13 Απριλίου 2008

Άκουσα κι' έφριξα!


Κατάντια! Η λέξη που πιστεύω εκφράζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τη κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου μας.

Πριν καμιά βδομάδα ήμουνα σε πολυκατάστημα της Λεμεσού και έγινα αυτήκοος μάρτυρας συζήτησης τριών νεαρών ατόμων, οι οποίοι μεγαλοφώνως "αποκάλυπταν" πράματα και θάματα για τις διεργασίες και τις ίντριγκες σε σχέση με το ποια ομάδα θα διαβαθμιστεί. Αναφέρονταν σε ονόματα παραγόντων και μη, διάφορα ποσά, και αναλόγως σωματειακής τοποθέτησης επικροτούσαν ή κατηγορούσαν τους αναφερόμενους σαν πρωτεργάτες των συνωμοσιών.


Δεν έδωσα και πολλή σημασία λόγω του ότι έπαψα να ασχολούμαι εδώ και αρκετό καιρό με το φιάσκο που ονομάζουμε "κυπριακό ποδόσφαιρο". Και δεν θα έγραφα τίποτε σχετικό στο μπλογκ μου αν στη διάρκεια της βδομάδας δεν γινόμουν μάρτυρας άλλων δύο παρόμοιων συζητήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα πρωταγωνιστές ήταν νυν και πρώην παράγοντες σωματείων της πόλης μου. Έκπληκτος στην αρχή και αηδιασμένος στη συνέχεια, άκουγα τους γνώστες συνομιλητές να συζητούν με περίσσια σιγουριά και ελαφρότητα και χωρίς καμιά διάθεση κριτικής του φαινομένου, για μεγάλα ποσά που άλλαξαν χέρια τις τελευταίες μέρες. Σκοπός η ομάδα μας να σωθεί ή να τερματίσει στο Α ή Β γκρουπ και διάφορα άλλα φαιδρά. Μέχρι ονόματα βουλευτών αναφέρθηκαν. Τόσο καλά!


Αυτό που μου προκάλεσε την έκπληξη δεν ήταν ότι γίνονται βρώμικα παιγνίδια στο παρασκήνιο. Είναι το ότι τόσο στο συνείδηση των παραγόντων όσο και των οπαδών αυτά είναι δεδομένα και φυσιολογικά.
Δηλαδή, έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι. Κανένας, μα κανένας δεν αμφισβήτησε τον όλο θεσμό. Κανένας δεν είπε ότι δεν αξίζει το κόπο να assholeίται με ένα παιγνίδι με σημαδεμένη τράπουλα. Τόσο πια υποτιμά ο κύπριος "φίλαθλος" τον εαυτό του;


Και κάτι που το βρήκα σημαντικό: Καλά οι παράγοντες. Ας θεωρήσουμε ότι αν δεν ήταν μέρος του συστήματος δεν θα πιάναν τα πόστα. Οι μαλάκες οι οπαδοί που περηφανεύονταν ότι ανελλιπώς τα τελευταία Χ χρόνια έχουν season ticket, και προσπαθούσαν ο ένας να αποδείξει στον άλλο ότι αυτός προσφέρει περισσότερα στο σωματείο; Και να ρίχνουν και κάτι ατάκες του στιλ, οι αντίπαλοι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο; Την ώρα που συζητούσαν λεπτομέρειες του πως η δική τους ομάδα χρημάτιζε άλλους. Έλεος!!!
Μου θύμισε κάποιες συζητήσεις που διαβάζω στα μπλογκς με αφορμή το σκάνδαλο με το ντόπινγκ, που κάποιοι υποστηρίζουν ότι αφού οι άλλοι το κάνουν γιατί όχι και μεις;

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα στο χώρο του ποδοσφαίρου μας είναι η μαζική αντίδραση των οπαδών. Ας μην δέχονται να παίζουν το ρόλο της αγελάδας που την αρμέγουν οι παράγοντες. Ας αντιδράσουν. Βέβαια αντιδρούν τη μια χρονιά οι μισοί και την άλλη οι άλλοι μισοί. Αυτοί που οι μηχανορραφίες τους απέτυχαν να σώσουν η να αναδείξουν τιτλούχο την ομάδα τους. Οι άλλοι που τα κατάφεραν δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν την καθαρότητα της βρόμικης κατάστασης στην οποία βρίσκονται και που συντηρούν.


Τελευταίους άφησα τους αθλητικογράφους. Ούτε αιχμή ρε γαμώτο. Λες και όλα είναι φυσιολογικά. Και τα ύποπτα και τα εξόφθαλμα και τα παρά φύσιν. Δεν πέφτει τίποτε στην αντίληψη τους. Αλλά και αυτοί δημοσιογράφοι δεν είναι; Κρύψε να περάσουμε και his masters voice!


Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφερθώ ούτε στον οπαδισμό ούτε και στους χουλιγκανισμούς που είναι απόρροια της στρεβλής αντίληψης που καλλιεργείται χρόνια τώρα στους νέους. Γι' αυτό σας λέω! Δεν αξίζει κανένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του να assholeίται.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε η κατάσταση στο "κυπριακό ποδόσφαιρο" δεν θα αλλάξει ποτέ. Όσο οι "φίλαθλοι" -που κάθε άλλο παρά φίλοι του αθλήματος είναι, φίλοι του άσκοπου φανατισμού είναι- παραμένουν προβατάκια, τίποτε δεν θα αλλάξει. Και όσο -άκουσον, άκουσον- τα κόμματα εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, η κατάσταση δε θα βελτιωθεί. Όπως είπες κι εσύ, όποιος σέβεται τον εαυτό του το τελευταίο πράμα που έχει να κάνει είναι να ασχοληθεί με αυτήν την ηλιθιότητα.

Sike είπε...

εμένα άρεσεν μου το disclaimer για τα σχόλια :Ρ

Yiota είπε...

όπως πολύ σωστά είπες : "Τόσο πια υποτιμά ο κύπριος "φίλαθλος" τον εαυτό του;"

Ανώνυμος είπε...

Έ τι να κάμουμε? Να ηχογραφούμε τον εαυτό μας να παίζει φουτσα?
Και μετά να τον βλέπουμε σε ντιβιντι?

Άμα δεν έχει premier ling βλέπουμε πρωτάθλημα marfin laiki..

Έχει άλλη γοητεία το κυπριακό πρωτάθλημα.. λες θα διακοπεί δεν θα διακοπεί..

Έχει άλλη γοητεία..

Lexi_penitas είπε...

Το χειρότερο είναι που όλοι καμώνονται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Βλέπεις παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφους να συζητούν ηλίθιες λεπτομέριες φασεων κάποιου αγώνα τη στιγμή που ΟΛΟΙ ξέρουν ότι το ματς ήταν στημένο. Και οι τρισηλίθιοι οπαδοί να σκοτώνωνται μεταξύ τους.

Είναι πράγματι απογοητευτική η κατάσταση. Βγαίνει και από τα σχόλια σας. προσωπικά πιστευω ότι αν οι πραγματικοί φιλαθλοι θελήσουν να αλλάξουν κάποια πράγματα μπορούν. Να σαμποτάρουν τα παιγνίδια. Να πάψουν να χρηματοδοτούν τις ίντριγκες των παραγόντων. Υπάρχουν τόσα ωραία πράγματα να κάνει κάποιος το Σαββατοκυρίακο του. Εκδρομές, ψάρεμα, συνάντηση με παρέες, κινηματογράφος, σεξ και τόσα άλλα. Άσε που πηγαίνοντας στο γήπεδο υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να φύγεις απογοητευμένος ή πικραμένος. Πιστεψτε με με τις πιο πάνω δραστηριότητες ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο να απογοητευτείτε ή να πικραθείτε.

zappa είπε...

dystyxws ayto to his masters voice den isxyei mono gia ta podosfairika, alla kai gia mia megalh omada ths kypriakhs koinwnias, peran a8lhtikografwn, podosfairistwn kai fila8lwn-opadwn.....

Ανώνυμος είπε...

εκδρομές θελεις πεζίνα
ψάρεμα ..λυπούμαι να σκοτώνω τα ψαρουθκια..
συνάντηση με παρέες οδηγεί πάντα στη μάππα..
κινηματογράφος κοιμουμαι πανω μου..
..Το σεξ είναι την νύχτα..

Drapetis είπε...

Δυστυχως αυτα τα φαινομενα δεν ειναι μονο στο ποδοσφαιρο, ειναι σε καθε δραστηριοτητα του δημοσιου βιου. Απο την προκυρηξη της χαμηλοτερης θεσης μιας καθαριστριας στο δημοσιο μεχρι τα εργα πολλων εκατομυριων. Και ναι, ακους τους ανθρωπους να μιλουν και να καυχουνται για τα μεσα τους, λες και ειναι εντελως φυσιολογικο, λες και δεν παρουσιαζει καν ενα ηθικο προβληματισμο. 'Ολοι το κανουν οποτε ειναι ενταξει΄. Αυτη ειναι η λογικη που λειτουργει στο κυπριακο κρατος. Και το χειροτερο απ'ολα ειναι η υποκρισια που κυριαρχει, τοσο στις διαπροσωπικες σχεσεις περι αυτων των θεματων, οσο και στην δημοσια σφαιρα γενικοτερα.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη