1 Μαρτίου 2009

Ποια τα όρια του κου Χριστόφια έναντι στη συμμορία;

Ανταγωνίζονται σε αντιπολιτευτικές δηλώσεις. Κολοκασίδης, Κουλίας, Βαρνάβας, Νικόλας Παπαδόπουλος, Λυσσαρίδης, έτσι για να αναφέρω μόνο τους "σκληρούς" της απορριπτικής συμμορίας και ειδικά αυτούς που είναι στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης. Ή αν προτιμάτε, η εμπροσθοφυλακή μιας καλοστημένης οργανωμένης κλίκας με μακροπρόθεσμο στόχο το τορπίλισμα της όποιας λύσης ήθελε συμφωνηθεί. Ποιοι άλλοι συμμετέχουν δε χρειάζεται πολύ μυαλό κάποιος για να το καταλάβει.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ με λεπτομέρειες στις εθνικιστικές κορώνες και εξάρσεις τους ούτε να ιδρώσω για να αποδείξω ότι ακόμα και η υποψία ότι μπορεί οι συνομιλίες να φέρουν αποτέλεσμα τους προκαλεί αναφυλαξία.

Αυτοανακηρύχτηκαν προστάτες των ιερών και οσίων του Έθνους των Ελλήνων, κατακεραυνώνουν οτιδήποτε δεν έχει εμβαπτιστεί στη δική τους γεμάτη θολούρα γαλανόλευκη κολυμβήθρα, και έφτασαν στο σημείο να υποδείχνουν στο κο Χριστόφια να παύει υπουργούς. Το νέο βλαστάρι του εθνικοσοσιαλισμού, βουλευτής της Σοσιαλ-ΚΙΣΟΣ-ΕΔΕΚ κος Βαρνάβας ζήτησε από τον Πρόεδρο να διώξει τον Υπουργό Παιδείας επειδή η πολιτική του απεμπόλησε την αγωνιστικότητα της φακής από τα σχολεία. Άκου να μολύνουν τα παιδιά μας με ιούς της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της ισότητας, της ειρηνικής συμβίωσης.
Τα αποτελέσματα της παιδείας των Βαρνάβηδων.

Το ερώτημα είναι για πόσο ο κος Χριστόφιας είναι διατεθει
μένος να ανεχτεί τη πέμπτη φάλαγγα, να μποϋκοτάρει μια επίπονη προσπάθεια και μια ευαίσθητη διαδικασία προκειμένου να φτάσουμε στο μόνο στόχο που μπορεί να διασφαλίσει το ειρηνικό μέλλον όλων των κατοίκων του νησιού;

Άποψη μου είναι ότι πρέπει να τους τρίξει τα δόντια. Άρχισε να δημιουργείται στο κόσμο η εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν έχει νεύρο και πολλοί να αναρωτιούνται πως θα αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της καφροεθνικοφροσύνης αν έρθει η ώρα της λύσης. Κάποια προληπτικά "χτυπήματα" έτσι για να αντιληφθούν το στάτους τους, δεν θα έβλαπταν. Η πλήρης αδράνεια απέναντι σε μια οργανωμένη συνωμοσία νομίζω δίνει λάθος μηνύματα.

Η συμμορία έδωσε στη δημοσιότητα και το απόρρητο έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου. Ανοικτό σαμποτάζ! Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητα του βρίσκοντας τρόπους πιο αποτελεσματικής συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ και να καταγγείλει ανοικτά στο λαό αυτούς που φανερά είναι αντίθετοι με την διαδικασία των συνομιλιών.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1. "Ανάγιοσ'τον Κουλία να σου φκάλει τα μμάθκια σου"

Όταν για 5 χρόνια έτρωεν μαζί τους ήταν καλά...

2. Ο Χριστόφιας δεν πρόκειται να δεχτεί ποττέ βοήθεια/στήριξη από Αναστασιάδη. Εν τόση η πίκκα του τζε ο φανατισμός του που η Κύπρος έρκεται σε β' μοίρα. Όπως πιο παλιά που απορρίφκαν λύσεις γιατί ήταν δυτικής προέλευσης.

Μπανανιστανός

gregoris είπε...

όι μόνο του χριστόφια αλλά τζιαι των ακελικών γενικόττερα. πρέπει να μπουν μπροστά. να συμμετέχουν στο κίνημα για την επανένωση, να το μαζικοποιήσουμε όι απλά κάποιοι να βουρούν τζιαι κάποιοι να κοιτάζουν.
το σάββατο έισιει δικοινοτική εκδήλωση η Πλατφόρμα ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος στο οδόφραγμα της Λήδρας. άτε ελάτε να πολλύνουμεν, να δώσουμεν το μήνυμα ότι η διαδικασία της επανένωσης εξεκινησεν τζιαι δεν σταματά.

Ανώνυμος είπε...

πόθεν εν τζιύνη η φωτογραφία?

Lexi_penitas είπε...

Μπανανιστανέ ο φανατισμός σου όταν αναφέρεσαι στο ΑΚΕΛ είναι πολλαπλάσιος που τζείνον που αποδίδεις στο Χριστόφια. Τούτον εν σε βοηθά να γίνεσαι πειστικός ότι πράγματι θέλεις να τα έβρουν ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ. Ο άνθρωπος προσπαθεί να συγκρατήσει όσο μπορεί τους έξαλλους τζιαι να έσιει τζιαι το Αναστασιάδη που κοντά. Όμως τούτοι έπήραν φόρα τζιαι εν θα σταματήσουν αν δεν τα τουμπάρουν ούλλα.

Τζιαι τι εννοεις με το "που η Κύπρος έρκεται σε β' μοίρα";

Γρηγόρη, το έχω στο πρόγραμμα. See you there μάλλον.

Ανώνυμε εν που το http://rockonthewall.blogspot.com/
Πήεννε να δείς τον αρρωστημένο εθνικισμό στο μεγαλείον του

Ανώνυμος είπε...

Βάσει ενός άρθρου σήμερα στη στήλη "Υπέρ και Κατά" της "Αλήθειας", (ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ) τους ενώνουν πολύ περισσότερα απ' ότι τους χωρίζουν. Τόσα χρόνια συγκυβέρνησης δυστυχώς, κάπου θα άφηναν τα σημάδια τους...Ελπίζω να υπάρξει πίεση τουλάχιστον εκ των κάτω, για συνεργασία με το Συναγερμό στο κυπριακό. Αλλοιώς, δεν πρόκειται να προετοιμαστεί ποτέ το έδαφος για να γίνει η λύση δεκτή, με την προϋπόθεση, ότι οι συνομιλίες θα έχουν καταλήξει πρώτα σε συμφωνία, φυσικά...

"Το σχοινί δεν πρόκειται
να σπάσει"

"Το σχοινί που ενώνει το ΑΚΕΛ με το
ΔΗΚΟ είναι καραβόσκοινο"

http://alithia.com.cy/alithia_v2/front-end/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=31546

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το να μεν απαντά εν το καλλίτερο που μπορεί να κάμει γιατί αλλιώς θα τους δώσει αναγνώριση και υπόσταση.

Δεν προβληματίζεσαι όμως όταν βλέπεις να συνεργάζουνται οι δυο κατά τα λεγόμενα αντίθετοι ιδεολογικά;

Και νομίζω ο υπουργός παιδείας με τους αδέξιους χειρισμούς του κάνει ζημιά στο ίμεητζ της κυβέρνησης τελικά...

Ανώνυμος είπε...

Είμαστεν οι πιο ρατσιστές στην Ε.Ε (τζαι οι πιο οπισθοδρομικοί σε ούλλα τα ππολς αλλά ένιγουεις). Έστω τζαι αν ξεχάσεις την όλη συνύπαρξη των ΤΚυπρίων/ΕΚυπρίων αν δεν κάμουμε τίποτε εν να έχουμε τεράστιο πρόβλημα σε 10 χρόννια που εν να μεγαλώσουν ούλλοι τούτοι οι μιτσιοί που άλλες χώρες τζαι εν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ως ενήλικες.

Πριν κάτι μήνες εδέραν μια μαυρού(που Κυπραία μάνα) επειδή ήταν μαυρού σε ένα αγώνα βόλει μεταξύ θκυο γυμνασίων. Επροσπαθήσαν να μας πείσουν πως εν ήταν ρατσιστική επίθεση επειδή ''εφάσιν ούλλοι ξύλο'', εξεχάσαν πως ο καφκάς άρκεψεν επειδή εμουντάραν τη μαυρού επειδή ήταν μαύρη τζαι εφωνάζαν της go home την ώρα του match. Τζαι τούντων μιτσιών το σπίτι τους έννεν ούτε η Σιυρλάνκα ούτε η Ρουμανία ούτε η Αφρική, το home tous εν η Κύπρος. Μπορεί να μεν δεχούμαστε ως κοινωνία τους οικονομικούς μετανάστες ως μέρος της κοινωνίας μας(τζαι παράλληλα να απειλούμαστε που προσπαθούν να έχουν οποιαδηποτε κοινωνικη επαφη με συμπατριώτες τους σαμπώς τζαι κάμνουν σχέδια για ''ξενιτζιή επανάσταση εναντίων των mastros τζαι των madames τους'') αλλά τούτοι οι μιτσιοί, που εν καμπόσοι, εν να μείνουν δαμέ για χρόννια τζαι όι μόνο εν είμαστεν έτοιμοι σαν κοινωνία να τους δεχτούμε αλλά δέρνουμε τους τζαι που πάνω.

Φταίει τζαι η κυβέρνηση που εν λαμβάνει μέτρα καθαρά αντιρατσιστικά εχτός που τζιύνα της ειρηνικής συμβίωσης(που σταλόννουν επειδή κατσιαρίζει ο κάθε Κουλίας) τζαι που πάντα αφήννει τούντους πούττους-νεοναζί-ροκόλους ελεύθερους.

Πριν κατι μήνες νομίζω στα Κοτσιυνοχώρκα εδέραν ούλλους τους ξένους του χωρκού τζαι ο αστυνομικός είπεν πως εν σύμπτωση. Η είδηση ήταν μόνο με στη Cyprus Mail, όπως πολλές που τούντες ειδήσεις.

Τα Χριστούγεννα στην Λήδρας επήαν κάμποσοι υπερΈλληνες τζαι εδέρναν τους ξένους, επήεν ένας μιτσής να τους σταματήσει τζαι εδέραν τον τζαι τζιύνο. Στα ελληνόφωνα ΜΜΕ η είδηση ήταν ''ξένοι στα καλά καθούμενα εμουντάραν περαστικό τζαι εδέραν τον, ύστερα εδέραν άλλους που τον εβοήθησαν''. Έδωκε συνέντευξη την επόμενη ημέρα στη Cyprus Mail to set the record straight αλλά τα ελληνόφωνα ΜΜΕ το βκιολί τους...

Ναιη παιδεία πρέπει να αλλάξει, εν γίνεται απλά ούλλοι οι Κυπραίοι να γεννιούμαστε ρατσιστές, 12 χρόννια να σου λαλούσιν ''οι εγγλέζοι ππουσhτορατσά'', ''οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να σε καταστρέψουν'', ''οι τούρτζιοι εν σατανάες'', ''οι ρώσσοι εν θέλουν το Χριστό'',''οι πέρσες εν κούλλουφοι'',''ούλλες οι μη ευρωπαικές χώρες εν εχουν πολιτισμό τζαι πρέπει να τες καταχτήσουμε όπως ο Μέγας Αλέξανδρος για να τους δείξουμεν πια εν η σωστή θρησκεία'',''ούλλες οι φυλές επροσπαθήσαν να μας σκοτώσουν'',''οι ιταλοί-μουσολίνι'',''οι γερμανοί=χίτλερ'', τα γραφικά σκετσάκια που βαλλούν τα μωρά να παίζουν μέσα.

Τούντο attitude του No one likes us we don't care(δες ΑΠΟΕΛ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΛΩΝ ή το προεκλογικό rap τραγούδι του Τάσσου που ελάλεν ''δεν τον θέλουν οι ξένοι μα τον θέλουμε εμείς'') εν να μας βλάψει πάρα μα πάρα πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Katsete tora pou enna tes fame tin epomeni agonistiki. Enna apsi o proedros je nna fkali to axti tou pastous Koulies.

Toso gelios ekatentise o Koulias pou os je o fileletheros eperipeze ton to savvatokiriako.

Anti-Christos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anti-Christos είπε...

Βαρκούμαι ακόμα και να τσακωθούμε!

Τα χαιρετίσματα μου!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ανώνυμε 2/3/09 1:33

Τα σχολεία τζε τα ΜΜΕ παρέχουν μιαν ασταμάτητη δηλητηρίαση των νέων γενιών, τζε χρειάζεται πολλή δουλειά για να σταματήσουν. Ο άντρας μου εν καλαμαράς τζε εκνευρίζετουν κάθε φορά που εθωρούσαμε τα "σκετσάκια με τις χλαμύδες που ούλλοι εν κατζιοί τζε τζυνηούν μας" που περιγράφεις, τζε ελάλεν -σε εμάς τούτα εκάμναν τα την εποχή της Χούντας. Η κόρη μου απαντούσε της δασκάλας στο δημοτικό άμα ελάλεν τις καθιερωμένες εθνικιστικές μπούρδες, τζε εσυζήταν για την ΕΟΚΑ την πρώτην & την δεύτερη τα πράμματα που άκουεν σπίτιν τζε στην γειτονιά. Αποτέλεσμα εκολλήσαν της το παρατσούκλι τούρτσισσα.

Ησυχάσαμε άμα την εσηκώσαμε τζε επήραμέ τες στούντο καταπληκτικό, προοδευτικό, διακοινοτικό ιδιωτικό το Highgate. Η διαφορά εννε μόνο στα θέματα ρατσισμού εθνικισμού σεβασμού (έσιει τζε πολλούς τουρκοκύπριους χωρίς κανένα θέμα within) αλλά σε ούλλα τα επίπεδα – δημιουργικότητα συλλογικότητα, σύγχρονοι μεθόδοι διδασκαλίας τζε προπαντός όι τούτη η αρρωστημένος ανταγωνισμός. Αρκεί να τους δεις μέστες τάξεις τζε στην αυλή τζε εννα νοιώσεις την χαρά τούντων μωρών που εν αποτέλεσμα της δουλειάς που κάμνει το Σχολείο.

Η ησυχία μας όμως εν εκράτησε για πολλύ. Ωργανωθήκαν γιάππηες αστοί εθνικιστές ρατσιστές τζε αφελής Ακελικοί να το κλείσουν. Ο Γιώργος Κολοκασσίδης ως δικηγόρος του γείτονα εξασφάλισε διάταγμα να μεν χρησιμοποιούν τα μωρά την αυλή μετά τις 1, τζε ο Δήμος Λευκωσίας ομόφωνα πλην την Ελένης εψήφησεν να ακυρώσει την Πολεοδομική Άδεια του Γυμνασίου -οι Ακελικοί επειδή "ως θέμας αρχής εν εναντίων της ιδιωτικής εκπαίδευσης"!

Στο δημοψήφισμα είδα συμμαθητές μου που το English School ‘δεξιούς’, που με μεγάλη ευκολία υποστηρίζαν το ΝΑΙ πριν ακόμα τοποθετηθεί το Κόμμα τους, τζε γνωστούς μου ‘αριστερούς’ δηλητηριασμένους που την δημόσια παιδεία που επαραπέαν τζε επαρασύρουνταν με μεγάλη ευκολία που τις κατασκευές υστερίας που οργανώναν τα ΜΜΕ. Nομίζετε ότι εν τυχαίον ότι το ΑΚΕΛ είπεν ΟΧΙ τζε ο Συναγερμός ΝΑΙ?

Το τοπίο εξεκαθάρισε ότι οι συντεχνίες των δασκάλων & καθηγητών εν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον εκσυγχρονισμό της Παιδείας. Μπορεί η κυβέρνηση του Χριστόφια να τους χτυπήσει τζε να τους νικήσει?

Ματίλτα

Μιχάλης είπε...

Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Κι εγώ θα ήθελα πιο δυναμική αντίδραση έναντι των εθνικιστών κυρίως του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Από την άλλη, εκείνο που χρειάζεται είναι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Τα πράγματα όμως είναι σύνθετα.
Δεν είναι όλο το ΔΗΚΟ που αντιτίθεται στον πρόεδρο. Είναι πρόσωπα. Τα οποία όμως δεν τολμούν να θέσουν ανοικτά θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση διότι αντιλαμβάνονται ότι ο λαός δεν είναι κάφρος.

Ίσως μια λύση να είναι η προσωποποίηση του ζητήματος. Να εκτεθούν οι δύο τρεις του κόμματος που αποτελούν παραφωνία.
Από την άλλη ο Καρογιάν είναι ήξης αφίξης για να κρατά ισορροπίες και αυτό δημιουργεί αλλο πρόβλημα.

Όσον αφορά τον ΔΗΣΥ, άποψη μου είναι ότι ούτε ο ίδιος αλλά ούτε το ΑΚΕΛ ευνοούν μια ανοικτή συνεργασία.
Και ο λόγος είναι απλός.Η διαφορετική τους ιδεολογία είναι εμπόδιο σε κάτι τέτοιο. Μια κοινή κυβέρνηση θα διαλυθεί την επόμενη μέρα.

Όμως, προσωπικά διαπιστώνω μια καλή συνεργασία (τουλάχιστον με τον Αναστασιάδη) στο κυπριακό.
Ήδη χθες δήλωσε (στον Πολίτη) έτοιμος να αναλάβει και εκστρατεία με κυβερνητικό έγγραφο σε όσους επηρεάζει στο εξωτερικό, ακόμα και στην Τουρκία για το κυπριακό.

Ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα. Και κυρίως ας μη ζητούμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν.
Να γίνει μεγαλύτερη κοινή προσπάθεια των δύο κομμάτων ναι, συνεργασία όμως είναι δύσκολο να γίνει.
Και επαναλαμβάνω, οι δυσκολία βρίσκεται και στους δύο και όχι στον ένα.

Bananistanos είπε...

Λέξη,

Εγώ δεν είμαι πρόεδρος τζε ο φανατισμός περιορίζεται στα μπλογκς, ο Χριστόφιας είναι πρόεδρος τζε ο φανατισμός του επηρεάζει την πολιτική του.

Ο Αναστασιάδης έκαμε 100 βήματα υποστήριξης προς τον Χριστόφια τζε ο Χριστόφιας φτήνει τον.

Παραδείγματα που ο Χρι. έβαλε την Κύπρο σε β μοίρα ήταν η υποστήριξη Τάσσου και το Όχι. Το πρώτο λόγω φανατισμού και "αντισυναγερμισμού", το β για να μείνει στην κυβέρνηση.

Anef_Oriwn είπε...

Όπως λαλεί τζι’ ο Μιχάλης “… Τα πράγματα όμως είναι σύνθετα …”, και δεν μπορούν να αναλυθούν με τους αφορισμούς του Bananistanoυ στο στυλ “… Ο Αναστασιάδης έκαμε 100 βήματα υποστήριξης προς τον Χριστόφια τζε ο Χριστόφιας φτήνει τον …”, όταν τον ίδιο τον Αναστασιάδη φτύνουν τον οι ίδιοι οι δικοί του όπως ο Φούλης, ο Λευτεράκης, ο Θεμιστοκλέους, ο Τορναρίτης που πιάννουν shερκές με τους υπόλοιπους της συνομοταξίας τζιαι της συνοπαρτζιάς των ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚιτών!
Βλέπετε [πρέπει κι αυτοί να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες στο Κόμμα τους (ευρωεκλογές εν όψη].

Anef_Oriwn
Δευτέρα 2/3/2009 – 9:06 μ.μ.

Αντρικκος είπε...

Δυστυχώς στην αγίαν νήσον αποδυκνείεται καθημερινά ότι η βλακεία είναι ανίκητη. Για να πώ τζαι το κρίμα μου, ο κυριότερος λόγος που την τελευταία στιγμή αποφάσισα να ψηφίσω οχι στο δημοψήφισμα (και δεν είμαι καθόλου περήφανος για τούτο) είναι διότι συνειδητοποίησα μέσα στο παραβάν οτι με τούτους ούλλους που μας διοικούν δεν είχαμε καμία πιθανότητα (τότε) να τα καταφέρναμε να φκούμε αλώβητοι που μια τέτοια "περιπέτεια". Δυστυχώς 5 χρόνια μετά η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη...

Bananistanos είπε...

Anef

Δεν αντιλέγω ότι τα πράματα είναι σύνθετα τζε ο κάθε πολιτικός πολιτεύεται ανάλογα με το ποιούς ψήφους στοχεύει.

Αν όμως εβοήθαν λλίον ο Χρι. τον Ανασ θα του έδινε παραπάνω δύναμη τζε μέσα στο Δήσυ. Άμα κάμνει ο Αν. τόσες προσπάθειες τζε ο άλλος φτύνει τον, βοηθά την εσωτερική αντιπολίτευση του Δήσυ να φκάλει γλώσσα πχ "γιατί να στηρίζουμε τη πολιτική του αφού μας φτύνει;"

Όπως και ανάλογα θα είχαν λλιόττερον αέρα οι διάφοροι Κουλίες και Σια αν από το καιρο της περιρέουσας ο Χριστόφιας δεν εσιωπούσε στο πόλεμο κατα του Αν. και των λοιπών νενέκων, αφήνοντας τους Κουλίες να νομίζουν ότι εκπροσωπούν το 76%.

Ανώνυμος είπε...

Η όλη ουσία βρίσκεται στην τελευταία πρόταση της ανάρτησης του Λεξιπένητα, η οποία ήταν ξεκάθαρη και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη:

"Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητα του βρίσκοντας τρόπους πιο αποτελεσματικής συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ και να καταγγείλει ανοικτά στο λαό αυτούς που φανερά είναι αντίθετοι με την διαδικασία των συνομιλιών."

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ anonyme που τα παιδιά σου πάνε στο Highgate, συμφωνώ με όσα λες και με το όλο νόημα αυτών που θέλεις να περάσεις. Απλά μια "παρέμβαση" μου για χάριν την αλήθειας και μόνο:

Σε διαβεβαιώ ότι το διάταγμα για να σταματήσει η χρήση της αυλής μετά την 1μ.μ. δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την φιλοσοφία του σχολείου ή με τον δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεση. Πίστεψε με, τυγχάνει να ξέρω πολύ καλά (μα ΠΑΡΑ πολύ καλά) τι σου λεω! Ήταν απλά θέμα πραγματικής οχληρίας προς τους γείτονες και επαναλαμβανόμενων παρανομιών του σχολείου. Για να μην συγχύζουμε τα θέματα δηλαδή!

Κατά τα άλλα συμφωνώ πλήρως με τους προλαλήσαντες!

Ανώνυμος είπε...

Aς ξεπεράσει το Ακέλ τα στείρα αντιδεξιά σύνδρομα. Δεν ωφελούν πια, είμαστε σε άλλη εποχή. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι άλλες. Δεν είναι πια εργάτες και εργαζόμενοι-καπιταλιστές, μεγαλοαστοί. Και για να μην παρεξηγηθώ:Ασφαλώς δεν πέθαναν οι ιδεολογίες και ασφαλώς ο νεοφιλευθερισμός σάρωσε και γονάτισε λαούς-το ζούμε τους τελευταίους μήνες σε όλο του το μεγαλείο! Και οι δυναμεις οι αντικαπιταλιστικές-παγκοσμίως- δεν ξέρω αν έχουν πρόταση, αλλά στέκονται μου φαίνεται αμήχανα και αυτό θλίβει κάθε άνθρωπο που πιστεύει στην πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αλλά εδώ στην Κύπρο η αντίθεση που έχουμε τώρα να λύσουμε και για την οποία παλεύουν οι Κύπριοι δεν είναι απλώς η αντίθεση Κεφαλαίου- εργασίας. Αλλά μήπως και το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι απόρροια των επιλογών των ελίτ των δύο χωρών, Τουρκίας -Κύπρου, μέχρι τη δεκαετία του 70, αλλά και για αρκετά χρόνια μετά το 74; Η διαφορά σήμερα είναι- κατά την ταπεινή μου γνώμη και χωρίς να είμαι ειδική- ότι ίσως μια μερίδα της αστικής τάξης, που αντιπροσωπεύει τις οικονομικές σχέσεις μέσα στο νέο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και της ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ ,επιθυμεί λύση και επανένωση χώρου- οικονομίας. Και μαζί και η πολιτική έκφραση αυτών των δυνάμεων, ο ΔΗΣΥ,που έκανε στροφή σε επίπεδο θέσεων , εναρμονιζόμενο με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των κοινωνικών-οικονομικών δυνάμεων που ως κόμμα εκφράζει.Και αυτό σημαίνει απομάκρυνσή του από τον εθνικισμό και την ιδεολογία της διαίρεσης του νησιού ,που οι εθνικιστικές δυνάμεις της δεξιάς επιθυμούν και επιδιώκουν. Ασφαλώς μερίδα στελεχών του, που οι ρίζες τους βρίσκονται στην παλαιά εθνικιστική δεξιά, δεν έχει απογαλακτιστεί από την ιδεολογία αυτή και αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη στροφή που σημειώθηκε στο επίπεδο της επίλυσης του προβλήματος της κατοχής και της διαίρεσης, και αναπαράγουν την ίδια συντηρητική πολιτική και τακτική. Αλλά αυτό δεν μεταβάλλει την πολιτική που έχει χαράξει η ηγεσία του και την ακολούθησε, με κόστος μάλιστα, το 2004.

Πού θέλω να καταλήξω: Αν σήμερα η Αριστερά και το Ακελ επιθυμούν λύση επανένωσης, πρέπει να αποφασίσουν ότι σύμμαχες δυνάμεις τους δεν είναι εκείνες με τις οποίες παραδοσιακά συνεργαζόταν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ,οι λεγόμενες προοδευτικές και δημοκρατικές, απλώς γιατί αν μέχρι κάποια χρονική στιγμή οι συμμαχίες αυτές εξυπηρέτησαν μία πολιτική "προοδευτική" ,όπως το Ακελ την αντιλαμβανόταν,σήμερα πια οι δυνάμεις αυτές είναι σε διαμετρικά αντίθεση κατεύθυνση. Προσωπικά αμφιβάλλω και για το τι εξυπηρέτησε η μακρόχρονη αυτή συμμαχία του ΑΚΕΛ με τις δυνάμεις αυτές, θεωρώντας ότι αποτέλεσμά της ήταν η ρυμούλκηση του σε θέσεις ρεφορμιστικές και συντηρητικές, που αποδυνάμωσαν το όποιο ζωντανό κίνημα και κράτησαν και το κόμμα αυτό μέσα στην αντίφαση ,όσον αφορά το εθνικό ζήτημα: Με το ένα πόδι στις εθνικιστικές επιλογές των δεξιών συμμάχων του, με ολέθριες συνέπειες για το Κυπριακό, και με τ΄άλλο πόδι στην πολιτική της συμφιλίωσης και του κοινού αγώνα με τους Τουρκοκύπριους.
Το Βατερλώ αυτής της αντιφατικής πολιτικής υπήρξε η συμμαχία του με τις επικίνδυνες εθνικιστικές δυνάμεις το 2004 και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, που την πληρώνουμε σήμερα, και ίσως με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Η ανάδειξη των εθνικιστών στην πολιτική εξουσία αναζωπύρωσε τον εθνικισμό και γι αυτό τώρα αποθρασύνεται.

Μία είναι η λύση: Συνεργασία στην πράξη με το ΔΗΣΥ- στο ζήτημα του κυπριακού-, χωρίς σύνδρομα (πώς τα καταφέρνει ο Χριστόφιας να συνυπάρχει στην ίδια κυβέρνηση με τόσο συντηρητικά, αναχρονιστικα, εθνικιστικά στοιχεία και πώς τα κατάφερε να στηρίζει τόσο αποτελεσματικά μια επικίνδυνα δεξιά πολιτική για 5 χρόνια και δεν μπορεί τώρα να συνεργαστεί με την εκσυγχρονιστική, Ευρωπαϊκή δεξιά;) Δεν πείθει πια το αντιδεξιό σύνδρομο. Αν θέλουμε λύση του Κυπριακού αυτή είναι η λύση! Ας δουν οι αριστεροί με ένα πιο σύγχρονο βλέμμα τα πράγματα, γιατί δε φτάνει να επαγγέλλονται αλλαγή της σχολικής ιστορίας ,και την ίδια στιγμή να γράφουν τώρα τις σελίδες της δικής μας εποχής, για της οποίες στο μέλλον θα χρειάζεται να κάνουν μια νέα αυτοκριτική, αυτή τη φορά για δικά τους ιστορικής σημασίας λάθη, για τα οποία όμως πια δε θα υπάρχει καμία πιθανότητα επανόρθωσης, γιατί η διχοτόμηση θα είναι πλέον η παγιωμένη και αποδεκτή- δυστυχώς -πραγματικότητα σε αυτό τον τόπο.
Εκπαιδευτικός.

Anef_Oriwn είπε...

Bananistanε,

Αφού “… Δεν αντιλέγεις ότι τα πράματα είναι σύνθετα τζε ο κάθε πολιτικός πολιτεύεται ανάλογα με το ποιούς ψήφους στοχεύει ...”, δηλ. τη διατήρηση της κομματικής πελατείας (γιατί μας αρέσει ν’ ακούμε από του πολιτικούς της προτίμησης μας αυτά που θέλουμε ν’ ακούμε), εξ ου και τα φαινόμενα αντιφατικότητας σε διάφορους κομματικούς χώρους, γιατί δεν κάνεις και εισηγήσεις πως θα ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα (αν μπορεί αν ξεπεραστεί) και πιο συγκεκριμένα πως πρακτικά θα “… εβοήθαν λλίον ο Χρι. τον Ανασ …”;
Tο πρόβλημα δεν είναι μόνο “… τα στείρα αντιδεξιά σύνδρομα ...” [που χαρακτηρίζουν το ΑΚΕΛ] και στα οποία αναφέρεται η Ανώνυμη Εκπαιδευτικός, αλλά και τα στείρα αντι-ΑΚΕΛικά κι αντικομουνιστικά σύνδρομα από πλευράς “Συναγερμού”. (Ρωτάτε μας τζιαι μας που κατοικούμε μακριά από το κέντρο και βιώνουμε αυτό που τελικά λεει η Εκπαιδευτικός, ότι δηλ. “… μερίδα στελεχών του [ΔΗΣΥ], που οι ρίζες τους βρίσκονται στην παλαιά εθνικιστική δεξιά [κι όχι μόνο θα προσθέσω εγώ – γιατί για χρόνια αναπαραγόταν ο εθνικισμός κι από το Κόμμα αυτό], δεν έχει απογαλακτιστεί από την ιδεολογία αυτή και αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη στροφή που σημειώθηκε στο επίπεδο της επίλυσης του προβλήματος της κατοχής και της διαίρεσης, και αναπαράγουν την ίδια συντηρητική πολιτική και τακτική...”. Γι’ αυτό και παρατηρείται και μέσα στο ΔΗΣΥ μια αντιφατικότητα και μια ασάφεια και διγλωσσία στις τοποθετήσεις στελεχών του).

Πέραν τούτου όμως συμφωνώ απόλυτα με την εκτίμηση της Ανώνυμης Εκπαιδευτικού (και το είχα πει κι εγώ σε ανύποπτο χρόνο) ότι σήμερα “… μια μερίδα της αστικής τάξης, που αντιπροσωπεύει τις οικονομικές σχέσεις μέσα στο νέο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και της ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ, επιθυμεί λύση και επανένωση χώρου- οικονομίας. Και μαζί και η πολιτική έκφραση αυτών των δυνάμεων, ο ΔΗΣΥ, που έκανε στροφή σε επίπεδο θέσεων, εναρμονιζόμενο με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των κοινωνικών-οικονομικών δυνάμεων που ως κόμμα εκφράζει…”. Απ’ εκεί και πέρα όμως χρειάζονται τεράστια και έμπρακτα βήματα (αλλά δυστυχώς και χρόνος) για “... απομάκρυνσή του [ΔΗΣΥ] από τον εθνικισμό και την ιδεολογία της διαίρεσης του νησιού ...”. [Να σημειώσω όμως ότι η αναφορά σε «οικονομικές σχέσεις», μπορεί αν εκληφθεί ότι τα στελέχη του “Συναγερμού” ενεργούν καθαρά συμφεροντολογικά].

Anef_Oriwn
Τετάρτη 4/3/2009 – 4:09 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

'Aνευ,
Σίγουρα και μέρος της ηγεσίας του ΔΗΣΥ κατατρύχεται από τα αντικομμουνιστικά σύνδρομα. Είναι μες την αντίφαση και αρέσκονται να πλάθουν ανεμόμυλους, φανταστικούς εχθρούς και να τους βαράνε( για να συσπειρώνουν όλο το φάσμα της δεξιάς, της μερίδας εκείνης που αποσκίρτησε προς ΕΥΡΩΚΟ,προς τις καθαρά εθνικιστικές δυνάμεις. )Δηλαδή απ΄τη μια οι Ευρωπαϊστές και απ΄την άλλη οι παλαιοκομματικοί, αντικομμουνιστές,εθνικιστές.

Ποιον κομμουνισμό βαράνε όμως, όταν το Ακελ στη μεταανεξαρτησιακή περίοδο εγκλωβίστηκε σε συνεργασίες με την κεντροδεξιά, εγκαταλείποντας τη δράση σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και μετατράπηκε ουσιαστικά σε εφαλτήριο περάσματος μιας συντηρητικής πολιτικής, σε όλα τα επίπεδα, μαζί και στο εθνικό ζήτημα(πολιτική που διευκόλυνε τον απορριπτισμό..); Ποιον κομμουνιστικό κίνδυνο μπορεί να εκφράζει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;

Ο αντικομμουνιστικός παροξυσμός, το μόνο που εξυπηρετεί είναι το κομματικό παιχνίδι , την ψηφοθηρία και τίποτ' άλλο και είναι και μια αντιαισθητική, εμετική κατάσταση, που κουράζει και δε δημιουργεί συνθήκες για ανάπτυξη ενότητας, στη βάση της επιλογής λύσης. Συμφωνώ λοιπόν, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα αντικομμουνιστικά σύνδρομα. Γιατί εκτός του ότι απομακρύνουν τους αριστερούς απ΄το να δουν με ένα σύγχρονο βλέμμα τη βασική αντίθεση που έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας,(το διαχωρισμό) και την ανάγκη άρσης του,σε συνεργασία με τις δυνάμεις εκείνες που συμφωνούν , είναι και παλιομοδίτικη, απωθητική και θυμίζει άλλες εποχές. Δεν είναι και τόσο σύγχρονη μορφή αντιπαράθεσης!Ειδικά αφού θέλουν να αυτοτοποθετούνται στις μοντέρνες δυνάμεις του καιρού μας.

Παρόλ΄αυτά, πιστεύω ότι με συγκεκριμένη τακτική από πλευράς ΑΚΕΛ, οι δυνατότητες συνεργασίας_και εννοώ στην πράξη και όχι εκλογικά, σε αυτή τη φάση_μπορούν να διευρυνθούν.(Π.χ, θα μπορούσε ν΄ανταποκριθεί στην πρόταση Αναστασιάδη για ανάληψη ρόλου προς την κατεύθυνση του Τουρκικού Λαϊκού κόμματος. Ή, ας αλλάξει το στυλ αντιπαράθεσης ο Άντρος Κυπριανού, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης,(δεν εννοώ αλλαγή θέσεων αρχής, μιλώ για στυλ, για ύφος)

Διευκρινίζω τον όρο "οικονομικές σχέσεις".Δεν εννοώ "συμφέροντα " ατομικά, προσωπικά. Να μη γίνει παρανόηση. Το χρησιμοποιώ ως επιστημονικό όρο της πολιτικής οικονομίας, που σημαίνει τη συγκεκριμένη μορφή που παίρνει το οικονομικό σύστημα (ο καπιταλισμός),δηλαδή ο νεολευθερισμός, στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Αφορά δηλαδή το σύστημα και αναφέρομαι στη θέση που έχει μέσα σ΄αυτό η Κυπριακή αστική τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές της, που είναι ο ΔΗΣΥ.

Εκπαιδευτικός

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμη Εκπαιδευτικός,

Για την ώρα ένα μικρό σχόλιο (μόνο): Πάντοτε οι «οικονομικές σχέσεις» έχουν να κάνουν με οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού μας!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 4/3/2009 – 9:53 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Με εκφράζουν απόλυτα οι θέσεις της ανώνυμης εκπαιδευτικού.
Μακάρι να σκέφτονταν έτσι κι άλλοι εκπαιδευτικοί!
Ιός

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη