27 Μαΐου 2008

Η κακόφωνη χορωδία σε νέες παραστάσεις

Μετά από το αρχικό σοκ της ήττας στις προεδρικές, οι παράφωνες κορώνες της κακόφωνης χορωδίας του αρνητισμού ξαναγέμισαν φορτικά τα κανάλια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Αφορμή για τη νέα σειρά συναυλιών κακοφωνίας, αποτέλεσε το ανακοινωθέν της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ, κάποιες φράσεις και οι λεγόμενες εποικοδομητικές ασάφειες που περιέχει. Λες και οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν σε 3 ώρες να συμφωνήσουν σε όλα και μάλιστα με φρασεολογία προδιαγραφών της Τασσοπαρέας.

Με μπροστάρη και σημαιοφόρο το Τάσσο ρίχτηκαν στη μάχη των εντυπώσεων με στόχο την αχρήστευση της νέας πρωτοβουλίας προτού καλά καλά αρχίσει. Λες και ήταν συνεννοημένα τα παιδιά. Πανομοιότυπα επιχειρήματα σε μια παρέλαση αστέρων από τα δελτία ειδήσεων που κράτησε για ένα τριήμερο. Οι άνθρωποι που εκπροσωπούσαν λιγότερο από 32% την ημέρα των εκλογών, (πολύ λιγότερο σήμερα) πήραν το 90% του χρόνου των ειδήσεων (όλων των καναλιών... ίσως εκτός του Plus TV) που αναφερόταν στις εξελίξεις του κυπριακού.


Η προσπάθεια δημιουργίας μιας μίνι ψύχωσης έπεσε πανηγυρικά στο κενό. Είναι φανερό ότι οι εχθροί της λύσης δοκίμασαν τις δυνάμεις τους. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη πρόβα. Απέτυχαν αλλά να είσαστε έτοιμοι να τους υποδεχτείτε σύντομα, με μια νέα αφορμή, δριμύτερους. Είναι βεβαίως εκπληκτικό ότι με μια απλή δήλωση μερικών λέξεων ο Χριστόφιας ακύρωσε τα όποια σχέδια τους για δημιουργία εντυπώσεων. Είπε απλά ότι πριν μιλήσουν θα έπρεπε να φροντίσουν να ενημερωθούν. Είδατε πως μάζεψαν την ουρά στα σκέλια. Κατάφεραν να μείνουν εκτεθειμένοι για ακόμα μια φορά και είμαι σίγουρος ότι ο Χριστόφιας κατ' ιδίαν τους τα έψαλλε κανονικά.

Νόμιζαν, οι (κακοί) ερασιτέχνες, ότι πιάσανε λαβράκι. Φαίνεται ότι τους πήρε στο λαιμό του ο Τάσσος που έδωσε το σύνθημα του πυρ ομαδόν. Και οι (κακοί) ερασιτέχνες ακολούθησαν τυφλά χωρίς να σκεφτούν το απλό: Ότι συμμετέχουν στη κυβέρνηση και με ακόμα μια δυο τέτοιες αντιπολιτευτικές γκάφες ο Χριστόφιας θα τους δείξει τη πόρτα εξόδου. Και όπως όλοι γνωρίζετε τα κόμματα αυτού του χώρου χωρίς πρόσβαση στην εξουσία και κατ' επέκταση στο ρουσφέτι, είναι σαν ψάρι έξω από το νερό. Χαρακτηριστική η αναδίπλωση τους μετά από την συνάντηση με τον Χριστόφια. Λέτε να τα έχουν με τον Τάσσο που τους παρέσυρε;


Βρίσκω όμως ότι ο πρόεδρος πρέπει να βγει και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους προς γνώση και συμμόρφωση. Τουλάχιστον όσο αφορά το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Δεν επιτρέπεται ο Κάρογιαν και ο Ομήρου να βγαίνουν και να λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο πρόεδρος με τις διευκρινήσεις που έδωσε ίσα ίσα που έσωσε την αξιοπιστία του. Αυτοδιορίστηκαν ελεγκτές και ο Χριστόφιας φαίνεται, (αν και δεν πιστεύω να είναι έτσι) να ανέχεται τα τατσιλλίκια τους.

Προσωπικά ενοχλούμαι από αυτή την εικόνα που δίνει ο πρόεδρος, λες και ότι κάνει θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να παίρνει εκ των υστέρων πιστοποιητικό εθνικής καθαρότητας των δηλώσεων, πράξεων, παραλείψεων και ανακοινωθέντων του. Βέβαια η ήπια αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσθέτει πόντους, αλλά μια ολοκληρωμένη δήλωση που να βάζει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να αποτελεί έμμεση προειδοποίηση μη ανοχής του στείρου απορριπτισμού, θα του προσδώσει εικόνα πιο αποφασιστικού πολιτικού. Επιπρόσθετα, ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.


Το άλλο που πρέπει να κάνει ο Χριστόφιας είναι να διαφυλάξει την αυθόρμητη ενότητα του 70% του λαού, σεβόμενος τη συνέπεια με την οποία ο ΔΗΣΥ στηρίζει τη προσπάθεια του. Θα πρέπει να κάνει τολμηρά βήματα ισχυροποίησης και επέκτασης της ενότητας, γιατί χωρίς την ασπίδα του ενωμένου λαού η αντιμετώπιση των κακόφωνων πιθανόν να καταστεί προβληματική.


ΥΓ: Από τη πλευρά μας το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ (εκτός της νεολαίας της), ο Συλλούρης, ο Τάσσος, ο Λυσσαρίδης και από το βορρά ο Ντενκτάς και ο Περτέβ επικρίνουν τον αντίστοιχο ηγέτη με υποχωρητικότητα. Σας λέει τίποτε αυτή η σύμπτωση;

18 Μαΐου 2008

Εθνικές "αποτυχίες" και "επιτυχίες"

Ρε φίλοι έπηξα. Είχα τόσα πράγματα να γράψω τις τελευταίες μέρες και όμως παρατήρησα ότι μετά από καθημερινά 10ωρα και βάλε στη δουλειά, όλες οι εμπνεύσεις που έχω στη διάρκεια της ημέρας μέχρι το βράδυ ζοφώνουν. Άσε που μετά από το βραδινό του οποίου προηγείται και καμιά μπύρα (είπαμε, never eat with an empty stomach), νιώθεις καμιά δεκαριά κιλά βαρύτερος. Όλη η κούραση της ημέρας κάθεται πάνω σου που λένε. Μη νομίσετε ότι αυτά τα λέω για να δικαιολογηθώ για την σχεδόν παντελή απουσία μου από τα δρώμενα της μπλογκόσφαιρας. Είναι μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει να συνηθίσω αφού η δουλειά που κάνω τώρα μετά τον επαναπατρισμό μου είναι φοβερά απαιτητική. Έχω και μια συμβία που της λείπουν τα παιδιά της και είμαι αναγκασμένος να παίζω στο βαθμό που μπορώ το υποκατάστατο. Γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να είναι ο/η σύντροφος σου down. Κάηκες!

Καταλαβαίνετε ότι το μπλογκάκι μου θα υποφέρει κάπως. Πάντως δεν ξέρω πόσο το νιώθουν άλλοι μπλόγκερς, προσωπικά κάτι μου λείπει όταν δεν ασχολούμαι μαζί του. Είναι σαν να λείπεις από το στέκι με τους φίλους σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω να με καταλαβαίνεις ρε Κυριάκο....


Και έτσι για να παραθέσω ένα δείγμα των προκλήσεων της βδομάδας θα αναφερθώ στην ανακοίνωση του πολύ κ. Βγενόπουλου ότι τα κέρδη της Marfin Λαϊκής θα περιοριστούν στα 500 εκατομμύρια Ευρώ και δεν θα φτάσουν στο στόχο των 600 εκατομμυρίων. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι μεγαλύτεροι νόμιμοι κλέφτες που είναι οι τράπεζες, θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ο κόσμος θα υποθηκεύει το μέλλον του σ' αυτές. Όσο ο κόσμος θα τις έχει περισσότερη ανάγκη τόσο θα εφαρμόζουν όλα τα κόλπα σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αλλά κυρίως την άγνοια και ασχετοσύνη του κόσμου θα θησαυρίζουν στη πλάτη του. Στη Κύπρο όπως όλοι γνωρίζετε η πλειοψηφία των πολιτών θα ξεπληρώνει χρέη μέχρι να αποδημήσει εις Κύριον.

Αυτά που λέτε, δεν αποκαλούν έκπληξη για κάποιον που ασχολείται έμμεσα μεν αλλά αδιάκοπα και συστηματικά με τα χρηματοπιστωτ
ικά ιδρύματα (άκου ιδρύματα #@%&$@#*^). Εκείνο που μου προκάλεσε αγανάκτηση είναι ο τρόπος που τα άλλα "ιδρύματα", τα δημοσιογραφικά, κάλυψαν το γεγονός. Λίγο έλειψε τα κανάλια μας να κηρύξουν και πένθος για την αδυναμία της καημένης της Marfin να πιάσει τους στόχους της. Έτυχε να δω την είδηση τόσο από το ΡΙΚ όσο και από το ΜΕΓΑ. Τόσο η διατύπωση της είδησης όσο και το ύφος των παρουσιαστών παράπεμπαν σε αποτυχία εθνικού επιπέδου για την οποία ο λαός έχει λόγους να είναι λυπημένος. Δεν περίμενα κανένα κανάλι να βγει και να αποκαλύψει τα κόλπα με τα οποία οι τράπεζες μας αδειάζουν τις τσέπες. Αλλά από την άλλη θα μπορούσαν να μην κάνουν σαν οπαδοί που η ομάδα τους έχασε το τελικό του κυπέλλου. Τη στιγμή που ο μέσος κύπριος σκέφτεται και το τελευταίο σεντ αυτοί κλαίνε που οι καρχαρίες έβγαλαν μόνο 500 εκατομμύρια! Έλεος!Και κάτι αποψινό. Το ΜΕΓΑ άρχισε το κεντρικό δελτίο του με την χτεσινή κατάκτηση του κυπέλλου από το ΑΠΟΕΛ. Τα γκολ, οι δηλώσεις και τα πανηγύρια με τις σημαίες με τους δικέφαλους, τους δεκαεξάκτινους ήλιους και τις περίεργες πορτοκαλο-μπλέ παραλλαγές της ελληνικής σημαίας γέμισαν τις οθόνες μας λες και επρόκειτο για άθλο εθνικού επιπέδου. Χωρίς καμιά διάθεση να μειώσω την επιτυχία του ΑΠΟΕΛ, επιθυμώ να κακίσω τη πράξη του ΜΕΓΑ. Δεν μπορεί παρά να οφείλεται σε παρεμβάσεις και να εμπερικλείει σκοπιμότητες. Αλλιώς δεν μπορώ να δικαιολογήσω το ότι ένα τέτοιο γεγονός έγινε πρώτη είδηση στο κεντρικό δελτίο του σταθμού.

Ήταν και η απολαυστική κωμωδία στο ΔΗΚΟ αλλά αυτό θα πρέπει να το πραγματευτεί κανένας μπλόγκερ με σατυρικό ταλέντο και εγώ δεν είμαι τέτοιος. Θα αποτελούσε σίγουρα τροφή τόσο για το Φιρφιρή, τη Φουκού, τη Δρακούνα και άλλους. Απλώς γιατί κανένας δεν αξίζει να ασχολείται σοβαρά μαζί τους.

11 Μαΐου 2008

Ποιοι είμαστε. Αποτελέσματα δημοσκόπησης.

Η έρευνα ανάμεσα στους αναγνώστες του "Που σου νέφκω που πάεις" κράτησε ένα μήνα. Συμπληρώθηκαν συνολικά 116 ερωτηματολόγια. Πιστεύω ότι είναι ικανοποιητικός αριθμός και μπορεί να δώσει σαφείς τάσεις των αναγνωστών του μπλογκ αλλά και σε σημαντικό βαθμό των αναγνωστών της κυπριακής μπλογκόσφαιρας.

Τα στοιχεία είναι πολύ ενδιαφέροντα για τον μπλόγκερ που δίνει σημασία για την ικανοποίηση των αναγνωστών του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο μπλογκ του. Δυστυχώς η έρευνα επιτρέπει μόνο 10 ερωτήσεις και αρκετά ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών δεν μπόρεσαν να καλυφθούν με ερωτήσεις. Ας είναι. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι φωτίζει έστω και λίγο το τοπίο και σίγουρα έχει να μας πει πολλά περισσότερα από πρόχειρες έρευνες που κάνουν κάποιοι δημοσιογράφοι συνήθως άσχετοι με το θέμα.

Πόσο τακτικά διαβάζετε μπλογκς;
Καθημερινά 72 63%
3-4 φορές τη βδομάδα 22 19%
1-2 φορές τη βδομάδα 11 10%
Είναι η πρώτη μου φορά 7 6%
Πιο αραιά 2 2%
1-3 φορές το μήνα 1 1%
Σύνολο απαντήσεων 115

Όπως φαίνεται από την πρώτη ερώτηση, υπάρχει ένας πυρήνας πάνω από 100 άτομα που περιοδεύουν την κυπριακή μπλογκόσφαιρα σχεδόν καθημερινά. Υπολογίζω ότι πέραν από τους αναγνώστες του μπλογκ μου που δεν συμπλήρωσαν την έρευνα υπάρχουν και αναγνώστες κυπριακών μπλογκ που δεν με επισκέπτονται καθόλου. Επιπρόσθετα είναι και ένας σημαντικός και αυξανόμενος αριθμός νέων επισκεπτών.
**********************
Πόσα μπλογκς διαβάζετε;


4-5 39 34%
1-3 33 29%
6-10 28 24%
Περισσότερα 15 13%
Σύνολο απαντήσεων 115

Περίπου το 1/3 των αναγνωστών επισκέπτεται μέχρι 5-6 μπλογκς. Είναι και κάποιοι σαν εμένα που κάνουν πολύ μεγαλύτερες βόλτες. (Είναι μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας μου να χάσω βάρος :))
**********************
Εκτός από το "Που σου νέφκω που πάεις", ποια μπλογκς διαβάζετε;
Drakouna 48 41%
Psyxia 22 19%
Foukou 20 17%
CNC minus 18 16%
Firfiris 17 15%
Pittas 17 15%
Aceras 14 12%
Proedrikes 11 9%
BRC 10 9%
Stratis 7 6%
Stravara 6 5%
Agrino 5 4%
Alli oxthi 4 3%
Daskaloua 4 3%
Neo Ledras 4 3%
Roam 4 3%
Dokisisofi 3 3%
Syrma sto computer 3 3%
Σύνολο απαντήσεων 116

Παρόλο που περίπου 10 αναγνώστες δεν απάντησαν την ερώτηση αυτή τα ποσοστά προσαρμόστηκαν στο σύνολο των ερωτηματολογίων. Όπως και να το υπολογίσεις είναι φανερό ότι Drakouna rules!!! Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι από τα ελληνικά μπλογκς που αναφέρθηκαν ο Πιτιρίκος διαβάζεται από 7 και ο Yoreekas από 4 αναγνώστες. Αν κάποιος από τους αναγνώστες θέλει να δει τη πλήρη λίστα ας μου στείλει ένα μήνυμα.

Αναφέρτηκαν ακόμα 26 κυπριακά και 39 ελληνικά μπλογκς από 1-2 αναγνώστες.
**********************
Ποιο το αγαπημένο σας μπλογκ;
Κανένα/Δεν έχω προτίμηση 55 47%
Drakouna 16 14%
Pou sou nefko 10 9%
CNC minus 5 4%
Foukou 5 4%
Psyxia 5 4%
Firfiris 4 3%
Aceras 3 3%
BRC 3 3%
Proedrikes 2 2%
Σύνολο απαντήσεων 116

Εντάξει, ξέρω ότι αν την έρευνα την έκανε ο Φιρφιρής ας πούμε, δεν θα φιγουράριζα στη 2η θέση. Ακόμα να πούμε ότι 11 κυπριακά και 11 ελληνικά μπλογκς είχαν από μία προτίμηση. Εδώ αξίζει να αναφερτεί η σημείωση κάποιου αναγνώστη μη μπλογκερ που έγραψε "Είστε όλοι υπέροχοι". Άτε, πάρτε πάνω σας! Πάντως ξέρω ότι τουλάχιστον 3 μπλόγκερς ψήφισαν το μπλογκ τους :)
**********************
Θεωρείτε τα μπλογκς...

Χώρο προβληματισμού 86 74%
Χώρο ψυχαγωγίας 70 60%
Πηγή ενημέρωσης 61 53%
Άλλο 9 8%
Σύνολο απαντήσεων 116

Από αυτούς που απάντησαν "Άλλο" δύο είπαν "χώρος εκτόνωσης", δύο "επικοινωνίας", δύο "ελεύθερης έκφρασης, ένας "χαλάρωσης", ένας "Μεταχώρος". Οπότε μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι τα μπλογκς προβληματίζουν, ψυχαγωγούν, ενημερώνουν και.... εκτονώνουν.
**********************
Μπλόγκερ ή οχι;

Δεν είμαι μπλογκερ 61 55%
Είμαι μπλογκερ 50 45%
Σύνολο απαντήσεων 111

Το στοίχημα για τους μπλόγκερς είναι να καταφέρουν να προσελκύσουν πολύ περισσότερους αναγνώστες. Ακόμα σε μεγάλο βαθμό ανακυκλωνόμαστε.
**********************
Φύλο και Ηλικία Άντρας Γυναίκα Σύνολο
15-24 19 12 31 27%
25-34 27 26 53 46%
35-44 11 4 15 13%
45-54 10 2 12 10%
55+ 3 2 5 4%
Σύνολο απαντήσεων 70 46 116

60% 40%


Στο δικό μου μπλογκ οι άντρες αποτελούν σαφή πλειοψηφία. Ίσως οφείλεται στη θεματολογία, ίσως... στην ηλικία. Σε παρόμοια έρευνα της Ψυχίας τα αποτελέσματα ήταν περίπου αντίστροφα. Οπότε περίπου ισοψηφούμε κορίτσια.

Όσον αφορά τον μέσο όρο ηλικίας (υπολογισμένο κατά προσέγγιση) οι άνδρες έχουν περίπου 33 χρόνια και οι γυναίκες περίπου 30. Η ηλικιακή ομάδα 25-34 αποτελεί σχεδόν τους μισούς αναγνώστες. Οι γυναίκες πάνω από 35 αποτελούν μόνο το 17% των γυναικών ενώ οι άνδρες το 34%. Μάλλον οι άνδρες δεν ασχολούνται και τόσο με τις ανάγκες του σπιτιού μετά από κάποια ηλικία :)
**********************
Χώρα καταγωγής και διαμονής

Καταγωγή Διαμονή
Κύπρος 100 77
Ελλάδα 14 15
Ην. Βασίλειο 1 14
Ην. Πολιτείες 1 5
Γερμανία 0 1
Ιρλανδία 0 1
Λουξεμβούργο 0 1
Ολλανδία 0 1
Σουηδία 0 1
Σύνολο απαντήσεων 116 116

Η τεράστια πλειοψηφία των αναγνωστών μας αποτελείται από κύπριους. Το εμπόδιο της γλώσσας απαγορεύει την πρόσβαση μη ελληνόφωνων. Αλλά και τουρκοκύπριων. Αξιοσημείωτο είναι ότι 23% των κυπρίων επισκεπτών βρίσκονται στο εξωτερικό.
**********************
Επίπεδο σπουδών

Μεταπτυχιακό 53 47%
Πανεπιστήμιο 33 29%
Λύκειο 19 17%
Κολλέγιο 7 6%
Σύνολο απαντήσεων 112

Από έρευνα σε έρευνα ψηλώνει και το ποσοστό των κατόχων μεταπτυχιακού διπλώματος. Συνωστισμός υπεργραμματιζούμενων ρε παιδιά! Σε καλό να μας βγεί.
**********************
Πόσο συχνά επισκέπτεστε το "Που σου νέφκω που πάεις;"
3-4 φορές τη βδομάδα 32 29%
1-2 φορές τη βδομάδα 26 23%
Καθημερινά 25 22%
Πιο αραιά 15 13%
1-2 φορές το μήνα 14 13%
Σύνολο απαντήσεων 112

Νιώθω ότι από τη στιγμή που ξέρεις ότι αυτά που γράφεις περιμένουν να τα διαβάσουν ή να τα σχολιάσουν 50 ή 70 ή 100 άτομα σου δίνει ώθηση να γράφεις περισσότερο αλλά και πιο υπεύθυνα και προσεκτικά. Τουλάχιστον εγώ έτσι νιώθω.

Ευχαριστώ όσους έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση. Αν κάποιος θέλει πληροφορίες για πιο σύνθετα αποτελέσματα ας το πει στο σχόλιο.

4 Μαΐου 2008

Το πρώτο ολίσθημα Χριστόφια.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνικά ο πρόεδρος Χριστόφιας αλλά και το ΑΚΕΛ έγιναν περίπου απολογητικοί και κρατούν αμυντική στάση απέναντι στις επελάσεις του Αρχιεπισκόπου αλλά και τις προτροπές των εκπροσώπων του απορριπτικού μετώπου. Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι σε σχέση με το εσωτερικό μέτωπο, μέχρι που άκουσα τις χτεσινές δηλώσεις του Β. Λυσσαρίδη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

Από τη μια ο παπάς σε ρόλο αρχιδιχαστή του λαού, από την άλλη το πολιτικό απολίθωμα που ακόμα ποδηγετεί την ΕΔΕΚ, σέρνουν το χορό σε ένα πλάνο που φαίνεται εμπνευστής να είναι ο εκδιωχθείς κακήν κακώς από το λαό, Τάσσος. Δεν είναι τυχαίο ότι τις πρώτες δηλώσεις για μέλη των επιτροπών που συμφωνούν με τις θέσεις των Τούρκων, δηλαδή με βάση τη δική του αντίληψη είναι προδότες, τις έκανε μετά που συναντήθηκε με τον τέως στην Αρχιεπισκοπή. Και ενώ πριν μερικές μέρες βγαίνοντας από το προεδρικό επικροτούσε τις κινήσεις Χριστόφια.


Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι, ενώ ο Χριστόφιας πήρε καθαρή εντολή στη βάση του προγράμματος του, και ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάνω από τα 3/4 του λαού στηρίζουν τις επιλογές του στο εθνικό, δεν βάζει στη θέση τους τους ανθρώπους που είναι πεντακάθαρο ότι είναι ενάντια στη λύση και προωθούν τη διχοτόμηση. Δεν γνωρίζω αν με τις δηλώσεις του που ακολουθούν τις αρνητικές δηλώσεις Ταλάτ, και την επανειλημμένη επαναπόρριψη του σχεδίου Ανάν περιμένει να μαλακώσουν οι θέσεις της Τουρκίας, ή απλώς δίνει εξετάσεις "πατριωτισμού" σε αυτούς που είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν πάνω στο πτώμα ακόμα μιας αποτυχημένης προσπάθειας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνομιλίες δεν επηρεάζονται από δημόσιες δηλώσεις. Γνωρίζει επίσης ότι ο λαός που τον εξέλεξε στην εξουσία απαιτεί σεβασμό στις επιλογές του που δεν ήταν άλλες από την εγκατάλειψη της διχαστικής πολιτικής του προκατόχου του και την αποθάρρυνση των νοσταλγών της. Κάτι που δεν επιτυγχάνεται με δηλώσεις που περίπου δίνουν την εντύπωση ότι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες του απορριπτικού συρφετού. Αλλιώς δεν μπορώ να αντιληφθώ την παράλειψη του να καταδικάσει ευθέως τις κατηγορίες κατά μελών των επιτροπών, που εκστόμισαν ο παπάς και ο γεροπαραλημένος.


Και κάτι τελευταίο. Κάποτε ο Δ. Χριστόφιας θα πρέπει να αρχίσει την υλοποίηση της απόφασης για ενημέρωση του λαού. Και η ενημέρωση πρέπει να εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο ότι πολλές από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν οι οποίες ήταν αποδεκτές από την πλευρά μας θα περιλαμβάνονται σε όποιο επόμενο σχέδιο λύσης. Μόνο έτσι θα μπει τέρμα στη δαιμονοποίηση ενός σχεδίου το οποίο υπό προϋποθέσεις και αν το διαπραγματευόταν σωστά ο τέως μπορούσε να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού. Μόνο έτσι θα μπει φραγμός στη καπήλευση του ΟΧΙ το οποίο μεθόδευσε ο τέως σαν γνήσιος απόγονος του Δούντα. Γιατί το Ανάν και όλα τα προηγούμενα σχέδια θα δώσουν το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Και ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει.

Οι καιροί είναι πονηροί. Οι εχθροί της λύσης μετά το σοκ της πανωλεθρίας στις εκλογές ανασυντάσσονται. Αν ο Πρόεδρος θέλει να διατηρήσει την υποστήριξη που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή, καλείτε να μη δώσει χώρο για αναβίωση του εφιάλτη του 2004, με περιρρέουσες, νενέκους και προδότες. Μπορεί και πρέπει να τους αποκαλύψει και να τους αφήνει κάθε στιγμή εκτεθειμένους. Η ενότητα δεν θα κτιστεί με εικονική στήριξη από ηγεσίες που βρίσκονται δίπλα του για το φίτσιο της εξουσίας στη καλύτερη περίπτωση, και ίσως για να φρενάρουν τη λύση στη χειρότερη. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να κάνει καθαρές τις προθέσεις του.

Ο πίνακας είναι της πρέσβειρας της ειρήνης μέσω της τέχνης, Alexandra Nechita και τιτλοφορείται "Sprinkle the joy of peace"

2 Μαΐου 2008

Επώνυμοι, ψευδώνυμοι και ανώνυμοι σχολιαστές

Αφορμή για το ποστ αυτό μου δίνει η αύξηση των ανώνυμων σχολιογράφων στα διάφορα μπλογκς, που τελευταία πληθαίνουν. Και για να συνεννοούμαστε με τον όρο ανώνυμοι εννοώ αυτούς που δεν χρησιμοποιούν ψευδώνυμα. Επίσης, αναφέρομαι μόνο στη κυπριακή μπλογκο-κοινότητα

Οι διάφοροι ανώνυμοι έκαναν μια "εντυπωσιακή" παρουσία στη προεκλογική περίοδο και από τότε αρκετοί μπαίνουν στα διάφορα μπλογκς και κάνουν αισθητή τη παρουσία τους σχολιάζοντας τα κείμενα. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα πέραν της σύγχυσης που προκαλείται όταν σε ένα ποστ έχει περισσότερους από ένα ανώνυμο. Επειδή τότε πολλές φορές δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι ποιος. Ακόμα και στο μπλογκ μου που στη φόρμα σχολίων έβαλα την παράκληση "Το ψευδώνυμο δεν βλάπτει την ανωνυμία σου. Βοηθά τους υπόλοιπους να σε ξεχωρίζουν από άλλους ανώνυμους." κάποιοι αναγνώστες εξακολουθούν να σχολιάζουν ως ανώνυμοι.

Εκτός λίγων εξαιρέσεων οι περισσότεροι ανώνυμοι προκαλούν είτε με υβριστικά είτε με αισχρά σχόλια. Και αυτό ακριβώς είναι που με ενοχλεί. Δεν είναι εύκολο να ξέρει κάποιος πόσοι είναι αλλά πιστεύω ότι δεν είναι πολλοί. Η παρουσία τους όμως είναι αισθητή. Η μεγαλύτερη κατ' εμένα ζημιά που προκαλούν είναι ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης και ο εκφυλισμός της και πολλές φορές η κατάντια της σε καυγά επιπέδου πεζοδρομίου.

Οι εμμονές αυτών των κυρίων ειδικότερα σε θέματα που άπτονται των "ιερών και οσίων της ελληνικής φυλής" εκφράζονται με γλώσσα χαμαιτυπείου και με χαρακτηρισμούς προς τον ιδιοκτήτη και τους σχολιαστές που ποτέ δεν θα τολμούσαν να εκστομίσουν σε κανένα αν τον είχαν απέναντι τους. Η θρασυδειλία τους τους σπρώχνει ακόμα και κρυμμένους πίσω από ένα πληκτρολόγιο να μένουν ανώνυμοι. Όπως κάποιοι ομοϊδεάτες τους ή και οι ίδιοι τους τραμπουκισμούς και τη τρομοκρατία τους την εξασκούν μέσα στο σκοτάδι φορώντας κουκούλες για να καλύπτουν τα πρόσωπα τους.


Βέβαια η συμπεριφορά του τραμπούκου που τους διακρίνει άρχισε να απλώνεται και σε θέματα χωρίς πολιτική χροιά Η όποια άποψη δεν τους εκφράζει πρέπει να ρίχνεται στο πυρ στο εξώτερο και ο συγγραφέας της να υβρίζεται χυδαία. Είναι φανερό ότι σε κάποιους το βασικό στοιχείο της ανθρώπινης επικοινωνίας, ο διάλογος, τους είναι άγνωστο.

Πολλές φορές ειρωνικά αντιτείνουν ότι με το ψευδώνυμο δεν γίνεσαι επώνυμος. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά εντελώς άτυπα και χωρίς καθοδήγηση, οι κύπριοι μπλόγκερς δημιούργησαν μια κοινότητα με κοινό χαρακτηριστικό το σεβασμό του ενός προς τον άλλο παρόλο που πολλές φορές οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις φτάνουν σε ψηλά επίπεδα. Η προσωπική, η ανοίκεια, η απροκάλυπτη, η μειωτική επίθεση προς τον άλλο, που χαρακτηρίζει μόνο ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου δεν έχει θέση στη σχέση μεταξύ των μπλόγκερς αλλά και των τακτικών ψευδώνυμων ή επώνυμων σχολιαστών.

Ο ένας αναγνωρίζει τον άλλο και του αποδίδει ένα χαρακτήρα και μπορώ να ισχυριστώ μια "μορφή". Μέσω των κειμένων του καθενός και με τη συνεχή τριβή μέσω των συζητήσεων που αναπτύσσονται γνωρίζεις τόσο τις πολιτικές αλλά και τις απόψεις του καθενός πάνω σε πλείστα τόσα ζητήματα. Πολλές φορές καλύτερα από όσο τον γνωρίζουν κοντινοί γνωστοί του στη πραγματική ζωή. Ακριβώς επειδή η ψευδωνυμία του μπλογκ του επιτρέπει να ξανοιχτεί σε βαθμό που κάποιες σκοπιμότητες δεν του το επιτρέπουν στη πραγματική ζωή. Σαν αποτέλεσμα της καλής διαδικτυακής σχέσης ήρθαν και πολύ καλές προσωπικές σχέσεις αλλά αυτό ξεφεύγει από το θέμα μου.

Πίσω λοιπόν στο θέμα των ανώνυμων. Πρέπει να πω ότι πολλές φορές τελευταία οι συζητήσεις, με την παρεμβολή των πανταχού παρόντων ανώνυμων, κατρακύλησαν σε θλιβερά χαμηλό επίπεδο. Μου θυμίζουν συζητήσεις σε φόρουμ που η έγνοια των περισσοτέρων είναι να πουν την πιο εντυπωσιακή βρισιά και τους πιο μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Παρόλο που σέβομαι το δικαίωμα του κάθε μπλόγκερ αλλά και των αναγνωστών να χειρίζονται όπως θέλουν τους ανώνυμους, για το δικό μου μπλογκ έχω πάρει τις αποφάσεις μου και τις δημοσιεύω. Πιστεύω ότι αν υιοθετηθούν σαν κοινή πρακτική των μπλόγκερς θα βοηθήσουν να απαλλαγούμε από ενοχλητικά παράσιτα που απειλούν την υπόσταση και το επίπεδο του κυπριακού μπλόγκιγκ.

Πιστεύω ότι η "απάντηση του πελλού εν η σιωπή" και ότι αυτοί οι τύποι θεριεύουν εκεί που με την αντίδραση μας τους δίνουμε υπόσταση. Εξάλλου συστηματικά έχω εφαρμόσει μέχρι τώρα την περιφρόνηση προς τα σχόλια τους. Κάποιες στιγμές τους προειδοποίησα και τελικά αναγκάστηκα να σβήσω τα πιο προχωρημένα σχόλια τους. Και αυτό παρόλο που πιστεύω ότι η παραμονή των σχολίων δείχνει το επίπεδο τους και τους εκθέτει στα μάτια των αναγνωστών, κάποτε το παρακάνουν σε βαθμό που η πρόκληση επισκιάζει το ίδιο το θέμα της συζήτησης.

Έχουμε και λέμε:

- Το 1ο υβριστικό σχόλιο θα συναντά τη πλήρη περιφρόνηση μου.
- Στο 2ο παρόμοιο σχόλιο θα διαγράφονται όλα τα σχόλια του/της και τα σχόλια των αναγνωστών που του απαντούν.
- Το ίδιο θα γίνεται έστω και αν ο υβριστής χρησιμοποιεί ψευδώνυμο.

Με τον τρόπο αυτό αυτό διασφαλίζεται το επίπεδο του διαλόγου στα πλαίσια της στοιχειώδους αξιοπρέπειας αλλά και ο σεβασμός στους αναγνώστες του μπλογκ που δεν είναι αναγκασμένοι να μυρίζουν τις κλανιές του κάθε βρωμιάρη (που θα έλεγε και ο αγρινός)

Παράκληση στους σεβαστούς αναγνώστες να μην απαντούν σε προκλήσεις που ξεφεύγουν από το πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και φτάνουν στην αισχρολογία. Η τυχόν διαγραφή σχολίων τους που απαντούν στους υβριστές και τροφοδοτούν την αναισχυντία τους, ας μην παρεξηγηθεί.

Πριν κλείσω να ξεκαθαρίσω ότι στόχος μου δεν είναι η διαγραφή κανενός σχολίου όσο αντίθετο και σκληρό και αν είναι προς τις απόψεις μου. Χάρηκα πολλές συζητήσεις με σκληρές αντίθετες απόψεις όπως π. χ. του φίλου μου του Ίλλαντρου αλλά δεν θα επιτρέψω να κάνουν ανατομία της δικής μου ή της δικής σας μάνας μέσα από το μπλογκ αυτό.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη