Ψεύτες και παραχαράκτες
Οι ορκισμένοι εχθροί της επανένωσης της Κύπρου κατάντησαν να χρησιμοποιούν το ψέμα συστηματικά προκειμένου να διατηρούν την αμφισβήτηση στους χειρισμούς του Προέδρου, αλλά και στην όποια προοπτική, ζωντανή. Ο κατ' εξοχήν προπαγανδιστής του απορριπτικού μετώπου, διευθυντής του Φιλελεύθερου, Τάκης Κουνναφής στο σημερινό κεντρικό κομμάτι του στη κυριακάτικη έκδοση, δίνει ρεσιτάλ αρνητισμού σε οτιδήποτε συμβαίνει προς την κατεύθυνση της συνεννόησης αλλά και της προετοιμασίας του λαού για πιθανή λύση. Δεν διστάζει καθόλου να διαστρεβλώνει την αλήθεια προκειμένου να χλευάσει και να αμφισβητήσει απόλυτα τη γραμμή της σύνεσης και του ρεαλισμού που ακολουθεί ο πρόεδρος.
Επιστρατεύοντας τον Μακάριο με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του, προσπαθεί να μας πείσει ότι ποτέ δεν δέχτηκε την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ιστορικός δεν είμαι ούτε και μπορώ να παραθέσω πρακτικά για να αποδείξω το ψέμα. Γνωρίζω όμως και είμαι σίγουρος γι' αυτό που το Εθνικό συμβούλιο, οι πολιτικοί ηγέτες και αυτοί ακόμα οι Ττόμηδες Α' και Β' έχουν επαναλάβει χιλιάδες φορές από το καιρό που ήμουν νέος και όμορφος. Ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία πρωτοσυμφωνήθηκε μεταξύ Μακαρίου - Ντενκτάς και επαναβεβαιώθηκε από τις συμφωνίες κορυφής Κυπριανού - Ντενκτάς.
Σε άλλο σχόλιο του, κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστόφια για υποχωρήσεις και αποδοχή απαράδεκτων θέσεων. Η δήλωση του Προέδρου για παραμονή 50,000 εποίκων, η παραδοχή ότι όσοι Ε/Κ θελήσουν να ζήσουν στη Κερύνεια θα πρέπει να το κάνουν υπό Τ/Κ διοίκηση και η αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας παρουσιάζονται σαν απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες ο Πρόεδρος προχώρησε αυτόβουλα.
Πέραν του ότι πρόκειται για τεραστίων διαστάσεων ψέμα, είναι φανερό ότι η (λειψή έστω) προετοιμασία του λαού για τις λεπτομέρειες της λύσης και όλα εκείνα τα "επώδυνα" που θα φέρει μαζί της, τους ενοχλεί αφάνταστα. Θέλουν το λαό απροετοίμαστο και αδαή έτσι που να μπορέσουν στην ανάγκη να προκαλέσουν ξανά το κλίμα παροξυσμού που ζήσαμε το 2004. Και τα τρία πιο πάνω σημεία αποτελούσαν πρόνοιες ή αποτελέσματα της εφαρμογής του Ανάν 3 που αποδέχτηκε ο πολιτικός τους ινστρούχτορας, Τάσσος. Τότε δεν ενοχλούσε κανένα τους επειδή όλοι αυτοί οι συνωμότες γνώρισαν ότι ο εκλεκτός τους θα το τουμπάριζε.
Το πιο φοβερό απ' όλα είναι που τα βάζει με όσους χάρηκαν ή ανακουφίστηκαν από την αποτυχία του βαθέως κράτους να κηρύξει παράνομο το κόμμα του Ερντογάν. Δεν το λέει ο άθλιος στα ίσια αλλά βγαίνει αβίαστα από αυτά που γράφει. Προτιμούσε να φύγει ο Ερντογάν από τη μέση έτσι που έχοντας ο Χριστόφιας απέναντι του τους πιο σκληρούς εθνικιστές και το στρατό να μην υπάρξει ούτε ένα στο εκατομμύριο πιθανότητα επιτυχίας των συνομιλιών.
Αυτός είναι ο Κουνναφής, αυτός είναι ο Φιλελεύθερος!
Ο Κουνναφής, ο Φιλελεύθερος και όσοι καταφεύγουν στο εξόφθαλμο ψέμα προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή τη προοπτική του διαχωρισμού και της οριστικής διχοτόμησης είναι επικίνδυνοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά.
37 σχόλια:
Αρχισαν ηδη τα οργανα. Οι απορριπτικοι/εθνικιστες οργανωνονται ηδη τοσο εδω οσο και αναμεσα στους αποδημους μας, ενσπειρωντας ηδη τον αρνητισμο, κατηγοριες για 'απαραδεκτες υποχωρησεις΄. Αν ειναι δυνατο! Ακομα δεν αρχισαν οι συνομιλιες και αυτοι ανακαλυψαν υποχωρησεις. Ομως ο στοχος και οι επιδιωξεις τους ειναι γνωστες. Να προδιαθεσουν απο τωρα τον κοσμο ουτως ωστε σε περιπτωση νεου δημοψηφισματος να ειναι αρνητικο το αποτελεσμα.
Ο Λεξι εχει δικιο. Ειναι καιρος για οργανωση και αντιδραση, διοτι οι μαχες που θα δοθουν ειναι σκληρες. Το σκηνικο το ειδαμε το 2004 και ειναι γνωστο. Δεν θα διστασουν να σπιλωσουν ανθρωπους, να απειλεισουν, να χρησιμοποιησουν καθε μεσο για να πετυχουν τους στοχους τους. Καποιοι δεν καταλαβαν οτι εχασαν τες εκλογες, επιμενουν με την ιδια επειχηρηματολογια η οποια περασε ενωπιον του λαου και ο λαος την προσπερασε. Αρκετα λοιπον!
Εθθυμηθύκαν τζε τα δολλάρια των Αμερικάνων...
Που την άλλην άρχισα να χάνω την εμπιστοσύνη μου στον Α-Χριστόφια, πάω στο καναπέ να βάλω καμιά τσόντα...
Δυστυχώς, μιας και τον γνώρισα είμαι αναγκασμένος να πω ότι η χυδαιότητα του ανθρώπου αυτού δεν αντανακλκάται μόνο στα κείμενά του αλλά και στον προφορικό του λόγο. Και αντανακλά με τη σειρά του το επίπεδο του παττιχόφυλλου.
Μπανανιστανέ βάρτη μάππα χαμαί. Ο Χριστόφιας μια χαρά καταφέρνει να τους διασπά το μέτωπο μέχρι τώρα. Το θέμα είναι η αδρανοποίηση τουλάχιστον της πιο μετριοπαθούς μερίδας των οπαδών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Και ο Χριστόφιας σ' αυτό τα πάει περίφημα.
Νομίζω συγχύζεις τη χάρη στη δικηγορίνα με το κυπριακό :)
Egoraza palia toutin tin fullada -ama tzie ekatalava tous mono gia prosananmma tou tzakiou kamnei ..oi karagiozies...
Τζείνος ο διάλογος με την κοινωνία για προετοιμασία της λύσης πότε εννά αρκέψει;
Δεν μπαίνω στο κόπο να διαβάσω τον Τ.Κουν,. την εφημερίδα την ανοίγω πλέον μόνο για να βλέπω τις διαφημίσεις.
Επι του θέματος, θα πρέπει χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή να γίνη εντατική ενημερωτική καμπάνια για να κατανοήση ο κόσμος και στις δυο πλευρές τι προνοούν τα συμφωνηθέντα για τόσα χρόνια για την λύση ΔΔΟ και πως λειτουργεί η ομποσπονδία γενικώτερα αλλά και πως αναμένεται να λειτουργήσει στη Κύπρο.
(αν θέλετε διαβάστε και εδώ: http://kakomoutsounos.blogspot.com/2008/07/blog-post_31.html
Δεν είναι αρκετό να τα λέμε μεταξύ μας όσοι συμφωνούμε με την πορεία προς επίλυση και ειρηνική συμβίωση. Πρέπει να τα ακούσουν και όσοι δεν γνωρίζουν, δεν καταλαμβαίνουν τις λεπτομέρειες και μπορεί εύκολα να παρασυρθούν απο την προπαγάνδα των ολίγων ομολογουμένως απορριπτικών.
αγαπητοί σχολιαγράφοι
τα οργανα θα αρχίσουν με τις πρώτες ανακοινώσεις της Κινησης του Τασσσου με επικεφαλής τον Λαι-λικ-αςς
εκει να δειτε γλέντια
Μιλούσα πρόσφατα με τον Γ.Ν.
Είναι ένας οξυδερκέστατος άνθρωπος, Συναγερμικός, κάποτε Ενωτικός, με το βλέμμα ακόμα και σήμερα να αλληθωρίζει προς την Αθήνα και να γεμίζει με δάκρυα. Μου έλεγε κάποτε σε μια κρασοκατάνυξη, πως όταν πρωτοπήγε στην Ελλάδα, κατέβηκε από το αεροπλάνο και η πρώτη του κίνηση ήταν να γονατίσει και να φιλήσει το έδαφος.
Άνθρωπος και σπουδασμένος αλλά και μέσα στην πραγματικότητα 100% το 2004 με σφίξιμο στην καρδιά εψήφισε «Ναι» γιατί θεωρούσε πως κάθε μέρα που περνά τα περιθώρια στενεύουν και οι παραχαράξεις που γεννά η κατοχή, οριστικοποιούνται.
Μιλάμε για άνθρωπο που πήγε τρέχοντας να δει την Εθνική Ελλάδος στο Euro το 2004 όσο και φέτος στο παιχνίδι με την Ισπανία.
Ήρθε προχθές από το γραφείο μου να τα πούμε-είμαστε και στενοί συνεργάτες ανάμεσα στ’ άλλα. Χαρακτηριστικός τύπος που δεν κουράζεται ποτέ να μιλάει για πολιτική.
Πως τα βλέπεις ρε συ; Του λέω.
Ένα πράγμα θα σου πω Γιώργο μου είπε. «Η Κύπρος μέχρι τώρα, πήγε με τον αυτόματο πιλότο. Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πολιτική, σχεδόν τυχαία. Και πάλι καλά να λέμε. Όμως τώρα, δεν είναι ούτε 1980 ούτε 1990, ούτε 2000. Ο κόσμος είναι σε μία άνευ προηγουμένου κρίση, η οποία βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Η Κύπρος, έχει μία ολόχρυση ευκαιρία όχι απλά να αντέξει, αλλά να προκόψει: Τη Λύση, την Ομοσπονδία, τον Συνεταιρισμό, όπως θέλεις ονόμασε την, δε με νοιάζει. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι πως έχουμε δύο επιλογές. Ή χωρισμένοι σε λίγα χρόνια θα τρέχουμε να φύγουμε από το νησί σαν τα ποντίκια που το σκάνε από το πλοίο, ή, ενωμένοι με τους Τ/Κ θα προοδέψουμε ΑΝ διαχειριστούμε σωστά το χρήμα που θα μπει στη χώρα σε περίπτωση λύσης».
Και μετά με ένταση πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεσαι, πως μόνο η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου θα θρέψει αμέτρητα στόματα για αρκετά χρόνια και μετά μπορεί να δώσει ένα μοναδικό τουριστικό πρότυπο»
Εσύ τα λες όλα αυτά βρε; Του είπα.
«Ναι, εγώ. Αγαπώ την Κύπρο και αγαπώ τα παιδιά μου που είναι μικρά. Ευκαιρία είναι να μεγαλώσουν χωρίς τις μαλακίες μας. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για μέλλον. Νομίζω πως ο Χριστόφιας και ο Ταλάτ θα την αρπάξουν. Όσοι εργαστούν εναντίον της θέλουν τουφέκι γιατί ακυρώνουν το μέλλον των παιδιών μας. »
Αυτός, είναι ο φίλος μου ο Γ.Ν ο δεξιός, ο εθνικόφρων, ο μέσα στα πράγματα της οικονομίας και της Αγοράς. Και αν τον χαρακτήρισα στην αρχή ως «οξυδερκέστατο» είναι γιατί, ο μπαγάσας, στα 6 χρόνια που τον γνωρίζω, δεν έχει πέσει ούτε μισή φορά έξω από τις πολιτικές προβλέψεις. Ούτε μισή.
Εν τω μεταξύ διάβασα σήμερα και τις ανοησίες που έγραψε στην ίδια έκδοση ο άλλος παττιχοφυλλογράφος, ο Ιγνατίου. Θυμήθηκε πάλι τις χρηματοδοτήσεις. Ελπίζω να βρω χρόνο να του γράψω την απάντηση που του αρμόζει...
Καλησπέρα.
"Αυτός είναι ο Κουνναφής, αυτός είναι ο Φιλελεύθερος!
Ο Κουνναφής, ο Φιλελεύθερος και όσοι καταφεύγουν στο εξόφθαλμο ψέμα προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή τη προοπτική του διαχωρισμού και της οριστικής διχοτόμησης είναι επικίνδυνοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά."
Η πιθανότητα ο άνθρωπος ΟΝΤΩΣ να πιστεύει αυτά τα οποία γράφει απορρίπτεται, δηλαδή, αναφανδόν.
Και όχι μόνο αυτό, προτρέπετε σε κάποιου απροσδιόριστου είδους δράση ώστε "να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά".
Το λιντσάρισμα, πως σας φαίνεται;
Όσο αφορά στο κείμενο, επειδή ισχυρίζεστε πολλά περί διαστρεβλώσεων, αλλά δεν μας δίνετε την δικιά σας αλήθεια, δεν έχω κάτι να αντιλεξω.
Θέλω, νιώθω την ανάγκη να αφουγκραστώ προσεκτικά όσα με ευγένεια εκφράζει πιο πάνω ο Παν, θέλω να πω΄, πως κάποιες φορές όλοι εκπίπτουμε σε απόλυτα σχήματα και αφορισμούς λογαριάζοντας το όποιο μας πιστεύω ως αυτονόητο για το σύμπαν-και αυτό είναι λάθος οδυνηρό.
Γιώργο Πίττα δεν ξέρω αν την συνομιλία αυτή την παραθέτεις επειδή συμφωνείς με τα λεγόμενα του γνωστού σου ή απλως σαν αναφορά ακόμα μιας άποψης για το θέμα αλλά βρίσκω τις απόψεις αυτές τρομερά πρόχειρες.
"Η Κύπρος μέχρι τώρα, πήγε με τον αυτόματο πιλότο"
Ανοησίες. Το ότι η Κύπρος κατάφερε να ανοικοδομηθεί απο την κατάσταση τόσο των χρόνων 67-74 όσο και απο την εισβολή και να γίνει σήμερα ισχυρό οικονομικό κέντρο δεν έγινε ούτε τυχαία ούτε χωρίς συγκεκριμένη πολιτική.
"Ο κόσμος είναι σε μία άνευ προηγουμένου κρίση, η οποία βρίσκεται ακόμα στην αρχή"
Ποιός κόσμος; Ο πλανήτης ολόκληρος ή εμείς οι Κύπριοι; Αν αναφέρεται στο θέμα του αναρριχόμενου κόστους ζωής αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην τιμή του πετρελαίου και των τροφίμων και αυτά δεν εξαρτώνται απο την λύση του Κυπριακού. Αν δεν αναφέρεται σε αυτό τότε τι εννοεί;
"Ή χωρισμένοι σε λίγα χρόνια θα τρέχουμε να φύγουμε από το νησί σαν τα ποντίκια που το σκάνε από το πλοίο"
Δηλαδή ο φίλος σου προβλέπει ότι ας πούμε το 2015 η Κύπρος θα γίνει Μπαγκλαντές; Η προβλέπει ότι η Τουρκία θα κάνει πόλεμο και θα πάρει και την υπόλοιπη Κύπρο; Και οι δύο προφητείες στερούνται σοβαρής βάσης κατά τη γνώμη μου. Και το 2004 αρκετοί - μπορεί και κάποιοι που διαβάζουν αυτό το blog - προφήτευαν ότι το ΟΧΙ θα ήταν καταστροφικό ενώ τα κατεχόμενα θα γίνονταν κάτι σαν δεύτερο Ντουμπάι. Αντι αυτού τα κατεχόμενα δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν τις συντάξεις των δημοσίων υπάλλήλων τους.
"ΑΝ διαχειριστούμε σωστά το χρήμα που θα μπει στη χώρα σε περίπτωση λύσης"
Σωστό αυτό.Το μόνο σημείο που συμφωνώ αν και προβληματίζομαι για το πόσο πολύ βασίζονται κάποιοι σε κάποιο αγνώστου ποσότητας χρήμα που θα μπει στη χώρα, ιδιαίτερα όταν κανένας δεν γνωρίζει πόσα ακριβώς θα στοιχίσει η λύση στην οικονομία του κράτους - και στο πουγγί του καθενός - και αν τελικά αυτό το χρήμα θα είναι αρκετό για να την καλύψει.
"Όσοι εργαστούν εναντίον της θέλουν τουφέκι"
Φασισμός.Παραδόξως τέτοιος φανατισμός ευτρυφεί ανάμεσα στους υποστηρικτές του διακανονισμού οι οποίοι φυσικά σπαταλούν περισσό χρονο και ενέργεια για να μας πουν πόσο μισσαλόδοξοι και φανατισμένοι είναι οι αντίπαλοι τους.
Επειδή είσαστε πολλά μες τα πράγματα και είσαsτε και φανατισμένοι, έτοιμοι να δράσετε εναντίον όσων διαφωνούν, μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ένα κράτος, μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια κεντρική κυβέρνηση με με διεθνή προσωπικότητα και δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς.
Ειλικρινά προσπάθησα πολύ να καταλάβω. Όταν διαβάζω αυτά που λεέι ο Ταλάτ, βρίσκω μια άκρη γιατί έχουν μια λογική σειρά. Όταν διαβάζω αυτά που λέν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί τότε συγχίζομαι. Εσείς που τα έχετε ξεκαθαρίσει, εξηγήστε μου και εμένα να καταλάβω.
Λέω και εγώ ότι είμαι υπέρ της λύσης. Αλλά νιώθω βλάκας. Δε γίνεται να είμαι υπέρ μιας λύσης που δε ξέρω ποια είναι.
Γι αυτό βοηθήστε με εσείς που ξέρετε.
Omospondia agapite file andrea einai to 'kolpo' pou brikan oi 'politismenoi' gia na lysoun tous emfylious kai thn politikh asta8ia sta krath tous. efarmozete px: se amerikh aglia elvetia belgio ispania ktl omospondia eite xalarh eite sfikth einai peripou to idio pragma kai sigoura kalytero apo ta dyo krath .. (Mh 3exnas prokite gia nisi..) omospondia 8a mporouse 8eoritika na lysei kai to mesanatoliko (leme twra) dioti ekei einai akomh megalytero to xasma kai o fanatismos tous..
Ρε Ανδρέα, πως συμπέρανες ότι είμαστε και φανατισμένοι δεν κατάλαβα, αλλά από τα πράγματα δεν είμαστε και τόσο έξω. Λοιπόν, για να μπεις και συ, να σου εξηγήσω:
1.Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα: Ένα ομοσπονδιακό κράτος, απαρτιζόμενο από δύο ζώνες, που θα αποτελούν μέρη της ομοσπονδίας, έκαστη εκ των δύο θα διοικείται από μία κοινότητα, οι οποίες θα έχουν ισότιμο πολιτικό ρόλο εντός του ομοσπονδιακού κράτους.
2.Μία ιθαγένεια: Η ιθαγένεια είναι η υπηκοότητα. Κάτοχοι της θα μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών και θα υπόκεινται στις σχετικές υποχρεώσεις. Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχουν δύο ιθαγένειες. Άρα, όταν θα απευθύνεσαι για έκδοση διαβατηρίου θα παίρνεις κυπριακό διαβατήριο, και όχι Ελληνοκυπριακό ή Τουρκοκυπριακό.
3.Μία κυριαρχία: Η κυριαρχία είναι η δικαιοδοσία, η άσκηση εξουσίας στο έδαφος του κράτους και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει δύο ή παραπάνω κράτη να ασκούν εξουσίες.
4.Μία κεντρική κυβέρνηση: Θα πει ότι ενώ τα δύο ομόσπονδα κράτη θα έχουν τις δικές τους κυβερνήσεις, θα υπάρχει και μία κεντρική κυβερνηση. Στην κάθε περίπτωση με καθαρά διαχωρισμένες εξουσίες. Οι δύο ομόσπονδες κυβερνήσεις θα έχουν π.χ. δικαίωμα να αποφασίζουν η κάθε μια ξεχωριστά για το κρατίδιό της για το κατά πόσον θα φορούν οι μαθητές στολή, πόσα σχολεία θα λειτουργούν, πόσα νοσοκομεία, πόσους καθηγητές θα απασχολεί, πόσους γιατρούς, τι ώρα θα κλείνουν οι μπιραρίες, τι ώρα τα καμπαρέ, κ.ο.κ. Αντίθετα, η κεντρική κυβέρνηση θα αποφασίζει την πολιτική ολόκληρου του λαού σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, αμυντική πολιτική, έμμεσης φορολογίας (στο βαθμό που επιτρέπει η ΕΕ), το κατά πόσον θα δοθούν άδειες για έρευνα για εντοπισμό υδρογονανθράκων κλπ.
5.Μία διεθνής προσωπικότητα: Αυτό σημαίνει ότι αν η κεντρική κυβέρνηση που θα ασκεί την εξωτερική πολιτική δεν θα μπορεί να υποκατασταθεί από άλλο όργανο, όπως π.χ. την κυβέρνηση του Ελληνοκυπριακού ή Τουρκοκυπριακού κρατιδίου, αλλά θα εκφράζει και τα δύο.
6.Δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς: Δύο ζώνες, που θα αποτελούν μέρη της ομοσπονδίας, έκαστη εκ των δύο θα διοικείται από μία κοινότητα, οι οποίες θα έχουν ισότιμο πολιτικό ρόλο εντός του ομοσπονδιακού κράτους
Αν έχεις άλλη απορία, στη διάθεσή σου.
Φίλε Παν,
την δική μας αλήθεια θα την βρεις στα πάμπολλα κείμενα αυτού του ιστολογίου. Είναι τόσο απλή που δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο να τα διαβάσεις. Απορρίπτουμε την άρνηση για συνεννόηση με τους Τ/Κ και με τη Τουρκία, απορρίπτουμε τον στείρο και επικίνδυνο εθνικισμό, διδασκόμαστε από την ιστορία και επιζητούμε ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας. Δεν έχουμε τίποτε κοινό με τη μισαλλοδοξία, τον μιλιταρισμό και το ρατσισμό. Πιστεύουμε στην ισότητα των ανθρώπων και σε μια ευκαιρία για αυτό το λαό να κτίσει ένα ειρηνικό μέλλον.
Μπορεί η εφικτή λύση να μην διασφαλίζει όλα τα πιο πάνω στο έπακρο αλλά οτιδήποτε άλλο φαντάζει στα δικά μας μάτια καταστροφικό.
Δεν νομίζω να διαφωνούμε :)
Λέξι
Ο Παπασάββας, η δικηγορίνα, το νερό...αμά για τούτα τα απλά θέματα , κατα τη δική μου γνώμη, έκαμε τόσο σοβαρά λάθη, ποιά εμπιστοσύνη να του έχω για να λύσει το κυπριακό; Και δεν είναι λάθη του στυλ "ξιπετσισμένος κουρκουτάς" που μπορεί να του τα συγχωρέσεις γιατί "έφυεν του", είναι λάθη κρίσης με πολλές προεκτάσεις
eστορών έκαμεν μιαν καλή σύνθεση του τι σημαίνει πρακτικά δικοινοτική ομοσπονδία. Μοιάζει πολλά με το πολίτευμα της πιό ήπιας, της πιο δημοκρατικής, μιας που τις πιό ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες. Ζώ εδώ για 17 χρόνια τζαι είναι έναν πολίτευμα που πραγματικά θαυμάζω (δεν θαυμάζω τζαι πολλά πράματα στη ζωή μου εκτός που την φύση τζαι μερικούς αθρώπους). Μπορείς να μάθεις παραπάνω για το πως δουλεύκει η ομοσπονδία στην ελβετία από εδώ http://www.admin.ch/org/polit/index.html?lang=en. Είναι τζαι το σύνταγμαν της εκεί που είναι ένα μικρό σχετικά τζαι κατανοητό κείμενο.
Τζαι η Ελβετία εγεννήθην μες τον πόνον που την ανάγκην να έβρουν τρόπον να συνεννοούνται πλάσματα με διαφορετικήν πολιτιστικήν ταυτότηταν, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές γλώσσες. Μην νομίζετε ότι προτεστάντες -καθολικοί πριν μερικά χρόνια αγαπιούνταν παραπάνω που ότι σήμερα οι μουσουλμάνοι με τους ορθοδόξους στην μέσην ανατολή. Το καντόνιον στο οποίον μεινίσκω ήταν υπό κατοχήν των γερμανόφωνων προτεσταντών μέχρι πριν 200 χρόνια. Τα πολιτικά κόμματα της δεξιάς είναι ακόμα χωρισμένα σε προτεστάντες, καθολικούς τζαι άθεους.
Η stratification της εξουσίας σε κοινότηταν, καντόνιον, ομοσπονδία επιτρέπει σε κάθε επίπεδον να λύονται άλλα προβλήματα τζαι σε τελευταίαν ανάλυσην να συνυπάρχουν ανομοιογενείς πληθυσμοί, πληθυσμοί που δεν τους ενώνει μια κοινή ιδέα όπως το Έθνος. Ελβετικόν έθνος ΔΕΝ υπάρχει τζαι όμως οι Ελβέτες ζουν, χαίρονται, ευημερούν. Σε μερικά προβλήματα οι λύσεις πρέπει να βρίσκονται από κοινού τζιαι με συμφωνία, σε άλλα δεν χρειάζεται αυτή η συμφωνία τζαι λύονται σε επίπεδον τοπικού κράτους (καντονίου) ή ακόμα σε επίπεδον κοινότητας.
Passenger είναι αλήθκεια ότι μπορεί να είναι λλίον τραβημένον που τα μαλλιά αυτόν που λαλεί ο φίλος του Πίττα ότι θα προκόψουμεν καλλύττερα ενωμένοι παρά διχοτομημένοι, αλλά τους Ελβετούς μια μεγάλη τους δύναμη ήταν τζαι είναι η ομοσπονδία. Εκαταφέραν να μετατρέψουν την ανάγκην για συμβιβασμούς, την ανάγκην για συνεννόησην, την καθυστέρησην στην λήψην αποφάσεων μέχρι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ατού. Άμαν μια απόφαση ληφθεί ελήφθην τζαι συνήθως είναι καλλύττερα ψημένη επιλογή παρά από μιαν απόφασην παρμένη στα ππάσα ππάσα που έναν πολιτικόν που το μόνον που σκεύτεται είναι το πως θα επανεκλεγεί του χρόνου. Για να λειτουργήσει το κράτος χρειάζεται προγραμματισμόν, αλλιώς δεν προλαβαίννεις, δεν λειτουργεί τίποτε. Το ότι επιλέξαν την ειρήνην παρά τον πόλεμον μέσα στον παγκόσμιον είναι ΚΑΙ γιατί ήταν ομόσπονδον κράτος με γαλλόφωνους, ιταλόφωνους τζαι γερμανόφωνους. Εκανονίζαν πάντα να κάμνουν τους μεσάζοντες τζαι οι μεσάζοντες πάντα εν πιό κερδισμένοι που τζείνους που μαλλώννουν. Αν γινούμεν εμείς οι Κυπραίοι άλλοι με χριστιανικήν παράδοσην τζαι άλλοι με μουσουλμανικήν, οι μεσίτες της μέσης ανατολής, της δυτικής τζαι κεντρικής Ασίας, ΝΑΙ, θα κάμουμεν τα παλλούτζια μας χρυσά. Οι Τούρτζιοι ξέρουν να πουλούν, εμείς ξέρουμεν να προσφέρουμεν υπηρεσίες, εμείς έχουμεν διασυνδέσεις στην Ευρώπην τζαι ανατολικήν τζαι δυτικήν, αυτοί έχουν στον μουσουλμανικόν κόσμον. Έχουμεν τόσα ατού να παίξουμεν εάν είμαστιν τζαι μαζί. Η Τουρκία είναι χάος τζαι θα μας διά την ευκαιρίαν να φκάλουμεν πολλήν ππαράν αν δεν είμαστιν εχθροί, ίσως τζαι παραπάνω που την Ελλάδαν. Έτσι εκάμναν οι Ελβετοί που έκτοτε μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας τζαι Ιταλίας. Τζει που δεν είχαν καμίαν ressource εγινήκαν οι διακινητές του χρήματος διότι επαίξαν το ατού του μεσίτη, του ουδετερου. Το ότι τα μεγάλα βασίλεια τους επιβάλαν την ουδετερότηταν, τους έφκηκεν λαχείον τζαιστους δύο παγκοσμίους πολέμους. Είμαστιν ήδη τζαι μείς σε έτσι δρόμον τζαι τα καταφέρνουμεν. Φαντάσου άμαν απελευθερωθούν ούλλες οι δυνάμεις του Κυπραίου τζαι έχουμεν τζαι πολιτικήν σταθερότηταν. Μόνον τζαι μόνον που εν να μας επιβάλουν την αποστρατικοποίησην εφανταστήκετε πόσα θα κερδίζουμεν; Δεν θα συνεισφέρουμεν καν στον Ευρωπαϊκον στρατόν.
Ανδρέα αν θες να μάθεις παραπάνω για την ομοσπονδία, κοίταξε επίσεις μιαν εκπομπήν του ΡΙΚ στο μπλογκ συντιχάννουμεν http://syntyxanoume.blogspot.com/2008/06/blog-post_26.html που είναι πολλά κατατοπιστική για το πως θα λειτουργήσει αυτόν το πολιτευμαν στην Κύπρον. Μιλά όλον το βαρύ πυροβολικό των νομικών (Μαρκίδης, Τσιελεπής, Ατταλίδης, τζαι κάτι άλλοι Τασσικοί) με πολλά απλά λόγια
Αν έχεις τζαι καμιάν συγκεκριμένην ερώτησην για το πώς δουλεύκει το πράμαν στην Ελβετία αρώτα με να σου πω. Πάντως εγώ που ζώ τούτον το πολίτευμαν δεν το θεωρώ οδυνηρόν συμβιβασμόν αλλά την καλλύττερην επιλογήν για να οργανώσουμεν την εξουσία τζαι την διοίκησην στον τόπον μας. Είναι συμβιβασμός διότι η κατοχή μας αναγκάζει να δώκουμεν στους στους Τούρκους παραπάνω που ότι δικαιούνται ανάλογα με το πληθυσμιακόν τους ποσοστόν. Αλλά ότι τζαι να γινεί, τα συνιστώντα ΚΡΑΤΗ, λέγονται τζαι έτσι στο διεθνές δίκαιον, πως να το κάμουμεν, είναι ΙΣΑ σε ότι αφορά τες έξουσίες τζαι τες δικαιοδοσίες. Στην Ελβετία the STATE of Zurich (1000 000 κατοίκους) είναι ίσο με the STATE of Schwitz (15 000 κατοίκους) τζαι οι Ζυριχέζοι δεν έχουν πρόβλημαν. Ούτε και έχει πρόβλημαν που έχουμεν κεντρικόν κράτος που λέγεται Federal State τζαι τοπικά που λεγονται States ( "καντόνια"). Η ουσία είναι οι δικαιοδοσίες τους τζαι είναι τζειαμαί που πρέπει να το πέξουμεν σκληρά στες διαπραγματεύσεις. Όχι στο πως λέγονται. Το Ελβετικόν σύνταγμαν αρχίζει με το να λέει "Ο λαός, και τα συνιστώντα ΚΡΑΤΗ δημιούργησαν την Ελβετικήν Συνομοσπονδίαν". Θωρείτε, μιλά για Κράτη, για συνομοσπονδίαν, ενώ η ουσία είναι ομοσπονδία τζαι τα καντόνια έχουν περιορισμένην κυριαρχίαν διότι οι αποφάσεις τους σε σοβαρά θέματα (ιμμιγκρέισιον, διεθνείς συμβάσεις, εξωτερική πολιτική, οικονομία, ασφάλεια, κοινωνικές ασφαλίσεις) ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ στες αποφάσεις του κοινού κράτους. Η κοινή βάση που αποφάσισεν ο Χριστόφιας με τον Τταλάτ είναι έναν πολλά σοβαρόν βήμαν τζαι καθορίζει πολλά ουσιαστικά το βασικόν. Ας βάλουμεν το σωστόν περιεχόμενον μέσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιον τζαι ας τα ονομάσουμεν συνιστώντα ίσα κράτη όπως λαλεί ο Ερτογάν (ορολογία που δεν είναι σε διάσταση με το διεθνές δίκαιον για το τί σημαίνει ομοσπονδία) για να τους επιτρέψουμεν να πουλήσουν τζαι τζείνοι την λύσην στον λαόν τους.
Η ομοσπονδία εν όπως το ποτήρι που εν μισό.
Όποιος θέλει θωρεί το μισογεμάτο. Ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια νομική προσωπικότητα, επανένωση.
Τζι όποιος θέλει διαφορετικά, βλέπει το μισοάδειο. Δύο πολιτείες, πολιτική ισότητα, τζείνοι ποτζεί εμείς ποδά.
Διαλέγετε και παίρνετε. Η ουσία είναι ότι αφήνουμε το παρελθόν πίσω μας και βλέπουμε μπροστά.
@Ίλαντρος & Πένητας
Άμα καταλάβουν ορισμένοι πως -ακόμη και με έντονα προβληματικά μοντέλα λύσης -το ζητούμενο είναι η αλληλοκατανόηση και η συνεργασία ΕΚ και ΤΚ, σφυράτε μου ... Φιλελεύθερα. Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να αναγκαστούν να συζητήσουν οι γνωστοί "πατριώτες".
@Πένητας
Επειδή κάποιος ανέφερε και το "ρεπορτάζ" του Ιγνατίου για τα ντόλαρς.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι που "όλοι ψάχνουν" για τα λεφτά των Αμερικανών αλλά κανείς -ένθεν και ένθεν -δεν αναφέρει καν 1) τα λεφτά των Αμερικάνσκι που έφτασαν παλαιότερα στη Νήσο των Αγίων για τον "αντικομμουνιστικόν αγώναν", τους διαχειριστές αυτών των κονδυλίων και την κατάληξη τους και 2) τα λεφτά που "διέφυγαν" από χώρες του "Ανατολικού μπλοκ" (βλέπε Μιλόσεβιτς και Συνέδριο Κομουνιστικών Κομμάτων στην Κύπρο, όχι το τελευταίο, το προηγούμενο), τους διαχειριστές αυτών και την κατάληξη τους.
Βλέπεις, τέτοια θέματα καίνε "εχθρούς και φίλους".
Περαστικά μας.
Αγρινό, ξέχασες τα λεφτά από τη Λιβύη και άλλες αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Θα ρίξω ταααααα μαλιά μου πίσωωωωωω....
Καλημέρα.
Δεν έχω καμία πρόθεση να ξεκινήσω συζήτηση για την ουσία του πράγματος.
Καμία.
Ωστόσο, διαπιστώνω στην απάντησή σας ότι προφανώς επιμένετε στα όσα εντόπισα εκεί στο τέλος της ανάλυσής σας.
Κάτι που μου προκαλεί απορία για το καταπόσο τελικά εσείς ο ίδιος έχετε διάθεση διαλόγου ή επιβολής.
Παν,
επειδή αντιλαμβάνομαι ότι κλεινοντας πιο πάνω αναφέρεσαι σε αυτό που είπες στο πρώτο σχολιο σου
Και όχι μόνο αυτό, προτρέπετε σε κάποιου απροσδιόριστου είδους δράση ώστε "να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά".
Το λιντσάρισμα, πως σας φαίνεται;
Και επειδή θεωρώ τουλάχιστον εκτός θέματος το συγκεκριμένο, θα το αποδώσω είτε σε άγνοια της Κυπριακής πραγματικότητας είτε σε κάποιου είδους προκατάληψη.
Μεθόδους πνευματικής και άλλης τρομοκρατίας δεν θα βρεις από τους ανθρώπους που συζητάνε εδώ μέσα και όπως και νωρίτερα θα σε παραπέμψω σε προηγούμενα κείμενα και σε δεκάδες σχόλια για να έχεις πιο αντικειμενική βάση κρίσης.
Η φράση "αντιμετωπίζω αποφασιστικά" πρέπει κατ' ανάγκη να εμπεριέχει και βία; Έτσι το αντιλαμβάνεσαι εσύ; Δεν βλέπεις πόσο εύκολα μπορεί να αμφισβητηθείς από τα πρώτα σου λόγια όταν ερμηνεύεις κατά το δοκούν φράσεις που μπορούν να σημαίνουν 1000 διαφορετικά πράγματα.
Γιατί, αποκλείσατε την βία στην ανάρτησή σας για να θεωρώ ότι δεν την προκρίνετε;
Αν κάποιος είναι ασαφής αυτός είναι εσείς.
Σκόπιμα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος.
Εγώ ερμήνευσα τα γραπτά σας βάση μιας συγκεκριμένης οπτικής.
Την οποία αν είχατε φροντίσει να αποκλείσετε εξ'αρχής, δεν θα με αναγκάζατε να γράφω τα συγκεκριμένα σχόλια.
Όταν αφήνετε τέτοιου είδους υπονοούμενα είτε καλόπιστος είναι κάποιος είτε κακόπιστος, είναι ιδιαίτερα εύκολο να καταλήξει σε τέτοιου είδους συμπεράσματα.
Και το τραγικότερο είναι ότι ακόμη περισσότερες τέτοιου είδους αφορμές μου δίνει το υπόλοιπο του κειμένου σας, ωστόσο είναι καλοκαίρι και βαριέμαι.
Aceras
Ήθελα να σε ρωτήσω γιατί λες ότι οι Ελβετοί δεν αποτελούν έθνος; Ναι μεν υπάρχουν εκεί τρεις τέσσερις γλώσσες και δυο δόγματα, αλλά παρόλα ταύτα έχω την εντύπωση ότι πράγματι αισθάνονται ως έθνος.
Κι αυτό γιατί με αρκετούς Ελβετούς που μίλησα για το θέμα κατάλαβα ότι δεν αυτοπροσδιορίζονται ως π.χ. Γερμανοελβετοί, Γαλλοελβετοί ή Ιταλοελβετοί, αλλά ως Ελβετοί σκέτα. Ειδικότερα οι γερμανόφωνοι Ελβετοί με τους οποίους είχα περισσότερα πάρε δώσε, μου έδωσαν να καταλάβω ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πολιτιστική τους αυτονομία. Αν και έχουν π.χ. επαφές με τον υπόλοιπο γερμανόφωνο πολιτιστικό χώρο, έχουν δικούς τους κανόνες ορθογραφίας για τη γερμανική, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την αυτονομία τους την πολιτιστική.
Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που με κάνει να πιστεύω ότι πράγματι αισθάνονται ως έθνος, είναι το γεγονός ότι έχουν σημαία και στρατό. Δύο επαρκή αλλά και αναγκαία στοιχεία για τη δημιουργία ενός έθνους, δηλαδή την ύπαρξη του ως ιδέα στη συνείδηση του κόσμου αλλά και προθυμία να πολεμήσουν για τούτο. Και αν δεν κάνω λάθος τον στρατό τους δεν κατάργησαν πριν καμιά 15ριά χρόνια σε ένα δημοψήφισμα που προώθησαν οι πράσινοι.
Αλλά το τι μου έχει κάνει εκεί εντύπωση είναι η διαφορετικότητα τους όχι ως προς τη γλώσσα και τη θρησκεία αλλά ως προς την προσέγγισή τους για διάφορα θέματα σε τοπικό επίπεδο που έχεις μια υπέρσυντηρήτική αγροτική κοινωνία και μια ΄πολυπολιτισμική αστική κοινωνία που η μια συγκρατεί την άλλη.
Δηλαδή ο φίλος σου προβλέπει ότι ας πούμε το 2015 η Κύπρος θα γίνει Μπαγκλαντές; Η προβλέπει ότι η Τουρκία θα κάνει πόλεμο και θα πάρει και την υπόλοιπη Κύπρο; Και οι δύο προφητείες στερούνται σοβαρής βάσης κατά τη γνώμη μου. Και το 2004 αρκετοί - μπορεί και κάποιοι που διαβάζουν αυτό το blog - προφήτευαν ότι το ΟΧΙ θα ήταν καταστροφικό ενώ τα κατεχόμενα θα γίνονταν κάτι σαν δεύτερο Ντουμπάι. Αντι αυτού τα κατεχόμενα δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν τις συντάξεις των δημοσίων υπάλλήλων τους.
"ΑΝ διαχειριστούμε σωστά το χρήμα που θα μπει στη χώρα σε περίπτωση λύσης"
Σωστό αυτό.Το μόνο σημείο που συμφωνώ αν και προβληματίζομαι για το πόσο πολύ βασίζονται κάποιοι σε κάποιο αγνώστου ποσότητας χρήμα που θα μπει στη χώρα, ιδιαίτερα όταν κανένας δεν γνωρίζει πόσα ακριβώς θα στοιχίσει η λύση στην οικονομία του κράτους - και στο πουγγί του καθενός - και αν τελικά αυτό το χρήμα θα είναι αρκετό για να την καλύψει.
Σωστός και πάλι ο φίλος μου ο επιβάτης. Αν είμαστε μια φορά μπανανία εμείς, τα κατεχόμενα είναι δυο φορές. Μερικές φορές σκέφτομαι τι θα γίνει πραγματικά αν όντως αναγνωριστούν ως κράτος. Αν θα προκόψουν, όπως λένε, ή θα συνεχίσουν να περίμενουν οικονομικές ενέσεις από την Τουρκία.
Η οικονομία της επανενομένης Κύπρου είναι ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα αλλά παρ' όλα αυτά δεν το συζητά κανείς. Αν θα λύσουμε το Κυπριακό για να διαλύσουμε την οικονομία ζήτω που καήκαμε. Δείτε και το Βέλγιο όπου οι οικονομικές διαφορές τους χωρίζουν τώρα. Ωραίες οι ιστορίες από την Ελβετία, αλλά το γεγονός ότι η Ελβετία είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου δεν νομίζω να είναι τυχαίο με το γεγονός ότι υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη.
Ναι ρε κουμπάρε, δηλαδή τα οικονομικά θέματα εν ενδιαφέρουν κανένα; Οταν ο μέσος Ε/Κ πολίτης ας πούμε πήξει στους φόρους (με ήδη ψηλό κόστος ζωής) για να συντηρεί το σάπιο κατασκεύασμα στα κατεχόμενα (φανταστείτε διαφθορά που έχουν στα κατεχόμενα...) τότε πόσο θετικός θα είναι απέναντι στην ομοσπονδία;
Μεταξύ του να έσιει αρκετά λεφτά για να φκάλλει τον μήνα τζιαι της λύσης του Κυπριακού εγώ λέω ότι ο πολίτης εν το πρώτο που εννα θκιαλέξει τζιαι όι το δεύτερο.Τζιαι τούτο εν το φυσιολογικό.
Οπως εσυμπλήρωσε τζιαι ο σκέπτικ στο Βέλγιο ένα που τα βασικά κίνητρα για απόσχιση εν ότι οι Φλαμανδοί εν θέλουν πλέον να χρηματοδοτούν τους Γαλλόφωνους (που ούτως η άλλως εν τους συμπαθούν - σημαντικό τούτο) η οικονομία των οποίων ενεν σε τόσο καλή κατάσταση όσο η δική τους.
Παρόμοια φαινόμενα παρουσιάζονται τζιαι στη Βρεττανία με την Αγγλία τζιαι την Σκωτία αλλά σε πιο χαμηλό βαθμό.
Αν εν κάτι που πρεπει να κανονιστεί που τα πρωτα θέματα στο διακανονισμό εν ακριβώς ο μηχανισμός χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αν πάμε με το "θωρούμε τζιαι κάμνουμε" τότε νομίζω εννα έχουμε κακές συνέπειες.
Τωρά τούτη η ιστορία με την Ελβετία
Την Ελβετία εν καλά να την κρατούμε λλίο σε απόσταση γιατί έσιει πάρα πολλές διαφορές με την Κύπρο τόσο που πλευράς ιστορίας όσο τζιαι που πλευράς δημογραφικών τζιαι γεω-πολιτικής.
Το αν μια ομόσπονδη χώρα έγινε πλούσια εν σημαίνει φυσικά ότι η ομοσπονδία εν εγγύηση για ευημερία - τζιαι η Νορβηγία τζιαι η Ιρλανδία εν που τις πιο πλούσιες χώρες στο κόσμο αλλά ενεν ομοσπονδίες.
Αυτό που λαλούσιν κάποιοι ότι αν δεν λυθεί το κυπριακόν είναι οικονομική καταστροφή έχει βάση. Θα ήταν βέβαια πιό σωστόν αν ελαλούσαν "μας βάλλει σε σοβαρά οικονομικά ρίσκα". Θα ήταν λλιόττερον καταστροφολογικόν τζαι πιό ακριβές. Κουβένταν κάμνουμεν όμως. Δεν ιγράφουμεν επιστημονικόν δοκίμιον.
Στην ουσίαν τωρά, δεν είναι δυνατόν να κτίζεις μιαν οικονομίαν βασισμένην πας τον τουρισμόν τζαι τες υπηρεσίες τζαι να καθίσκεις τες επενδύσεις σου πας σε μιαν σχεδίαν με παρούτιν.
Υποθέτουμεν ότι η Τουρκία θέλει να αποσταθεροποιήσει την Κύπρο για οποιοδήποτε λόγον. Κουρτίζει καμπόσους γκρίζους λύκους να κάμουν προβοκάτσιες, είτε ποτζεί είτε ποδά. Σύρνει τζαι θκυό πόμπες για προειδοποίησην μες τον Μάρτην, τζαι ούλλες οι κρατήσεις για την επόμενην τουριστικήν περίοδον παν του κώλου. Πόσα μας κουστίζει;
Ή, ακόμα, την επόμενην πον να φκούν διερευνητικά σκάφη για πετρόλαον, σύρνει έναν κάτω γιατί έμπην μες τα χωρικα ύδατα του "ψευδοκράτους", αρκέυκει να κάμνει στρατιωτικά γυμνάσια, κουρτίζει και καμπόσους διαδηλωτές πας τα "σύνορα", αρπάσσει θκυό η αστυνομία μας, πέμπει 6 κκομάντος να τους πιάουν πίσω... πού επήαν οι τουρίστες; ποιός εν να έχει εμπιστοσύνην να έρτει να αννοίξει δουλειές σε υπεράκτιες; Ποιός θα φέρει τα ριάλια του στην Κύπρο; Ακόμα τζαι οι Κυπραίοι πατριώτες θα τα ξεπροβοδιάσουν σε πιό ασφαλή μέρη.
Δεν είναι σοβαρά πράματα να παίζουμεν τα ριάλια μας έτσι με την φωθκιάν. Το εργοστάσιον όπου εδούλευκα στην Κύπρον έκλεισεν διότι ο πόλεμος του κόλπου εγίνην την περίοδον που οι ευρωπαίοι εκάμναν κρατήσεις τζαι ακυρώσαν τες ούλλοι. Όπως οι πελάτες μας ήταν τα ξενοδοχεία, ακυρώσαν τζαι τζείνοι τες παραγγελίες τους τζαι κάτσαμεν πάνω 10 άτομα (μαζί με τόσους άλλους σε άλλους κλάδους).
Είναι υποθέσεις βέβαια, αλλά τα ρίσκα είναι ζητήματα υποθέσεων.
Όταν λαλείται το κόστος της λύσης τί εννοείται; Γιατί υπονοείται ότι ο τόπος θα φτωσιίνει όταν θα λυθεί το κυπριακόν; Όσες μελέτες άκουσα λαλούν ακριβώς το αντίθετον.
Μετά το 74 εμειώθην ο ζωτικός μας χώρος κατά 40% τζαι εχάσαμεν τζαι την ανάλογην οικονομικήν υποδομή. Σε μερικά χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη έκαμεν μπούμ. Τωρά ο ζωτικός μας χώρος θα μεγαλώσει, η ασφάλεια θα μεγαλώσει, οι ανταλλαγές, η διαθεσιμότητα φτηνου εργατικού δυναμικού θα δυναμώσει, οι τούρτζιοι πον να πλουτίσουν θα μεγαλώσουν την αγοραστικήν τους δύναμην, το status των περιουσιών θα κατασταλάξει τζαι θα μπόρει ο κόσμος (έλληνες ή τούρτζιοι) να τα πουλήσουν στους ξένους, το κόστος το ασήκωτον της λύσης που εν που το θωρείται; Ποιόν εν να πιορώσουμεν (τζαι μας δημιουργεί κόστος) τζαι τί θα κάμει τα ριάλια αυτός που θα πιορώσουμεν; Πέτε μου τζαι μέναν που είμαι λλίον χαντός με τα οικονομικά τζαι δεν καταλάβω τι σημαίνει κόστος της λύσης.
Ρε παιδιά, ατυό που λέει ο Aceras για τα ρίσκα της μη λύσης, έχει κάμποση βάση.Κάτι που πολλής κόσμος δεν βλέπει είναι το εξής:
Η Κύπρος, και στο βορρά και στον νότο παράγει τα ίδια προϊόντα: Ηλίο, θάλασσα, τομάτες και αγγουράκια, χαλούμι και πατάτες. Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, με την οικονομική και πολιτική αναβάθμιση των τουρκοκυπρίων που θα πρέπει να αναμένουμε και υπό το καθεστώς της κατοχής, θα προκύψει το ακολουθο σενάριο.
Εάν όμως θα έχουμε και τότε δύο οικονομίες που παράγουν πανομοιότυπα προϊόντα που θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις αγορές, και οι τουρκύ΄πριοι αποφασίσουν να μας ανταγωνιστούν όσο το δυνατό πιο σφοδρά, δεν θα υπάρξει περίπτωση να κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό αυτό. Και εξηγούμε.
Η ε/κ οικονομία θα παίζει με διαφορετικούς κανόνες απ' ό,τι η τ/κ. Θα πρέπει να τηρεί το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης (έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ), και δεν θα δικαιούται να επιχορηγεί. Από την άλλη όμως οι τ/κ και το ένα θα μπορούν να κάνουν κια το άλλο.
Επιπρόσθετα, αν το ΤΚΑ ή ο προϋπολογισμός τους έχει έλλειμμα, θα έρθει η Τούρκία να το καλύψει, όπως έκανε πάντα από το 74 και μετά. Όποιο κι αν είναι αυτό το έλλειμμα. 200, 300, 400 εκ. δολάρια. Για την Τουρκία, με ένα ΑΕΠ 600 δις ευρώ, αυτά τα ποσά είναι γελοία, ενώ το Κυπριακό είναι θέμα εθνικής περηφάνειας.
Έτσι, ενώ για τους ε/κ χαλουμοπαραγωγούς, η παραγωγή ενός κιλού θα κοστίζει ας πούμε 5 ευρω και θα μπορούν να το πουλούν προς 10 που είναι η τιμή του στο λιανεμπόριο, στους τ/κ χαλουμοπαραγωγούς, έστω κι αν το κόστος τους υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ψηλότερο, ας πούμε 11 ευρώ, θα μπορούσαν να το παραγάγουν και να το πουλούν προς 10 ευρώ, μια και η τουρκία θα έρθει να καλύψει αυτό το ποσό των εργατικών που δεν συνεισφέρεται στο ΤΚΑ τους, ή το φόρο που κατακρατούν κ.ο.κ.
Αυτό το σενάριο είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουν υπ' όψιν αυτοί που θέλουν την αντιπαράθεση στην κύπρο να συνεχίζει επ' άπειρον.
passenger, με βάση τη λογική αυτή που περιγράφεις, θα έπρεπε ήδη να είχαν διαλυθεί οι ΗΠΑ και οι ΕΕ. Και στις ΗΠΑ υπάρχουν πολύ πλούσιες πολιτείες και πολύ φτωχές, όπως και στην ΕΕ υπάρχουν πολύ πλούσιες χώρες και πολύ φτωχές. Αλλά το πιο πιθανό σενάριο είανι πως οι πλουσιες δεν θα γίνουν πλουσιότερες σε περίπτωση απόσχισης. Μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου και την κατέρρευση του ανατολικού μπλοκ, η τάση είναι στην Ευρώπη προς ενοποίηση, πλούσιων και φτωχών για να μην υπάρξουν ξανά ούτε ψυχροί ούτε θερμοί πόλεμοι. Εμείς γιατί να θέλουμε ακριβώς αυτό με τους τ/κ;
Και να σας πω κάτι, εγώ δεν τους υποτιμώ καθόλου. Πηγαίνω τακτικά στο βορρά, και δεν μπορώ να πω ότι έχουν ένα σάπιο κατασκεύασμα. Ας μην ξεχνάμε ότι εκεί πήγε ο συμπέθερος του Ντενκτάς φυλακή για διαφθορά, ενώ από δω μια καταδίκη π.χ. για το ΧΑΚ δεν είδαμε. Τα περί σαπίλας αλλού.
Λοιποοοόν...
Acera.
Εγώ όταν λέω για το κόστος της λύσης εννοώ για το πόσα θα στοιχίζει στον μέσο πολίτη τζιαι για πόσο τζιαιρό.
Μιλώ για συγκεκριμένα πράματα. Για παράδειγμα το ΤΚΑ του ομόσπονδου κράτους ή το ΓΕΣΥ του με ποιό τρόπο θα χρηματοδοτύνται; Πόσα θα πληρώνει ο τουρκοκύπριος τζιαι πόσα ο ελληνοκύπριος. Ετσι κουβέντες. Αν οι αριθμοί που προκύπτουν που τις απαντήσεις δείχνουν ότι ο μόνος τρόπος για να φκουν τα ποσά είναι να σύρουμε ένα κατεβατό φόρους πάνω στους πολίτες τότε τούτο νομίζω ότι εν επικίνδυνο για την ενότητα του όποιου κράτους προκύψει.
Εν είπα ότι ενναν αβάσταχτο το κόστος, εγώ απλώς λέω ότι εν μια παράμετρος που πρέπει να μπει τζιαι τούτη μέσα στις συζητησεις των διαφόρων πτυχών του θέματος. Εν το θεωρώ κλειστό θέμα.
Δώκε κανένα λινκ για τις μελέτες που λες αν έσιεις για να τις δω τζιαι εγώ.
Εστορών.
Η Κύπρος στον νότο παράγει υπηρεσίες τόσο στον χρηματοοικονομικό τομέα όσο και σε τεχνολογικούς τομείς όπως την πληροφορική ενώ αποτελεί και κέντρο δραστηριοποίησης υπεράκτιων εταιρειών.Αρα οι δύο πλευρές της Κύπρου δεν παράγουν τα ίδια προιόντα όπως λες.
Εγώ δεν καταλαβαίνω την δική σου λογική, να μου λες ότι επειδή η Α ομοσπονδία δεν πάει προς διάλυση τότε να εννοείται ότι ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι ομοσπονδίες του κόσμου δεν μπορούν να διαλυθούν. Οι χώρες δεν είναι κλώνοι η μια της άλλης.
Οταν μιλάς για ενοποίηση έχεις υπ'όψιν σου την Γιουγκοσλαβία που διαλύθηκε, τους Βασκους και τους Καταλωνούς που επιζητούν περισσότερη αυτονομία, τη Τσεχοσλοβακία που επίσης διαλύθηκε,τη Σκωτία όπου το πρώτο κόμμα είναι υπέρ της ανεξαρτησίας ή το Βέλγιο όπου και εκεί το Βόρειο κομμάτι επιζητεί περισσότερη αυτονομία;
Που ακριβώς βλέπεις την ενοποίηση σε κρατικό επίπεδο;Η ΕΕ ασφαλώς και δεν είναι ομοσπονδία. Είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία που μοιάζει περισσότερο με συνεταιρισμό παρά με μια οντότητα. Και αν δείχνει κάτι η απόρριψη του πρώτου Ευρωσυντάγματος, και του δεύτερου που ήταν μια πιο νερωμένη έκδοση του πρώτου είναι το ότι αρκετοι στην Ευρώπη δεν επιθυμούν να αποκτήσει η ΕΕ περισσότερο έλεγχο πάνω στη διακυβέρνηση των μελών της.
Για την δεύτερη δήλωση, πιστεύεις ότι έχουν λιγότερη διαφθορά απο τις ελεύθερες περιοχές; Αν σκεφτείς ότι δεν ελέγχονται απο καμιά παγκόσμια εποπτική αρχή και ότι συντηρούνται απο ετήσιες εισφορές της Αγκυρας τότε εγώ θα έλεγα ότι η πιθανότητα για φαγοπότια είναι μεγαλύτερη απο τις ελεύθερες περιοχές.Το αν πήγε ο ένας η ο άλλος φυλακή δεν είναι εγγύηση για κράτος δικαίου. Στη Ρωσσία για παράδειγμα κάποιοι πήγαν φυλακή για φοροδιαφυγή ενώ άλλοι του ίδιου συναφιού απολαμβάνουν την εύνοια της Ρωσικής κυβέρνησης απλώς επειδή βρέθηκαν στο σωστό στρατόπεδο.
Aceras,
Θα σου εξηγήσω γιατί φαίνεται δεν κατάλαβες τι εννοώ. Κατ’ αρχήν έστω κι αν υπάρχει, που υπάρχει, υπεράκτιος τομέας, εκεί δεν θα μπορέσεις να απασχολήσεις έναν αγρότη ή ένα χαλουμοποιό άμα μείνουν άνεργοι. Μπορεί να πάρουν κανένα κλητήρα παραπάνω, αλλά θα προτιμήσουν σίγουρα κάποιον που είναι της δουλειάς. Συνεπώς το ξεπίτηδες γενικευμένο μου παράδειγμα δεν το κατάλαβες. Υπάρχουν ομοιότητες και στις δύο οικονομίες που είναι σαφείς. Αυτό προκύπτει από τη γεωγραφική θέση, τους παρόμοιους φυσικούς πόρους, την ιδιοσυγκρασία του πληθυσμού, το κλίμα κλπ. Θα ήταν μεγάλο θαύμα αν η μια πλευρά παρήγαγε ηλεκτρονικά τσιπ και η άλλη μόνο πατατάκια. Και από κει έχουν τουρισμό, και από δώ έχουμε. Και από κει έχουν γεωργία, όπως και από δώ. Το ίδιο ισχύει και με τη βιομηχανία, και τις υπηρεσίες. Οι τελευταίες παρουσιάζονται εξ ισου διαφοροποιημένες όπως και οι άλλοι τομείς. Αυτοί έχουν κάπως παραπάνω έσοδα από τα πανεπιστήμιά τους ενώ εμείς από τους λογιστάδες και τους δικηγορους. Αλλά η αναλογία πρωτογενούς-δευτερογενούς-τριτογενούς τομέα είναι η ίδια. Αλλά μην μείνεις εκεί. Προσπάθησε να καταλάβεις τι θα σήμαινε αν οι ΕΚ αποφασίσουν να μη λύσουν το κυπριακό, και να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν σε μια ανταγωνιστική σχέση με τους ΤΚ στον οικονομικό τομέα υπό τις συνθήκες που περιέγραψα. Θα ήταν μια τραγωδία σκέτη.
Για την ομοσπονδία δεν είπα τέτοιο πράγμα που λες. Ξαναδιάβασε τι είπα. Όπως σχετικά με την ενοποίηση της Ευρώπης. Μπορεί δυο χώρες να διαλύθηκαν μετά την ψυχρό πόλεμο η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία, αλλά, κοίτα που βρίσκονται αυτές οι χώρες ή που προσπαθούν να μπουν…
Για την τελευταία δήλωση που ανέφερα, κοίτα για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς που έχω στο μπλογκ μου. Αφορά έναν πατέρα που γαμούσε την κόρη του και τον αθώωσε η εισαγγελία. Συνεπώς, ας μην παραείμαστε ρομαντικοί με τη δικαιοσύνη στην (δήθεν ελεύθερη) Κύπρο και ας κοιτάξουμε τα χάλια μας.
Και σε ό,τι αφορά τέλος τη Ρωσία, η πληροφόρηση που έχω και εγώ είναι το κατά πόσον πλήρωσες τους φόρους σου ελάχιστη σχέση έχει με το αν θα πας φυλακή. Οι καλές σχέσεις με την εξουσία τυγχάνουν περισσότερης εκτίμησης εκεί. Συνεπώς, αν αυτό κολλά κάπου θα ήθελα να μου το εξηγήσεις. Διότι στην Κύπρο από την εποχή του ΧΑΚ (1999/2000) μεσολάβησαν ήδη τρεις κυβερνήσεις.
Passenger και Aceras,
φαίνεται ότι το προχωρημένο της νύκτας είχε το τίμημά του. Ζητώ συγνώμη που σας μπέρδεψα ;-)
Σε ό,τι αφορά τις μελέτες που ζήτησε ο επιβάτης, θα ήθελα να παραθέσω μερικές:
Η επόμενη μέρα:
http://www.prio.no/files/manual-import/cyprus/dayafter/Report-The%20day%20after.pdf
Τα περιουσιακά του Σχεδίου Ανάν:
http://www.prio.no/sptrans/321623710/file48994_cyprus_property_report_-_trimmed_and_reduced_file_size.pdf
άμα βρεις λίγο χρόνο να διαβάσεις θα καταλάβεις τι σου είπαμε ο Aceras και γω
Δεν συμφωνώ ότι η εικόνα με τις υπηρεσίες είναι η ίδια στις δύο πλευρές της Κύπρου. Δεν βλέπω πως μπορείς να συγκρίνεις τα έσοδα απο πανεπιστήμια με τα έσοδα του κράτους απο τις δεκάδες ξένες και κυπριακές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στην δική μας πλευρά.
Τραγωδία σκέτη; Γιατί; Επειδή θα έχουμε ανταγωνισμό απο τους τουρκοκύπριους; Και τώρα έχουμε ανταγωνισμό απο άλλες χώρες αλλά δεν έχει καταρρεύσει η οικονομία μας. Μπορεί να χάσουμε έσοδα αλλά δεν το θεωρώ τραγωδία, το θεωρώ ελεύθερη αγορά.Και στο κάτω κάτω, μαγκιά τους και χαλάλι στους τουρκοκύπριους αν καταφέρουν και γίνουν αυτοί πρώτοι στις υπηρεσίες.
Οσο για τον αγροτικό τομέα εγώ δεν θα κλάψω αν εκλείψει. Προσωπικά εγώ πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μικρών κρατών όπως την Κύπρο να αφιερωθούν εξ'ολοκλήρου στον τομέα των υπηρεσιών ή της έρευνας και να ξεμπερδέψουν μια και καλή με αυτούς τους τομείς της οικονομίας που δεδομένου του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών διεθνώς δεν τα βλέπω να γίνονται ποτέ στυλοβάτες της οικονομίας μας. Ας δωθεί μια καλή αποζημείωση σε όσους θα μείνουν χωρίς δουλειά και ας τελειώνει η υπόθεση.
Τραγωδία σκέτη θα είναι να κτίσουμε ένα ομόσπονδο κράτος βασισμένο πάνω στον ευσεβοποθισμό και τον ρομαντισμό και να είμαστε μάρτυρες της διάλυσης του δέκα ή είκοσι χρόνια μετά. Θα ήταν καλύτερα αντί να σκεφτόμαστε υπερβολές για το πόσο πιο μαύρα να βάψουμε τα πράγματα στην περίπτωση που δεν έρθουμε σε συμφωνία με τους τουρκοκύπριους να ξοδεύουμε τον ίδιο χρόνο στο πως μπορούμε να στήσουμε ένα κράτος με όσο πιο λιγότερες τρύπες και όσο πιο πολλή ανεξαρτησία.
Η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία δεν μπήκαν ούτε και προσπαθούν να μπούν στην ΕΕ σαν Γιουγκοσλαβία και σαν Τσεχοσλοβακία. Αυτό που βλέπω είναι ότι χώρισαν και μένουν χωρισμένες.
Η ερώτηση μου αφορά το επίπεδο της διαφθοράς στα κατεχόμενα σε σχέση με το δημόσιο χρήμα. Δεν είπα ότι εκεί δεν υπάρχει δικαιοσύνη.Τα χάλια μας τα κοιτάζω κάθε μέρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκέφτομαι και τα χάλια των απέναντι, ούτε και το ότι τα δικά μας χάλια αυτόματα κάνουν τα δικά τους λιγότερα.
Εχω γράψει καθαρά το τι ήθελα να θίξω με το παράδειγμα της Ρωσσίας και επομένως δεν χρειάζεται να το ξαναγράψω.
Είδα το συμπέρασμα της πρώτης μελέτης και πρόσεξα αυτό:
"Deliberately avoiding the economics of any specific solution, we make one simple
assumption: that the solution that would gain the majority support of both communities
would be politically and economically sustainable."
Μα ΑΥΤΟ είναι το θέμα, αν το νέο κράτος θα στηθεί πάνω σε γερά θεμέλια. Απο τη στιγμή που αυτό εξυπακούεται απο την μελέτη αυτό τότε όλα τα άλλα είναι εκτός του ΔΙΚΟΥ μου αντικειμένου. Εγώ βεβαίως και συμφωνώ ότι αν το όμοσπονδο κράτος στηθεί σε μια στερεή βάση με σωστές ισορροπίες τότε θα υπάρχει περιθώριο για οικονομική ανάπτυξη.Ολα αυτά που γράφω αφορούν προβληματισμούς πάνω ακριβώς σε αυτές τις ισορροπίες, που η μελέτη απλώς προσπερνά.
Μελέτες υπό αυτές τις προυποθέσεις θα μπορούσαν να γράφονταν και το 1960 και να προμήνυαν ένα λαμπρό μέλλον για την Κύπρο.
Λέει παρακάτω:
If we can get beyond the solution, get to the day after a solution, then our research
strongly suggests that the benefits for all Cypriots would be immense and long-lasting:
Μα πως μπορείς να προσπεράσεις την λύση και ταυτόχρονα να κτίζεις πάνω της; Είναι σαν να είσαι αρχιτέκτοντας και πας να σχεδιάσεις ένα κτίριο αλλά το σχέδιο σου ξεκινά από τον πρώτο όροφο. Μπορεί να βγει το πιο τέλειο κτίριο στον κόσμο αλλά όταν ανακαλύψεις όταν το ισόγειο που τελικά κτίστηκε δεν το σηκώνει τότε τι αξία έχει; Δηλαδή αν ακριβώς η λύση που θα προκύψει εμπεριέχει μηχανισμούς που να σαμποτάρουν π.χ. την εκμετάλλευση της αγοράς της Τουρκίας απο ελληνοκυπριακές εταιρείες ή που θα επιβάλλουν χρεώσεις σε ελληνοκύπριους που θέλουν να εξαγάγουν προιόντα στην Τουρκία λόγω φόβων των τουρκοκυπρίων για την δύναμη του ελληνοκυπριακού κεφαλαίου κλπ κλπ τότε τι αξία έχουν τέτοιες μελέτες;
Θα διαβάσω ολόκληρες τις μελέτες και θα επανέλθω σε ένα απο τα επομενα ποστ για το Κυπριακό αν διαφωνώ σε κάτι αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ουσία είναι να δουλέψουμε ΠΑΝΩ στη λύση και οχι πάνω στην "επόμενη" μέρα της λύσης όπως γράφει η πρώτη μελέτη. Στο κάτω κάτω αν κτιστεί κάτι στερεό τότε δεν χρειαζόμαστε μελέτες για να μας πούν ότι θα πάει καλά.
Ολος ο σκοπός μου εδώ είναι να πείσω ότι δεν πρέπει να υπογράψουμε μια λύση χωρίς να προβληματιστούμε σοβαρά για ΟΛΕΣ τις πτυχές της. Επιχειρήματα του τύπου "πρέπει να υπογράψουμε γιατί εν θα έχουμε άλλην ευκαιρία τζιαι θωρούμε μετά αν τζείνο που υπογράψαμε εννά δουλέψει η όι" εν με βρίσκουν σύμφωνο.
Αγαπητέ/ή passenger,
Γιατί δεν αφήνεις το μυαλό σου να σκεφτεί τι θα γίνει σε περίπτωση λύσης όταν θα μπορούν και οι τ/κ να προσελκύουν π.χ. ξένες εταιρείες στο κρατίδιό τους; Γιατί να μην μπορέσουν να αντιγράψουν αυτό που εφάρμοσαν με επιτυχία οι ε/κ; Μην αφήνεις τον αρνητισμό σου να σε κυριεύει.
Σε ό,τι αφορά το παράδειγμα που σου έδωσα φαίνεται δεν το κατάλαβες. Φαίνεται δεν κατάφερες να κάνεις τον εαυτό σου να σκεφτεί τι θα γίνει αν έχεις μια οικονομία με τα ίδια χαρακτηριστικά με τη δική σου να σε ανταγωνίζεται στην τιμή και να έχει και ορισμένα πλεονεκτήματα. Εύχομαι να μη βιώσουμε αυτό το πράγμα ποτέ.
Πάντως πρέπει να σου κατά την άποψή μου είναι λάθος να επιχειρηματολογούμε κατά της συμβίωσης. Κατ’ αρχήν δεν έχουμε το δικαίωμα, μια και οι τ/κ είναι τόσο Κύπριοι όσο και οι ε/κ. Όσο ανήκει η Κύπρος σε μας, τόσο ανήκει και σε αυτούς. Όσα δικαιώματα έχουν αυτοί, τόσα έχουμε και εμείς. Η συνέχιση όμως της διαίρεσης είναι πολύ πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρότατους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια κυρίως των ε/κ μια και δεν διασφαλίζεται η απόσυρση του τουρκικού στρατού και δεν αίρεται η κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. Η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν διασφαλίζεται. Συνεπώς, έχοντας κατά νού ότι η εφαρμογή του υπέρτατου συλλογικού ανθρώπινου δικαιώματος, αυτού στην ασφάλεια και την ειρήνη, παραμένει σε εκκρεμότητα, αντιλαμβανόμαστε ότι τότε είναι το μέλλον πιο επισφαλές και όχι σε περίπτωση που υπάρξει λύση και διευθέτηση μιας διαφοράς που υφίσταται εδώ και πενήντα χρόνια. Για τούτο, ας πάψουμε να απευχόμαστε τη θεραπεία φοβούμενοι μην αρρωστήσουμε ξανά. Άλλωστε υπάρχει και προληπτική ιατρική, και μπορούμε να την εφαρμόζουμε. Μπορούμε να συμβιβαζόμαστε.
Λοιπόν, σε ό,τι αφορά τη Γιουγκοσλαβία και τη Τσεχοσλοβακία, θα σου πω ότι στην περίπτωση της πρώτης, οι πλείστες χώρες έχουν τουλάχιστον επιδείξει ενδιαφέρον να ξεκινήσουν ενταξιακές (η Κροατία τις ξεκίνησε, η Σλοβενία είναι ήδη μέλος και της ΟΝΕ), ενώ και η Τσεχία και η Σλοβακία είναι ήδη μέλη.
Σε ό,τι αφορά τη μελέτη, θα ήθελα να σου μεταφράσω το απόσπασμα που παραθέτεις ώστε να το κατανοήσεις καλύτερα:
«Υποθέτουμε απλά, αποφεύγοντας σκόπιμα τις οικονομικές πτυχές της όποιας συγκεκριμένης λύσης, πως: η λύση που θα υποστηριχτεί από την πλειοψηφία και από τις δύο κοινότητες, θα είναι οικονομικά βιώσιμη».
Άρα λοιπόν, γιατί να πιστώνεις και τους ε/κ και τους τ/κ με μαζοχιστικές, αυτοκαταστροφικές και αυτοκτονικές διαθέσεις, όταν το αμοιβαίο συμφέρον επιβάλλει να συμφωνήσουν σε μια βιώσιμη λύση; Γιατί δεν πιστώνεις και τους μεν και τους δε με κάποια κοινή λογική; Κι αν στην πορεία δεις ότι κάτι συγκεκριμένο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου, μπορείς να εκφράσεις τις επιφυλάξεις σου και να ζητήσεις ως πολίτης βελτιώσεις. Συζήτα, φώναξε, διαμαρτυρήσου. Αλλά μην απορρίπτεις όλα εκ των προτέρων γιατί μπορεί να έχεις ενδεχομένως μια επιφύλαξη και αυτό απαντά και στο επόμενό σου ερώτημα.
Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματά του για μηχανισμούς που θα περιορίζουν την πρόσβαση ε/κ επιχειρήσεων και προϊόντων στην τουρκική αγορά, θα ήθελα να σε υπενθυμίσω ότι αυτό δεν χρειάζεται καν να γίνει αντικείμενο της λύσης γιατί ήδη ρυθμίζεται από διεθνείς συμφωνίες που προνοούν την αποφυγή δυσμενών διακρίσεων, στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Ας μην παραείμαστε καχύποπτοι και αρνητικοί.
Δημοσίευση σχολίου