25 Ιανουαρίου 2009

Βοηθήστε τους φτωχούς εργολάβους και ντηβέλοπερς


Τα τελευταία δέκα χρόνια τζείνοι που ευνοηθήκαν περίτου που την ανάπτυξη της οικονομίας τζιαι ειδικά της οικοδομικής βιομηχανίας εν αναμφίβολα οι εργολάβοι τζιαι οι ντηβέλοπερς. Εκτίζαν τζιαι επουλούσαν τα σπίθκια τζιαι τα διαμερίσματα σαν να ήταν βραστές τασιηνόπιττες. Εγινήκαν ούλλοι τους με τες επαύλεις τζιαι εσυναγωνίζουνταν ποιος εννα γοράσει την πιο μακρυά τζιαι την πιο ακριβή μερσεντές. Εγεμώσαν τες τράπεζες ριάλια σε φανερούς τζιαι κρυφούς λοαρκασμούς.

Τζιαι το τελευταίο κτιστούι εγίνηκεν εργολάβος. Έπιαννεν καμιά δεκαρκά "μαυρούθκια", νόμιμους τζιαι παράνομους, τζιαι ότι τζι' αν έκτιζε επούλαν το με μιάλον κέρδος. Έτσι ελείψαν οι κτίστες οι ντόποιοι τζιαι η ποιότητα των κτισμάτων ήταν αποκλειστικά στα σιέρκα τζιαι τη τεχνη των ξένων που εδουλεύκαν για τα μισά ριάλια που επιάνναν πριν οι Κυπραίοι. Επετύχαν τζαιρούς που εκρατούσαν ριάλια οι Εγγλέζοι, οι Ιρλανδοί τζιαι έρκουνταν φορτωμένοι οι νεόπλουτοι Ρώσσοι, τζιαι οι δικοί μας εστιβάσαν μες τες τράπεζες να φαν τζιαι τα δισέγγονα τους.

Ήρτεν όμως το γύρισμα του τζιαιρού τζιαι τα ασιημόσπιτα τους εν τα γοράζει κανένας. Τζιαι εφκήκεν ο πρόεδρος τους τζιαι τι μας είπεν; Εκβίασεν την κυβέρνησην ότι εννα ππέσει μιάλη ανεργία στα κτίσματα τζιαι θέλουν επείγον ενίσχυση. Εν τους κανεί πον να επισπεύσει τα έργα του δημοσίου, εν τους κανούν τα παραπανίσια 52 εκατομμύρια σε έργα που εν ελοαρκάζουνταν ακόμα, εν τους κανεί που έβαλεν τον οργανισμό χρηματοδότησης στέγης να γοράσει τες πολυκατοικίες που τους εμείναν, θέλουν τζι' άλλα. Τον τζιαιρόν που τα στοιβάζαν αλήθκεια εδιούσαν μας τζιαι μας; Τωρά γιατί θέλουν που λλοου μας; Αλλά απον αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του.

Αλλά το πιο σοβαρόν εν το άλλο. Εφταίξαν τους οι καϋμένοι οι μετανάστες. Εκάλεσεν που λαλείτε ο πρόεδρος τους την κυβέρνηση να τζυνιήσει τες 15000 παράνομους (ναι δεκαπέντε σιηλιάες!) τζιαι να τους θκιώξει για να μεν ππέσει ανεργεία στους Κυπραίους. Δηλαδή, είπεν μας ότι όσο τζιαιρόν τους εχρειαζούμαστεν να τους φκάλλουμεν το ξύδι καλά εκάμνετε τζιαι εκλείετε τα μμαθκια σας. Τωρά θκιώξετε τους τζιαι άμαν ανοίξουν οι δουλειές εννα ξανάρτουν τζιαι πάλε ξαναπαρανομούμεν εργοδοτόντας τους. Μα πόσο θράσος σιόρ! Πόση πασιοπετσιά!

Ούτε πακκίρα παραπάνω να μεν τους δόκει. Ας βάλουν που τα φυλάμενα. Όσο για τζείνον τον Λευτέρη τουυ ΔΗΣΥ, τζείνον που εκατάπιεν το ράδιο τζιαι κοράτζιησεν του μες τον τσάρουκκα αφτούμενο, που εφκήκεν πριν καλά καλά μας πιάσει η κρίση τζιαι εζήτησεν που ούλλους που ήταν να πληγούν, να ενισχυθούν οι ντηβέλοπερς, τι να πεις; Ο καθένας ας φκάλει τα δικά του συμπεράσματα. Γιατί εν εζήτησε να ενισχυθεί το ταμείον ανεργείας των οικοδόμων. Αφού τζιαι να δόκει ριάλια τους ντηβέλοπερς πάλε εννα απολύσουν τον κόσμο αφού εθθα πουλούν. Για να τα πουντζιάσουν τζιαι τούτα δηλαδή;

Ε, πέ αλλόνα ρε!


20 σχόλια:

MARINOS είπε...

Μαζί με τους ντιβέλοπερς, μπορούμε να κάμουμε και ένα έρανο για τους Τραπεζίτες?
Καλού - κακού να μην στερηθούν της ρευστότητας!

(Και να δώσουμε κίνητρο στον Αλ Καπόνε ότι ανάλογα με το πόσα εκατομμύρια θα εισφέρει, θα μπορεί να επιλέξει Νοσοκομείο για το υπόλοιπο της ποινής του)

Ανώνυμος είπε...

Μετά τους πατατάριες, τους κουελλοτρόφους, τζαι τωρά τους τουβλοσυσπειρωτές, ένα συμπέρασμα μπορώ να φκάλω: Όσο πιο ευνοημένος είσαι, τόσο πιο πολλά κλαίεσαι, τζαι τόσα πιο πολλά ζητάς. Όπως μάθει ο καθένας. Η πλάνη εν μεγάλη αρετή γιατί εν αντιλαμβάνεσαι πως είσαι ένα παράσιτο τζαι μισό. Την φάκκαν όμως τρώει την ο οργανισμός που αποζουμώνεις.

stalamatia είπε...

Επιταγές δέχονται? Και ποιός θα πληρώσει να γκρεμίσουν τα εκτρώματα που φτιάξανε?
Υ.Γ.
Εγώ μόνο επιταγή μπορώ να δώσω.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου μεν κατηορίς τον Λευτεράκη καί θα κακοφανεί του Ιλαντρου!!!!
Αν ήταν του Ακελ εγίνετουν

Ανώνυμος είπε...

Να ξεκινήσει αμέσως κίνημα "Αυτοστεγαζόμενων & Εραστών της Δημιουργίας" !!!

Να ξεκινήσουν προγράμματα κατάρτισης για να αποκτά ο καθένας ειδιίκευση / δίπλωμα / άδεια εργολάβου και να εργοδοτεί ο καθένας μισθωτούς οικοδόμους απ'ευθείας για να κτίζουμε μόνοι μας τα σπίτια μας και μόνοι μας να κάνουμε ανακαινίσεις, κλπ.

Παλαβά και ουτοπικά;

Ίσως... Αλλά μάλλον πιο εύκολα από το να λειτουργήσουν σωστά το κράτος και η αγορά... και να καταργηθεί η αλληλοκάλυψη των διαπλεκομένων.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Τεμάχιον τοποθετημένο εις φαράγγιν με φυσικό, πέτρινο δάπεδο και δυνατότητα ανάρτησης γυάλινης στέγης εις τα δύο άκρα της χαράδρας. Εαν δε χαρακτηρίζεται από εγγύτητα τρεχούμενου νερού καθώς και δασύλλιου ... τούτα θα εκτιμηθούν δεόντος.

zappa είπε...

e den einai dynaton, milame den paizontai re oi agiompaixtes.....na kanoume kai enan erano gia tis trapezes, kai ena bazaar gia thn eklhsia....

Lexi_penitas είπε...

Εμένα με ενοχλεί περισσότερο που οι δημοσιογράφοι μας κάμνουν πως εν καταλάβουν. Πουλούν μας τες λουβάνες του καθενού εντελώς αφιλτράριστες. Ο κάθενας μπορεί να βγαίνει και να λέει στο γυαλί ότι θέλει φτάνει να έχει πρόσβαση.

Bananistanos είπε...

Σωστά, να μεν επιχορηγήσουν τους ντιβελοπερς, ούτε στην Ocean Tankers να δώσουν άλλα συμβόλαια. Ας επιχορηγούν την Ομόνοια απέυθείας που τον προϋπολογισμό, εν μας έρτει φτηνόττερα

koutso είπε...

Βrothers and sisters…time has come!
Επιτέλους που μαζύ με τους εργολαβομηχανοαρχιτεκτονίζοντοντεβέλοπερς θα φύγουν τζιαί κάμποσοι κακομούτσουνοι (δεν το εννοώ απο την ρατσιστική πλευρά) αλλά απο την νοοτροπία και συμπεριφορά τους.(ίδε Πόντιους στη Πάφο).Ας πάνε αλλού.

Εμείς που τόσα χρόνια αρκεστήκαμε στα λίγα νοιώθουμε ότι τωρά έχουμε πολλά έτσι δεν νομίζω ότι έχουμε κρίση.Ασικτίρ.

Ανώνυμος είπε...

καλά να πάθουν! ο κάθε γεωργός/κατσελλάρης που είχε ένα χωράφι μες τα κάκκαφα εγίνηκε ντεβέλοπερ και κρατά τη διπλοκαμπινιά με τους ξένους εργάτες (μην σε παραξενεύει, δεν τον λένε στ' αλήθεια Στέλιο, απλά το Αχμέτ του πέφτει πολύ εξωτικό του σερ)
συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες!
και όχι πως έχω τα λεφτά να αγοράσω ένα από εκείνα τα εκτρώματα που φτιάχνουν και πουλούν αλλά και αν τα είχα δεν θα τους τα χαλάλιζα!!! μα να σαντανώνουμε ποιον εν το σπίτι μου? αφού εν ούλλα ίδια!!!! απόρω πως τα αγοράζουν οι κυπραίοι... αφού πάντα συναγωνίζονται με τους γείτονες για το ποιος την έχει μεγαλύτερη! (την έπαυλη ντε!)

Aceras Anthropophorum είπε...

Αυτόν που λαλεί το Αγρινό είναι η πιό επαναστατική κουβέντα που άκουσα τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Κύπρο. Τζιαι μεν νομίζεται ότι είναι ουτοπικές αερολογίες. Εγίνην αλλού στην μεταμοντέρναν εποχήν τζιαι επέτυχεν. Στην Ελβετίαν έχουμεν το self bâtir solaire (SEBASOL - wwwl.sebasol.ch) που είναι μια οργάνωση που σε μαθαίννει τέχνην να κάμνεις μόνος σου θερμομόνωσην του σπιθκιού σου, να κατασκευάζεις ηλιακό θερμοσύφωνα, να κάμνεις ηλιακήν σώπαν μαειρέματος. Η Sebasol εγκατέστησεν παραπάνω τετραγωνικά μέτρα ηλιακούς συλλέχτες στο 1/3 της τιμής της αγοράς. Οι προδιαγραφές είναι ελεγχόμενες από ανεξάρτητον οργανισμόν τζιαι είναι της ίδιας ποιότητας με τα comercial.

Στην Κύπρον το 40 εξέραμεν να κάμνουμεν συνεργατικές. Η μαύρη αγορά του καφέ ετυπήθηκεν με συνεργατικήν οργάνωσην. Το ίδιον τζιαι τα σταφύλια που εν επιάνναν οι εταιρίες της εκκλησιάς τζιαι των εθνοεταιριών τα σταφύλια των αριστερών. Στο χωρκόν μου εβάλαν ούλλοι το σελινούιν τους τζιαι εκάμαν εταιρίαν λεωφορείων που δεν εβάλλαν τους αριστερούς μες τα λεωφορεία να τους πάρουν δουλειάν. Σε περίοδον μαύρης αγοράς εγινήκαν τα συνεργατικά παντοπωλεία τζιαι οι συνεργατικές τράπεζες. Άιςτο τι εκαταντήσαν τωρά. Η ουσία είναι ότι ξέρουμεν να αυτοοργανωννούμαστιν άμαν έχει ανάγγην.

Υπάρχει τζιαι η καλή κουλτούρα της αλληλοβοήθειας. Δεν ξέρω στις πόλεις αλλά στα χωρκά ακόμα ο κάθε μάστρος βοηθά τον φίλον στο κτίσημον του σπιθκιού. Έχω φωτογραφίες που το 1950 στο χωρκόν μου η συντεχνία επήεν να βοηθήσει έναν μέλος να κάμει την πλάκαν του σπιθκιού του.

Πιστεύκω ότι απλά χρειάζεται λλίη φαντασία τζιαι εύκολα πραγματοποιείται η ιδέα του Αγρινού. Οι συντεχνίες μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργίαν της εναλλακτικής παραοικονομίας.

koutso είπε...

Η ιδέα του Αγρινού είναι πολύ καλή όμως θα δυσκολευτεί να βρεί το τεμάχιο.Και να βρεί θα του προκύψει κανένας πολεομανδαρίνος με την ηλίθια νομοθεσία που θα τον αποτρέψει.
Ο Αδέρουμ είναι ρομαντικός και πιστεύω ότι τα δεδομένα της τότε εποχής του 40 είναι άλλα με τα δεδομένα του 2000.Στην Ελβετία έχει Ελβετούς φίλε μου δεν έχει κουλουφοκυπραίους εγωκεντρικούς εκτός και αν μια μερίδα σκεφτεί:να μια ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα χρήματα.Τότε θα γίνει εφικτή η ουτοπία του Αγρινού και ο ρομαντισμός του Αδέρουμ θα γίνει παραμύθι να το διαβάζουν τα παιδιά των παιδιών μας.

koutso είπε...

http://an-archi-a.blogspot.com/2008/07/de-vel-opper.html

axairefti είπε...

Πάντα τελικά την πληρώνουν οι ξένοι, ε; Ποιανού τη δουλειά κλέβουν δηλαδή; Οι Κυπραίοι ξεχάσαμε ότι οι παππούδες μας ήταν και χτίστες και αγρότες, νομίζουμε ότι γεννηθήκαμε ευγενείς, με τίτλους, στα πούπουλα. Ποιος Κυπραίος πάει να δουλέψει για τους μισθούς που παίρνουν οι ξένοι; Ελάχιστοι! Αλλά σχεδόν όλοι παραπονιούνται για τους ξένους.
Οπότε κι οι εργολάβοι, αυτούς προσλαμβάνουν, τους ξένους (άλλο αν τους ξεζουμίζουν τους ανθρώπους βέβαια...)
@MARINOS και @zappa:
οι "αρχηγοί" στην Ελλάδα τις κανόνισαν τις τράπεζες, πολύ πριν σκεφτούν τον κοσμάκη. Οπότε αν γίνει κι εδώ, δεν θα εκπλαγώ καθόλου...
@aceras:
καλές ήταν οι συνεργατικές, άλλως κολλεκτίβες, τότε, αλλά τώρα νομίζω ο καθένας νοιάζεται για την πάρτη του και μόνο.

Ανώνυμος είπε...

@Κουτσό

Το "Ζητείται" θα το κάμω μόλις κερδίσω στο Τζόκερ. Όχι για το τεμάχιον αλλά για τη δωροδοκία... :-)

Για τα υπόλοιπα όμως (τα σοβαρά) θα ήθελα να ακούσω από εσένα πληροφορίες για το πως ο καθένας μπορεί να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση του από εργολάβους (ίσως και αρχιτέκτονες).

Ας υποθέσουμε ότι έχει προσλάβει ένα έντιμο αρχιτέκτονα που δεν του αποκρύπτει την πραγματικότητα για το τι είναι δυνατόν να γίνει και τι υλικά μπορεί να χρησιμοποιήσει, για τις τιμές στην αγορά, κλπ.

Μετά, πως μπορεί ο ίδιος να αποκτήσει την αναγκαία άδεια για να έχει ενεργό ρόλο και στην πρόσληψη προσωπικού αλλά και στο κτίσιμο το ίδιο; Τι πρέπει να κάμει;

Η βάση της ιδέας μου έχει να κάμει με την επιστροφή στη δημιουργία και την άμεση σύνδεση του κόπου με την απόλαυση αγαθών.

Ως πρώτιστο σκοπό θεωρώ την απελευθέρωση από την συνήθεια του να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ή ακόμα του να εθιζόμαστε με την αγορά και κατανάλωση του όποιου μαζικοποιημένου προϊόντος μας σερβίρουν. Η απελευθέρωση από διαπλεκόμενες και συχνά διεφθαρμένες επαγγελματικές ομάδες είναι απλά ένα bonus.


Είναι η ίδια λογική που βρίσκεται πίσω από όποιον π.χ. φυτεύει λαχανικά μέσα στον κήπο του ή φτιάχνει από ένα κορμό τραπεζάκι για το σπίτι του ή μόνος του φτιάχνει ένα ράδιο με υλικά και οδηγίες από το Radio Shack.

Ανώνυμος είπε...

Τζείνο που θα θελα να επισημάνω εν κάτι πολλά γενικό αλλά νομίζω εν τζαι το πιο σημαντικό...

Είμαστε ππαραόπιστοι. Ούλλα μετρούμε τα με υλικά τζαι τους αριθμούς στην τράπεζα. Φτύνουν γιαίμα οι γονιοί να θρέψουν τα κοπελλούθκια όι με τζείνα που εν απαραίτητα για το πνεύμα τζαι την ανάπτυξη, αλλά με τζείνα που εν για να δείχνουμε τζαι να καπαρτίζουμε στους δρόμους. Ναι κύριε μου φύλαξε λεφτά για να σπουδάσεις το κοπελλούι σου αλλά εν τζαι ανάγκη στα 23 του με το έτσι θέλω να του πιάεις BMW.

Γι΄ αυτό τζαι οι ντιβέλλοπερς τζαι ούλλοι εν να κλαιν για πάντα.

Τζαι πες εδκιωξες τους 15000 παράνομους (που δουλεύκουν ούλλοι εις γνώσην σας κοντά σας) πού εν να βρεις τους Κυπραίους να σου δουλέψουν?
Τωρά που η δουλειά εγίνηκεν αντροπή...τζαι που το αν δεν κάθεσαι πίσω που ένα γραφείο με γραβάτα τζαι ταγιέρ εν σαν να τζαι είσαι παρακαδκιανός!

ουφ,
θεκκιου, εμίλησα τζαι για σήμερα.

Vikar είπε...

Αγρινέ, Acera και Koutso,

Εδώ θα δείτε το καθεστώς με το οποίο εγίναν οι εργολάβοι-εργολάβοι και πόσο ο νόμος τους προστατεύει. Πρός γνώση σας αν αναθέσετε εργασία σε μή αδειούχο εργολάβο παρανομείται διαπράτοντας ποινικό αδίκημα αλλά αν δεν σας ανακαλύψουν ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ τον μή εγγεγραμμένο εργολάβο ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις δεδικασμένες.

www.contractors-council.org.cy/law_ergoliptes.pdf

Aceras Anthropophorum είπε...

Στην Ελβετίαν η Self bâtir solaire εγράφτην για εργολάβος, εξασφάλισεν ούλλες τες άδειες, επιστοποίησεν τα self made προϊόντα που κάμνουν τα μέλη της σύμφωνα με τες εθνικές προδιαγραφές, παζαρέφκει μεγάλες ποσότητες υλικά ηλιακών συλλεκτών για να έρκουνται φτηνά στο αγοραστήν, διά ούλλην την τεχνογνωσίαν στους αυτοκατασκευαστές, οργανώννει την αλληλοβοήθειαν μεταξύ των μελών της (θέλει 10 πλάσματα να φκάλουν τους συλλέχτες πας την στέγην με δίχα γερανόν), οργανώννει σύστημαν quality control γιαν να βοηθά τα μέλη της να κατασκευάζουν σωστά, τζιαι τελικά τα μέλη της έχουν τους πιό φτηνούς ηλιακούς συλλέχτες.

Δεν είναι μόνον από ουτοπισμόν που υπάρχει, είναι τζιαι από οικονομικόν συμφέρον.

Η Αλληλοβοήθεια μπορεί να οργανωθεί μέσω ιντερνετ. Σε άλλες χώρες (γαλλία, ελβετία, γερμανία) υπάρχει troc που είναι μια οικονομία χωρίς χρήμα. Μαθαίννω τα κοπελλούθκια σου μαθηματικά τζιαι κάμνεις μου τα υδραυλικά. Κάμνω σου installation το computer σου τζιαι βοηθάς με να χτίσουμεν το σιμιντιρούιν. Κάμνω σου τα σχέδια του σπιθκιού σου τζιαι κάμνεις απομόνωσην της ταρράτσας μου.

Όλα είναι δυνατά φτάνει να υπάρχουν αθρώποι που να πιστεύκουν

Ανώνυμος είπε...

Self - BATIR ???

Άχαχαχααααα

koutso είπε...

@ Αδερουμ,
Κάμνω σας τζιαί γω σχέδια μούκτη φτάνει κάποιος να πληρώσει τις σπουδές των κουπελλουδκιών μου (τρία αγόρια) ένας Αγγλία τζιαί δκυό στο American Academy.Aμα τα πληρώσετε για τα επόμενα δέκα χρόνια κάμνω σας όσα σχέδια θέλετε .....μούκτη!!!!

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη