.

ΑΚΕΛ + ΔΗΣΥ = 70
- (Θεοχάρους + Ουράνιος)=65
+ μετριοπαθές κέντρον = 76%

Όταν δίπλα τους το όνειρο, η ζωή και το φώς είναι σίγουρον τζιαι δυνατόν, αυτοί στο κουφάρι τους δεν νομίζω ότι θα μείνουν κλεισμένοι εντός.

Εγώ κρίνω σωστόν το σκάκι που παίζει ο Δικομήτης. Έτο, τα μακρά κοντά ήρτασιν τζιαι θα δούμεν.

kyriakos είπε...

Κοίτα δεν είμαι απόλυτος στη τοποθέτηση μου εξάλλου αρχικά ήθελα και γω να τους διώξει, απο τον καιρό της 8ης Ιουλίου, Ομως δεν τους έδιωξε, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.. Ο Χριστόφιας πήρε ένα ρίσκο. Αν οι συνομιλίες κρατήσουν για πολύ ακόμη και πλησιάσουν οι εκλογές δεν πρόκειται να πάμε σε δημοψήφισμα όταν θα τελιώνει η θητεία Χριστόφια και ο Δήκο θα την κάνει ούτως η άλλως με ελαφρά πηδηματάκια απο την συγκυβέρνηση, όπως την έκανε και το ΑΚΕΛ. ΟΜΩΣ αν μία στο εκατομμύριο πάμε σε δημοψήφισμα σύντομα θα είναι πιο εύκολο κάποια κομματικά στελέχη να υποστηρίξουν τον πρόεδρο όπως πχ Ο Κυπριανού και όσο να ναι, πιστεύω πως κάποιους Δηικοΐκούς θα τους παρασύρει μαζί του. (συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ο Κυπριανού αδικείται στο ΔΗΚΟ)

Αν το Δήκο και η Εδεκ εκδιωχθούν απο την κυβέρνηση απο τώρα τότε η κατάσταση θα γίνει κυριολεκτικά αχαλίνωτη και θα τορπιλίσουν 100% τις συνομιλίες προτού καν αυτές καταλήξουν οπουδήποτε.. Η καρέκλα λειτουργεί δηλαδή περίπου ως χαλινάρι στις βλακείες που εκστομίζουν.
Οχι πως δεν τις εκστομίζουν ούτως η άλλιως αλλά πιστεύω ότι αν ήταν εκτός κυβέρνησης τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Θέλω να πιστεύω ότι όταν θα μπούμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και καταφέρουμε να πετύχουμε με τις συνομιλίες κάποιο χρονοδιάγραμμα κατάργησης των επεμβατικών δικαιωμάτων καθώς και την πλήρη αποστασιοποίησή χωρίς την παραμονή του πυρήνα 900χ600 ίσως να συνετιστούν και θα στηρίξουν τον πρόεδρο.

Αυτά είναι πράγματα που πιστεύω μπορούν να γίνουν. (σοβαρά τώρα)

Το εδαφικό είναι που με καίει..
Εκεί θα ποντάρουν μετά οι απορριπτικοί αυτό είναι σίγουρο..

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη