9 Αυγούστου 2008

Μην κλείσετε τη τηλεόραση


Αφορμή να ασχοληθώ με το θέμα μου έδωσε η έκκληση σε κάποια μπλογκ να πατήσουμε το κουμπί και να κλείσουμε την τηλεόραση για να τιμωρήσουμε τη Κίνα. Το θεωρώ αφελή τρόπο αντίδρασης στις φασιστικές ακρότητες που μεθοδεύει ή ανέχεται η Κινεζική ηγεσία, και εξοντωτικό για την ιδέα του ολυμπισμού, που έτσι κι' αλλιώς υποφέρει από ένα σωρό άλλους παράγοντες, το να μποϊκοτάρουμε ακόμα και την παρακολούθηση των αγώνων.

Λες και δεν υποφέρει αρκετά το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός της ανθρωπότητας. Ετσι κι΄αλλιώς το κατάντησαν και αυτό εμπόρευμα, άσε τη ντόπα που θέτει υπό αμφισβήτηση τη κάθε επίδοση. Δεν φτάνει δηλαδή που μια μοναδική γιορτή συνεύρεσης και συμφιλίωσης των λαών βάλλεται από παντού, πρέπει να μας βρίσκει και μας αντιμέτωπους σε μια εκ των προτέρων καταδικασμένη προσπάθεια να υψώσουμε φωνή;

Το να πιανόμαστε από κάθε αφορμή, για να ενισχύουμε την προσωπική μας επαναστατική εικόνα καταντούμε πολλές φορές γραφικοί με αποτέλεσμα να θεωρούμαστε δέσμιοι εμμονών. Δεν πιστεύω να υπάρχει έστω ένας νοήμων και πολύ περισσότερο προοδευτικός άνθρωπος που να συμφωνεί με τη πολιτική της Κίνας στο Θιβέτ, με την κακομεταχείριση παιδιών, με τις πρακτικές δουλείας που εφαρμόζονται σε ορυχεία και αλλού στην αχανή χώρα. Δεν πιστεύω όμως έστω και ένας από μας να μην έχει και δυο και τρεις και τέσσερις κινέζικές συσκευές ή άλλα προϊόντα στο σπίτι του, ενισχύοντας έτσι την οικονομία του καταπιεστή που προσπαθεί να τιμωρήσει, κλείνοντας το κουμπί της τηλεόρασης του, που τα περισσότερα εξαρτήματα της κατασκευάστηκαν στη Κίνα. Είναι καθαρό το οξύμωρο που έχουμε μπροστά μας. Η Κίνα μας έγινε όλους μια "ανάγκη". Την ενισχύουμε καθημερινά παντοιοτρόπως, τις περισσότερες φορές χωρίς να το γνωρίζουμε.

Αλλά για πέστε μου; Ποιος μποϊκόταρε την παρακολούθηση των Ολυμπιακών του 96 της Ατλάντα για τη διαχρονική υποστήριξη των Αμερικανών σε πάμπολλα δικτατορικά καθεστώτα του πλανήτη, ή των αγώνων του Σίδνεϊ το 2000 για την καταπίεση των αβορίγινων. Ξαφνικά γίναμε όλοι ποιο ευαίσθητοι; Ή μήπως το ότι η Κίνα σήμερα αποτελεί τον ανερχόμενο αντίπαλο των ΗΠΑ τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, έπρεπε να επικαιροποιήσει πολιτικά ζητήματα που στέκουν για δεκαετίες και ενώ τα γνώριζαν έκαναν την πάπια. Μην μου πείτε ότι το CNN και οι υπόλοιποι που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα (και δίνουν αφορμές και στους δικούς μας μπλόγκερς) νοιάζονται μια μπακκίρα για το τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Φίλοι μου την ώρα που ο ουρανός του Πεκίνου φωτιζόταν από τα πυροτεχνήματα της μεγαλύτερης γιορτής της χαράς, ο ουρανός του Τσινβάλι στη Νότια Οσετία βαφόταν κόκκινος από τη φωτιά, το πυρωμένο σίδηρο και το αίμα χιλιάδων ανθρώπων σε ένα αγώνα επικράτησης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης στο Καύκασο. Αν θέλετε να τιμωρήσετε κάποιους, τιμωρήστε τους μιλιταριστές επεκτατιστές της Μόσχας και της Ουάσιγκτον. Υψώστε τη φωνή σας ενάντια στους καταπιεστές του Πεκίνου και όλου του κόσμου αλλά αφήστε τους βαριά τραυματισμένους Ολυμπιακούς αγώνες να ζήσουν. Μην πέφτετε στη παγίδα! Σκεφτείτε για μια στιγμή ότι μπορεί να παίζετε το παιγνίδι κάποιων άλλων.

Το έργο είναι ψηφιδωτό του Κοσμά Κρούσου με τίτλο 'Olympics'

59 σχόλια:

rose είπε...

Οι Ολυμπιακοι πέθαναν μαζί με τους Αθάνατους

Υπήρχαν μπλοκ το 96;

Υπάρχουν όμως άτομα που δεν ξαναήπιαν κοκα-κόλα από τότε!

Αν σου πουν να κλείσεις το κουμπί και δε θέλεις σε αναγκάζει κανείς να το κανεις;

Στις χώρες που φιλοξενούν Ολυμπιακούς, Ευρωπαικά Πρωτάθληματα κλπ εισρέουν μυθικά ποσά από την πορνεία και τα ναρκωτικά. Να μην ειπωθεί;

το 10ημερο - πόσο θα έιναι δεν ξέρω- των Ολυμπιακών για κάποιους είναι η μοναδικη ευκαιρια να ακουστούν. Οι φωτογραφίες που εκαναν τον γυρω του κόσμου προυπήρχαν αλλά τώρα συζητούνται. αυτο το δεχομαστε;

Αυτο που οι Κινεζοι ονομαζουν rehabilitation centre είναι "ιδρύματα" που μπαίνεις χωρίς δίκη και δεν βγαίνεις σχεδόν ποτέ. (εξαρτημενα ατομα, αντιρρησίες συνειδησης, "αντικοινωνική" συμπεριφορά)

Και ο ΜΑΟ στα μπλουζάκια ευρωπαίων επαναστατών καλός ήταν, (αν μιλάμε για επαναστατική νότα)αλλά πόσο χρονο πήρε να μαθευτεί τι γινόταν τότε;

και αφορμή να θες να δεις τους φίλους, να πιείς μπίρες και να δεις αγώνες καλά είναι..

Ο καθενας επιλέγει τους λόγους που κανει κάτι..

δεν υπάρχει ΜΑΥΡΟ-ΑΣΠΡΟ

Ανώνυμος είπε...

Αφού θα τους δεις που θα τους δεις, πάρε και μια κοκα κόλα, παράγγειλε μακντόναλντς για να τους ευχαρίστήσεις για τη συμβολή τους στην ολυμπιακή ιδέα.

Ανώνυμος είπε...

Εστορών γιατι δεν έγραψες εδώ αυτά που λες στο μπλογκ σου?Εδώ παίζουν μεγαλύτερες ακροαματικότητες, αντε κόπι-πέηστ, να θωρώ κίνηση.

Lexi_penitas είπε...

Εστορών, να λείπει η ειρωνεία. Αν έχεις κάτι να πεις πάνω στο θέμα πες το. Μου έδωσες την εικόνα ανθρώπου που μπορεί καλύτερα. Μακντόλαντς έφαγα μια φορά στη ζωή μου, πες μας πόσες έφαγες εσύ; Κόκα κόλα πίνω 2-3 φορές το χρόνο. Πες μας πόσες πίνεις εσύ;

Ναι, με συγκίνησε η προσπάθεια του Κορεάτη αθλητή που μετά από 2 πτώσεις στο μονόζυγο βρήκε το κουράγιο και ολοκλήρωσε την προσπάθεια του με μια θαυμάσια έξοδο. Με ενθουσίασε η ακρίβεια με την οποία ο Κινέζος αθλητής στο ίδιο άθλημα εκτέλεσε το πρόγραμμα του. Χειροκρότησα από τον καναπέ μου τον 35χρονο Βούλγαρο που θεωρείται υπερήλικας για την ενόργανη και έβγαλε ένα σχεδόν τέλειο πρόγραμμα. Γι' αυτές και άλλες συγκινήσεις που μπορεί να μου προσφέρουν οι αθλητές που διαγωνίζονται θα δω τους αγώνες. Και πάντα θα τους βλέπω όσο και αν με στενοχωρούν όλα αυτά που φέρνουν μαζί τους.

Δεν πυροβολείς ποτέ τον ταχυδρόμο!

Lexi_penitas είπε...

Εστορών, μόλις πρόσεξα το ποστ που έγραψες με βάση το κείμενο μου. Επειδή βγαίνω για εκδρομή θα σε επισκεφτώ απόψε να κάνουμε κουβέντα :)

Ανώνυμος είπε...

Λεξιπένητα, ευχαρίστως. Μη παίρνεις τίποτα προσωπικα (ούτε γω δεν πήρα τίποτα προσωπικά).

Και καλά κάνεις με τα μακτντόναλντς και την κοκακόλα.

Να περάσεις καλά.

koutso είπε...

Nοιώθω ότι αν πυροβολούμε τους Αγώνες πυροβολούμε την μοναδική Ελληνική Ιδέα που επιβίωσε αναλλοίωτη γιατί την Δημοκρατία την εξευτέλησε,την Πολεοδομία την καταχράστηκε,την Αρχιτεκτονική την υποβάθμησε,την Ελευθερία του λόγου την μετάφρασε σε αναίδεια,την Ελευθερία του ατόμου την αναγάγει σε αναρχία επι καθημερινής βάσης αλλά κατ'άλλα είμαστε κριτές και επικριτές μιάς γενικής "σύρραξης "φιλίας και συμφιλίωσης.Να σας πω κάτι που δίαβασα κάτι απο την πεζογέφυρα μεταξύ Kehl Γερμανίας που συνδέει το Στρασβούργο στη Γαλλία."Η μνήμη είναι η πηγή κάθε συμφιλίωσης"

ruth_less είπε...

Προσωπικά είμαι ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ανεξάρτητα με πολιτικά καθεστώτα. Ποιός είπε ότι σκοτώνουμε την ιδέα των Ολυμπιακών κλπ κλπ? Απλά πίσω από τέτοια μεγάλα events υπάρχουν πάντα μεγάλα συμφέροντα και μεγάλες βρωμιές. Οι ιδέες δεν πνίγονται αλλά σίγουρα δεν είμαστε και αχάπαροι εν έτη 2008!

Απ΄εκεί και πέρα ο καθένας κάνει ότι θέλει. Όπου μπορεί ο καθένας κάνει τη δική του μικρή/μεγάλη αντίσταση. Άλλος δεν πίνει κοκα κόλα, άλλος κλείνει την τηλεόραση, άλλος γράφει blogs... Άλλος απλά τα κάνει όλα και κρίνει τους άλλους... It's a free country (λέμε τώρα).

dokisisofi είπε...

allos (ksana)ftiaxnei blogg!

Unknown είπε...

Ασφαλώς και συγκίνησαν οι αθλητές που ανέφερε ο Λέξη και ακόμα θα υπάρξουν πολλές τέτοιες συγκινήσεις. Ο αθλητισμός, δεν είναι μόνο ντόπα είναι και πείσμα και άμιλλα και αγώνας πραγματικός. Και υπάρχουν πολλά αθλήματα στα οποία έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει περιθώριο υποψίας. Όπως η Ιστιοπλοΐα, όπως η σκοποβολή, η ξιφασκία, και άλλα. Νιώθω πως κάθομαι και λέω τα αυτονόητα.

Θεωρώ αστείο να καθόμαστε να λέμε αν και πόση κόκα κόλα πίνουμε και αν φάγαμε ή όχι μακντόναλτ.
Τέτοιους «αντιρρησίες» και «επαναστάτες», επαγγελματίες ευαίσθητους με το χρυσό μετάλλιο στο Δήθεν, έχω γνωρίσει πολλούς.
Λυπούμαι , αλλά μου θυμίζει η συζήτηση κάτι Κνίτες του 70 που βλέπανε αμερικάνικα έργα στο βίντεο , κρυφά από το μάτι του κόμματος λες και ήταν ντροπή να σου αρέσει μία ταινία.

Και όσο αντιπαθητικοί είναι οι «εξ επαγγέλματος Γενικολόγοι» που ανέφερα και στο χθεσινό άρθρο, άλλο τόσο ή μάλλον απείρως χειρότεροι, είναι οι «επαγγελματίες ευαίσθητοι»

Ήρθαν λίγοι, λίγοι, γίνανε πολλοί, πολλοί. Οι κοιλαράδες , οι ορντινάντσες και οι ευαίσθητοι….Που λέει και ένας στίχος του Βασίλη Βασιλικού.

Ανώνυμος είπε...

Άντεξα τέσσερα χρόνια δίχως ολυμπιακούς και θα αντέξω ακόμα τέσσερα χωρίς αυτούς κι αν είναι ανάγκη ακόμα σαράντα. Δεν κατάλαβα δηλαδή, θα πρέπει να υποβάλλω τον εαυτό μου στις επιτήδιες μεθόδους του κάθε διαφημιστή που θα θέλει να με κάνει να αγοράσω την όποια πραμάτια του όποιου πελάτη του;

Ανώνυμος είπε...

@Εστορων
Δεν είσαι διαφημιστής γι αυτό το λες.

Ίλαντρος είπε...

Το είπε πολλά καλά ο Πολίτης Πίττας στον καφενέ. Ξιπαλάρετε ρε πικράντεροι. Όλοι οι ηθικολόγοι κριτές και επικριτές των πάντων κατεβάτε που το καλάμι τζιαι κάτσετε να δείτε αγώνες. Να δείτε τον άνθρωπο να προσπαθεί να βγάλει φτερά.

Η εφτά χρονών κόρη μου δεν ξέρει τίποτε ούτε που Ολυμπιακούς, ούτε που αγώνες, ούτε που ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε που διεθνή πολιτική. Όμως εδώ και δυο μέρες έχει βιδωθεί μπροστά στην τηλεόραση και παρακολουθεί κολύμβηση, γυμναστική, ποδόσφαιρο, ιππασία, αθλήματα που δεν ήξερε ότι υπήρχαν. Μαθαίνει τις σημαίες των χωρών, ακούει τους εθνικούς ύμνους, κοιτάζει να δει τους Κύπριους και Έλληνες αθλητές. Αυτό είναι το μεγαλείο των Ολυμπιακών.

Ανώνυμος είπε...

θαυμάζω και το μεγαλείο της κριτικής σκέψης...

Ίλαντρος είπε...

ιστορών, μεν παίρνεις τον εαυτό σου τόσο σοβαρά, κάμνει κακό στην υγεία

rose είπε...

δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γυναίκα από την Ουγγαρία που στο πρώτο 3ωρο του διημερου συνεδρίου διεκοπτε, διαμαρτυρόταν, έλεγε απόψεις που ενοχλούσαν..

οι υπολοιποι την κοιτούσαν κάποιες φορές ενοχλημενοι, καποιοι αναρωτηθηκαν κάτσε κοπέλα μου να μιλησει κανενας άλλος!

κάποιοι της κυβέρνησής της την πλησίασαν συγκαταβατικά κατα τη διαρκεια του 3ωρου αλλά εκείνη ούτε που γύρισε να τους κοιτάξει..

το καταπληκτικό μαζί της ήταν ότι τις υπόλοιπες ώρες του συνεδρίου, όταν έκλεισαν οι καμερες κι έφυγαν οι δημοσιογράφοι κι οι κυβερνητικοι επέστρεψαν στην απραξία τους εκέινη ήταν από τις πιο σιωπηλές, εργατικές και αποδοτικές στις ομαδες εργασίας του συνεδρίου.


ΕΙΧΕ ΜΟΝΟ 3 ΩΡΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ....

καμια φορά μπορεί να μας ενοχλέι ή κουράζει η διαμαρτυρια ορισμενων, να βρισκουμε κανένα λόγο να ταυτιστουμε μαζι της ή να πάρουμε θέση...

οτι επιλέξουμε αποτελλέι θέση εκ των πραγματων

και κάποιοι έχουν μόνο 3 ώρες για να μιλήσουν και να ακουστουν

rose είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
rose είπε...

κι αυτο κάποιες φορές ειναι απο τα πιο επικινδυνα αγωνισματα

άσε που δε δίνει κανενα μετάλλιο

rose είπε...

Κώστα,

συμμετείχα 3 φορές ως νέα στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας από την αρχαία Ολυμπία - τη μια φορά ήμουν μέσα στο στάδιο της αρχαιας Ολυμπίας και έτρεχα μαζί της τα πρώτα 200 μετρα

η συγκινηση ήταν μεγάλη και εγω πολλή μικρή για να την νιωσω ακόμα πιο πολύ!

τι σκεφτόμαστε και γιατι κανει τη διαφορά κάθε φορά!

και φιλτράρει την εικόνα και την εμπειρία...

Ανώνυμος είπε...

Ίλανδρε,
Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο του. Εγώ επέλεξα υγιεινή διατροφή και άθληση.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε τί σχέσει η δουλειά που κάνω;

Aceras Anthropophorum είπε...

Χωρίς κόστος διαμαρτυρία που σε κάμνει μάλιστα να είσαι in ξέρω να κάμνω τζιαι γώ...

Χωρίς καμίαν γνώση για την ιστορία, για την κοινωνικήν κατάσταση, για τα γεγονότα που ελάβαν χώραν στο Θιβέτ, για τον ρόλον του κλήρου στην κοινωνικήν κατάστασην στη χώραν τούτη, χωρίς καν να ξέρουν που βρίσκεται η χώρα στο χάρτη, πολλοί σπεύδουν να διαμαρτυριθούν εναντίον των κακών κινέζων. Το να ταυτίζεις το κινεζικόν καθεστώς με τον φασισμόν υποδηλώνει τουλάχιστον άγνοιαν, τζαι για το τι ήταν ο φασισμός, τζιαι για το τι συμβαίνει σήμερα στην Κίνα.

Το ανέκδοτον φτάννει στα όρια της σχιζοφρένιας όταν τα καλοαναθρεμμένα αππωμένα καλόπαιδα της κατανάλωσης καλούν σε μποϋκότ των Ολυμπιακών αγώνων διότι λέει η Κίνα καταστρέφει το περιβάλλον. Ένας οικολόγος μέσος αμερικάνος κρούζει 29 λίτρα την ημέραν πετρόλαον, ένας δυτικοευρωπαίος 15, ένας κυπραίος 12, τζαι έχουν μούτρα να πα να φωνάζουν μποϋκότ στους κινέζους οι οποίοι κατα μέσον όρον καταναλώννουν κάτω που 5.

Δεν τρέφω καμιάν συμπάθειαν για το κινέζικον καθεστώς το οποίον δεν γνωρίζω καν, αλλά άμαν ακούω τους ποδά που τους γνωρίζω να μιλούν για την Κίναν φκάλλω σπιρούθκια. Σε σημείον που παρόλον που δεν φακκώ πενιάν για τον αθλητισμόν, αν είχα την δυνατότηταν να παρακολουθήσω τους αγώνες θα το έκαμνα για να τους κιστίσω. Δυστυχώς δεν έχω τηλεόραση, όι γιατί μου λείπει, αλλά γιατί δεν ιμπορώ να πώ ότι θα πάω να βάλω τους αγώνες.

Διαμαρτυρίθου και συ για κάτι. Μπορείς.

rose είπε...

@ Aceras

Τωρα ίσως το κάνω και εγώ...
και θα διαμαρτυρηθώ για κάτι:

Λέω να διαμαρτυρηθώ για το ξεβρακωμα του Χριστόφια στην Κινεζική Κυβερνηση

Αντιγραφω το επίσημο ανακοινωθέν(οι παρανθέσεις δικές μου):

"Εχω τονίσει βεβαίως, και τη δική μας στήριξη για μια Κίνα και την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα, θέση την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διαχρονικά με πολλή συνέπεια», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Επίσης, τόνισα ότι και το Θιβέτ είναι αναπόσπαστο μέρος της Λ.Δ. της Κίνας».

(!!!!!!!!)

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε λύπη για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, οι οποίες, όπως είπε, «ειλικρινά έχουν τεχνητό χαρακτήρα, που στοχεύουν στο να αμαυρωθεί το κύρος της Λ.Δ. της Κίνας και η θέληση του κινεζικού λαού να διοργανώσει αγώνες με τρόπο εντυπωσιακό, καθόλα οργανωμένο και θα έλεγα τέλειο. Η τελετή έναρξης ήταν εντυπωσιακή και φαντασμαγορική».

(!!!!!!!!!!!!!!)


αλλά πάλι τι να διαμαρτυρηθώ...
ας ανοιξω καλύτερα τηλέοραση
να αποκοιμηθώ

Ανώνυμος είπε...

Έγώ έχει καιρό που λέω ότι κάτι δεν πάει καλά μετουτον τον άνθρωπο...

Aceras Anthropophorum είπε...

Triantafillon θα σε λυπήσω ακόμα παραπάνω. Δεν νομίζω ότι ο Χριστόφιας είναι του τύπου να ξιβρακώννεται όταν λαλεί ότι λαλεί, νομίζω ότι τα πιστεύει ειλικρινά.

Τωρά αν εν σωστά ή όι είναι μεγάλη κουβέντα για την οποίαν θα έθελα πολλά να έξερα λλίον παραπάνω για να μπορώ να εκφράσω άποψην. Για παράδειγμαν, ξέρει κανένας να μας πεί σύφφωνα με το διεθνές δίκαιον που ανοίκει το Θιβέτ; Ίδια ερώτηση για την Ταϊβάν. Άλλον πράμαν που δεν ιξέρω, από πότε τζαι κάτω που ποιές ιστορικές συνθήκες το Θιβέτ εγίνην μέρος της Κίνας. Αν ιξέρει κανένας να μας πει χωρίς να μας πλασάρει Κινέζικην ή Δαλαϊλαμαΐστικην προπαγάνδαν ας μας πει, αλλιώς προτιμώ να μείνω στο σκοτάδιν της άγνοιας μου.

rose είπε...

@ Aceras

εχεις δίκιο για τον Χριστόφια ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ (όπως και για τον Στάλιν οτι αναγκαστικά έκαμε λίγα λαθούθκια)

ξεβρακωμα το θεωρώ γιατι μας εκπροσωπεί και ενιωσα πολύ ηλιθια να γλύφω τους Κινεζους μέσω του Δημητρακη

Τωρα η πηγή μου για όσα ρωτάς είναι το accord (Διεθνης Ερυθρος Σταυρός) και επανέρχομαι με πληροφορίες με όσα στοιχεία καταφερα και εγω να διασταυρώσω..
οκ?

rose είπε...

@ Aceras

έχω βαλει ενα λίνκ στο ιστολογιο μου (δεν βρηκα αλλο τρόπο για το pdf file )
ειναι εκει για να βγαλει κανεις τα δικα του συμπεράσματα χωρίς ενδιαμεσους

μια εισαγωγή όμως για το υλικο αυτό:

Τα COI (country of origin information) seminars του Accord (αυστριακός ερυθρός σταυρος για λογαριασμο διεθνους) γίνονται σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμενων Εθνων για τους πρόσφυγες.
Στο συγκεκριμενο συμμετείχα (Κίνα και Σουδαν) Στα σεμιναρια λαμβανουν μερος κυβενρητικοι λειτουργοι(πολιτικο άσυλο) policy makers, εκπροσωποι εθνικων, περιφεριακών και διεθνων ΜΚΟ, και οι πληροφορηση και εκπαιδευση γίνεται για ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ των ατόμων που διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο, κατανόηση των πτυχών της ζωής τους στη χωρα καταγωγής τους κλπ.

Η καθε κυβερνηση φυσικα χρησιμοποιεί ότι επιθυμει απο την τραπεζα πληροφόριων του Accord αλλα είναι η πιο ενημερωμενη πληροφόρηση σε διεθνες επίιπεδο για τις συνθηκες στη χώρα καταγωγής αλλά και τις ιστορικές συνθηκες που τη διαμόρφωσαν. Αποφευγεται η πολιτικοποιηση της πληροφορησης σε μεγαλο βαθμό.

ειναι κατι που χρησιμοπιείται από επισημες κυβερνησεις και ακτιβιστες παγκοσμιως..

rose είπε...

"εβαλα" μια κουβεντα είναι

αψερα στο στελνω στο ιμειλ σου και αν μπορείς το αναρτάς καπου και για τους υπόλοιπους

δεν τα καταφέρνω με το λινκ

Sceptic Anonymous είπε...

Για το Θιβέτ δεν ξέρω και πολλά πράγματα, αλλά για την Ταϊβάν κάτι ξέρω. Βασικά ο Σιαν Κάι Σιεκ ο ηγέτης των εθνικιστών στο κινέζικο εμφύλιο κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949 όταν Ο Μάο και οι φίλοι επικράτησαν. Επειδή ο Κάι Σιεκ ήταν παρέας με τους Αμερίκανους (εδώκαν του λεφτά με την σέσουλα για να κτυπά τους Ιάπωνες αλλά αυτός πολεμούσε ανεπιτυχώς τους κομμουνιστές) οι ΗΠΑ αναγνωρίσαν την Ταϊβάν σαν την πραγματική Κίνα. Στο ΟΗΕ ήταν η Ταϊβάν η Κίνα και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν μια μαύρη τρύπα στο διεθνές δίκαιο.

Μετά όμως ο Μάο τσακώθηκε με τους Ρώσσους (μάλιστα υπήρχαν και συρράξεις στα σύνορα ΕΣΔΔ και Κίνας) και άρχισε την πολιτική του τρίτου δρόμου, ούτε Δύση, ούτε ΕΣΣΔ. Έτσι φτάσαμε στη δεκαετία του 1970 όταν ο Νίξον έκανε το μεγάλο άνοιγμα στην Κίνα και την αναγνώρισε διπλωματικά. Έτσι η Ταϊβάν έχασε το επίσημο καθεστώς που είχε και η Κίνα έγινε η επίσημη Κίνα. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ταϊβάν (κάποιος στόλος είναι σταθμευμένος στη θάλασσα της Ταϊβάν με αποστολή να αποτρέψει την Κίνα από το κάμει εισβολή.) Το επίσημο δόγμα της Κίνας είναι ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, όταν ο Χονγκ Κόνγκ επέστρεψε στην Κίνα, η Κινέζικη κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στην Ταϊβάν, εσείς έχετε σειρά τώρα.

Το πρόβλημα με την Ταϊβάν είναι ότι θέλει να περάσει νομοσχέδιο που θα ανακυρήξει επίσημα την ανεξαρτησία της, κάτι που η Κίνα δεν δέχεται με καμιά ιδέα. Τώρα ποιος έχει δίκαιο και ποιος έχει άδικο είναι μεγάλη υπόθεση και δεν μπορεί να κριθεί τόσο εύκολα. Πάντως δεν αδικώ τους Ταϊβανούς που δεν θέλουν να ενσωματωθούν με την Κίνα.

Ίλαντρος είπε...

Βέβαια το ερώτημα δεν είναι ποιος έχει δίκαιο στη διένεξη Κίνας-Ταϊβάν αλλά γιατί ο φίλος μου ο Ασέρας νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί τον Χριστόφια που γλύφει τους Κινέζους και παραγράφει την ιστορία. Αντιλαμβάνεσαι τι είπε; Ότι γίνονται τεχνητές διαμαρτυρίες για να αμαυρώσουν την Λ.Δ. Κίνας! Μα εν άκουσες Ασέρα μου ότι οι Κινέζοι λογοκρίνουν τον διαδίκτυο; Η λέξη Τιανανμεν σε λέει τίποτα; Μπας και Κίνα είναι παράδεισος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν το ήξερα;

Φαντάζομαι θα μας πεις ότι η Ρωσική ειρηνευτική επιχείρηση στη Γεωργία έγινε για αποκατάσταση της έννομης τάξης και για προστασία των 70,000 ΝοτιοΟσσετίων, έτσι; (Κάτι μου θυμίζει αυτό, κάτι μου θυμίζει....)

Ανώνυμος είπε...

Aceras

χωρίς να είμαι ιστορικός και γνώστης της ασιατικής ιστορίας (εδώ καλά καλά τη δική μας καταφέραμε να κρατάμε κρυφή) το Θιβέτ ήταν μια χώρα ανεξάρτητη για πολλούς αιώνες που είχε φημιζόταν για τη στρατιωτική της δύναμη. Η ιστορία του θυμίζει σε κάποιο βαθμό αυτή της Ρώμης, μια και από κατακτήτρια χώρα μετατράπηκε σε θεοκρατικό κράτος, γεγονός που αποδείχθηκε ολέθριο. Συχνά έβγαινε νικήτρια σε πολεμικές αναμετρήσεις με την Κίνα και άλλα κράτη της περιοχής. Αυτό ίσχυε μέχρι τον μεσαίωνα οπότε σιγά σιγά περιήλθε σε καθεστώς επικυριαρχίας αρχικά στους Μογγόλους και μετέπειτα στους Κινέζους, από την οποία ξέφυγαν όταν η Κίνα άρχισε να βυθίζεται στο χάος πριν το πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Προηγουμενως είχαν δοκιμάσει και οι Άγγλοι να καταλάβουν το Θιβέτ αλλά απέτυχαν. Πριν 58 όμως χρόνια, ο κινεζικός στρατός κατέλαβε τη χώρα και τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά.

Όμως, άσχετα του πως εξελίχθηκε η ιστορία της χώρας, έστω κι αν ήταν μέρος του κινεζικού κράτους προηγουμένως -που δεν ήταν- το βασικό ερώτημα είναι τι ζητούν οι αυτόχθονες. Αυτούς, δεν τους ρώτησε η Κίνα για το κατά πόσον πράγματι θέλουν να είναι πολίτες της, ούτε αν συμφωνούν με τους νόμους της. Αντί τούτου, οι αυτόχθονες κάτοικοι της χώρας τυγχάνουν εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης και καταπίεσης και η Κίνα έχει αρνηθεί κάθε διάλογο με την εξόριστη ηγεσία του λαού του Θιβέτ που, μέχρι πρόσφατα πρότεινε την επάνοδο σε καθεστώς επικυριαρχίας με την Κίνα να είναι υπεύθυνη για θέματα στρατιωτικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, που επίσης έτυχε απόρριψης.

Για μένα είναι σημαντικό το τι λένε οι άνθρωποι που ζουν εκεί, και κυρίως οι αυτόχθονες, κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Ταϊβάν. Έχουν ή δεν έχουν λοιπόν το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζουν ή έστω να συναποφασίζουν για την τύχη τους;

Για τον Χριστόφια αυτό το δικαίωμα φαίνεται δεν το έχουν και ούτε το είχαν ποτέ. Κι αυτό τον εκθέτει. Ακόμα και διεθνώς.

rose είπε...

Eστορών
ο Χριστοφια θα πρεπει να σκεφτει ακόμα τι μπαρούφες έλεγε στην Κίνα όταν θα μιλά για τους έποικους

η πρωτευουσα του Θιβετ έχει 50% νεοφερμενους κινεζους και εκεινο το 50% Θιβετιανων εκτοπίστηκε ως φτηνο εργατικό δυναμικο στην υπόλοιπη Κίνα με απολαβες 1-2 ευρω το μηνα

Ανώνυμος είπε...

Θα με κατηγορήσουν πάλι ότι ισοπεδώνω Rose, αλλά πιστεύω ότι οι ικανότητες του στην εξωτερική πολιτική εξαντλούνται ήδης στις χειραψίες και τα χαμόγελα για τους φωτογράφους.

Δεν ξέρω τι θα συμβεί αν μια μέρα αρχίσει η Τουρκία να ζητά την ανάκτηση "χαμένων" εδαφών του οθωμανικού κράτους, στη βάση της λογικής που διέπει την πολιτική της Κίνας στο Θιβέτ, αγνωώντας ταυτόχρονα τη θέληση του κόσμου που ζει σε κείνα τα μέρη, όπως δηλαδή και σε τούτο το νησί.

Sceptic Anonymous είπε...

Λογοκρισία του διαδυκτίου υπάρχει σε πολλές χώρες, αλλά η Κίνα είναι νομίζω η μόνη χώρα που έχει συμφωνία με τον κ. Γκούγκλ. Οτιδήποτε έχει σχέση με το Θιβέτ το κινέζικο γκουγκλ το κάνει γαργάρα - φοβερό σύστημα, τύφλα να είχε ο Όργουελ.

Επίσης να είσαι μπλόγκερ είναι επικίνδυνο σπορ στην Κίνα. Δεν είναι σαν εμάς τους ακτιβιστές του γλυκού νερού. Σε παίρνουν φυλακή άνευ δίκης και με καμιά γενική κατηγορία ότι είσαι αντιεξουσιαστής.

Ανώνυμος είπε...

τζαι ποια εν η αποδειξη οτι οι θιβετιανοι καταπιεζονται; α ναι ειπαν το τα δυτικα μμε που βουρουν καθε 5 πλασματα που εκαμναν διαδηλωση..α ναι οι καμερες της τηλεορασης εν ειχαν εφευρεθει σε προηγουμενους αγωνες φαινεται..
οξα να πουμε οτι στις φασαριες που οργανωσαν οι οπαδοι του φιλειρηνικου [κατα τα αλλα] δαλαι λαμα πριν τους ολυμπαικους εκαφκαν ζωντανους τους κινεζους μεσα στα καστηματα;
οϊ σιορ τουτον εν τζαι εν ρατσισμος..εν απλα καλοι θιβετιανοι κατα το ταιμ, το εκονομιστ κλπ..μονον οι κινεζοι εν κακοι..τζαι μαλλον κακοι εν τζαι οι θιβετιανοι που εν θελουν να τους κυβερνα ενας τυπος που την ειδεν κατι ενσαρκωση τους "θειου"...

αν καταπιεζονται οι θιβετιανοι τοτε πρεπει να υπαρχει αποδειξη οτι γινεται κατι εναντιον τους που εν σημαντικα διαφορετικο απο οτι συμβαινει με τους αλλους λαους στην χωρα...στερουν τους την αναπτυξη; οξα απαγορευκουν τους να μαζοχιζονται οσοι εν κολλημενοι ακομα στην θρησκευτικη μαλακια; μεν μαραζωνεται εσιει πολλυς δαλαι στο θιβετ..ο τυπος του χολλυγουντ εν φραξια..

ηταν λαλει ανεξαρτητο καποτε το θιβετ..τζαι η παλαιστινη εν ηταν οπως σημερα επισης..αλλα για την Γαζα ειπεν κανενας τιποτε;.."ανοιξαν στομαν γιε μου" που λαλει τζαι ο ποιητης;
τζηνοι εν εχουν δαλαι λαμα; οξα τζηνοι εν λλιοτερον αθρωποι επειδη το ισραηλ εν συμμαχος της δυσης;

αλλα ετσι ενι..αμα εν βολευκει την δυση, το καημενο το θιβετ..αλλα η οσσετια εν επειραζεν να γινει καρβουνο αμα εκαμεν επιθεση η γεωργια [τζαι συμπτωση α; την ημεραν των ολυμπιακων]..τωρα που εχασαν οι γεωργιανοι τον πολεμο αθθυμηθηκαν οι ευρωπαιοι οτι εσιει προσφυγες...
ετσι ενι..οι γεωγιανοι αμα δηλωνουν συμμαχοι της δυσης, γινεται να χρησιμοποιουν το σοβιετικο συνταγμα για να αποσχιστουν, αλλα οι αλλοι εν γινεται να το επικαλεστουν για να καμουν τζαι τζηνοι αποσχιση...

εν εν θεμα αν εν καλλητερη η σιηροτερη η κινα που αλλα καθεστωτα..το θεμα ειναι γιατι γινεται η βαβουρα τωρα...φυσικα τζαι εν το μαραζιν των δυτικων για την ανοδο της κινας..
να μιλα κανενας για εγκλημα εναντια στην ανθρωποτητα σημερα χωρις να μιλα για το ιρακ πρωτα, εν αστεια υποκρισια..τζαι αμα σκεφτεις οτι το σκηνικο για την εισβολη εστησαν το τα ιδια δυτικα μμε που μιλουν σημερα για το καημενο το θιβετ,τοτες μαλλον θελει πολλην νερο στο κρασι .
αθθυμαστε ουλλα τα κολπα για τον σανταμ; οϊ εισιεν χημικα, οϊ εισιεν χαρεμι, οϊ εισιεν σωματοφυλακες που ηταν σωσιες του..οϊ το ενα οϊ το αλλο..στο τελος εγινεν η εισβολη..επιαν κανενα εκατομυριο ιρακινοι..τζαι αλαλξαν φκιολι οι δυτικοι..εξεχασαν το ιρακ τωρα..παρεξηγηση..

οσον για τον δαλαι κλπ..μα καλα με ποιαν λογικη υποστηριζει καποιος οτι εν ανθρωπινη συμπαρασταση να υποστηριζεις την επιστροφη της θεοκρατιας; οξα να αθθυμηθουμε ιντα που ελαλουσαν τα δυτικα μμε για τους ισλαμιστες στο αφχανσιταν πριν το 89..freedom fighters κοπελλια..τζαι αμα ελαλες ..ρε μα τουτοι εν θεοκρατια που θελουν,σκοτωνουν τες δασκαλες για να μεν παενουν οι κοπελλεσ σχολειο..οϊ σιορ..εν θωρεις την σοβιετικη κατοχη..μπλα μπλα..υστερα..αφου εξηλωθηκεν η αφχανικη κοινωνια με τους λησταρχους της cia τζαι τα μαθητουθκια τους, τους ταλεμπαν, τωρα λαλει θελουν να καμουν κοσμικη κοινωνια που να σεβεται τα δικαιωματα των γυναικων...ατε ρε...μα εν εν οι freedom fighters που εξηλωσαν τζηνην την κοινωνια τζαι εφορησαν μπουρκα στες γυναικες;...αλλα τωρα εξηχαστηκεν...ιρακ,αφχανσιταν..η δικαιολογηση της αποικιοκρατιας γενικως..οιβαρβαροι τριτοκοσμικοι που εν καταλβουν..να τους βοηθησουν οι δυτικοι να εκπολιτιστουν..με τ9ο αζημιωτο φυσικα..πετρελαια,διαλυση κοινωνιων που εν επικνδυνες δυναμεις..
ε αμα οι κινεζοι κρατουν τζαι νακκον τα αρχιδια [η τες ωοθηκες] της δυτικης οικονομιας τζαι καμνουν τζαι παρασταση οτι εν ο πιο αρχαιος πολιτισμος, σιγα που εν να κατσουν οι δυτικοι ενα τοπο..κρουζουν πουκατω πουκατω

οσον για τον χριστοφκια..μα χαννετε; τζαι σορρυ για την εκφραση αλλα..φυσικα σαν προεδρος της κυπριακης δημοκρατιας εν να πει οτι υποστηριζει την πολιτκη της μιας κινας..μα καλα ποια νομιζετε οτι εν η πολιτικη της πολιτειας για το κυπριακο;..ενεν η επανενωση σε μια χωρα; ε ηταν να παει να πει οτι αλλου υποστηριζει τες αποσχισεις;..
τωρα αν του αρεσεν τζαι το κοτσινο του χριστοφκια αλλον θεμα, ο καθενας με το βιτσιο του..αλλα σαν προεδρος ειπεν την πολιτικη θεση που εν η λογικη για την θεση του..
αλλα αμα απλωθει η μανια του δαλαι..εν κολλημα..οπως τα μακντολαντ..

τους ολυμπιακους συνηθως βαρκουμαι τους..τζαι σιγα εν το μεταξυ το ιερον..ατε ρε παιθκια..κανει την πιππιλα..τωρα ομως θωρω τους γιατι εσυγκοψα οτι οι δυτικοι παιζουν το αντι-κινεζοι..
αμα εν αναγκη να θκιαλεξουμε ομαδα , τζαι αφου παιζει τζαι νακκον ηθικα το πραμα...θκιαλεω τζηνους που εν πιο λλιον αιματοβαμενοι..τζαι μεν μου πειτε οτι συναγωνιζεται κανενας τους δυτικους πολιτισμενους υστερα που 500 χρονια αποικιοκρατιας...τζαι το ιρακ τζιαμαι να αθθυμιζει οτι η ιστορια συενχιζεται...
οποτε ηβρα τζαιεγω αντισταση για να μασω με τες κουννες μου..

Aceras Anthropophorum είπε...

Ευχαριστώ για τες πληροφορίες που μου εστείλατε. Θα κοιτάξω να δω τζιαι κάπου αλλού για τον αντίλογον διότι πολλές μου φαίνουνται να μοιάζουν με τα κλισέ που προσπαθεί να διοχετεύσει η κυριαρχούσα εξουσία στον ποδά κόσμον. Δεν λέω ότι λαλείτε τίποτε λάθος, απλά διασταυρώννω 4 φορές κάτι που μου είναι άγνωστον πριν να το υιοθετήσω. Τζιαι μην με παρεξηγήσετε όπως κάμνει ο Ίλλανδρος τζιαι να νομίσετε ότι έχω καμιάν ιδιαίτερην συμπάθειαν προς την κινεζικήν εξουσίαν. Απλά σαν πλάσμαν των θετικών επιστημών, ακόμα τζιαι στα αποτελέσματα των δικών μου πειραμάτων έχω ανάγκην να διασταυρώννω διπλά τζαι τρίδιπλα πριν αν δεκτώ κάτι.

Ίλανδρε όταν είπα ότι ο Χριστόφκιας πιστεύκει αυτά που λαλεί δεν το είπα για να τον υπερασπίσω. Θα τον υπεράσπιζα αν ελάλουν ότι συμφωνώ. Είπα ότι δεν έχω αρκετήν γνώσην για να εκφράσω άποψην. Επομένως δεν καταλάβω γιατί ερμήνευσες ότι ασπάζομαι αυτά που είπεν ο πρόεδρος. Εντάξι, δεν είναι του στυλ μου να τσαρουκκώ ότι μου πέσει στο δόντιν τζιαι ακόμα τζιαι αυτά που μου λαλούν οι φίλοι εδώ στο μπλόγκ θέλω να επιβεβαιώσω ότι δεν είναι προϊόν κάποιας προπαγάνδας, αλλά η δυσπιστία δεν είναι αποδοχή της αντίθετης άποψης.

Όπως φαίνεται να κάμνεις εσύ σχετικά με την υπόθεσην στην Γεωργίαν. Φαίνεται λέω διότι ακόμα τζιαι εδώ δεν έχω καθαρήν πληροφόρησην.

Απλά άκουα σήμερα στο ράδιον το ελβετικόν που εμίλούσαν θκυό προφέσορες της ιστορίας του Καυκάσου (φιλοδιτικοί τζαι οι θκυό αλλά με επιστημονικήν προσέγγυσην του διεθνούς δικαίου) τζιαι εσυμφωνούσαν ότι τζιείνος που επαραβίασεν έναν αποδεκτόν που ούλλους στάτους κβό ήταν η Γεωργία, η οποία επενέβη στρατιωτικά πρώτη, χωρίς να λάβει υπόψην της, ούτε πως 80% του πληθυσμού της νότιας Οσετίας είναι Ρώσσοι, ούτε πως η Ρωσσία, παρά ούλλην της την στρατιωτικήν ισχύν, εσεβάστηκεν το διεθνές δίκαιον τζιαι παρόλον που τα τοπικά εθνικιστικά κινήματα θέλουν να ενσωματωθούν μαζίν της (στύλ Τακσίμ που εθέλαν οι Τούρτζιοι) οι Ρώσσοι ουδέποτε εμιλήσαν ούτε για ενσωμάτωσην ούτε καν για απόσχισην (φοούνται ότι αν ζητήσουν κάτι τέθκοιον θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου έσσω τους). Είπαν επίσεις ότι αν δεν επεμβαίνναν οι Ρώσσοι θα ήταν να γινεί ματζιαιλιόν, ίσως τζιαι γενοκτονία. Είπαν ακόμα ότι, ότι εγίνην τζιεικάτω είναι ο απόηχος του ότι εγίνην στο Κόσσοβον που οι δυτικοί δεν εσεβαστήκαν την εδαφικήν ακεραιότηταν της Σερβίας όπως εζήτησεν η Ρωσσία σύμφωνα με τους κανόνες του γεννικά αποδεκτού διεθνούς δικαίου, τζιαι ότι η Δύση δεν έχει μούτρα τωρά να ζητήσει οτιδήποτε που την Ρωσσίαν (βλέπε προτάσεις Σαρκοζύ), η οποία δεν ζητά καν παράλογα πράματα (στάτους κβο που προστατεύκει την ασφάλειαν του Ρωσσικού πληθυσμού).

Δεν ιξέρω πόσην βάσην έχει αυτή η ανάλυση, αλλά διαφέρει απο τα δικά σου φιλοδυτικά αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους καθηγητές, η πρακτική που ισχύει άμαν ένας ομοιογενής πληθυσμός θέλει κράτος δικόν του είναι να το δέχεται η διεθνής κοινότητα σαν δικαίωμαν αυτοδιάθεσης όταν όλα τα μέρη το αποδέχονται (βλέπε Τσεχία τζαι Σλοβακία). Το ίδιον πράμαν όμως, όταν είναι μόνον ο ένας πλυθισμός που το θέλει, αυτόν λέγεται αποσχιστική ενέργεια τζιαι παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους που θά χάσει έναν κομμάτιν του. Έχουμεν λοιπόν στην ίδιαν κατάστασην Σερβίαν με το Κόσσοβον, Κύπρον με το "Ψευδοκράτος", Ρωσσίαν με την Τσιετσιενίαν, τζαι Γεωργίαν με την Οσετίαν (για την οποίαν η Ρώσσοι δεν εζητήσαν απόσχισην ή ενσωμάτωσην όπως επιβάλαν οι δυτικοί στο Κόσσοβον). Εξ ού τζαι η ερώτηση μου που ανοίκει το Θηβέτ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιον (πράμαν που λάθος ερμήνευσες σαν απολογίαν από μέρους μου της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυτικού τύπου στην Κίναν). Οπόταν τα συνήθη περιπεξίματα σου Ίλανδρε... πάσο.

Aceras Anthropophorum είπε...

Χα τζιαι ανανεώννω την ερώτησην μου αν ξέρει κανένας. Το Θηβέτ πού ανοίκει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιον;

Ανώνυμος είπε...

Aceras
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στους Θιβετιανούς.
Σύμφωνα με το διεθνές άδικο στην Κίνα.

Aceras Anthropophorum είπε...

Έλα ρε Ιστορώντα. Εφώτισες με. Τα ηνωμένα έθνη τι λαλούν.

rose είπε...

Acera



To accord έχει όλο το ιστορικό του Θιβετγια την εισβολή της Κινας και τη κατοχή κλπ

Πως αναγωνρίζεται όμως η περιοχή κοιτα την ιστοσελίδα του ΟΗΕ
www.un.org


according to the UN Tibet is an "autonomous" region


(αντίγραφο απο τη ιδια ιστοσελιδα)

Name: Tibet Autonomous Region

2. Area: 1,228,400 million square kilometers

3. Population: 2.62 million (the 2000 population census)

4. Capital: Lhasa

5. Geography: Tibet Autonomous Region, as the main part of the Qinghai-Xizang Plateau, is located in the southwestern border area of China between east longitude 78° 25' - 90° 06' and north latitude 26° 50' - 36° 53'. It has a common boundary with some other provinces or autonomous regions such as Yunnan, Sichuan, Qinghai and Xinjiang. It is bounded on the west by the Kashmir Zone, and borders on some countries and areas in South and Southeast Asia, namely Myanmar (Burma), India, Bhutan, Sikkim and Nepal.

6. Natural Resources: Tibet has a diversified physiognomy, with mountains, desert, grassland and forests, and is one of the largest grassland and forest areas in China. But its soil resources are unevenly distributed. Tibet has a large quantity of plants and animals resources. Numerous rivers and lakes produce 2 billion-kilowatts of electricity, accounting for 30% of the whole country's output. There is considerable terrestrial, solar and wind energy. Up to 90 kinds of mineral resources have been discovered, and 30 kinds of them have proven reserves, but the province has difficulty in exploiting the potential deposits. Additionally, Tibet is rich in tourism resources.

7. Economy: The Tibetan economy has developed in recent years. In 2000, the GDP was 11.746 billion Yuan, the total gross output value of industry and farming, forestry, animal husbandry and fishery was 6.95 billion Yuan, and the per capita GDP 4,559 Yuan. The total value of imports and exports in Tibet in 2000 reached 130.29 million US dollars. Government revenue was more than 6,898.05 million Yuan, and the output of grain was about 962,243 tons. At present, farming and animal husbandry are the major industries in Tibet. The gross output of farming, forestry, animal husbandry and fishery accounted for 73.67% of the total gross output value of industry and farming, forestry, animal husbandry and fishery in 2000. But productivity is very low, and manual farming and animal husbandry are still the primary pattern. Although in some areas near cities, a few machines are used for agricultural purposes, manpower and animal power are still applied in plowing the land. So agricultural production is neither high nor stable. In Tibet, the industry sector is quite small in size and diversity; it is characterized by extensive management at low efficiency.

8. People's life: Based on the statistics at the end of 2000, about 1.2418 million people worked as employees, accounting for 47.40% of the total population in Tibet. The total wage bill of staff and workers was 2,320.07 million Yuan, and the per capita yearly wage was 14,976 Yuan. The annual per capita net income of rural residents was 1,331 Yuan. The annual per capita disposable income of urban residents was 6,448 Yuan. Per capita consumption of all residents on average was 1,823 Yuan, for rural residents 1,144 Yuan, and urban residents 4,737 Yuan. In terms of health facilities, for every 10,000 persons there were 17.62 hospital beds and 20.94 doctors.

9. Education: At the end of 2000, Tibet had four universities with 5,475 enrolled students and 813 teachers, about 110 secondary schools with 61,817 students and 5,048 teachers, and 842 primary schools with 313,807 pupils and 13,181 teachers. Tibet's people have a relatively lower educational level than that of other provinces or regions, with a large number of illiterates and semi-illiterates. In 2000, The illiterate rate was 32.50% which was the highest in China. The weakness in the educational infrastructure and the lack of advanced and intermediate professionals and staff are major problems in Tibet. In 2000, the enrollment rate of school-age children was 85.80% and which was the lowest in China.

II. Population Situation
1. Size and Distribution

At the end of 2000, the total population in Tibet was 2.62 million. With diversity in terms of distribution, most people live in rural areas, and fewer in cities and towns. The population of the Tibetan nationality accounts for over 90% of the population, but that of the Han nationality and other ethnic groups is very small. Affected by nature, geographic conditions and climate, 80% of the population in Tibet is distributed mainly over the valley along the middle reaches of the Brahmaputra River valley and the deep valleys along three rivers (Lantsang River, Lujang River and Yangtse River) which are located in the eastern part of Tibet. There are few people in the northern part of the Qinghai-Xizang Plateau because of its harsh climate. The southeastern part of Tibet is covered by primeval forests; there population density is low, transportation is inadequate and other conditions unfavorable. In 2000, the population density of Tibet was only 2.1 persons per square kilometer.

2. Population History

From 1952, Tibet's population history can be classified into four periods as follows:

The first period, 1952 - 1958 : was characterized by high mortality and low fertility. The total number of the population in Tibet was slightly increased in this period.

The second period, 1959 - 1969 : may be defined as the relatively high growth period. The population increased to 1.4805 million in 1969, i.e. 0.2743 million more than that in 1959.

The third period 1970 - 1985 : was a period of rapid increase in population growth. The crude birth rate (CBR) fluctuated at 25 per 1,000, and the natural growth rate (NGR) continued at 18 per 1,000. The population increased to 1.9948 million in 1985.

In the present period, 1986 to now : population growth and CBRs and NGRs dropped a little, but they are still higher in China. In 2000, the CBR was 17.60 per 1,000 and the NGR was 11.00 per 1,000.

Population Structure by Sex and Age

The sex ratio of the total population in Tibet was lower than in the other provinces and regions. From 1951, the sex ratio of 94 or 95 women per 100 men remained the same for a long time. But after 1980 the sex ratio tended to increase slightly. In 2000, the sex ratio was lower with 102.62.

The age composition in Tibet can be described as the Expansive Pattern with large number of people in the young ages: in 2000, 0.82 million were aged 0 - 14, about 31.2% of the total. The number of people aged 15 - 64 was 1.68 million, about 64.3%. The elderly 65 years old and above numbered 0.12 million, accounting for 4.5% of the total population. The total dependency ratio was 55.95%, with the youth dependency ratio being 48.81% and the elderly dependency ratio 7.14%.

Fertility Level and Changes

From 1951, the fertility level in Tibet changed significantly, but still the fertility rates were high. Since the middle of the 1980s, the fertility level has tended to drop. In 2000, the CBR was 17.60 per 1,000, and the NGR was 11.00 per 1,000. Based on mid-term and long-term population projections by region and by parity fertility levels, it is estimated that the total population of Tibet would be increasing continuously for a relatively long time (several decades), and the yearly increments would tend to rise.

Mortality and Life Expectancy

After the Democratic Reform in Tibet, mortality declined by a large margin. The decrease in the mortality rate has slowed down since 1970. The mortality rate had fallen from 28 per 1,000 in the 1950s to 6.60 per 1,000 in 2000. The model of age-specific death rates is in the stage of transferring from the traditional "U-shaped" model to the modern "J-shaped" model. The death rates for males were higher than those for females. There was a wide gap between urban and rural people in the death rates. Mortality at all ages in Tibet was much higher than the national average. The death rates in each age groups in rural areas were higher than those in urban areas. The infant mortality rate was very high in Tibet with a great difference between the sexes. But the infant mortality rate had fallen from 430 per 1,000 in 1951, 91.8 per 1,000 in 1990 to 35.3 per 1,000 by the year 2000. In 1990, life expectancy in Tibet has reached 59.64 years, 57.64 for male and 61.57 for female.

Marriage Status, Family Size and Type

The 1990 census showed that unmarried people aged 15 and above numbered 465,000, accounting for 32.78% of the total. The percentage of unmarried men was higher than that of unmarried women, with 251,200 men and 213,800 women remaining unmarried; the unmarried rate in Tibet was higher than that in other provinces, it was higher in urban than in rural areas. The unmarried rate of Tibetans was a little bit lower than that of the Han people in Tibet, but the proportion of single persons who never married during their lifetime was higher among Tibetans than other nationalities. Early marriage was more common among people with less education. The percentage of widows was higher than that of widowers. The differences in widowhood rates between urban and rural areas were obvious. The percentage of widowed illiterates and semi-literates was relatively high; as the education level increased, the percentage of persons widowed decreased. The percentage divorced was higher in the older ages, and the divorce rate increased as persons aged, more so among women than men. The percentage of divorced illiterates and semi-literates was the highest, and that of divorced blue-collar workers was higher than that of white-collar workers.

In 1999, among the 1.604 million population in the 15 and above group, unmarried people accounted 28.87%, the first marriage having spouses people accounted 64.03%, the non-first marriages having spouses people accounted 0.25%, the divorced people accounted 0.56%, and the widowed people accounted 6.30%.

In terms of family size, there were great differences among regions based on data from the 2000 census. The size of households in cities was smaller than that in counties, and the household size in pasture areas was smaller than that in farming areas. The composition of households was relatively even distributed, with a slightly higher percentage in the extended families. Looking at family type, two-generation families comprised the majority. The composition of family type varied from one ethnic group to another, and there were differences in composition of family type according to urban and rural areas. In 2000, the average size of family households in Tibet was 4.77 persons, 3.03 for urban and 5.45 for rural.

Aging of the Population

The age structure of Tibet's population is generally young. In 1990, the elderly over 60 years old accounted for 7.4% of the total population, with those over 65 years old accounting for 4.63%. The growth rate of older people was faster than the increase rate of the total population, with a high percentage of the aged population living in farming areas. In terms of age structure of the aged population, the younger elderly were in the majority, but the number of persons over 80 years old had risen up to 10,500, accounting for 14.04% of the total aged population by 1990. The education level of the aged population in Tibet was a little lower than that of other regions, with 89.44% of the aged population being illiterate or semi-literate. The percentage widowed in the elderly group was as high as 53.15%. The percentage of employed persons among the elderly was 25.66% in 1990. In 2000, the population at age 65+ accounted 4.50% of the total population, increasing 0.13% than that in 1990.

Population Quality

The educational composition of Tibet's population has changed dramatically and the education level has improved since 1949. According to the 1990 and 2000 censuses, the education structure of Tibet's population had been changing, with an increase in the number of people with higher education and a decrease in the number of illiterates and semi-illiterates. The illiterate population was 0.98 million in 1990 but 0.85 in 2000. The illiterate rate was 44.43% in 1990 but 32.50% in 2000, down 11.93%. But compared with other regions, the education level in Tibet was still very low, although it is improving slowly. There was a striking difference in education levels between the sexes, as well as between urban and rural areas in Tibet. Most people with a high education lived in the cities. The percentage of illiterates and semi-illiterates in farming and pasturing areas was much higher than the province as a whole. On the average the educational level of females was lower than males, so were the number of illiterates and semi-illiterates. Differences in educational level also exist among ethnic groups, with the Han majority having a higher education level than Tibetans.

Migration and the Floating Population

Before the 1970s, the migration between Tibet and other provinces was almost dictated by the government as being work-site movements, job assignments and accompanying family moves, but after the 1980s, the migrants actively moved more for studying or training, for marriage or joining family, for visiting friends or relatives and retirement. Migration in Tibet was characterized by great fluctuations, regional differences between rural and urban areas, with the majority of them being Han people. Migration within Tibet is usually related to the regional distribution of the total population and the development of transportation. In 2000, the net migration rate was 4.35%.

Population, Resources and the Environment

There are abundant resources in Tibet, which is especially rich in solar energy, water, and minerals. But investment and the infrastructure are limited, because it is very hard to explore and use these resources in the short term. The environment of Tibet is prone to natural disasters, and is characterized by bad living conditions and little pollution in residential habitats.

III. Family Planning
Since the family planning program started in 1975 in the Tibet Autonomous Region, with the attention of the government, the support of the people and hard working family planning workers, a series of working approaches based on the situation of Tibet have been taken. These include the program for integrating family planning with the maternal and child health care, and poverty alleviation.

To arouse people's consciousness about family planning, Tibet's government has provided people with information, education and communication (IEC) on family planning policies, national and local situations in population as priority concerns of the family planning work, as well as provided knowledge about contraception, and maternal and child care to the couples who needed it.

To increase the awareness of the province's limited resources, the Tibet government has paid great attention to analysis of population trends. At the beginning of the 1950s, the government believed social and economic development was positively related to the size of the population, so it carried out a policy of encouraging population growth. In the past 40 years, Tibet's population has rapidly increased, reaching 2.62 million in 2000. With the population increasing in the face of decreasing resources per capita, Tibet's natural resources have become comparatively deficient. Through long-term education and publicity about population and family planning, a deep understanding of per capita resource availability has been strengthened in people's mind.

Encourage the people to adopt family planning voluntarily. A large number of rural women in Tibet used to have little knowledge about contraception and childbearing because of the influence of the traditional norms. Therefore, lectures and training classes on sanitation, health care and physiology were provided to women of childbearing age in the farming and pasturing areas to increase awareness of health care.

Allow variations in implementation of the family planning program based on the local situation. Compared with other provinces or regions in China, Tibet has quite a different history, culture and economic conditions. When carrying out family planning, the Tibet government was sharing the experiences of other provinces or regions for reference based on the situation in Tibet. They summarized a series of population policies and regulations for the Tibet Autonomous Region, and provided classified guidance to the people with different situations.

In providing quality services in family planning, and introducing contraceptive methods, the Tibet family planning program put great efforts into meeting the needs of different clients. The program in Tibet has focused on counseling services about the use of contraceptive methods. For the people who want to use contraceptives, concrete guidance and proper suggestions would be provided before they adopt a specific method.

The family planning program has been integrated with the maternal and child health care program to improve the quality of the population. Based on the situation in the Tibet Autonomous Region, family planning at the grassroots level provided a series of services integrated with medical and health work. The public health sectors at all levels in Tibet have put family planning services in their work list to include dissemination of family planning information and knowledge, contraceptive services, counseling on healthy births and child care as well as the provision of contraceptive supplies. At the grassroots level, the family planning and medical health work were always carried out simultaneously as a package.

In rural areas, the family planning program has been integrated with the poverty alleviation program to help family planning adopters built their happy, small families. While transferring the stress of family planning work into the farming and pasturing areas, the Tibet government put great efforts into the work in 18 poverty-stricken counties. The target of "few births, quickly rich and civilization reaching a well-off" status demands that every couple bear three or four children and keep an interval between them of three years or more. In order to improve the capacity of services to meet the clients' needs, the government has tried to increase their inputs of personnel, finance and substance in the poverty-stricken counties. Some new and convenient contraceptive methods such as Norplant have been introduced and spread out in rural areas. Combining the objectives and tasks of family planning, the action project on "integration of family planning and poverty alleviation in 1996 - 2000" was framed to help the poor people to eliminate poverty and become rich.

Great achievements in family planning work could be summarized as follows:

(1) During the thoroughgoing and painstaking education program, the cadres and masses have recognized the impact of the family planning program on Tibet's prosperity. It benefits socio-economic development, poverty alleviation, improving population quality and increases the quality of life. Most people realized that family planning should be coordinated with social and economic development, which lays a good foundation for family planning work.

(2) The Tibet Autonomous Region carries out the family planning policy earnestly, although there have been difficulties under complicated conditions. The government at all levels in Tibet has implemented family planning policies and principles, and provided family planning education and services to the masses. In eliminating the difficulties, they have identified appropriate approaches for family planning based on Tibet's situation. The cadres, workers and urban residents have become more willing to practice family planning. According to statistics, the planned birth rate of cadres and workers in Tibet was 98.71% in 1997. The fertility of cadres and workers has got into the right track in following plans and policies.

(3) With the spread of family planning services and the changing of childbearing concepts, more and more people have become more willing to accept contraceptive methods. In 1997, there were 507,000 women of reproductive age; among them about 296,900 women or their husbands were currently using contraceptive methods in Tibet. The contraceptive prevalence rate (CPR) for all women of childbearing age was 58.56%, and the CPR of women farmers and herders was 53.55%. The CPR among Tibetan cadres and workers and urban residents was 81.5% and the CPR among the Han cadres and workers was 92.22%. The scientific and modern fertility concepts have replaced the blind and uncontrolled birth phase. In 2000, the CPR for married women was 71.08% and family planning rate was 99.52% in Tibet.

(4) In deeply implementing the family planning program in Tibet, its rapid population growth has been curbed since 1990. The achievement can be attributed mainly to changes in fertility concepts, the spread of contraceptive knowledge and enhancement of family planning services at the grassroots level. The family planning work has made a certain contribution to socio-economic development, poverty alleviation, becoming better off financially and improving population quality. Comparison between 1990 and 1982, growth in persons was 0.30 million, growth rate was 16.04% and annual growth rate was 1.88%, but between 2000 and 1990, they were 0.42 million, 19.3% and 1.72%.

References:
State Statistics Bureau of China, 1994: "China Population Forward to the 21st Century (Tibet Volume)" China Statistics Press.
China Population Editorial Committee, 1988: "China Population, Tibet Volume", China Finance and Economy Press.
The Institute of Sociology and Anthropology of Peking University and the China Tibetan Research Center, 1997: "Studies in Social Development in Tibet", China Tibetan Research Press.
China Population Information and Research Center and Family Planning Office of Tibet Autonomous Region, 1995: "Studies on Tibet Population Prospect".
Tibet Statistics Bureau, 1998: "Tibet Statistical Yearbook, 1998", China Statistics Press.
Peng Peiyun, 1997: "China Family Planning Encyclopedia", China Population Press.
China Family Planning Yearbook Editorial Board, 1995: "China Family Planning Yearbook, 1995 Volume".
China Family Planning Yearbook Editorial Board, 1996: "China Family Planning Yearbook, 1996 Volume".
China Family Planning Yearbook Editorial Board, 1997: "China Family Planning Yearbook, 1997 Volume".
China Family Planning Yearbook Editorial Board, 1998: "China Family Planning Yearbook, 1998 Volume".
China Family Planning Yearbook Editorial Board, 2001: "China Family Planning Yearbook, 2001 Volume".
"Tibet Statistical Yearbook (2001)", China Statistics Press, 2001.
"Major Figures on 2000 Population Census of China", China Statistics Press, 2001

rose είπε...

όπως φαίνεται ο όρος

Tibet being an autonomous region of China είναι συμβιβαστικός όρος για να επιτρέπει τη διπλωματική επαφή των ΗΕ μεταξύ Θιβετιανών και Κίνας...

στα link που σου έστειλα, τα εκτος Νομου κόμματα της Κίνας, ή τα κόμματα Κίνας και Θιβετ στην εξορία, έχουν σαφείς αναφορές στο ιστορικό και τι θεωρούν δικαιο για το Θιβετ, με τα πιο πολλά να βρίσκονται αντίθετα με την επισημη θεση της Κίνας.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητη rose καμνεις λαθος..ο ορος autonomous region ειναι διοικητικος ορος της κινεζικης πολιτειας τζαι οϊ "συμβιβαστικος ορος" που εθκιαλεξεν ο οηε για να "διευκολυνει επαφες"..τουλαχιστον ετσι το ηβρα με μιαν απλη αναζητηση - γιατι εκαμεν μου εντυπωση το σχολιο σου...
το οτι το θιβετ εν αυτονομη περιοχη της κινας [με βαση το κινεζικο συνταγμα] μπορεις να το δεις οπου ψαξεις για την διοικητικη δομη της χωρας..που την wikipedia τζαι τζει ..
οι αυοτνομες περιοχες στην κινα εχουν σαφως περισσοτερη αυτονομια απο τις επαρχιες provinces..τζαι ο λογος υπαρξης τους ειναι η υπαρξη μειοψηφικων [στο συνολο των πολιτων της χωρας - αλλα σε μεγαλους αριθμους στες συγκεκριμενες περιοχες] πολιτιστικων ομαδων σε αυτες τις περιοχες..υπαρχουν 5 τετοιες περιοχες..μια απο αυτες ειναι το θιβετ..
ιδου τζαι εναν νακκον καλο για τους κινεζους ενεν;
οσο για τα στοιχεια του οηε ιντα κακον λαλουσιν; οξα εν κακον πουεχουν πανεπιστημια τζαι αναπτυξη;
ξερεις νακκον που κατω που το θιβετ εν το νεπαλ..ειχαν βασιλια τζαι ενας σχεδον φεουδαρχικο καθεστως...τελικα ανατραπηκε η μοναρχια με ανταρτικο των μαοικων που στες τελευταιες εκλογες ηρταν πρωτο κομμα με διαφορα..
αμπα τζαι εσιει τζαι τιποτε θετικο το κινεζικο μοντελο τζηπανω τζιει;

rose είπε...

Ανωνυμε πιο πάνω:


να παρακαλέσω τον Aceraς που του έστειλα τα στοιχεία να τα αναρτήσει σε κάποιο λινκ.
Αν είσαι απασχολημενος Aceras ίσως κάποιος μπορεί να βοηθήσει..

τα στοιχεία αυτα θα βοηθήσουν κάποιον ΜΟΝΟ του να βγαλει τα συμπερασματα του για το καθεστώς του Θιβετ ...


και τα παραπονα σας στον ΟΗΕ αν δεν συμφωνείτε ή στην Διεθνή Αμνηστία, ή στο Συμβουλιο της Ευρωπης ή σε άλλα περιφερειακά ή διεθνή όργανα

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ, ανωνυμε, ΣΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ..

Η Κίνα είναι μελος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτο μη το ξεχνας επίσης

Τα στοιχεία του ΟΗΕ περιγραφουν την αυτονομη περιοχή του Θιβετ στην Κίνα απο στοιχεία της που δίνει και η επίσημη κυβερνηση της Κίνας!

το ιδιο λινκ έχει αναφορές για την πολιτική κατασταση

Ανωνυμε κάνε και τη δουλιτσα μόνος σου ...

μη τα διαβαζεις μισα και να έρχεσαι να μας τα λαλείς μισά και να διαφωνείς επίσης...

ψαξε, ερευνα, μαθε...

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΩ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΨΗ- την δικη μου την έχω εδω και καιρό...

αλλά μην λέτε και βλακείες ! και η Ελλάδα μόλις το 1975 έλυσε το θεαμ της Βασιλευομενης Δημοκρατίας δια παντώς

ΜΑΟ Ελέησον πιον !!!!!!!!!!

Aceras Anthropophorum είπε...

Ήβρα πηγές αρκετά neutral που την βικιπαίδια στα γαλλικά. Αυτά που μου έστειλες Τριαντάφυλλον μυρίζουν μου πολλά oriented. Δεν με βοηθούν να καταλάβω ίντα συσχετισμοί δυνάμεων στο εσσωτερικόν των Θηβετιανών επαίξαν για να σταματήσει τελικά η θεοκρατία των Μοναχών (10% του πληθυσμού πριν το 50). Δεν με βοηθά να καταλάβω αν ο μοντερνισμός της Θηβετιανής κοινωνίας τζαι το abolishment της δουλείας ήταν από εσσωτερικές προοδευτικές δυνάμεις που υποκινούνταν που Θηβετιανούς λαϊκούς ή αν επεβλήθην που τα έξω από την Κίναν. Επίσεις δεν μπορώ να καταλάβω τα παιχνίθκια εξουσίας τζαι τα συμφέροντα των δυτικών που την αποσύνθεσην της Κίνας (25% του εδάφους της διεκδικείται που την Θηβετιανούς Λάμας); Γιατί πρίν την Μαοκρατίαν οι Θηβετιανοί ήταν ένας που τους 5 λαούς που αποτελούσαν την μέσην αυτοκρατορίαν ενώ τωρά αυτοί είναι διαφορετικοί που τους άλλους (οι 5 κινεζικές εθνότητες απεικονίζονταν τζαί πας την σημαίαν της παλιάς τζαι πας την σημαίαν της Μαοικής Κίνας).

Είναι λόγος το ότι δεν βολέφκει τους θρησκευτικούς η κομμουνιστική λαϊκότητα του κράτους να διασπαστεί η Κίνα που σύμφωνα με τες διεθνής συμβάσεις (από ότι λέει η βικιπαίδια) αποτελεί μέρος της Κίνας;

Η αυταρχική κρατική καταπίεση είναι μέθοδος που χρησημοποιεί η Κίνα εναντίον όλου του πληθυσμού της τζαι όχι μόνον των Θηβετιανών. Εχρησημοποίησεν της τζαι ο δυτικός πολιτισμός μέχρι την δεκαετίαν του 70 που την είχεν ανάγκην για να συντηρήσει την εξουσίαν του. Άλλον όμως να ζητάς να χαλαρώσουν τα πράματα στην Κίναν τζαι άλλον να υποστηρίζεις τους βουδιστές που θέλουν την απαναφοράν του θρησκευτικού κράτους. Επιδεί εν οι αδύνατοι έχουν τζαι δίκαιον;

Επίσεις, μέσα στα κείμενα που μου στέλνεις, έχει ολόκληρα κεφάλαια ενάντια στην πολιτικήν του 1 παιδιού τζαι τες αντικοινωνικές επιπτώσεις της. Φαντάζουμαι πόσον σκληρή θυσία είναι για τες Κινεζικές οικογένειες να κάμνουν κράτι τζαι να μεν κάμνουν όσα μωρά θέλουν. Θεωρώ το όμως μεγάλην υποκρισίαν από πλευράς της δύσης, από την μιάν να επευφημεί την Κίναν που εκατάφερεν να σώσει τον λαόν της που την σίουρην καταστροφήν του υπερπληθυσμού (τζαι μαζίν ούλλους τους λαούς της ανθρωπότητας τζαι τα ισοζύγια της γεωσφαίρας) τζαι που την άλλην να κρίνουμεν τες επιπτώσεις μιας τέθκοιας πολιτικής παρουσιάζοντας τους κινέζους κάτι σαν τέρατα. Αν η Γή είχεν 9 δις απο τα οποία 3 δις κινέζους, το κείμενον σου ήταν να κατηγορά την Κίναν που δεν κάμνει τίποτε για να μειώσει τον πληθυσμόν της τζαι θα φάει τον κόσμον (όπως την κατηγορά για την ρύπανσην).

Έτσι κείμενα δεν με βοηθούν, ούτε να καταλάβω τους κινέζους, ούτε ακόμα τζαι να κατευθύνω κάποιαν συμπάθειαν προς κάποιαν προοδευτικήν κοινωνικήν δύναμην. Με φοβίζουν απλά άμπα τζαι γινώ τζαι γώ instrument του οποιουδήποτε τζαι με κάμνουν επιφυλακτικόν.

Δύσκολοι τζαιροί για αντικειμενικήν πληροφόρησην. Άμαν σγάψεις όμως βρίσκεις. Την ώραν όμως πούν την...

Ανώνυμος είπε...

μα κυρια rose μου ιντα που λαλεις;
εσυ εγραψες οτι η εννοια αυτονομη περιοχη ηταν συμβιβασμος οηε τζαι "θιβετιανων" [μονο οι δαλαιμαικοι γινονται αποδεχτοι εννοειται]..τζαι ειπα σου εν λαθος διοτι αυτονομη περιοχη εν με βαση το συνταγμα της κινας..
ιδου απο την wikipedia...autonomous regions of china....

"An autonomous region (simplified Chinese: 自治区; traditional Chinese: 自治區; pinyin: zīzhìqù) is a first-level administrative subdivision of China. Like Chinese provinces, an autonomous region has its own local government, but an autonomous region theoretically has more legislative rights. In practice, they only have the right to appoint the governor (from the local minority). In all Chinese autonomous regions the Party Secretary, who is the real power base, is Han Chinese. Autonomous Regions is a minority entity which has a higher population of a particular minority ethnic group. There are five autonomous regions in China: the Tibetan people in Tibet, the Zhuang in Guangxi, the Uyghur in Xinjiang, the Mongols in Inner Mongolia, and the Hui in Ningxia. "..

να μου επιτρεψετε να παρατηρησω σεβαστη μου κυρια οτι διακρινω εναν αυταρχικο τονο που με μουττην με κωλο εσιει..
τι θα πει γλυκια μου;
"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ, ανωνυμε, ΣΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ.."
τζαι που ξερεις εσυ τι ερευνα εκαμα τζαι τι εθκιεβασα;
ετα λοιπον πιο πανω τι διαβασα στο διαδικτυο...ολοφανερο για το θεμα αν ηξερεις εγγλεζικα...
αλλα νομιζω ηδη υποψιαζεσαι οτι εν λαθος που εγραψες πριν για "συμβιβασμο" κλπ διοτι κατι παεις να πεις για τα την θεση της κινας στο συμβουλιο ασφαλειας..
απλα εκαμες λαθος πριν..μεν μουρμουρας τζαι πουπανω...

κατα τα αλλα..
μαο αμην [εν τζαι εκαμα μαοικος αλλα αν ημουν κινεζος - τζαι αμα το σκεφτεις παραπανω, τζαι οϊ μονο- θα του αφτενα ενα τζερι εστω τζαι αθεος..αμα δεις που ηταν η κινα τους προηγουμενους αιωνες τζαι που εφτασεν σε 60 χρονια υστερα που την νικη του 49 που εσφραγιστηκεν με την ατακα "τωρα η κινα στεκεται ξανα στα ποδια της"]...

Aceras Anthropophorum είπε...

Για να μεν σας λαόννω με μαρκυνάρκα κείμενα για την ιδέαν μου για την διεθνήν επικαιρότηταν, λάμνετε να δείτε τι γράφει ο Λινοπάμπακος (http://sirmastocomputer.blogspot.com/2008/08/blog-post.html) ο οποίος με καλύπτει 100%. Ευχαριστώ σε λέξιπένητα για την ευκαιρίαν που μας έδωκες να μιλήσουμεν διεθνής εξελίξεις (κανέι πιον κυπριακόν αφούς ελύθην). Λυπούμε που ο επίλογος από μέρους μου εγράφτην σε άλλον μπλογκ, αλλά τζαι τζείνος φίλος είναι :))

Καλό δεκαπεντάουστον

Ίλαντρος είπε...

Ασέρα, δεν ξέρω πώς τα κατάφερες από τις δυο γραμμές που έγραψα να βγάλεις όλα αυτά τα συμπεράσματα για τα φιλοδυτικά μου αντανακλαστικά. Μήπως όποιος κατηγορήσει τη Ρωσία εν φιολοδυτικός; Από ότι ξέρω στις θετικές επιστήμες εν φκάλλουν έτσι αυθαίρετα συμπεράσματα.

Σε υπενθυμίζω ότι δεν είπα τίποτα για το Θιβέτ. Σχολίασα μόνο το γεγονός ότι ο Χριστόφιας "εξέφρασε λύπη για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, οι οποίες, όπως είπε, «ειλικρινά έχουν τεχνητό χαρακτήρα, που στοχεύουν στο να αμαυρωθεί το κύρος της Λ.Δ. της Κίνας". Δηλαδή η Κίνα είναι ένας παράδεισος ελευθερίας και δημοκρατίας και όλα όσα ακούμε είναι παραμύθια των δυτικών. Τα ίδια έλεγαν και επί Σοβιετικής Ένωσης μέχρι που ήρθε ο μακαρίτης ο Σολζενίτσιν τζιαι απομυθοποίησε την αυτοκρατορία.

Για τη Γεωργία, το πράμα είναι πολύ απλό. Η ηγεσία της Γεωργίας έκαμε μια μαλακεία και έδωσαν την ευκαιρία στους Ρώσους να μπουν μέσα και να τους πηδήξουν. Μου θυμίζει την Κύπρο του 1974. Ένα τσούρμο ηλίθιοι έδωσαν στον μεγάλο κακό γείτονα την ευκαιρία που περίμενε για χρόνια. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί το μεγάλο γείτονα, έτσι;

Όταν τα κάμνουν αυτά οι Αμερικανοί, η γνωστή αντιδυτική φάρα βγαίνει στους δρόμους και ρίχνει αυγά στην Αμερικανική πρεσβεία. Όταν τα κάμνει η μαμά Ρωσία, ψάχνουμε να βρούμε τους υπερασπιστές των φτωχών και των αδυνάτων και δεν τους βρίσκουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμάται κανένας το Γκρόζνι;

Για να μην τα πολυλογώ, τζι αφού παραπέμπουμε σε άλλους, το σημερινό άρθρο του Κ. Κωνσταντίνου στον Πολίτη με καλύπτει πλήρως.

rose είπε...

Weblinks:
Governments on the WWW: China (People's Republic)
http://www.gksoft.com/govt/en/cn.html
Internet Chinese Legal Research Center
http://ls.wustl.edu/Chinalaw/mainland.html
China Daily, English-language state-run publication
http://www.chinadaily.com.cn/english/home/index.html
China Digital Times: news website on social and political transition, by Berkeley China Internet Project, University
of California, Berkeley
http://www.chinadigitaltimes.net/
China WWW Virtual Library: Internet Guide for Chinese Studies, by Sinological Institute, Leiden University
http://www.sino.uni-heidelberg.de/igcs/
Falun Dafa Information Center
http://www.faluninfo.net/
Human Rights in China (HRIC)
http://www.hrichina.org/
Xinhua News Agency (New China News Agency): the government’s official press agency
http://www.xinhuanet.com/english/
ecoi.net: China
Focus Country China – Topics & Issues File: http://www.ecoi.net/doc/en/CN
All documents: http://www.ecoi.net/documents.php?country=CN
UNHCR recommended the following reports at the seminar:
Committee On Economic, Social And Cultural Rights: “Consideration of Reports Submitted by States Parties
Under Articles 16 and 17 of the Covenant - Concluding observations of the Committee on Economic, Social and
Cultural Rights People’s Republic of China (including Hong Kong and Macao)”, Thirty-fourth session 25 April-13
May 2005, 13 May 2005
http://www.unhchr.ch/tbs/doc.nsf/898586b1dc7b4043c1256a450044f331/a206bffcd68c76b1c125700500478168/$FILE/G0542245.pdf
Committee On The Rights Of The Child: "Consideration of Reports Submitted by States Parties Under Article 44
of the Convention - Concluding observations: China (including Hong Kong and Macau Special Administrative
Regions)", 24 November 2005
http://www.unhchr.ch/tbs/doc.nsf/898586b1dc7b4043c1256a450044f331/04186f9dc54bc087c12570ec004ef94a/$FILE/G0545139.pdf
UNHCR: “PRC Country of Origin Information from Public Domain Sources”, 30 November 2005
http://www.ecoi.net/pub/hl1069_3_UNHCR-chi20051130-Bworkshop-PRC.doc
China Daily: “Regulations better safeguard religious freedom in China”, 20 December 2004
http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2004-12/20/content_401537.htm
United Nations Commission On Human Rights: “Civil and Political Rights, Including the Questions of Torture and
Detention - Report of the Working Group on Arbitrary Detention”, Sixty-first session, 29 December 2004
http://www.ohchr.org/english/bodies/chr/sessions/61/lisdocs.htm
Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR): “The People’s Republic of China and
the International Human Rights System”, 16 November 2005
http://www.ecoi.net/pub/hl961_FINAL_CHINA_NO_ANNEX_COUNTRY_PROFILE_REV_NOVEMBER_2005.doc
10th COI Seminar 2005
1-2 Dec Budapest
organised by ACCORD, HHC & UNHCR
co-financed by the ERF 2004
28
Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR): “The People’s Republic of China and
the International Human Rights System – Appendices”, 16 November 2005
http://www.ecoi.net/pub/hl962_APPENDICES_COUNTRY_PROFILE_1.doc
Other essential reports:
Amnesty International (AI): "Annual Report 2005", 25. May 2005
http://web.amnesty.org/report2005/chn-summary-eng
Congressional-Executive Commission on China (CECC): "Annual Report 2005", 11. October 2005
http://www.cecc.gov/pages/annualRpt/annualRpt05/CECCannRpt2005.pdf
Freedom House: "Freedom in the World 2005", August 2005
http://www.freedomhouse.org/research/
Human Rights Watch (HRW): "World report 2006", January 2006
http://hrw.org/wr2k6/pdf/china.pdf
UK Home Office: "Country Report - October 2005 (revised November 2005)", November 2005
http://www.homeoffice.gov.uk/rds/pdfs05/china_091105.doc
US Commission on International Religious Freedom (USCIRF): "Annual Report of the United States Commission
on International Religious Freedom", May 2005
http://www.uscirf.gov/countries/publications/currentreport/2005annualRpt.pdf
US Committee for Refugees and Immigrants (USCRI) "World Refugee Survey 2005" 16. June 2005
http://www.refugees.org/uploadedFiles/Investigate/Publications_&_Archives/WRS_Archives/2005/algeria_european_union.pdf
US Department of State (USDOS): "Country Report on Human Rights Practices 2005", 8. March 2006
http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2005/61605.htm
US Department of State (USDOS): "International Religious Freedom Report 2005", 8. November 2005
http://www.state.gov/g/drl/rls/irf/2005/51509.htm
Mr. Weyrauch mentioned the following weblinks during his speech:
Laogai Research Foundation (NGO with focus on documenting human rights violations, authors of
Laogai Handbook)
http://www.laogai.org
Wei Jingsheng Foundation (Chinese Labour Union)
http://www.weijingsheng.org
Official Government Portal
http://www.china.org.cn

rose είπε...

τα πιο πάνω αφορουν επισημη Κινεζική προπαγάνδα και αποψεις κομμάτων στην εξορία μαζί με πηγές και ερευνες ακαδημαϊκών για λογαριασμό των Ηνωμενων Εθνων, της Υπατης Αρμοστειας για τους Πρόσφυγες (για όσους δηλαδη υποτίθεται προσφέρουν διεθνή προστασία σε άτομα που κινδυνευουν απο καθεστώτα στη χώρα τους ή αλλου και εκπατριζονται)...

Αceras για τα ερωτηματα σου ετοιμαζω απάντηση και θα την αναρτήσω κάποια στιγμη σημερα.

Γλυκε Ανωνυμε
(ανταποδίδω)
έκρινα τις πηγές που ανέφερες εσύ ο ίδιος και τις οποίες αποκάλεσες "απλη αναζήτηση στο διαδικτυο"

Φυσικά και αποτελεί δική μου άποψη και ερμηνεια ο "συμβιβασμός" κρινοντας με όσα οι δικες μου πηγές με έπεισαν μέχρι τώρα

(Οπως ερμηνευω επίσης τo equal footing που εφαρμοζεται στις συναντησεις των 2 ηγετων στην Κύπρο υπο την αιγιδα των ΗΕ)

Οπως η αξιοποιηση του καθεστώτος της αυτονομης περιοχής δεν δεσμευει την Κίνα να εκτοπίζει εκατομυρια Θιβετιανους, εξαναγκαζει άλλους σε αυτο-εξορια ή να μεταφέρει μεγαλες μαζες πληθυσμου για να επιρρεάσουν και αυτο το ίδιο το καθεστώς σε λίγο χρόνο. (κάτι που τα κόμματα στην εξορια εντοπίζουν και κριτικάρουν)

Το δημογραφικό, γεωγραφικό, κλπ κλπ προφιλ πιο πάνω το αναρτησα γιατι χρειαζεται να δουμε το Θιβέτ σημερα πέρα από την εικόνα των Θιβετιανών μοναχών, αγράμματων θρησκόληπτων ή αποκομμένων απο τη ζωή ανθρώπων. Πανεπιστήμια έχουν, και προσπαθουν να οργανώσουν τη ζωή τους στα πλαίσια που τους επιτρέπεται.

για το Μάο σου προτείνω να διαβασεις και "Τις Αγριοχηνες" εκτός αν το κρίνεις πολύ δυτικοαναθρεμενο για να ασχοληθεις μαζί του.

για καποια πράγματα θα απαντησω στον Acera

αλλά κλέινοντας να σου πω ότι δεν έχω κανενα προβλημα ποτέ να παραδεκτώ ότι κανω λάθος ακόμα και να αναθεωρήσω

rose είπε...

όπως ότι το δημοψήφισμα στην ελλάδα έγινε το 1974 και όχι 75 που έγραψα με πολύ βιασύνη και δεν το π΄ροσεξα παρα μολις τώρα

:-)

rose είπε...

Aceras

Ενα τμήμα ελέγχεται απο την Κίνα
ένα μέρος του απο την Ινδια.


η ελληνικη βικιπαίδεια αναφέρει:

""Η κινέζικη κυβέρνηση και η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ διαφωνούν αναφορικά με το χρόνο κατά τον οποίο το Θιβέτ έγινε τμήμα της Κίνας, καθώς επίσης αν η ενσωμάτωση στην Κίνα είναι νόμιμη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Στη διάρκεια του αγώνα της Βρετανίας και της Ρωσίας για επικράτηση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, βρετανική δύναμη εισέβαλε στο Θιβέτ και κατέλαβε τη Λάσα το 1904. Μετά την εισβολή Βρετανία και Θιβέτ υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία, πράγμα που έκανε μερικούς Θιβετιανούς ιστορικούς να θεωρούν μέσω αυτού του εγγράφου το απομονωμένο μέρος ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα.

Το 1949-1950, έπειτα από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Μάο Τσε Τουνγκ διέταξε την απελευθέρωση του Θιβέτ από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Λαού. Πολλοί Θιβετιανοί εργάτες και άλλοι συνεργάστηκαν με την κινεζική κυβέρνηση. Ωστόσο ξέσπασαν συγκρούσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στη γη και το βουδιστικό θρήσκευμα. Το 1959 ο Δαλάι Λάμα έφυγε στην Ινδία.

Η CIA χρηματοδότησε μυστικό πόλεμο ανταρτών μέχρι που ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αποφάσισε να συνεργαστεί με το Μάο Τσε Τουνγκ το 1969. Οι λιμοί και η βία που ακολούθησε την πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα, ενέτειναν την αντίσταση χωρίς αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα εδώ και πολύ καιρό εγκατέλειψε τα σχέδια για ανεξαρτησία και επιζητεί γνήσια αυτονομία και σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ

Η κίνηση αυτή θεωρείται μη δημοφιλής για πολλούς εξόριστους Θιβετιανούς.

Το Μάρτιο του 2008, με αφορμή την επέτειο από τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εισβολή της Κίνας στο Θιβέτ και την προσάρτηση ως αυτόνομη επαρχία, έλαβαν χώρα εκτεταμένες διαδηλώσεις, που κατεπνίγησαν με απολογισμό 80 και πλέον νεκρούς""

Η ίδια σχεδόν περιγραφή αλλά με ελαφρώς υπερτονισμενα τα στοιχεία της διαμαχης και καταπίεσης των Θιβετιανων υπάρχει στην ιστοσελίδα των Φιλων του Θιβετ και εδώ:

http://www.sansimera.gr/archive/articles/show.php?id=81&feature=Tibet_History


Οι απορίες για τους συσχετισμους δυναμεων είναι κοινές

αλλά και η επίγνωση ότι κανένα Θεοκρατικό καθεστώς ή προσεγγιση μπορεί να κριθει αποκλειστικά με το δικό μας φακό.. (αντε εξηγησε σε καποιον μη κύπριο ή ακόμα και Τ/κ γιατί ο Μακαριος ήταν ο πρωτος πρόεδρος της Κυπριακης Δημοκρατίας Ε/κ και Τ/κ)

Για το νομο περι ενός παιδιου να ανφερω απλά ότι το κείμενο που σου έστειλα αναλύει τις συνθηκες που ένα άτομο νιωθει ότι τα ανθρωπινα δικαιώματα του καταπατούνται στην Κίνα και ζητά προστασία από άλλες Κυβερνησεις άλλων χωρών και σου το εξηγησα απο την αρχή για να κρινεις μονος σου και σημειωσα επίσης ότι πρόκειται για μια τραπεζα πληροφοριων που αξιοποιείται απο κυβερνησεις και ακτιβιστες... Η Κίνα δεν είναι μόνο το Θιβετ ή τα ιδρυματα αποκαταστασης αντιφρονούντων..

θα συμφωνησω μαζι σου ότι χρειαζεται έρευνα για να κατασταλάξει κανεις σε 1-2 πραγματα και ότι ο χρόνος είναι λιγοστός στους πιο πολλους απο μας - Αλλά δεν σημαίνει ότι θα δεχτώ και εγω με τη σειρα μου μια "επισημη" αποψη ή θα αγνοήσω όσα κατέληξα μεχρι τώρα..

Ηταν και ο κυριος λόγος που ηθελα να αναρτηθουν αυτες οι πηγές για να εχουν προσβαση οι περισσότεροι που διαβαζουν το μπλοκ να κρινουν μονοι τους..

(καταφερα να αντιγραψω μόνο τα λινκς της Τραπεζας Πληροφοριων και τις εκθεσεις/αναφορες που εχουν γραφτεί απο ακαδημαικούς, ή/και ΟΗΕδες για το θέμα) για όσους ενδιαφερονται

Φυσικα ο καθενας και καθεμια μας έχουμε πρόσβαση στο Διαδικτυο..
Εκρινα σωστό όταν έχω προσβαση σε επιπλέον πηγή η οποια δεν ειναι ευρεως γνωστή να τη μοιραστω με όσους συνομιλώ

τα συμπερασματα ειναι αποκλειστικα του καθενός/μιας μας

Ανώνυμος είπε...

οκ rose τουτη εν σαφως πιο κουλατη απαντηση..
για το συγκεκριμενο..αφου η κινα επερασεν την "πολιτικη της μιας κινας" σε σχεση με την ταιβαν [μελλοντικη ειδικη περιοχη αλα χογκ κογκ], εν δυνατον να το παιζει ο οηε ουδετερος σε σχεση με οργανικο μερος της πολιτειας της;

για το μυθιστορημα αν το εβρω θα το δω..αλλα η εικονα μου εν ιστορικη..νομιζω εν δυσκολο να μεν εντυπωσιαστει καποιος με την κινα του 20 αιωνα..αν τζαι ημουν μιτσης τον τζαιρο της πολιτιστικης επαναστασης...εφτασα τον αποηχο της δυτικα σαν χιουμορ οταν ετελειωνε..εντουτοις παντα ενοιωθα οτι ηταν η μετεπανασταστικη ρηξη που εταιρκαζεν με την δεκαετια του 60 στην δυση..τζαι που εσπρωξεν την κινα μπροστα..η δαιμονοποιηση της περιοδου εν αναμενομενη [τζαι που τους δυτικους τζαι που κινεζους που ενοιωσαν να τους ντιζει η κριτικη της ιεραρχιας ας πουμε]αμα δεις το ευρος της κριτικης..αλλωστε παρα την καταναλωτικη τους χρηση, εσιει τζαι η δυση της δυτικη της δαιμονοποιηση του "χαους των sixties"..για αυτο τζαι ο ρηγκαν κλπ..
τελος παντων ..γραφω σου τα γιατι οπως μαλλον καταλαβεις η διαφορα εν μονο θεμα στοιχειων αλλα τζαι οπτικης...

κατα τα αλλα ας αφησουμε την κουβεντα σε γλυκο τελος..
χαιρεται κυρια μου...

rose είπε...

χαίρεται και σε εσας κύριέ μου

(Αγριοχηνες γραφτηκαν απο την εγγονή, την 3η γενιά και περιγραφει 3 γενιες στην Κινα απο την αυτοκρατορία μέχρι 1980 περιπου αν θυμαμαι καλά)

συμφωνω απόλυτα για τη γλυκα

και αν θελετε να μου θυμιζεται ότι είστε ο γλυκος ανωνυμος για να σας αναγνωριζω

:-)

rose είπε...

=υπενθυμιζετε

Aceras Anthropophorum είπε...

Αγαπητή μου ρόους (τζαι γώ γλυκός είμαι μαζί σου παρόλον που εν σε ξέρω). ελπίζω να μεν το παίρνεις ότι σε αποπέρνω πους είσαι εσύ instrument της δυτικής προπαγάνδας επειδή μου έστειλες τα στοιχεία που μου έστειλες. Απλά, θκυαβάζουμεν τα ίδια πράματα τζαι φκάλλουμεν διαφορετικά συμπεράσματα. Ίσως ναν η οπτική γωνία που λαλεί ο γλυκός σου ανώνυμος.

rose είπε...

όλο γλυκα ειναι τουτος ο Αυγουστος!

να μου είστε ετσι γλυκείς και τον χειμώνα..

Αceras δεν παιρνω προσωπικά όσα μου λαλεις αλλά τα θεωρησα νακκον βιαστικα.. Αν και παραδέκτηκες ότι πρεπει να ψαξεις πραγματα που σε τιμά ιδιαιτερα..

νομιζω ότι έχουμε μαθει να μας τα βαζουν σ ενα κουτι και να λαλουμε, "συμφωνω-διαφωνω" - γρηγορα όπως ένα καφές στο πόδι.

αν καποια δεν σας παρουσιασει μαυρο-ασπρο διαφωνείτε με την απουσια της αντιθεσης..

αυτο ενιωσα απο τα σχολια σου...

γι αυτο οταν αντεγραψα τη Βικιπαιδεια ικανοποιηθηκαν μερικως όλοι ...
αυτο ειναι το ζητούμενο;

υπαρχουν πολλές προσεγγίσεις..

Το Θιβετ δεν το κατανοούν οι Θιβετιανοι θα το κατανοήσουμε εμείς;

και καταμεσίς ανοιξαν στην Γεωργία άλλες φάλιες..

εγω πιστευω οτι οι λαοι πρεπει να ΄παίρνουν τις τυχες σταχέρια τους αλλά να είναι ανοικτοι σ ολο τον κόσμο.. γενική μέχρι naive ως θεση
αλλά απο εκει ξεκινω..

Ουτε το Δαλάι Λάμα προσκυνώ ουτε κανεναν..

Η σημερινη Κινα έχει μεγαλο δρομο να διανυσει - δεν σεβεται ανθρωπους ούτε θεσμους, δεν υπαρχει δημοκρατία ούτε διαφανεια, ουτε ελευθερία ουτε σεβασμος των ανθρωπινων δικαιωματων ουτε συμμετοχη σε κεντρα εξουσιας ή διαδικασίες

ξεκινησαμε απο τους Ολυμπιακους και αφιερωσαμε μελανι και χρόνο να μαθουμε τι ειναι το Θιβετ...
και εκεινοι τουτο ζητουσαν..

δεν ασπαστηκαμε καμια αποψη, διαμορφώσαμε όσο μπορέσαμε τη δική μας..

γυναικίσιμες κουβέντες (θετική εννοια της στερεοτυπικης φράσης)

δεν πιανω τα όπλα και τα μελανια και πυροβολώ

κανω διαλογο, ψαχνω, τσακώνωμαι αλλά στο τελος μαλακώνω

και σας ευχαριστώ Κύριοι για την ευκαιρια και τους δυο

Ανώνυμος είπε...

:)

Aceras Anthropophorum είπε...

Εμέναν η σικκίρτιση μου είναι ότι δεν έμαθα τίποτε που τούτον ούλλον τον καϊκανάν για την πραγματικήν Κίνα. Όι αυτήν που περνά που το φίλτρον των αμμαθκιών τζαι των αξιών εμάς των δυτικών. Της ακατέργαστης πληροφορίας. China bruta. Αυτόν είναι που με ενδιαφέρει. Να καταλάβω γιατί ο Κινέζος άμαν λαλεί ΕΓΩ δείχνει την μούττην του ενώ ο Ευρωπαίος δείχνει το στήθος του, γιατί άμαν ο Κινέζος πονεί χαμογελά, ενώ ο Ευρωπαίος χώννεται τζαι ο Κυπραίος τσιριλλά υστερικά, γιατί ο Κινέζος άμαν δουλεύκει σκεύτεται την δουλειάν ενώ ο Μεσογειακός σκεύτεται τζαι λλίον τον κώλον του... Ποιά εν η ρίζα της σκληρότητας της Κινέζας η του Κινέζου συζύγου μπροστά στην αρρώστιαν, μπροστά στην δυσκολίαν, ποιά εν η ρίζα της σκληρότητας ενάντια στο άτομον που παραστρατά που την γραμμήν του συνόλου (ή της οικογένειας). Ποιά εν η ρίζα του απέραντου σεβασμού προς το συλλογικόν (έχουν το τζαι οι Ελβετοί αυτόν εν αντιθέσει με τους άλλους Ευρωπαίους), της Κινεζικής ευγένιας.

Είναι τζαι η σκληρότητα τζαι η βία του κράτους θέμαν. Αλλά να την θωρείς έτσι που μόνην της θεωρώ το μεγάλην φτώσιαν. Την βίαν του δικού μας κράτους εκαταλάβαμεν την τζαι αντισταθήκαμεν σε αυτήν πριν να πάμεν να κάμουμεν καθιστικές εκδηλώσεις να καταδικάσουμεν την βίαν του Κινέζικου; Αμφισβήτα μιαν εντολήν στον στρατόν τζαι θα δεις τι θα γινεί. Αρνήσου να υπηρετήσεις τα όπλα τζαι έλα να μετρήσουμεν την βίαν που θα εξασκηθεί πάνω σου, τζαι σε έντασην αλλά τζαι σε έκτασην. Αρνήθου να πληρώσεις τον στρατιωτικόν φόρον (εισφορά για την άμυναν λέγεται) τζαι να δούμεν αν θα έχεις δικαίωμαν οικονομικής ύπαρξης. Όχι απλά να γελάσεις του κράτους!! Χε χε, αυτόν κάμνουν το οι μισοί κυπραίοι τζαι το έναν δέκατον των Ευρωπαίων. Πήαιννε του κόντρα, κατάφατσα τζαι θα δούμεν τα κκότσια σου. Πόσον αντέχουν τα παϊθκια σου, η πούγκα σου τα νεύρα σου, η ψυχή σου μπροστα την δική μας κρατικήν εξουσία, ή ακόμα σιειρόττερα στην Ευρωπαϊκήν που δεν θα βουρήσουν οι συγγενείς σου να σε φκάλουν πελλόν τζαι να βάλουν μέσον να σε αφήσει το κράτος ύσηχον.

Ελπίζω να καταλάβεις γιατί δεν με εντυπωσιάζουν οι πασιαμάες των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Εντάξει μπορεί να ταράξουν λλίον τα πράματα, κάτι που αμφιβάλλω, διότι οι Κινέζοι άμαν το πέρνουν ώς θέμαν τιμής τζαι εξωτερικής επιβολής μάλλον αρματώννουνται παραπάνω παρά να κινητοποιούνται. Οι εσσωτερικές κοινωνικές τζαι πολιτικές δυνάμεις στην κίνα με ενδιαφέρουν, τζαι πάλιν όχι που τον φακόν του αμερικάνικου δικομματισμού ή των ευρωπαϊκών NGOs που εκαταντήσαν κάτι παραπάνω που το κράτος. Τέλος πάντων, τούτα ούλλα είναι άλλου παπά ευαγγέλιον... Φέκκιου για την κουβένταν.

rose είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη