27 Μαΐου 2008

Η κακόφωνη χορωδία σε νέες παραστάσεις

Μετά από το αρχικό σοκ της ήττας στις προεδρικές, οι παράφωνες κορώνες της κακόφωνης χορωδίας του αρνητισμού ξαναγέμισαν φορτικά τα κανάλια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Αφορμή για τη νέα σειρά συναυλιών κακοφωνίας, αποτέλεσε το ανακοινωθέν της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ, κάποιες φράσεις και οι λεγόμενες εποικοδομητικές ασάφειες που περιέχει. Λες και οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν σε 3 ώρες να συμφωνήσουν σε όλα και μάλιστα με φρασεολογία προδιαγραφών της Τασσοπαρέας.

Με μπροστάρη και σημαιοφόρο το Τάσσο ρίχτηκαν στη μάχη των εντυπώσεων με στόχο την αχρήστευση της νέας πρωτοβουλίας προτού καλά καλά αρχίσει. Λες και ήταν συνεννοημένα τα παιδιά. Πανομοιότυπα επιχειρήματα σε μια παρέλαση αστέρων από τα δελτία ειδήσεων που κράτησε για ένα τριήμερο. Οι άνθρωποι που εκπροσωπούσαν λιγότερο από 32% την ημέρα των εκλογών, (πολύ λιγότερο σήμερα) πήραν το 90% του χρόνου των ειδήσεων (όλων των καναλιών... ίσως εκτός του Plus TV) που αναφερόταν στις εξελίξεις του κυπριακού.


Η προσπάθεια δημιουργίας μιας μίνι ψύχωσης έπεσε πανηγυρικά στο κενό. Είναι φανερό ότι οι εχθροί της λύσης δοκίμασαν τις δυνάμεις τους. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη πρόβα. Απέτυχαν αλλά να είσαστε έτοιμοι να τους υποδεχτείτε σύντομα, με μια νέα αφορμή, δριμύτερους. Είναι βεβαίως εκπληκτικό ότι με μια απλή δήλωση μερικών λέξεων ο Χριστόφιας ακύρωσε τα όποια σχέδια τους για δημιουργία εντυπώσεων. Είπε απλά ότι πριν μιλήσουν θα έπρεπε να φροντίσουν να ενημερωθούν. Είδατε πως μάζεψαν την ουρά στα σκέλια. Κατάφεραν να μείνουν εκτεθειμένοι για ακόμα μια φορά και είμαι σίγουρος ότι ο Χριστόφιας κατ' ιδίαν τους τα έψαλλε κανονικά.

Νόμιζαν, οι (κακοί) ερασιτέχνες, ότι πιάσανε λαβράκι. Φαίνεται ότι τους πήρε στο λαιμό του ο Τάσσος που έδωσε το σύνθημα του πυρ ομαδόν. Και οι (κακοί) ερασιτέχνες ακολούθησαν τυφλά χωρίς να σκεφτούν το απλό: Ότι συμμετέχουν στη κυβέρνηση και με ακόμα μια δυο τέτοιες αντιπολιτευτικές γκάφες ο Χριστόφιας θα τους δείξει τη πόρτα εξόδου. Και όπως όλοι γνωρίζετε τα κόμματα αυτού του χώρου χωρίς πρόσβαση στην εξουσία και κατ' επέκταση στο ρουσφέτι, είναι σαν ψάρι έξω από το νερό. Χαρακτηριστική η αναδίπλωση τους μετά από την συνάντηση με τον Χριστόφια. Λέτε να τα έχουν με τον Τάσσο που τους παρέσυρε;


Βρίσκω όμως ότι ο πρόεδρος πρέπει να βγει και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους προς γνώση και συμμόρφωση. Τουλάχιστον όσο αφορά το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Δεν επιτρέπεται ο Κάρογιαν και ο Ομήρου να βγαίνουν και να λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο πρόεδρος με τις διευκρινήσεις που έδωσε ίσα ίσα που έσωσε την αξιοπιστία του. Αυτοδιορίστηκαν ελεγκτές και ο Χριστόφιας φαίνεται, (αν και δεν πιστεύω να είναι έτσι) να ανέχεται τα τατσιλλίκια τους.

Προσωπικά ενοχλούμαι από αυτή την εικόνα που δίνει ο πρόεδρος, λες και ότι κάνει θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να παίρνει εκ των υστέρων πιστοποιητικό εθνικής καθαρότητας των δηλώσεων, πράξεων, παραλείψεων και ανακοινωθέντων του. Βέβαια η ήπια αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσθέτει πόντους, αλλά μια ολοκληρωμένη δήλωση που να βάζει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να αποτελεί έμμεση προειδοποίηση μη ανοχής του στείρου απορριπτισμού, θα του προσδώσει εικόνα πιο αποφασιστικού πολιτικού. Επιπρόσθετα, ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.


Το άλλο που πρέπει να κάνει ο Χριστόφιας είναι να διαφυλάξει την αυθόρμητη ενότητα του 70% του λαού, σεβόμενος τη συνέπεια με την οποία ο ΔΗΣΥ στηρίζει τη προσπάθεια του. Θα πρέπει να κάνει τολμηρά βήματα ισχυροποίησης και επέκτασης της ενότητας, γιατί χωρίς την ασπίδα του ενωμένου λαού η αντιμετώπιση των κακόφωνων πιθανόν να καταστεί προβληματική.


ΥΓ: Από τη πλευρά μας το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ (εκτός της νεολαίας της), ο Συλλούρης, ο Τάσσος, ο Λυσσαρίδης και από το βορρά ο Ντενκτάς και ο Περτέβ επικρίνουν τον αντίστοιχο ηγέτη με υποχωρητικότητα. Σας λέει τίποτε αυτή η σύμπτωση;

88 σχόλια:

Unknown είπε...

Τα όσα λένε από το βορρά ο Ντενκτάς και ο Περτέβ είναι πρώτης τάξεως εργαλεία. Αν ήμουν στο «επικοινωνιακό τιμ» της Κυβέρνησης, αυτό που θα πρότεινα, είναι η επίμονη και συστηματική προβολή των απορριπτικών και των δύο πλευρών, συνεχώς, και ταυτόχρονα για να αναδειχθεί περίτρανα η ταύτιση μια ταύτιση που ουσιαστικά δείχνει την οριστική διχοτόμηση. Και σε ότι αφορά τους παλαιούς πολιτικούς και των δύο πλευρών, Τάσσο και Ντεκτάς, θα είμαι πολύ επιεικείς γιατί απλά έρχονται αμφότεροι από τα παλιά με τα σημάδια μιας άλλης εποχής βαθειά χαραγμένα στη συνείδησή τους. Η μάτια που βλέπουν την πραγματικότητα, είναι λουσμένη από τα υλικά του χθες. Δεν έχω σκοπό να κατηγορήσω κανέναν από δαύτους, αντίθετα, τους χαρίζω τον σεβασμό μου. Ωστόσο, η εκλογή του Φεβρουαρίου και κυρίως τα ποσοστά που προέκυψαν από αυτή δείχνουν όχι απλά πως ο Κυπριακός λαός θέλει λύση, αλλά θέλει διακαώς να γυρίσει οριστικά σελίδα στο χθες. 50 χρόνια μετά την ΕΟΚΑ, χρόνια ολάκερα από τις εποχές των ασπρόμαυρων ηρωικών κινηματογραφικών αρχείων, μια κοινωνία ασφυκτιά να ζήσει στον 21ο αιώνα και να συνομιλήσει με τα καλά και τα κακά της εποχής μας για να βρει ρυθμό και βηματισμό. Είναι απελπισία όμως να βλέπω νεώτερους ανθρώπους ως άλλα μορμολύκεια να επισείουν κινδύνους εκεί που δεν υπάρχουν και να ωθούν με γεροντικό πείσμα την Κύπρο στο χθες. Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα γράφεις Λέξη, σε όσα σχολιάζεις και σε όσα συστήνεις στον Πρόεδρο. Και, είναι καθήκον των πολιτών να είναι, να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Η ευκαιρία, είναι η έσχατη, πριν την πλήρη αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα, γιατί απλά κανείς, δεν ανέχεται μια περιοχή και ειδικά στην Ευρώπη, να γεννιούνται παιδιά μίας ανύπαρκτης χώρας σε διαρκές εμπάργκο. Αν δεν βρεθεί λύση, αυτό θα γίνει και, κατά τη γνώμη μου καλώς θα γίνει.

Lexi_penitas είπε...

Δεν βρίσκω να διαφωνώ κάπου σε αυτά που λες πέραν από το σεβασμό στα πολιτικά κατάλοιπα του χτες.

Ο λόγος που πιστεύω ότι ο πρόεδρος δημόσια κρατά μια στάση που χαρακτηρίζεται από περισσή ανεκτικότητα είναι για να εμπεδώσει στο λαό ότι με ήπιους τόνους χωρίς έξαρση των παθών μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Κάτι όμως που δεν βλέπω να του απαγορεύει με το ίδιο ήπιο ύφος να στείλει με σοβαρότητα "ηχηρά" μηνύματα στους σωβινιστές και λοιπούς εχθρούς της λύσης.

Και καλά λες ότι αν αποτύχουμε και τώρα όλα θα έχουν τελειώσει.

stalamatia είπε...

Γιατί ρε παιδιά να αποτύχει? γιατί? Άμα δεν μπορεί να κάνει καλά αυτούς κάνοντας τους να σεβαστούν τη θέση του τότε τι κάνουμε? Ετσι και περάσουν 4 χρόνια και δεν δούμε λύση,στις επόμενες εκλογές όλοι μα όλοι οι Κυπραίοι δεν πρέπει να πάνε στις κάλπες,να πάνε μόνο οι υποψήφιοι.Ισως τότε μαζευτούν όλοι μαζί και δει ο τόπος προκοπή.Όνειρα θερινής νυκτός.

Ανώνυμος είπε...

Αντί να επικροτούν την αμφότερη υποχωρητικότητα, την επικρίνουν. Εδώ βρίσκεται και η τεραστίων διαστάσων διαφορά του εθνικισμού και της προόδου.

Αυτό το "δεν ξέρω για τι συζητάτε όμως εγώ διαφωνώ" ήταν και η βάση του βροντερού ΟΧΙ. Και θα συνεχίσει να είναι και εις τους αιώνες των αιώνων.
Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Ολους ολους θελετε να τους φιμωσετε, μονο εσεις δικαιουστε να μιλατε.

ΖΗΤΩ Η ΛΑΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

οσο βαγια κι αν κρατατε αυτη η γη δεν πουλιεται!

ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΔΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ειρηνική και μη διχοτομική λύση στην Κύπρο θα έλθει μόνο με ένα συμβιβασμό. Αδιαμφισβήτητα θα θεωρηθεί επώδυνη λύση. Μόνο με θετική διάθεση για συμβίωση, πρόοδο και καλύτερες προοπτικές για τα παιδιά μας θα αποφύγουμε τα δεινά του παρελθόντος.
Εάν από τώρα ο Πρόεδρος δεν καταφέρει να χαλιναγωγήσει ακραίες καταστάσεις και κάποιους που βολεύονται από την σημερινή αβεβαιότητα, τι ζημιά θα κάνουν μετά από την συμβιβαστική λύση που θα ζούμε μαζί με τους Τ/Κ.
Πολύ φοβάμαι ότι η τακτική του Προέδρου όπως και το ‘λέω όχι τώρα για να βάλω τσιμέντο στην μελλοντική λύση’ απλά χειροτερεύουν την πιθανότητα συμβιβασμού και μας οδηγούν προς ολοκλήρωση της διχοτόμησης.

Κρίση Ταυτότητας είπε...

Λεξιπένητα, συμφωνώ με όσα λες και σε συγχαίρω που τα λες δημόσια.
Βλέπω πως οι πολιτικοί μας έχουν αρχίσει να ξιψηρίζουν τις δηλώσεις και να κάνουν εικασίες για το πως τις ερμηνεύει ο υπόλοιπος κόσμος. Ανακάλυψαν την τασσηνόπιττα δηλαδή. Άμαν θέλουν απάντηση ας διαβάσουν τον τουρκοκυπριακό, τουρκικό και λοιπόν διεθνές τύπο.
Άμαν θέλουν να μάθουν τι λένε τα Η.Ε. ας ρίξουν μια ματιά εδώ:
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=26778&Cr=cyprus&Cr1=
Λιτά κι απέριτα...

andreas f.stavrou είπε...

Συμφωνώ μόνο με τη θέση ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τα δρώμενα για να μπορούν να διαμορφώνουν οι ίδιοι άποψη και όχι να υιοθετούν απροβλημάτιστα ό,τι πλασάρει ο κάθε κομματάρχης για τα δικά του συμφέροντα. Ή όπως έλεγε και ο Π. Κονδύλης "όσα ωφελούν τους ιδιοτελείς τα προπαγανδίζουν οι αφελείς".
Καλά στους πολιτικούς ο Χριστόφιας είπε πριν μιλήσουν να φροντίσουν να ενημερωθούν. Τον πολίτη που δεν τον ενημερώνει κανείς, δε δικαιούτα να μιλήσει;
Και εσεις εδώ σε ποια βάση συζητάτε ; Έχετε ενημέρωση και ποια είναι αυτή για να φωτιστούμε όλοι μας;
Και αν επικρίνετε τους απορριπτικούς γιατίμίλησαν χωρίς να έχουν ενημερωθεί, τον εαυτό σας γιατί δεν τον αξιολογείτε; Γνωρίζετε χωρίς να έχετε ενημερωθεί;
Χαβαλές η κατάσταση στην κυπριακή πολιτική σκηνή.

Ανώνυμος είπε...

Η Δημοκρατία δουλεύκει τζιαι που τις 2 πάντες. Οσο δικαίωμα είχαν κάποιοι να αποκαλούν όποιον εν ήθελε να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα σωβινιστή τζιαι ηλίθιο τόσο δικαίωμα έχει τζιαι ο οποιοσδήποτε να διαφωνεί με τους χειρισμούς του προέδρου.

Αν δεν το δέχεται κάποιος τούτο τότε πολύ απλά δεν είναι δημοκράτης. Απλά πράματα.

Η διζωνική ομοσπονδία με αδύνατη κεντρική κυβέρνηση πολλά λλίες διαφορές έσιει που 2 κράτη ενταγμένα στην Ε.Ε. Αλλο να πιππιλίζουμε την λέξη τζιαι άλλο το τι σημαίνει στη πράξη.

Επομένως το πρώτο πράμα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι το πόσο πολλά θέλουν οι τουρκοκύπριοι μιαν δυνατή κεντρική κυβέρνηση. Εμέναν εν εκαταφέραν να με πείσουν για τούτο ακόμα, αν έσιετε εσείς παραπάνω πληροφορίες για το θέμα, μοιραστείτε τες δαμαί για να τις μάθουμε τζιαι εμείς.

andreas f.stavrou είπε...

Γιατί μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση συμφέρει στους Ελληνοκύπριους ενώ μια αδύνατη δεν τους συμφέρει; Πώς βγαίνει αυτό το συμπέρασμα; Μήπως μια αδύνατη κεντρική κυβέρνηση συμφέρει εξίσου και στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους; Στα κόμματα όμως συμφέρει;

Ανώνυμος είπε...

Συμφέρει αν οι ελληνοκύπριοι θέλουν να έχουν μια Κύπρο. Αν θέλουν να έχουν μισή τότε δεν συμφέρει.

andreas f.stavrou είπε...

To έδαφος είναι μια πλευρά στη συγκρότηση μιας πολιτείας. Σήμερα με τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις απομειώνεται η σημασία του εδάφους. Η Κύπρος είναι σημαντική αλλά πιο σημαντικοί είναι οι άνθρωποι.Και επειδή σε αυτό τον τόπο κατοικούν διάφορες πολιτισμικές ομάδες είναι δίκαιο και σωστό να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στη δική τους ταυτότητα και στη συμμετοχή τους στην άσκηση της εξουσίας. Δηλαδή η συγκρότηση να είναι πολυ-πολιτειακή. Αυτή την πολιτική προσέγγιση εγώ προσωπικά την έμαθα από τους Έλληνες. Αντίθετα η δική σου προσέγγιση έιναι απότοκος της υιοθέτησης της δυτικής αντίληψης περί κράτους -έθνους, ενιαίας και αδιαίρετης εξουσίας και πολιτισμικής ομοιογένειας που λίγη σχέση έχουν με την ελληνική πολιτική αντίληψη.

kyriakos είπε...

Κύπρος: μιά χώρα έξι σημαίες… κάτι δεν πάει καλά σε αυτό τον τόπο..

Πολλοί διαφωνούν και σωστά διαφωνούν έχουμε δημοκρατία ασχέτως αν πριν 4 χρόνια ηταν αυτοί που τώρα διαμαρτύρονται που έπνιγαν την αντίθετη άποψη με τον χειρότερο τρόπο..

Σε Κάποιους δεν αρκούν αυτά που με κόπους και αγώνες χρόνων πετύχαμε αλλά ζητούν και άλλα… ζητούν τα ΠΑΝΤΑ… και μας αποκαλούν και προδώτες επειδή δεν πετύχαμε το ιδεατό αλλά κάτι πιο μικρό.. Το εφικτό..

Οσοι νομίζουν ότι η Τουρκία μας έχει παραχωρήσει οτιδήποτε από αυτά που με τόσους αγώνες κερδίσαμε πίσω απλά και μόνο επειδή της το ζητήσαμε λανθάνεστε..

Η τουρκία ότι είχε παραχωρήσει πίσω στην Κύπρο στο σχέδιο Αννάν
Ακόμη και την δικοινοτική ομοσπονδία που κάποιοι πολεμούν με λύσσα..(ρίδης) μας την παραχώρησε διότι την εξαναγκάσαμε νομικά..

Παλέψαμε και κερδίσαμε..


Το να ζητάτε πράγματα παλαβά που δεν μπορούμε να τα τεκμηριώσουμε νομικά στους ξένους.
Όπως εθνικά καθαρό κράτος, αποχώρηση όλων των ξένων, κτλ

Όχι απλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αλλά θα χάσουμε και τα αυγά και τα πασχάλια.

Αν νομίζουν ότι μπορούν καλύτερα ας έρθουν να μας πουν και εμάς τους παλαβούς τον τρόπο και να είναι σίγουροι οτι θα τους ακούσουμε..

Aceras Anthropophorum είπε...

Passanger οι ανησυχίες σου είναι τζαι δικές μου. Είναι νομίζω τζαι του Χριστόφκια. Το ότι εζήτησεν που τον Τταλάτ να δεσμευτεί αν θέλει έναν κράτος ή θκυό, πριν να αρκέψουν να κουβεγκιάζουν, είναι πολλά σοβαρή ένδειξη αυτής του της πεποίθησης. Είμαι ακόμα σχεδόν σίουρος ότι αν δεν του έχει υποσχεθεί ο Τταλάτ την ώραν που ήταν μόνοι τους ότι θα δεχτεί ΕΝΑΝ κράτος, θα έφεφκεν ακόμα τζαι που τες συνομιλίες. Το ότι επήραν πουρλόττον τα ΝτεχτΤασσούθκια ποτζεί είναι ένδειξη επίσεις ότι ο Τταλάτ δέχεται έναν κράτος.

Τωρά, κράτος ισχυρόν ή κράτος ασθενές; Νομίζω ότι οικονομικά συμφέρει μας κράτος ασθενές. Αλλιώς θα υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα με τους πλούσιους ελληνοκυπρίους να πιορώννους φόρους τζαι κοινωνικές ασφάλειες τζαι τα τουρτζιά να λαρτομουστατζιάσουν τζαι να διεκδικούν κοινωνικόν κράτος. (κατ εικόναν του Βελγίου που εν οι πλούσιοι που θέλουν ασθενές κεντρικόν κράτος). Ιδίως που η μεγάλη τους πλειοψηφία τους ποτζεί είναι εξαρτούμενοι του. Από πλευράς επίσεις οργάνωσης συμφέρει μας κεντρικόν κράτος ασθενές. Δέτε πως κυβερνιούνται οι τούρτζοι ποτζεί. Αν εν οι δικοί μας Κούελλοι, οι ποτζεί εν Κλιάροι τζερραθκιάρηες. Καλλύττερα ποδά για τα ζητήματα της καθημερινότητας (που εν τα πάραπάνω) να αυτοκυβερνούμαστιν όσον γίνεται παραπάνω. Εν να κυβερνούμαστιν καλλύττερα παρά να θέλει να συναποφασίζουμεν τζαι να κάμνουμεν συμβιβασμούς για τα πάντα.

Η ουσία όμως δεν είναι αν είναι ασθενές η ισχυρόν. Η ουσία είναι αν έχει ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ σε όλον το έδαφος, τζαι να έχει ισχυρήν εξουσίαν για να καθορίζει τα σύνορα, το ποιός μπαίνει τζαι ποιός φκαίννει, τες βασικές πολιτικές τζαι οικονομικές κατευθύνσεις του ζωτικού χώρου τζαι την σχέσην του με το διεθνές περιβάλλον, τα ζητήματα που επηρεάζουν την δημογραφίαν. Τζαι η κυριαρχία να είναι ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ τζαι όχι μια συνεταιριστική κυριαρχία των δύο κρατιδίων. Το κοινόν κράτος να είναι κράτος που εξαρτάται από τους Λαούς τζαι όχι που τα κρατίδια. Να είναι ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ τζαι όχι συνεταιρισμός δύο κρατών. Κυρίαρχος ο λαός, όχι οι πολιτικοί.

Το ότι ο Χριστόφιας είπεν ότι συνεταιρισμός υπήρχεν που το 60 είναι πολιτικόν μύνημαν με πολλά βαθκειές προεκτάσεις τζαι για τους δικούς μας που πάντα εθεωρήσαν το κράτος τταράφιν της ΕΟΚΑ τζαι τους απογόνους της, τζαι για τους ποτζεί για να μεν οραματίζουνται ότι εν να κάμουμεν κουμπαριλλίκια δύο κρατών.

Τωρά γιατί όχι συνομοσπονδία (δύο κράτη); Θα μπορούσεν τζαι να μας εβόλευκεν όπως βολεύκει τους πλούσιους Φλαμανδούς Βέλγους που την θέλουν. Γιατί εν έφκολον το έναν κράτος να έβρει μιαν αφορμήν τζαι να αποσκιρτήσει (όπως εγίνην με το Κόσσοβον, την Τσεχίαν, το Μόντε Νέγκρο). Δέτε την βουλήν τους τκ. Εχει 2 χρόνια που οι μισοί αγγριστήκαν τζαι δεν πάσειν να δουλεψουν. Εν επίπεδον δημοκρατίας να τους έχεις εμπιστοσύνην; Δέτε τζαι την Τουρκίαν; ΄Εναν δικαστήριον σύρνει κάτω κόμμαν του 50%. Αυτά τα πράματα αν τα έχουμεν στο κοινόν κράτος θα πρέπει να επηρεάζουν τζείνους που τα κάμνουν μόνον τζαι όχι τζαι μας. Το κράτος θα πρέπει να μπορεί να συνεχίζει να δουλευκει έστω τζαι αν έναν 30, 40, 50, 60% του τουρκοκυπριακού συνιστώντως κρατιδίου αγγριστεί τζαι κάμνει απεργείαν.

Εγώ πιστεύω ότι τζαι ισχυρόν κράτος τζαι ασθενές το ίδιον μας κάμνει (ο Καναδάς έχει ισχυρόν κεντρικόν κράτος τζαι δουλεύκει, η Ελβετία έχει μετρίως ισχυρόν κεντρικόν κράτος τζαι πολλά ισχυρά τοπικά κρατίδια τζαι πάλε δουλεύκει). Το ισχυρόν έχει τα συμφεροντολογικά μειονεκτήματα που ανάφερα αλλά έχει άλλα πλεονεκτήματα, ίσως πιό δυνατά. Με άλλα λόγια για μέναν με κρύο με βράστη.

Για το αν είναι όμως συνεταιρισμός κρατών ή ΛΑΩΝ, είναι ζωτικόν ζήτημαν για μας. Θα μπορούσα να πώ ζήτημαν ζωής η θανάτου, ζήτημαν εθνικής επιβίωσης (ανεξάρτητα κράτους έθνους τζαι τέθκοια). Για αυτόν έχω εμπιστοσύνην στον Χριστόφιαν τζαι στο ΑΚΕΛ. Σε αυτόν το ζήτημαν συμφωνώ τζαι με τον Ομήρου, τζαι με τον Λυσσαρίδην, τζαι με τον Τάσσον. Νομίζω ότι τζαι το ΑΚΕΛ τζαι το ΔΗΣΥ συμφωνεί μαζί τους. Είναι το κοινόν που έχουμεν ούλλοι οι Κυπραίοι. Είναι το ζουμίν της εθνικής μας ενότητας. Είναι που τζειαμέ που πηγάζουν οι κοινές θέσεις των κομμάτων που εσυφωνηθήκαν επί Βασιλείου στο Εθνικόν συμβούλιον, είναι αυτά που εκρατούσαν όλους γυρόν που τον Κληρίδην που εδιαπραγματεύετουν είναι αυτά που εκρατούσαν όλους γυρόν που τον Τάσσον όταν έκαμνεν πους εδιαπραγματευόταν.

Αν ξιτσεφρίσουμεν τα περιττά τζαι αφήκουμεν το ζουμίν του ζουμιού, αυτή η θέση μπορεί να ονομαστεί Διζωνική Δικοινοτική ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Είναι τζαι το ζουμίν του ζουμιού της κοινής ανακοίνωσης Τταλάτ Χριστόφκια τζαι αυτόν με κάμνει κάπως αισιόδοξον, άμαν λαλώ "Είναι το κοινόν που έχουμεν ούλλοι οι Κυπραίοι" να βάλλω τζαι τα αριστερά τουρτζιά μέσα, ( πέραν που το 0.5% του κόμματος του Ινζέτ). Μακάρι να έχει κκότσια ο Τταλάτ να περάσει αυτά που εσυφώνησεν εις την κοινότηταν του τζαι θα πάμεν καλά.

Unknown είπε...

Πριν από λίγο, το Euronews είχε συνέντευξη με τον Μ.Α.Ταλάτ. Δυστυχώς, δεν την πρόλαβα από την αρχή. Όσο είδα, μπορώ να πω μίλησε καλά. Είπε, ότι δυστυχώς, στην Τουρκία υπάρχουν δυνάμεις που εκμεταλλεύονται το Κυπριακό για εσωτερική κατανάλωση- η διατύπωσή του ήταν τέτοια, που, εννόησε καθαρά την ανάγκη «Κυπριακής λύσης». Δεν μίλησε για παρθενογένεση, είπε κατά λέξη One Federal State based in two zones and political equality. Και, δήλωσε «για πρώτη φορά αισιόδοξος». Η αίσθηση που μου έδωσε, ήταν του χαμηλότονου και διαθέσιμου να κάνει τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Και είναι σαφές πως δεν ύψωσε «κορώνες».

Ανώνυμος είπε...

Ένα που τα θετικά των δηλώσεων του τέως, ήταν η προσωπική υποτίμηση του Χριστόφκια ως επαρκούς χειριστή του κυπριακού. Είμαι σίγουρος (λαμβάνοντας υπόψη και τη δυσαρέσκεια που μέχρις στιγμής ο τελευταίος εξέφρασε), ότι από τούδε και στο εξής θα του κηρύξει ανελέητο πόλεμο μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής ευθυξίας.
Μια δεύτερη παρατήρηση είναι το απυρόβλητο στο οποίο σχεδόν πάντοτε αφήνουμε όλοι μας τον Λυσσαρίδη. Αν μπορούσαμε (άποψη μου), να αναλογιστούμε τη ζημιά που ο πολιτικός αυτός επιτέλεσε διαχρονικά στον τόπο του, θα αθωώναμε ίσως ακόμη και τον Τάσσο!!
(Τα τελευταία γράφονται επ΄ευκαιρία του γεγονότος της πρόσφατης αμφισβήτησης των πολιτικών του θέσεων από τη νεολαία του κόμματος του)

kyriakos είπε...

Η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή…
Πόσες φορές να μας αραδιάζει τούτη την ατάκα στα διαγγέλματα του ο (έπρεπε να ήμουν ήδη πρόεδρος αλλά με φάγαν τα συμφέροντα)DR.Λυσσαρίδης..
θυμάμαι που ήρθε στο Λονδίνο το 2004 σε μια ομιλία που οργανώθηκε τότε ενάντια στο Αννάν 3! (…..)
Ακριβώς την ίδια πατάτα αναμασούσε και τότε..
πατριωτικούς μαϊντανούς.. Δαιμονοποίηση χειρότερη από αυτή του Τάσσου..
Γεμάτη ανακρίβειες και υπερβολές..
Στο τέλος της ομιλίας του καταχειροκροτήθηκε..
Έτσι μάλλον έκρινε σωστό να την ανασύρει από το συρτάρι και να την ξαποστείλει στα κανάλια.. Δεν περίμενα να εντοπίσει κανένας τις ομοιότητες εξάλλου λιγο πολύ η συνταγή του είναι η πάντα η ίδια:
μια γερή δόση από η πατρίδα κινδυνεύει πρέπει να πολεμήσουμε είμαστε αγωνιστές
λίγο από Αυξεντίου Ματση και αρχαίους ήρωες..
5-6 πιασάρικες ατάκες στυλ δηλώνω αθεράπευτος εθνικιστής και έδεσε το ‘γλυκό’..
Είναι όντος πολύ δυνατή πέννα ο Γιατρός
Μακάρι είχε πιο καθαρή σκέψη.. αλλά το πάθος του που δεν είναι αυτός που διαπραγματεύεται την τύχη της Κύπρου δεν τον αφήνει να υπογράψει ποτέ ξένο σχέδιο..
Και όταν λέω ξένο εννοώ απο άλλο πρόεδρο πλήν αυτού .. ήθελε πολλά να γίνει πρόεδρος..


Ο Τρότσκι κάποτε είπε ότι δεν υπάρχει πιο οξύμωρο πράγμα από αριστερό εθνικιστή

Λές να είχε γνωρίσει τον Λυσσαρίδη?

..
Το γήρας είναι ότι πιο αναπάντεχο μπορεί να συμβεί σε ένα άνθρωπο.. γέρασες και δεν το πήρες χαπάρι γιατρέ μου.. η Κύπρος σε έχει ξεπεράσει..

Η νεολαία της Εδεκ ευτυχώς μίλησε αλλά δεν νομίζω να κολλήσει τίποτε.. στους μεγάλους

Θυμάμαι μικρός ρωτούσα τον πατέρα μου γιατί υπάρχουν πόλεμοι.. όταν θα μεγαλώσεις θα καταλάβεις μου έλεγέ.. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι απλά υπάρχουν μικροί που νομίζουν ότι είναι μεγάλοι..


Και το ερώτημα εξακολουθεί να υφίσταται..

andreas f.stavrou είπε...

Προσπάθησα να καταλάβω τι είναι αυτά που υποστηρίζει ο Ασέρας.
Αρχικά παρουσιάζεται ως αυθεντικός διερμηνευτής της θέλησης του Χριστόφια. Η θέληση του Χριστόφια εκφράζεται από το Χριστόφια. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη δική σου θέση μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις στη βάση των αισθήσεων, των διαισθήσεων και των ψευδαισθήσεων.

Υποστηρίζει ο Ασέρας ότι η ουσία δεν είναι το ισχυρό ή το ασθενές κράτος αλλά αν είναι κυρίαρχο. Σήμερα το να μιλούμε για κράτη κυρίαρχα είναι ουτοπικό. Για παράδειγμα η Κύπρος ένας μέρος της εξουσίας την έχει εκχωρήσει στην ΕΕ. Ακόμα η οικονομία αλλά και η επικοινωνία έχει ουσιαστικά αποδεσμευτεί από το κράτος. Δηλαδή το κράτος σήμερα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως απόλυτος κύριος στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Το κράτος έχει αποδυναμωθεί.
Αν το κράτος είναι ασθενές στο εσωτερικό ή το εξωτερικό αυτό υποδηλώνει ότι ένα μέρος της εξουσίας που κατείχε, έχει εκχωρηθεί σε κάποιους άλλους. Κυριαρχία του κράτους και ισχυρό/ασθενές κράτος είναι συνυφασμένα.
Κυρίαρχος να είναι ο λαός. Εγώ συμφωνώ. Αλλά για να γίνει κυρίαρχος ένας λαός πρέπει να αφαιρέσει την κυριαρχία από το κράτος. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Εκτός και αν εννοείς αυτή την κακογουστιά με τα συντάγματα της δύσης που ορίζουν ότι ο λαός είναι κυρίαρχος αλλά όλες τις εξουσίες του τις αφαίρεσαν και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε υπήκοο του κράτους.Αυτό συνιστά μια εικονική προσέγγιση της πραγματικότητας ή και εκπόρνευση των λέξεων.
Το κοινό κράτος να είναι , γράφεις, λαϊκός συνεταιρισμός. Αν κατάλαβα καλά το περιεχόμενο των λέξεων που χρησιμοποιείς, τότε συμφωνούμε. Οπόταν πρέπει να καταργήσουμε τους πολιτικούς και τα κόμματα, να εξαφανίσουμε τις διαπλοκές, ο λαός να αναγνωριστεί ως δήμος και ο κάθε πολίτης «μόριον» της πολιτικής και να προχωρήσουμε – με παρθενογένεση λέω εγώ – στη σύσταση της πρώτης δημοκρατίας παγκοσμίως στα νεότερα χρόνια. Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά ποιανού είναι αίτημα ή στόχος;
Και υποστηρίζεις το κράτος να μην ανήκει στους πολιτικούς. Δηλαδή ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης αγωνίζονται για την αυτοκατάργηση τους και των κομμάτων τους!!!Το δούλεμα φίλε μου πάει καπνός.

Έχεις δίκαιο ότι κάποιοι θεώρησαν το κράτος «τταράφιν» της ΕΟΚΑ και των απογόνων της. Φυσικά η αριστερά δεν το δέχτηκε αυτό. Και αγωνίστηκε σκληρά για να το κάμει και δικό της «τταράφιν». Να είσαι δίκαιος με όλους. Πολλοί έφαγαν από το κράτος, δηλαδή από το χρήμα του λαού.
Το ζωτικό όμως ζήτημα, το εθνικό ζήτημα - κατά πως λες – είναι αν θα δημιουργηθεί συνεταιρισμός κρατών ή λαών. Και αυτό ενώνει τους πολιτικούς ηγέτες. Δεν ξέρω από ποια ιστορική ανάλυση προκύπτει αυτό. Η ουσία που δεν αμφισβητείται από κανένα μέχρι τώρα είναι πως δεχθήκαμε από τα δύο συνιστώντα κράτη ή πολιτείες με ίσο καθεστώς να προέλθει μια κεντρική κυβέρνηση. Αν καταλαβαίνω ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται η υπάρξη δύο πολιτισμικών ομάδων που είναι συγκροτημένες σε δύο πολιτείες – δηλαδή έχουν ξεχωριστό κοινωνικό και πολιτικό σύστημα η καθεμιά - και οι ηγέτες τους συμφώνησαν αυτές οι δύο πολιτείες να συγκροτήσουν μια κεντρική πολιτεία/κράτος. Αυτά συμφώνησε ο Χριστόφιας και ως ερμηνευτής της θέλησής του, όφειλες να το γνωρίζεις και να μην αναφέρεσαι σε διάφορα νεφελώδη.
Φυσικά αν οι λέξεις για σένα σημαίνουν κάτι άλλο, τότε συγνώμη για την παρανόηση. Αν όμως οι λέξεις σημαίνουν τα ίδια πράγματα και για τους δύο μας, τότε αυτά που γράφεις είναι προπαγάνδα άλλων εποχών.

Banana Republic Cyprus είπε...

Το θέμα είναι ότι ο Ταλάτ δεν μπορεί να ενεργήσει από μόνος του. Εμείς έχουμε ξεκόψει από την Ελλάδα και είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι. Τα κατεχόμενα ακόμη στηρίζονται αποκλειστικά στην οικονομική στήριξη της Τουρκίας. Υπάρχει μια γενική ανασφάλεια στην ΤΚ ηγεσία να απεξαρτηκοποιηθούν από την Άγκυρα. Και δεν είναι μόνο ανασφάλεια... τώρα είναι αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο.
Ακόμη όμως και εξαρτημένος από την Άγκυρα να μην ήταν ο Ταλάτ, οι θέσεις του δε θα διέφεραν και πολύ. Ο ίδιος γνωρίζει πως παρθενογένεση είναι αδύνατον να συμφωνηθεί, καθώς για εμάς θα σημαίνει και έναρξη νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ (το πιο ισχυρό χαρτί του Χριστόφια για το θέμα αυτό), καθώς η Κυπρ. Μπανανία θα καταργηθεί και δεν θα υφίσταται. Οπόταν ο Ταλάτ κάνει το "λογικό" για την δική του πλευρά. Ζητά αδύνατα πράγματα που ξέρει εκ των προτέρων πως δεν θα τα πάρει, για να φανεί στην πορεία πως υποχωρεί, ούτως ώστε στο τέλος να ζητήσει κάτι άλλο σαν αντάλλαγμα (για την δήθεν υποχώρηση του). Αυτό είναι η πιο διαδεδομένη διαπραγματευτική πολιτική. Η Άγκυρα γνωρίζει επίσης πως δεν τίθεται καν θέμα παρθενογένεσης, και πιστεύω είναι όλα ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, για εσσωτερική κατανάλωση μέσα στην Τουρκία. Γνωρίζουν πολύ καλά στην Τουρκία πως είναι θέμα χρόνου να μπουν τα δύο τους πόδια σε ένα παπούτσι με την έκθεση αξιολόγησης που θα γίνει τον Μάρτη του 2009 και ταυτόχρονα με την Γαλλική προεδρία τώρα που αν μη τι άλλο, διευκολίνσεις δεν θα τους κάνει.
Η πρόθεση του Χριστόφια να λύσει το Κυπριακό, έφερε προ τετελεσμένων την Τουρκία και αυτό το αντιλαμβάνεται πλήρως ο Ερντογάν, γι αυτό και επιχείρησε τον τελευταίο καιρό να παρουσιάσει τον Χριστόφια στους στρατιωτικούς σαν ένα νέο Τάσσο, σε μια προσπάθεια να τους καθισυχάσει. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν, ο Χριστόφιας έχει κερδίσει αρκετό χαμένο έδαφος όσο αφορά την αξιοπιστία μας, κάτι που το βλέπουν οι στρατιωτικοί. Και όλα αυτά είναι ακόμη ένας λόγος που οι στρατιωτικοί θέλουν το φάγωμα του Ερντογάν και ταυτίζονται πλήρως με τις θέσεις Ντενκτάς (και κατ'επέκταση των διάφωρων τασσικών εδώ)

Banana Republic Cyprus είπε...

ακόμη κάτι για την παρθενογένεση που παρέλειψα να πω πιο πάνω...

ΠΑρθενογένεση δεν σημαίνει απλά πως θα αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, αλλά σημαίνει και επιστροφή στη λίρα καθώς Ευρώ μόνο οι χώρες που είναι ενταγμένες στην ΕΕ μπορούν να έχουν. Μιλάμε για ΑΔΥΝΑΤΑ πράγματα.

Είναι όλα ένα παραμύθι τα περί παρθενογένεσης... και ΟΛΟΙ το ξέρουν. Όσο υπάρχει στο τραπέζι όμως, έστω και για σκοπούς επικοινωνιακούς, θα το εκμεταλλευτούν οι αιώνιοι απορρηπτικοί για να προκαλέσουν φόβο και ανασφάλεια... τα κλασσικά.

kyriakos είπε...

Banana κάνεις λάθος αποχώρηση μας από την Ευρώπη δεν σημαίνει επιστροφή στη λίρα..
Απλά θα είμαστε σαν κάτι αφρικανικά κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ παράνομα..

Oσο προχωρούν τα πράγματα τόσο πιο απαισιόδοξος γίνομαι..

Έχω την εντύπωση ότι το κυπριακό λύθηκε το 2004 με διχοτόμηση..

Αν ήμουν ο Ταλάτ μάλλον θα είχα τις θέσεις του Ντεχτάζ αυτή την στιγμή.. Κατάρρευση των διαπραγματεύσεων συμφέρει τόσο πολύ.. μα τόσο πολύ..
Όλοι το ξέρουν ότι είμαστε κλεισμένοι στην γωνία..

Άμαν κάποιοι στο σχέδιο Αννάν έβλεπαν κατάργηση της δημοκρατίας και παρθενογένεση εκεί που δεν υπήρχε φαντάσου τώρα τι έχει να γίνει..

Έ ρε γλέντια..

Banana Republic Cyprus είπε...

Κυριάκο διαφωνώ.
Κατάρρευση των συνομιλιών δεν σημαίνει κατά ανάγκην διχοτόμιση, άρα δεν συμφέρει στον Ταλάτ.
Όλα εξαρτώνται από το ποιός θα φταίει. Δεν τίθεται θέμα να μας κατηγορήσει κανείς αν δεν δεχτούμε παρθενογένεση, ακριβώς για το τί θα σημαίνει και τι θα επακολουθήσει. Στα υφιστάμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ η λύση περιγράφεται πολύ ξεκάθαρα: ΔΔΟ, πολιτική ισότητα, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα, μετεξέλιξη του κράτους σε ομοσπονδία. Αυτό, δεν αλλάζει.
Αν οι συνομιλίες σταματήσουν επειδή ο Ταλάτ δεν υποχωρεί, μάλλον θα τον κάμει να υποχωρήσει η ίδια η Τουρκία... το είδαμε το έργο το 2004 με τον Ντενκτάς και πως κατάφερε ο Ερντογάν να τον ρίξει στη γωνιά, ακριβώς γιατί δεν έπρεπε να φταίξουν αυτοί. "...δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες. Ας είναι οι ΕΚ αυτοί που θα αποχωρήσουν..." από το "Το Δηλητήριο" - Μακ. Δρουσιώτη.
Έχει 3 μήνες όλα τα όργανα της κυβέρνησης του τόπου φωνάζουν και λένε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πως η παρθενογένεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Άκουσες καμία κριτική από κάποιον στο εξωτερικό για αυτή μας την αξίωση;

Aceras Anthropophorum είπε...

Αξιότιμε Κύριε Σταύρου,

αντιπαρέρχομαι το προκλητικόν σου ύφος. Φαίνεσται μου ότι γυρεύκεις πολιτικίστικες κονταρομαχίες αλλά δεν έχω όρεξην. Δεν αξίζει τον κόπον. Άκου τζεί προπαγάνδαν. Νομίζεις ότι άλλην δουλειάν έν έχω; τέλος πάντων

απλά για να πώ ότι άλλα έθελα να πώ τζαι άλλα εκατάλαβες. Σίουρα δεν είναι αψεγάδιαστα νεοελληνικά. Είναι τζαι λλίον συγχισμένα μες το μυαλό μου. Μόλις ξεκαθαρίχουν ακόμα λλίον θα γράψω ένα άρθρο στο Προεδρικές. Ήδη άρκεψα το αλλά πρέπει αν ωριμάσει.

Το μόνον που έθελα να ξικαθαρίσω είναι όταν λαλώ λαική κυριαρχία είναι ότι εννοώ πως το κοινόν κράτος εκλέγεται που τον λαόν (που τες δύο πολιτικά ίσες κοινότητες του κυπριακού λαού) τζαι λογοδοτεί στον λαόν (ή στους αντιπροσώπους του που είναι η βουλές). Δεν διορίζεται τζαι δεν λογοδοτεί στα κρατίδια. Τα κρατίδια λογοδοτούν στο κοινόν κράτος τζαι τες αρμοδιότητες που του εμπίπτουν.

Τους πολιτικούς δεν τους απαξιώ. Τους θαυμάζω για το μέρος της προσωπικής τους ζωής που θυσιάζουν για τα κοινά. Απλά λέω ότι αν το κοινόν κράτος λογοδοτεί στα κρατίδια, λογοδοτεί στους πολιτικούς τζαι όχι στον λαόν που το εξέλεξεν. Αν δεις την Ευρώπην που λειτουργεί κάτι σαν συνομοσπονδία (που θέλει ο ντεκτάς αλλά όχι ο Χριστόφιας), τον πρώτον πρόεδρον της ΕΕ μάσιεται να τον βαφτίσει ο Σαρκοζύ με την Μέρκελ. Όχι ο ευρωπαϊκός λαός μέσα που εκλογές. Αυτόν είναι που δεν θέλω να γινεί με το κοινόν κράτος.

Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτόν το σημείον να καταλαβαινούμαστιν λλίον καλλύττερα τωρά.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο χαμηλά θα πέσουν μερικοί συντάκτες του φιλελευθέρου ?

Τώρα γράφουν οι ίδιοι προσωπικές επιστολές ως αναγνώστες για να προπηλακίσουν κάποιους επώνυμους που τολμήσουν να εκφράσουν διαφορετική άποψη από την Τασσική φιλοσοφία της εφημερίδας.

Ή Κύπρος όμως είναι μιτσιά κύριε Σέρτη..

Aceras Anthropophorum είπε...

Φανταστείται τι θα γινεί σε μερικούς μήνες την ημέραν που θα υπογράφει λύσην ο Τταλάτ με τον Χριστόφκιαν! Θα τους σιαίρουμαι παραπάνω που τους σιαίρουμαι τωρά. Ιδίως τον ΤΕΩΣ. Αρέσκει μου επίσεις να θωρώ τον Ομήρου τζαι τον Καρογιάν στην θέσην που ήταν ο Χριστόφιας μετά που του την έκατσεν ο Τάσσος τζαι τον έφκαλεν πρόεδρον.

Είναι κατωτέρου επιπέδου λόγος τζαι συναισθήματα αυτά, αλλά, έλα που με κάμνουν να νοιώθω καλά. Εν λλίον πράμαν να φκάλλεις το άχτιν σου μετά που την περιρρέουσαν!

andreas f.stavrou είπε...

Κύριε Ασέρα,
Σέβομαι απόλυτα τη θέση σου. Είναι αυτονόητο ότι για να γίνει ένα διάλογος απαιτείται η βούληση και των δύο.

Sike είπε...

θα σταθώ μόνο στο υστερόγραφο και θα πω πως το θεωρώ παντελώς άστοχο και κουραστικό. Το μόνο κοινό που έχουν τα εν λόγω άτομα από τις δυο πλευρές είναι το ότι "επικρίνουν τους ηγέτες για υποχωρητικότητα" - η ουσιαστική διαφορά βρίσκεται στο "από τι" πιστεύουν ότι υποχωρούν οι ηγέτες τους.

κατά τ'άλλα, οψόμεθα.

Lexi_penitas είπε...

Υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που αναδεικνύουν κάθε μικρό εμπόδιο στη διαδικασία, κάθε αρνητική δήλωση από την άλλη πλευρά σε μείζον ζήτημα και ενίοτε "φανερά" επιχαίρουν με την προσδοκία της κατάρρευσης και αυτής της προσπάθειας. Ταυτόχρονα όπως και τα προηγούμενα πέντε, δεκαπέντε, εικοσιπέντε κλπ χρόνια δεν μας είπαν τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.

Είναι οι άνθρωποι του τζεινοι ποτζεί τζιαι εμείς ποδά. Αυτό ισχύει για τους αντίστοιχους στην άλλη πλευρά. Αν αυτό δεν το έχει κατανοήσει μια σεβαστή μερίδα του λαού διερωτώμαι γιατί καταντά κουραστικό να το επαναλαμβάνουμε.

Ειλικρινά πόση φαιά ουσία χρειάζεται για να αντιληφθεί κάποιος ότι αν οι δύο ηγέτες που συνομιλούν σήμερα αποτύχουν δεν μπορεί ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος να πετύχει. Και εν τω μεταξύ κατά το "και η βρόχα έπεφτε right through," του Ζαμπέτα, τα τετελεσμένα τσιμεντώνονται. Αγωνιά κανείς;

Η λύση γράφεται καθημερινά επί του εδάφους και εμείς ψάχνουμε το κόμμα και την τελεία που θα αποδείξει ότι ο Χριστόφιας είναι υποχωρητικός. Και ποιος σέρνει το χορό; Ο Τουρκοαλλεργικός και ορκισμένος πολέμιος της ειρηνικής συμβίωσης (βλέπε σχέδιο Ακρίτας) και ΟΛΩΝ των μέχρι σήμερα προσπαθειών λύσης, Τάσσος. Τον στηρίζει (σιωπηλά τελευταία) ο τραγόπαπας και σιγοντάρει σε ρόλο τενόρου ο εθνικοσοσιαλιστής Λυσσαρίδης. Υπάρχει άνθρωπος που τα έχει τετρακόσια και πιστεύει ότι υπάρχει μία στο εκατομμύριο να λύσει αυτή η τρόικα το πρόβλημα μας; Αν ναι, ας μας πει πώς;

kyriakos είπε...

Με διχοτόμηση!

Αντώνης είπε...

Ή άλλως πως: " με ελάττουσα παραδομένη πατρίδα" (στα αρχαία πιτσιλλίσιμα)

Μιχάλης είπε...

Να θυμιθούμε και λίγο τη θεωρία του κυρίου Μιχάλη Δούντα την οποία οι περισσότεροι των απορριπτικών ασπάζεται;

Το κυπριακό θα πρέπει να αφεθεί να προχωρεί μόνο του σε βάθος χρόνου ώσπου να παγιωθούν τα τετελεσμένα και η διχοτόμηση ή τα δύο κράτη να έρθουν από μόνα τους χωρίς δική μας ευθύνη.

kyriakos είπε...

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στον πρωινό κυριακάτικο φιλελεύθερο ..
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται..
Έπρεπε να το περιμένω ότι θα ήταν ο κυριακάτικος…

Όπως και το διάγγελμα παραμονές ανάστασης…

Demetris είπε...

Ektos twn pollaplwn diafoniwn peri morfis lyseis enan polla simantiko stoiheio pou anadiknyete pou tis teleftaies kiniseis anasyntaxis tou Tassikou- Aporiptikou metwpou einai i shesi twn MME me to neo-girkajiko-papadouliko imi-monopwlio tis Kypriakis agoras. Edierwtitihikete giati enas ekdotis opws o pattihis p.h. synehizei na provallei ton Tasso? Epeidi toson polla akouei tou Kounnafkiou? I logw budget 3E, Coca-Cola ktl? Eidete pote diafimiseis p.h. tis Loel se dialleima tileoptikou deltiou eidisewn i mono spot trapezwn me sygegrimenous megalometohous kai nomikous symvoulous?

Touto en ena polla simantiko stoiheio pou syhna xehanoume na syzitisoume otan miloume gia to Kypriako kai tis morfes lyseis tou: ta amesa oikonomika symferonta tis aporiptikis fraxias se antithesi me ta amesa oikonomika symferonta tou perigyrou AKEL prin kan opoiadipote syzitisi gia tin lysi, kai tin pithani metexellixi touton twn symferontwn, kathorizoun kat arhin ton tropo provolis / epikoinwnias tis politikis pros tous ektos aithouswn synedriasewn (des polites) kai en syneheia tin exaskisi tis se polla megalytero vathmo apo oti oi idees, oi mentores, oi syzitiseis kai ta pistevw.

Apotelsma tou syntiritismou mias yperkatanalwtikis koinwnias na erkete prwta to stomashi jai meta o nous na mou peite, alla en toutos o synitiritismos (fovia) pou espeiren jai lypane tin demonopoiisi tou shediou Anan, jai oi o ethniksmos tou giatrou i i aparhaiwmnei -jai efkola anatrepsimi- siemiologiki analysi tou Tassou.

Ean i 'kathstwtiki efimerida tis Kyprou' epiane ta idia lefta pou tis dia i coca-cola pou p.h. to synergatiko kinima, i ton militadi neophytou, en tha allase jai i stasi tis apenanti sto Kypriako nomizete? Itan na xanafkalei ton Tasso se synentefxi?

kyriakos είπε...

Σήμερα συνειδητοποίησα ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ.. Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν τι ακριβώς τους έκανες και τι μαλακίες τους είπες, μα πάντα θα θυμούνται πως τους έκανες να αισθάνονται...
Αν με κυριολεκτικά το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν τόση τρομακτική προπαγάνδα και τέτοιο κλίμα τότε φανταστείτε τι θα γίνει όταν θα έρθει η ώρα που πραγματικά θα υποχωρήσουμε κάπου..
Μια ολόκληρη καλοστημένη επιχείρηση υπονόμευσης του Χριστόφια βασισμένη στο Απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ με πρόφαση ότι έπρεπε να υπάρχει κάτι γραμμένο στο τίποτα απλά και μόνο επειδή το είπε ο ΤΕΩΣ που κάθε άλλο παρά Τεως είναι στη πολιτική ζωή του Τοπού.
1)Στο τίποτα που έπρεπε να υπάρχει κάτι δεν υπήρχε ούτε και στην 8 Ιουλίου αυτό το κάτι που έπρεπε να υπάρχει και το μόνο που ήταν παρόν ήταν το ΤΙΠΟΤΑ (γιατί δυο μέτρα και δύο σταθμά?)
2)Αυτά που ζητάνε Υπήρχαν και στο σχέδιο Ανναν το οποίο απορρίψαν μετά βδελυγμίας.
Τι πραγματικά ήταν το κοινό ανακοινωθέν?
Απλά μια γραμμή παραπάνω από την 8 Ιουλίου.. Όταν για μια γραμμή έγινε τόσο θέμα και κινητοποιήθηκε αυτός ο τερατώδες μηχανισμός λασπολογίας από παντού Και εξοστρακισμός της αντίθετης άποψης σε μερικά μικρά μονόστηλα δεξιά και αριστερά.. Δεν τρέφω πλέων καμία ελπίδα Δεν ελπίζω τίποτε.. γιατί ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος. (Πυθαγόρας)

Δεν ξέρεις, καημένε, τη λαική ψυχή. Οι λαοί πιστεύουν πιότερο τ' αυτιά τους, παρά τα μάτια τους. Πιότερο το μύθο, παρά τα γεγονότα. Πιότερο τη φαντασία τους από την κρίση τους.- Κ. Βάρναλης, Ο Μονόλογος του Μώρου

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Πολύ καλά τα λένε στα πιό πάνω οι Δημήτρης και Κυριάκος.
Οικονομικοί κύκλοι, οι γνωστοί, ήταν και θα είναι πάντα εμπόδιο στην κάθε προσπάθεια λύσης.
Αλλα και τα διάφορα φερέφονα τους, είτε ηθελήμένα είτε και άθελα τους δημιουργούν μια άκρως αρνητική κατάσταση στην τωρινή προσπάθεια.
Χρειάζεται η φωνή τους να πνίγεται κάθε φορά απο πολλές άλλες φωνές με θετική προσέγγιση για να μην φθάσουμε ξανά προ δακρύων ή άλλων ποταπών μέσων πού επηρεάζουν καταλυτικά τον πολιτικά απαίδευτον πολίτη.
παράδειγμα:
http://kakomoutsounos.blogspot.com/2008/05/blog-post_29.html

stalamatia είπε...

Συγνώμη παιδιά αλλά τότε σαν λαός βασανισμένος ε λοιπόν τον κακό ΜΑΣ το καιρό αφού μπορεί ακόμα να χώνει την μιτόγκα του και να τα διαλύει όλα.

andreas f.stavrou είπε...

Προσωπικά δε συμφωνώ ούτε με τις θέσεις του Τάσσου ούτε με τις θέσεις του Λυσσαρίδη.
Όμως δε συμφωνώ ούτε με τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον τους.Εγώ πιστεύω ότι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να λένες τις όποιες διαφωνίες τους, όπως έχει ο καθένας μας αυτό το δικαίωμα. Θα έπρεπε να ανησυχούμε ως κοινωνία αν δεν υπήρχαν αντίθετες απόψεις.
Αν ο Τάσσος σήμερα έχει αυξημένο κύρος, ας προβληματιστούν αυτοί που τον ανέβασαν στο προεδρικό αξίωμα.
Επίσης πιστεύω ότι σήμερα οι λεγόμενοι γνωστοί οικονομικοί κύκλοι επιδιώκουν λύση. Αν πριν σαράντα χρόνια το κράτος ήταν το μέσο προστασίας τους και της αύξησης του πλούτου τους , σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι εμπόδιο στην ανάπτυξή τους. Και μια λύση του κυπριακού παρέχει πολλές ευκαίριες για κέρδη για πολλούς.
Ο πολίτης δεν είναι πολιτικά απαίδευτος. Είναι όπως του επιτρέπει το σύστημα να είναι. Και σε όλους συμφέρει να τον έχουν σε πλήρη άγνοια για να μπορούν να τον ελέγχουν εύκολα.
Όσο για τις αρνητικές ή θετικές εξελίξεις δε δημιουργούνται μόνες τους αλλά από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και αντιδράσεις. Ας κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του. Σε κάθε περίπτωση όμως ο πολίτης δεν πρέπει να λειτουργεί ως οπαδός.

dokisisofi είπε...

Τουλάχιστον η τωρινή κυβένρηση παραδέκτηκε το προφανές. Ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Και αποδείχτηκε ότι ακριβώς ο συναγερμός δεν έβαλε υποψήφιο για να τον βγάλει πρόεδρο, αλλά για να ενισχύσει τον Χριστόφια. Χέρι με χέρι λοιπόν. Θα το ζήσουμε και τούτο. Χθες μάλιστα ο Πόλίτης πανηγύριζε γιατί Χριστόφιας και Αναστασιάδης είναι οι μόνοι ..."άξιοι ηγέτες". (έβαλαν και φωτό με τους εν λόγω σεφ). Έπεσαν τα πέπλα. Όλοι το ξέραμε αλλά ντάξει. Το θέμα είναι ότι κα΄ποιοι ψήφισαν τον Χριστόφια και για το (αμφιλεγόμενο εν τέλει) ΌΧΙ.
Θα τους σεβαστεί?

kyriakos είπε...

Μερικοί πέρνουν για σκιές απλές αποχρώσεις..
Συγχαρητήρια Δοκισόφι ανακάλυψες την τασιηνόπιτα..
Έπεσαν οι μάσκες..
Ομως ποιες μάσκες?

Οι μόνοι που φορούν μάσκες είναι ο Τάσσος και η παρέα του Άλλα ακόμη και με μάσκες πάλε άσχημοι είναι

'ομοσπονδία' με το ''σωστό'' περιεχόμενο..
Λύση σε βάθος χρόνου..
Ανησυχίες για το τίποτα
Φοβίες για το άλλο..
Ποιοί φοράνε μάσκες και δεν λένε ξεκάθαρα στο λαό ποιος είναι ο πραγματικός τους στόχος?

Τούτο έλειπε να μην στήριζε το Δησυ τον Χριστόφια στο κυπριακό ως τωρά.. Τι έκαμε ο Χριστόφιας δηλαδή και πρέπει να διαφωνήσει ο Αναστασιάδης?
Όξα θα κάνουμε μαλακίες για χάριν της μαλάκινσής..
Η παλαβοσίνη μερικών δεν έχει όρια παντού βλέπουν συνωμοσίες

Ξέρεις όμως κάτι? Αυτοί που βλέπουν τις συνωμοσίες είναι αυτοί που ξέρουν να φτιάχνουν ελπίζω αυτό να σου λέει κάτι..

Τα μεγάλα λόγια έχουν ένα καλό... Μπορεί να κρυφτεί πίσω τους ένας μικρός άνθρωπος Β. Κούμπλεκα

dokisisofi είπε...

"Τούτο έλειπε να μην στήριζε το Δησυ τον Χριστόφια στο κυπριακό ως τωρά.. Τι έκαμε ο Χριστόφιας δηλαδή και πρέπει να διαφωνήσει ο Αναστασιάδης?"

aaa...dld theoreis oti to kritirio tou Anastasiadi einai alanthasto kai oti i kriseis toy einai akrivodikaies kai pantote swstes.
Malista. E de nomizw oti aksizei na sou apantisw se otidipote. (oxi pos eipes kai kati dld pera apo prosvoles kai xaraxtirismous)

Perimenw omws mia apantisi apo kapoion tou Xristofia (kai oxi tou Anastasiadi) gia to an tha timisei tis psifous oswn ton psifisan gia to oxi pou eipe. Giati afti i simplefsi me to Dhsy alla leei. Giati, opws leei kai o "mikros" laos me ta megala logia :"Pe mou ton filo sou na sou pw poios eisai"

Αντώνης είπε...

@ andreas stavrou
Τα διαφωνώ με τη γνώμη (Τάσσου, Λυσσαρίδη)...αλλά ας τους αφήνουμε να μιλάνε, είναι καλά μεν για τις δημοκρατίες, είναι όμως υπερβολικά για αυτό που λέγεται δημοκρατικός διάλογος στην Κύπρο (αυτό το λέω γιατί είναι μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας). Θεωρώ ότι οι δυο συγκεκριμένοι πολιτικοί "δεν δικαιούνται δια να ομιλούν"(που θάλεγε και ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας), όχι γιατί με έχει καταλάβει αντιδημοκρατικό μένος εναντίον τους, αλλά γιατί οι ίδιοι καθημερινά με αυτά που εκστομίζουν θέτουν τον εαυτό τους εκτός κάθε πολιτικής δεοντολογίας . Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Τελεία και παύλα. 'Οσοι δεν το αναγνωρίζουν αυτό είτε είναι τελείως ανιστόρητοι, είτε οπαδοί «πολιτικού μαζοχισμού».
Και οι δύο υπήρξαν πάντοτε πολιτικοί μονοψήφιου αριθμού εκλογικών ποσοστών. Έτσι τους αξιολογούσε διαχρονικά ο Κύπριος ψηφοφόρος. Κατέλαβαν αμφότεροι ανώ-τερα - τατα πολιτειακά αξιώματα (Προεδρία. Βουλή) πάνω στην ράσιην άλλων προς τους οποίους έδειξαν επανειλημμένα εγκληματική αχαριστία ( οι τελευταίοι ας όψονται γι αυτό).
Η πραγματική "προσφορά" τους προς την πατρίδα είναι η δημιουργία παρακρατικών ένοπλων ομάδων με ζωντανό στόχο Τουρκοκύπριους.

andreas f.stavrou είπε...

Αντώνη,δε συμφωνώ με την προσέγγισή σου. Διαφωνώ με κάθε μορφή φίμωσης. Και αν σήμερα λέω να κλείσουν καποιοι το στόμα τους, τότε δεν πρέπει να διαμαρτύρομαι που αύριο θα κλείσουν το δικό μου στόμα. Δεν είναι θέμα ιστορίας αλλά δημοκρατικής ιδεολογίας.
Για την πολιτική σταδιοδρομία του Τάσσου και του Λυσσαρίδη, πρέπει να αναρωτηθούμε για το πολιτικό σύστημα και να έχουμε προτάσεις ώστε τέτοια φαινόμενα να μην αναβιώσουν.
Ο φανατισμός θολώνει το μυαλό. Θυμίσου μόνο για 40 χρόνια τι έκαμναν οι πολιτικοί στην Κύπρο. Δίχαζαν το λαό με συνθήματα (ενωτικοί-ανθενωτικοί, μακαριακοί - γριβικοί, παραξικοπηματίες και μη, απορριπτικοί και μη) , ο λαός πλήρωνε το κόστος και οι ίδιοι καρπώνονταν την εξουσία και τα συνεπακόλουθα προνόμια, πλούτο ,κύρος.
Και όλα αυτά ενώ από το 1963 επήλθε η πολιτική διχοτόμηση και κατά ένα μέρος η εθνοτική και το 1974 η γεωγραφική διχοτόμηση. Όταν τους έλειψε η συνθηματολογία και η κοινωνία ξεπέρασε τους διχασμούς του παρελθόντος, είπαν να ασχοληθούν και με το λεγόμενο "εθνικό" πρόβλημα.
Από την άλλη η όποια μορφή πόλωσης υποσκάπτει άμεσα και μακροπρόθεσμα την όποια προσπάθεια λύσης. Η πόλωση δηλαδή εξυπηρετεί αυτούς που δε θέλουν λύση. Γιατί αν η κοινωνία διαχωριστεί κάθετα, τότε η λύση πάει περίπατο είτε προ- είτε μετά την υπογραφή συμφωνίας.
Εγώ επικεντρώνω το ενδιαφέρον μου στο είδος της λύσης πέρα από γενικόλογες αναφορές ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της σύνολης κοινωνίας και όχι ατομικά, κομματικά και άλλα. Και ως πολίτης έχω την απαίτηση να ενημερώνομαι πλήρως από την κυβέρνηση και όχι τον Τάσσο, γιατί οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι δεσμευτικές για όλους, ενώ του Τάσσου απλές απόψεις.

Αντώνης είπε...

@ dokisisofi
Αφού ξέρεις να γράφεις ελληνικά γιατί δεν συνεχίζεις;
---------
Όσον αφορά το ΟΧΙ του ΑΚΕΛ γνωρίζουν όλοι ότι ψηφίστηκε με σκοπό το τσιμέντωμα του ΝΑΙ. (Έτσι τουλάχιστο προσπάθησε τότε να το περάσει στους οπαδούς του κόμματος η ηγεσία του). Η όποια σύμπλευση ή συνεργασία (στο κυπριακό) με τον ΔΗΣΥ είναι μια παλιά αμαρτία που ακολουθεί μέχρι σήμερα την κυπριακή αριστερά, μετά τους ατυχείς (όχι ως προς την ουσία) χειρισμούς της συμπόρευσης του 1985 (επί Κυπριανού) που κόστισαν εκλογικά στο κόμμα την επόμενη περίοδο. Συνεπώς τόσο γι αυτό, όσο κυρίως με τον τρόπο που διαπαιδαγωγούνται οι ΑΚΕΛΙΚΟΙ σε σχέση με τη δεξιά (ένα είδος ψυχροπολεμικής αντιμετώπισης κάθε τι δεξιού ) δεν έγινε μπορετό τις επόμενες δεκαετίες για μια συστράτευση στο κυπριακό, πράγμα βέβαια που θα ωφελούσε σαφώς την Κύπρο. Αντίθετα η συνεχής ανάδειξη των μικρότερων κομμάτων ως ρυθμιστών για την κατάληψη της εξουσίας έδωσε τα γνωστά πολιτικά εκτρώματα (απόρριψη Βασιλείου ως υποψήφιου, ασθενής υποψηφιότητα Ιακώβου, προεδρία Τάσσου). Η σημερινή συγκυρία δείχνει ότι (διδασκόμενοι και από τα λάθη μας) τα πράγματα έχουν ωριμάσει για μια άτυπη συμμαχία με σκοπό τη λύση. Ας μην ειρωνευόμαστε λοιπόν (με όρους μάλιστα του παρελθόντος) την όποια προσπάθεια. Αντίθετα γυρίζοντας την πλάτη στο παρελθόν ( και στους εκπρόσωπους του) ας κοιτάξουμε μπροστά. Όταν ο Διευθυντής του ΠΟΛΙΤΗ γράφει ότι έχουμε ΗΓΕΤΕΣ αυτό ακριβώς εννοεί. Ξεπεράσαμε επιτέλους τα σύνδρομα του παρελθόντος και έστω και ανομολόγητα (ως προς τη σύμπλευση και την αλληλοϋποστήριξη) για πρώτη φορά προχωράμε αταλάντευτα, χωρίς να λέμε ψέματα (για πρώτη φορά) στον κυπριακό λαό.

Αντώνης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dokisisofi είπε...

@Αντώνη, θα ήθελα να μου εξηγήσεις αυτό το όχι για τσιμέντωμα του ναι. Ποτέ δεν το κατάλαβα. Δεν έχω ξανακούσει πιο παράλογο πράμα. Και να μου πείς αν ο μέσος ακελικός ψήφιζε όχι γιατί ήθελε να πεί ναι. Και αφού ήθελε να πεί ναι γιατί είπε όχι? ΄Μα τί εν τούντα πράματα ρε? Πόσο χαμηλή νοημοσύνη νομίζετε ότι διαθέτουμε? Και καλα οι δικοί σας αλλά και σε τα μάς τέτοια κοροϊδία? Και αφού παραδέχεσαι ότι η συμπόρευση με το δησυ ήταν το μεγάλο σας απωθημένο από το 58 όπως λες, και σας εμπόδιζανάλλοι μικρόψυχοι παράγοντες παράγοντες (παναϊα μου σαν βραζιλιάνικη τηλενουβέλα μου ακούγεται) άρα το καθόλου παρανοϊκό και ποσώς συνωμοσιολογικό σενάριο περί του συναγερμικού υποψηφίου στις προεδικές για διάλυση του "κακού" Τάσου και δισπορά των αντίπαλων του Χριστόφια ψήφων, ισχύει. Και αλήθεια, γιατί το αφήσατε από το 58 και έγινε απωθημένο και δεν εκδηλώνατε τον έρωτά σας πιο νωρίς? Μήπως για εσωτερική κατανάλωση και μόνο παριστάνατε τους εχθρούς? Ε ναι. "Αγάπη δίχως πείσματα δεν έχει νοστιμάδα" Μήπως τώρα εδώκαν σας κανένα συστεγαστικό δάνειο που καμιάν υπηρεσίαν πάλε για το τσιμέντωμα και αποφασίσατε να΄ πείτε από κοινού το ναι?

Και όποιος έχει αντίρρηση? Να το πεί τώρα ή να σωπάσει για πάντα?

(μην ξεχάσετε τα ττενεκκούθκια στο εκσόστ)

dokisisofi είπε...

όπου 58 βλ.85

(κεκτημένη ταχύτητα όπως πάντα)

Αντώνης είπε...

@andreas f. stavrou
Αγαπητέ Ανδρέα,
Κανείς δε μίλησε για φίμωση του τέως και του γιατρού. Ας τους να σκούζουν .Το καραβάνι της λύσης προχωρά…
Η αντίρρηση έχει να κάνει με τη σιωπή (για μια ακόμη φορά;) των πολιτών που θέλουν λύση μπροστά στα φοβικά νομικίστικα επιχειρήματα του ένοικου της Στράκκας και την αμετροέπεια του κύπριου Καντάφι.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι πέραν των όσων γράφεις για τους πολιτικούς μας (όλων των παρατάξεων) το μεγάλο τους μειονέκτημα ήταν η ανεπάρκεια τους να αναλύσουν και να εκτιμήσουν σωστά το διεθνές πλαίσιο του κυπριακού. Όπως ομολογεί ο βετεράνος πολιτικός Κληρίδης σ’ ένα πρόσφατο βιβλίο του : κανείς μας (πολιτικός) δεν έβλεπε πέραν που το χωρκόν του!!
Για τα άλλα που γενικόλογα γράφεις θα σου απαντήσω με ένα δυο συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα. Δείχνουν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε στη σκέψη και στη δράση των πολιτικών μας ο προσωπικός (ιδιοτελής πολλές φορές ) παράγοντας.
1ο παράδειγμα: Τον Νοέμβριο του 1973, όπως ομολόγει ο τότε διαπραγματευτής Κληρίδης, φτάσαμε σε συμφωνία με τους Τ/Κ, η οποία προέβλεπε μονάχα παραχώρηση ευρείας αυτονομίας για την κοινότητα τους.
Ο πανίσχυρος τότε ΕΘΝΑΡΧΗΣ Μακάριος (του εφικτού) την απέρριψε!! Η αιτιολογία που προβλήθηκε ήταν ότι οι τότε αντίπαλοι του ( η φυλλοροούσα δηλ. ΕΟΚΑ Β΄, ) θα τον κατηγορούσαν ως ΑΝΘΕΝΩΤΙΚΟ ( επίορκο του όρκου της Φανερωμένης). Σημειώνω ότι και ο τότε δικτάτορας Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ εκείνης της λύσης . Βέβαια πέραν αυτού σίγουρα ο τότε Εθνάρχης (λίγους μόνο μήνες πριν το πραξικόπημα και την εισβολή) πίστευε πως η «εξάντληση» των Τ/Κ στους θυλάκους θα καθιστούσαν την Κύπρο ένα αμιγές δεύτερο ελληνικό κράτος με τον ίδιο στο ρόλο Τσάρου (αυτά κατέβαζε η κκελλέ του Παφίτη).
2ο παράδειγμα: Το 1992 (έξι περίπου μήνες πριν τη λήξη της θητείας του Γιώργου Βασιλείου) ο ρεαλιστής πολιτικός (δηλώσεις στην γκαλερί Αργώ 1976) Γλαύκος Κληρίδης από την ηρωϊκή Πιτσιλλιά (την χώρα των αδρώπων που’χουν λόον!!) ήρε την υποστήριξη προς τον τότε πρόεδρο όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι κατέθεσε τις περίφημες ΙΔΕΕΣ του. (Συντάχθηκε μάλιστα με το κόμμα των καταφερτζήδων (ΔΗΚΟ). Όπως όλοι οι κύπριοι κάποιας ηλικίας θυμούνται για τέσσερα και μισό χρόνια ο Κληρίδης υποστήριζε σταθερά την πολιτική Βασιλείου στο κυπριακό, η οποία προέβλεπε τη διζωνική Ομοσπονδία. Το Φλεβάρη του 2003 ο Γλαύκος θα ανακηρυχθεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , αξίωμα που θα διατηρήσει για 10 συναπτά έτη. Το 2002 θα του προταθεί ένα ανάλογο με του Γκάλι σχέδιο λύσης του κυπριακού το οποίο (και σωστά) διαπραγματεύτηκε, το βελτίωσε και το παρέδωσε στο διάδοχο του για να το απορρίψει.
Ο ίδιος στο προαναφερόμενο βιβλίο (Niyazi Kizilyurek: Γλαύκος Κληρίδης – Η πορεία μιας χώρας), όταν ερωτάτε για την τότε στάση του απαντά ότι το έκανε γιατί ο Βασιλείου που στηριζότανε στην αριστερά, ήταν αδύνατο , λόγω ποσοστών να το περάσει. Έπρεπε να το λύσει η μεγάλη παράταξη της δεξιάς. (Βέβαια ξεχνά ότι 12 χρόνια αργότερα κάτι τέτοιο δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε).
Ο Βασιλείου σε μια πρόσφατη συνέντευξη του (βλέπε. http://kyproistorizontas.blogspot.com/2008/05/vs.html) στο ίδιο ερώτημα απάντησε απλά: «Μα για να γίνει πρόεδρος κάτι δηλαδή που επεδίωκε μια ζωή!!).

kyriakos είπε...

Το όχι του Ακέλ..

Θα σου εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ ελπίζω να το καταλάβεις..
Καταρχήν εγώ θεωρώ λάθος το ΟΧΙ του Ακέλ και καραγκιοζιλίκι την δήλωση του Χριστόφια.
ΟΜΩΣ άκου την ιστορία.
Το Ακέλ ήθελε να πει ΝΑΙ .
Η κεντρική επιτροπή του Ακέλ πριν το δημοψήφισμα συζήτησε το σχέδιο και αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να πει Ναι.
Μετά βγήκε ο Τασσος σε δακρύβρεχτο διάγγελμα και αράδιασε ένα σωρό ψέματα φοβίες παραλογισμούς που οποιοσδήποτε είχε κάτσει να διαβάσει το σχέδιο πιο πριν θα καταλάβαινε αμέσως τι ακριβώς μαλακίες μας έλεγε. ΤΟ ένα ψέμα μετά το άλλο υπερθεματισμός σε όλα τα αρνητικά ΟΥΤΕ ΜΙΑ αναφορά σε έστω ένα θετικό του σχεδίου και τέλος ανήγαγε το ππαραόπιστο ΟΧΙ σε πατριώτησμό και το ΝΑΙ σε Εθνική προδοσία
(ενώ ήταν ακριβώς το αντίθετο)
Ο κόσμος δεν μπορούσε να θυμάται ολόκληρο το διάγγελμα για να ψάξει το σχέδιο και να μάθει την αλήθεια και το μόνο που θυμόταν ήταν συναισθήματα απέχθειας προς το ‘διχοτομικό!’ σχέδιο Ανναν.
Στην Επόμενη συνεδρία του Ακέλ ο κόσμος είχε διχαστεί και μια μεγάλη μερίδα του Ακέλ ήθελε να πει όχι. Το Ακέλ ζήτησε και άλλο χρόνο από τους Εγγλέζους για να εξηγήσει στο λαό τι ακριβώς παίζει όμως οι καλοί μας φίλοι Εγγλέζοι (και ο Τάσσος) δεν δέχτηκαν. (Παράδοξο Ε?)
Ο κόσμος του Ακέλ που διαφωνούσε με το ΝΑΙ δεν διαφωνούσε με την λύση ούτε με την ομοσπονδία ούτε με την πολιτική ισότητά διαφωνούσε με το ότι το σχέδιο δεν είχε καμία απολύτως εγγύηση ότι θα εφαρμοζόταν και έτσι το Ακελ ζήτησε από τον ΟΗΕ να του εγγυηθεί το σχέδιο.. όλος ο ΌΗΕ ψήφισε θετικά εκτός από την…. Ρωσία!!! Και νομίζω ξέρεις το γιατί..
Απογοητευμένος ο Χριστόφιας που δεν κατάφερε ούτε εγγυήσεις να πάρει αναγκάστηκε να πει όχι. (κακώς για μένα)

Αν νομίζεις ότι εσύ , ο υπόλοιπος κόσμος του Ακέλ και άλλοι είπατε όχι στο σχέδιο ΑΝΝΑΝ κάνετε λάθος..


Η επόμενη μέρα μας βρήκε με τον Ντεχτάζ και τον Τασσο να πανηγυρίζουν.

Αντώνης είπε...

@dokisisofi
Αν καταλαβαίνω καλά από την απάντηση σου προσπαθείς σώνει και καλά να αποδείξεις, χωρίς στοιχεία, μια προαποφασισμένη μυστική συνεργασία ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ. Τα πράγματα είναι πιο απλά από την παραδοσιακή αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς, με ένα υπολανθάνοντα κρυφό έρωτα μεταξύ τους, και πιο σύνθετα ως προς τον κοινό στόχο για τον οποίο έδειξαν και οι δυο ότι νοιάζονται. Την αποτροπή της Διχοτόμησης.
Θα αρχίσω όμως πρώτα από το τσιμέντωμα του ΝΑΙ. ¨Όντως ο σύνθημα και ατυχές είναι και από μόνο του μετέωρο μοιάζει αφασικό. Με το εν λόγω ωστόσο σύνθημα κανείς δεν επιδίωξε να ξεγελάσει κανέναν πλην τους ίδιους τους Ακελικούς. Κάτι βέβαια που στην πράξη έγινε εκ των υστέρων αφού η ηγεσία του ΑΚΕΛ ακολούθησε τον Τάσσο εγκαταλείποντας την πολιτική βελτίωσης του σχεδίου Ανάν, το οποίο υποτίθεται πως σ’ ένα δεύτερο δημοψήφισμα τον Δεκέμβρη του 2004 για παράδειγμα, το ΟΧΙ θα άλλαζε σε ΝΑΙ. Αν θυμάσαι υπήρξε και η πρόταση για αναβολή των Δημοψηφισμάτων που δεν έγινε αποδεκτή κλπ. Βέβαια όλοι οι αντικειμενικά σκεπτόμενοι αριστεροί, μετά την τρομοκρατική προπαγάνδα του ΟΧΙ της περίφημης «περιρρέουσας», τα κλάματα του Τάσσου, τις αντιφατικές δηλώσεις Χριστόφια για το σχέδιο κλπ. καταλάβαιναν πριν ακόμη την «εκτέλεση» του τρισκατάρατου σχεδίου στις 24 Απρίλη με το γνωστό 76%, ότι όχι μόνο δεν υπήρχε προοπτική για ένα νέο δημοψήφισμα, αλλά και να ξαναγινόταν (με διοργανωτή την κυβέρνηση του ακατονόμαστου) μπορεί και να έδινε ακόμη πιο αρνητικό αποτέλεσμα. Η υπόθεση ήταν να ψήφιζε το ΑΚΕΛ από τότε ΝΑΙ πράγμα που θα του κόστιζε όμως το μερτικό της εξουσίας.
Όσον αφορά τώρα τις πρόσφατες εκλογές. Η αρχική (προφορική) συμφωνία μεταξύ Τάσσου -Χριστόφια προέβλεπε η τριμερής να συνεχιστεί τη δεύτερη πενταετία με πρόεδρο τον ηγέτη του ΑΚΕΛ. Η αλαζονεία του Τάσσου έκανε το ΑΚΕΛ να ρισκάρει αυτόνομη κάθοδο (συνδιάσκεψη 8ης Ιουλίου 2007), πράγμα βέβαια που τίποτε δεν του εγγυάτο ότι οκτώ μήνες αργότερα θα κατακτούσε την προεδρική καρέκλα. Η παταγώδης ήττα του ακατονόμαστου και η φυγή του από τον πρώτο γύρο δεν ήταν καθόλου αυτονόητα τότε. Η ρελάνς ωστόσο του Χριστόφια το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου έτσι ώστε να βραχυκυκλώσει και παρασύρει το ΔΗΚΟ και τα Τασσάκια, (χωρίς ουσιώδη ανταλλάγματα ειδικά στο κυπριακό), καθώς και η συσπείρωση του κόμματος μαζί με την σκληρή προεκλογική δουλειά των στελεχών του, έδωσαν το ποθητό αποτέλεσμα. Η ίδια σκληρή δουλειά έγινε και από τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ ο οποίος στάθηκε πιο λλίος που τον εκ Δικώμου υποψήφιο, τουλάχιστον στην τελική ευθεία. (θα μείνουν αξέχαστα τα καμώματα του για τα θρησκευτικά του Τόμυ καθώς και τα sms της κορούς του).
Που κολλάνε λοιπόν όλα αυτά που λες για κρυφούς έρωτες και βραζιλιάνικες σαπουνόπερες. Υπήρξαν βέβαια και κάποιες δηλώσεις στελεχών του ΔΗΣΥ όπως αυτές του Πουργουρίδη κλπ υπέρ της στήριξης Χριστόφια, οι οποίες ωστόσο δεν πήραν καμία περαιτέρω έκταση, Ο φόβος βέβαια των δυο μεγάλων ήταν μια επανεκλογή Τάσσου που με τα εκατομμύρια της προεκλογικής εκστρατείας του δεν φαινόταν τότε καθόλου απίθανη.
Ξαπόλα λοιπόν «Εσύ που νομίζεις πως είσαι ΣΟΦΗ» το σενάριο της ερωτικής ταινίας που προσπαθείς να μοντάρεις στο μυαλό σου και παρακολούθησε ζωντανό το ΕΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΤΑΛΑΤ , που θα μας πάει σε Μόρφου Βαρώσι και Κερύνεια.
Ή μήπως τις έχουμε ξεχάσει;

Drapetis είπε...

Κυριακο, Αντωνη χαρηκα πραγματικα τις απαντησεις σας, ειναι ακριβως οπως εχουν τα πραματα. Η κασεττα 'συμπραξη ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ' επαιξε επανελειμμενα στες εκλογες και δεν πουλησε. Πραγματι η εννοια μας ειναι η αποτροπη της διχοτομησης, η εννοια των απορριπτικων ειναι να περιφρουρησουν τα συμφεροντα τους. Εχουν μαζεψει και την ακροδεξια υπο την 'προστασια' τους, με αποτελεσματα αγνωστα ακομα μεν, προβλεπτα δε. Η αντιδραση της κυβερνησης και του ΑΚΕΛ ειναι ηπια ακομα, καλως, διοτι η πολωση δεν ωφελει κανενα και πρωτιστως δεν ωφελει την επανενωση της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ! Ναι Αντωνη, καποιοι το ξεχασαν αυτο, ξεχασαν και το Βαρωσι και την Μορφου. Ευτυχως αυτους τους αμνημονες τους εστειλε σπιτι τους ο λαος στες 17 του Φεβραρη. Εκτος κι αν οι δημοκρατικες διαδικασιες επικαλουνται μονο οποτε τους συμφερει. Ο λαος ειχε το διλημμα ΛΥΣΗ-ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ στες εκλογες και ψηφησε ΛΥΣΗ απο την πρωτη Κυριακη. Χωνεψετε το επιτελους και εργαστειτε υπερ της λυσης και οχι υποσκαπτικα.

stalamatia είπε...

Και τα τσιμέντα πέφτουν με έναν καλό σεισμό.

Sike είπε...

τσκ τσκ τσκ...

Εδρατζιάσετε που να μεν πω.

Ανώνυμος είπε...

Προς Ε και Τ/Κ.
Εάν βρεθεί μια συμβιβαστική, ειρηνική και μη διχοτομική λύση στην Κύπρο που αντιμετωπισθεί από όλους (τους παραπάνω) με καλή θέληση και δουλέψει…
Τι θα πουν και που θα παν τότε όσοι μας έλεγαν για τον κακό εχθρό….
Τι θα πουν και που θα παν οι γενιές και οι απόγονοι όσων αγωνίστηκαν για τα εθνικά ιδεώδη, παίρνουν και ακόμα διεκδικούν αποζημίωση…..
Τι θα γίνει αν τυχόν μετά την λύση ζητήσουμε να τιμωρηθούν εγκλήματα που έγιναν στο παρελθόν και έχουν σκεπαστεί……….

dokisisofi είπε...

@Αντώνη
Δηλαδή το ΑΚΕΛ επειδή φοβόταν το πολιτικό κόστος με μια απόφαση του αντιλαϊκή, όπως ήταν αυτή της μειοδοτικής συτγκατάνευσης σε πειραματικά συντάγματα που καταργούσαν την κρατική υπόσταση της Κύπρου, αποφάσισε να λαϊκίσει ουάνς ακέην κυπριστί, και να πει ΌΧΙ για τα μάτια του κόσμου. Τότε μπορείς να μου πείς τί εννοόύμε όταν λέμε ΑΚΕΛ? Γιατί άλλα μας λένε για κυρίαρχους λαούς και ιστορίες. Αυτό που λες΄είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Υπάρχει δηλαδή από τη μια το ΑΚΕΛ (κεντρική επιτροπή τουτέστιν) και από την άλλη ο λαός του. Τουλάχιστον το ΔΗΣΥ που δεν έχει δημοκρατικά κωλύματα έσυρεν που την μουτταρκά τους οπαδούς του αρχηγού κι ας του στοίχισε μια διάσπαση με κομματικά άστεγα παραπούλια.

Και πρέπει να ξεκαθαριστούν επίσης κάποια πράγματα κε Αντώνη ,τα οποία βλέπω να διαστρέφονται κατα το δοκούν.

α) Οσοι ψήφισαν ΌΧΙ δεν ψήφισαν όχι στη λυση αλλά στη όχι στη συγκεκριμένη λύση.
β) Αν αυτοί που ψήφισαν τον Χριστόφια τον ψήφισαν για το Ναι του τότε υπήρξε νοθεία στις εκλογές και πρέπει αν επαναληφθούν καθότι ο παραπάνω δε νομίζω να πήρε μόνο 20 %.
γ) Πέραν από την σεβαστή θετική αξιολόγηση του σχεδίου άπό ορισμένους υποστηρικτές του Ναι, υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι χρηματίστηκαν από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για να το πουν και για να το προπαγανδίσουν. Και άλλοι που δεν δίστασαν να καταγγείλουν σε διεθνή δικαστήρια αυτήν καθαυτήν την κυπριακή δημοκρατία και τον πρόεδρο της, λες και είμασταν ταλεμπαν, τριτοκοσμικοί και ανελεύθεροι και διασυρθήκαμε διεθνώς. Το αρνητικό κλίμα που ακολούθησε το ΟΧΙ δημιουργήθηκε και από τέτοιες αυτόμολες κινήσεις και όχι από την άρνηση του κυπριακού λαού να μπεί σε περιπέτειες και ΄πάλι.
4)Το τρενάκι Χριστόφια-Ταλάτ που λες ότι θα μας βγάλει στο Βαρώσι και την Κερύνεια, έχει δυστυχώς δύο τιμόνια και δύο πηδάλια και συστήματα ποδηγέτησης. Πολύ φοβάμαι ότι η πισινή του ενός στο σύστημα ταχυτήτων εκλαμβάνεται ως η μπροστινή του άλλου. Άσε που νομίζω ότι τελικά θα μείνουμε στην όφτζιαιρη.
Πολύ καλησπέρα σας και εύχομαι και προσεύχομαι οι εξελίξεις να με διαψεύσουν.

Αντώνης είπε...

@dokisisofi
Το ΑΚΕΛ δεν είπε ΟΧΙ για τα μάτια του κόσμου. Το ΑΚΕΛ όπως δείχνει η απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής (Απρίλης 2004) αποδέχτηκε την ουσία του σχεδίου ( πέραν των επί μέρους επιφυλάξεων του). Η μη υιοθέτηση του ΝΑΙ, όπως και στο χθεσινό μου σχόλιο προσπάθησα να εξηγήσω οφείλεται σε μια σειρά από λόγους που νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Η κρίση που ακολούθησε στο κόμμα αυτό λόγω του ΟΧΙ τα επόμενα χρόνια πιστεύω ότι είναι σ’ όλους γνωστή. Το πρώτο δείγμα το έδωσαν οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, με μια μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών του, ενώ αργότερα πολλές ήταν οι φορές που πρόσφεραν ενδείξεις προς τα πού έκλινε η ψυχή του. Για του λόγου το αληθές το ΑΚΕΛ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τα δημοψηφίσματα συζητούσε το κυπριακό (σε γνώση και του Τάσσου) με το CTP του Ταλάτ, στη βάση του σχεδίου Ανάν.
Ξεκαθαρίσματα:
α. Δεν συμφωνώ ότι το ΟΧΙ ήταν απλώς ΟΧΙ στη συγκεκριμένη λύση. Αυτό το αποδεικνύουν εξάλλου τα γεγονότα που ακολούθησαν, ακόμη και οι σημερινές εξελίξεις. Το ΟΧΙ ήταν σαφώς μια μεγάλη άρνηση των τρομοκρατημένων και εξαπατημένων Ε/Κ στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
β. Ο Χριστόφιας κατά την προεκλογική περίοδο έδωσε πάμπολλες φορές την ευκαιρία στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς πίστευε σχετικά με τη λύση του κυπριακού. Στις ήπιες σχετικά αντιπαραθέσεις με τον συνυποψήφιο του (πρώην συγκυβερνήτη) προσπάθησε να κάνει την αυτοκριτική του και για το Μπούργκεστοκ και για άλλες ατυχείς στιγμές της πολιτικής του κόμματος του. Συνεπώς όσοι τον ψήφισαν ήξεραν πολύ καλά τι ψήφιζαν ως προς την επιδιωκόμενη λύση.
γ. Θεωρώ απαράδεκτη την τόσο εύκολη υιοθέτηση αστήριχτων κατηγοριών που ισοδυναμούν με εσχάτη προδοσία. Δυστυχώς η γιωρκατζική περιρρέουσα του Δευκαλίωνα βρικολακιάζει μέχρι και σήμερα. Μου έρχεται αίφνης στο μυαλό η πετυχημένη εικόνα με την οποία ο Αλέκος Μαρκίδης θέλησε τότε να περιγράψει αυτή την αγυρτεία. Αν αδειάσεις έλεγε ένα μαξιλάρι με πούπουλα και τα τινάξεις στον αέρα άντε μετά να τα μαζέψεις. Πάντα κάτι θα μείνει. Αυτό το κάτι βέβαια για τον τότε Πρόεδρο μας ήταν οι αυθαίρετες ποσότητες λάσπης για σπίλωση ανθρώπινων απολήψεων. Τίποτε από τότε δεν έχει αποδειχθεί από τις αστήριχτες συκοφαντίες του, ενώ αντίθετα και αποδείξεις και χαρτόσημα υπήρξαν για χρηματοδότηση του προεκλογικού του αγώνα το 2003 από Βρετανική Πετρελαϊκή. Εταιρία και όχι μόνο. Άνθρωποι που τότε σπιλώθηκαν κοσμούν σήμερα τις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές, ως αριστείνδην στον τομέα τους και τον πατριωτισμό τους.
Δεν δέχομαι επίσης αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης περί δήθεν διασυρμού της πατρίδας στο εξωτερικό. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κυπριακός λαός τις παραμονές των δημοψηφισμάτων όχι μόνο δεν έλαβε για συγκεκριμένους λόγους την απαραίτητη ενημέρωση για το τρισκατάρατο (σχέδιο) του μαύρου Ανάν (χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόρριψη της πρότασης Φερχόϊκεν για ενημέρωση εκ μέρους της ΕΕ), αλλά υπέστη μια πρωτοφανή εξαπάτηση σε κλίμα φασιστικής τρομοκρατίας που μόνο σε τριτοκοσμικές κοινωνίες το συναντάμε σαν αυτές που συμπαθεί ο Λυσσαρίδης…
δ. Κανείς δεν ανέφερε ή υπαινίχθηκε έστω χαριτολογώντας (μιλώ για τα περί ΕΠΟΥΣ που ανέφερα στο χθεσινό σχόλιο), ότι η λύση θα είναι εύκολη με τους Ταλάτ – Χριστόφια. Εκείνο πάντως που βελτιώθηκε είναι πρώτα απ’ όλα το κλίμα. Οι άνθρωποι θέλουν λύση και το εννοούν. Δεν περιπαίζουν τον κόσμο. Η λύση θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός με ένα δυνατό πάρε δώσε. Το κυπριακό δεκαετίες τώρα μας έπεισε ότι δεν λύνεται με το να τραβάει η κάθε πλευρά το σχοινί προς τη μεριά της κατηγορώντας τον αντίπαλο για αδιαλλαξία. Θέλει τσαγανό που ελπίζω οι ηγέτες μας να αποδείξουν ότι το διαθέτουν. Θέλει σωστή ενημέρωση του λαού για τη λύση της Ομοσπονδίας. Για το πώς δηλαδή θα αλλάξει η ζωή του μετά από την εφαρμογή της. Θέλει να αλλάξουμε όλοι μας τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε σε ένα κόσμο διαφορετικό και καλύτερο. Ένα κόσμο που με επιμονή θα οικοδομήσουμε για να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας.

dokisisofi είπε...

@ Aντώνη γιατί αρνείσαι να απαντήσεις επί της ουσίας και να πείς γιατί το ΑΚΕΛ είπε ΌΧΙ αντί για ναι και δε σχολιάζεις τα λεφτά που σιονόστηκαν από ξένους οργανισμούς για αποδοχή του σχεδίου?
Αυτό που κάνετε τώρα είναι να γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τη λαϊκή βούληση όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα, και να το παραγράφετε, αποκαλώντας το 78% του λαού σαν μια αμόρφωτη, αγόμενη και φερόμενη πλέμπα.
Γράφεις μάλιστα ότι "Το ΟΧΙ ήταν σαφώς μια μεγάλη άρνηση των τρομοκρατημένων και εξαπατημένων Ε/Κ στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας". Ε, συγνώμη αλλά σ'αυτούς εντάσσεται και η πλειοψηφία των Ακελικών στη βούληση των οποίων καιροσκοπικά τότε συγκατανεύσατε για να μη σας πάρει ο διάολος και να σας σηκώσει, αν σεχταρικώ τω τρόπω, δίνατε την αντιλαϊκότερη των εντολών στην ιστορία. Η έκφραση "τσιμέντωμα του ναι" με ένα εικονικό όχι, δεν ερμηνεύεται αλλιώς παρα με τα γελοία βραζιλιάνικα σενάρια του προπερασμένου μου σχολίου. Εκτός κι αν αποφασίσεις χωρίς υπεκφυγές να μας πείς τί θέλει η πυθία να μας πείς με το "ήξει αφίξει ου το αναν θνήξει" της, με συγχωρείς, με το όχι για τσιμέντωμα του ναι. Δε νομίζω να μας ΄πείσεις πάλι. Είμαστε πολύ τρομοκρατημένοι για να σε ακούσουμε. Κι ακόμα που είσαι.
Καλά μεσάνυχτα.

Drapetis είπε...

Εγω ενα εχω να σου πω, οχι μονο δεν παρακαλας να σε διαψευσουν οι εξελιξεις, παρακαλας να σε επιβεβαιωσουν για να πεις 'σας τα ελεγα'. Το μονο που δεν μας λαλειτε ειναι πως να φκουμεν που τα αδιεξοδα. Προτεινετε κατι επιτελους! Μιαν προταση, οτιδηποτε. Ο προεδρος καμνει το παν για την λυση, αλλα να σου πω κατι, εσεις προτιματε να διαγραψετε την μιση Κυπρο παρα να ζησετε με τους τ/κ, κατα βαθος τουτο εντο προβλημα σας.
Νεο κειμενακι στο
http://drapetiscypreum.blogspot.com/

MenelaouG είπε...

Dokisofi
Το Ακέλ είπε όχι επειδή σεβάστηκε τις δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος.
Κανένας δεν έπιασε λεφτά για προπαγάνδα υπερ του ναι Ήταν απλά ένα κονδύλι από την Aμερικάνικη κυβέρνηση 60 εκατομμυρίων για στήριξη της λύσης και δικοινοτικών προγραμμάτων τα οποία τα έβαλε στη Πούγκα του ο ΤΑΣΣΟΣ και ΣΙΑ.
Οι αποδείξεις είναι κομμένες πάνω του τι άλλο θέλεις?

Αντίθετα υπέρ του ΟΧΙ ξοδεύτηκαν τρομακτικά ποσά για την εκστρατεία, Θυμάσαι τι έγινε?
Κάμια κρυφή συνωμοσία δεν υπήρχε. Το μόνο που υπήρχε ήταν ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ του ΟΗΕ και όλου του κόσμου υπέρ της λύσης.. Aνθρωποι σαν εσένα βλέπουν παντού εχθρούς που θέλουν να μας εξοντώσουν.. Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ απλά είστε παρανοϊκοί.
Ούτε και ο μακάριος δολοφονήθηκε από την CIA!!!!
Τα περί ‘μειοδοτικής συγκατάνευσης σε πειραματικά συντάγματα που καταργούσαν την κρατική υπόσταση της Κύπρου’ Να τα αφήσεις για άλλους.. Απλά επειδή το λές εσύ ή ο Τασσος δεν σημαίνει ότι ήταν και αλήθεια. Εβρε μου που μέσα στο σχέδιο λέει κάτι τέτοιο... Ηταν μια αυθαίρετη ερμηνεία του Τασσου ο οποίος το λέω και θέλω να είμαι ξεκάθαρος πάνω σε αυτό, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ λύση ομοσπονδίας διότι θα έχει επεμβατικά δικαιώματα η Τουρκία. Tο δήλωσε το 1989 το δήλωσε το 60 το δήλωσε το 91 τι άλλο θέλεις? Είναι υπέρ της θεωρίας ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους ΤΚ και θα πρέπει να αφήσουν τα πράγματα να τραβήξουν ως έχουν μέχρι να έρθει η αναγνώριση από έξω τους ‘’κακούς’’ ξένους τους οποίους και θα φταίξουμε έτσι δεν θα φταίμε εμείς. ΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ. Εγώ αμα θες σου αναφέρω δεκάδες σημεία μέσα στο σχέδιο δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε ούτε παρθενογένεση ούτε κατάργηση της δημοκρατίας ούτε τίποτε άλλο διαβολικό. ΤΟ μόνο διαβολικό ήταν ο διαμοιρασμός της εξουσίας στο κοινό κράτος. Κατά τα υπόλοιπα θα συνεχίζαμε να εκλέγαμε τον πρόεδρο μας και εκείνοι τον δικό τους που απλά θα ονομαζόταν κυβερνήτης και όχι ΠΡΟΕΔΡΟΣ.. αλλά όταν έχεις εξουσιολαγνία είναι και αυτό κάτι μεμπτό.

Πόσο διαβολική μπορεί να είναι η επιστροφή της ΜΟΡΦΟΥ και της Αμμοχώστου?
Πόσο διαβολική μπορεί να είναι η αποστρατικοποίηση?
Πόσο διαβολική μπορεί να είναι η επιστροφή εκατό χιλιάδων προσφύγων?
Πόσο διαβολική μπορεί να είναι καμία μόνιμη απόκλιση από το διεθνές δίκαιο?
Πόσο διαβολικό μπορεί να είναι το σταμάτημα του εποικισμού? Και περιορισμός των εποίκων σε μια μικρή ονομαστική λίστα 45 χιλιάδων που θα είχαμε και δικαίωμα να τους απελάσουμε αν τους αποζημιώναμε?

Ξέρεις πόσους έποικους έχουμε φέρει εμείς? 200 χιλιάδες! Η μήπως εμάς οι δικοί μας είναι νόμιμοι και αυτοί παράνομοι.. Εεε αγάπη μου καμία ψυχή δεν είναι παράνομη. Ακόμα και χωρίς την εισβολή μια κάθοδος 45 χιλιάδων στην Κύπρο θα ήταν φυσιολογική.. χωρίς την εισβολή και την οικονομική απομόνωση των ΤΚ ίσως να ήταν και παραπάνω οι έποικοι σήμερα..
Άσε που χιλιάδες ΤΚ έχουν μεταναστεύσει από τον καιρό που άρχισαν οι φασαρίες.. η ισοζυγία πάλι θα ήταν 18%-80%


Καλά δεν σας λέει τίποτε ότι ο Ντεχτάζ φώναζε περί μειοδοτικής συγκατάνευσης σε πειραματικά συντάγματα που καταργούσαν την κρατική υπόσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Β. Κύπρου?? ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ???
Αγάπη μου δεν γίνεται να έχουν και οι δύο δίκαιο.. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
Ή ο ένας είναι πολύ πολύ έξυπνος και διορατικός και ο άλλος τελείως βλάκας.
Η και οι δύο είναι στα άκρα και η λύση ήταν κάπου στη μέση.

dokisisofi είπε...

Κι αν όλα όσα λες στέκουν, το ερώτημα παραμένει ένα: Θα σεβαστεί τώρα το κυβερνών κόμμα τη λαϊκή ετυμηγορία του κόσμου της ΄Κύπρου όπως εκφράστηκε πριν 4 χρόνια? Η την παραγράφετε και πάτε παρακάτω?
Να περιμένουμε και καμια νομοθεσία που να καταργεί τα δημοψηφίσματα για να μην μπαίνει η φωνή του λαού εμπόδιο? Λέτε? Με την ευρωσυνθήκη δούλεψε πάντως. Μας κλείσανε απέξω κι έκαναν τα δικά τους.

kyriakos είπε...

H etimigoria tou laou elinai oti den 8elei lysh kai prepei na thn sevastei o xristofias?

h etimigoria tou laou einai oti 8elei mia kalyterh lysh ayto 8a agonistei na petyxei o xristofias kai prepei na thn sevastei o tassos

Lexi_penitas είπε...

Δοκισήσοφη, δεν απάντησες ούτε ένα από τα ερωτήματα των συνομιλητών σου. Και κυρίως το πως θα λύσουμε το πρόβλημα παρά με υποχωρήσεις μερικές από τις οποίες προσυπέγραψε ο Τάσσος στο Ανναν 3.

Το ερώτημα δεν είναι τι λύση επιθυμούμε εγώ και εσύ. Το ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη λύση που μπορούμε να πετύχουμε. Ρομαντισμοί δεν χωράνε στην περίπτωση μας. Πόσο μάλλον που πολλοί εχθροί της λύσης δεν το κάνουν από ρομαντισμό αλλά από απέχθεια προς τους σύνοικους που εκπορεύεται από αρρωστημένο εθνικισμό. Θέλουν να παραδώσουν στους απογόνους τους μια κοινωνία που να μισεί και να βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο με τους γείτονες της. Αν αυτό θέλεις και εσύ για τα δικά σου παιδιά πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να πείσεις. Εκεί που ο Τάσσος απέτυχε εσύ τι chance έχεις;

dokisisofi είπε...

@Κυριακο, η λαϊκή ετυμηγορία είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που σφυγμομέτρησε τη βούληση του λαού η οποία στις δημοκρατίες υποτίθεται ότι είναι σεβαστή και κυρίαρχη μη σου πώ.
@Λεξηπένητα,, αντί να τρίζει η άμαξα τρίζει ο αμαξηλάτης? Είμαι εγώ εκείνη που εδώ και 3 σχόλια κουλιαντιρίζω μιαν ερώτηση και προσπαθώ να αποφύγω άλλα κεφάλαια που εσκεμμένα θίγουν οι συνομιλητές ώστε να την αποφύγουν.
Δεν είμαι πολιτικός για να σου δώσω απάντηση και να λύσω το κυπριακό, αλλά είμαι σίγουρη ότι αν στις όποιες συνομιλίες το πρόβλημα τίθεται στη βάση του που είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και η επιδίωξη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου θα με έκανε να αισθάνομαιπιο ασφαλής. Το πρόβλημα μας δεν είναι δικοινοτικό ούτε ψυχολογικό ούτε θέμα ρατσιστικό που αφορά στη συμβίωση των δύο λαών. Οι Κύπριοι δοκιμάστηκαν και έπεισαν ότι μπορούν να ζούν σ'ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον χωρίς εθνικιστικές αγκυλώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε γην και ύδωρ στον κάθε επήλυδα. Υπάρχουν και όρια. Επίσης πρέπει τα όποια συνταγματικά μορφώματα να μην αγνοούν το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μηνεισάγουν καινά δαιμόνια και να μας ανοίγουν άλλες ιστορίες με δυσλειτουργικές δικέφαλες και τρικέφαλες υπηρεσίες και θεσμούς. Η επιτήρηση ξένων δικαστών, η παραμονή των βάσεων, το αμυντικό ξεδόντιασμα με τη διάλυση του στρατού,το ασαφές πλάνο περί της εκ περιτροπής προεδρίας και της υπηκοότητα, το ότι δεν παρέχεται από κανέναν εγγύηση στο θέμα των αποζημιώσεων και της επιστροφής των περιουσιών, και το ότι κάθε απόφαση πρέπει να έχει το 50% από έκαστη πλευρά (ακόμα θα μιλούμε για.πλευρές, αν δεν είναι αυτό συνομοσπονδία τί είναι), εμεένα με φοβίζε ιδίως όταν επαναφέρω στο μυαλό μου τα γεγονότα του 63. Αντιλαμβάνομαι ότι όλς οι ομοσπονδιακκές λύσεις είναι τα ίδια (μετα συγχωρήσεως) σκατά ( είδαμε π.χ τα χαϊρκα του ακέφαλου για έναχρόνο Βελγίου και το αλαούμ των Βαλκανίων), και ότι πρέπει αν συμβιβαστούμε προς μια ομοσπονδιακού τύπου λύση αλλά αξίζει να αναρωτηθούμε ¨
"Τι παράδειγμα και τί προηγούμενο θα δημιουργηθεί όταν δοθεί η εντύπωση ότι αν μια χώρα εισβάλει σε μια ξένη χώρα και καταλάβει μέρος των εδαφών της, μετά από 34 χρόνια όχι μόνο δεν τιμωρείται αλλά το αμάρτημα παραγράφεται και η αδικούμενη χώρα άγεται και φέρεται σαν φταίχτης και συμββάζεται με την ομάδα εκείνη του πληθυσμού η οποία εποίκισε παράνομα στα εδάφη της και μπαίνει σε συνταγματικές περιπέτειες. Έχουμε να δώσουμε λόγο στην ιστορία όχι μόνο την εθνική αλλά και την παγκόσμια.

Αλλά εγώ ακόμη περιμένω την απάντηση μου. Θα
γίνει σεβαστό το όχι του κυπριακού λαού? Θα παραγραφεί το δημοψήφισμα?


Υ.Γ Λεξηπένητα, όπως εγώ δεν προβαίνω σε χαραχτηρισμούς έτσι και εσένα δε σου επιτρέπω να με χαραχτηρίζεις "εχθρό της λύσης"και ότι πάσχω πό άρρωστο εθνικισμό και θέλω να είναι η πατρίδα μου σε συνεχή πόλεμο. Πρώτον δε με ξέρεις (δυστυχώς) και δεύτερον δε μπορείς να αποκαλείς το 78% του λαού ως τέτοιου. Αιδώς Αργείοι!

andreas f.stavrou είπε...

Συμφωνώ να κάνουμε υποχωρήσεις και να βρεθεί μια λύση. Αυτό φυσικά δε λέει κάτι. Προσωπικά δε θεωρώ υποχώρηση, για παράδειγμα, να είναι Πρόεδρος και Τουρκοκύπριος. Θέλω να πω ποιοι θα πληρώσουν για τις υποχωρήσεις και ποιοι θα κερδίσουν. Είμαι λοιπόν υποχωρητικός σε τι;
"Το ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη λύση που μπορούμε να πετύχουμε". Συμπληρώνω για τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Μα αυτό είναι το αυτονόητο ζητούμενο. Και η απάντηση ποια είναι;
Όσο για τον αρρωστημένο εθνικισμό είναι μια μόνιμη επωδός που λίγη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Όλοι παρατηρούμε και διαπιστώνεται ότι σε όλες τις χώρες της δύσης, αυτό που λέμε "εθνικός πατριωτισμός" απομειώνεται.Και αυτό γίνεται και στην κυπριακή κοινωνία για διάφορους πολιτικοοικονομικούς λόγους. Κατήντησε κουραστικό να ανασύρουμε συνεχώς φαντάσματα γιατί μας λείπουν τα πολιτικά επιχειρήματα.Και "πολεμοποιοί" υπάρχουν δυστυχώς παντού.
Αν έχετε αποσαφηνίσει μέσα στο μυαλό σας για το είδος της λύσης που επιδιώκεται, είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα. Εννοείται πέρα από αυτά που λέει ο Τάσσος ή ο Χριστόφιας. Αυτούς τους έχω ακούσει. Εννοώ αν εσείς έχετε προβληματιστεί πάνω στη λύση και έχετε ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα.

Aceras Anthropophorum είπε...

Δοκησίσοφη νομίζω ότι ο Χριστόφιας (που εψήφισε όχι) τζαι γώ (που θα ψήφιζα ναι αν εθεωρούσα ότι άξιζε τον κόπο να έρτω κύπρο να ψηφίσω) σέβούμαστιν το όχι του Κυπριακού λαού. Το σχέδιον Ανάν είναι νεκρόν, ο δε μαύρος δεν είναι καν εκέι για να πικκάρεται τζαι να θέλει να το επαναφέρει. Ο Τταλάτ εν λογικόν να το επαναφέρει στην διαπραγμάτευσην διότι θέλει να υποχωρήσει όσον λλιόττερον γίνεται για να μας ανταμώσει τζαι συμφωνήσουμε. Αν έμπορεν να μας πιέσει να κάμουμεν ούλλον τον δρόμον εμείς τζαι να τον συναντήσουμεν τζείαμαί που είπεν ναι το 2004 θα ήταν ότι έπρεπεν για αυτόν. Το ότι όμως το βάλλει τζείνος σαν αίτημαν δεν φταίει ο Χριστόφιας ούτε τζαι είναι ασέβια για το όχι του 78%. Είπαν το τζαι οι προηγούμενοι. Εσύ μπορεί να είπες όχι για να μην λυθεί το κυπριακόν διότι δεν σου κάθεται η ομοσπονδία, αλλά πολλής κόσμος δεν είναι για τους ίδιους λόγους που εψήφισεν όχι. Εφάνην στες προεδρικές. Θα φανεί ιδίως στο επόμενον δημοψήφισμαν για την λύσην που θα ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ο σημερινός πρόεδρος.

kyriakos είπε...

Δοκισόφη

Ρωτάς συνεχώς αν θα γίνει αποδεκτή η λαϊκή ετυμηγορία..


Συγνώμη αλλά αν δε κάνω λάθος το σχέδιο Αννάν δεν εφαρμόστηκε δικτατορικά.
Σεβαστήκαμε την λαϊκή ετυμηγορία, Αυτή την στιγμή εξακολουθούμε να έχουμε την τουρκική εισβολή και την διχοτόμηση και οι έποικοι σταθερά αυξάνονται και πληθύνονται
Η λαϊκή εντολή έγινε πλήρως αποδεκτή. Δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο Aννάν!

Δική μου ταπεινή ερμηνεία είναι ότι ο λαός δεν είπε όχι σε όλες τις λύσεις είπε όχι στη συγκεκριμένη λύση (Αυτή που έφτιαξε και έφερε ο Τασσος)

Ακόμα έχουμε δημοκρατία..Ο Χριστόφιας υποσχέθηκε να πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φέρει όσο το δυνατόν μια καλύτερη λύση και Ο λαός καλώς η κακώς αποφάσισε να τον εκλέξει.
Κάποιοι όμως δεν λένε να το σεβαστούν ..
Γιατί ανησυχείτε? Τελικός κριτής θα είναι πάντα ο λαός και η ετυμηγορία του θα γίνει (ελπίζω) και πάλι αποδεκτή …Ελπίζω διότι αν θυμάμαι καλά το 89 ο κατά τα άλλα ‘’δημοκρατικός’’ Τασσος απείλησε ότι θα υποκινήσει ανταρτοπόλεμο αν περάσει οποιαδήποτε λύση ομοσπονδίας. Μετά ανακάλυψε το σωστό περιεχόμενο

Κάποιοι άλλοι πρέπει να σεβαστούν την λαική εντολή Δοκισόφη εμείς δεν προσπαθούμε να επιβάλουμε την δική μας λύση με το ζόρι. Θα γίνει δημοψήφισμα και ο λαός θα κρίνει.. Ούτε προσπαθήσαμε ποτέ ούτε θα προσπαθήσουμε τώρα να παραπλανήσουμε τον λαό με ψέματα, όπως κάποιοι άλλοι επαγγελματίες ψεύτες (δικηγόροι) έπραξαν..

dokisisofi είπε...

"Εσύ μπορεί να είπες όχι για να μην λυθεί το κυπριακόν διότι δεν σου κάθεται η ομοσπονδία, αλλά πολλής κόσμος δεν είναι για τους ίδιους λόγους που εψήφισεν όχι. "
α σε παρακαλέσω να μιλάς για τον εαυτό σου με τόση βεβαιότητα και να μην κολλάς χαραχτηρισμούς και ύβρεις σε κάποιαν που δεν ξέρεις. Από που κι ως που ψήφισα όχι γιατί δεν θέλω λύση? Από που έβγαλες αυτό το συμπέρασμα? Ρίχνουμε λάσπη και όπου κάτσει?
Για όποιους λόγους κι αν είπε ΌΧΙ ο καθένας σημασία έχει ότι αυτό βρόντηξε ΗΧΗΡΟΤΑΤΟ.
Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που συζητάτε και να πω την αλήθεια, ιδίως απόσένα ακέρας δεν το περίμενα να αποφεύγεις το διάλογο προσφεύγοντας σε χαραχτηρολογίες ατόμων που ΔΕΝ γνωρίζεις. Και ιδίως όταν γενικεύετε (βλ. Λεξιπένητας) και αποκαλείτε όσους ψήφισαν ΌΧΙ άρρωστους εθνικιστές και πολεμχαρείς.Για κάτσε λίγο και σκέψου τί θα συνέβαινε αν σχεδόν το 80% της Κύπρου ήταν αυτό που λες. Καλό είναι να σκεφτόμαστε κι αυτά που λέμε μερικές φορές. Δε'ν κακό.....

Εγώ ξαναρωτώ: αποφάσισατε τελικά να ξεγράψετε τη βούληση του λαού? Θα το φάει η λάμια το δημοψήφισμα?
Μια μια τη ρήτρα αργά και μεθοδικά θα βλέπουμε απο δώ και μπρος να εφαρμόζεται? Με μαέστρο τον Ταλάτ?
Μήπως διεξάγεται τη στιγμή που μιλούμε εκστρατεία υπερ του ναι και λοιδόρησης του όχι ώστε να ρισκάρετε άλλο δημοψήφισμα?Τόσο μένος από 100 πάντες εναντίον ενός πεπτωκότα προέδρου ειλικρινά δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί. Δεν το καταλαβαίνω αλλιώς παρά ως προσπάθεια προσωποποίησης του ναι. Και εγώ σας λέω ότι και και Τάσσος να μην υπήρχε ποτέ περίπτωση να πούμε ναι.

(Αλήθεια το "Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι, οι άλλοι να κρατάνε το σχοινι, αρνιέμαι να με κάνουν ότι θένε, κτλ" είναι απαγορευμένο? Μπορεί να πάθω τίποτε που το σιγοψυθυρίζω απόψε? Λέτε να πάθω σαν τον άνθρωπο με το ακκορντεόν?)

Καληνύχτα συν-τρόφιμοι μου στην ακούσια και ηθελημένη τρέλλα...

Drapetis είπε...

Επαναλαμβανεις το ξανα και ξανα και ξανα... απαντησαν σου ολοι..επιμενεις να θωρεις συνομωσιες και φαντασματα.
Να επαναλαβω και γω τον εαυτο μου. Γιατι επικαλεισαι τις δημοκρατικες διαδικασιες οπως σου συμφερει? Στις προεδρικες μπηκαν ολα αυτα που λες, ο λαος εκρινε. Τωρα γινεται μια νεα προσπαθεια στο κυπριακο. Αμα προκυψει κατι, θα μπει σε δημοψηφισμα, ο λαος θα ξανακρινει. Αντιστρεφω το ερωτημα σου, μηπως εσεις προιδεαζετε τον κοσμο αρνητικα ενατνι οποιασδηποτε προσπαθειας? Μηπως δεν ειναι αυτο προσοπωποιηση ενος οχι?
Οξα τα δικα μας του γειτονου μας? Οξα εξιχασαμε νομιζεις την λασπη που εππεσε το 2004? Τζιαμαι να δεις λοιδορια.
Παραδεχτειτε ολαν οτι απλως εν θελετε να ζησετε με τους τ/κ παρα να υφαινετε ολοκληρες συνομωσιες για να επιρριψετε σε αλλους ευθυνες για τη σταση σας.

Kyprios είπε...

Η Δοκίσοφη θέλει τιμωρία της Τουρκίας για το κακό που μας έκαμε αν κατάλαβα καλά. Χωρίς την εκδίκηση δε μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε λύση εκτός από άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο. Σαν την Δοκίσοφη έχει πάρα πολλούς. Σύρνουν κάτι τσιόφτες "Έχουμε να δώσουμε λόγο στην ιστορία όχι μόνο την εθνική αλλά και την παγκόσμια" αλλά και το περίφημο του Λιλίκα ότι θα σώσουν την αξιοπίστία της ΕΕ.

Ξανάγραψα ότι για το χρηματισμό από τα Ηνωμένα Έθνη θα το επαναφέρνουν κάθε λίγο. Πρέπει να γίνει κάτι που να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ο χρηματισμός είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην Κύπρο και δε θέλει και πολλή προσπάθεια να το δεχτείς ότι πράγματι κάποιοι χρηματίστηκαν. Τρέχα μετά να αποδείξεις ότι δεν είναι έτσι τα πράματα.

Αν κατάλαβα καλά επιμένει ότι αφού είπαμε ΟΧΙ στο Ανάν δεν πρέπει να έχουμε άλλο δημοψήφισμα για παρόμοιο σχέδιο. Πες ότι το 1973 ψηφίζαμε ΟΧΙ σε σχέδιο που θα μας έδινε πίσω το σύνταγμα του 60 και μας ρωτούσαν τώρα αν θέλαμε να ξαναψηφίσουμε με την ίδια ερώτηση θα λέγαμε ότι αφού το απορρίψαμε πάει τέλειωσε;

Τούτο δε με στεναχώρησε όμως τόσο όσο ο Ασέρας στην αρχή τούτων των σχολίων που θέλει να είμαστε όσο το δυνατό πιο χωριστά διότι οι Τούρκοι γενικά είναι ανώριμοι με τη δημοκρατία τους και επίσης ότι είμαστε πιο πλούσιοι άρα να μεν τους συντηρούμε (τους τεμπέληδες). Έχει κανένα χρόνο που διαβάζω τα Blogs και ειλικρινά είμαι απογοητευμένος διότι μάλλον είναι όλοι μας που έχουμε τέτοιες αντιλήψεις. Τώρα γιατί είναι τόσο σημαντικό να είναι ένα το κράτος αφού δεν τους θέλουμε απορώ. ΤΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΩΣ *ΑΝΘΡΩΠΟΙ* ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΜΕ ΕΜΑΣ;

andreas f.stavrou είπε...

Για το ΟΧΙ και το ΝΑΙ ΣΤΟ Σχέδιο Ανάν κάποιες επισημάνσεις.
Ο λαός σε μια δημοκρατία έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επανέλθει με ένα δημοψήφισμα και να εκφράσει και τροποποιημένη τη βούλησή του.
Αυτός που κύρια υπόσκαψε το ΟΧΙ είναι ο Τάσσος με λαϊκίστικους στόχους, δηλαδή άντληση ψήφων από μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Το λέω αυτό γιατί όταν παίρνεις θέση "ψήφισε Τάσσο για το ΟΧΙ", τότε αυτόματα αποδέχεσαι ότι η μη ψήφιση Τάσσου υποδηλώνει απόρριψη του ΟΧΙ.Το ΟΧΙ το εκμεταλλεύτηκε μικροπολιτικά ο Τάσσος χωρίς κανένα σεβασμό στην απόφαση των πολιτών.
Ακόμα το Σχέδιο Ανάν είναι πάνω στο τραπέζι και από τους Τουρκοκύπριους και από τους Ελληνοκύπριους. Αν οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί δεν ήθελαν το Σχέδιο Ανάν όφειλαν να ετοιμάσουν μια νέα πρόταση λύσης που να έιναι καλύτερη για όλους, ώστε να είναι έντιμοι και απέναντι στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Τέτοιο πράγμα δεν έγινε.

Ανώνυμος είπε...

Ισως ισοι ως ανθρωποι(αν μπορουν να χαρακτηριστουν ετσι οι τουρκοι) αλλα οχι ισοι ως πολιτες! 80% Ελληνες 20% Τουρκοι. Το δικαιο ειναι να αντιμετωπιζονται ως μεινοτητα. Φτανει πια να αδικουμε εμεις οι ιδιοι τους Ελληνες.

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΠΑΛΙ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ παλι εδρασαν οι ""νεοναζι""

Ανώνυμος είπε...

Πως αντιμετωπίζεται μια μειονότητα σκληρό αγόρι?

Ανώνυμος είπε...

Πως αντιμετωπίζεται μια μειονότητα σκληρό αγόρι?

Ανώνυμος είπε...

Λεξηπένητα, ήθελα να σου πω πόσο πολλά μου αρέσκει ο τίτλος που έβαλες!:)

dokisisofi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

@Kyriakos

“ΟΜΩΣ άκου την ιστορία.
Το Ακέλ ήθελε να πει ΝΑΙ .
Η κεντρική επιτροπή του Ακέλ πριν το δημοψήφισμα συζήτησε το σχέδιο και αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να πει Ναι.”

Που τα έμαθες τούτα?

Ανώνυμος είπε...

πως αντιμετωπιζεται μια μειονοτητα?
μα γι'αυτο υπαρχουν οι πολιτικαντηδες που πηγαινετε καθε πεντε χρονια και τους ψηφιζετε οπως τα αρνια μαλθακο αγορι.

Ανώνυμος είπε...

@χωρικος
Τι δεν ήξερες ότι η κεντρική επιτροπή του Ακέλ ψήφισε ναι και μετά το διάγγελμα αποφάσισε να πει όχι?

Εσύ σκληρό αγόρι δεν ξέρεις πως οι μειονότητες σε όλες τις δημοκρατίες στον πολιτισμένο κόσμο έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους? Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.. ΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ααν δεν σου αρέσκει πήγαινε σε καμιά Αφρική ή σε καμιά μουλλόχώρα να παίζεις τον πατριώτη με τα πιστολούθκια και να ανατινάζεσαι με πομπάρτες

Εμείς στην κύπρο θέλουμε ειρήνη δημοκρατία και πολιτισμό..

Ανώνυμος είπε...

μπα μπα μπα διακρινω εναν ρατσισμο απεναντι στους μουλλαες?? τς τς τς αν το ακουσουν τα αφεντικα σου τι θα πουν?

ειρηνη? απο ποτε η ειρηνη ειναι καλο πραγμα και ειδικα με τους τουρκους? πατηρ παντων πολεμος. Εξαλλου εσεις δεν ειστε ειρηνιστες ειστε προσκυνημενοι μεγαλη διαφορα!

δημοκρατια? και τωρα εχουμε δημοκρατια ε και? τι μας ωφελεσε? για να εξισωνει τα ανισα?

πολιτισμο? ουυυ πολιτισμο να φαν και οι κοτες με τους αδελφους σας εξαλλου ειναι περα για περα γνωστο ποσο πολιτισμενοι ειναι οι τουρκοι!

αφου καθε μειονοτητα εχει ισα πολιτικα δικαιωματα τοτε να δωσουμε πολιτικα δικαιωματα και στους πακιστανους και στους φιλιπινεζους και στους μουλλαες! γιατι να τους αδικουμε τζινους?

Ανώνυμος είπε...

Πότε και που ξανά ο άνθρωπος είχε φτάσει σε τέτοιο υψηλό επίπεδο ζωής έξω από την δημοκρατία? Στους θεοκρατικούς Ταλιμπάν? στους κομμουνιστικούς Κινέζους ή στη Δικτατορική Βιρμανία?
Δεν είμαστε όλοι ισοδύναμοι. Η φύση άλλους προίκισε περισσότερο και άλλους λιγότερο σε διαφορετικά πράγματα όμως είμαστε όλοι ισότιμοι.
Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο υπάρχει διαφορετικό.
Το πρόβλημα με τις αφρικανικές και τις Ταλιμπανικές χώρες δεν είναι τα γονίδια τους ή η ράτσα τους είναι η παιδεία τους Το ίδιο και μαζί σου.
Εξάλλου οι μαύροι έχουν πολύ καλύτερα γονίδια από τους λευκούς.
Οι απόψεις σου αγγίζουν το όρια τις διαστροφής και της παράνοιας.
Δεν έχεις καμία σωτηρία..
Έχεις ξεφύγει τόσο πολύ σε λίγο θα είσαι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο..
Το να είσαι περήφανος για τα γονίδια σου την εξυπνάδα σου την ομορφιά σου είναι το ίδιο με το να είσαι περήφανος που έχεις δύο πόδια ενώ ο αδερφός σου είναι σακάτης επειδή τον πάτησε το αυτοκίνητο.
Δεν κόπιασες για αυτό απλά γεννήθηκες με δύο πόδια.
Είσαι ο μικρότερος άνθρωπος της γής ένας σκούληκας που σέρνεται στις λάσπες και τα περιττώματα ένα σκουπίδι που νομίζει ότι είναι άνθος και τίποτα παραπάνω.
Καταβάθως και ασυνείδητα το ξέρεις και ψάχνεις στα κατορθώματα της ομάδας σου των αρχαίων προγόνων και άλλων ανθρώπων για να καυχιέσαι και να τονώσεις το μηδενισμένο και ανύπαρκτο ΕΓΩ σου. Πάω στοίχημα ότι όνειρο σου είναι να αγοράσεις και ακριβό αυτοκίνητο..
Είσαι ένα τίποτα. Γιατί ακριβώς δεν έκανες τίποτε άλλο στη ζωή σου από το να νομίζεις ότι είσαι κάτι καλύτερο από το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πότε και που ξανά ο άνθρωπος είχε φτάσει σε τέτοιο υψηλό επίπεδο ζωής έξω από την δημοκρατία? Στους θεοκρατικούς Ταλιμπάν? στους κομμουνιστικούς Κινέζους ή στη Δικτατορική Βιρμανία?
Δεν είμαστε όλοι ισοδύναμοι. Η φύση άλλους προίκισε περισσότερο και άλλους λιγότερο σε διαφορετικά πράγματα όμως είμαστε όλοι ισότιμοι.
Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο υπάρχει διαφορετικό.
Το πρόβλημα με τις αφρικανικές και τις Ταλιμπανικές χώρες δεν είναι τα γονίδια τους ή η ράτσα τους είναι η παιδεία τους Το ίδιο και μαζί σου.
Εξάλλου οι μαύροι έχουν πολύ καλύτερα γονίδια από τους λευκούς.
Οι απόψεις σου αγγίζουν το όρια τις διαστροφής και της παράνοιας.
Δεν έχεις καμία σωτηρία..
Έχεις ξεφύγει τόσο πολύ σε λίγο θα είσαι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο..
Το να είσαι περήφανος για τα γονίδια σου την εξυπνάδα σου την ομορφιά σου είναι το ίδιο με το να είσαι περήφανος που έχεις δύο πόδια ενώ ο αδερφός σου είναι σακάτης επειδή τον πάτησε το αυτοκίνητο.
Δεν κόπιασες για αυτό απλά γεννήθηκες με δύο πόδια.
Είσαι ο μικρότερος άνθρωπος της γής ένας σκούληκας που σέρνεται στις λάσπες και τα περιττώματα ένα σκουπίδι που νομίζει ότι είναι άνθος και τίποτα παραπάνω.
Καταβάθως και ασυνείδητα το ξέρεις και ψάχνεις στα κατορθώματα της ομάδας σου των αρχαίων προγόνων και άλλων ανθρώπων για να καυχιέσαι και να τονώσεις το μηδενισμένο και ανύπαρκτο ΕΓΩ σου. Πάω στοίχημα ότι όνειρο σου είναι να αγοράσεις και ακριβό αυτοκίνητο..
Είσαι ένα τίποτα. Γιατί ακριβώς δεν έκανες τίποτε άλλο στη ζωή σου από το να νομίζεις ότι είσαι κάτι καλύτερο από το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ.

SKonte είπε...

EXEI LATHOS TO SKITSO orthografika

Ανώνυμος είπε...

@Kyriakos

Οΐ εν το ήξερα. Εσύ που το έμαθες?

kyriakos είπε...

Το είπε η τηλεόραση…
:P

Ρε φίλε δεν καταλάβω τι θέλεις να πεις ειρωνεύκεσαι οξά ρωτάς?

Ήσουν παρών και στις δύο συνεδρίες?
Στην αρχή η κεντρική επιτροπή του Ακελ αποφάσισε να πει Ναι και μετά το διάγγελμα αποφάσισαν να πουν Όχι για να τσιμεντώσουν το Ναι..

Ανώνυμος είπε...

@Kyriakos

Ρωτώ να μάθω διότι εγιω ξέρω ότι το ΑΚΕΛ είπε «ΟΧΙ για να τσιμεντώση το ΝΑΙ» αφού γίνουν τζείνα που εζήτησε στην απόφαση της συνδιάσκεψης.

Παρών στες συνεδρίες εν ήμουν τζαι για αυτόν ρωτώ. Που έμαθες τούτον το πράμα? που το ακούσες? που το εθκιάβασες? ποιος σου το πε?

Κουβέντες ποτζι ποδα τζαι εγιω άκουσα τζαι εθκίαβασα αλλά τίποτε αξιόπιστο.

Ανώνυμος είπε...

μα παεις καλα μανα μου? και εγω αυτο ακριβως λεω! οτι υπαρχει η διαφορετικοτητα και παντα θα υπαρχει. η μητερα φυση μας εκανε διαφορετικους, γιατι προσπαθουν οι "αντιρατσιστες" να μας κανουν ολους ισους?

λετε οτι "ολοι ειμαστε ισοι" γιατι απλως ΔΕΝ μπορειτε να δεχτειτε τη διαφρετικοτητα αρα εσεις ειστε οι ρατσιστες και οχι εμεις!!
ο αντιρατσισμος προκαλει τον ρατσισμο.

τουτα που μου ειπες πολυ με αγγιξαν ακομη λιγο και θα κλαψω:((

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο πράγμα που προκαλεί ρατσισμό είναι η απέραντη βλακεία σου.
Το ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι αυτό δεν σημαίνει ότι η δική σου ζωή αξίζει λιγότερο από ενός Εγγλέζου ή Αμερικάνου ούτε και περισσότερο από κάποιου μαύρου ή ανάπηρου είμαστε όλοι ισότιμοι παρόλο που δεν είμαστε ίσοι. Επειδή αυτό προστάζει η ηθική. Το να συγχέεις τέτοιες έννοιες στο λέω ξανά κρύβει σοβαρή παθολογία και σημαίνει ότι είσαι πολύ μπερδεμένος ψυχολογικά. Είσαι ψυχικά διαταραγμένος και δεν αντιλαμβάνεσαι την παθολογία σου.

Anef_Oriwn είπε...

Επήξαμε στους Ανωνύμους!!! Αν εκατάλαβα καλά (γιατί εν εδιάβασα όλα τα σχόλια ο ένας Ανώνυμος μαλώνει με τον άλλο Ανώνυμο);

@ Kyriakos Eshie3i3i,

Αν εκατάλαα καλά (μάλλον θα έχω πρόβλημα αντίληψης), εσύ πρέπει να ‘χεις εσωτερική πληροφόρηση από πρώτο χέρι (μάλλον στόμα) για να είσαι τόσο σίγουρος ότι “Στην αρχή η κεντρική επιτροπή του Ακελ αποφάσισε να πει Ναι και μετά το διάγγελμα αποφάσισαν να πουν Όχι για να τσιμεντώσουν το Ναι…”.

Κι αυτό να είναι έτσι (που δεν είναι), που είναι το πρόβλημα όταν ένα ανώτατο όργανο του Κόμματος αυτού (η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του) πήρα δημοκρατικά απόφαση για ΟΧΙ;

Anef_Oriwn
Σάββατο 7/6/2008 – 1:59 μ.μ.

Kyprios είπε...

@Ανεφ

"Κι αυτό να είναι έτσι"??? (ας αφήσουμε τα περί δημοκρατικών αποφάσεων) σημαίνει ότι ο φόβος να μείνουν εκτός κυβέρνησης τους έκαμε να απογοητεύσουν μέλη και οπαδούς που πίστεψαν στο ΑΚΕΛ και ίσως να χάσει ο τόπος μια μοναδική ευκαιρία λύσης. Παρόμοιο με τον Καρογιάν που (πρόσεξε αυτός είναι συνεπής στα πιστεύω του ΔΗΚΟ) με το φόβο ότι θα χάσει το μερίδιο στην εξουσία (έστω και σε μη παραγωγικά υπουργεία) προσπάθησε να μετριάσει τις πρόσφατες αντιδράσεις.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη