31 Μαρτίου 2009

Να σταματήσουν οι περικοπές νερού τώρα!


Δεν είναι απλά σύνθημα ούτε κραυγή εκτόνωσης. Είναι το αποτέλεσμα της λογικής των πραγμάτων χωρίς να χρειαστεί ιδιαίτερη μελέτη των δεδομένων. Μια απλή ματιά στο σχετικό πίνακα του Υπουργείου Γεωργίας που παρουσιάζει τη πληρότητα των φραγμάτων πείθει για του λόγου το αληθές.

Δεδομένο 1. Ένα χρόνο πριν, όταν άρχισαν οι περικοπές νερού, οι φράκτες είχαν περίπου 32 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Σήμερα έχουν 85 εκ. και με την αναμενόμενη ροή των επόμενων εβδομάδων θα έχουμε με σιγουριά αποθηκευμένο τριπλάσιο νερό από πέρυσι για να αρχίσουμε το καλοκαίρι.

Δεδομένο 2. Οι νέες αφαλατώσεις αλλά και η αναβάθμιση των υφισταμένων παράγουν περίπου 50 χιλ. τόνους νερού την ημέρα περισσότερο από πέρυσι. Αυτό θα προσθέσει ακόμα 9-10 εκ. τόνους μέχρι τον Νοέμβρη.

Δεδομένο 3. Ο εμπλουτισμός των υπογείων υδάτων ήταν σαφώς πλουσιότερος από αυτόν του περσινού χρόνου που μετά από τέσσερα χρόνια παρατεταμένης ανομβρίας ουσιαστικά στέγνωσαν τα υπόγεια νερά.

Δεδομένο 4. Ο Υπουργός Γεωργίας εξήγγειλε μια σειρά μέτρων περιλαμβανομένων νέων αφαλατώσεων και αναβάθμιση υφισταμένων.

Δεδομένο 5. Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ακόμα περισσότερο τη στενότητα των υδάτινων πόρων μας και την ανάγκη περισυλλογής νερού. Οι πολίτες στη τεράστια πλειοψηφία τους κάνουν αυτό που τους αναλογεί.

Με το επιπλέον δεδομένο ότι οι περικοπές είχαν ως αποτέλεσμα οικονομία της τάξης του 20%, το οποίο είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό των επιπλέον διαθέσιμων ποσοτήτων αυτής της χρονιάς είναι φανερό ότι οι περικοπές στα νοικοκυριά είναι αχρείαστες.

Το υπουργείο οφείλει να μας εξηγήσει γιατί επιμένει στις περικοπές. Βέβαια όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι αλλά στη περίπτωση μας καμένοι είναι οι πολίτες.

30 σχόλια:

Αντρικκος είπε...

Λεξιπένητα έχεις άδικο. Στην περίπτωση μας ισχύει απόλυτα η παροιμία που λαλεί: "Δώστου θάρρος του χωρκάτη, να σου φκεί πας το κρεββάτι". Εξάλλου οι προτινοί έντζε τυχαίοι. Ενιστέφκαν 40 μέρες πρίν να πούν τες παροιμίες. Εγώ είμαι κάθετα εναντίον της παντελούς άρσης των περικοπών γιατί δυστυχώς ως Κυπραίοι δεν έχουμε αποδείξει ούτε στο ελάχιστο ότι σεβόμαστε τούτο το αγαθό που λέγεται νερό. Με λλία λόγια βασικά μιάν κουβέντα του υπουργού καρτερούν οτι δεν θα κόφκει το νερό τζαι να δείς τες κυράτσες την επομένη ότι θα βαστούν τα λάστιχα τζαι θα ραντίζουν τους δρόμους έξω που τα σπίθκια τους. Τζαι τωρά δηλαδή που θα έshις νερόν 4 φορές την εφτομάδα χαλά σε; Εμείς ούλλο το καλοτζέρι που 2-3 φορές είχαμε νερό ΜΙΑ φορά μας έλειψε τζαι τούτο γιατί κάποιος αμπάλατος έκλεισε το ρουπινέττο της πολυκατοικίας τζαι δεν έρκετουν το νερό πάνω. 20% οικονομία; 20%. 10% οικονομία; 10%. Έχουμε πικράν πείρα τζαι τζίνος που κρούζει που τον χυλό φυσά τζαι το γιαούρτι...

Ανώνυμος είπε...

Είπα σου να προσέχεις πριν αναρτάς πόστ! Όταν με το κακό τα βρουν οι σύντροφοι και οδηγηθούμε στην πολυπόθητη παρα-λύση που θα μας κανεί το νερό που έχουμε με τους τουρκοκύπριους αδελφούς και τους έποικους από την μητέρα τουρκία;
Εν τζαι να μαι μια ζωή δαμέ να σου παρατζέλλω

Lexi_penitas είπε...

Αντρικκο διαφωνώ κάθετα! Στη Κύπρο του 2009 ΔΕΝ επιτρέπονται περικοπές νερού. Γνωρίζω εκατοντάδες ανθρώπους που η περισυλλογή νερού έχει αφομοιωθεί στον τρόπο ζωής τους. Αλλά αν σου αρέσει να πληρώνεις για τα λάθη των άλλων, ελεύθερα φίλε μου.

Ανώνυμε, άφησε τις εμμονές σου κατά μέρος τζιαι πες μας την άποψη σου. Άσε που αν βρισκόταν λύση το 2004, ο αγωγός από την Τουρκία ίσως να ηταν υπό κατασκευή....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου που πρακτικής πλευράς συφφωνώ. Όμως ίσως κάμνει ψυχολογικό καλό να ζείς σαν πολίτης κάτω που συνθήκες περικοπών (conservation)
Δακάτω που ζιώ εν το νερόν άφθονον τζιαι ούλλοι καταλλιούν το άσκοπα χωρίς αίσθησην της αξίας του. Τουλάχιστον στη Κυπρον εδημιουργήσαν εναν ήθος, έστω τζιαι πλαστόν, οι περικοπές.


ΔΙΑΣΠΟΡος

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε πράγματι οι εμμονές σου είναι ανησυχητικές! Ποια λύση προτείνεις; Από εκείνες τις "η πατρίδα μπλα...μπλα...μπλά..." "ζήτω το έθνος" "στη θάλασσα οι Τουρκαλάδες" κλπ.; Αυτά είναι για τους λόγους στις επετείους που γιορτάζουμε αυτές τις μέρες... Τους βγάζεις και μετά πας με το kompressor σου ή με το ΒΜW σου για καφέ στη Μακαρίου και σχεδιάζεις το επόμενο ταξίδι σου στο London για να δεις το παιδάκι σου ή για να ψωνίσεις στο Hurrods ή το κυνήγι σου ή το εξοχικό στον Πρωταρά την αργία (καλή ώρα...)

Άσε φίλε μου, ο πατριωτισμός του καναπέ δεν κοστίζει, είναι μούχτιν. Ποια λύση θέλεις; Να σου τη σερβίρουν και τούτη με το επόμενο πιάτο στο ρεστοράν που θα απολαμβάνεις με τους κουμπάρους. Το 74 χάσαμε , γιατί κάποιοι Τουρκοφάγοι πολλά πατριώτες την κοπάνησαν και γιατί μας τάϊσαν τόσο κουτόχορτο που δε βλέπαμε πως η ΄Ενωση ήταν η καραμέλα αυτών που θέλουν να εκμεταλεύονται αυτό τον τόπο ώσπου ζουν.

Ποια λύση θέλεις φίλε μου; Περίγραψέ την να ξέρουμε. Κι αν θέλεις να τους ρίξουμε στη θάλασσα, πες μας το κι έγινε! Έχει πολλούς που καίγονται να πολεμήσουν κι αυτοί και τα παιδιά τους! Να αφήσουν τα γραφεία τους ,τα δικηγορικά τους, τις business τους, τα developping τους, τα ιατρεία τους, το δημοσιοϋπαλληλίκι τους, τις σπιταρώνες, τις πισίνες και τις μαυρούες, τα καμπαρέ και τα καζίνα και να κυνηγήσουν τους Μεμμέτηες ως την Κερύνεια και τον Απόστολο Αντρέα, με μπροστά τον Νικολάκη, την Αναστασία, τον Κουλία, τον Συλλούρη και Κουτσού, τον Αρχιεπίσκοπο και τον Βαρνάβα και όλο τον ανθό αυτού του τόπου. Αλλά μπροστά μπροστά θα είναι τα παιδιά του Αντρίκκου, του Χαμή, της Μαρικκούς..Ξέρεις, τζείνοι που οι ζωές τους εν πιο φτηνές..(Εσύ θα πας;) Να δεις για πότε πάνε όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους! Μα γιατί ρε παιδί μου τόσον καιρό, τόσες εθνικόφρονες κυβερνήσεις εσυνομιλούσαν τζιαί εσυνομιλούσαν τζιαί δεν τη σκεφτήκαν τούτη την απλή ριζική λύση; Θα παίρναμε και το κεφαλόβρυσο να λύναμε το υδατικό!

Όσο για το νερό, ας όψεται ο μακαρίτης που κοιμόταν και ξυπνούσε με τούντην έννοια και ο Φωτίου (που τωρά κοκορεύεται με το κόμμα του και μας παρατζιέλλουν πατριωτικά) που παραμονές των προεδρικών εφκήκε στο γυαλί και μας είπε ότι.."επεσαν οι υπογραφές για τις αφαλατώσεις" και ότι "λύθηκε το πρόβλημα"...

koutso είπε...

Aλλού κάμνουν 10 χρόνια μελέτες και βρίσκουν λύσεις και εμείς οι εκατομμυριούχοι αγοράζουμε νερό με τανκερς, οι κουλουφοηλίθιοι, γιατί είμαστε ανίκανοι να προγραμματίσουμε έργα που έχουν προέκταση στο μέλλον...δέστε για να μάθετε
http://news.bbc.co.uk/2/hi/7951286.stm (τελευταία ανάρτηση στο an-archi-a.blogspot.com) συνεπώς η συζήτηση μας εδώ είναι εντελώς άσκοπη.

Savvas είπε...

Καλά, έσιεις επαφή με την Κυπριακή πραγματικότητα;

Η εν η κλασσική αντίδραση του Λεμεσιανού εναντίον της Λευκωσιάτικης "δικτατορίας";

Φυσικά τζιαι ο Αντρίκκος έσιει απόλυτο δίκαιο.Τωρά τζιαι πυτούν το νερό με τα λάστιχα όι μετά που εννά σταματήσουν οι περικοπές. Τζιαι σιγά να μεν ξέρεις τζιαι εκατοντάδες αθρώπους(!!) που κάμνουν οικονομία. Τι δηλαδή, έσιεις σημειωματάριο τζιαι γράφεις κάτω τα ονόματα τους τζιαι το πόσο νερό καταλιούν; Μα λαλείς τα τζιαι πιστεύκεις τα;

Να συνεχιστούν οι περικοπές για να πήξει η βάκλα του Κυπραίου. Γιατί μόνο έτσι μαθαίνει ο Κυπραιος. Μετά που κάποια χρόνια μπορεί να καθιερωθεί υδατική συνείδηση σε τούτο το τόπο.

Lexi_penitas είπε...

Ρε Σάββα πάτα τζιαι λλίον στόπερ ρε κουμπάρε. Με λλία λόγια είπες μας ότι για τες περικοπές φταίει η κυρία Μαρία που έμαθε να εν καθαρή τζιαι αντί 40 τόνους την τετραμηνία καταλιει 50. Όι ρε φίλε. Για τη δίψα τη δική μου τζιαι τη δική σου φταιν κάποιοι που τους πιερώννουμεν να προγραμματίζουν όι μόνο για αύριο αλλά για μετά που 5 τζιαι 10 τζιαι 50 χρόνια. Τζιαι εν κάμνουν τη δουλειάν τους τζιαι κάμνεις τζιαι τον συνήγορον πουπάνω. Καλά να πάθεις!

Bananistanos είπε...

Λέξη, μην ξεχνάς ότι αν δεν είχαμε εκλογές πέρσι τζε ένα ξεροτζέφαλο πρόεδρο που δεν επαραδέχετουν τα λάθη του οι περικοπές θε έρχονταν πολύ πιο γρήγορα.

Η οικονομία δεν βλάφτει κανένα και ξαλαφρώνει το αποχετευτικό. (Σε ευρωπαικές χώρες προοθούν την εξοικονόμηση νερού λόγω αποχετευτικού)

Lexi_penitas είπε...

Καλά ρε παιδιά, είδατε πουθενά να πω ότι είμαι ενάντια στην οικονομία νερού. Η ιδέα είναι άλλη. Για πόσο ακόμα μερικοί εκμεταλλευόμενοι την ευσυνειδησία και την ανοχή μας δεν θα κάνουν τη δουλειά για την οποία τους πληρώνουμε.

ΥΓ: Ο επόμενος που θα υπονοήσει ότι είμαι κατά της οικονομίας νερού είναι (τουλάχιστον) δυσλεκτικός

Aceras Anthropophorum είπε...

Λεξιπένητα είδα τα στοιχεία πάνω στα οποία έβαλες λίνκ τζιαι δεν βλέπω τα πράματα τόσον ρόδινα όσον εσύ. Σε σύγκρισην με πέρσυ ναί, εν καλλύττερα, αλλά σε σύγκριση με το 2001-2005 είμαστειν ακόμα στο μισόν της ροής νερού. Νομίζω ότι εν λλίον ισοπεδοτικόν να τους θεωρούμεν όλους ανάξιους τζιαι ανίκανους. Για να μεν ξαπολούν το νερόν σίουρα έχουν κάποιον λόγον πέρα από την διαστροφήν του να βασανιούν τον κόσμον για να ασκούν τες σαδιστικές τους ορμές. Εσύ τί υπόθεσην κάμνεις για τον λόγον που γίνουνται ακόμα αποκοπές. Εγώ η υπόθεση που κάμνω είναι ότι στατιστικά δεν είμαστιν ακόμα σε επίπεδα πληρώτητας που να το επιτρέπουν. Αν τα επόμενα τρία χρόνια μοιάζουν με τα 3 προηγούμετα, το 20% που θα μπορούσαμεν να εξοικονομήσουμεν με τες περικοπές εν να πάμεν να το κουαλούμεν πάλε μα τα τάγκια που την Ελλάδα; Άσε που σε 3 χρόνια αυξήθηκεν τζιαι η ζήτηση. Το ότι ο Κούρρης που έχει σχεδόν την μισήν χωρητικότηταν που την συνολικήν εν κάτω που το 25% πληρότηταν δεν το είδες; Το ότι ακόμα στην Άχναν δεν επέψαν ακόμα ούτε σταγόναν νερόν τζιαι εξαράναν τα πουλιά τζιαι εψοφήσαν τζιαι τα ψάρκα δε το είδες; Νομίζω ότι βιάζεσαι λλίον.

Lexi_penitas είπε...

Ασέρα νομίζω διάς τους πολλυ κρέτιτ. Φοούνται τους κακούς εαυτούς τους. Ο υπουργός υποσχέθηκε απεξάρτηση της ύδρευσης που τη βροχόπτωση το 2010. ΠΕΡΙΠΕΖΕΙ ΜΑΣ! Αν επαναληφθεί η ανομβρία της προηγούμενης τετραετίας ούτε το 2020 εθθα απεξαρτηθούμεν. Που το βασίζει ο κκελλετζιής;

Νομίζεις ότι τα σάπια μήλα τζιαι γενικά η σαπίλα τζιαι η ανικανότητα εν μόνο μες την αστυνομία;

Ο λαός ένα ποτήρι νερό τους ζητά τζιαι εννεν άξιοι να του το εξασφαλίσουν. Δεν δέχουμε ότι στη Κύπρο του 2009 μπορούν να δικαιολογηθούν οι περικοπές με τα πιο πάνω δεδομένα. Το 20% της οικονομίας Ασέρα μου γίνεται το άλλοθι τους για να μεν κάμνουν την δουλειά τους. Αλλά τζιαι η σιουρκά που έχουν ότι τζιαι μια φοράν την εβτομαδαν να μας διούν νερόν, ο κυπραίος πάλε αρνιν πασιήν. Κανένας εν πρόκειται να σηκώσει κκελλεν τζιαι να διαμαρτυρηθεί.

Aceras Anthropophorum είπε...

Kαλάν ρε λέξηπένητα. Γιατι το κάμνουν κατά τη γνώμη σου;

Lexi_penitas είπε...

Ασέρα νομίζω είπα σου γιατί. Φοβούνται ότι και πάλιν δεν θα τα καταφέρουν. Μας τιμωρούν προληπτικά. Κατά βάθος γνωρίζουν την μετριότητα τους. Για μένα δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Αν πίστευαν πραγματικά ότι το 2010 θα έχει λυθεί το πρόβλημα και νοουμένου ότι το νερό που έχουμε σήμερα μας παίρνει άνετα μέχρι τότε δεν θα το έκοβαν. Δεν το πιστεύουν όμως. Μάλλον είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να το πετύχουν

Αντρικκος είπε...

Λεξηπένητα αντιλαμβάνομαι που το πάεις. Έχεις απόλυτο δίκαιο να πιστέφκεις ότι πληρώνουμε την αχαπαροσύνη των (ανευθυνο)υπευθύνων. Γενικώς συμφωνώ σε τούτα που λαλείς. Τζαι δεν μου το φκάλλεις που το νούν ότι για τούτα ούλλα φταίει σε πολλά μεγάλο βαθμό ο μακαρίτης ο Τάσσος (ο πιο ΑΧΡΗΣΤΟΣ πρόεδρος που είχαμεν έβερ). Τζαι επίσης έshις δίκαιο να πιστέφκεις ότι οι πολίτες είναι οι τελευταίοι που πρέπει να πληρώνουν για την αχαπαροσύνη τους.
Αλλά τζαι που την άλλην νομίζω οτι είσαι υπερβολικός άμμα λαλείς οτι αντιλαμβάνεσαι (πρακτικά) τες περικοπές του νερού όταν το ντεπόζιτο σου γεμόννει 3-4 φορές την εφτομάδα αντί 24/7 (τουέντι φόρ σέβεν που λαλούν τζαι στο χορκό μου).

Unknown είπε...

Το να σταματήσουν οι περικοπές στο νερό θα είναι εκ μέρους της κυβέρνησης ένα "ρεσιτάλ" λαϊκισμού.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες σε συνδυασμό με την αντικοινωνική συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας και την άγνοια που επικρατεί, δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο (ακόμα και με τα φράγματα άδεια σπαταλούν νερό για να πλύνουν το πεζοδρόμιο ή να ποτίσουν γκαζόν)

Ανδρέας είπε...

λεξη όταν εθκιέβαζα το κείμενο σου ενόμιζα ότι ειρωνεύκεσουν .Οταν τελικά εκάτάλαβα ότι εσοβαρομίλας για μια στιγμή επάγωσα(!!!).
Μα εν δυνατόν να μιλούμε για άεση των περικοπών?
Ο πολιτης πίττας εκάλυψε με πλήρως.
Απλά να πω αλλο 2 πράματα.Το ισοζύγιο αντιλαμβανούμαστε το ότι εν αρνητικό???????
Ποιος μας εγγυάται ότι τις επόμενες χρονιές εν να χουμε βροχόπτωση?Οι αφαλατώσεις κοστίζουν ελέω πετρελαίου αλλα τζιαι ρύπων.Πως νοιώθεις που εν να πληρώνεις την ΑΗΚ 3% πάνω ελέω ρύπων?
Το πιο βασικό?ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ-ΣΥΝΕΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ.Και παιδεία ο Κυπραίος ο πολύς δεν διαθέτει.Θορω το και που την μάνα μου και απείλησα την ότι αν ξαναποτίσει με το νερό της διάτρησης(εν νόμιμη) το τσιμέντο εν να της φέρω την υδατοπρομήθεια.Γενικά η γενιά των γονιών μας έμαθε μόνο να ζητά που το κράτος και να δυσπηρκά άμαν έρκουνται αυξήσεις ή άμαν εν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους.Η επόμενη εν ηξέρω ήνταλος εν νανε.Αυτά και ελπίζω να μεν αρθούν οι περικοπές για χάρη λαικισμού όπως λαλεί ο πολίτηςΠίττας(εύγε).
Υ.Γ. Μπορείς να διαπιστώσεις και το όραμα των πολιτικών μας όταν τα προηγούμενα χρόνια το πετρόλαο ήταν 15-20 δολλάρια το βαρέλι ,πόσο πολλά ενοιαστήκαν να προωθήσουν πολιτικές για απεξάρτηση που τα ορυκτά καύσιμα.Κατά τα άλλα επαίρουνται ότι εν ...Ευρωπαίοι

Ανώνυμος είπε...

Μα να πιάνουμε νερό που την τουρκία; :s
εφαντάστηκες να μας εψατζιέφκαν ούλλους; Εκτός τζαι αν εδοκίμαζε πρώτος το νερό ο σύντροφος για να δείξει ότι εμπιστεύεται τους αδελφούς!
Εν πάση περιπτώσει(που λαλεί τζαι ο προαναφερθής σύντροφος) διαφωνώ και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουν οι περικοπές αφού άμα δώσεις σιοινή του Κυπραίου σάστα τζαι γύρασιν άσε που ούτε τωρά σέβονται και πολλά το υδατικό πρόβλημα που έχουμε.

Γιώργος είπε...

Νομίζω ίσως υπάρχει μια μικρή σύγχιση σχετικά με το υδατικό ισοζύγιο. Η εισροή που μόνη της εν λαλεί τζαι πολλά πραματα. Για να αποκτήσεις καλή εικόνα πρέπει να ξέρεις τζαι την εκροή, τζαι την αποθηκευμένη ποσότητα.

Χονδρικά έχουμε μια σίκλα με μια τρύπα που κάτω. Συνέχεια τρέσιει νερό που την τρύπα, τζαι ενίοτε βρέσιει νερό που πάνω. Η στάθμη του νερού στη σίκλα εν εξαρτάται μόνο που τη βροσιή, εξαρτάται τζαι που το πόσο νερό φεύκει που την τρύπα.

Το 2004 είχαμε 265 εκ. κυβ. μέτρα νερού μέσα στα φράγματα μας. Ως το 2005 εππέσαμε στα 210. Το 2006 στα 140, το 2007 στα 70, τζαι το 2008 που εφτάσαμε στο αμήν είχαμε 30.

Ο απλός λόγος εν ότι ενώ χρειαζούμαστε περίπου 70 εκ. κυβ. μέτρα νερού για να πίνουμε τζαι περίπου 50 εκ. κυβ. μέτρα νερού για να ποτίζουμε, δηλαδή 120 σύνολο, οι εισροές ήταν πολλά πιο μικρές, οπότε η στάθμη κάθε χρόνο έπεφτε δραματικά.

Σίουρα οι αφαλατώσεις βοηθούν γιατί μειώνουν την εκροή, αλλά μόνο αν βρέξει ικανοποιητικά τζαι του χρόνου εννα μιλούμε για καλή κατάσταση. Συγνώμη αν σας εκούρασα με αριθμούς.

Μιχάλης είπε...

Διαβάζοντας την ανάρτηση θα πρέπει να πω ότι προβληματίστηκα.
Ύστερα θυμήθηκα ότι τα αποθέματα των υπόγειων νερών στην περιοχή Αμμοχώστου πάνε προς εξαφάνιση.

Τα φράγματα είναι μισογεμάτα (μιλώ για τα μεγάλα που είναι οι κύριοι τροφοδότες).

Θυμήθηκα και τον υπουργό που είπε ότι θα αρθούν σταδιακά τα μέτρα.

Αν οι αφαλατώσεις μας εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες, τότε ναι, δεν θα δικαιολογείται καμία περικοπή.
Μέχρι τότε ομως έχω την άποψη ότι πρέπει να προσέχουμε και την κάθε σταγόνα.
Και να θυμώμαστε πάντα ότι υπάρχει και το αύριο...

Andreas είπε...

O giorkos ipenta oulla.Thnx kai gia ta noumera!!!

Unknown είπε...

Και κάτι άλλο βρε φίλοι. Να θυμόμαστε πως η Κύπρος δεν είναι σε κάποιον άλλο γαλαξία. Υφίσταται και θα υποστεί στο πολλαπλάσιο στο μέλλον τις Κλιματικές Αλλαγές. Η ευρύτερη περιοχή μας είναι στον πυρήνα της ερημοποίησης, το κλίμα της είναι το λεγόμενο υποσαχάριο. Είναι απέραντη απερισκεψία να «παίρνουμε θάρρος» επειδή έβρεξε φέτος λίγο παραπάνω από πέρσι. Θα είναι το ίδιο μέγιστη απερισκεψία να σκεφτούμε ανάλογα ακόμα και αν του χρόνου με το καλό βρέξει πολλαπλάσια και από φέτος. Η Κλιματική Αλλαγή –που είναι φυσική διαδικασία επιταχυνόμενη ωστόσο δραματικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα- είναι απόλυτο γεγονός και όχι…συνομωσία του Ιμπεριαλισμού. Προσωπικά θεωρώ την περιβαλλοντική διαχείριση πιο σοβαρό ζήτημα και από το Κυπριακό μιας που από αυτήν εξαρτάται απόλυτα το αν θα είναι βιώσιμος ο τόπος μας σε 70 με 100 χρόνια. Και, δυστυχώς, οι πλείστες προβολές που έχουν γίνει σε αυτό το βάθος χρόνου, δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Ήδη μου έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή των Ανανεώσιμων και Εναλλακτικών πηγών Ενέργειας, τη στιγμή που άλλες Κυβερνήσεις στην Ευρώπη, κυριολεκτικά συνωστίζονται για να εξασφαλίσουν τα κονδύλια και να προχωρήσουν σε εφαρμογές-πού έχουν ήδη ξεκινήσει.

Θα πρέπει να υπάρξει μία πάρα πολύ σοβαρή και υπεύθυνη διαχείριση των Υδάτινων Πόρων με στρατηγική που να βλέπει μπροστά, μακροπρόθεσμα και όχι κοντόφθαλμα.

Συμφωνώ με αυτό που λέει κάπου ο Λεξηπένητας πως δηλαδή θα πρέπει οι Κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ωστόσο θα μου επιτρέψει να προσθέσω, πως σε αυτά είναι η εμφύτευση συνείδησης στους Πολίτες οι οποίοι σε ένα μεγάλο μέρος τους είναι απαράδεκτοι ή μάλλον απλά δεν είναι Πολίτες.

Και όπως έχω πολλές φορές γράψει στις δικές μου σελίδες, η μέρα που σε σχέση με το περιβάλλον θα υποχρεωθούμε να ακολουθήσουμε διάφορες ντιρεκτίβες από τις Βρυξέλλες δεν αργεί. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Οι περιστάσεις, απαιτούν αλλαγές σε πολλές συνήθειες, από όλους μας.

Και Καλό Μήνα!

Ανώνυμος είπε...

Στα περιβαλλοντικά συμφωνούμε απόλυτα κύριε Πίττα.

andreas f.stavrou είπε...

Συμφωνώ με το πνεύμα της ανάρτησης του lexi.
Η προσέγγιση του είναι πολιτική, δηλαδή η ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων να εξασφαλίζουν ένα βασικό αγαθό στον πολίτη. Αν φτάσαμε ως εδώ, ευθύνονται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που δεν αντιμετωπίσαν αποτελεσματικά το πρόβλημα την τελευταία δεκαετία, Και ξαφνικά κλήθηκε οπολίτης να πληρώσει το κόστος της δικής τους απρονοήσίας.
Εντάξει, υπάρχουν και εκείνοι πάντοτε που υιοθετούν την επίσημη προπαγάνδα που αναμειγνύεται με τις κλιματικές αλλαγές, την παιδεία του πολίτη και άλλα παραμύθια.Γιατί όμως δεν εξεγείρονται αυτοί όλοι εναντίον και της υφιστάμενης κακοδιαχείρισης του νερού και της ανισότητας στην κατανομή του σήμερα π.χ.γκολφ, ξενοδοχεία κλπ. και αγωνιούν για τη γειτόνισσα που κρατεί το λάστιχο!!!

Theopemptou είπε...

Δε διάβασα κανένα που να αναφέρεται στη γεωργία!
Ξεχνάτε ότι λόγω των πιέσεων δόθηκε το νερό από τους φράκτες στη γεωργία και οταν ήρθε η άνοιξη δεν είχαμε νερό πέρσι;
Γνωρίζετε ότι με όλη αυτή την ευφορία ότι έχουμε νερό φέτος άρχισαν πάλι οι πιέσεις;
Και από την άλλη έχουμε υπόγεια νερά που κινδυνεύουν να γίνουν υφάλμυρα. Πέρσι ρίχναμε νερό αξίας €5 τον τόνο στον υδροφορέα για να το σώσουμε όμως αυτός ΄της Γερμασόγειας όπως και πολλοί άλοι χρειάζονται σωτηρία. Από που παίρνουν νερό οι Κοινότητες; Από τα υπόγεια νερά -> διατρήσεις ... ποιος θα τους δώσει αυτούς νερό όταν φαίνεται ότι και υτές έχουν φτάσει στο τέλος τους;
Τι θα γίνει με όλα αυτά αν του χρόνου δεν βρέξει αρκετά;
Αυτά και πολλά άλλα οδηγούν στο να μείνουν οι περικοπές και να βελτιώσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τη διαχείριση του νερού.
Και κελινω ... δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε εικασίες αν κάθε χρόνο είχαμε μια λεπτομερεί κατάσταση του συνόλου των υδάτινων πόρων και πως διατέθηκαν και σε ΠΟΙΟΥΣ !
[Μπορεί να μην το έχετε αντιληφθεί αλλά το νερό αποφέρει δεκάδες χιλιάδες ευρώ κέρδος ιδιαίτερα όταν η τιμή των εισαγώμενων ζωοτροφών ειναι ψηλή !]

Lexi_penitas είπε...

Αγαπητοί φίλοι εδώ δεν μπαίνει ζήτημα ότι ο ένας είναι πιο περιβαλλοντιστής από τον άλλο ή κατά πόσο αντιλαμβάνεται τις μακρόχρονες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή μας.

Εκτός από τους ανευθυνοϋπεύθυνους που τα λάθη τους πληρώνουμε όλοι, υπάρχουν και οι επιτήδειοι. Είτε αυτοί σπαταλούν τεράστιες ποσότητες νερού καλλιεργώντας τριφύλλια είτε προμηθεύοντας από τις γεωτρήσεις τους νερό σε γειτονικά πολυτελή σπίτια με τεράστιες πισίνες και ατέλειωτους κήπους αξίας 100000-20000 Ευρώ (μια μικρή έρευνα στη περιοχή Πύργου - Παρεκκλησιάς - Αγιόυ Τύχωνα θα σας πείσει)με τιμές μέχρι και 4 Ευρώ τον τόνο.

Πιστεύω ότι από το 20% της οικονομίας το μεγαλύτερο μέρος είναι αποτέλεσμα της επιπλέον αυτοσυγκράτησης των συνειδητοποιημένων πολιτών που έτσι κι αλλιώς πάντα πρόσεχαν την κατανάλωση τους.

Χωρίς να βρίσκω κάτι λανθασμένο στις αντίθετες απόψεις που "ακούστηκαν" εδώ, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ακόμα και για σκοπούς πίεσης πρέπει να αξιώνουμε την ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στο νερό. Δεν έχω στοιχεία αλλά πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλη αναπτυγμένη χώρα στο κόσμο που στερεί από τους πολίτες το νερό 110 από τις 168 ώρες της βδομάδας.

Αν δεν απαιτήσουμε φοβάμαι ότι θα μείνουμε στα ημίμετρα πάλι. Ας βάλουν κότα ανά νοικοκυριό. Αυτοί θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα τι να κάνουν. Δεν δέχομαι η μέση κατανάλωση του σπιτιού μου να είναι 47 τόνους την τετραμηνία (δηλαδή 385 λίτρα τη μέρα)και κάθε μια από τις 1000 πισίνες της Τάλας να ξοδεύει μόνο στην εξάτμιση και το backwash τουλάχιστον 2 τόνους τη μέρα. Αυτούς δεν τους επηρεάζουν οι περικοπές. Ας μην δουλευόμαστε μόνοι μας.

Νιώθω σαν συνειδητοποιημένος μαλάκας δηλαδή. Εσείς αγαπητοί συνειδητοποιημένοι συμπλόγκερς και αναγνώστες πως νιώθετε;

Sike είπε...

με κάλυψαν κι εμένα πλήρως τα πρώτα σχόλια του Αντρίκκου και του πολίτηπίττα, καθώς και το «Ποιος μας εγγυάται ότι τις επόμενες χρονιές εν να χουμε βροχόπτωση?» του Ανδρέα. Συμφωνώ ότι φταιν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν λεν να κάμουν τίποτε για το θέμα, αλλά με το να αρθούν πλήρως οι περικοπές νερού, τι θα καταλάβουμε δηλαδή; Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας αππωθήκαν επειδή έδειξε στα νέα 1-2 φράγματα των 2x2 να ξεχειλίζουν και με τόσο λόγο για τους κρουνούς του ουρανού τζιαι τους κρουνούς του ουρανού στες ειδήσεις, νομίζουν ότι επλημμυρίσαμε τζιαι ότι το νερό που έκαμε φέτος κανεί μας στον αιώνα τον άπαντα.

Γιώργος είπε...

@Theopemptou
Ο λόγος που εν αναφερούμαστε στην γεωργία εν ότι τζιαμαί επαρατηρήθηκε σταθερή μείωση της κατανάλωσης ενώ στο πόσιμο η ασυδοσία εν αυξητική. Αν πιάσουμε τα νούμερα των τελευταίων πέντε χρόνων (πάντα σε εκ. κυβ. μέτρα) προκύπτει η σειρά
69, 63, 49, 36, 21
Αντίθετα αν πιάσεις την κατανάλωση του πόσιμου νερού η σειρά για τα ίδια χρόνια εν
69, 73, 74, 74, 63
Το τελευταίο εν μετά τες περικοπές τζαι για αυτό εν το μόνο που εκινήθηκε προς τα κάτω. Η τάση εν καθαρά αυξητική.

Εσείς που έσιετε τες προσβάσεις έβρετε λία στατιστικά τζαι πείτε μας αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των περιοχών που καλύπτουνται που Συμβούλια Υδατοπρομήθειας τζαι περιοχών που αρνούνται να ενταχθούν σε έτσι θεσμούς στες παρακάτω κατηγορίες:
- Απώλειες δικτύου
- Κλοπές
- Κατά κεφαλή κατανάλωση
Εγώ έφκαλα κάτι νούμερα χονδρικά, που δείχνουν καθαρή διαφορά. Για αυτό την έχουν πολλά καλτερα οι Λακαταμίτες ας πούμε που πίνουν νερό τζαι τες Κυριακές που υποτίθεται ότι εν η μεγαλύτερη μέρα σε κατανάλωση.

o shiros είπε...

lexipenita: παρόλο που συμφωνώ μαζί σου όσο αφορά την πολιτική (αν)ευθηνότητα στο ζήτημα των περικοπών. Εντούτοις επέτρεψε μου να ταχθώ υπέρ των περικοπών. Τουλάχιστον μέχρι να ξεράνει και ο τελευταίος κήπος με γρασίδι και να στερεύσει και η τελευταία πισίνα. Όσον αφορά τώρα το 20% ας μην ξεχνάμε πως "Σταλαματιά σταλαματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά"

filipppos είπε...

1. Δεν υπάρχει καμία μελέτη περιβαλλοντικών αλλαγών που να λέει ξεκάθαρα τι θα γίνει στην Κύπρο. Για τις περιοχές που έγιναν μελέτες, τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα-αλλά υπάρχουν. Οι κλιματικές μεταβολές δεν είναι δεδομένο άξιο στήριξης επιχειρημάτων για την Κύπρο, προς το παρόν ελπίζω. Ας μη ξεχνούμε ότι ο Χριστόφιας, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες είπε ότι "τα πήγαμε καλά παντού εκτός από την υποβολή προτάσεων για τις περιβαλλοντικές αλλαγές" και αυτό όχι γιατί δεν είχαμε προτάσεις αλλά γιατί μας τις επέστρεψαν πίσω....
2. Χρειάζεται παιδεία. Γιατί σε χώρες που οι ποταμοί ρέουν χειμώνα καλοκαίρι οι πολίτες αισθάνονται υποχρεωμένοι να διαχειρίζονται το νερό ενώ εμείς εδώ, με δεδομένο το πρόβλημα δεν το κάνουμε;
3. Η υδατική πολιτική χρειάζεται τόλμη. Πόσοι καταγγέλθηκαν από τις δημοτικές αρχές (ποιός δημοτικός αστυνομικός εργάζεται τα σαββατοκυρίακα) και πόσοι από εμάς έχουν καταγγείλει αλόγιστη σπατάλη από γείτονες; Με τί αποτελέσματα;
4. Το θέμα της εξάτμισης είναι τεράστιο στην Κύπρο. Χρειάζονται δεδομένα επιφάνειας φραγμάτων, θερμοκρασίας αέρα αλλά και ταχύτητας ανέμου. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου καμία μελέτη για το θέμα αυτό, εάν υπάρχει θα ήθελα να την δώ..

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη