14 Απριλίου 2008

Το ξεπούλημα της κρητικής (κυπριακής) γης με την πένα αλλοδαπού μαθητή..

The love of money by Rein Nomm

1. Το κείμενο το έγραψε ένας 15χρονος μαθητής

2. Ο μαθητής είναι αλλοδαπός (ζει στη Κρήτη)


3. Φαίνεται ότι και εκεί οι γραικοί ξεπουλούν τα πάντα για τα ευρώ.


4. Πάντα ήθελα να γράψω για τη αργυροφιλία των νεο-κυπρίων. (Ο νεαρός με διευκόλυνε)


5. Πρώτη φορά καταφεύγω στην αντίγραφή, επειδή νιώθω ότι δεν μπορούσα να τα πω καλύτερα.


Το κείμενο δημοσιεύεται με την άδεια της
ηλιόφτερης, της δασκάλας του νεαρού, που το δημοσίευσε πρώτη. Οι ομοιότητες με τις αντίστοιχες δικές μας καταστάσεις είναι τέτοιες που λες και γράφτηκε για μας. Παραθέτω αυτούσια την καταχώρηση της.

Το κείμενο δεν είναι δικό μου. Είναι μια εργασία ενός 15χρονου αλλοδαπού μαθητή μου από χώρα της Κεντρικής Ευρώπης με θέμα τις προσωπικές απόψεις για το ξεπούλημα της κρητικής γης σε ξένους . Την ευκαιρία έδωσε ένα κείμενο της Μέλπως Αξιώτη , απόσπασμα από το έργο της "Το σπίτι μου".Ο μαθητής μου δεν είχε αντίρρηση να το δημοσιεύσω αλλά προτίμησε να μην αναφέρω το όνομά του.

" Η Κρήτη πριν από μια δεκαετία ήταν προορισμός κυρίως για διακοπές. Σήμερα όμως οι ξένοι έρχονται για να αγοράσουν περιουσίες κάνοντάς τις μηχανές αύξησης του εισοδήματός τους ή τις αγοράζουν για να χτίσουν δικό τους σπιτικό. Και στις δύο περιπτώσεις χάνεται από τα ελληνικά χέρια μια περιουσία που την έχουν δουλέψει πολλές γενιές πριν από τον πωλητή. Πολλοί πρόγονοι των πωλητών είχαν πολεμήσει για να τη διατηρήσουν..

Τώρα οι ντόπιοι όμως δεν τα σκέφτονται αυτά , δεν τους νοιάζει το μέλλον των περιουσιών τους , αρκεί να πάρουν ένα μεγάλο χρηματιό ποσό γι' αυτές. Κανείς δεν ενδιαφέρεται από κει και πέρα αν χτιστεί εργοστάσιο, σπιτικό ή αν συνεχίσει να λειτουργεί όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όσο περνάει ο καιρός ,το χρήμα τυφλώνει όλο και περισσότερο τους κατοίκους του νησιού.

Ο ίδιος είμαι ξένος. Ζω εδώ σχεδόν εφτάμισι χρόνια. Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου αγοράσαμε ένα οικόπεδο, μια περιουσία, ένα στρέμμα γόνιμης γης με εφτά μουρέλα.(=ελιές). Πήραμε δάνειο από την Τράπεζα και χτίσαμε ένα σπιτάκι για να μείνουμε οι ίδιοι και ένα σπίτι με πισίνα για να το νοικιάσουμε ή να το πουλήσουμε και με τα έσοδά του να πληρώσουν οι γονείς μου για τις σπουδές μου.

Μερικοί άνθρωποι από το εξωτερικό κάνουν ακριβώς το ίδιο. Όμως το φαινόμενο αυτό, όσο κι αν προσωπικά με ευνοεί, έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα της ελληνικής ιστορίας. Ο Έλληνας πουλάει καθημερινά τη γη για την οποία επί χρόνια πάλευαν οι πρόγονοί του για να κρατήσουν. Και σα να μην έφτανε αυτό , μερικές φορές είναι τόσο τυφλωμένος απ' το χρήμα που πουλάει εκατοντάδες στρέμματα γης για να γίνουν έργα που βλάπτουν το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.."

.. Δεν αντέγραψα όλο το κείμενο , δεν είναι ανάγκη.. Απλώς όταν ένας ξύπνιος , άριστος μαθητής -ΞΕΝΟΣ όπως ο ίδιος αυτοσυστήνεται- μιλά έτσι εμείς οι ντόπιοι τι να πούμε; Έχουμε μούτρα να πούμε κάτι;...

Μήπως έχουμε κάτι να πούμε εμείς αγαπητοί αναγνώστες;


19 σχόλια:

Valentinos Kontoyiannis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Έλατο Χελιδόνι είπε...

Ούτε γω κατανοώ το "πρόβλημα" που προσπαθεί να θίξει ο μαθητής. Προβάλλει παραπάνω ρατσισμό παρά την φιλαργυρία που φαντάζουμε εστόχευκε.

Είμαι σίουρος ρε Λεξηπένητα οτι μπορεις να θίξεις πιό αποτελεσματικά το πως χάρην της απληστίας πουλούμε τα πιστέυω τζιαι ιδανικά μας σε άλλο πόστ.

Valentinos Kontoyiannis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

..

Οι ξένοι τα αγοράζουν τα γέριμα τα σπίτια δεν τα κλεβουν!
Το χρήμα κινείται γίνεται ανάπτυξη και.η γή παίρνει αξία.
ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟ?


Ο μικρός είναι έξυπνος σίγουρα πολύ πιο έξυπνος από την δασκάλα του Που την δουλεύει κανονικά.
......................

Με τί θράσος χιλίων Ελληνοπιθήκων αυτή η βλαμμένη (να μην πω και τίποτα χειρότερο) βάζει τα παιδιά να γράψουν τέτοια μαλακία. Ούτε μέλος της χρυσής αυγής να ήταν. Εξω οι ξένοι από την ελλάδα θα μας πει σε λίγο. ΑΙΣΧΟΣ

Ο μικρός σε μια απέλπιδη προσπάθεια να χωρέσει σε μια τόσο ρατσιστική κοινωνία γίνεται ο ίδιος υποκριτικά ρατσιστής.
...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΤΡΑΓΙΚΟ..

Τον τελευταίο καιρό ξέσπασε στην Ελλάδα μια υστερία που ενισχύθηκε από τα ελληνικά κανάλια περί ..’’ξεπουλήματος’’ της ελληνικής γής στους αλλόθρησκους φραγκολεβαδίτες … τους ΞΕΝΟΥΣ !]

Η ελληνική ξενοφοβία σε όλο της το μεγαλείο!
Ένα μάτσο υποκριτικά ΖΩΑ Κάθε άλλο παρά φιλόξενος λαός Πλημμυρισμένοι με ένα σωρό επαρχιτωτκά και ρατσιστικά σύνδρομα.


Αυτό το ‘’ξεπούλημα’’ γίνεται στην Κύπρο καιρό τώρα αλλά ευτυχώς είμαστε σε λίγο καλύτερη μοίρα από τους Κρητικούς και δεν φτάσαμε στο σημείο να βάζουμε τα παιδία μας να γράφουν τέτοια αίσχη στο σχολείο.

ΔΕΝ ΛΕΣ ΠΑΛΕ ΚΑΛΑ ΡΕ ΛΕΞΗ???

Δες εδώ για να καταλάβεις τι εστι ρατσιστές κριτικοί ..

http://uk.youtube.com/watch?v=-V5iE13_0XY

drakouna είπε...

Εμένα η ένσταση μου είναι στο αρχικό σχόλιο για την "αργυροφιλία των νεοκυπρίων".

Οι Κυπραίοι δεν ξύπνησαν μια μέρα και είπαν "θα γίνουμε ππαραδόπιστοι". Απλώς παλιά, η γη στην Κύπρο δεν είχε την αξία που έχει σήμερα. Ενδεικτικά να σου αναφέρω ως παράδειγμα ότι το 1940 ο παππούς μου αγόρασε ένα ποδήλατο. Στοίχιζε το ίδιο με το να αγοράσει ένα οικόπεδο στην Αγία Παρασκευή (εκεί που είναι το Hilton).

(ναι, και εμείς εφυρτήκαμεν που αγόρασε το ποδήλατο αντί το οικόπεδο, αλλά there you go) :)

Δεν μπορείς να συγκρίνεις το παρελθόν με το σήμερα, διότι τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Εγώ σου λέω ότι αν και στο παρελθόν η γη είχε τόση αξία, θα ξεπουλιόταν 1000 φορές ως τωρά.

Sike είπε...

εγώ πάλε εν εκατάλαβα τι εν εκαταλάβετε...

Ανώνυμος είπε...

Η ουσία του κειμένου είναι αυτή:

"μερικές φορές είναι τόσο τυφλωμένος απ' το χρήμα που πουλάει εκατοντάδες στρέμματα γης για να γίνουν έργα που βλάπτουν το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.."

Είναι η απόλυτη αλήθεια αυτή. Πόσες φορές δεν είδαμε νεοκλασσικά κτήρια να πουλιούνται πανάκριβα και στη θέση τους να υψώνεται μία πολυκατοικία από μπετόν ή γυαλλί. Ή γη που πωλείται πανάκριβα για να χτιστούν κακά για το περιβάλλον εργοστάσια.

Όλη η παραλιακή Λεμεσός έτσι ήταν πριν την εισβολή, πανέμορφη με νεοκλασσικά σπίτια στη σειρά, όχι αυτό τον εμετό κακόγουστων πολυκατοικιών που βλέπουμε σήμερα. Οπότε το φαινόμενο τα τελευταία 30 χρόνια άνθησε.

Το να πουλάμε την γη στους ξένους δεν με ενοχλεί, ίσα ίσα που μπορεί να χρησιμεύσει ως προς την αισθητική άποψη για την Κύπρο τουλάχιστον.

Παρόλο που διαφωνώ, κατανοώ τον συνειρμό του μαθητή ο οποίος μάλλον να αγαπάει την ελλάδα παρά ρατσιστής ενάντια στους έλληνες μου φάνηκε. Και ο οποίος είναι ευφυέστατος.

Valentinos Kontoyiannis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Valentinos Kontoyiannis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Lexi_penitas είπε...

Ευτυχώς που τα κείμενα μου αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας τις αντιρατσιστικές μου αντιλήψεις. Φοβήθηκα ότι μερικοί θα μου προσήπταν και τη κατηγορία του ρατσιστή.

Πάντως ο Ίμπιους δεν άντεξε να μην υποτιμήσει την νοημοσύνη μου. Η σχηματική φράση "δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα" του έδωσε ΤΗΝ ευκαιρία.

Θάθελα πραγματικά να ξέρω πως καταφέρνουν κάποιοι να μιλούν με τόσο κατηγορηματικό τρόπο για τη ψυχολογία ανθρώπων που βρίσκονται μακράν των δικών τους βιωμάτων, ηλικιών, περιβάλλοντος, νοοτροπίας κλπ και να βγάζουν με τόση σιγουριά συμπεράσματα. Βάλτε τη μαππα χαμαί ρε κοπέλλια. Αφήστε και μια χαραμάδα αμφιβολίας στο ξερολισμό σας.

Πάντως Χελιδόνι και Ιμπιους μάλλον σας συνεπαίρνει η υπερευαισθησία σας ενάντια σε καθε τι ρατσιστικό και βλέπετε παντού ρατσιστικές σκοπιμότητες. Για σας είναι πιο πίθανο το παιδι να κρύβει όλη την υστεροβουλία που εκφράζεται με τα σχόλια σας παρά να εκφράζει απλές παιδικές σκέψεις.

Και συ ρε Κυριάκο μπήκες στο κόπο να ρίξεις μια ματιά στα κείμενα της ηλιόφτερης πριν αρχίσεις να την χαρακτηρίζεις "βλαμμένη", "ρατσίστρια" και παρ' ολίγον χρυσαυγίτισσα; Εσύ πως θα χαρακτήριζες κάποιον που με τη μεγαλύτερη ευκολία κολλά ταμπέλλες όπως τις παραπάνω στους άλλους.

Δρακούνα. Με πρόλαβε η Ψυχία. Είμαι βαθειά επηρεασμένος από το χώρο που "κινήθηκα" τα τελευταία χρόνια, αυτόν των αναπτύξεων γκολφ. Ίσως εκεί να είδα την αργυροφιλία στην υπερθετική της μορφή. Δεν διαφωνώ πάντως με την ουσία του σχολίου σου. Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι οι κάτοικοι περιοχής Πύργου που ψήφισαν ΟΧΙ σχεδόν κατα 90% τώρα με τη προοπτική να πάρουν τα ακίνητα τους αξία σκίζονται να ανοίξουν το οδόφραγμα Λιμνίτη. Αυτά σκέφτομαι και γαμώ τον πατριωτισμό μας.

kyriakos είπε...

Λέξη νομίζω οι απόψεις μας ταυτίζονται πλήρως.
Και γώ συμμερίζομαι το θέμα της φιλαργυρίας που δεν λογαριάζει τίποτε ανθρώπινο και αισθητικό. Όπως πχ στο τρόπο που κτίστηκε η Λεμεσός και η Αθήνα. Εκει με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο και υπερθεματίζω!
Αλλά δεν με πειράζει και ιδιαίτερα το να περάσει ελληνικό διαμέρισμα σε μια δίμετρη ξανθή Ρωσίδα .... (....)
Ο καθένας μας κρύβει μέσα του ένα εν δυνάμει βλάκα
Η δασκάλα έκαμε άθελά της μια βλακεία να βάλει ένα ξένο να γράψει έκθεση ιδεών με ξενοφοβικό θέμα.

That’s all..

Valentinos Kontoyiannis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Έλατο Χελιδόνι είπε...

Οι τζι'έτσι ρε λεξιπένητα, ο ίδιος είμαι ρατσιστής τζιαι παραδέχουμαι το. Σε καμιά περίπτωση εν γυρέφκω μούγια να μουγιαστώ οσον αφορά τον ρατσισμό.

Οπως είπα, το συγκεκριμένο κείμενο εννεν καθόλου έυστοχο αν θέλει να θίξει την φιλαργυρία τζιαι το ξεπούλημα των Αξιών μας.

Οπως το αντιλαμβάνομαι λαλει: επειδή εχύθηκε τίμιο Ελληνικό αίμα(οπως τον έμαθε η ιστορία) η γή πρέπει να μείνει σε Έλληνες. Ε άσιολε που εννεν ρατσιστικό τούτο.

Οι πολέμοι εγίναν για νάχουμεν την ελευθερία να κάμουμε οτι μας καυλώσει με την γή μας. Να την πουλήσουμε, να την νοικιάσουμε, να χτίσουμεν οι ίδιοι μέσα. Όι για να μείνει σε Ελληνικό αίμα.

Τη σήμερον εποχή πουλούμε πολλά πιο σηματικά πράματα που την γή. Ασπούμεν την αξιοπρέπεια μας ή ότι άλλο πάει προς πώληση. Αν θέλεις να βάλουμε μιαν πουτάνα να γράψει κείμενο για τούτο.

stalamatia είπε...

Αν την έγραφε μαθητής Κρητικός θα είχε κάποια διαφορά για μερικούς? Η δασκάλα έβαλε μίαν έκθεση φαντάζομαι σε όλη την τάξη και μάλιστα επηρεασμένη από κάποιο βιβλίο .Τι έπρεπε να πεί? Οι αλλοδαποί μαθητές να μην γράψουν? Στο κάτω κάτω όταν κάποιος λέει κάποια πράγματα που
είναι η πραγματικότητα είναι ρατσιστής? Εδώ που μένω πολλοί αλλοδαποί έχουν αγοράσει σπίτι και καλά κάνανε το πρόβλημα πιστεύω του [ξεπουλήματος] είναι όταν πουλούνται μεγάλες εκτάσεις σε ξένες εταιρείες που δεν σκοτίζονται για το περιβάλλον κάτι που ίσως στη δική τους πατρίδα να μην το έκαναν.
Ίσως αυτοί που έχουν εκτάσεις γης να μην βρίσκουν ανταπόκριση από το κράτος για να αξιοποιήσουν οι ίδιοι την περιουσία τους και έτσι την πουλάνε .

Ανώνυμος είπε...

Κι εσύ Σταλαματιά, μισά καταλάβεις. Μόνο η σκοπιά του impius κατέχει την απόλυτη αλήθεια (καλύτερα να καταλάβω τα μισά παρά να έχω τούντο πρόβλημα αντίληψης).

Η διαφορά μας impius είναι ο τρόπος προσέγγισης αυτού του κειμένου.

Κι εγώ διαφωνώ με το σκεπτικό "η γη πρέπει να μένει σε ελληνικά χέρια", το είπα μάλιστα και στο 1o σχόλιο μου (μετά την πρώτη πρόταση). Θα συμφωνούσα αν τα "ελληνικά χέρια" είχαν περισσότερο σεβασμό για την γη, απ'ότι τα ξένα χέρια.

Επειδή δεν τον έχουν απαραίτητα, διαφωνώ.

Όμως προτίμησα να δω πέρα από την διαφωνία μου σε τούτο το σημείο, και να εκτιμήσω ολόκληρο τον συνειρμό του 15χρονου: Ο ίδιος πιστεύει πως τα ξένα χέρια είναι μαχαίρια για τη διαχείριση της ελληνικής γης γιατί δεν την σέβονται (για σένα αυτό είναι ξεκάθαρα ρατσιστικό). Αυτή μπορεί να είναι λανθασμένη διαπίστωση, δεν αντιλέγω.

Όμως παρά την πιθανώς λανθασμένη του διαπίστωση, ο 15χρονος προχωρεί για να θίξει πως η φιλαργυρία των ελλήνων είναι αυτή που τους κάνει να μην ενδιαφέρονται για τη γη που πουλάνε στα ξένα χέρια (ξεπούλημα). Κάτι που μπορεί να βασίζεται σε λανθασμένη διαπίστωση, είναι όμως η απόλυτη αλήθεια και το τελικό που θίγει.

Τα πιο πάνω δείχνουν όχι μόνο πως δεν καταλάβω μόνο τα μισά, απλά καταλάβω τα άλλως πως που σένα. Που νομίζω είναι fair enough.

drakouna είπε...

Συμφωνώ ότι η Λεμεσός πριν την εισβολή ήταν πιο γραφική.

Διότι που ήταν η major ανάπτυξη εκείνη την εποχή?

Αμμόχωστος.

Μετά την εισβολή, αναγκαστικά η μεγάλη ανάπτυξη στράφηκε στη Λεμεσό, την μόνη εναπομείνουσα μεγάλη παραλιακή μας πόλη. Hence φύτρωσαν και εκεί εκτρώματα.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με την αγορά γης από τους ξένους όμως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο τα 4-5 τελευταία χρόνια στον τομέα των ακινήτων, λόγω βασικά της (έλλειψης)πολιτικής του Τάσσου με προβληματίζει.
Μέσα στα 4-5 τελευταία χρόνια η αξία των ακινήτων εντός και πέριξ των πόλεων (και όχι μόνο) έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Γιατί διπλασιάστηκε; Ένας από τους λόγους είναι η ευκολία παροχής δανείων από τις τράπεζες προς άπαντες και ιδιαίτερα προς τους ξένους. Στελέχη υπεράκτιων εταιρειών (το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς της Ε.Ε. αποτελεί δέλεαρ), Ρώσοι "ολιγάρχες", δυτικοί συνταξιούχοι κτλ κτλ συναθροίζονται στην Κύπρο και επειδή έχουν χρήμα μπορούν να αγοράζουν σε υψηλότερες τιμές τα ακίνητα από όσο μπορεί ο μέσος Κύπριος να αγοράσει. Οι διευκολύνσεις που παρέχουν οι τράπεζες για οικιστικά και αναπτυξιακά δάνεια, η αταξία που υπάρχει στην οικοδομική βιομηχανία (παράνομοι ή χαμηλομισθοι ξένοι εργάτες, παρεκλίσεις και παρεκβάσεις, απουσία επαρκών ελέγχων ασφαλείας, ανέγερση οικοδομών χωρίς πρώτα να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες) δημιουργούν υπερπροσφορά η οποία επί του παρόντος υπερκαλύπτεται από τη ζήτηση. Ετσι οι τιμές για τους νέους που θέλουν να αγοράσουν ή να κτίσουν σπίτι είναι πλέον σχεδόν απροσιτες. Αν δεν είναι, μια μέση οικογένεια για ένα μέσο σπίτι (να μην πω διαμέρισμα) 8α πληρώνει δάνεια μέχρι να πάρει σύνταξη! Αν δεν μπορεί να αγοράσει ο Κύπριος μπορεί να αγοράσει ο ξένος. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο ήδη το 30% της γης να ανήκει σε ξένους. Κι εγώ ο μέσος Κύπριος πρόσφυγας που ψάχνω για σπίτι πρέπει να πληρώσω τα λάθη των πρώην κυβερνώντων για την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει για να παρουσιάσουν τις ωραίες βιτρίνες (βλ. δείκτες) στους ισολογισμούς του κράτους ως ευημερούσα οικονομία και ως μέγα κατόρθωμα. Για να πλουτίζει μια ομάδα Κυπρίων η οποία θα στέκεται και εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού. Θα πρέπει η οικογενεια μου να μεγαλώσει στα στενά όρια ένός διαμερίσματος των 80-90 τετραγωνικών με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν δεν το καταφέρω ούτε αυτό (δεν είναι δα και εύκολο) θα πρέπει να ζω με τα πεθερικά μου. Ακόμη χειρότερα... Ξέρετε πόσα νέα ζευγάρια ζουν σήμερα με τα πεθερικά τους;
Τέλος θα πρέπει να λάβουμε κι έναν άλλο παράγοντα υπόψην. Το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού. Η κατοχή γης από ξένους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μιαν ενδεχόμενη λύση; Ή μήπως αν πουλήσουμε την πλειοψηφία της γης και αυξηθούν πληθυσμιακά οι πλούσιοι ίσως θελήσουμε να λύσουμε και το Κυπριακό; Θα έχουμε τα κότσια ή για άλλη μια φορά δεν θα θυσιάσουμε την καλοπέραση μας για τον τόπο μας;

Ανώνυμος είπε...

Nα είστε βέβαιοι πως δε λειτουργώ ρατσιστικά στην τάξη. Για επιβεβαίωση παραθέτω παλαιότερό μου ποστ σχετικό-στο τέλος. Ο αναγιγνώσκων προσεκτικά και καλοπροαίρετα μπορεί να καταλάβει ότι το παλικάρι στηλιτεύει το ξεπούλημα γης για σκοπούς που βολεύουν τις μεγάλες εταιρείες. Π.χ. πωλήθηκε μια μεγάλη έκταση στην οποία θα γίνει γήπεδο γκολφ ενώ η περιοχή μας δεν έχει νερό και δεν έχει φράγμα.. Καλά είναι πριν προσβάλει κανείς κάποιον διαδικτυακά να έχει ζητήσει λεπτομέρειες. Και το παλικάρι δεν είχε κανένα λόγο να με δουλέψει. Είναι ένας πολυαγαπημένος μαθητής για τη φιλομάθειά του αλλά και την ειλικρίνειά του και κοσμεί το σχολείο μας .. Ηλιόφτερη
http://ancora.pblogs.gr/pages/9.html

Lexi_penitas είπε...

Ηλιόφτερη, ευχαριστώ για τη παρέμβαση καιτις διευκρινήσεις σου. Λυπάμαι που κάποιοι από τους σχολιαστές από υπερβάλλοντα αντιρατσιστικό ζήλο σε "στόλισαν" άδικα. Η δική μου προσέγγιση είναι ότι οι εμμονές και οι ακρότητες δεν οδηγούν ποτέ σε σωστά συμπεράσματα.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη