4 Μαΐου 2009

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας


  • Είπα εδώ και μερικούς μήνες: Αν οι Κυπραίοι δεν βομβαρδίζονταν καθημερινά με την κασσανδρολογία των ΜΜΕ όσον αφορά την πορεία της οικονομικής κρίσης, οι συνέπειες της δεν θα έφταναν ούτε το 50% των σημερινών. Και αν δεν είχαν και τον Φούλη μαζί με τον Λευτεράκη να προσεύχονται επίσης καθημερινά μέσα από τις τηλεοράσεις να αποτύχουν τα μέτρα της κυβέρνησης τότε οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας δεν θα ήταν ούτε το 25% των σημερινών.
  • Χοακείμ Αλμούνια (σήμερα): "Η Κύπρος μαζί με το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία, είναι οι τρεις χώρες της ευρωζώνης που δεν αναμένεται, βάσει των σημερινών προβλέψεων, να οδηγηθούν του χρόνου σε κοινοτική επιτήρηση".... "η Κύπρος θα είναι η μοναδική χώρα με θετική ανάπτυξη το 2009". Και όλα αυτά με πρωτοφανείς, στοχευμένες και μη, κοινωνικές παροχές. Μα... δεν έκανε σήμερα δηλώσεις ο Αβέρωφ;
  • Τύπος: "Οι προβλέψεις για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι ανησυχητικές". Μα σαν να τζιαι ακούω τούτην την κουβέντα τα τελευταία 20 χρόνια τζιαι χωρίς κρίση, οξά εν η ιδέα μου. Επάθαν σαν τον βοσκόν τον ψέυτη τα κοπέλλια νομίζω.
  • Πάντως εγώ φίλοι μου μια συμβουλήν έχω να σας δώκω. Μεν κλάψετε κανένα ξενοδόχο τζιαι κανένα ντηβέλοππερ, (ειδικά Παφίτη). Υπάρχει κίνδυνος να πάθετε μόλυνση στα μμάθκια. Κλάψετε καμιάν φτωσιήν καμαριέρα τζιαι κανένα παράνομο Σύρο εργάτην οικοδομών. Τουλάχιστον να πιάσουν τόπο τα δάκρυα σας.
  • Ρώτησα τρεις ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής στη Λεμεσό τις τελευταίες μέρες: Άν μειωθεί το ΦΠΑ κατά 3% θα μειώσετε ανάλογα τις τιμές σας; Και οι τρεις απάντησαν ευθαρσώς ΟΧΙ! Εκαταλάβετε λοιπον ότι ο καυκάς εν τον Χριστόφκια τζιαι την κυβέρνησην του που έσιει στόχον, τζιαι όϊ την μείωση των τιμών τζιαι την αύξηση δήθεν της ανταγωνιστικότητας των εστιατορίων μας.
  • Σόρρυ φίλε Γιώργο Ιορδάνους αλλά είναι ένα πράγμα να αναδεικνύω τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής δεξιάς σε σχέση με τη κρίση, και άλλο να φκάλλω κούππαν άπαννη τον Μπλαίρ και τον Θαπατέρο. Το συμπέρασμα είναι ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (δυστυχώς) ΔΕΝ έχει απαντήσεις στο νεοφιλελευθερισμό των συμμάχων του ΔΗΣΥ.
Έτσι, για να μην μας παραμυθιάζουν.

2 σχόλια:

firfiris είπε...

Καλημέρα.
1) Συμφωνώ απόλυτα με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ διότι εν ξεκάθαρο ότι η μείωσει δεν θα μετακυληθεί στον καταναλωτή.

2) Πριν να σχολιάζεις της δηλώσεις Αλμούνια δκιάβασε σε παρακαλώ την έκθεση για την πρόοδο μας στο πρόγραμμα Σύγκλησης και Σταθερότητας. Ο μόνος λόγος (σχεδόν κατά αποκλειστηκότητα) που θα έχουμε πλεονάσματα είναι γιατί ακόμα κρατούν τα λεφτά που εφκάλαμεν επί Τάσσου που την φούσκα των ακινήτων. Ο δε κώδωνας τους κινδύνου κρούεται για την ραγδαία αύξηση των ανελαστικών κοινωνικών παροχών που εκτίναξαν στα ύψη τις κρατικές δαπάνες τζιαι δεν είναι κάν στοχευμένες αφού βάλλουν ούλλους τους συνταξιούχους, πλούσιους τζιαι φτωχούς στην ίδια μοίρα.Το ότι είμαστεν ακόμα μπροστά, δεν είναι λόγω Χριστόφια, σόρρυ. Τζιαι αν πιάσεις να δείς τις προβλέψεις μέχρι το 2012 τα πράματα δεν είναι καθόλου ρόδινα με τις δαπάνες που λοαρκάζει να κάμει η κυβέρνηση.

3) Συμφωνώ μαζί σου, δεν πρέπει να κλάψουμεν κανένα ντιβέλοπερ. You live by the sword, you die by the sword.

4) Ποιοί εν οι νεοφιλελεύθεροι συμμάχοι του ΔΗΣΥ; Διαφώτισμε τζι εμένα. Αν εν για τούτους που εγκρίνουν τις αγροτικές επιδοτήσεις στην ΕΕ με αποτέλεσμα 2% του πληθυσμού να πιάνει 30-40% του ευρωπαϊκού προυπολογισμού, που βάλλει τταρίφες για να προστατέψει αγρότες τζιαι κουελλάρηδες εις βάρος των αφρικανών τότε σίγουρα φιλελεύθεροι δεν είναι. Φίλε μου, φιλελευθερισμός τζιαι νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μόνον η ελεύθερη αγορά ή κίνηση του κεφαλαίου, αλλά τζιαι το μικρότερον κράτος τζιαι οι αποτελεσματικοί, διάφανοι ελέγχοι με την ελάχιστη κρατική παρέμβαση. Σίγουρα τούτον το πράμαν δεν το έχουμεν στην ΕΕ, αν τζιαι εν πολλά βολικό να το αγνοείς. :)

Andreas είπε...

Να κάμω κι εγώ το σχόλιο μου?
1ο.Εν Πασιφανές ότι οι πολιτικάντηδες Χριστοφόρου και αβέρωφ θέλουν ν αποτύχει η οικονομικη πολιτική της Κυβέρνησης για να καρπωθούν τα κομματικά ωφέλη.Θα μπορούσα να αναφέρω άπειρα παραδείγματα για το πως πολιτεύκουνται τούτοι οι ανθρώποι αλλά ας το παραμερίσω.
Να ρωτήσω το εξή απλό.Αφού στην οικονιμία δεν υπάρχει ένας σίγουρος δρόμος για την επιτυχία ,που βρίσκει τούντη έπαρση ο Αβέρωφ να υποστηρίζει ότι αν υιοθετηθούν οι δικές του γνώμες εν να βαλτιωθεί η οικονομία μας?Στα 5 λεπτά που μιλά ,τα 4 αναλώνει τα για να κλάψει τον Κύπριο πολίτη - φορολογούμενο(ο άλλος μάρθα βούρτση) και το 1 για το δια τάυτα.Αλήθεια , να θυμηθούμε τις οικονομικές πρακτικές του συναγερμού όταν ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ,ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΕΛΑΙΟΗΔΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΦΘΩΔΗ ,ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ τι εκατάφερε?
Να φέρει την χώρα να χρωστά το 70 % του ΑΕΠ και ένα τεράστιο έλλειμμα της τάξης του 6.3%.Αυτά για το πόσο υπεύθυνα συμπεριφέρθηκε...

2.Στους ξενοδόχους μας τωρά!!!. Όταν εγέμιζε στο παρελθόν η πούγκα τους , εξιάνναν να επανεπενδύουν μέρισμα κερδών με αποτέλεσμα σήμερα οι ξενοδοχειακές μας εγκαταστάσεις να θεωρούνται παλαιές σε σύγκριση με αυτές των γειτόνων μας.

3ο.Για το Φ.Π.Α.ΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
Τι να πω .Εν τόσο αυτονόητο που με λύπεί που κόμματα ,που κατά τα άλλα θεωρούνται προοδετυικά, επιμένουν στην μέιωση του με αποτέλεσμα να χάσει η Κυβέρνηση πολλά εκατομύρια.Το πιο γλαφυρο παράδειγμα.Σε μια πίττα σουβλάκια η μείωση θα έιναι περίπου 15 σεντ του ευρω.!!!Θα μπει κανένας στον κόπο να κάμει τέτοια μείωση ,ή να αλλάξουν οι ταβέρνες του καταλόγους τους για τις πολύ μικρές μειωσεις που πρέπει να γίνουν στο κάθε φαγητό ξεζωριστά? Για όνομα του Θεού νομιζω αγγίζουμε τα όρια της φαιδρότητας.Και μέσα σε όλα τούτα ο δυση που πειρμένει στη γωνιά να συμπαραταχθεί με τα υπόλοιπα κόμματα για τους γνωστούς "συναγερμικούς" λόγους.

3ο.Ενα σχόλιο για τις Ευρωεκλογές.Αμαν καόποιος νοιώθει ευχαριστημένος με την πολιτική της Ευρώπης ,συνεχίζει να στηριζει το μεγαλύτερο κόμμα.Αμαν εν δυσαρεστημένος ψάχνει καποιο άλλο ,που πιστεύει ότι τον εξυπηρετεί καλύτερα
Αυτα :)

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη