30 Μαρτίου 2008

Ανώτερος κλήρος. Μια από τα ίδια.

The women dancing του Toulouse Lautrec
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το σύμφωνο συμβίωσης που αντί γάμου θα ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων ζευγαριών. Η ελληνική πολιτεία τόλμησε παρά τις αντίθετες απόψεις περί του θέματος μεγάλων ομάδων πληθυσμού, να θεσπίσει νομοθεσία που να τακτοποιεί ένα ζήτημα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της.

Όπως περίπου αντιδρά σε όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, έτσι και εδώ η εκκλησία "έδειξεν τον νουν της". Σχεδόν καθημερινά βλέπουμε κάποιους Έλληνες ιεράρχες να παρελαύνουν στα κανάλια και από άμβωνος ή από όπου βρουν βήμα, να στέλνουν στο πυρ το εξώτερο τους ομοφυλόφιλους αλλά και εκείνους που συμφωνούν με την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης των διαφόρων πτυχών της σχέσης ανθρώπων που συμβιώνουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως άνθρωποι που υποτίθεται ότι διδάσκουν το λόγο του θεού αναφέρονται σε συνανθρώπους τους με τόσο μίσος βρίζοντας τους με γλώσσα καταγωγίων. Επιπρόσθετα σαν εντολοδόχοι πρεσβευτές του θεού στη γη, τους αναγγέλλουν και τη ποινή τους που είναι η αιώνια πυρά της κολάσεως.


Οι ομοφυλόφιλοι για αιώνες κατατρεγμένοι, ζουν μια ζωή αποκρύβοντας τη σεξουαλική τους προτίμηση σε άτομα του ίδιου φύλου. Αιτία η προκατάληψη, οι διακρίσεις, ενίοτε δε και οι προπηλακισμοί από τους "φυσιολογικούς" συμπολίτες τους. Τρομαγμένοι και τρομοκρατημένοι, πολλοί καταντούν περιθωριακοί, με όλους τους υπόλοιπους στη καλύτερη περίπτωση να κλείνουν τα μάτια μπροστά στην εξόφθαλμη καταπάτηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Η περιφρόνηση και η αναφορά σε αυτούς με υποτιμητικό τρόπο είναι βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση των κοινωνιών τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.
Ο νόμος αυτός έρχεται στην ουσία να άρει σε κάποιο βαθμό την αδικία που υφίστανται αυτοί οι συνάνθρωποι μας. Τους χρωστάμε πολύ περισσότερα. Και πάνω απ' όλα να αλλάξουμε την αρρωστημένη νοοτροπία των "καθώς πρέπει" ετεροφυλόφιλων που θεωρούν οτιδήποτε διαφορετικό από αυτούς σαν ανώμαλο. Και για να αρχίσουμε από κάπου ας αρχίσει ο καθένας από τα παιδιά του. Και το κράτος από τα σχολεία. Είναι καιρός τόσο η κοινωνία και η πολιτεία να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό και με άλλα ζητήματα κοινωνικού ρατσισμού.

Η εκκλησία απλώς απέδειξε ακόμα μια φορά ότι ΔΕΝ μπορεί. Είναι βουτηγμένη πολύ βαθιά στον αναχρονισμό της και στο στείρο δογματισμό της. Ας απαλλαγεί πρώτα από τις αγκυλώσεις και τα κόμπλεξ των μεγαλοϊεραρχών της και μετά να ασχοληθεί με τους άλλους.

Μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε τη σχετική δημοσκόπηση στη διπλανή στήλη.

45 σχόλια:

Sike είπε...

Ναι, αλλά επέλεξες να παραβλέψεις το ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας εξέφρασε διαφορετική άποψη - ψάξε το.

zappa είπε...

o an8imos kai olh o kompania tou "sas paw" (lege me xrysophgh) akomh einai arxontes ths ieras synodou....

Lexi_penitas είπε...

@σικέ: Δεν αναφέρτηκα σε κανένα ιεράρχη ονομαστικά ούτε θεωρώ ότι η στάση του Αρχιεπισκόπου αφαιρεί ότιδήποτε από αυτά για τα οποία κατηγορώ την επίσημη εκκλησία και ιδιαίτερα τον ανώτερο κλήρο. Εξάλλου ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη.

Η εκκλησία είναι υπόλογη διαχρονικά για τη συντήρηση κάθε λογής αναχρονισμού και αυτό δεν μπορούν να το αλλάξουν μεμονομένες φωτεινές εξαιρέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Αμφιβάλλω για τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια της θέσης του αρχιεπισκόπου. Δεν είναι δυνατό να δηλώνει πως εν αγνοία του χρησιμοποιήθηκαν υβριστικοί χαρακτηρισμοί σε ανακοινώσεις της επίσημης εκκλησίας. Μου φαίνεται περισσότερο πως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα "καλό συνεργάτη" για τις δύσκολες(ελπίζω μέρες που περνά. Κάποιον να αποφορτίζει την δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στον συντηρητισμό κ την απανθρωπιά τους. Αυτός μου φαίνεται πως είναι ο ρόλος του αρχιεπισκόπου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ξέρουμε καλά ότι ρόλος εκκλησίας-κράτους δεν έχει διαχωριστεί, για να μπορούμε να ακυρώσουμε αυτή την υπόθεση.

Ανώνυμος είπε...

Οι δικοί μας φωστήρες, πώς και δεν πήραν θέση ακόμα; Ή ασχολούνται με άλλα; Όπως, επί παραδείγματι, απορούν και εξίστανται γιατί τα ΗΕ δεν πήραν την άδειά τους για να γίνουν εργασίες στην οδό Κύκκου, που τα περισσότερα ακίνητα είναι κκοτshιάνιν τους;

Ίλαντρος είπε...

Λεξιπένητα, θα συμφωνήσω με τον sike. Η άρνησή σου να σχολιάσεις τη θέση του αρχιεπισκόπου δείχνει προκατάληψη. Δεν έχω καμία σχέση με την εκκλησία και τους παπάδες. Όμως η θέση του Ιερώνυμου είναι πολύ προοδευτική ακόμα και μέσα στα πλαίσια της γενικότερης κοινωνίας. Πόσο μάλλον για αρχιερέα. Για αυτό και θα έπρεπε να τον χειροκροτάς, όχι να καμώνεσαι πως δεν υπάρχει.

dokisisofi είπε...

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

dokisisofi είπε...

Και επειδή δεν μπορώ να φύγω χωρίς να σχολιάσω, να σε ρωτήσω κάτι ρε Λέξη. Δε σε υποχρεώνει κανένας να υιθετείς αυτά που λέει η εκκλησία. Αν εγώ δηλαδή ήμουν γουρούνα (που είμαι δλδ) θα έπρεπε να κατεβώ με πλακάτ στην πλατεία ελευθερίας να φωνάζω γιατί οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι με θεωρούν βρώμικο ζώο? Δε τον καταλαβαίνω. Ίντα με κόφτει τί λαλούν, αφού στο κάτω-κάτω γραμμένη έχω τη θρησκεία τους και γουστάρω που είμαι γουρούνα.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

dokisisofi είπε...

α και κάτι άλλο

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

Lexi_penitas είπε...

Ρε Ιλλαντρε μπράβο του ρε του Ιερώνυμου για τη στάση του στο θέμα αυτό. Πιστευω ότι είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος και ο Ανθιμος και τα άλλα "τσακάλια" θα τον υποσκάπτουν συστηματικά. Απλά στο θέμα "αναχρονισμός της εκκλησίας" ειδικά με το συγκεκριμένο θέμα ο Ιερώνυμος που κόλλαγε. Και η επίθεση σου ως εκ τουτου είναι ανεξήγητη. Εκτός και αν σου έδωσε πρόφαση να αποφύγεις να τοποθετηθείς επί της ουσίας.

Δοκησίσοφη, με την ίδια λογική η εκκλησία γιατί ασχολείται με τους ομοφυλόφυλους. Μήπως καποιοι εκει μέσα έχουν κοινά με τους ομοφυλόφυλους. Αντε, και αστα πονηρά φιλενάδα.

Ίλαντρος είπε...

Πού κόλλαγε; Αμ..... μήπως επειδή είναι αρχιεπίσκοπος ίσως να κόλλαγε;;;;;;;

Έγραψες: "Η εκκλησία απλώς απέδειξε ακόμα μια φορά ότι ΔΕΝ μπορεί. Είναι βουτηγμένη πολύ βαθιά στον αναχρονισμό της και στο στείρο δογματισμό της."

Δηλαδή έστειλες ολόκληρο το θεσμό στο πυρ το εξώτερο. Δεν νομίζεις ότι το γεγονός ότι ο ηγέτης αυτού του θεσμού έχει διαφορετικές απόψεις άξιζε αναφοράς; Ένας ηγέτης που εκλέγηκε μόλις πριν δυο μήνες και άρα ίσως αντικατοπτρίζει μια πλειοψηφούσα άποψη;

Πώς διαφέρει αυτή η λογική σου από αυτή του Λάζαρου Μαύρου ο οποίος ανεμίζοντας τις δηλώσεις του Μπουγιούκανιτ προσπαθεί να μας μας πείσει ότι όλοι οι Τούρκοι θέλουν να μας σφάξουν;

Λυπούμαι που εξέλαβες το προηγούμενό μου σχόλιο, στο οποίο έκαμα μια απλή επισήμανση, ως επίθεση. Μάλλον επιβεβαιώνει αυτό που είπα, τη μεγάλη σου προκατάληψη εναντίον της εκκλησίας. Είναι λίγο αστείο να υπερασπίζομαι την εκκλησία διότι δεν συμφωνώ μαζί τους σχεδόν σε τίποτα. Η "αντεπίθεση" σου ήταν εντελώς αχρείαστη και απρόκλητη. Μίλησες για "ανεξήγητη στάση" και άφησες υπονοούμενο ότι απέφυγα να τοποθετηθώ επί της ουσίας. Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να τοποθετηθώ. Έχω πει πολλές φορές ότι είμαι άνθρωπος με ξεκάθαρες φιλελεύθερες αρχές, εκ των οποίων μια από τις πιο σημαντικές είναι αυτή που λέει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να κάνει ότι του γουστάρει στην ιδιωτική του ζωή, εφόσον δεν επηρεάζει τους συνανθρώπους του. Συνεπώς συμφωνώ απολύτως με το σύμφωνο συμβίωσης.

Καλή σου μέρα.

dokisisofi είπε...

Συμφωνώ.

Lexi_penitas είπε...

Δοκισσις χαίρομαι που συμφωνούμε. Αν είναι δυνατόν... ;))))

Ίλλαντρε απλώς δεν με "έπιασες". Θεωρώ αμελητέα τη σωστή στάση του Ιερώνυμου μπροστά στη λαίλαπα του αναχρονισμού που όζει η επίσημη εκκλησία και ίδιαίτερα ο ανώτερος (επιμένω στο ανώτερος) κλήρος.

Μερικές μπύρες θα βοηθούσαν να γνωριστούμε καλύτερα :)

dokisisofi είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ!!!!
ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΛΑΝΤΡΟ!

Lexi_penitas είπε...

Το ξέρω ρε συ :))))

Sike είπε...

"Σάικ" :]]
Αν ήμουν παιγνίδι, θα ήμουν και σικέ, δεν αντιλέγω...

Banana Republic Cyprus είπε...

Αν ο Ιερώνυμος συμφωνεί, κι αν εκφράζει επίσημη θέση της Εκκλησίας, τότε πολύ απλά να καθαιρέσει αυτούς που προσβάλουν το όνομα της εκκλησίας με το βρωμόστομα τους και προωθούν τον κοινωνικό ρατσισμό και την κοινωνική ανισότητα. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαρέσει, πως το λένε. Απορώ ποια είναι πολιτεία και ο βίος όλων αυτών των "άγιων" ανθρώπων που χρησιμοποιούν όπως θέλουν την θρησκεία για να εκπέμπουν τα κόμπλεξ τους. Κι ας ανοίξει κάποιος κάποτε το στόμα του να μας πει γιατί τόσοι πολλοί ομοφυλόφιλοι καταφεύγουν στο Άγιο Όρος. Τελεία και παύλα για να μην πω τίποτε άλλο και δώσουν πάνω μου οι "καλοί" χριστιανοί.
Λέξη Πένητα, ίσως μια αναφορά στο όνομα του Ιερώνυμου, διαχωρίζοντας τον από τα υπόλοιπα σκατά να ήταν πιο πρέπων. Δεν σημαίνει πως επειδή είναι ένας, δεν μετρά. Και ο χαμηλότερος τη τάξη ιερέας να ήταν, με ένα μπράβο θα ήταν καλό να τον ανταμοίψουμε. Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, καθώς εστιάζεσαι στην γενική εικόνα που εκπέμπει η εκκλησία. Όμως οι σωστοί άνθρωποι, έστω και μειονότητα, πρέπει να αναδικνύονται.
Ίλαντρε, αποφεύγεις να τοποθετηθείς στην ουσία του θέματος.
Δοκίσοφη, το να είσαι γουρούνα, έστω κι αν κάποιοι σε θεωρούν βρώμικο ζώο, δεν σου στερεί το δικαίωμα να είσαι γουρούνα και να βγαίνεις να το φωνάζεις χωρίς επιπτώσεις. Λίγη ευαισθησία για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα ρατσιμού, δεν βλάπτει. Καλό το χιούμορ και τα χαχαχου, αλλά μην περιμένεις να κτυπήσει τη πόρτα του δικού σου σπιτιού το πρόβλημα για να ευαισθητοποιηθείς.

dokisisofi είπε...

ara theoreis oti einai provlhma!
egw den eipa tetoio prama!

kai btw, pou ksereis esy poso evaisthitopoiimeni eimai kai pws eisai toso sigouos oti eimai straight?

Banana Republic Cyprus είπε...

που σου νέφκω που πάεις... πρόβλημα είναι η απόρριψη αγαπητή μου, όχι η ομοφυλοφιλία. Την ευαισθησία σου την δείχνεις με τα σχόλια σου...

dokisisofi είπε...

"Καλό το χιούμορ και τα χαχαχου, αλλά μην περιμένεις να κτυπήσει τη πόρτα του δικού σου σπιτιού το ΠΡΟΒΛΗΜΑ για να ευαισθητοποιηθείς."

Μουσιού Μπανάνιος (said)

Να σας θέσω όμως ένα ερωτήμα:

Θα ήθελες οι γονείς σου να είναι και οι δύο άντρες ή και οι δύο γυναίκες? Αυτό΄είναι το ερώτημα.
Γιατί ντε και καλά γάμος δηλαδή? Συμβιώστε εκεί πέρα και άστε τους καλούς απογόνους για τον Νέρωνα (ο πρώτος που παντρεύτηκε άντρα). Παρεπιπτόντως, ακόμα και σε παιδικά χωριά, η απουσία του πατρικού προτύπου, (αναπόφευκτα εφόσον εθελοντές άντρες σε τέτοιες προοσπάθειες πάντα λάμπουν δια της απουσίας τους), στο τέλος αποτρέλλανε τα παιδιά. Έβλεπα μια εκπομπή στην Ελλάδα, όπου τα παιδιά όποιον άντρα έβλεπαν του φώναζαν "μπαμπά". Μια οικογένεια φίλτατε μπανάνιε, θέλει και του δύο γονείς. Και σου μιλώ εγώ, που προέρχομαι από μονογνονεϊκή οικογένεια και κανονικά έπρεπε να "χουμίζω τον φούρνο μου".

Όσο για τη σοβαρότητα μου, την οποία συστηματικά αμφισβητείς, δεν θέλω να σε πείσω και ούτε με αφορά. Να σου πω απ΄λά ότι κι εσύ ρε μπανάνιε δείχεις πόσο μη κοινωνικός ρατσιστής είσαι, και πόσο ανεχτικός, όταν συνέχεια μου προσάπτεις χαραχτηρισμούς και μου επιτίθεσαι χωρίς αιτία με υποτιμητικές "φιλοφροονήσεις". Και μα΄λιστα χωρίς να αστειολογείς. Πάω στοίχημα είσαι ένας ανιαρός, φθονερός άνθρωπος που το παίζει ελευθερόφρονας με θέματα που ούτε τον ίδιο τον αφορούν. Γιατί αν σε αφορούσαν θα έκρυφες μέσα στην πετσιά σου. Αλλά θα μου πεις.. Μπορεί και να παίζει το αντίθετο. Να είναι και η ανωνυμία μέσο να υπερασπίζεσαι κάποιες απωθημένες επιθυμίες σου. Γιατί δεν νομίζω να έχεις τα κότσια να πείς ότι είσαι΄γκέη. Αυτό θα σήμαινε αποκλεισμό και αυτό εσύ το φοβάσαι. Όπως και τις γυναίκες με χιούμορ( επιτυχημένο ή χαχαχούχα) που λένε την άποψή τους. Πφφφ...σαν εσένα....γεμάτη η Κύπρος μουσιού Μπανάνιε...

Ίλαντρος είπε...

Μπανάναμαν, σε ποιο θέμα απέφυγα να τοποθετηθώ; Πες μου να χαρείς για να τοποθετηθώ πάραυτα. Έχω άποψη επί παντός επιστητού, από την κλωνοποίηση και τη χρήση βλαστοκυττάρων στην ιατρική έρευνα μέχρι και την καταλληλότητα του Άκη Παπασάββα για τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Yiota είπε...

διαφωνω με το γαμο των ομοφυλοφίλων. αλλά παρόλα αυτά με την αναπαραγωγή τι γίνεται? πως θα κάνουν παιδάκια? θα μας πληρώνουν οι άνδρες για να τους δίνουμε παιδιά? και μετα? το παιδάκι θα φωνάζει παπά τον ένα και παπά τον άλλο?

Yiota είπε...

μια διόρθωση : στη θέση του "διαφωνώ" βάλτε "συμφωνώ"

Sedissor είπε...

ti se koftei pos tha ton fonazei?

Yiota είπε...

den me koftei agapite mou...gia thn diaiwnisi toy anthrwpinoy eidoys milaw giati kala einai na ypostirizoyme kati alla to meta to skeftetai kaneis? kai sto meta kollaw egw...sthn anaparagwgh

Sedissor είπε...

Aaaa ok. Now I get it!

An eisai pantremenos tote prepei na kaneis k paidia. Apo tin alli an den pantreuteis k zeis me kapio olokliri sou ti zoi den exeis kanena provlima, giati den niotheis tin epithimia na kaneis paidia (afou den eisai pantremenos). Ostoso an nioseis kapote auti tin epithimia, tote prepei na allaxeis protimiseis, gia na mporeis na pantreuteis, na kaneis paidia, na min agapas ti gineka sou, na tin apatas me antres, na niotheis katapiesmenos k na to vgazeis sta paidia k tin oikogenia sou genika. Alla toulaxisto tha eisai nomimos. Extos an eisai gineka, pou se auti ti periptosi mporeis na pantreuteis mia alli gineka xoris provlima, giati viologika milontas mporeite na apoktisete paidia. Fisika tha einai paidi mono tis mias (viologika milontas panta). Hmmm, sigxistika pali, den xero an se auti tin periptosi epitrepete i oxi.

ouff eutixos thee mou (?) pou den me ekames gay

Candy Candy είπε...

Λεξιπένητα με βρίσκεις σύμφωνη ως προς το αναχρονιστικό πνεύμα του ανώτερου εκκλησιαστικού κλήρου όπως και για το ότι ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη (δυστυχώς). Η αλήθεια είναι όμως πως όταν το δεις το χελιδόνι θα το ξεχωρίσεις από τον στρούθο. Έτσι καμιά φορά υπάρχουν και αξιόλογα άτομα μέσα στον κλήρο που αξίζουν αναφοράς. Δυστυχώς οι καρακιόζιδες είναι τόσοι πολλοί που τελικά οι υπόλοιποι μένουν στην αφάνεια.
Παρατηρώ πολλές φορές πως ο κόσμος θέλει να πιστέψει, το έχει ανάγκη, θέλει να είναι κοντά στην εκκλησία, αλλά λόγω αυτού του αναχρονισμού καθίσταται δύσκολο. Αυτό είναι πραγματικά κρίμα…αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Όσο για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων είμαι υπέρ όπως και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο το οποίο θα βοηθούσε να μην ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο «normal» κοινωνικό σύνολο, ξεκινώντας από τα πιο απλά που αφορούν συμβίωση, περιουσία, κληρονομιά.
Για το θέμα των παιδιών θα συμφωνήσω με τη Γιώτα. Θεωρώ πως είναι δίκαιο να νιώσουν την πατρότητα ή την μητρότητα αλλά δεν είμαι ακόμη πολύ σίγουρη αν αυτό θα ήταν δίκαιο ή «σωστό» να μεγαλώνει ένα παιδί μόνο με δυο άντρες ή μόνο με δυο γυναίκες…
Sedissor ευχαριστώ και εγώ το θεό που δεν σε έκαμε gay γιατί μόνο που διάβασα το συλλογισμό σου εσυγχύστηκα και εγώ! :-Ρ

Unknown είπε...

Ίσως ενοχλήσω κάποιους αλλά ο Άνθιμος και οι αντίστοιχοι συμμορίτες της χριστιανικής εκκλησίας ούτε προσβάλλουν ούτε προδίδουν τίποτα.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ίδιας της θρησκείας , ένα πρόσωπο που κάποιες φορές έχει ως εκπροσώπους κάποιους είτε πιο ευέλικτους όπως ο Ιερώνυμος είτε πραγματικά "αγαθούς" ανθρώπους που κατά κανόνα είναι χαμένοι ανάμεσα στους χιλιάδες ανώνυμους ιερείς.

Ο χριστιανισμος είναι εκ βάθρων θρησκεία που αντιστρατεύεται την ίδια τη ζωή και τη χαρά της και στηρίζει την ύπαρξή της στην δια μέσου των αιώνων "εκπαίδευση" των ανθρώπων στην Ενοχή...Στην ενοχή για τη ζωή, στην ενοχή για τη γνώση, στην ενοχή για τον έρωτα.

Unknown είπε...

Αναφορικά με την υιοθεσία ήθελα απλά να συμπληρώσω πως τα κριτήριο δεν μπορεί να είναι το ομόφυλο ή όχι του ζευγαριού γιατί αυτό είναι άλλη μία βάναυση διάκριση. Αν το δεχτούμε αυτό σαν κριτήριο, τότε είναι σα να αποδεχόμαστε αξιωματικά πως κάθε ετερόφυλο ζευγάρι συνιστά παράδεισο για ένα παιδί που μεγαλώνει. Αλλά η πραγματικότητα αυτό το έχει διαψεύσει οικτρά και αμέτρητες φορές. Τα κριτήρια που πρέπει να αφορούν καθαρά τις ψυχικές ισορροπίες των αναδόχων είναι άλλη υπόθεση, πρέπει να είναι αυστηρά και να αφορούν όλους τους πιθανούς γονείς ανεξάρτητα φύλου και ερωτικής επιλογής.

Και αν μιλάμε για πρότυπα, σκεφθείτε ένα παιδί που μεγαλώνει σε μία βάναυση «νορμάλ» οικογένεια όπου κυριαρχεί η άσκηση βίας και το αλκοόλ και ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα κλίμα αγάπης και στοργής από δυο άνδρες ή από δυο γυναίκες.

Lexi_penitas είπε...

Γιώτα δεν καταλαβαίνω πως απειλείται η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους αν οι άνθρωποι που ήδη συζούν με άτομα του ίδιου φύλου "νομιμοποιούν" μια ήδη υφιστάμενη σχέση μέσω ενός θεσμού όπως το σύμφωνο συμβίωσης. Τα επιχειρήματα του Πήττα σε σχέση με τις συνθήκες ανατροφής και μεγαλώματος των παιδιών με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

Προσωπικά παρόλο που προσδιορίζω τον εαυτό μου σαν άθεο, σέβομαι τα πίστεύω του καθενός όπως θέλω να σέβονται και τα δικά μου. Μέσα από τις εμπειρείες μου με άτομα διαφόρων θρησκειών αποκρυστάλλωσα την πεποίθηση ότι δοξασίες με τόσα "μη" και τόσους περιορισμούς όσο αφορά φυσιολογικές εκφράσεις του ανθρώπου δεν μπορώ ούτε να τις ασπαστώ ούτε να τις υποστηρίξω. 'Οποιος νιώθει άνετα με τον εαυτό του ας το κάνει. Δεν θα με βρει αντίπαλο του.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο με την επίσημη εκκλησία όμως. Αρκετοί απλοί αγνοί ιερείς και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις αρχιερέων δεν αλλάζουν τον κανόνα. Και ο κανόνας είναι ότι το παπαδαριό είτε ορθόδοξοι, είτε καθολικοί, είτε εβραίοι, είτε μουσουλμάνοι μια ζωή τασσόταν με τους καταπιεστές και τους αρχόντους, ανεχόταν ή και συμμετείχε στην καταπίεση των μαζών

Ελάχιστα είναι τα παραδείγματα που η ηγεσία της εκκλησίας τάχτηκε με τη πλευρά του επαναστατημένου λαού ενάντια στους δυνάστες του σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Είναι τόσο εξώφθαλμος ο ιστορικός ρόλος που η ηγεσία της έταξε την εκκλησία να διαδραματίσει. Στο πλευρό των καταπιεστών και της συντήρησης.

Ακόμα και να πίστευα στην ύπαρξη του θεού ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να το έκανα μέσω των ρασοφόρων "πρεσβευτών" του. Και πραγματικά διερωτώμαι ποια ανάγκη σπρώχνει τους θρησκευόμενους ανθρώπους στους κόλπους της κάθε εκκλησίας. Δεν θα ήταν το ίδιο ή και καλύτερα να πιστευουν σιωπηλά ή τέλοσπάντων χωρίς να χρειάζονται ηγέτες που στη πλειοψηφία τους αποδεικνύονται διαχρονικά από ανεπαρκείς μέχρι διεφθαρμένοι; Η ερώτηση είναι απόλυτα ειλικρινής χωρίς καμιά διάθεση υποτίμησης ή χλευασμού.

Unknown είπε...

Να ξεκαθαρίσω γιατί ισως είναι αναγκαίο πως ως αρχή έχω τον απόλυτο σεβασμό κάθε θρησκευτικής πεποίθησης αλλά παράλληλα δεν αποδέχομαι καμία θρησκεία ως καθεστώς, ως "επίσημη" θρησκεία κράτους και ως "μία και ορθή". Έμπρακτα όμως θα σεβαστώ την οποιαδήποτε θρησκεία από τη στιγμή που εκείνη με τη δύναμη της "πλειοψηφίας" θα σεβαστεί α-πό-λυ-τα την κάθε είδους Άλλη αντίληψη και κυρίως θα απέχει πλήρως και απολύτως από τη δημόσια πολιτειακή ζωή.

Ίλαντρος είπε...

Πολίτη, έχεις δίκαιο σε ένα βαθμό αλλά είσαι ισοπεδωτικός. Ο χριστιανισμός έχει και πολλά θετικά στοιχεία. Διάβασε τις δέκα εντολές και πες μου με ποια διαφωνείς. Ή διαφωνείς με το αγαπάτε αλλήλους; Είναι βεβαίως αλήθεια ότι οι επίσημες εκκλησίες έχουν κατά καιρούς διαπράξει φοβερά εγκλήματα. Ταυτόχρονα όμως υπήρξαν και περίοδοι, όπως στο μεσαίωνα, κατά τις οποίες η εκκλησία ήταν μια όαση γνώσης και αναζήτησης σε ένα μίζερο κόσμο.

Το γεγονός ότι ο χριστιανισμός και οι άλλες θρησκείες που υπόσχονται μεταθανάτιους παραδείσους είναι τόσο πετυχημένες δείχνει την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης. Αυτό που ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω είναι πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που απορρίπτουν τόσο απόλυτα τη θρησκεία και τη μετά θάνατο ζωήν να πιστεύουν ταυτόχρονα ότι θα οικοδομήσουν επίγειους κομμουνιστικούς παραδείσους.

Meropi είπε...

Δυστυχώς Λεξηπένητα μου,
οι πολιτικοί και στην Κύπρο και στην Ελλάδα τρέχουν ακόμα πίσω από τους Παπάδες. Δεν τολμούν να προβούν στην κάθετη ρήξη. Το 1983 ο τότε πανίσχυρος Ανδρέας Παπανδρέου καθιέρωσε μεν τον πολιτικό γάμο, αλλά με μια μισή λύση. Αντί να τον καθιερώσει ως υποχρεωτικό και όποιος ήθελε μετά ας έκανε και θρησκευτικό, τον καθιέρωσε προαιρετικό ισότιμο με το θρησκευτικό. Και τώρα με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης που επιχειρείται να θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα, πάλι μισή λύση θα δοθεί. Θα αφήσουν απ' έξω τα ομόφυλα ζευγάρια, γιατί φοβούνται την αντίδραση της Εκκλησίας. Το γνωστό Παπαδαριό (Άνθιμος, Αμβρόσιος, ο οποίος ας σημειωθεί είναι και blogger τρομάρα του) ξιφουλκεί εναντίον του Συμφώνου ακόμα και για τα ετερόφυλα ζευγάρια.... Τι λέω;; Ξιφουλκεί ακόμα και για τον πολιτικό γάμο!!
Είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά. Οι πολιτικοί να μη δίνουν σημασία τι λένε οι Παπάδες. Αλλά βλέπεις σκέφτονται τους ψηφοφόρους τους, αρκετοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι και συντηρητικοί.

Unknown είπε...

Φίλε Ίλαντρε δεν προλαβαίνω τώρα α να απαντήσω στα όσα σημειώνεις-άσε που φοβάμαι πως θα ξεστρατίσουμε την κουβέντα τελείως από το θέμα της. Θα συμφωνήσω μαζί σου στο νόημα της τελευταίας παραγράφου σου –περί επιγείων παραδείσων- αν και δεν είναι τόσο απλό το θέμα, ο Μαρξισμός δεν προτείνει κάποιον «επίγειο παράδεισο» , είναι μια επιστημονική θεώρηση της εξέλιξης των κοινωνιών με απώτερο στόχο την Κομουνιστική Κοινωνία και προϋπέθετε σαν στάδιο πρωθύστερο την σταδιακή σε βάθος χρόνο εφαρμογή του επιστημονικού σοσιαλισμού. Ο Μαρξισμός όμως είναι μια θεωρία και ένα επιστημονικό εργαλείο με πολλά σημαντικά γνωστικά όπλα για την ερμηνεία του κόσμου, πλην όμως πρέπει να μην ξεχνάμε πως αποτελεί γνήσιο τέκνο της Βιομηχανικής Επανάστασης που πλέον ιστορικά ανήκει στο παρελθόν. Συμφωνώ μαζί σου όμως στην «θρησκευτική» και σε μεγάλο βαθμό φονταμεταλιστική αντίληψη πολλών Κομμουνιστικών Κομμάτων μεταξύ των οποίων είναι και το ΚΚΕ το λεγόμενο και Ορθόδοξο…Και εδώ είναι το πρόβλημά μας το κεντρικό. Η «Ορθοδοξία» ως αντίληψη είτε πολιτική είτε θρησκευτική είτε σε οποιοδήποτε επίπεδο. Η οποία, ντετερμινιστικά ακυρώνει την ίδια την έννοια της Αναζήτησης άρα και την ανθρώπινη υπόσταση.

Sceptic Anonymous είπε...

Εγώ συμφωνώ με τον Ίλαντρο. Ο κομμουνισμός στην ουσία υπόσχεται ένα επίγειο παράδεισο και για αυτό διαπράτει το σφάλμα του Ενός Δρόμου. Δεν υπάρχει ένας μόνος δρόμος και το πιο πιθανόν δεν υπάρχει και μία ενιαία αλήθεια. Στον πρώτο χρόνο του πανεπιστημίου είχα διαβάσει μια ανάλυση του κομμουνισμού όπου ο συγγραφέας ισχυριζόταν ότι ο κομμουνισμός στην ουσία είναι μια κοσμική θρησκεία (secular religion). Το πρωπατορικό αμάρτημα είναι ο καπιταλισμός, ο κόσμος είναι έκπτωτος επειδή απαρνήθηκε τον παράδεισο της κοινοκτημοσύνης. Ο Μάρξ είναι ο προφήτης της θρησκείας που θα οδηγήσει τον κόσμό στην κάθαρση (επανάσταση) και μετά θα έρθει ο επίγειος παράδεισος που είναι ο κομμουνισμός και θα ζούμε όλοι ευτυχισμένοι.

Δεν λέω ο Μαρξ είναι σημαντικός φιλόσοφος και μεγάλο μυαλό αλλά να αποκαλούμε τα γραπτά του επιστημονικά είναι μάλλον λάθος. Για να είναι κάτι επιστημονικό πρέπει να επαληθεύεται επίσης. Η προσδοκία, γιατί περί προσδοκίας πρόκειται, ότι ο κόσμος μια μέρα θα έρθει σε θεογνωσία και θα κάμει επανάσταση για να φτιάξει μια κοινωνία αγγέλων στην γη είναι εντελώς ανεδαφική. Στην ουσία δεν διαφέρει και πολύ από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά που περιμένουν την Δευτέρα Παρουσία.

Ο Μαρξ ως καλός θεωρητικός του 19ου αιώνα δεν μπόρεσε να ξεφύγει εντελώς από το κίνημα του ρομαντισμού. Το τέλος της ιστορίας του Μάρξ είναι αρκετά ρομαντικό εώς και ουτοπικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Μαρξ δεν μας εξήγησε και πολύ καλά τι εννοεί με κομμουνισμό και πως θα λειτουργεί αυτή η κοινωνία που μάλλον σημαίνει ότι και ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος.

Σαν κριτικός του καπιταλισμού έχει να πει πολλά, αλλά η προσδοκία του για το τέλος της ιστορίας κάθε άλλο παρά επιστημονική είναι. Για αυτό και είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν τα γραπτά του Μαρξ παρουσιάζονται ως επιστημονικά.

Ανώνυμος είπε...

Ποτζεί το επήρατε, ποδά το εφέρατε, πάλε για τον κομμουνισμό μιλάτε. Τστστς, αθεράπευτοι!

:)

Ίλαντρος είπε...

Ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής του. Ο Μαρξ ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και μερικές από τις ιδέες του έχουν αντέξει στο χρόνο. Βέβαια η κύρια πρόβλεψή του για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος αποδείχτηκε εντελώς λανθασμένη. Επίσης έχει δίκαιο ο sceptic ότι ο Μαρξ ουδέποτε εξήγησε πώς θα λειτουργούσε το κομμουνιστικό σύστημα που θα προέκυπτε μετά την κατάρρευση του καπιταλισμού. Ίσως να μην πρόλαβε, ίσως να παρασύρθηκε από το ρομαντισμό. Όμως κατά βάσιν η προσέγγισή του ήταν καθαρά επιστημονική και για αυτό είναι άδικο να τον διαγράφουμε ως ουτοπιστή. Και του Άινσταιν οι θεωρίες δεν είναι όλες σωστές αλλά αυτό δεν μειώνει το μεγαλείο του.

Το ότι υπάρχει και μια θρησκευτική διάσταση στον κομμουνισμό νομίζω είναι αναμφισβήτητο και χαίρομαι που ο Πολίτης το αναγνωρίζει και προφανώς το απορρίπτει κιόλας. Είναι για αυτό που συχνά αναφέρομαι στα κατηχητικά της ΕΔΟΝ (ο Πολίτης μήπως πέρασε από τα Κνίτικα κατηχητικά; Μπρρρρρ......) Η κομμουνιστική προπαγάνδα είναι μιας μορφής προσηλυτισμός. Και υπάρχει κι εκεί, όπως και στις θρησκείες, πολύ έντονα το στοιχείο της απόρριψης των "άπιστων".

Δρ Ψυχία, μόνο εσύ μπορείς να μας γιατρέψεις!

dokisisofi είπε...

Εσωθήκετε...

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Με σεβασμό, κατ' αρχή, για όλες τις θρησκείες, σκοπός τους είναι η ομαδοποίηση του κόσμου για να είναι πιό εύκολη η ποδηγέτηση του. Και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος γιατί συμπληρώνουν τα (μεγάλα) κενά γνώσης.
Ας μορφώσουμε κι' άλλο τον κόσμο, λοιπόν.

kkai-Lee είπε...

"Αυτό που ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω είναι πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που απορρίπτουν τόσο απόλυτα τη θρησκεία και τη μετά θάνατο ζωή να πιστεύουν ταυτόχρονα ότι θα οικοδομήσουν επίγειους κομμουνιστικούς παραδείσους" Ίλανδρος ( 4/4/2008 )

Ποιος είναι ο πιο άγιος, ή ο ηθικότερος ( με την έννοια των όρων που υιοθετούνται κυρίως στις διάφορες θρησκείες );

Εκείνος που προσπαθεί ( και μπορεί να δώσει και την ίδια του τη ζωή ) για ένα καλύτερο κόσμο, με την προσδοκία ενός παράδεισου ;

ή

εκείνος που προσπαθεί ( και μπορεί να δώσει και την ίδια του τη ζωή ) για ένα καλύτερο κόσμο και αναγνωρίζει ότι δεν θα τύχει καμιάς ουράνιας επιβράβευσης, ούτε καν επίγειας;

Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν και στο μέλλον τέτοιοι άγιοι και επαναστάτες που μπορεί να δώσουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο κόσμο.

Ποιος όμως είναι στον μεγαλύτερο βαθμό ανιδιοτελής;

Είναι ένα ερώτημα που για να το απαντήσεις πρέπει να μην το αντικρίσεις με εκείνα που εσύ θεωρείς ως θεμελιακά αλλά θα πρέπει να μπεις στο πετσί και του άλλου.

Ίλαντρος είπε...

κκαιλή,

Όπως το θέτεις η απάντηση είναι απλή. Όμως άλλο ανιδιοτελής, άλλο προσγειωμένος :-)

ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ είπε...

Το ζήτημα δεν είναι μόνο για τους ομοφυλόφιλους.

Η εκκλησία έχει στους κόλπους της πάρα πολλούς ομοφυλόφυλους. Έκει βρίσκουν καταφύγιο ώστε να μην χρειαστεί να παντρευτούν...


Το ζήτημα είναι γιατί συμφέρει το σύστημα και την εκκλησία να παραβλέπει τα δικαιώματα κάποιων.

Γιατί μας συμφέρει να πεινούν τα "μαυράκια" στην αφρική, στην αμερική και στο Λονδίνο (αυτό που δεν επισκέπτονται οι Κύπριοι εκδρομείς)


Νομίζω σαν πολίτες εκεί πρέπει να στοχεύσουμε. Στα συμφέροντα τους.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τες περιπτώσεις ομοφυλόφιλων γονέων (που έτυχαν αναφοράς απο αρκετούς πρίν), οι έρευνες δείχνουν οτι τείνουν να παρέχουν πιο σωστή και ποιοτική ανατροφή στα παιδιά τους απ' οτι οι ετεροφυλόφιλοι γονείς. Έμαθα το σήμερα στη ψυχολογία (άρα φαντάζομαι εν τζιαι έγκυρο) και είπα να το μοιραστώ!

kyriakos είπε...

Διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ! ..η εκκλησία δεν είναι πάντα αναχρονιστική
Πχ με το θέμα της ανέγερσης του ναού στη μέση του εθνικού κήπου είναι πολύ προοδευτική και χρησιμοποιεί κάθε δυνατό νομικό μέσο για να περάσει τις θέσεις της.. και γενικά στα οικονομικά θέματα και θέματα επιχειρήσεων δεν είναι καθόλου οπισθοδρομική..
Άδικα τους κατηγορείτε τους ανθρώπους σιορ..
Αν ήταν οπισθοδρομικοί θα είχαν κινητά?
Αν ήταν οπισθοδρομικοί θα είχαν μερσεντές με ηλεκτρονικά παράθυρα, εαρ κοντίσιον, αερόσακκους και ποούλλα μεσα? Δεν θα κυκλοφορούσαν με τους γάρους? Όπως τον καιρό του χριστόυ?

Σας παρακαλώ να ανακαλέσετε

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω πολλά υπερ κι έτσι αποφάσισα - αν και καθηστερημένα - να υπερασπιστώ τις "θεούσες"!

Κατά την δική μου άποψη - τουλάχιστον, αυτό που ενώνει τα ομοφυλα ζευγάρια είναι ουσιαστικά η αδυναμία τους να προσεγγίσουν ερωτικά το άλλο φύλο. Από πού κι ως πού λοιπόν, να έχουν τέτοια ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με τα φυσιολογικά ζευγάρια; Είναι αυτό δίκαιο;

Ευτυχώς - αν κατάλαβα καλά δλδ - το σύμφωνο δεν περιλαμβάνει υιοθεσίες γιατί τότε ζήτω που καήκαμε!

και για το τέλος θυμίζω το εύστοχο του Σαββόπουλου:

Θα επιτραπεί ο έρως όπως τον θέλει ο καθείς,
θα παντρευτούν και οι καλόγεροί μας μα ... κατόπιν δοκιμής!

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη