Συμπεράσματα από την απόφαση της Μαρφίν
Τα γεγονότα γνωστά. Οι αντιδράσεις ποικίλες. Οι παντογνώστες πολιτικοί και οι μονίμως υπερβάλλοντες δημοσιογράφοι ελέγχονται ακόμα μια φορά για τις αντιδράσεις τους.
Συμπέρασμα 1: Ασχετοσύνη. Οι πολιτικοί που από κεκτημένη ταχύτητα βιάστηκαν να επιρρίψουν ευθύνες στη κυβέρνηση το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποδείξουν ότι δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί το σύστημα. Εφόσον την αποκλειστική ευθύνη της εποπτείας των εμπορικών τραπεζών έχει η κεντρική τράπεζα που είναι ανεξάρτητη από το κράτος εποπτική αρχή.
Συμπέρασμα 2: Φάση και αντίφαση. Όλοι αυτοί που έσπευδαν να επικροτήσουν τη δουλειά και την επάρκεια της κεντρικής τράπεζας και του διοικητή της όταν διαφάνηκαν κάποιες ασυμφωνίες με τον πρόεδρο στο παρελθόν, άφησαν να νοηθεί ότι δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες για να αποτραπεί η απόφαση.
Συμπέρασμα 3: Ο σκύλος χορτάτος και το ψωμί σωστό. Ο Διοικητής εφαρμόζοντας με ευλάβεια τις εποπτικές του εξουσίες είχε σοβαρότατη συμβολή στο ότι οι Κυπριακές τράπεζες άντεξαν στη κρίση και δεν ακολούθησαν την κατρακύλα των τραπεζών στην Αμερική και Ευρώπη. Τι θέλουν κάποιοι τώρα; Να αρχίσει τις εκπτώσεις για να ικανοποιήσει τους Άραβες και το λυκόσκυλο τους, τον Βγενόπουλο;
Συμπέρασμα 4: Περίεργη έκπληξη. Γιατί κάποιοι καμώνονται πως δεν γνωρίζουν τους κανόνες του παιγνιδιού. Στις θεμελιώδεις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε. περιλαμβάνεται η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Τα πήρε λοιπόν ο Βγενόπουλος και τα πάει στην Αθήνα. Γιατί κλαίνε τώρα οι κατ' εξοχήν θιασώτες της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ε.Ε.;
Συμπέρασμα 5: Ο μεγάλος χαμένος το ΧΑΚ. Σιγά τα λάχανα. Λες και η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του ΧΑΚ ήταν ποτέ ανάμεσα στα κριτήρια που λάμβαναν υπόψη οι ξένοι επενδυτές για να φέρουν τα κεφάλαια τους στη Κύπρο.
Συμπέρασμα 6: Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Καλά, αυτό το ξέρατε, είμαι σίγουρος. Περιμένετε να δείτε και τι ποσοστό των Κυπρίων μετόχων θα δεχτούν την ανταλλαγή με μετοχές τις Εγνατίας που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ.
Συμπέρασμα 7: Ο Σταυράκης το χαβά του. Ο Σταυράκης συνεχίζει τη πλανοδιοπώληση των χρεωγράφων του στις χώρες της Ευρώπης απτόητος. Και γιατί όχι; Με τόσα που έχουν δει τα μάτια των Ευρωπαίων fund managers τον τελευταίο χρόνο σιγά που θα κώλωναν με τη μεταφορά των γραφείων της Μαρφίν.
Συμπέρασμα 8: Κάμνουμεν το τόσο, τοοοοοοοοσο! Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι πολύ μικρότερες από ότι αφήνουν οι αντιδράσεις να εννοηθεί, και ίσως η κίνηση να δημιουργήσει στο σύντομο μέλλον νέες δυναμικές για την κάλυψη του όποιου κενού.
8 σχόλια:
Nai re pedi mou pragamtika.En mporo na katalavo ti malakinsi egefalou ehoun touti i politiki.En na to ksanapo akoma mia fora.Thavmazo tin psihaimia tou proedrou.Ego ishe na vko ekso pou ta rouha mou .Ilikrina.Thema kathara tis kentrikis, OI.Na ftei i kivernisi.E re pedi moy sovareftite epitelous.Kirie eleison me tounta kommata.Kai kati allo.Ego en thelo na gini kamia ipohorisi AN ETSI KRINI SOSTO O PROEDROS TIS KENTRIKIS kai as fii i marfin.Ksero oti oi afstiri nomoi en vlaftoun makriprothesma...
Y.G . O stavrakis sto Londino g... kai derni(Na men ton mathkiaso ).Pistefko en navri ta riallia.Tzino pou skeftome en ton Averof pou en na ... marazoni to agori mou.Mana mou re .Toulahiston eshi geneka gia pariorka.
(Averof fae skoni fae skoni)
Λίγο πολύ συμφωνώ. Ο Βγενόπουλος έδειξε πόσο τατσίζης είναι – θυμίζω είχε παλιότερα δεσμευτεί πως δεν θα μετέφερε την έδρα του ομίλου από την Κύπρο. Τώρα αν οι εποπτικές αρχές στην Ελλάδα είναι πιο «χαλαρές» θα φανεί στο μέλλον. Ο Βγενόπουλος θα πρέπει να πείσει τους και μετόχους πως αυτή είναι η σωστή κίνηση όμως, αφού ξεκινά με το δεδομένο πως θα πληρώνει πιο πολλούς φόρους στην Ελλάδα…
Ο Σταυράκης δεν έπρεπε να αναφέρει πως δε θα έχουμε επιπτώσεις. Πέραν του «ψυχολογικού», υπάρχει και η πραγματική απώλεια των δεκάδων εκατομμυρίων που είσπραττε η κυβέρνηση από φόρους. Και στους τρέχοντες χαλεπούς καιρούς δεν πρέπει να το υποτιμούμε αυτό.
Είναι σωστή και η επισήμανση πως κάμνουμε τον ψύλλον κάμηλον αφού δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι πως δουλεύει η ελεύθερη οικονομία. Κανένας δε θα σου κάνει την χάρη – άμα υπάρχει και λίγο τατσιλλίκι, τότε ακόμα χειρότερα.
Πάντως ο Χριστόφιας θα έπρεπε να στήριζε το μεγάλο κεφάλαιο που ακούει στον όνομα Αθανάσιος Ορφανίδης, η δήλωση του μάλλον τον αφήνει εκτεθειμένο.
Και η Τράπεζα Κύπρου βεβαίως πανηγυρίζει…
Ο τρόπος που λειτουργεί ο Βγενόπουλος στην Κύπρο είναι ίσως ενδεικτικός του τρόπου που ενεργούν οι Έλληνες businessmen:
Τα μεγάλα κεφάλαια στην Ελλάδα κάνουν περίπου ότι γουστάρουν με minimum εποπτεία από την Κυβέρνηση (στα κυπριακά: δεν τους τζίζουν). Ερχόμενος ο Βγενόπουλος στην Κύπρο "συγκρούστηκε":
- αρχικά με τους golden boys της Λαικής
- μετά για τις κλειστές περιόδους
- μετά για την επένδυση στην περιοχή Hilton
- τέλος για την αύξηση κεφαλαίου της Marfin
Ανακάλυψε ότι στην Κύπρο υπάρχει εποπτεία. Που ασκείται σε όλους.
Προσπάθησε να βάλει πολιτικά μέσα, μετά πρσπάθησε να βάλει εκκλησιαστικά μέσα (θυμάστε το meeting με τον Αρχιεπίσκοπο). Δεν τα κατάφερε. Ήρθαν και οι συμφωνίες με Qatar, έτσι έκανε αυτό που κάνουν πάντα οι Έλληνες επιχειρηματίες. Όταν δεν τους κάνεις accomodate, σηκώνονται και φεύγουν.
Τυχαίο είναι που τόσα χρόνια οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο είναι στο minimum?
Strovlioti akousa arketes fores oti ta esoda de tha epireastoun .THa ine peripou ta idia .
An ine kapios ikonomologos as mas voithisi.Ego den ime.
2o .De mporo na katalavo giati oi dimodiografi legoun oti i proedros afise ektethimeno ton proedro tis kentrikis.Ilikrina.Ipen o anthropos oti de ine diko tou thema.
Kai kati pou mono gelio prokali pou ton simerino politi
Κριτική από ΔΗΣΥ
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, άσκησε και χθες κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας πως εδώ και μέρες η Κυβέρνηση «συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά τεχνάσματα πανηγυρίζει ότι θα δανειστεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να εξοφλήσει ουσιαστικά παλιά χρέη του κράτους που λήγουν». «Ο Γιάννης, ένας απλός άνθρωπος και φίλος, μου τηλεφώνησε για να με ρωτήσει: Δηλαδή αν αύριο πάω να δανειστώ από την Τράπεζα Κύπρου εκατόν χιλιάδες ευρώ, για να ξοφλήσω το δάνειο των εκατό χιλιάδων ευρώ που λήγει στη Λαϊκή, θα πρέπει να θεωρήσω ότι έλυσα και το οικονομικό μου πρόβλημα και να πανηγυρίζω;» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η σκέψη του απλού ανθρώπου αρκετές φορές είναι πιο σοβαρή από τη σοβαροφάνεια εμάς των πολιτικών».
DIania o Gianni na vriski ton averof na ton rota ...
Andreas:
Δεν είναι απού ακούσει! Αν εσύ πληρώνεις τους φόρους σου στον Στρόβολο, και του χρόνου μετακομίσεις στην Πάφο, θα χάσει τη συνδρομή σου ο Ηλιοφώτου και θα την κερδίσει ο Βέργας. Έτσι απλά. για την Μαρφίν μιλάμε για 50-60 εκατομμύρια για το 2008.
Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος δεν ήταν οι αρμόζουσες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έδωσε πάτημαν στους επικριτές του Ορφανίδη να τον κατηγορήσουν. Επί της ουσίας βεβαίως, ορθώς το είπε αφού αν τίθεται θέμα εποπτείας αυτό είναι δουλειά της κεντρικής.
Αυτό που λέει ο Αβέρωφ δεν είναι σωστό: αν θυμάμαι καλά ένα ποσό της τάξης των 200 εκατομμυρίων θα πάει έναντι του χρέους της κυβέρνησης προς το ταμείο των κοινωνικών ασφαλίσεων, ένα ταμείο που είχαν λεηλατήσει όλες οι κυβερνήσεις. Αν αρχίσει τώρα να μειώνεται έστω και μόνον αυτό το χρέος είναι καλό.
Για το όλο θέμα γράφει και τα εξής ενδιαφέροντα η Offsite:
EXCLUSIVE - Δεν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση Βγενόπουλου
Η Offsite πληροφορείται ότι, η απόφαση για συγχώνευση της Marfin Popular Bank (MPB) και της Marfin Egnatia Bank (MEB) με την απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη και μεταφορά της έδρας της τράπεζας από τη Λευκωσία στην Αθήνα δεν είναι ούτε οριστική ούτε αμετάκλητη. «Υπάρχει περιθώριο να αλλάξει η απόφαση», είπε στην Offsite άριστα ενημερωμένη πηγή, που πρόσθεσε ότι: μετά τη συνάντηση την περασμένη Παρασκευή του Ανδρέα Βγενόπουλου με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας «η μπάλα είναι πάνω στον [Αθανάσιο] Ορφανίδη», αφήνοντας να νοηθεί ότι, υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν από πλευράς Κεντρικής. Σήμερα το μεσημέρι, ο Βγενόπουλος θα έχει συνάντηση με τους δημοσιογράφους και αργότερα θα προσφωνήσει την ετήσια Γενική Συνέλευση της MPB, στην οποία αναμένεται να τηρήσει χαμηλούς τόνους. Στην ομιλία του δεν θα αναφερθεί στα παράπονα του από τις Κυπριακές εποπτικές αρχές, θέλοντας να αφήσει ανοικτές τις προοπτικές. Έγκυροι οικονομικοί κύκλοι θεωρούν εξάλλου, απόλυτα ανέφικτο το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από τις δύο τράπεζες για ολοκλήρωση της συγχώνευσης μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της MPB, που θα εγκρίνει το μετασχηματισμό των δύο τραπεζών, θα γίνει σε τέσσερις μήνες, περίοδος που επιτρέπει την αναθεώρηση της απόφασης.
Στροβολιώτη με πρόλαβες. Τα διακόσια εκατομμύρια δεν είναι εφ' άπαξ. Εϊναι για τα επόμενα 5 χρόνια. Πιστευω ότι ο Ορφανίδης σωστά δεν ενέδωσε στον εκβιασμό του τατσίζη Βγενόπουλου. Θα άνοιγε έτσι τους ασκούς του Αιόλου. Από την άλλη νιώθω ότι δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Αυτοί οι Χαρβαρντ κλπ απόφοιτοι έχουν εμμονές με αυτό που οι Αγγλοαμερικάνοι λένε "by the book".
Δύσκολο να αποκρυσταλλώσεις ξεκάθαρη γνώμη αν δεν γνωρίζεις τις λεπτομέρειες του θεσμικού πλαισίου
Εγώ ακόμα γελώ με τον τρόπο που ο Βγενόπουλος εξαφάνισε τον "Αθάνατο".
Μη βιάζεστε...
Ο "καλαμαράς" μπορεί να κάμει ακόμα πολλές ζημιές και οι "δικοί μας" το ξέρουν. Έχει πολλά κόλπα η ελεύθερη αγορά μας.
Έγραψα πιο πάνω:
“Αν εσύ πληρώνεις τους φόρους σου στον Στρόβολο, και του χρόνου μετακομίσεις στην Πάφο, θα χάσει τη συνδρομή σου ο Ηλιοφώτου και θα την κερδίσει ο Βέργας. Έτσι απλά. για την Μαρφίν μιλάμε για 50-60 εκατομμύρια για το 2008.”
Λάθος! Για τις εταιρείες δεν είναι τόσο απλό. Μάλλον θα πληρώνει και στις δυο χώρες ο όμιλος, ενώ το σύνολο του φόρου θα πρέπει να φτάνει το υψηλότερο των ποσοστών που ισχύουν στις δυο χώρες.
Για τα λοιπά στον λογιστή σας!
Δημοσίευση σχολίου