16 Ιουνίου 2008

"Στρατός". Αναγκαία απάτη;


Από καιρό λέω να γράψω για την μεγαλύτερη απάτη της εποχής μας. Για τη συνωμοσία σιωπής που την καλύπτει. Για το απυρόβλητο στο οποίο βρίσκεται. Για τις προεκτάσεις στη κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους. Για τον "στρατό" της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ξέρω ότι από πολλούς θα θεωρηθεί ανατρεπτικό και αντεθνικό να υψώνει κάποιος φωνή εναντίον του θεσμού που θεωρητικά προστατεύει τη πατρίδα μας από οποιαδήποτε ξένη επιβουλή και πρωτίστως από πιθανή επέλαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Όμως, είναι με αυτό ακριβώς το πρόσχημα που η μεγάλη απάτη αποτελεί άβατον τόσο για πολιτικούς όσο και για δημοσιογράφους. Ακριβώς για αυτό το λόγο πρέπει κάποιοι κάποτε να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας στα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στο όνομα της άμυνας.

Θα αρχίσω με κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό. Ο στρατός μας, που εκ των πραγμάτων έχει αμυντική αποστολή, έχει ικανότητα απόκρουσης μιας τουρκικής επίθεσης για 2-3 το πολύ 5 μέρες. Προσωπικά το άκουσα από Έλληνα συνταγματάρχη σε στιγμές απόλυτης ειλικρίνειας. Όμως δεν χρειάζονται γνώσεις ειδικού για να καταλάβει κάποιος την απέραντη απόσταση που μας χωρίζει σε στρατιωτικό επίπεδο από τους Τούρκους. Τόσο σε αριθμητικό αλλά κυρίως σε επίπεδο οργάνωσης και εξοπλισμού. Και ρωτώ: Τι περιμένουμε να συμβεί σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που η Τουρκία χρειάζεται για να κατακτήσει ολόκληρη τη Κύπρο; Να σας απαντήσω. Αν η Τουρκία αποφασίσει να το κάνει, ότι και να συμβεί δεν μας σώζει. Απλώς είμαστε τυχεροί που κάτι τέτοιο δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητες της. Και τώρα με την ένταξη μας στην Ε. Ε. το ενδεχόμενο φαίνεται πολύ πιο απομακρυσμένο.

Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα το μόνο λογικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η πλευρά μας θα ήταν η μονομερής αποστρατικοποίηση. Τόσο απλά! Ναι τόσο απλά! Απορώ γιατί εκπλήττεστε; Μια καλά προετοιμασμένη αποστρατικοποίηση με την εμπλοκή και υπό την εποπτεία της Ε. Ε. και του ΟΗΕ. Θα μπορούσε να διατηρηθεί ένα μικρό σώμα για σκοπούς διάσωσης και για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Και αυτό κάτω από τον έλεγχο της Ε.Ε. μέχρι τη λύση του κυπριακού. Ταυτόχρονα η Ελλάδα να ανακαλούσε την ΕΛΔΥΚ. Μη φοβάστε. Οι Τούρκοι δεν θα κάνουν βήμα. Απλούστατα γιατί δεν είναι η ανασχετική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς που τους αποτρέπει. Φανταστείτε πόσο γυμνή θα άφηνε την Τουρκία αυτό το σενάριο. Με ποιο επιχείρημα θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη παρουσία 40000 στρατού σε ένα ανεξάρτητο αποστρατικοποιημένο κράτος. Από ποιους θα "προστάτευε" τους Τ/Κ;

Γιατί λοιπόν μια τόσο λογική θέση όχι μόνο δεν συζητήθηκε αλλά θα αντιμετωπιζόταν περίπου σαν αιρετική αν όχι προδοτική. Το θέμα είναι απλό. Σκεφτείτε πόσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα από την ύπαρξη της Ε.Φ. Ξεκινώ από τα μόνιμα στελέχη. Μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες συμπατριώτες μας οι περισσότεροι των οποίων δεν μπορούν να μοιράσουν θκυό γαδάρων άσιερο, ηγούνται σήμερα του στρατεύματος. Λούφα, παραλλαγή, πρόσβαση στην εξουσία, ευκαιρία να το παίζουν και εξουσία με τα 18χρονα. Τι θα κάνουν αυτοί αν καταργηθεί ο στρατός. Αμφιβάλλω αν όποιο σχέδιο λύσης του προβλήματος μας θα καταργεί το στρατό θα πάρει πάνω από 1% από τους στρατιωτικούς. Οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια μας πνίγονται στις ανασφάλειες τους.

Ο στρατός έγινε το πιο εύκολο πεδίο "παροχής υπηρεσιών" από τα κόμματα προς τους ψηφοφόρους τους. Ανενδοίαστα θα ακούσετε και αυτό τον υπουργό άμυνας (όπως όλους τους προηγούμενους) να μιλά για αξιοκρατία στη τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων τον Ιούλη. ΜΑΛΑΚΙΕΣ! Εκατό στους εκατό φαντάρους χρησιμοποιούν το μέσο τους κυρίως για κάποια ευμενή μετάθεση. Και σε όλες τις περιπτώσεις το μέσο είναι πολιτικό ή στρατιωτικό. Και επειδή οι μεταθέσεις έχουν κάποιους περιορισμούς που δεν αφήνουν ατέλειωτα περιθώρια δράσης, δίνουν και παίρνουν οι αποσπάσεις. Υποτίθεται πολύ πιο αραιές και για μικρό χρονικό διάστημα. Κατάντησαν να είναι πολυπληθέστερες των μεταθέσεων γιατί χρειάζονται λιγότερες διαδικασίες. Μονάδες μένουν χωρίς βασικές ειδικότητες. Μηχανοκίνητη μονάδα έχει πολύ λιγότερους οδηγούς από τα οχήματα που διαθέτει, επειδή με απανωτά σήματα οι οδηγοί αποσπάστηκαν για ανάγκες του στρατεύματος, σε μονάδες που δεν ήταν μηχανοκίνητες και κατά σύμπτωση είναι και κοντά στα σπίτια τους. Η ευνοιοκρατία είναι νόμος μέσα στις ίδιες τις μονάδες. Η σπιουνιά, το γλείψιμο ακόμα και η δωροδοκία είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο φαντάρος για να περάσει καλά. Η πατρίδα φροντίζει για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων της στις αρχές των πατεράδων τους. Όπως μου έλεγε φίλος στέλεχος του ΑΚΕΛ, η αστική τάξη δεν είχε ποτέ πρόβλημα τακτοποίησης των παιδιών της, η δεξιά είχε πάντα προσβάσεις, τώρα που απέκτησε και η αριστερά έχουν χάσει τον έλεγχο εκεί πάνω στο ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ.

Η απαλλαγή στράτευσης έχει καταντήσει επιδημία. Η αναστολή λαίλαπα. Γιατί δεν βγαίνουν να μας δώσουν διαχρονικά στοιχεία απαλλαγών και αναστολών; Γιατί δεν εφαρμόζουν τον περιβόητο νόμο για εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Μα πώς; Το καημένο το παιδί που έχει ψυχολογικά χρειάζεται να αρχίσει τις σπουδές του στην Ευρώπη στα 18 για να τα ξεπεράσει. Και άσε τους άλλους να βγάζουν διπλοσκοπιές. ΚΑΝΕΝΑΣ φαντάρος σήμερα δεν αγαπά τον στρατό. Ούτε καν τον ανέχεται. Συνειδητοποιεί, και αν όχι υποψιάζεται, ότι όλα είναι ένα καλοστημένο παιγνίδι προς δόξαν ή/και βόλεμα ή/και πλουτισμό μερικών. Τέλος πάντων, μισεί τον θεσμό για τον οποίο υποτίθεται όπως μας λένε οι πολιτικοί και στρατιωτικοί προϊστάμενοι του ότι είναι περήφανος που τον υπηρετεί.

Άλλο τόσο περήφανοι πρέπει να νιώθουμε και εμείς που ακόμα ταλαιπωρούμαστε με την εφεδρεία. Κοροϊδία στο τετράγωνο! Χάσιμο χρόνου, μαζικός αυνανισμός! Ανίκανοι που σκοπό έχουν να τελειώσει η μέρα τους χωρίς παρατράγουδα και να πάνε σπιτάκια τους, χωραφάκια τους, ή δεύτερες δουλείες τους βρίσκονται επικεφαλής αυτού του εκτρώματος που ονομάζουμε στρατό.

Άφησα για το τέλος το πιο ζουμερό. Τη μάσα. Εδώ και αν γίνεται πλιάτσικο. Εδώ οι προμήθειες έχουν δημιουργήσει αρκετούς εκατομμυριούχους ανάμεσα στους Κύπριους και πλούτισαν αρκετούς άλλους. Τι οπλικά συστήματα, τι κατασκευαστικά έργα, τι τρόφιμα, τι αναλώσιμα και ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Σκεφτήκατε πόσοι τρώνε; Πολιτικοί, στρατιωτικοί, μεσάζοντες, κοντρακτόροι, ψουμάες, κασάπηες, γαλατάες, σουβλιτζίες, σιωφέρηες και δεν υπάρχει τελειωμός. Πόσοι καταδικάστηκαν για τα κατά καιρούς σκάνδαλα που βγήκαν στη φόρα; Κανένας! Και όσο σκέφτομαι ότι έφαγα κράτηση κατηγορούμενος για δωροληψία, όταν ήμουν εφοδιαστής του τάγματος, επειδή ο διοικητής βρήκε στο ψυγείο ένα σακουλάκι με χοιρινό συκώτι (από αυτά που δεν πουλιούνται), που ο προμηθευτής των κρεάτων μας άφησε για ένα μεζέ, ανάβουν τα λαμπάκια μου.

Δικαιολογείται λοιπόν ή όχι η πρόταση για μονομερή αποστρατικοποίηση που έκανα πιο πάνω; Γνωρίζω όμως ότι δεν θα γίνει ποτέ επειδή είναι πολλοί που θα χάσουν. Έτσι η απάτη καθίσταται αναγκαία. Άσε που κάτι τέτοιο θέλει ηγεσία με όραμα αλλά και αρχίδια. Κάτι που στη Κύπρο είναι πιο σπάνιο και από λεοπαρδάλεις.

71 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

100% σωστός!!

Έλατο Χελιδόνι είπε...

Πόσα ξέρουμεν τζιαι εν λαλούμεν. Το πρόβλημα ακόμα μιαν φορά πηγάζει στην νοοτροπία τζιαι δεν θα σάσει ποττέ.

Το πιό γελοίο εν το τζιαινούρκο "αξιοκρατικό" σύστημα μεταθέσεων. Μετά την αποκάλυψη των βολευτών που εγειώνναν καπάλι, η ΕΦ έγκαινίασε το σύστημα με μόρια. Για κάποιον λόγο οσοι εν γνωστοί με μόνιμους έχουν πολλά μόρια


Μιάν ερώτηση στους ανώνυμους που πιθανόν να πεταχτούν να μιλήσουν για προδοσία: Ξέρετε πραγματικά τι γίνεται στα στρατόπεδα?

Ανώνυμος είπε...

proth fora grafo se blog. epidei me afora to thema....eisai o protos pou symfonoume.

kalh synexeia....kalh tyxh? ti na po? to paixnidi xathike.

Unknown είπε...

Πόσο απέραντα ορθολογικό κείμενο. Και πόσο ουσιαστικά πατριωτικό και πολιτικό.

Drapetis είπε...

Δυστυχως εννε μονο ο ελλαδιτης Σχης που ξερει οτι το πολλυ 5 μερες αντεχουμε. Ολοι το ξερουν ,απο τον απλο στρατιωτη μεχρι τον υπουργο. Δεν θα ξεχασω τες πρωτες μερες στην εκπαιδευση. ' Ο στρατος ειναι ενα θεατρο, παιξετε τον ρολο σας να περασετε... α και να κλωτσατε αλλου το μπαλακι που ονομαζεται βιλλια'(συγχωρειστε τα γαλλικα μου). Αυτος ειναι ο στρατος...την βιλλια τρων την οι λιγοι που ενεχουν μεσο και οι ευσυνειδητοι.
Αχχχ...στρατά..οποτε πιαμε την κουβεντα του ξημερωνουμαστε... μια υποκρισια, μια τεραστια υποκρισια απο την πρωτη μεχρι την τελευταια μερα. το μεγαλυτερο μου παραπονο ειναι πως δινουμε που δινουμε 2 χρονια, τουλαχιστο επρεπε να ηταν στρατος, οχι βαρεμαρα ως τζαμε που εν παει αλλο..ατε να μεν συνεχισω...
Να καταργηθει? Ημουν 6-7 χρονων και ελαλεν μας η γιαγια μας ωσπου ναρτει ο καιρος σας ενθαχει στρατο..αλλα φανταζομαι ολοι την ακουσετε την κουβεντα. Ενα ποιημα απο ενα φιλο και σειρα μου τα λεει ολα
http://www.stixoi.info/stixoi.php?
info=Poems&act=details&poem_id=23226

Lexi_penitas είπε...

Χελιδόνι, δυστυχώς τα στρατόπεδα έχουν γίνει ο χώρος εμπέδωσης της αναξιοκρατίας και του παραλογισμού από τους νέους πριν βγουν στην κοινωνία. Για να ξέρουν τι θα βρουν εκεί έξω.

Ανώνυμε, καλώς ήρθες και να σε βλέπουμε που και που. Πάρε ένα ψευδώνυμο και μπες στη κουβέντα. Πες μας πώς σε αφορά το θέμα.

Δραπέτη δεν ξέρω αν το ποίημα αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός, δείχνει όμως το μέγεθος της απόγνωσης κάποιων νέων στο θέατρο του παραλόγου που ονομάζεται στρατός.

Γιώργο και Ασερα, βλέπω ότι η θέση για κατάργηση του στρατού δεν αποτελεί τελικά έκπληξη. Μπορούμε να το αφαιρέσουμε από τα θέματα που αποτελούν ταμπού; Μπορούμε να σταματήσουμε τη μαζική εθελοτυφλία στο μαζικό βασανιστήριο χιλιάδων νέων με όλα του τα παρελκόμενα;

Unknown είπε...

Από που βλέπεις φίλε Λέξη πως το ζήτημα δεν είναι ταμπού; Επειδή 4-5 νοματαίοι εντός του μικρόκοσμου μας έχουμε τις ιδιες απόψεις; Μακάρι να ήταν έτσι αλλά δυστυχώς δεν αποτελούμε ούτε στατιστικό δείγμα. Για να βγει από τα θέματα ταμπού θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Και θέλει ας μου επιτραπεί να πω μεγάλη ευστροφία και οξυδέρκεια για να κατανοήση κανείς πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούσε σε μονομερής αποστρατικοποίηση τότε θα έβαζε τη μεγαλύτερη βόμβα στα θεμέλια της κατοχής και των σχεδίων των στρατοκρατών της Άγκυρας.

Για να μην πω πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κυριολεκτική άντιτουρκική και αντικατοχική ανάφλεξη στους Τ/Κ και τα κατεχόμενα.

Drapetis είπε...

Φιλε Λεξηπενητα, Γιωργο, ενας τροπος για να σπασει το ταμπου, ή τουλαχιστον να γινουν καποιες ρωγμες θα ηταν να προταθει και να ξεκινησει καποια ερευνα (ή ερευνες- research) σε ακαδημαικο επιπεδο, ειτε απο το πανεπιστημιο Κυπρου ή αλλα πανεπιστημια. Θα μπορουσαν να ειναι παραλληλες ερευνες στο οικονομικο (cost efficiency), στο ψυχολογικο τομεα, στον κοινωνικο, εκπαιδευτικο (ποσο επηρεαζει η διακοπη της μελετης για δυο χρονια). Υπαρχουν πολλα θεματα που θα μπορουσαν να καλυφτουν. Οταν αρχισουν να βγαινουν στην δημοσιοτητα τετοιες ερευνες τουλαχιστον θα συζητηθει το θεμα. Η αξιοποιηση του θεματος διπλωματικα σιγουρα μονο θετικα μπορει να λειτουργησει, διοτι ειπαμεν, δεδομενου οτι ειναι ηδη στο νησι οι Τουρκοι και εχουν τετοιο βαθμο προελασης, η αμυνα 4-5 ημερων με χιλιαδες νεκρους μονο ρομαντικη φαινεται. Θα μπορουσαμε να αγορασουμε 10-15 πλοια να εκκενωσουμε την Κυπρο σε περιπτωση επομενης εισβολης με εκεινα ολα τα κονδυλια της αμυνας.

Joshoua είπε...

Έσιεις μια πίττα σουβλάκια ενισχυμένη τζιαι ένα πάιντ Κάσπερκ που μένα φίλε μου!!
Πολλά ωραίος, τζιαι πολλά σωστός.
Θέλει αρχίδια όμως, τζιαι οι πολιτικοί εν τα έχουν.
Μπράβο!!

Chillax είπε...

file m ti na s po?
ta logia einai peritta kai tha itan ierosilia na prostheso otidipote....

keep writing


http://chill-and-relax.blogspot.com/

Lexi_penitas είπε...

Φίλε Γιώργο, δεν είπα ότι δεν είναι ταμπού. Διερωτήθηκα και με προέκταση προς όλους εδώ που συμφωνούν. Μπορούμε να το αφαιρέσουμε από τη λίστα των θεμάτων που αποτελούν ταμπού; Με λίγα λόγια αν συστηματικά το καλλιεργήσουμε τότε αναγκαστικά κάποιοι θα ακολουθήσουν.

Τη πρόταση σου δραπέτη τη βλέπω να σταματά ακριβώς στο ότι το θέμα είναι στο απυρόβλητο. Ούτε τα έμμεσα πυρά δε το πιάνουν.

Joshoua, τα σουβλάκια και αν αρνηθώ την μπύρα ποτέ φίλε μου. Γίνεται ΚΕΟ;

Chillax, καλωσόρισες στο μπλογκ μου αλλά και στη μπλογκόσφαιρα. Να σε βλέπουμε καινα τα λέμε :)

Ανώνυμος είπε...

σε μια χωρα η οποια βρισκεται υπο κατοχη(που και που πρεπει να το θυμαστε) προτεινετε να καταργηθει ο στρατος?

χαχαχα γελασα πολυ με το πουλακι,συμβολο της..."ειρηνης"!!

Lexi_penitas είπε...

Ανώνυμε μπορείς να μας πεις που διαφωνείς επί της ουσίας του κειμένου;

Επίσης διερωτώμαι ποιος μπορεί να γελά με το περιστέρι της ειρήνης του Πικάσο; Και γιατί. Δεν θέλεις την ειρήνη;

Ανώνυμος είπε...

si vis pacem
para bellum

kyriakos είπε...

Λέξη δεν έχει σωτηρία τούτη η χώρα.. Πάρε τα παιδάκια σου και έλα και εσύ μαζί μας στη γή των Βησιγότθων.. Βρές μια χώρα που σου αρέσκει και θα σου προσφέρει τουλάχιστο τα αυτονόητα (νερό, ειρήνη, σεβασμό στις θρησκευτικές μειονότητες και χωρίς τράγους και γαδάρους να προσπαθούν να τους επιβάλουν με το έτσι θέλω το δικό τους θρησκευτικό μαγαζί, σε μια χώρα που θα νιώθεις γαλήνιος όταν θα ξυπνάς το πρωί, σε μια χώρα που θα δίνει ίσες ευκαιρίες και θα υπάρχει αξιοκρατία..) Φύγε πήγαινε σε μια χώρα που τα παιδία σου δεν θα χρειάζεται να χαραμίσουν 2 χρόνια που την ζωή τους απλά επειδή δεν είχαν ‘’μέσο’’ , καταδικάζοντας τα εσύ ο ίδιος να βλέπουν όνειρα γεμάτα μόνιμους για όλο το υπόλοιπο.. Ας μην αφήσουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν στη χώρα της απέραντης βλακείας, Ας τους εγκαταλείψουμε στο έλεος του θεού τους (του χρήματος).. Αρκετά ασχοληθήκαμε μαζί τους..

Ανώνυμος είπε...

σιγουρα ο στρατος μας οπως ειναι σημερα ειναι μπουρδελλο! και σιγουρα δεν μπορουμε να συγκριθουμε με το στρατο των μογγολων αλλα αν δεν υπαρχει στρατος πως θα προστατευτουμε απο τις 60000+ στρατο που εχουν οι τουρκοι?

παντα παντα εμεις να καμνουμε υποχωρησεις. Εμεις δεν εχουμε προβλημα να κατεβαζουμε Ελληνικες απο τα κτιρια αλλα τα "αδελφια" σας εν ενταξει να εχουν την κολο"σημαια" τους στον πενταδακτυλο.

ωραιο το περιστερακι της ειρηνης αλλα δεν ειναι τουτο που εχουν οι τουρκοι στον πενταδακτυλο μας, ετσι?

Lexi_penitas είπε...

Ανώνυμε, κατ' αρχήν και εφόσον είσαι τακτικός θαμώνας θα σε συμβούλευα να αποκτήσεις ένα ψευδώνυμο για να σε ξεχωρίζουμε. Σου προτείνω το "Πικάσσο" μιας και περιφρόνησες το περιστέρι του.

Δεν έχει σημασία αν η Τουρκία έχει 40 ή 50 χιλιάδες στρατό. Σε 24 ώρες μπορεί να κουβαλήσει άλλες 100 και αεροπορία και ναυτικό. Το μπουρδέλο λοιπόν όπως το αποκάλεσες θα πέσει "ηρωικώς" μαχόμενο. Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις ότι ο στρατός μας δεν μας προστατεύει από πιθανή επέλαση των Τούρκων αλλά ούτε και είναι ο λόγος που αυτή δεν πραγματοποιείται.

Εμείς λέμε να καταργήσουμε κάτι εντελώς άχρηστο και αχρείαστο (που εσύ αποκάλεσες μπουρδέλο) και παραθέτουμε ένα σωρό πλεονεκτήματα γι' αυτό. Το κυριότερο είναι η ακύρωση του επιχειρήματος της Τουρκίας ότι βρίσκεται εδώ για να προστατεύσει τους Τ/Κ από την επιθετικότητα των Ε/Κ. Συν κοινωνικοί, οικονομικοί και άλλοι λόγοι που βγαίνουν από το κείμενο και τα σχόλια. Μπορείς όμορφα, νηφάλια και χωρίς χαρακτηρισμούς να μας πεις που διαφωνείς με αυτά;

Ανώνυμος είπε...

λοιπον αυτο το μπουρδελο(ενταξει εμπεδωσαμεν το οτι το αποκαλεσα ετσι!) γιατι να το καταργησουμε απο τη στιγμη που οι τουρκοι στρατιωτες ακομα κρατουν το νησι?
δηλαδη το προβλημα των Τουρκων ειναι ο στρατος?
και πρεπει να εισαι πολλα αφελης για να πιστευεις οτι θα φιουν οι τουρκοι τα στρατευματα μονο και μονο αν διαλυσουμε τον στρατο μας ο οποιος ενεχει υποθεση μπροστα τους.

μηπως θελετε να φυγει και η ΕΛΔΥΚ?
χωρις στρατους χωρις εθνη πατριδα μας ολη η γη ενα πραμα.

περιμενω απαντηση στο θεμα με την σημαια. Γιατι οι τουρκοι σε μια ενδειξη καλης θελησεως δεν φευκουν την "σημαια" τους?

Ανώνυμος είπε...

SI VIS PACEM PARA BELLUM

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Αγαπητέ Λεξιπένητα,

Τα είπες και πάλι πολύ καλά, εξαιρετικά. Το πρόβλημα, πιστεύω, εκτός απο τα οικονομικά και άλλα ωφέλη που πολλοί έχουν όπως τα εξέθεσες, είναι και η άγνοια και οι φοβίες του κόσμου.
Μαζί σου.
Ας κάνουμε ένα στρατό Δονκιχώτιδων!

stalamatia είπε...

Δεν ξέρω αν πρέπει να καταργηθεί ο στρατός ή όχι αλλά ξέρω ότι οι Τούρκοι αν θελήσουν μπορούν να μας κάνουν μια χαψιά με ή χωρίς στρατό.Απλά με το στρατό θα είμαστε σαν το σπυρί στο πισινό τους που σημαίνει ότι τσιλλούν το με το δαχτυλούιν τους τζιαι σπάζει.Αλλά και δυό χρόνια στρατό ? για όνομα του θεού,χώρκα οι έφεδροι. Με το στρατό του κακομούτσουνου συμφωνώ και εγώ, θα πλέκω τη κάλτσα του στρατιώτη. Επήσεις τι γίνετε με τη φωτιά?

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

τζείνοι ούλλοι που τρώων τζαι πίνουν κρατούν το στρατό ζωντανό. Λαλεί τζαι ένας καθηγητής μου "εν να χάσει ο παρέας που κάμνει τις τασιηνόπιττες του κοπελλουδκιου, εν να χάσουν τζείνοι που φέρνουν τα ρούχα". Έσιει ολόκληρο industry πίσω που το στρατό.
Βρίσκουν τζαι δουλειά οι 'πατριώτες'.

Τζαι σιγά να μεν ήταν το κύριο μέλημα τους η προστασία της καημένης της Κύπρου...

Κρίση Ταυτότητας είπε...

Η παράγραφος που αναφέρεται στις συνέπειες της μονομερούς αποστρατικοποιήσης είναι καταπληκτική! Δεν το είχα σκεφτεί έτσι ποτέ...

Σωστός, πολύ σωστός!

Ανώνυμος είπε...

1.Το ότι ο στρατός δεν λειτουργεί σωστά δεν είναι λόγος για αποστρατικοποίηση.

2. Η ιδέα εν ωραία αλλά το γεγονός ότι έχουμε εμείς αυτό το όραμα δεν σημάνει ότι τζαι οι άλλοι έχουν το ίδιον όραμα μαζί μας.

3. Υπάρχει τζαι η πραγματικότητα.

Anef_Oriwn είπε...

@ Αγαπητέ Lexi_Penitas,
Αγαπητοί συν-σχολιογράφοι,

Συμφωνώ (και επαυξάνω) με τη θέση του Blogοδεσπότη για προώθηση της μονομερούς αποστρατικοποίησης από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτόματα με την ενέργεια αυτή καθίσταται η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων anef_ περιεχομένου. (Θυμάμαι που τούτη την θέση την είχε προβάλει μέσα από τα κείμενα του ο μακαρίτης ο Χριστάκης ο Κατσαμπάς πριν καμιά 15ρια χρόνια).

Μια άλλη παράμετρος του θέματος “στρατός” είναι και οι έφεδροι. Κι εδώ πολλοί προσπαθούν (ή προσπαθούμε) να κρυφτούν (ή να κρυφτούμε) πίσω από το δάχτυλο μας, αναμασώντας μεγάλα λόγια (κοινώς φούμαρα) για διατήρηση της πολεμικής (;) ετοιμότητας των εφέδρων σε περίπτωση πρόκλησης κάποιου μικρού ή μεγαλύτερου στρατιωτικού επεισοδίου. Όμως στην ουσία εκείνο που έχουμε είναι πεταμένα λεφτά (σε μισθούς του κυκλώματος των στρατιωτικών ή σε στρατιωτικά υλικά και είδη ρουχισμού και σίτισης), χάσιμο εργάσιμου χρόνου και χρηματικές αποζημιώσεις των μισθωτών (γιατί μόνο αυτών τελικά;), ταλαιπωρίες χωρίς όφελος, έξοδα μεταφοράς και πολλά άλλα.

Τα κυκλώματα των στρατιωτικών (και του περιβάλλοντος τους), τα παράπλευρα στμφεροντα και η εθνοκαπηλεία είναι αυτά που αποτρέπουν τον οποιοδήποτε κρατικό αξιωματούχο να δει και να μελετήσει σοβαρά το ζήτημα της αποστρατικοποίησης.

Θυμάμαι το 2004 (πριν από το Δημοψήφισμα) όταν συζητιόνταν οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν (και η πιθανότητα αποστρατικοποίησης) πολλοί ήταν εκείνοι (που δούλευαν στον στρατό) και που μαράζωναν ότι σε περίπτωση αποδοχής του Σχεδίου (και τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς) θα έχαναν τι δουλειές τους. Έβγαιναν μάλιστα και από ραδιοφώνου για να υποβάλουν ερωτήματα και ενστάσεις ή και την αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον (αυτή ήταν η βασική τους έννοια).

Τέλος μια απορία (επίκαιρη κιόλας) ενός αφελούς: Άραγε με την αποστρατικοποίηση και την κατάργηση των τεραστίων (περιττών τελικά) αμυντικών δαπανών δεν θα μπορούσαμε να εξοπλιστούμε με ικανοποιητικά πτητικά μέσα για τις δασοπυροσβέσεις;

Anef_Oriwn
Τετάρτη 18/6/2008 – 6:55 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

o portos pou to vrakin (dokisisofi)den epoloithin akoma na mas ipenthimisi oti eimasten prodotes.

ta xirotera xronia tis zois mou ta perasa ston strato.o ekseftelismos kai to koureliasma tis prosopikotitas pou ipestika den perigrafete.
den tha ksexaso pote ena makaka epiloxia sto ken pou mas evaze se 40 vathmous temp na kanoume varellakia kai axasa tis esthisis mou,ekana 2 meres sto nosokomio.o kathe malakas ginete kapios sto strato.den ksero pos einai i katastasi tora alla den tha einai kai oti kalitero gia kapio nearo.

Μιχάλης είπε...

Προσωπικά το κείμενο του blogοδεσπότη με προβλημάτισε αρκετά.

Βρήκα πολύ δυνατό το επιχείρημα υπέρ της αποστρατικοποίησης.
Όπως και το πώς και πόσοι έχουν συμφέροντα από την ύπαρξη του στρατού.
Όχι πως δεν τα ξέρουμε, απλώς τα βρήκαμε όλα μαζεμένα σε αυτό το κείμενο.

Ορθά και όσα λέγονται για την εφεδρεία.

Όμως θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση: η Εθνική Φρουρά δεν είναι ο στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Ανώνυμος είπε...

προσεχε να μεν σου φιει κανενας ποντος απο το καλσον ρε ανωνυμε. Εν στρατος γιε μου τι ηθελες?

ωστε εν για να μεν "βασανιεστε" που εν θελετε στρατο? ε παρτε κανενα τρελοχαρτο που τον φιλο σας τον μικελλιδη.

dokisisofi είπε...

signomin eipa tipote?

leksipenita an exeis tin kalosini anrtise to sxolio pou afairesa.

efxaristw

(se periptvsi pou den to kaneis apla na zitisw ksana apo ton anonimo tou "si vis pacem para bellum" na mas to metafrasei giati kanenas den katalave ti simenei)

kai si re anonime pienne gemose ta vrakia sou (ksereis me ti) kai stirikse me epixeirimata afto pou theleis na peis . I dokisisofi den eipe POTE kanenan prodoti.

dokisisofi είπε...

to telefteo sxolio aforouse ton telefteo anonimo
ginete re psevdonimoi na sinennooumaste!

Ανώνυμος είπε...

"αν θέλεις ειρήνη
ετοίμαζε πόλεμο"

Αυτό σημαίνει.

Lexi_penitas είπε...

Ανώνυμε "Πικάσο", νόμιζα ότι μπορούσες να συζητήσεις σοβαρά. Έσφαλα!

Ανώνυμε 2, διάλεξε γαμώτο ένα ψευδώνυμο. Εν σhίλλια ριάλλια. Χαρά στη ξεροκεφαλιά σας. Και δεν κατάλαβα την απρόκλητη επίθεση στη Δοκησις.

Φίλε Μιχάλη, δώσε λίγο τα φώτα σου πως ο στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας μετεξελίχτηκε σε Ε.Φ.

Δοκησις, να θεωρήσω ότι συμφωνείς με το λατινικό σλόγκαν του Πικάσο;

kyriakos είπε...

Η δημιουργία η μετεξέλιξη όπως θέλετε πέτε το της ΕΦ από τον μακάριο προκάλεσε την πρώτη εισβολή.

dokisisofi είπε...

s'endiaferei to ti pistevw egw leksi? giati?

Vlepeis oti xoris na milisw na pw OTIDIPOTE kai me skilovrisan. Thes na milisw kiolas?

Ασυγχώρητη είπε...

lexi penitas συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.. το θέμα είναι ότι γενικά ο κόσμος προτιμά να του λένε οι άλλοι τι είναι το σωστό παρά να κάτσει να σκεφτεί μόνος του το πιο λογικό ή να κάτσει να προβληματιστεί πάνω στα λ ο γ ι κ ά επιχειρήματα κάποιων άλλων πάνω σε ένα θέμα.. Βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη αυτών που φοβούνται την αποστρατικοποίηση, αλλά ενός συστήματος που τους έκαμε να πιστεύκουν ότι εν απαραίτητο να υπάρχει..όπως τόσα άλλα άχρηστα συστήματα που επιμένουν να ριζώνουν και να καταστρέφουν τον κόσμο απο τον καιρό που αρχίζει να σκέφτεται.. ελπίζω σιγά σιγά τούτη η νοοτροπία να αλλάξει.

Μιχάλης είπε...

@ Lexi_penitas

Θα καλέσω αρχικά τον καθένα από εμάς να προβληματιστεί λίγο γιατί δεν μας πουλά όπλα καμία χώρα πλην της Ρωσίας, Τσεχοσλοβακίας (τότε) και Γαλλίας (κάποτε).

Ο λόγος είναι πολύ απλός, η Ε.Φ. δεν είναι ο στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά των ε/κυπρίων. Εξ ου και η ελληνική σημαία που χρησιμοποιεί μαζί με την κυπριακή.

Με βάση το Σύνταγμα, το 1960 ιδρύθηκε ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ο οποίος διαλύθηκε με τα γεγονότα του 1963-64 λόγω της αποχώρησης των τ/κυπρίων.
Ο στρατός αυτός αποτελείτο από αναλογία 60% - 40%.

Έτσι, όταν μείναμε χωρίς οργανωμένο στρατό, μάζεψαν όλα τα καπετανάτα, (Λυσσαρίδη, Σαμψών, Γιωρκάτζη και λοιπών συγγενών) και τους βάφτισαν Ε.Φ.

Συνταγματικά, στην ουσία, δεν υφίσταται Ε.Φ. Γι αυτό και τα προβλήματα με τους εξοπλισμούς.

Αν κάποιος από εσάς υποβάλει αίτηση για να πάει μόνιμος στο στρατό, η αίτηση έχει επικεφαλίδα το εξής:
«Αίτηση κατάταξης στον Κυπριακό Στρατό*»

Ο αστερίσκος παραπέμπει στο κάτω μέρος της σελίδας όπου διευκρινίζει το εξής:
«Σε περίπτωση εγκρίσεώς σας, θα αποσπαστείτε στην Ε.Φ.».

Αυτά προς ενημέρωση.

Aliena είπε...

Έχεις ένα βουνό δίκιο.

Θα πρότεινα βέβαια το μικρό σώμα στρατού που θα διατηρούνταν, σε περίπτωση που έβαζε κάποιος σε εφαρμογή την πρότασή σου, να ήταν μισθοφορικό. Έτσι θα είχαν ένα μπελά λιγότερο οι λογικοί άνθρωποι που θεωρούν το στρατό ανούσιο.

Ίσως μάλιστα αν ο στρατός γινόταν επαγγελματικός να σταματούσαμε να ακούμε τις παπαριές περί ανδρείας και εθνικής υπερηφάνειας που σχετίζονται με το στράτευμα.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας στην παρούσα φάση. Δε βαριέσαι όμως;

Όλοι έχουμε δικαίωμα στη φαντασίωση...

MonachusX2 είπε...

Η πιο ριζοσπαστική πρόταση που διάβασα εδώ και πολλή καιρό και πολύ καλή για να γίνει αληθινή.

Ανώνυμος είπε...

οι ενεν εγω που ειπα το λατινικο εν ο αλλος ανωνυμος τζαι συμφωνω απολυτα μαζι του.

αχ αχ λεξη το ιδιο πιστευω και για σενα. Μολις δεν ξερεις τι να απαντησεις γυριζεις το στο "απαξιω να σου απαντησω!" αλλα απαξιεις ή αδυνατεις?
τελοσπαντων μιαν επαναληψη τουτου που ειπα. Θελεις καταργηση του στρατου για να φιουν τα τουρκικα στρατευματα ναι ή ου?

dokisisofi και εγω ενιωσα πολλες φορες την "δημοκρατια" που επικρατει δαμεσα.

Ανώνυμος είπε...

proswpika ws gunaika proswpiki empeiria den exw apo to strato. apo auta omws pou mou elege o adelfos mou toulaxiston fainetai ws xasimo xronou. Prepei na allaksoun polla kai sto katw katw as to kanoun opws stin eurwpi pou stelexonetai me misthoforous...tha dimiourgithoun kai theseis ergasias.
Krist.

Lexi_penitas είπε...

Βρε Ανώνυμε, όλοι κατυάλαβαν τι έγραψα. Εσύ γιατί δυσκολεύεσαι;

ΝΑΙ, είπα ότι η μονομερής αποστρατικοποίηση θα αφαιρέσει κάθε Τουρκικό πρόσχημα για την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων. Και μόνο η εξαγγελία τέτοιας απόφασης και η αποφασιστική προετοιμασία της θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη κινητικότητα και τις εξελίξεις του προβλήματος. Τόσο δυσνόητα είναι για σένα αυτά;

dokisisofi είπε...

" η μονομερής αποστρατικοποίηση θα αφαιρέσει κάθε Τουρκικό πρόσχημα για την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων"

nai mana mou... tzi ennna antrapei i Tourkia pou en na mas dei titsiroullika kai tha kamei mazi mas gimnismo.

Ανώνυμος είπε...

ακριβως! συμφωνω με την doki. Καλο επιχειρημα για καταργηση στρατου αλλα καθολου ρεαλιστικο! Σιγα μην δεχτει η τουρκια να φυγουν τα στρατευματα με ανταλαγμα να στειλουμε σπιτι τους τα 18χρονα μας.

Aceras Anthropophorum είπε...

Πάντως το ότι η αποστρατικοποίηση της Νέας ομόσπονδης Κύπρου είναι μέρος του οράματος του προέδρου όπως το επαρουσίασεν στις Βριξέλλες είναι ένας πολύ ωραίος στόχος που εμπνέει. Όπως μου φαίνεται ότι το κυπριακό θα κλείσει σε 1-2 χρόνια ίσως η πρόταση του Χριστόφκια σε καλύφκει Λεξιπένητα (ο θεός να μας ακούσει και να δώκει και ένα χεράκι στον αλλάχ να μεν γινεί καμιά εμπλοκή στην Τουρκία και να χάσουμεν την ευκαιρίαν)

albert camus είπε...

prepei na ginei mia dimoskopisi se auto to site gia na doume posoi pistevoun -i oxi- pws o stratos den klevei mono ta xronia twn paidiwn, alla kai tin oikonomia tou kratous, afou pernei ena symantiko pososto tou proypologismou tou...

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Και ακόμα κάτι, μια που το ανάφερε ο Μιχάλης πιο πάνω, η αποστρατικοποίηση θα επαναφέρει την νομιμότητα. Κάποτε θα πρέπει να κάνουμε (ποιοί είναι άλλο θέμα) την αυτοκριτική μας, να ανακαλέσουμε τις ρατσιστικές και άλλες άδικες πράξεις που κάναμε σ' εαυτούς και αλλήλους και να αρχίσουμε να διορθώνουμε τα κακά και παράνομα σ' αυτόν τον τόπο. Χρειάζεται μόνο να δούμε λιγάκι πιο μακρυά απο την μύτη μας.

kyriakos είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω την Δοκισόφη ποιο από τα δύο συνθήματα ασπάζεται:

Εξω όλοι οι στρατοί από την Κύπρο

Ή Εξω όλο οι ξένοι στρατοί από την Κύπρο?

Αν δηλαδή δεχόταν η Τουρκία να αποσύρει αύριο τα στρατεύματα της με αντάλλαγμα την διάλυση της ΕΦ. Θα έλεγε ναι ή όχι?


Ρωτώ διότι η αυτονόητη απάντηση δεν είναι ποτέ αυτονόητη όταν έχεις να κάνεις με ανόητους που ανάγουν τα πάντα σε γυμνισμούς Και νομίζουν ότι μας είπαν και το ατράνταχτο επιχείρημα..

(buhaha)

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα πολλα ωραιο το αστειο σου Κυριακο...σιγα μεν δεχοταν η τουρκια!

ναι ρε aceras μακαρι να μην χασετε την ευκαιρια να πουλησετε την Κυπρο.
Εντωμεταξυ ετσι κατι ασχετο, τον λαο της Κυπρου ερωτησετε τον αν θελει λυση ΔΔΟ?

Sike είπε...

1. ε κυριάκο, να σου περιορίσω κι εγώ τις επιλογές που παραθέτεις να δούμε αν σ' αρέσει:

Αν δηλαδή δεχόταν η Τουρκία να αποσύρει αύριο τα στρατεύματα της, θα έλεγες "όχι, να διαλυθεί μαζί και η ΕΦ";

Μην σχολιάσεις το εξωπραγματικό της υπόθεσης.

2. άρεσεν μου πολλά η κουβέντα του ανώνυμου με την ειρήνη τζιαι τον πόλεμο

3. απρόσμενα ενδιαφέρουσα η προσέγγιση και η επιχειρηματολογία του Λέξη - just that.

kyriakos είπε...

Ε τότε πως το δέχτηκε στο σχέδιο Αννάν?

Αα.. ξέχασα ήταν με χρονοδιαγράμματα…

Δεν πειράζει καλύτερα έτσι.. έχει πιο πολύ action

dokisisofi είπε...

KATO O FASISMOS TOU LEKSIPENITA

kyriakos είπε...

sike
Εγώ τάσσομαι ούτως η άλλως κατά όλων των στρατών..
Και υπέρ της διάλυσης του ανεκδότου ΕΦ εδώ και πολύ πολύ πολύ καιρό..
Και διαφωνώ και με τον λέξη.. Δεν μπορεί να τίθεται θέμα για να διαλύσει κάτι εξαρχής διαλυμένο.. Ούτε περί χρησιμότητας κάτι παντελώς άχρηστου…

ΕΦ και πράσινα άλογα..

Demetris.KC είπε...

Στο κείμενο του blogοδεσπότη φαίνεται η πραγματική κατάστασης που επικρατεί στην Εθνική Φρουρά και οι λόγοι για την κατάργηση της. Πιστεύω ότι πέραν των όσων έχουν αναφερθεί, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ που γίνετε, είναι ότι σκοτώνει ότι υγιές υπάρχει στους νέους μας. Καταστρέφει τα όνειρα τους και τους εισάγει βίαια στην Κυπριακή πραγματικότητα του ‘σιώπα να περάσουμε’ ‘του γλειψίματος’ της αναξιοκρατίας, της ανευθυνότητας , της έλλειψης οργάνωσης κτλ.

Σημειώστε ότι η Κύπρος πάντοτε στην ιστορία της ήταν κάτω από την εκάστοτε δύναμη που επικρατούσε στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου. Ουδέποτε υπήρχε καθαρά κυπριακός στρατός ο οποίος από μόνος του να είχε αποτέλεσμα στην άμυνα του νησιού. Αντίθετα ορισμένες φορές έδωσε και την αφορμή για να εισβάλουν και να επιβληθούν οι ξένοι.

Παρόλα αυτά πιστεύω ότι ένα κράτος χρειάζεται μια στρατιωτική υποδομή που θα ικανοποιεί τις υποχρεώσεις του κράτους, πχ θαλάσσια διάσωση, αντιπροσώπευση σε διεθνείς οργανώσεις κτλ. Προτείνω την κατάργηση της θητείας και εφεδρείας. Όλοι οι μόνιμοι, που έχουν καταντήσει ότι χειρότερο έχει να προσφέρει η δημόσια υπηρεσία, να αποτελέσουν αυτή τη δύναμη. Χωρίς κληρωτούς και εφέδρους, θα αναγκαστούν να δουλέψουν πραγματικά για τον μισθό τους.

Ανώνυμος είπε...

Curse the 26 months I gave to these vile sub-humans.

I still have nightmares 16 years later.

It's a joke of an army, created to control your patriotic ethos.

They are treating you like sheep on that island still.

Nobody speaks though....

You have to leave to have any perspective.

BlaCk piTt είπε...

Έχει όντως καταντήσει αηδία. Οι στρατιώτες εγκαταλείπουν την σκοπιά, παχαίνουν από το πολύ φαί (πάντα από τα φαστφουντάδικα) κ.α
Και έτσι κακομαθημένοι που είμαστε οι νέοι σημέρα, σε περίπτωση πολέμου θα τρέξουμε να φύγουμε πριν τα γυναικόπαιδα. Έχει καταντήσει μια βασανιστική υποχρέωση. Δεν κερδίζεις τίποτα. Πηγαίνεις και μετράς τις μέρες. Ούτε πειθαρχία αποκτάς ούτε γνώσεις. Τίποτα. Απλά χάνουμε 2 χρόνια απ' τη ζωή μας. Τουλάχιστον ας τον μειώσουν και ας αλλάξουν το πρόγραμμα. Όχι άλλη αναξιοκρατία! Ο αδερφός μου είναι ζήτημα αν βγαίνει 1-2 φορές τη βδομάδα. Ενώ κάποιον άλλο τον βλέπω έξω 3-4 φορές. Είναι και αδύνατος, το παίζει άρρωστος.
Βασικά το πρόβλημα για τη μείωση είναι οι σκοπιές. Ο αδερφος μου βγάζει τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα και άλλες 6 ώρες είναι ασφάλεια. Έλλειψη προσωπικου βλέπετε... Τι να πω? Εδώ υπάρχουν οι κάμερες, οι δορυφόροι και εμεις στη σκοπιά μας (ή τον ύπνο μας)!

dokisisofi είπε...

"Τι να πω? Εδώ υπάρχουν οι κάμερες, οι δορυφόροι και εμεις στη σκοπιά μας (ή τον ύπνο μας)!"

Etsi einai akrivws. Kai oi kataskopeftikes keraies twn egglezwn mas gemiszoun epipleon kai karkinous. Kai an doume alla sistimata gia ta opoia den exoume idea kai sta opoiaden exei oute i Evropi kathws vriskontai sto psevdokratos. Edw praktoores tis mosant prin liga xronai sinelifthikan ep'aftoforw na fotografizoun stratopeda kai tous steilame spitia tous me sinoptikes diadikasies. Ksefrago ampeli.

Ανώνυμος είπε...

Ούλλοι όσοι επικαλείστε την μη ορθή λειτουργία του στρατού σαν λόγο για την καταργήση του στρατού να υποθέσω πως του άμα π.χ. χαλάσει το ψυγείο στο σπίτι σας πετάσεται το ψυγείο τζαι μεινίσκετε χωρίς ψυγείο?

Ασυγχώρητη είπε...

Άμα το "ψυγείο" ήταν ένα μπάνιο με παγάκια που όποτε έλιωναν αλλάζαμε τα, ναι πετάσσουμε το και πιάνουμε άλλο. Το θέμα χωρικέ ένεν η κακή λειτουργία και ξέρεις το.

the bastard; unshaved. είπε...

Εκαταντήσαν πλέον τα στρατόπεδα χώροι για κάμπινγκ. Με φραπέ, τσιγάρο, τάββλι. Τσιπιτος, πόκκες, μιστερ μπράουν.

Ούλλοι μπαίνουν μέσα με την ελπίδα, όχι αναστολής ή απαλλαγής, αλλά να γινουν δόκιμοι. Να παέννουν η ωρα 2 σπίτι τους, να μεν χάννουν τη ζωή τους. Τζαι πολλά καλά σκέφτουνται.

Όσο περνούν τα χρόνια το ΓΕΕΦ τζαι το ΥΠΑΜ χάνουν τον έλεγχο γιατί ως γνωστόν 9 στους 10 παπάδες τζαι μαμμάδες, θέλουν το μωρό τους να περάσει όσο πιο καλά γίνεται. Άρα το μέσο πάει σύννεφο.
Τζαι πολλά καλά σκέφτουνται οι γονείς.
Το μωρό τους τι να κάμνει μες τα στρατά ούλλη μέρα, τη στιγμή που ο συνομήλικος του στην Αγγλία ή στην Ιταλία αλλά τζαι στην Ελλάδα περνά πολλά καλλύττερα, τζαι δεν χάννει 2 χρόνια ανούσια, χωρίς νοητικά ερεθίσματα.

Καταντούν οι νέοι αποχαυνωμένοι, τζίνα που εξέραν εξεχάσαν τα. Βαρκούντε να ταράξουν τζαι περιμένουν πως τζαι πως να φκούν μια γέριμη διανυκτερευση για να πιούν, να γαμήσουν, να δουν λλίο κόσμο.

Εν έτη 2008, εν μπορείς σε ένα δυτικόποιημένο κράτος τζαι "Δυτική" κοινωνία όπως θέλουμε να αποκαλούμαστε, να κλειδώνεις τα 18χρονα την ώρα που ο νους τους εδούλεφκε υπερωρίες, σε ενα στρατόπεδο τζαι για 2 χρόνια να κάμνουν παντελώς ΤΙΠΟΤΕ.

Αλλά έτσι είναι.. έχουμε τους Τούρκους μες τα πόδκια μας. Δουλεύκουν σε οικοδομές δίπλα που τα στρατόπεδα.
ΔΟΥΛΕΥΚΟΥΝ ΜΕΣ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ (δεν θα πω ποιο). Ναι.. Τούρκοι εργάτες εκτίσαν την εκκλησία σε σχετικά καινούριο τάγμα. Πόσες τραγικές ειρωνίες σε τούντο θέμα; Εκκλησία; Στρατόπεδο; Οι Τούρκοι;

Αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν φκαίννει να τα πεί. Μόνο οι στρατιώτες τα ξέρουν, τζαι άλλη έννοια δεν έχουν όταν φκένουν διανυχτέρευση να ασχολούντε με τον κάθε κομπλεξαρισμένο ΕΠΥ ή τριάστερο αρχίδι.

Καλημέρα.

kyriakos είπε...

Στο στρατό ήμουν δόκιμος.. ΠΒ λίγες υπηρεσίες κάθε μέρα έσσo απαλαγούδες και πολλά άλλα τυχερά..
Ομως παρόλο που ήμουν δόκιμος ΠΒ έχώσάν με αρκετές φορές και σε θέματα ΠΖ μια φορά με έβαλαν να κάνω εκπαίδευση στους Νεους για το RPG.. Sε αυτή την ολιγόλεπτη επαφή μου με το συγκεκριμένο όπλο έμαθα εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τους κώνους αερίων και λοιπές στρατοκαβλικές αερολογίες… συμπέρανα λοιπων και το εξής απλό, απλούστατο..
Το εκπαιδευτικό RPG είναι τελείως πλαστικό πολύ πιο ελαφρύ απο το κανονικό και έχει μέσα ταπετσαριούλα με λουλουδάκια… (!!!)

Και αυτό το έμαθα μέσα στα 15 πρώτα δευτερόλεπτα που το έπιασα στα χέρια μου..

Παρόλο όμως που ήταν ψεύτικο εντούτοις δεν σημάδευα τίποτα ούτε άφησα τους νέους να σημαδέψουν μεταξύ τους και φυσικά ούτε και να πατήσουν την σκανδάλη. Προσπαθούσα να δώσω μεγάλη έμφαση στα μέτρα ασφαλείας για να τους πείσω ότι δεν είναι όλα όπως τις ταινίες Ράμπο.. πίστευα ότι ο στρατός θέλει και νου, όχι μόνο αεροκλανιές..

Εξάλλου το σύνθημα του ΠΒ είναι ‘’ισχύς δια της γνώσεως’’

Όταν πριν 5-6 χρόνια ένας ΜΟΝΙΜΟΣ κοτζαμ υποδιοικητής ΠΖ έκανε την ίδια δουλειά μαζί μου.. δηλαδή εκπαίδευση στο RPG ο πανέξυπνος κύριος αυτός μαζί και με τα υπόλοιπα αστέρια που υποτίθεται θα μας διοικήσουν εν καιρώ πολέμου.. άρπαξε ένα κανονικό RPG δεν κατάλαβε την (τεραααάστια) διαφορά αληθινού-ψεύτικου
Και Οφκαιρού μπαζούκας με γεμάτο σημάδεψε (…ένα φίλιο άρμα) αγνόησε όλα τα μέτρα ασφαλείας ,πάτησε την σκανδάλη (κατ επανάληψη) και κρεατοποίησε ότι ζωντανό βρισκόταν πίσω του..

Φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό απίστευτης ασχετοσύνης στελεχών της ΕΦ υπάρχουν χιλιάδες (και όταν λέω χιλιάδες πραγματικά το εννοώ) ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΛΑΚΟΣΥΝΕΣ ΟΛΚΗΣ! ...έξω οι αυτοκτονίες..
(άλλο τεράστιο κεφάλαιο αυτό)

Το 1990 ένα συγγενικό μου πρόσωπο υπηρετούσε στη ΕΦ σε στρατόπεδο του τρόοδους..

Ήταν μάγειρας.. και τον έβαλαν να βάψει τα μαγειρεία διότι θα είχαν επιθεώρηση ιμήσς(βλέπε αλληλοκλανιές) Τα τσακκάλια όμως του έδωσαν λαδομπογιά πηγμένη .. και φυσικά αντί για διαλυτικό …βενζίνη (γιώρκι) ο μιτσίς αφού έβαψε τα μαγειρεία ζήτησε από τον μονιμά που ήταν υπηρεσία να μην μαγειρέψει και να παραγγείλουν από έξω… (…..)
Ο μονιμάς είπε: αν δεν μαγειρέψεις αναφερόμενος…
Πήγε ο καημένος ο μιτσής να ανάψει το φούρνο έγινε έκρηξη… και κάηκε ζωντανός ..

....ΕΦ τι να πεις..


Μακάρι να ήταν μόνο τούτα ..
αλλά δεν είναι είναι πάρα πολλά..
Να δούμε πόσοι ακόμα νέοι θα πρέπει να θυσιαστούν ακόμα στο βομό της στρατιωτικής παράνοιας..

BlaCk piTt είπε...

Α ναι, θυμάμαι αυτή την υπόθεση. Από την άλλη είμαι και εναντίον στην κατάργηση του. Αν μειωνόταν σε ένα χρόνο με την πρόσληψη μονίμων θα ήταν ακόμη καλύτερα. Και από εδώ και πέρα χρειάζονται ένα σωρό αλλαγές. Ένα φιαφορετικό πρόγραμμα. Περισσότερη πειθαρχία χωρίς όμως να ξεφεύγουμε.

Lexi_penitas είπε...

Χωρικέ είσαι ένας από αυτούς που διαφωνούν. Άσε τα επιγράμματα και τα αποφθέγματα και πες μας που διαφωνείς επί της ουσίας.

Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι η επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ θα μειωθεί από τυχόν μείωση της θητείας; Και όμως θα το κάνουν. Και κανένας δεν θα διαφωνήσει. Κάπου ΟΛΟΙ συνειδητοποιούν ότι ο θέσμός δεν υπηρετεί το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε. Αλλά από την άλλη δεν τολμούν να κάνουν τη δουλειά σωστή. Ζαττίν μια ζωή μεσοδότζιην είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση - να δηλώσω θέλω την έντονη διαφωνία μου με αυτούς που διακήρυξαν ότι αν θες να δεις καλύτερη ζωή(παραφράζω βέβαια) πρέπει να φύγεις από τούτον τον τόπο...

kyriakos είπε...

Καταρχήν πρέπει να ορίσεις τι θεωρείς εσυ καλή ζωή ..
Εξάλλου τι θέλει ο Άνθρωπος?
Ένα ωραίο σπίτι, ένα ωραίο κήπο, ένα σκύλο, και φίλους..
Φίλους έχω πολλούς..
Για το σπίτι θες οικόπεδο.. Εχω αλλά είναι κατεχόμενο..
Για τον κήπο θες νερό
Για τον σκύλο θες γείτονες που να μην σου τον ψατζέφκουν και κανένα πάρκο να τον βγάλεις βόλτα…
Και σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε και τους παπάδες έχουμε και τους στρατούς έχουμε και τον Τάσσο

kyriakos είπε...

Πέρα από τα αστεία.. τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν στη Κύπρο φίλε..
Ώρες ώρες πραγματικά με πιάνει μεγάλη απόγνωση…
Δε λέω είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλους αλλά δεν γίνεται να πηγαίνουμε πίσω πίσω όταν μπορούμε να γίνουμε κανονικός παράδεισος.. (για όλους)

Αν δεν φωνάξεις και δεν αγωνιστείς δεν γίνεται τίποτα

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιό σου! Πιστεύω ότι μπορούμε να αγωνιστούμε σε προσωπικό επίπεδο για να αλλάξουμε τη ζωή μας, αν δεν μας ικανοποιεί. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να μας προσφέρει αυτήν την ικανοποίηση κι αυτό εναπόκειται στον καθένα να το ψάξει. Το να φύγω από τον τόπο μου, με κάνει να αισθάνομαι ότι παραιτούμαι. Γιατί να μην το παλέψω, γιατί να μην αγωνιστώ; Ιδεαλιστικά όλ' αυτά; Μπορεί...προτιμώ να είμαι αισιόδοξη παρά να γκρινιάζω για όλ' αυτά που με χαλούν σ' αυτόν τον τόπο (και είναι πολλά, πιστέψτε με!).

Ανώνυμος είπε...

ki agnanteue


I am sorry to have come to the conclusion that I feel more of a xenos in Cyprus than where I live.
For some people, better life can't be found in the claustrophobic confines of that island.

Depends what you want, of course.

I want to be able to go to a major concert, opera, incredible restaurant, multicultural event, museum, gallery, any time I want.

I want to be able to live amongst unlimited opportunities in my career, based on my abilities, not my meson.

I want the people around me to be tolerant of my lifestyle and religion and not judge my family.

I want to be free to own fewer things, smaller house, simpler life, without worrying about how it looks in my circle.




Well, I could never find these things in Cyprus.
I found them "here", without having to fight at all, these are just normal things everyone can enjoy with the right choices.

It's not "giving up". When you feel like a UFO in a culture since you were a child, there is only one salvation.

Bananistanos είπε...

Κάποιου είδος στρατό χρειαζόμαστε, για έρευνα και διάσωση, ελεγχο, της θάλασσάς μας και του FYR μας (και του Ν/Α συνόρου της Ευρώπης) με ελικόπτερα, αεροπλάνα, πλοία. Τούτο τον στρατό που τον χρειαζούμαστε δεν τον έχουμε και έχουμε τη 1000% άχρηστη μαλακία που πολύ σωστά περιγράφει ο Λέξης.

Δεν το ανέφερε κανένας ακόμα, θυμάστε κάποιο Κασουλίδη;

Ανώνυμος είπε...

+100000 φίλε μου.

Νikos είπε...

Διαβάστε την απάντησή μου σε άρθρο του κ. Θεμιστοκλέους εδώ:

http://www.efylakas.com/archives/7312

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη