Άσσχοουλς
Γραμμένο με πολύ θυμό
ΣΤΡΑΤΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ
Από τις 10000 περίπου κληρωτούς φαντάρους οι 10000 ψάχνουν τρόπους να πάρουν αναστολή ή απαλλαγή. Η ευνοιοκρατία και η ημετεροκρατία καλά κρατούν στο στράτευμα. Πρίν καλά καλά βγουν στη ζωή οι νέοι μας βιώνουν την πιο σκάρτη, τη πιο σάπια πλευρά της κοινωνίας μας. Διαπαιδαγωγούνται στα ιδανικά του μέσου ή όπως το ονομάζουν οι νεώτεροι "γείωμα". Παίρνουν όλα εκείνα τα "εφόδια" που με μαθηματική ακρίβεια θα τους καταστήσουν άβουλα όντα, σάλιαγκες που έρποντας και γλύφοντας θα προσδοκούν να "κτίσουν" τη κυπριακή κοινωνία του μέλλοντος.
Αναγκάζονται να πειθαρχούν στο παραλογισμό του κάθε κομπλεξικού, νευρωτικού και ανέραστου αστερά, μη μπορώντας να κατανοήσουν γιατί η πατρίδα τους τους επιφύλαξε τέτοια τύχη. Αν δεν τη μισήσουν σίγουρα δεν θα την αγαπήσουν. Στην ουσία δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν να της προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ, όπως αυτή δεν τους προσφέρει τίποτα και τους στερεί και τη χαρά της νιότης αποπάνω.
Υποκριτές πολιτικοί! Φτιάχτε τον ή κλείστε τον. Έτσι κι' αλλιώς άχρηστη είναι η απάτη που ονομάζετε στρατό. (Θα επανέλθω πιο αναλυτικά).
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τους έπιασε η ευλάβια και η μεγάλη έγνοια για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι άνθρωποι που από τότε που θυμάμαι (και είναι πολλααααά χρόνια) όποτε έκαναν κάποια κινητοποίηση ήταν ΜΟΝΟ για τη τσέπη τους. Ανυσήχησαν γιατί το πανεπιστήμιο αποφάσισε να δώσει (επιτέλους) την ευκαιρία σε όλους τους νέους του τόπου να διεκδικήσουν θέση στο ίδρυμα. Θα βλάψει λέει το επίπεδο της εκπαίδευσης μας. Αυτοί που πάντα θεωρούσαν ότι είναι αμέτοχοι στο κατήφορο της εκπαίδευσης έστω και αν είναι οι βασικότεροι συντελεστές της. Αυτοί που ποτέ δεν είδαν την εργασία του μεταδότη της γνώσης και του πλάστη χαρακτήρων σαν λειτούργημα. Που χρησιμοποίησαν την δεσπόζουσα θέση τους για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, συναινώντας και ενισχύωντας την παραπαιδεία.
Αφού κατάφεραν να σπρώξουν μια μεγάλη μερίδα του κόσμου στην επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης με την ανεπάρκεια τους και την ανικανότητα τους να αγαπήσουν αυτό το οποίο τάχτηκαν να υπηρετήσουν, πειράκτηκαν γιατί αυτοί οι ισότιμοι πολίτες του τόπου μας θα έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο της πατρίδας τους. Εε, ασσιχτίρ ασπόνδυλοι! (Εξαιρούνται οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις)
(Θα επανέλθω και εδώ)
55 σχόλια:
Μπράβο Λέξι, σωστός και για τα δύο. Πάντως για το θέμα των GCE είναι ενδιαφέρον ότι τα κόμματα έμειναν γενικά μακριά, εκτός κάποιων μεμονομένων περιπτώσεων (π.χ. Θεμιστοκλέους του ΔΗΣΥ). Ήμουν ιδιαίτερα περίεργος για τη θέση που θα τηρούσε το ΑΚΕΛ. Την περασμένη βδομάδα έψαχνα κάθε μέρα τη Χαραυγή αλλά δεν είδα τίποτα.
Ίλλαντρε, η μόνη λογική εξήγηση, εφόσον ο υπουργός τάχτηκε υπέρ είναι ότι στη χειρότερη περίπτωση το ΑΚΕΛ δεν είναι εναντίον. Δεν βλέπω όμως να είναι και ένθερμα υπέρ. Όπως και οι υπόλοιποι (σκεφτόμενοι μικροκομματικά) προτίμησαν και αυτοί τη σιωπή. Με τι διαολο επιχειρήματα να υποστηρίξεις την ανιστόρητη ΟΕΛΜΕΚ; Καταλαβαίνεις τη δεινή θέση όλων τους. Αξίζει μπράβο στο πανεπιστήμιο μόνο και μόνο γι' αυτό το στρίμωγμα που τους έκανε.
Αγαπητέ, Λέξη_πένητα,
Χαίρομαι που θίγεις το θέμα της στρατιωτικής θητείας στην Ε.Φ. Είναι ένα θέμα που το ζω αυτό το διάστημα μέσω του γιου μου. Άλλο λοιπόν να το ζεις και άλλο να το σχολιάζεις απλώς. Η Ε.Φ. του 2008 παρέμεινε στο 1964 (χρονολογία της –αντισυνταγματικής- ίδρυσης της από το Μακάριο). Τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε. Το 1974, εκτός του ότι υπήρξε μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το κατ’ εξοχήν εκτελεστικό όργανο του πραξικοπήματος, κατά την τουρκική εισβολή η προσφορά της ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή.(χάθηκαν δεκαοκτάχρονα παλλικάρια εντελώς τζάμπα, χωρίς ηγεσία, χωρίς σοβαρό οπλισμό, χωρίς ντροπή από κανένα,….ως πρόβατα επι σφαγήν). Τελικά μου φαίνεται ότι υπάρχει και συντηρείται μόνον και μόνον για τις μίζες των διαφόρων, εντός και εκτός στρατού. Α! και για ένα άλλο λόγο. Για να εμποτίζει με μιλιταριστικό και σωβινιστικό πνεύμα τα εντελώς, λόγω ηλικίας, αδιαμόρφωτα, παιδιά μας. (Δεν τους φτάνει το χαντάκωμα από το αναχρονιστικό εντελώς πληκτικό, αλλά και φονταμενταλιστικό εκπαιδευτικό μας σύστημα)!! Δεν θα ξεχάσω την πρεμούρα του Μαυρονικόλα, την περίοδο των δημοψηφισμάτων, να αποδείξει την αναγκαιότητα της διατήρησης της (ΕΦ), αλλά και τα ψέματα που κυκλοφορούσαν, για τρομοκράτηση των ενστόλων, σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον, όσον αφορούσε συγκεκριμένες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Κι αυτά όλα παρ’ όλο που υπήρξε για χρόνια (από τον καιρό του Κυπριανού, αν δεν κάνω λάθος) διακηρυγμένη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση!!
Περιμένω να επανέλθεις, όπως λες στο κείμενο σου, για να συνεχίσω με περισσότερα….
Εκάλυψες με τζαι στα 2.
Σε σχέση με τον τρόπο εισδοχής των φοιτητών του Πανεπιστημίου, να θυμίσω ότι ο Βασιλείου επί προεδρίας του είχε κάνει εισήγηση για τη δημιουργία του Κυπριακού Πιστοποιητικού Σπουδών (κάτι σαν Κυπριακό GCE) και ξεσηκώθηκαν και πάλι όλοι (ΟΕΛΜΕΚ κλπ) να μιλούν για απόπειρα αφελληνισμού της εκπαίδευσης και άλλα παραμύθια και φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
lol επιατε τζαι το θεμα του στρατου τζαι του πανεπιστημιου τωρα?? παντος μπραβο καθε φορα που διαβαζω ενα καινουργιο post σας πειθομαι για το ποσο ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ τζαι προπαγανδιστες ειστε. ρε ηλιθιε γιατι δηλαδη τα παιδακια της μαμμμας και του μπαμππα να πηγενουν ιδιωτικα?? γιατι αντι να μαθενουν Ελληνικα,την πιο υπεροχη γλωσσα του κοσμου να μαθενουν τα βαρβαρα τα αγγλικα?? δηλαδη ποσο παραπανω πρεπει να προωθησουμε το κομπλεξ
μας για τη γλωσσα μας? γαμωτο δηλαδη ΠΟΣΟ ανθελληνες εισαστε πλεον?? τζαι ο στρατος ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ για μια χωρα που βρισκεται υπο κατοχη οποταν αφηστε στην ακρη τα αναρχοκουμουνιστικα σας αισθηματα τζαι να σκεφτεστε πριν λαλειτε τις μαλακιες σας. ΕΛΕΟΣ ΠΙΟΝ
Έλληνες εισίν οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες, είπεν ο Ισοκράτης. Ο ανώνυμος by definition δεν κουτshιά στον παραπάνω ορισμό.
Ανώνυμε να χαρείς μάνα μου. Πάρε τα κλισέ σου και τράβα πάρακατω αφού ξέρεις ότι είμαστε ανθέλληνες, μισούμε τον εαυτό μας και είμαστε και κομπλεξικοί συν τοις άλλοις τι το ψάχνεις. Άσε μας στο παραλογισμό μας και τράβα εσύ να κάμεις την θητεία σου να υπηρετήσεις με σθένος τις προγονικές εστίες και ξέρω εγώ.
Εμείς που εκάμαμε και στρατό, επεράσαμε και το αψέγαστο εκπαιδευτικό σύστημα προφανώς κάτι έπαθε ο εγκέφαλος μας και αρχίσαμε να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη. Κανονικά θα έπρεπε να λέγαμε ότι δόξα σοι ο θεός ευτυχώς που είναι και η Εθνική Φρουρά και μας προσταυτεύει (μπρρρ) και ευτυχώς που είμαστε Έλληνες. Το βιβλιάριο που μου εδώσαν στο στρατό έλεγε να ευχαριστώ τον θεό που γεννήθηκα Έλληνας επειδή ξέρεις αν ήμουν Τούρκος θα έλεγα γιατί Αλλάχ δεν με έκανες γκιαούρη.
Άτε και αφού συγχίζεσαι μην μας διαβάζεις. Προφανώς τα γραπτά μας σε προσπερνούν άρα...
μα πες το ψεματα ρε sceptic....γιατι μπαινω δαμεσα? για να δω οσπου φτανει ο κατηφορος του λαου μας με ετσι "ιδεες". τελικα εν αξιζει τον κοπο να μπαινω τζαι να νευριαζω διοτι οι ιδιοι εννα μεινετε. ευτυχως ειστε λιγοι τζαι ακομα εμειναν καποιοι με λιγη εθνικη συνηδηση,κατι "ξεπερασμενο" και "κακο" για σας.
ατε περαστικα σας
ξερω οτι θα σας λειψω(lol) αλλα εν θα ξαναμπω δαμεσα,αρκετα ειδα
και κατι τελευταιο για την τριτη που μας ερχετε
ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΟΚΑ
(ειπα να κλεισω με κατι ""φασιστικο"")
Κοπέλια να δηλώσω εξ αρχής ότι πρώτη φορά γράφω στο συγκεκριμένο σάιτ. Επιτρέψτε μου να εκφράσω ορισμένες αντιρρήσεις για τα όσα αναφέρονται πιο πάνω. Απολογούμαι εκ των προτέρων για την μακρυγορία μου.
Για το θέμα του στρατού ένα πράγμα έχω να πω: είναι πολλοί σίγουρα αυτοί που ψάχνουν τρόπο να γλυτώσουν τα δύο χρόνια της στρατιωτικής θητείας αλλά δεν είναι όλοι τέτοιοι. Οι συγκεκριμένοι νέοι ζουν και κινούνται σε μια πατρίδα ημικατεχόμενη, η οποία δυστυχώς έχει ανάγκη από τις υπηρεσίες τους. Κάποιοι πρέπει να φυλάνε την γραμμή αντιπαράταξης , αν μη τι άλλο, για ψυχολογικούς για το λαό λόγους. Αν φτάσουμε στο σημείο να επικροτούμε τις ενέργεις όσων επιχειρούν να παρασιτήσουν εις βάρος των υπολοίπων, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αν κάποιοι που κάθονται σε ακριβές καρέκλες παρασιτούν σε βάρος μας, πρέπει να λάβουμε ως κράτος τα απαραίτητα μέτρα για να πάψουν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Το κακό παράδειγμα ενός που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμένει ατιμώρητος, δεν επαρκεί για να δικαιολογήσουμε όσους ψάχνουν τρόπο για να μην εκπληρώσουν το ηθικό και νομικό χρέος τους. Ο καιροσκοπισμός λοιπόν δεν πρέπει να επικροτείται διότι δημιουργεί κακό προηγούμενο και στρεβλά πρότυπα που μπορούν να εκληφθούν ως ιδανικά.
Για το θέμα της εισδοχής στο πανεπιστήμιο:
1. Κινητοποιήσεις έγιναν και για άλλους λόγους πέραν των μισθολογικών. Πρόχειρα παραδείγματα που θυμάμαι τώρα είναι όταν ξυλοκοπήθηκε εκπαιδευτικός μέσα σε σχολείο ή πιο παλιά για το θέμα με το Ιράκ. Αν κανείς το ψάξει θα βρει πολλά παραδείγματα.
2. Το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης για τους αποφοίτους ιδιωτικών σχολείων υπάρχει εφόσον αυτοί ακόμη και στην περίπτωση που το σχολείο τους είναι ξενόγλωσσο μπορούν να δώσουν τις εξετάσεις εισδοχής (που δίνουν οι απόφοιτοι του δημόσιου σχολείου) στη γλώσσα που διδάχτηκαν το μάθημα. Για μένα αυτό είναι παράλογο διότι γλώσσες διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο είναι σύμφωνα με το νόμο τα ελληνικά και τα τουρκικά. Γιατί λοιπόν η εισδοχή να γίνεται με αγγλικές ή αγγλικού τύπου εξετάσεις; Γιατί για παράδειγμα τα αγγλικά πανεπιστήμια δεν παίρνουν φοιτητές με βάση το δικό μας σύστημα εισδοχής; Μήπως οι καθηγητές που ανακίνησαν το θέμα έχουν παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και προσπαθούν ως κλασικοί Κύπριοι γονείς να τα βολέψουν; Μήπως οι μίζες υπάρχουν τελικά και στο κυπριακό πανεπιστήμιο, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα όσων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το θέμα των GCE; Ή είμαστε μήπως τόσο αγγλολάγνοι σε αυτόν τον τόπο;
3. Σε περίπτωση που περάσει η άποψη του πανεπιστημίου προωθείται ή όχι η παραπαιδεία;
4. Αν ισχύσουν τα GCE για την εισδοχή ενός 10% υπεραρίθμων τι εμποδίζει τους υπόλοιπους από το να προσφύγουν στη δικαιοσύνη επικαλούμενοι άνιση μεταχείριση; Εξάλλου με βάση ποια νομοθεσία το πανεπιστήμιο αποφασίζει κάτι τέτοιο ; Η ισχυριζόμενη αυτονομία υπακούει σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και λογοδοτεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Άρα μονομερής αποφαση εκ μέρους του Πανεπιστημίου είναι παράνομη.
5. Για την καατηφόρα του δημόσιου σχολείου ποιοι φταίνε αλήθεια περισσότερο, οι καθηγητές ή οι εγκέφαλοι του Υπουργείου Παιδείας με τις κατά καιρούς φαεινές αποφάσεις τους και ιδιαίτερα στο καίριο θέμα της πειθαρχίας; Τρανό παράδειγμα η απόφαση που έλαβε η απελθούσα κυβέρνηση να θεωρούνται δικαιολογημένες οι απουσίες των αποβολών! Με απλά λόγια όποια βλακεία κι αν αποφασίσει να κάμει ένας μαθητής είναι δικαιολογημένη. Επίσης για να επιβληθεί ποινή ο βοηθός διευθυντής πρέπει, αν είναι τυπικός, να ακολουθήσει μια σειρά από άλλα μέτρα (7-8 στο σύνολο). Άσε που όπως και με το στρατό ως κλασικοί Κύπριοι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση επικαλούμενοι ως γονείς πάσης φύσεως μαλακία προκειμένου ο κανακάρης μας να την γλυτώσει (τις αποβολές και τη στασιμότητα). Τα ψεύτικα πιστοποιητικά για ψυχολογικά προβλήματα των μαθητών αυξάνονται και πληθύνονται (όπως και στο στρατό). Με αυτή την κατάσταση ναι, ο απλός καθηγητής καταντά ασπόνδυλος. Για να μην πω και δαρμένος ασπόνδυλος ορισμένες φορές. Είχαμε και τέτοια κρούσματα.
7. Αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ελπίζουμε ότι με τη νέα κυβέρνηση δεν θα έχουμε τόσο φαεινές ιδέες, όπως την πιο πάνω και ότι το δημόσιο σχολείο που πράγματι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα θα βελτιωθεί.
8. Οι πλείστοι εκπαιδευτικοί επιτελούν πράγματικό έργο παρά τις αντιξοότητες. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι είναι ανεπαρκείς. Το ίδιο όμως συμβαίνει σε όλους τους χώρους εργασίας.
Μα επολλολοήσαν οι ανώνυμοι δαμέ α, γιατί εν γίνεστε ψευδώνυμοι να συζητούμε επι ισοις όροις?
Καλά κάμνουν τζιαι παν να πιάσουν αναστολή, έστω τζιαι με την δικαιολογία των ψυχολογικών προβλημάτων. Ο στρατός πλέον εν σάζεται άρα πιστέυκω να το δυαλίσουμε το παναύρι τζιαι τα ριάλλια μπορούν να επενδυθούν σε πιό σημαντικά πράματα οπως παιδεία ή υγεία.
Για τον τυχόν ανώνυμο που μπορεί να πεταχτεί να πεί τον λόον του, υπηρέτησα ούλλη μου την θητεία τζιαι όι στα "τακκομένα ή γειωμένα". Καλώ τον οποιονδήποτε να με πείσει οτι τα συγκεκριμένα 2 χρόνια εν εμπορουσαν να ηταν πιό εποικοδομητικά.
Τζιαι ώς απόφοιτος Ιδιωτικού (ναί πουτζίντα παιδάκια του μπαμπά τζιαι της μαμμάς) μπορώ να πω οτι τούτο με τα GCE βλάφτει διάφορα συφέροντα τζιαι γι'αυτό εν πολλά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Όσοι επικαλούντε μαλακίες περι άνισης μεταχείρησης ας μου δείξουν τους μαθητές που περνούν τες προεισαγωγικές μόνο που τα οσα διδάσκονται που τους καθηγητές στο πρωινό σχολείο. Απ οτι ξέρω οι ίδιοι καθηγητές πκιερώνουντε παραπάνω που ενα καρδιοχειρούργο ανα ώρα για να κάμνουν ιδιαίτερα μαθήματα το απόγευμα.
Ε ενεν τζιαι επιστήμη να συνδέσουμε τα γεγονότα, ο μαθητής του δημοσίου εννα έσηει τζιαι την επιλογή GCE.
Τούτο εν ένα παράδειγμα, σηκώννει τζιάλλη ανάλυση το θέμα αλλά ας το αφήσουμε για άλλη φορά
Αν είναι να κοπεί τούυτη η μανία των Κυπραίων με τις "σπουδές στην Αγγλία"(σε κολλέγια), χαλάλι. Όσο για τον στρατό, η τάση φυγής αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες που βάζουν στη ζωή τους μερικοί και στις οποίες την πρωτοκαθεδρία κατέχει η καλοπέραση. Από την άλλη τους δικαιολογώ στο βαθμό που νιώθουν αδικημένοι για το γεγονός ότι οι γυναίκες συνεχίζουν τις σπουδές και την καριέρα τους χωρίς δύο στάσιμα χρόνια. Λέτε να γίνουμε Ισραήλ και να πηγαίνουμε και οι γυναίκες στρατό για να αντραπούν τα "αντράκια" μας και να πάνε στρατό?
Τέλος, μετά το φιάσκο των s300 επί Κληρίδη, νομίζω ότι ο στρατός και το αξιόμαχόν του, καθώς και η νοημοσύνη μας, δέχτηκαν βαρύτατα πλήγματα. Μην απορούμε για την απαξίωση λοιπόν...
Ανώνυμε:
Μιλάς κι εσύ, όπως και πολλοί άλλοι, ως αν η εισδοχή με GCE να είναι πιο εύκολη παρά την εισδοχή με το απολυτήριο Λυκείου. Αυτό δεν έχει καμία βάση.
Μιλάς για ισότιμη μεταχείριση. Και φαίνεται ότι θεωρείς ισότιμη μεταχείριση το να αναγκάζεις μια μερίδα των μαθητών να κάνουν ιδιαίτερα για να μπουν στα κρατικά πανεπιστήμια. Και μετά ρωτάς για τις επιπτώσεις που θα έχει η εισδοχή με GCE στην παραπαιδεία! Ισότιμη μεταχείριση σημαίνει ο κάθε μαθητής να κρίνεται με βάση το εκπαιδευτικό σύστημα από το οποίο προέρχεται, και όχι να τον αναγκάζεις να κάμει ιδιαίτερα! Για αυτό και πολλά ξένα πανεπιστήμια δέχονται φοιτητές με βάση το απολυτήριο του Κυπριακού λυκείου.
Για τον κατήφορο του δημόσιου σχολείου φταιν όλοι. Το ερώτημα είναι, θέλουμε και το δημόσιο πανεπιστήμιο να ακολουθήσει αυτό τον κατήφορο; Αν ναι, η λύση είναι απλή. Να το κάνουμε προέκταση του δημόσιου σχολείου και να αποκλείσουμε άπαντες τους υπόλοιπους. Εγγυημένη συνταγή επιτυχίας.
Στρατός... το μεγαλύτερο περιπαίξιμο, το πιο αχώνευτο πράμα, το μεγαλύτερο χάσιμο πολύτιμου χρόνου στα δύο πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής όλων των 18χρονων.
Δεν δέχομαι 10 χιλιάδες 18χρονοι να πρέπει να κατατάγονται κάθε χρόνο και εν συνεχεία να πρέπει να υποστούν 2 χρόνια 'σκλαβιάς' και αδράνειας (όκει ανάμιση, τον μισό εκπαιδεύονται), απλά και μόνο "για ψυχολογικούς για τον λαό λόγους".
Φυσικά και γυρεύουν την καλοπέραση! Είναι 18 χρονών! Τι θα γυρεύουν; Τον μαζοχισμό; Είναι άκρως φυσιολογικό! Μπορεί να ζούμε σε ημικατεχόμενη πατρίδα αλλά πόλεμο δεν έχουμε, και δεν είχαμε για 2 φορές τη ζωή του 18χρονου. Οπότε κάτσε εξήγα του μιτσή και πείσε τον, κάμε τον να θέλει να φκάλει 5 νούμερα τούντην εβδομάδα.
Επίσης, τα αυστηρότερα στρατόπεδα είναι αυτά που ουδεμία σχέση έχουν σε θέμα τοποθεσίας με το που βρίσκεται "ο εκθρός" (πχ Κλήρου, Μαθκιάτης), ενώ τα πιο φλου και χαλαρά είναι στα φυλάκια, πας την πράσινη γραμμή, καρτζίν του εχθρού οι δικοί μας οι μιτσιοί σύρνουν το κουρίν τους.
Αφού λειτουργήσιμος δεν είναι, αν μη κακό γίνει πόλεμος, οι μιτσιοί δεν ξέρουν να αντεπεξέλθουν παρ'όλη τη σούπερ γουάου εκπαίδευση των 6 πρώτων τους μηνών, τζαι πάλε θα τους στέλλουμεν όπως τα ζώα στη σφαγή 18 και 20 χρονών μωρά. Οπότε τελικά η ξιμπαρρωμένη μας, υποχρεωτική εθνική φρουρά ποιον σκοπό εξυπηρετεί, εγώ αδυνατώ παρ'όλες τις προσπάθειες που κάνω τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής μου να καταλάβω.
Στο θέμα του πανεπιστήμιο με κάλυψαν οι υπόλοιποι, κυρίως ο Ίλαντρος. Απλά προσθέτω: Δώσε στους μαθητές του ιδιωτικού την ευκαιρία να μπουν, και αν δεν τραβούν, θα μείνουν πίσω, θα πάνε σε "πιο εύκολα" πανεπιστήμια. Όμως την ευκαιρία δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα τους, την δικαιούνται. Δεν έχουν στοιχίσει ούτε και ένα σεντ της κυβέρνησης για να αποφοιτήσουν από τα σχολεία τους, ενώ οι γονείς τους πλήρωναν εκτός από τα δίδακτρα, και φόρους για τη δημόσια παιδεία (και ΟΧΙ, δεν είναι όλοι πλούσιοι οκέι;).
O δεύτερος εκ των δύο ανωνύμων επανέρχομαι με ψευδώνυμο αυτή τη φορά.
Κανείς δεν μπορεί να πει οτι ο στρατός και η δημόσια και όχι μονο εκπαίδευση είναι στην Κύπρο σε τέλεια κατάσταση. Επιδέχονται και τα δύο σημαντικότατη βελτίωση.
Ότι και να λέτε από τη στιγμή που απέναντι μας έχουμε εχθρό πρέπει να έχουμε και στρατό. Η νεότητα δεν διαρκεί δύο χρόνια και πέραν αυτών η προσφορά προς την ημικατεχόμενη πατρίδα σου, έστω κι αν αυτή μπορεί δικαιλογημένα να αποκληθεί Μπανανία, δεν είναι χαμένος χρόνος. Προτιμώ να έχω έστω έναν ημιεκπαιδευμένο στρατό παρά καθόλου στρατό, όταν απέναντι μου βλέπω τον Τούρκο να κατέχει παράνομα την πατρίδα μου. Αν έχουν γίνει στο παρελθόν εκπτώσεις και λάθη στον τομέα της άμυνας η απαξίωση της εθνικής φρουράς είναι μηδενιστική και άδικη. Εκτός κι αν θα πάμε στον πόλεμο με φυστικοβούτηρο ή έχουμε συμβιβαστεί με την επικρατούσα κατάσταση παρασυρμένοι από την ευμάρεια. Τα λάθη λοιπόν πρέπει να βελτιωθούν και όχι να καταργήσουμε το στρατό. Κι αν στην πράσινη γραμμή κάποιοι παχύδερμοι (με τη μεταφορική έννοια) αμελούν το χρέος τους δεν αποτελεί δικαιολογία να ζητούμε την κατάργηση της εθνικής Φρουράς. Να τη βελτιώσουμε πρέπει και να την οργανώσουμε. Αν αυτό μπορεί να γίνει με μόνιμο προσωπικό ώστε να μην υπάρχουν στρατεύσιμοι ακόμα καλύτερα. Αν με ρωτάτε όμως το γεγονός ότι ο κάθε στρατεύσιμος εκεί στην πράσινη γραμμή βρίσκεται απέναντι από τον Τούρκο στρατιώτη είναι ένα όφελος. Αν έχει εγκέφαλο θα συνειδητοποιήσει γιατί υπηρετεί την πατρίδα του, θα συνειδητοποιήσει ότι σε αυτόν τον τόπο πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν είναι αναίσθητος δεν θα μεμψιμοιρεί για τα 2 χαμένα νεανικά του χρόνια και πιθανόν να ενδιαφερθεί για αυτό το πρόβλημα, να πολιτικοποιηθεί και να ψάξει τα αίτια και τα αποτελέσματα της κατάστασης που επικρατεί. Χωρίς το προσωπικό βίωμα τα λεγόμενα ακόμα και του ανώτερου καθηγητή παραμένουν σε επίπεδο θεωρίας. Ίδίως για όσους κατοικούν σε απόσταση από τη γραμμή αντιπαράταξης οι Τούρκοι μοιάζουν περίπου με εξωγήινους. Βεβαίως υπάρχουν όπως είπαμε και τα παχύδερμα. Για αυτούς όμως η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δυστυχώς είναι ανεπίδεκτοι και άρα η άποψη τους πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύ σκεπτικισμό.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα.
Με ποιον τρόπο αλήθεια αυτό το κράτος στερεί από τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων την πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο; Θα πρέπει νατεκμηριωθεί η θέση αυτή ώστε να πάψει η αοριστολογία. Όπως μπορούν να εισέλθουν οι απόφοιτοι του δημοσίου, έτσι και οι απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολείων. Το μόνο που διαφέρει είναι ίσως η διδακτέα ύλη. Αυτήν ας προσαρμόσουν τα ιδιωτικά σχολεία ώστε οι μαθητές τους να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις εισαγωγικές εξετάσεις. Αν το δημόσιο πανεπιστήμιο προσαρμοστεί στις απιτήσεις του ιδιωτικού τομέα τότε σημαίνει ότι το κρατικό αυτό ίδρυμα επιδοτεί και τροφοδοτεί την ιδιωτική εκπαίδευση τόσο σε επίπεδο σχολείων όσο και σε επίπεδο φροντιστηρίων. Μήπως τελικά αυτό επιδιώκει το κράτος; Μήπως τελικά θέλει να σπρώξει τον κόσμο στην ιδιωτική εκπαίδευση για να χαμηλώσει το οικονομικό κόστος που απαιτεί η υποχρεωτική δωρεάν δημόσια παιδεία; Μήπως για αυτό καθυστερούν οι τομές που πρέπει να ληφθούν για να βελτιωθεί η κατάσταση του δημόσιου σχολείου; Μήπως για αυτό η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια για τα παράνομα κι όχι μόνο φροντιστήρια αφήνωντας κάποιους άσυνείδητους να πλουτίζουν εις βάρος της πλειοψηφίας των μαθητών; Μήπως θέλουν το δημοσιο σχολείο να φτάσει στον πάτο και μετά να λάβουν τα δέοντα μέτρα; Για αυτό επιτρέπεται σε πρώην Υπουργούς και επιθεωρητές μετά την αφυπηρέτηση τους να εργοδοτούνται από τα ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια ως σύμβουλοι ή διευθυντές;
Το δημόσιο σχολείο κύριοι είναι αναγκαίο στοιχείο της δημοκρατίας. Θέληση να υπάρχει για να το βελτιώσουμε χρειάζεται. Αν εκθρέψουμε το ιδιωτικό σχολείο σε βάρος του δημοσίου δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για τους αποφοίτους του πρώτου βλάπτουμε την ίδια τη δημοκρατία. Πιθανότατα να μην είναι πλούσιοι όλοι οι φοιτούντες στα ιδιωτικά σχολεία. Σίγουρα όμως φτωχοί δεν είναι. Αν ήταν δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Στο δημόσιο τουλάχιστον μπορεί άνετα να φοιτήσει και ο πιο φτωχός με ελάχιστο κόστος. Ας μην επιστρέψουμε λοιπόν στις εποχές που η μόρφωση ήταν αγαθό μόνο για τις υψηλές τάξεις. Αυτό κι αν θα είναι οπισθοδρόμηση. Τέλος στο δημόσιο μπορούν να φοιτήσουν παιδιά ανεξαρτήτως γνωσιολογικού επιπέδου, ακόμα και παιδιά με ειδικές ανάγκες εντάσσονται σε σχολικές μονάδες και κοινωνικοποιούνται τουλάχιστον. Αντίθετα τα ιδιωτικά στη μεγάλη τους πλειοψηφία κάνουν επιλογή. Τι θα γίνει αλήθεια με τους υπόλοιπους μαθητές; Θα τους στείλουμε σε μια ηθελημένα υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση; Είναι τελικά σωστή η επιδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η παραμέληση της δημόσιας εκ μέρους των αρμοδίων φορέων; Αυτό τελικά θέλουμε; Ας σκεφτούμε το κοινό όφελος λοιπόν πριν σπεύσουμε να στηρίξουμε τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
Απολογούμαι για τη μακρυγορία μου.
Sodhad έκαμες στρατό; Και αν έκαμες είμαι περίεργος να ακούσω τις εμπειρίες σου. Νομίζεις ότι η ΕΦ όπως είναι τώρα είναι αποτρεπτική δύναμη;
Τώρα για τα ιδιωτικά σχολείο νομίζω το θέμα είναι πολύ απλό. Αν θέλω να πάω σε ιδιωτικό σχολείο δίκαιωμά μου, όπως δικαίωμά μου είναι να αγοράσω μπέντλεϋ αντί γιαπωνέζικο αυτοκίνητο.
Αλλά γιατί να μην δικαιούμαι να φοιτήσω στο πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι δημόσιο; Και εγώ πληρώνω φόρους για την συντήρηση αυτού του ιδρύματος και ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί να μην μπορώ να έχω το δικαίωμα φοίτησης;
Το Πανεπιστήμιο έχει δικαίωμα να αποφασίσει με πια κριτήρια θα δέχεται φοιτητές άρα αν κρίνει ότι οι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών μπορούν να ανταπεξέλθουν ποιο είναι το πρόβλημα;
@Sodhad
Συμφωνώ μαζί σου σε πολλά σημεία αλλά εκ πείρας η σημαντική βελτίωση που επιδέχεται ο στρατός εν ανεπαρκείς. Να σου εξηγήσω τζιαι γιατί:
Η υποδομή που έχουμε ώς ΕΦ εν χάλια. Εμελέτησα αρκετά τους κανόνες τζιαι γεννικά τι προβλέπεται αλλά δυστυχώς ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα.
Οι κανονισμοί εν βασισμένοι σε θεωρία, ακολουθούν το αμερικάνικο σύστημα τζιαι προβλέπουν 100% στελέχωση. Που την στιγμή που εν μπορεί να εφαρμοστεί το τελευταίο δημιουργούνται πολλά κενά που ο κάθε διοικητής μεταφράζει τα οπως θέλει.
Γεννικά οτι αφορά γραφειοκρατεία γίνεται σε ένα ουτοπικό στρατόπεδο τζιαι άμαν προσπαθείς να τα εφαρμόσεις αναγκάζεσαι να παρανομείς ή να ψάχνεις για "τρύπες" στους κανονισμούς. Για παράδειγμα, το γραφείο κινήσεως.
Έχουμε άρματα που κάθουνται τζιαι αγιώνουν, άρματα που έπρεπε να πεταχτούν αλλά χρησιμοποιούμεν τα κόμα (τζιαι επενδύουμε τζιαι εκατομμύρια για να τα εκσυχρονίσουμε).
Τωρά, το πιό σημαντικό, τα στελέχοι μας (που τα διέπει ο σεβασμός προς τους κανόνες) πάσχουν που κόμπλεξισμό.
Οι μόνιμοι(με αστέρκα) λόγο των όσων επεράσαν στην σχολή αλλά τζιαι άλλων βιωμάτων έχουν σαδιστικές τάσεις τζιαι καταχράζουντε την εξουσία. Τούτο περνά μόλις πιάσουν τζιαι μιά δημοκρατία τζιαι μπούν σε ένα γραφείο επειδή αυτόματα γίνουνται σικκημετζίες. Περιμένουν την παχουλλή σύνταξη που έρκεται όπου τζιαι νάσε.
Οι ΕΠΥ, το ποκαθούλιασμα της κοινωνίας! Οι πλέον αμόρφωτοι, άχρηστοι τζιαι κομπλεξικοί αθρώποι που πιάννουν εξουσία στα σιέρκα τους τζιαι νομίζουν κρατούν τον παπά που τα... Οι ίδιοι μισούν τον εαυτό τους για την ΕΠΥλογή τους. Χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη μπορούν να σου πουκουππίσουν το στρατόπεδο σε μιά μέρα.
Σε τούντο σημείο για να μεν κλαίμεν μόνο υπάρχει τζιαι λύση. Οσοι εν αδιόριστοι καθηγητές ή δασκάλοι μπορούν να παν ΕΠΥ οσπου να διοριστούν. Το επίπεδο της ΕΦ εννα πάει αυτόματα 5 σκαλιά πιό πανω.
Για το μέσο μπορώ να σου γράψω desertation αλλά εννα αρκεστώ στο ότι καλά κρατεί.
Σαν τελευταίο κομμάτι εννα αναφέρω τα παχύδερμα που είπες. Το θέμα εννεν ότι υπάρχουν κάπκιοι που εν παχύδερμα, το θέμα εν ότι εν μέστην νοοτροπία μας η παχυδερμία τζιαι άμαν εσσωκλείσεις κάποιον στο συγκεκριμένο περιβάλλον μαζοχισμού εν φυσικό επόμενο να εξωτερικέυσει την αναισθησία του.
Για το θέμα παιδείας εννα σου θέσω απλώς ενα ερώτημα. Με το να μην αποθαρύνεις την ιδιωτική εκπαίδευση σημαίνει οτι αποκλείεις την δημόσια? Εν μπορούν να συνυπάρξουν?
Lexipenitas
Όσο αφορά το θέμα που θίγεις που αφορά στην εκπαίδευση (άργησα αλλά ήρθα)! Δεν μπορείς να βάλλεις υπεράριθμες θέσεις που να δέχονται άλλου είδους εξετάσεις που τζιήνες για τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν τζιήνοι που εν πάσιν στα ιδιωτικά σχολεία. Αν τζιήνοι των ιδιωτικών σχολείων θε΄λουν να μπουν στο πανεπιστήμιο ας κάτσουν τις ίδιες εξετάσεις με τους άλλους. Στην τελική στα ελληνικά θα διδάσκονται τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Δεν είμαι φωτεινή εξαίρεση λεξιπένητα ούτε εγώ, ούτε κανένας συνάδελφος, απλά εσύ είσαι επιεικώς ισοπεδοτικός στο πώς προσεγγίζεις τους εκπαιδευτικούς τούτου του τόπου. Σε ένα συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως εν το κυπριακό, αν κάτι σου πάει στραβά με την εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ένι οι τελευταίοι που πρέπει να κατηγορήσεις. Γιατί ακριβώς εννεν παπάδες να αντιμετωπίζουν τούτο που κάμνουν ως λειτούργημα, αλλά εν επαγγελματίες με συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα τζιαι που καλούνται με συμβόλαιο να εκτελούν συγκεκριμένες εκπαιδευτικές πολιτικές. Αυτά χωρίς καθόλου θυμό. Γιατί βλέπω που τα ορθογραφικά σου ότι είσαι τζιαι εσύ θύμα της δημόσιας εκπαίδευσης που έλαβες πολλά χρόνια πριν τις καταστάσεις που περιγράφεις ;-)
Φιλικά, αν και μάλλον θα επανέλθω,
Δασκαλούα
@sodhad:
Ρωτάς πώς το κράτος στερεί από τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων δικαίωμα στο δημόσιοα πανεπιστήμιο. Δεν την στερεί, όμως την δυσχεραίνει. Αναγκάζει τους μαθητές να κάνουν επιπλέον φροντιστήρια για να μπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και γιατί; Μήπως είναι τόσες φοβερές αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις που μόνο αυτές μπορούν να αποτελούν κριτήριο;
Λες ότι το κράτος προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα. Και ότι το κράτος επιδοτεί τον ιδιωτικό τομέα. Από που ως που; Μα που τα βρίσκεται και τα λέτε αυτά; Με το να αναγνωρίσεις ένα προσόν σημαίνει ότι "προσαρμόζεσαι" και "επιδοτείς";
Μήπως αυτοί που πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία είναι λιγότερο Κυπραίοι από τους υπόλοιπους; Μήπως δεν μας κάνουν και πρέπει να τους ξεγράψουμε, να τους στείλουμε στην Αγγλία; Να τους εκδικηθούμε για το μεγάλο ατόπημα που έκαναν να παν σε ιδιωτικό σχολείο;
Με την συνωμοσιολογία που αναπτύσσεις νομίζω δνε αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ.
@δασκαλούα
Το θέμα είναι απλό. Ένα σοβαρό πανεπιστήμιο πρέπει να θέλει να προσελκύει φοιτητές από διάφορες χώρες και διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια και μοναδική εξέταση. Αυτό το ψιλοκατάφεραν οι εγγλέζοι με τα GCE και οι αμερικάνοι με τα SAT. Εμείς δεν είμαστε ούτε Αγγλία ούτε Αμερική. Αλλά ακόμα και αυτοί δεν κοιτάζουν αποκλειστικά αυτά. Κοιτάζουν και το βαθμό του απολυτηρίου, κοιτάζουν και άλλα πράγματα. Ψάχνουν να βρουν τρόπους να εντοπίσουν τους καλούς φοιτητές από όλο τον κόσμο. Αυτό πρέπει να κάμουν και τα δικά μας πανεπιστήμια. Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Ίσως προτιμούμε να μείνουμε κλεισμένοι στο καβούκι μας και να βαυκαλιζόμαστε.
Πε μου, εν φανερό ότι είμαι τζι εγώ θύμα της δημόσιας εκπαίδευσης;
Ιδικά στα τελευταία σχόλια αναπτύχθηκαν ωραία επιχειρήματα.
Όμως.
Ίλαντρε έχω να πω πως κεντάς :)
Καλά οι δάσκαλοι / καθηγητές ως το πιο σημαντικό εξάρτημα της εκπαίδευσης είναι αμοιροι ευθυνών; Οι συντεχνίες σας τί κάμνουν. Αν δεν έχουν μερίδιο ευθύνης αυτοί που διδάσκουν τότε ποιοι έχουν οι εξωγήινοι; Νομίζω εκαλομάθαμε να μας φταίν πάντα οι "άλλοι". Συντεχνίες δεν έχετε, το υπουργείο παιδείας δεν είναι στελεχωμένο με δασκάλους και καθηγητές; Ή κρύψε να περάσουμε και ποιος σε ρωτά;
@ ilandros
Bre ilandre einai to ucy sobaro ekpaideytiko idryma??? As gelasw kinezika...
Egw pantws exw thn apopsi oti dedomenhs ths katastashs me to ti ginetai sta GCE DEN 8a eprepe na perasei tetoia apofash, h touláxiston den 8a eprepe na perasei me ton tropo pou perase, kai se baros twn foithtwn pou dinoun panellhnies-pagkypries eksetaseis
Ζάππα για να μιλάμε μαζί και όχι χώρια: Το 'υπεράριθμες θέσεις' σημαίνει όχι είς βάρος των φοιτητών που δίνουν πανελλήνιες-παγκύπριες εξετάσεις.
Είπαμε να επιχειρηματολογήσουμε αλλά μέσα σε θκιο posts εφκαλαν κάποιοι το Πανεπιστήμιο που αποφοιτήσαμε άχρηστο τζαι εμάς (εκπαιδευτικούς) κάτι σαν μίασμα της κοινωνίας. Για όνομα του Θεού.
@Ζαππα
ΝΑΙ το Παν. Κυ. εν σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα. Μπορεί να εν ακόμα στα πρώτα του βήματα σαν πανεπιστήμιο τζαι κατά συνέπεια να έσιει αδυναμίες αλλά στελεχώνεται από ικανούς ακαδημαϊκούς με αξιόλογη θητεία τζαι σε άλλα Πανεπιστήμια. Δυστυχώς, εν είχαμεν ούλλοι την τύχη ή την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουμε στο εξωτερικό όπως, προφανώς, εσύ. Εν θα προβώ σε συγκρίσεις με κάτι νεόκοπα πανεπιστήμια ή με ένα καταραμένο πανεπιστήμια του εξωτερικού γιατί δεν υπάρχει λόγος τζαι εννεν το θέμα μας.
Όσον αφορά το άλλο θέμα, η δασκαλούα εμίλησε σωστά. Αν εν ένα πράμα που καταλαβαίνω όσο περνούν τα χρόνια στη δουλειά είναι ότι οι δάσκαλοι τζαι οι καθηγητές εν ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Δεν αποποιούμαι ευθυνών, η αλήθκεια είναι ότι έσιει προσωπικό που θα ήταν καλλύτερα να έμενε σπίτι του να σκουπίζει ή να φκάλλει του σιύλλους βόλτα. Είναι όμως πολύ λίγοι και όχι περισσότεροι από ανεπαρκές προσωπικό σε άλλες δουλειές. Η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων έχουν τζαι την όρεξη τζαι την κατάρτιση να κάμουν τη δουλειά τους. Όταν όμως το σύστημα είναι συγκεντρωτικό εως φασιστικό θα έλεγα ΑΝΑΓΚΑΖΕΣΑΙ εκ των πραγμάτων να ακολουθείς πολιτικές τζαι στρατηγικές που έχουν καταρτίσει άλλοι. Τζαι όσοι γνωρίζουν τα βασικά περί οργάνωσης εκπαιδευτικών συστημάτων ξέρουν ότι τζεινο που καθορίζει τα αποτελέσματα ενός συστήματος εν η πολιτική (μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη) που το διέπει. Κάθε μέρα που περνά μας περιορίζουν όλο και περισσότερο. Κάποιος που εν έξω που το χώρο δεν μπορεί να φανταστεί την απογοήτευση που περνούν όσοι δάσκαλοι ψάχνουν λλίο παραπάνω τη δουλειά τους.
@ sceptic
Φίλε μου, τον στρατό τον τελείωσα πριν 12 σχεδόν χρόνια. Όπως όλοι, βίωσα κι εγώ άσχημες συμπεριφορές και νοοτροπίες στο στρατό από τους μόνιμους. Τα πλείστα που λες, αν όχι όλα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Εκείνο όμως που ήθελα να θίξω ήταν άλλο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η ΕΦ θα αποτελέσει ποτε αποτρεπτικη δύναμη από μόνη της. Εν ολίγοις, ακόμα κι ο Γολιάθ χρειάζεται να βρει μπροστά του έναν Δαυίδ κι ας χάσει στην τελική το στόχο. Είναι προτιμότερο από το να μη βρει κανένα ή από το να περιμένουμε από τους ξένους και μόνο - κι αν το θελήσουν - να μας σώσουν. Τέλος δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιοι εκεί στην ΕΦ πάσχουν από το σύνδρομο "είμαι μόνιμος της ΕΦ --> κρατώ τον ύψιστο από τους όρχεις" πρέπει να διαλύσουμε την ΕΦ και να αφεθούμε στο έλεος της μοίρας μας και να περιμένουμε κάποιον ξένο, σε ρόλο superman, να μας σώσει. "Συν Αθηνά και χείρα κίνει", έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και κάτι ήξεραν σίγουρα.
@ έλατο χελιδόνι
Στα όσα αναφέρεις για το στρατό συμφωνώ απόλυτα. Το point μου είναι άλλο (δες σχετικά την πιο πάνω απάντηση μου στον sceptic)
Στο θέμα της παιδείας πιστεύω ότι ιδιωτική και δημόσια συνυπάρχουν. Όπως ο απόφοιτος του δημοσίου μπορεί να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις, το ίδιο μπορεί να πράξει και αυτός του δημοσίου. Ως εκ τούτου η ληδία λίθος είναι η ίδια και για τους δύο. Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον ουσιαστικό λόγο οι του ιδιωτικού πρέπει να έχουν και εναλλακτικό τρόπο εισδοχής και οι του δημοσίου όχι. Και μην μου πείτε ότι ας μπαίνουν με τα GCE και αυτοί του δημοσίου γιατί απλούστατα τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής δύο είτε σε συνδυασμό είτε ξεχωριστά: 1. Θα μετατρέψουμε το δημόσιο σχολείο σε φροντιστήριο και 2. θα εκθρέψουμε (ακόμα περισσότερο) την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια (νόμιμα και παράνομα).
@ Ιλαντρος
1. Χαίρομαι που παραδέχεσαι ότι το κράτος δεν στερεί την ευκαιρία από τους μαθητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης και απλά τη δυσχεραίνει.
2. Το τεκμήριο που χρησιμοποιείς είναι τα επιπλεόν φροντιστήρια που αναγκάζονται να κάνουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Δεν θα το αμφισβητήσω αυτό! Θα σου θέσω όμως επί τούτου ένα καίριο ερώτημα: Μήπως τα επιπλέον φροντιστήρια τα κάνουν για να έχουν επιπλέον επιλογές; Δηλ. στο τέλος της τελευταίας τους χρονιάς να έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε ξένα πανεπιστήμια με τα GCE's που θα έχουν περάσει μέσω της φοίτησης τους στο ιδιωτικό σχολείο και μέσω των επιπλέον φροντιστηρίων να μπορούν να περάσουν και στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας; Γιατί δηλ. υπάρχει η απαίτηση με τα GCE να υπάρχει η δυνατότητα εισδοχής και στα ξένα πανεπιστήμια και στα κρατικά; Οι του δημοσίου σχολείου είναι οι μαλάκες δηλαδή που στο δημόσιο σχολείο δεν προετοιμάζονται για τα GCE; Να προετοιμάζονται κι αυτοί για να έρθουν στην ίδια μοίρα; Ε, τότε είναι που τα φροντιστήρια θα γίνουν χρυσά. Και ποιος θα τα πληρώσει αλήθεια; Εκτός κι αν πιστεύεις ότι όλα μπορούν να γίνουν στις 35 διδαχτικές περιόδους που έχουν οι μαθητές κάθε βδομάδα. Αν η λύση είναι να επεκταθεί το ωράριο του σχολείου μόνο και μόνο για τα GCE, για να έρθουν όλοι στο ίδιο επίπεδο, δεν διαφωνώ. Θα υπάρξουν όμως μεγάλες αντιδράσεις και ιδιαίτερα θα προέρχονται από τα ιδιωτικά σχολεία, διότι θα αποκτήσουν έναν ισχυρό ανταγωνιστή: το κράτος - φροντιστηριούχο. Οι οικονομικές τους απώλειες θα είναι τότε τεράστιες.
Τέλος σε αυτό το σημείο, πρέπει να πω ότι, ο κάθε μαθητής και ο κάθε γονιός κάνουν τις επιλογές τους. Τι θα γίνει αλήθεια, αγαπητέ Ιλαντρε, όταν ο γονιός και ο μαθητής νιώσει ότι μέσω της ιδιωτικής παιδείας μπορεί μόνο με τα GCE να έχει διπλό το δρόμο στο τέρμα της μέσης εκπαιδεύσης: και τα ξένα πανεπιστήμια και το κυπριακό; Ο έχων τα χρήματα δεν θα είναι βλάκας να στείλει το παιδί του στο δημόσιο; Επιδοτείται ή δεν επιδοτείται έτσι ο ιδιωτικός τομέας αγαπητέ Ίλαντρε; Αν εγώ είμαι ο συνωμοσιολόγος επειδή είπα αυτά, εσύ τι είσαι κύριε Ίλαντρε; Μπορώ κι εγώ να υποβαθμίσω με χαρακτηρισμούς το επίπεδο της συζήτησης αλλά δεν θα υποκύψω στον πειρασμό παρά την πρόκληση.
Όσον αφορά τις εισαγωγικές, προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να αλλάξει το σύστημα εισδοχής. Όποιο σύστημα όμως και να υπάρξει πρέπει να είναι το ίδιο για όλους: και για τους αποφοίτους της δημόσιας και για αυτούς της ιδιωτικής. Χωρίς ποσοστά για κανέναν. Μια εξέταση για όλους. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατία σε ένα κράτος το οποίο δεν θέλει να κάνει διακρίσεις. Η εξέταση αυτή υπάρχει και σήμερα. Αν χρήζει βελτίωσης ο τρόπος εισδοχής στο πανεπιστήμιο Κύπρου, να αλλάξει. Δεν γίνεται όμως οι απόφοιτοι του ιδιωτικού να εισερχονται με διαφορετικό τρόπο στο κυπριακό πανεπιστήμιο από αυτούς του δημοσίου. Έστω και με 10%. Αυτό είναι διάκριση. Τέλος αδυνατώ να κατανοήσω με ποια λογική η εισδοχή στο Κυπριακό Πανεπιστήμιο θα γίνεται για ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο με βάση Αγγλικές εξετάσεις. Είμαστε τελικά Αγγλολάγνοι σε αυτόν τον τόπο;
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του έχοντας συγκεκριμένες στοχεύσεις και ακολουθώντας συγκεκριμένο σκεπτικό για να επιλέξει ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο. Άλλοι οι στόχοι του ενός και άλλοι του άλλου. Κάποιοι συμπίπτουν. Δεν γίνεται όμως οι της ιδιωτικής εκπαίδευσης "να θέλουν και το σκύλο χορτάτο και την πίττα σωστή".
Το δημόσιο σχολείο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και απαιτεί καίριες τομές. Η παραπαιδεία είναι ένα από αυτά τα προβλήματα και σίγουρα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Όσοι καθηγητές παρανομούν πρέπει να λογοδοτήσουν. Θάρρος χρειάζεται. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση άρχισε να υλοποιείται σιγά σιγά. Αφήστε την να ολοκληρωθεί και μετά θα κρίνουμε τους πάντες.
Θέλω να σχολιάσω κάποια λάθη που εθκιέβασα πκιο πάνω. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τουλάχιστον στον κλάδο των οικονομικών, τα βιβλία εν ούλλα στα αγγλικά. Όι στα ελληνικά οπως επροαναφέρθηκε.
Η παραπαιδεία εν ήδη στο αποκορύφωμα της τζια έυχομαι κάπκοια στατιστική υπηρεσία να κάμει έρευνα για να αποδείξει το αληθές. Υπολογίζω οτι τουλάχιστον το 80% των φοιτητών που επιτυχάνουν την πρώτη τους επιλογή στες προεισαγωγικές επηένναν τουλάχιστον για ενα θέμα ιδιαίτερα μαθήματα.
Το συγκεκριμένο βήμα εν μπορεί να την αυξήσει ούτε να την μειώσει, απλώς εννα γίνει μιά ανακατανομή τζιαι κάπκοια συγκεκριμένα άτομα που τωρά κάμνουν τα παλλούτζια τους χρυσά εννα μείνουν με τον μισθό του δημοσίου τζιαι να κρύψουν.
Επίσεις να ξεκαθαρίσω οτι το κράτος δια αρκετά χρήματα για τον κάθε μαθητή του δημοσίου. Τα λευτά ξοδέυκουντε σε βιβλία, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό κτλ. Τα συγκεκριμένα ριάλλια έρκουνται που τους φορολογούμενους πολίτες, ούλλους ανεξαιρέτως.
Επίσεις για κάθε μαθητή που επιλέγει την ιδιωτική εκπαίδευση στην ηλικία των 12, για τον Α ή Β λόγο, το κράτος όι μόνο εν δια μπακκίρα (ούτε γρόσι για να είμαι ξεκάθαρος, πλήν ενα ποσό που διούν στο English school για άγνωστους λόγους) αλλά γλυτώννει τζιαι τα λευτά τα οποία θα εξόδευκε αν ο μαθητής ακολουθούσε την δημόσια παιδεία. Παρόλαυτα υπενθυμίζω οτι οι γονείς του εξακολουθούν να πκιερώννουν τους ίδιους φόρους τζιαι πολλά σωστά μάλιστα.
Να τονίσω εκτός των άλλων ότι πρέπει να φκάλετε το ηλίθιο στερεότυπο που το νού σας οτι όσοι στέλλουν τα κοπελλούθκια τους στο ιδιωτικό εν εφοπλιστές. Αρκετοί αναγκάζουνται να κάμουν δάνεια επειδή απήβδυσαν με το σύστημα της δημόσιας παιδείας τζιαι εν πρόθυμοι να κάμουν κάποιες θυσίες για να δώσουν παραπάνω επιλογές τζιαι ευκαιρίες στα παιθκιά τους.
Έχοντας υπόψην την πιό πάνω οικονομική επωφέληση του κράτους συν το γεγονός οτι τα GCE εν αρκετά ως εφόδια για να παρακολουθήσει τον κλάδο ο υποψήφιος φοιτητής έννεν δίκαιο να μπορεί να μπεί στο πανεπιστήμιο της χώρας του με τζίνα που εδιδάκτηκε?
Φίλε sceptic, όταν μιλάμε για ελληνικά στο πανεπιστήμιο εννοούμε τη γλώσσα διδασκαλίας. Ασφαλώς και υπάρχουν αγγλικά συγγράμματα σε όλους τους κλάδους κι όχι μόνο στα οικονομικά. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του πολιτισμένου κόσμου. Όχι μόνο Αγγλικά συγγράμματα υπάρχουν αλλά και πολλών άλλων γλωσσών.Κι έτσι πρέπει να γίνεται. Η πρόοδος δεν επέρχεται με την εσωστρέφεια και τους εθελούσια κλειστούς ορίζοντες.
Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις θέλω να πω ότι πράγματι έτσι έχουν. Επέτρεψε μου όμως να επισημάνω κάτι που εξάγεται από όσα αναφέρεις ως συμπέρασμα. Τελικά στο κράτος συμφέρει η ιδιωτική παιδεία. Απαλλάσσεται από την υποχρέωση του να προσφέρει ιδιωτική παιδεία σε όλους. Και ρωτώ ο αφελής: Μήπως αυτό τελικά επιδιώκει το κράτος με τη μη λήψη σοβαρών μέτρων για τη βελτίωση του δημοσίου σχολείου; Μήπως η απουσία τομών οφείλεται σε οικονομικά δεδομένα και στην προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών δεικτών; Μήπως η δημόσια εκπαίδευση θυσιάζεται στην προσπάθεια του κράτους να παρουσιάσει μια όμορφη βιτρίνα οικονομικών δεικτών; Για αυτό πρέπει να ωθήσει τον κόσμο, που το αντέχει οικονομικά, προς την ιδιωτική εκπαίδευση; Για να γλυτώσει περίπου χίλιες λίρες κατά κεφαλήν μαθητή; Αυτό επιδιώκουμε; Τελικά η συγκεκριμένη πολιτική αποβαίνει επωφελής για την κοινωνία ως σύνολο ή μας επιστρέφει σε παρωχημένες εποχές όπου το αγαθό της παιδείας ήταν για τους κατέχοντες; Ήταν οι εποχές που η μόρφωση ήταν για όσους μπορούσαν να πληρώσουν. Πριν επικρίνουμε λοιπόν το δημόσιο σχολείο και πριν τελέσουμε επιμνημόσυνες δεήσεις, πριν επιχαίρουμε που με τις επιλογές μας απαλλάξαμε το κράτος από κάποιο οικονομικό κόστος και πριν παραπονεθούμε για τους φόρους που πληρώνουμε ως γονείς ενώ τα παιδιά μας φοιτούν σε ιδιωτικό διότι δεν βάζουμε το λιθαράκι μας για να βελτιώσουμε τη δημόσια παιδεία, ας αναλογιστούμε τα πιο πάνω. Μετά ας αξιολογήσουμε τη στάση μας. Μήπως, λέω μήπως, ως συνήθως σε αυτόν τον τόπο, σκεφτόμαστε εγωιστικά; Μήπως σκεφτόμαστε μόνο την πάρτι μας και την τσέπη μας και αγνοούμε (ή έστω δεν μας νοιάζει) ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να επωμιστούν το οικονομικό κόστος των σπουδών των παιδιών τους; Έστω δανειοδοτούμενοι;
Νομίζω δεν χρειάζεται να προσωποποιούμε το θέμα. Εγώ προσωπικά δεν έχω πει τίποτα για τους εκπαιδευτικούς. Το σύστημα είναι σαθρό, και για αυτό φταίουν σε μεγάλο βαθμό και οι εκπαιδευτικοί και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις. Όμως ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλοί εκπαιδευτικοί που σκοτώνονται για να κάμουν τη δουλειά τους σωστά.
Ένας λόγος που υπάρχουν διαφωνίες είναι ότι πολλοί βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετικές γωνίες. Άλλοι έχουν συνδικαλιστική προσέγγιση, άλλη πατριωτική ("αγγλολαγνεία"), άλλη κρατικίστικη, άλλη ταξική. Για μένα το πρόβλημα δεν είναι ιδεολογικό, είναι πρακτικό. Τα πανεπιστήμια πρέπει να βρουν μηχανισμούς για να επιλέξουν τους καλύτερους. Οι μηχανισμοί αυτοί πρέπει να είναι δίκαιοι υπό την έννοια ότι επιλέγουν πράγματι τους καλύτερους. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι πρέπει να είναι δίκαιοι υπό μια άλλη έννοια, ότι δίνουν σε όλους την ευκαιρία να διεκδικήσουν θέσεις επί ίσοις όροις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για άτομα που προέρχονται από διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Να σημειώσω σε περίπτωση που δεν το ξέρετε ότι αυτό ήδη συμβαίνει αφού οι Αρμένιοι, Μαρωνίτες, και Κύπριοι της διασποράς δικαιούνται να διεκδικήσουν θέση με βάση τα GCE. Είναι πρακτικώς αδύνατο να υπάρχει μόνο ένα κριτήριο, μια εξέταση, για όλους. Κατ' ακρίβεια, κατά την άποψή μου το γεγονός ότι υπάρχει ένα και μοναδικό κριτήριο - μια εξέταση - δημιουργεί πολλά προβλήματα. Θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούνταν διάφορα κριτήρια όπως επίδοση στο λύκειο, επίδοση σε εξετάσεις γνώσεων, επίδοση σε εξετάσεις ικανότητας, καθώς και άλλα επιτεύγματα.
Να σημειώσω επίσης για αυτούς που μίλησαν για αγγλολαγνεία ότι κατ' εμένα δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στα GCE αλλά και σε άλλες διεθνείς εξετάσεις όπως τα SAT, το baccalaureate, κ.λπ.
Για πολλά χρόνια το ποσοστό των μαθητών μας που φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία ήταν γύρω στο 10%. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αυξάνεται δραματικά και σήμερα είμαστε στο 15%. Εκτιμώ ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και δεν θα παρεξενευτώ να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε το 20%. Από αυτή τη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αυτοί που επιλέγουν τα κρατικά πανεπιστήμια είναι ελάχιστοι. Εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε εκστρατεία να προσελκύσουμε αυτά τα παιδιά στα δημόσια πανεπιστήμια, όχι να τα ξεγράφουμε.
Συγγνώμη που μακρηγόρησα αλλά θα μπορούσα να μιλώ για θέματα παιδείας για ώρες -:)
Λέξη άσε τους στρατούς.. Περιμένω να μας αναλύσεις το χρονικό του υδατικού,
Ποιος ήταν τελικά ο οραματιστής και αρχιτέκτονας της ατσουμπαλοσύνης?
Για το κυπριακό ξέρουμε ήταν ο Τάσσος
Για το υδατικό?
Τελικά τεράστια επιτυχία η προηγούμενη πενταετία..
1. Όλοι αυτοί που θέλουν να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο της χώρας τους, είτε πάνε δημόσιο, είτε ιδιωτικό αναγκάζονται να ενισχύουν την παραπαιδεία, γιατί τις εισαγωγικές εξετάσεις δεν τις περνάς αλλιώς. Οπότε όπως έχουν τα πράματα, η παραπαιδεία δεν μπορεί να ακμάσει περεταίρω. Μόνο κάτω μπορεί να πάει με οποιαδήποτε αλλαγή. Ένα το κρατούμενο.
2. Αν από την άλλη γίνουν δεκτά τα GCE τουλάχιστον οι του ιδιωτικού δεν θα την στηρίζουν. Βλέπεις; Πρακτικά μόνο κάτω πάει.
3. Οι γονείς που επιλέγουν να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό (και μπορεί να χρεωθούν) το κάνουν εκτός των άλλων και για να μην πηγαίνει το παιδί τους φροντιστήριο. Πες πως αντί του φροντιστηρίου και της ταλαιπωρίας για όλους, πληρώνουν δίδακτρα και αγοράζουν ακαδημαϊκή ποιότητα. Πολλούς τους σπρώχνει προς τα κει το ήδη υπάρχον σύστημα το οποίο κρίνει πως είναι ανεπαρκή για την σωστή εκπαίδευση των παιδιών του. Οπότε λόγω του κράτους, ο γονιός αυτός πληρώνει:
α) δίδακτρα
β) βιβλία
γ) στολές
δ) φόρους
Μα δεν ενισχύει την παραπαιδεία που γίνεται εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.
Λοιπόν, ας μην τον αναγκάσουμε να την ενισχύσει, όταν δεν του κάμνουν άλλο δάνειο οι τράπεζες για να σπουδάσει το παιδί του στο εξωτερικό.
2. Είναι επί τέλους καιρός να ληφθεί υπόψιν στην κύπρο και στην ελλάδα και τίποτε άλλο ως κριτήριο, εκτός από μία και μοναδική γραπτή εξέταση. Εγώ όταν μπήκα στο ιδιωτικό αγγλόφωνο γυμνάσιο πριν 15 χρόνια έδωσα τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ελληνικά γιατί από κείνο το σύστημα προερχόμουν. Στην πορεία εξαρτάτο από μένα να κάνω catch up στις αγγλικές ορολογίες. Κι αυτό ήταν γυμνάσιο πριν 15 χρόνια. Όχι πανεπιστήμιο σήμερα. Όταν πήγα πανεπιστήμιο στην Ουγγαρία το 2000, έδωσα γραπτή εξέταση, έκανα interview στο οποίο συζητήσαμε τον βαθμό απολυτηρίου και το full cv, και έλαβα και ακαδημαϊκού περιεχομένου ερωτήσεις. Πως αλλιώς θα έχεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη του φοιτητή σου; Τα "πέρασα" όλα μέχρι να επιλεγώ. Αυτά στην Ουγγαρία του 2000, που πολλοί ντόπιοι έχουν στο φτύσιμο. Αν ήταν τα λεφτά και μόνο που τους παρακινούσαν, δεν θα είχαν κανένα λόγο να make such a big deal out of it. Και έτσι γίνεται σχεδόν παντού στο εξωτερικό. Τι είναι αυτό το inflexibility, αυτός ο δογματισμός ο δικός μας; Δύο τα κρατούμενα.
Αυτά σε προβληματίζουν καθόλου;
Φίλοι, κατ’ αρχήν απολογούμαι που η όλη συζήτηση εξελίχθηκε εν τη απουσία μου. «Φρέσκες» επαγγελματικές υποχρεώσεις που ξεπέρασαν το 12ωρο καθημερινά με κράτησαν μακριά από τη διαδικτυακή δράση. Χαίρομαι γιατί αναπτύσσεται πλούσιος διάλογος με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η γραφική εξαίρεση του ανώνυμου accessory υβριστή πρόσθεσε και το απαραίτητο γέλιο στη συζήτηση μας. Καλωσορίζω τον sodhad και το Επιτηδευμα και τον Αντώνη Κουρσουμπά στη παρέα και τα έχω με το Σκεπτικιστή που μου εφάρασε το accessory :)
Θέλω να κάνω καθαρό αυτό που βγαίνει από το αρχικό κείμενο, ότι δηλαδή αναφέρομαι στους εκπαιδευτικούς της μέσης και όχι της στοιχειώδους εκπαίδευσης. Είναι αδύνατο να αντιληφθώ πως μπορεί να είναι άμοιροι ευθυνών οι καθηγητές των δημοσίων γυμνασίων και λυκείων για τα χάλια της εκπαίδευσης μας. Οι τελευταίες δυναμικές ενέργειες που θυμάμαι από την οργάνωση τους ήταν όταν απειλούνταν με κυρώσεις όσοι από αυτούς απασχολούνταν με δραστηριότητες που συνιστούν παραπαιδεία. Ότι ΔΕΝ είναι μόνο αυτοί οι υπεύθυνοι είναι επίσης αποδεκτό. Και ότι από μόνοι τους δεν μπορούν ακόμα και να θέλουν να διορθώσουν τα πράγματα είναι απόλυτα κατανοητό. Η στάση τους όμως μπροστά στην εξέλιξη που συζητάμε δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί υποκριτική. Από τα τόσα που γίνονται και δεν γίνονται από το υπουργείο και τους ίδιους και βλάπτουν την εκπαίδευση, ξεχώρισαν και ανάδειξαν αυτό σαν την μεγάλη απειλή. Εε δεν μπορεί να με βρουν συνήγορο.
Στη συζήτηση υπήρξε η εξής σύγχυση. Η ανάγκη για αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης, θέμα στο οποίο όλοι συμφωνούν, και που ελπίζουμε να προωθηθεί μέσω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (αμήν και πότε;), και της δυνατότητας εισδοχής στο πανεπιστήμιο με τα GCE, στο οποίο οι απόψεις διίστανται πρέπει να ιδωθούν ξεχωριστά. Το 1ο σημείο που μου κάνει εντύπωση είναι η θεωρία που διατύπωσε ο sodhad, ότι η κυβέρνηση και κάποια κατεστημένα μπορεί να δίνουν κίνητρα στους μαθητές να επιλέγουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για να περιοριστούν τα κονδύλια για τη δημόσια παιδεία. Αν τα οποιαδήποτε κατεστημένα αγαπητέ sodhad είναι κάτι που επιζητούν, είναι να μην αλλάξει οτιδήποτε από τα καθιερωμένα στο χώρο τους έτσι που να μην κινδυνεύσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα συμφέροντα τους. Τόσο στη παιδεία όσο και στην υγεία, στο στρατό και αλλού. Μη ξεχνάμε ότι τα κατεστημένα είναι βαθιά ριζωμένα και ελέγχουν εμπεδωμένες διαδικασίες όπου καρπούνται ποικιλοτρόπως, αμέσως και εμμέσως μέσω των κρατικών εκταμιεύσεων και άλλως πως. Γιατί να θέλουν να ρισκάρουν οτιδήποτε;
Η παροχή της δυνατότητας εισδοχής στα ανώτατα ιδρύματα του τόπου σε όλους τους πολίτες της δημοκρατίας χωρίς επιπλέον εμπόδια και προσκόμματα είναι το ζητούμενο για τη πολιτεία. Κάποιοι αναγάγουν το ζήτημα σε εθνικό και κλαψουρίζουν για τη γλώσσα μας και τα βάρβαρα αγγλικά κλπ. Τα προσπερνώ. Και μόνο ότι ο μέσος Κύπριος δεν μπορεί να συντάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση μπροστά στο φακό το έχουμε δει και έχουμε ντραπεί πολλές φορές. Γι’ αυτό δεν φταιει η ιδιωτική εκπαίδευση. Φταιει η κατά τα άλλα «ελληνοκεντρική» παιδεία μας.
Μακάρι να είχαμε μια παιδεία που ο κάθε γονιός θα μπορούσε να στέλλει το παιδί του και να νιώθει σιγουριά ότι δεν θα μείνει αγράμματο. Κανένας δεν θέλει η παιδεία να γίνει προνόμιο των πλουσίων. Η δυνατότητα που δίνεται στα παιδιά των ιδιωτικών σχολών να ενταχτούν στο πανεπιστήμιο έχει μόνο να ωφελήσει τόσο τα ίδια όσο και τα παιδιά που προέρχονται από το δημόσιο σχολείο. Πρώτο η πιο «διεθνιστική» και λιγότερο ξενόφοβη νοοτροπία των παιδιών των ιδιωτικών θα μπολιάσει την περισσότερο τοπικιστική και ενίοτε εθνικιστική νοοτροπία που επικρατεί στο δημόσιο σχολείο. Επίσης τα παιδιά των ιδιωτικών θα ενταχθούν σε ένα περιβάλλον πιο κοντά στις πραγματικότητες της πατρίδας τους παρά στο διεθνές που ζούσαν μέχρι τότε. Η διάδραση ανάμεσα σε πολιτισμούς δεν έβλαψε ποτέ κανένα.
Η Κυπριακή δημοκρατία δίνει άδεια λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια σε δεκάδες ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να μορφώνουν τα παιδιά της. Εκχωρεί την υποχρέωση της και εμπιστεύεται τον ιδιωτικό τομέα σαν τουλάχιστον το ίδιο ικανό για αυτή τη δουλειά. Τα κονδύλια του κράτους (που προέρχονται από όλους) κατανέμονται σε όσα παιδιά επιλέξουν το δημόσιο σχολείο (και σωστά). Όμως πως αυτό μπορεί να δημιουργεί προηγούμενο για ουσιαστικό αποκλεισμό των μαθητών των ιδιωτικών από την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορώ να το καταλάβω. Από τη στιγμή μάλιστα που ΔΕΝ θα επηρεαστεί η ένταξη των παιδιών του δημοσίου.
Χαίρομαι που ακόμα ένας εκπαιδευτικός μπήκε στη συζήτηση μας. Βρήκε και η Δασκαλούα μας σύμμαχο :) Εκείνο που δεν κατάλαβα ποτέ είναι η απόρριψη από μέρους των εκπαιδευτικών οποιασδήποτε ευθύνης βαραίνει τους ίδιους. Οκέυ ρε παιδιά, δεν έχετε ευθύνη. Έχετε όμως τη πιο δυνατή συντεχνία. Πότε η συντεχνία σας κινητοποιήθηκε για να αποτρέψει τον κατήφορο της εκπαίδευσης; Πότε κινητοποιήθηκε για ζητήματα πέραν ωραρίου, μισθολογικών κλιμάκων κλπ ωφελημάτων; Και μόνο που για δεκαετίες οι εκπαιδευτικοί ήταν θεατές στον κατήφορο φροντίζοντας να «σάζουν τη πάνταν τους» τους φορτώνει με ασήκωτες ευθύνες. Το ότι η παραπαιδεία είναι γέννημα της αδυναμίας του συστήματος και θρέμμα των εκπαιδευτικών πως το σχολιάζετε; Και μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τους σωστούς εκπαιδευτικούς δασκαλούα. Το μούγιασμα σου όποτε μιλήσουμε για ευθύνες της επαγγελματικής τάξης που ανήκεις (λες και σε θίγουν προσωπικά) δεν το καταλάβω. Θα ανάμενα να είσαι η πρώτη που θα τους ξεμπρόστιαζες.
Για το στρατό αύριο
Ρε εσείς, πως μιλάτε έτσι ορισμένοι για τον στρατό; Αυτός σας φταίει; Δεν έχετε στάλα μέσα σας ελληνικό αίμα; Όσοι δεν αισθάνεστε Έλληνες, τραβάτε στα κατεχόμενα να κουμπαριάσετε με τους εποίκους! Τέτοιο ρεσιτάλ ανθελληνισμού, καιρό είχα να διαβάσω! Τι έγινε ρε μάγκες, όταν ήσασταν μικροί, σας πήγε ο μπαμπάς με το ζόρι στην παρέλαση και σας έμεινε ψυχολογικό τραύμα; Το ζόρι τραβάτε; Δεν θέλετε να υπερασπιστείτε την πατρίδα σας (για πίστη δεν λέω, γιατί μάλλον δεν έχετε ως καλοί αριστεροί), τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας; Δεν ντρέπεστε ρε; Ήπιατε το νερό της λησμονιάς; Όλοι πήγαμε στρατό και κάποιοι δεν περάσαμε καλά, αλλά αυτό μας ζήτησε η πατρίδα. Ξέρω, πάλι κακιά λέξη είπα στους διεθνιστές του ΑΚΕΛ...
"Το ψευδώνυμο δεν βλάπτει την ανωνυμία σου. Βοηθά τους υπόλοιπους να σε ξεχωρίζουν από άλλους ανώνυμους."
Ρε Λέξη, τελικά η παραπάνω προτροπή σου μοιάζει με τα αντικαπνιστικά μηνύματα στα κουτιά των τσιγάρων. Άδικος κόπος. Μήπως να τα έγραφες και στα τούρκικα και στα αγγλικά να καταλαβαίνουν και οι απόφοιτοι ιδιωτικών? Λέω μήπως..
stratoi, sxoleia, odofragmata, istories
EDW DOLOFONOUNTAI EN PSIXRW NEOGENNITES FWKIES
SKEFTEITE NA HTAN TO MWRO SAS
KAI NA TO KYNHGOYSAN ME ENA MARKOUTZI KAI NA TO SKOTWNAN ANIPERASPISTO EN PSIXRW ME TA FOVISMENA MATAKIA TOY NA EKLIPAROUN TON DOLOFONO KAI TIN KARDOYLA TOY NA PAEI N SPASEI..
O ANTHRWPOS EINAI TO XEIROTERO KTHNOS
LEKSH KSERW OTI EISAI EVAISTHITOS SE TOUNTO THEMA, GRAPSE TIPOTE
Δοκησίσοφη, γυρισα το βλέμμα για να μην βλέπω. Δεν αντέχω τη βία και τη βαρβαρότητα. Κάποια κύπρια μπλόγκερ έγραψε πριν μερικούς μήνες σχετικά. Θα προσπαθήσω να το βρω.
@ Psychia. Opws elega kai sth Lhdras, den exw kamia empistosynh sto ti lene oi prytanikes arxes, idiws otan exoun kseka8arisei oti mesa stis pro8eseis tous einai na baloun didaktra sto panepisthmio.
@ epitideuma
Ws eyrwpaios poliths, eixa thn tyxh na spoudasw DWREAN se mia nomikh se xwra ths EE. Mporw na pw oti apo organwsh htan polly kalyterh apo to ucy. Alla akoma kai ta ellhnika panepisthmia na paroume, toulaxiston otan mpaineis se ena ellhniko panepisthmio ksereis se ti mpaxalo 8a mpeis, enw sto ucy den ksereis oti 8a mpeis se kapoia sxolh opou ginontai ta apisteyta se baros tou foithth (kai milame gia polly xeirotera apo xamenes eksetastikes, milame gia sxoles pou mpaineis epi paradeigmati gia na pareis ptyxeio politikou mhxanikou gia domika erga kai meta apo dyo xronia sto metatrepoun se ptyxeio periballontikou mhxanikou xwris na se rwthsoun). Ksereis kanena panepisthmio (estw kai sta ksekinhmata) pou na léitourgei etsi?
@ Lexi_Penitas @ Dok.,
Το κείμενο για το οποίο κάνεις αναφορά (για το βάρβαρο/δολοφονικό “κυνήγι” της φώκιας) το ‘γραψε η Rakunetta και μπορείτε να το βρείτε στο link: http://beatricediscourse.blogspot.com/2008/02/seal.html
Anef_Oriwn
Δευτέρα 31/03/2008 – 11:48 μ.μ.
anef gia alli mia fora mou "eftiakses ti mera. :(
re paithkia, sto stavro pou sas kamnw eimai se fasi na paw na paixtw.Ma pws mporei na min kanei kanenas katigi'afta ta aniperaspista plasmatakia?
Ti skata kanoun tosoi organismoi tosa prasina kommata, tosoi evrovouleftes, tosoi, tosoi den kserw kai gw poioi kai posoi. GIATI GAMOTO?
SIKONESTE NA PAME TZEI PANW?
1. Πώς μπορούν να επιλεχθούν οι καλύτεροι από τους εν Κύπρω ιθαγενείς ή από τους επί μακρόν κατοικούντες στο νησί; Με εξετάσεις κοινές για όλους ή με το εισάγονται κάποιοι στο κυπριακό πανεπιστήμιο ωσάν να είναι αλλοδαποί ή μειονότητες; Αν και προσωπικά διαφωνώ για το ότι ισχύει για τους Μαρωνίτες και τους Αρμένιους. Το γεγονός ότι είναι μειονότητα γιατί πρέπει να τους θέτει σε ευνοϊκότερο καθεστώς σε σχέση με τους υπόλοιπους Κυπρίους; Δεν μιλάμε για αλλοδαπούς αλλά για κατοίκους Κύπρου εκ γενετής. Γιατί να γίνεται διάκριση; Το κριτήριο πρέπει να είναι η αξιοκρατία και όχι η φυλετική καταγωγή και οι ποσοστώσεις. Αν αξίζουν, να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο και σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που τους αναλογεί με βάση τη φυλετική τους καταγωγή.
2. Πώς αποκλείονται από το κυπριακό Πανεπιστήμιο οι απόφοιτοι των ιδιωτικών; Πιο πάνω κάποιος είπε ότι δεν αποκλείονται. Ας μην επαναλαμβάνονται πράγματα που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Και ο αποκλεισμός δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Ως εκ τούτου κανείς δεν ξεγράφεται.
Απλά εκείνο που συμβαίνει είναι όταν επιλέγεις κρατική ή ιδιωτική εκπαίδευση, ελληνικό η ξένο εκπαιδευτικό σύστημα αντίστοιχα, εν πολλοίς επιλέγεις και πανεπιστημιακή κατεύθυνση. Αν επέλεξες την δημόσια παιδεία τότε στοχεύεις βασικά σε εισδοχή στο κυπριακό ή στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αν επιλέξεις ιδιωτική τότε προσανατολίζεσαι προς τα αγγλικά ή και αμερικάνικα επί το πλείστον πανεπιστήμια. Ασφαλώς, αν κάποιος θελήσει να έχει τις δυνατότητες που έχουν οι φοιτούντες στο διαφορετικό από τον ίδιο σύστημα θα πρέπει να επενδύσει τόσο σε κόπο όσο και σε χρήμα. Θα αναλάβει το κόστος των επιλογών του. Δεν γίνεται όμως το κράτος να έρθει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για αυτούς που επιλέγουν ιδιωτικό δίνοντας τους τη δυνατότητα με τον ίδιο τρόπο να μπορούν να εισαχθούν και σε ελληνικού και ξένου τύπου πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ οι υπόλοιποι (που είναι και πλειοψηφία) να έχουν μόνο τον ένα από τους δύο δρόμους. Είναι σαν να λες τους γονείς (που το αντέχουν οικονομικά) να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία διότι εκεί στο τέρμα της μέσης εκπαίδευσης τα βλαστάρια τους θα έχουν δύο δρόμους ενώ οι του δημοσίου θα έχουν μόνο ένανν. Επιπλέον η εισδοχή τους σε πανεπιστήμιο (ξένο ή ελληνικό/κυπριακό) θα είναι στο τέλος πιο εύκολη εφόσον θα μπουν με κριτήριο τα GCEs ή άλλου τύπου ξένες εξετάσεις που θα έχουν περάσει κατά τη διάρκεια της σχολικής τους φοίτησης. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κατάστασης θα είναι η ολοένα αυξανόμενη ροή μαθητών προς το ιδιωτικό σχολείο και η συρρίκνωση του δημοσίου. Τότε οι του ιδιωτικού θα ζητήσουν αύξηση και του ποσοστού του 10% που τους προσφέρεται αυτή τη στιγμή από το Πανεπιστήμιο. Και θα έχουν δίκαιο με βάση την αναλογία του πληθυσμού που θα φοιτά σε μια ευνοημένη πλέον ιδιωτική εκπαίδευση.
3. Συμφωνώ ότι το δημόσιο σχολείο αντιμετωπίζει προβλήματα που χρήζουν άμεσης βελτίωσης. Για τα προβλήματα φταίνε όλοι όσοι εμπλέκονται στην εκπαίδευση. Τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρουν όμως όσοι ασκούν και άσκησαν εξουσία εξυπηρετώντας συγκεκριμένα πρόσωπα και φορείς και επέτρεψαν τη χαλαρότητα στο θέμα της πειθαρχίας. Από εκεί ξεκινούν τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Όταν ο καθηγητής δεν μπορεί να τιμωρήσει το μαθητή που με τη συμπεριφορά του βλάπτει τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην τάξη του και όταν για να τιμωρηθεί κάποιος από το βοηθό διευθυντή θα πρέπει να έχει σχεδόν εγκληματήσει και οι ώρες της αποβολής να θεωρούνται δικαιολογημένες, τι μπορούμε να πούμε; Όταν κάποιοι σοφοί στο Υπουργείο και αλλού εφαρμόζουν σαν σύγχρονες μεθόδους που στον προοδευμένο δυτικό κόσμο θεωρούνται σήμερα ξεπερασμένες τι απαιτήσεις μπορούμε να έχουμε;
4. Συμφωνώ επίσης με τον Ιλαντρο που λέει ότι για την εισδοχή στο πανεπιστήμιο δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στις εισαγωγικές εξετάσεις. Προσωπικά θα έβλεπα ως ορθότερο και πιο αποδοτικό το εξής σύστημα το οποίο έχει σχέση και με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο: α) κατάργηση των τάξεων μεικτής ικανότητας και εφαρμογή των τάξεων επιπέδων. Ανάλογη προσαρμογή της διδακτέας ύλης β) κατάργηση των 3 τριμήνων και εφαρμογή των 2 τετραμήνων κατ’ έτος με παγκύπρια εξέταση σε όσο το δυνατό περισσότερα εξεταζόμενα μαθήματα στο τέλος του καθενός. Ο βαθμός που θα προκύπτει να είναι ο βαθμός τετραμήνου. Εδώ μπορούν να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όχι όμως σε μεγάλο ποσοστό ώστε να μειώνεται όσο γίνεται η υποκειμενικότητα στην αξιολόγηση των μαθητών και να ασκείται πίεση για ορθότερο προγραμματισμό στα σχολεία, γ) κατάργηση των τόσων πολλών επιλογών/συνδυασμών μαθημάτων που υπάρχουν σήμερα στο ενιαίο λύκειο με αποτέλεσμα να περνούν κάποιοι σε πανεπιστημιακές σχολές χωρίς να έχουν διδαχτεί (σε βάθος) μαθήματα που τους χρειάζονται στο πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα να έχεις τη δυνατότητα να περάσεις σε τμήμα φιλολογίας με πολιτική οικονομία αντί των λατινικών. δ) Εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με βάση τους μέσους όρους των εξετάσεων που έδωσες στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου (συνολικά 4) κι όχι με μια και μόνο τελική εξέταση ή άλλο σύστημα που δεν θα περιορίζεται σε μια και μόνο αξιολόγηση σε κάθε μάθημα.
5. Ως εκπαιδευτικός και ολίγον αναμεμειγμένος και με τα συντεχνιακά δεν απεκδύομαι των ευθυνών μου. Ίσως θα έπρεπε να είμαστε σε κάποια θέματα πιο δυναμικοί και να βγάζουμε προς τα έξω τα αιτήματα μας ώστε να γνωρίζει και ο κόσμος. Δυστυχώς δίνουμε την εντύπωση ότι αντιδρούμε δυναμικά μόνο όταν θίγονται τα προσωπικά μας συμφέροντα. Δεν γίνεται να κλείνουμε τα σχολεία συνέχεια. Θα μπορούσαμε όμως να αντιδρουμε πιο δυναμικά σε αιτήματα που δεν έχουν σχέση μόνο με την «πάζαν» μας. Πάντως η τελευταία στάση εργασίας δεν είχε σχέση μόνο με το τελευταίο. Αφορούσε την εργαστηριοποίηση της βιολογίας και της τεχνολογίας. Είχε άμεση σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και με το άνοιγμα μερικών θέσεων στους συγκεκριμένους κλάδους. Τέλος η κάθε κίνηση καθηγητών και κατ ‘ επέκταση η ΟΕΛΜΕΚ προβάλλει κατά καιρούς διάφορα αιτήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στην τελευταία διάσκεψη της κίνησης στην οποία ανήκω τα πλείστα αιτήματα είχαν αποκλειστική σχέση με την ποιότητα της παιδείας και λίγη σχέση με οικονομικά αιτήματα. Εξάλλου οικονομικά αιτήματα η ΟΕΛΜΕΚ έχει αρκετό καιρό να θέσει. Οικονομικές αυξήσεις έχουν αρκετό καιρό να πάρουν οι εκπαιδευτικοί και προσωπικά πιστεύω ότι αυτά που είπε τις προάλλες ο απελθών πρόεδρος για τους υψηλόμισθους εκπαιδευτικούς είναι υπερβολές.
Τρεις σύντομες παρατηρήσεις:
1. Δεν πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί μαζική ροή αποφοίτων ιδιωτικών σχολείων προς τα κρατικά πανεπιστήμια. Οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Αγγλία. Οι λίγοι που θα έρχονται θα είναι αυτοί που έχουν οικονομικές δυσκολίες, και για αυτό ακριβώς η υπό συζήτηση κίνηση είναι ορθή.
2. Ο sodhad θέτει τον προβληματισμό ότι όσοι φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο θα έχουν δύο επιλογές (κυπριακό ή ξένο πανεπιστήμιο) ενώ όσοι φοιτητούν σε δημόσιο θα έχουν μόνο μία. Παρόλο που αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό, θα το δεχτώ χάριν της συζήτησης. Η λύση που προτείνει ο sodhad ουσιαστικά είναι να δυσκολέψουμε τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων για να αρθεί η αδικία. Αυτή είναι μια εκδικητική λογική την οποία θεωρώ εντελώς απαράδεκτη. Αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε το δημόσιο σχολείο ώστε να έχει αξία το απολυτήριο, θα ταλαιπωρούμε όσους επιλέγουν την ιδιωτική παιδεία για να μην έχουν περισσότερες επιλογές; Για όνομα!
3. Αν νομίζετε ότι είναι άδικο γιατί αυτοί που πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία είναι πλούσιοι, υπάρχει λύση: επιβολή διδάκτρων και παροχή υποτροφιών σε όσους έχουν ανάγκη.
o stratos en i megalliteri m**akia !! taxa steloyn mas 2 xronia mishimu g to ti? gia tin patrida? afou oi apofaseis pairnoyntai poy tes "megales" dinameis idika tin ameriki...oti apofasisi i ameriki jinon giniskete..me ena patima t koumpiou k e3afanizoymasten..siga tora p mia kipros pou pas to xarti en fainete ena antistathei ston exthro tin Toyrkia me 80 ekatommuria k vale katoikous j oplika sistimata xronia mprosta kallutera p ta dika mas...se lio jairo paw mesa jai pragmatika en katalabo to logo giati na moy fasin 2 oloklira xronia p ti zwi moy poy emporousa na kamw tosa j tosa pramata...aisxos nai aisxos !!! as kamoun kati na to diorthosoun toulaxisto na to meiwsoun kai na ton ANAVATHMISOUN!! (k na min minoun mono stis iposxeseis)-p tassoun tora 19 mines..tr na doumen en ali8keia i en proeklogikes iposxeseis monon..o xronos tha dixei
Πληροφοριακά, οι μαθητές των δημόσιων σχολείων μπορούν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια της Αγγλίας με τον βαθμό του Λυκείου τζιαι μόνο το O-level των αγγλικών. Στην εσχάτη των περιπτώσεων εννα χρειαστεί τζιαι ένας χρόνος για foundation course. Ο συγκεκριμένος χρόνος αντιστοιχεί στην 7η τάξη των ιδιωτικών.
Πού εν η αδικία είπαμε?
Να συμπληρώσω και κάτι που μου διέφυγε. Λέει ο sodhad:
"Απλά εκείνο που συμβαίνει είναι όταν επιλέγεις κρατική ή ιδιωτική εκπαίδευση, ελληνικό η ξένο εκπαιδευτικό σύστημα αντίστοιχα, εν πολλοίς επιλέγεις και πανεπιστημιακή κατεύθυνση."
Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το θεωρώ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να υποχρεώνουμε το γονιό να επιλέξει όλη την εκπαιδευτική πορεία του παιδιού του από τα 10 του χρόνια.
@ Φίλε Ίλαντρε συγγνώμη αλλά διαβάζοντας τα πιο κάτω διαπιστώνω ότι έχεις διαστρεβλώσει κατά πολύ αυτά που είπα προτύτερα:
"Η λύση που προτείνει ο sodhad ουσιαστικά είναι να δυσκολέψουμε τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων για να αρθεί η αδικία. Αυτή είναι μια εκδικητική λογική την οποία θεωρώ εντελώς απαράδεκτη. Αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε το δημόσιο σχολείο ώστε να έχει αξία το απολυτήριο, θα ταλαιπωρούμε όσους επιλέγουν την ιδιωτική παιδεία για να μην έχουν περισσότερες επιλογές; Για όνομα!"
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ! ΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΜΙΑ!
Απορώ πραγματικά από πού έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα. Πολύ θα ήθελα να ακούσω επιχειρήματα για την πιο πάνω άποψη. Πώς ταλαιπωρεί δηλ. η πολιτεία τους αποφοίτους του ιδιωτικού και πώς το σκεπτικό που αναφέρω πιο πάνω είναι εκδικητικό;
Αν είχες διαβάσει προσεκτικά, όχι μόνο το τελευταίο ποστ μου αλλά και τα προηγούμενα, θα διαπίστωνες ότι εν ολίγοις εκείνο που ζητώ (και για αυτό ακριβώς διαφωνώ με την πρόταση του Πανεπιστημίου) είναι η ισότιμη μεταχείριση όλων. Αυτή τη στιγμή κατά τη γμώμη μου υπάρχει αυτό εφόσον όλοι οι Κύπριοι μπαίνουν στο Κυπριακό Πανεπιστήμιο με τον ίδιο τρόπο. ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΎΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Δεν κατανοώ γιατί όσοι επιλέγουν ιδιωτικό πρέπει να καταστούν και προνομιούχοι. Το γεγονός ότι παραδέχεσαι (με την τελευταία σου πρόταση στο πιο πάνω απόσπασμα) ότι στην τελική πράγματι θα έχουν περισσότερες επιλογές όσοι επιλέξουν ιδιωτικό σχολείο τεκμηριώνει του λόγου το αληθές και το λάθος στην πρόταση του Πανεπιστημίου.
Αν το όλο σκεπτικό σου στηρίζεται στο γεγονός ότι οι φοιτούντες στο ιδιωτικό σχολείο πρέπει να κάνουν φροντιστήριο για να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ασφαλώς έχει μεγάλη σχέση με τις επιλογές που κάνουν οι γονείς των μαθητών. Άλλοι οι σκοποί και οι στόχοι του αγγλικού συστήματος, άλλοι του ελληνικού και άλλοι του αμερικάνικου. Καμιά χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους σκοπούς όλων των εκπαιδευτικών συστημάτων. Άρα ο καθένας αναλαμβάνει το κόστος των επιλογών του.
Και κάτι τελευταίο. Ο γονιός που ΕΠΙΛΕΓΕΙ ιδιωτικό σχολείο δεν υποχρεώνεται από κανέναν να απαρνηθεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η επιλογή προϋποθέτει ελευθερία. Και νομίζω ότι αυτού του είδους την ελευθερία την έχουμε στην Κύπρο.
Ας μην θεωρούμε λοιπόν ότι το γεγονός ότι απαρνηθήκαμε κάποτε το δωρεάν σχολείο για τον άλφα ή βήτα λόγο, επειδή μπορούμε να πληρώσουμε τον ιδιώτη αποτελεί ευεργεσία προς το κράτος και ως εκ τούτου το τελευταίο είναι υποχρεωμένο να μας παράσχει ως αντιστάθμισμα επιπλέον επιλογές. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε εποχές του παρελθόντος, όπου η παιδεία ήταν προνόμιο όσων μπορούσαν να πληρώσουν.
Για το ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να βελτιωθεί δεν αντιλέγω. Συμφωνώ μαζί σου. Είναι ευθύνη των κρατικών αρχόντων να κινηθούν προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς υποστήριξα και πιο πάνω. Δεν είπα το αντίθετο. Αν οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση τα φροντιστήρια θα είναι αχρείαστα. Έτσι θα περιοριστεί και η παραπαιδεία. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο μεγάλος ανταγωνισμός την έχει καταστήσει πλέον απαραίτητη όχι τόσο για λόγους που έχουν σχέση με την ποιότητα του δημόσιου σχολείου αλλά για ψυχολογικούς λόγους. Χαρακτηριστικό αυτό που άκουσα πρόσφατα. Παιδί συγγενών μου πήγαινε σε δύο φροντιστήρια μαθηματικών. Όταν τον ρώτησα, καλά δεν είναι καλός ο καθηγητής σου στο σχολείο και γιατί τουλάχιστον δεν πας σε ένα φροντιστήριο. Η απάντηση που μου έδωσε δεν χρήζει διευκρινήσεων. "Οχι", είπε. "Μια χαρά είναι ο καθηγητής στο σχολείο. Απλά θεωρώ ότι αν ακούσω κάτι πολλές φορές κι αν λύσω όσο το δυνατό περισσότερες ασκήσεις θα έχω περισσότερες πιθανότητες να περάσω στη σχολή που θέλω". Και σκέφτηκα εγώ τότε. Όταν ο άλλος έχει λεφτά, μπορεί να κάνει και την πιο μεγάλη υπερβολή. Υπερβολή γιατί μιλούμε για μαθητή του 19+ αλλά συνάμα και εκπλήρωση της χυχολογικής ανάγκης που γεννά ο τεράστιος ανταγωνισμός. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί αυτοί που πλούτισαν. Επίσης ο ανταγωνισμός στις καλές σχολές είναι αυξημένος. Δεν είναι λοιπόν μόνο θέμα ποιοτητας του δημοσίου σχολείου. Και ο νοών νοείτο...
o stratos en i megalliteri m**akia !! taxa steloyn mas 2 xronia mishimu g to ti? gia tin patrida? afou oi apofaseis pairnoyntai poy tes "megales" dinameis idika tin ameriki...oti apofasisi i ameriki jinon giniskete..me ena patima t koumpiou k e3afanizoymasten..siga tora p mia kipros pou pas to xarti en fainete ena antistathei ston exthro tin Toyrkia me 80 ekatommuria k vale katoikous j oplika sistimata xronia mprosta kallutera p ta dika mas...se lio jairo paw mesa jai pragmatika en katalabo to logo giati na moy fasin 2 oloklira xronia p ti zwi moy poy emporousa na kamw tosa j tosa pramata...aisxos nai aisxos !!! as kamoun kati na to diorthosoun toulaxisto na to meiwsoun kai na ton ANAVATHMISOUN!! (k na min minoun mono stis iposxeseis)-p tassoun tora 19 mines..tr na doumen en ali8keia i en proeklogikes iposxeseis monon..o xronos tha dixei
ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΜΠΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ.
Φίλε Sodhad
1. Τα GCE A'level δεν είναι χαμηλότερου επιπέδου από τις παγκύπριες (σε κάποια μαθήματα μάλιστα πχ βιολογία είναι σαφώς ανώτερου επιπέδου). Οπότε πάψε πια να τα παρουσιάζεις σαν 'ευνοϊκότερο όρο' για εισαγωγή στο Παν. Κύπρου. Και στα δύο για να τα πας καλά πρέπει να σου βγει ο κώλος.
2. Δεν σχολίασες κάτι για το πως δέχονται τους κύπριους φοιτητές τα πανεπιστήμια της Αγγλίας (βαθμό απολυτηρίου και O' Level αγγλικών - τα A levels σαφώς μετράνε επιπρόσθετα). Γιατί λοιπόν με την ίδια λογική, κάποιος που προέρχεται από άλλο σύστημα εκπαίδευσης να μην μπορεί να μπει στο παν. Κύπρου με τον βαθμό απολυτηρίου του και Ο' Level ελληνικών (και με τα A levels σαφώς μετράνε επιπρόσθετα);
3. Προτείνεις να χρησημοποιείται ο γενικός από τις 4 τελευταίες εξεταστικές αντί μίας μόνο, και με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη. Τότε όμως πως θα αξιολογούνται οι φοιτούντες σε ιδιωτικά; Οι ανάλογες εξεταστικές στα δικά τους σχολεία θα είναι επαρκή κριτήρια (άτε, plus το O'Level των ελληνικών), ή θα εξακολουθεί να μην θεωρείται αρκετό;
sodhad,
Επιμένεις να μην μπορείς να καταλάβεις ένα πολύ απλό πράμα: ότι το να μπαίνουν όλοι με βάση την ίδια εξέταση δεν είναι ισότιμη μεταχείριση όταν δεν προέρχονται όλοι από το ίδιο σύστημα. Για αυτό και πολλά ξένα πανεπιστήμια δέχονται το απολυτήριο του Κυπριακού Λυκείου. Τα είπαμε εκατό φορές, τα λέει και η Ψυχία πιο πάνω. Αλλά αν δεν θέλεις να το καταλάβεις νομίζω ότι και να πω δεν μας βγάζει πουθενά.
Τα όσα γράφεις πιο πάνω επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψα για την εκδικητική λογική σου. Αυτοί επέλεξαν να παν σε ιδιωτικό σχολείο, ας επρόσεχαν. Αυτό μας λες περίπου. Με έτσι νοοτροπίες δεν πάμε μπροστά.
Αναλώσαμε πολύ χρόνο για ένα θέμα που είναι επουσιώδες. Η ουσία είναι ότι το δημόσιο σχολείο καταρρέει και για αυτό δεν φταίει η απόφαση για εισδοχή στα κρατικά Πανεπιστήμια με βάση διεθνείς εξετάσεις. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το δημόσιο σχολείο στην Κύπρο δεν σώζεται. Μπορεί να σωθεί μόνο με μια μινι επανάσταση, με μια εκ βάθρων αναδόμηση του συστήματος, με ένα ξεκαθάρισμα των εκατοντάδων άχρηστων καθηγητών. Αλλά επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει προβλέπω ότι σε λίγα χρόνια στο δημόσιο γυμνάσιο και λύκειο θα πηγαίνουν μόνο οι ξένοι και οι φτωχοί Κύπριοι. Και τώρα που αρχίσαμε τους καταλόγους διοριστέων και στα δημοτικά, η ασθένεια θα επεκταθεί κι εκεί πολύ γρήγορα.
Αρχίστε να βάζετε λεφτά στην πάντα για τη μόρφωση των παιδιών σας.
Αυτά και δεν θα επανέλθω γιατί έχουμε εξαντλήσει το θέμα.
1. Νομίζω ότι έθεσα πλήθος ερωτημάτων πιο πάνω τα οποία έμειναν αναπάντητα στην πλειοψηφία τους. Πολύ θα ήθελε να ακούσω συγκεκριμένες απαντήσεις από όσους υποστηρίζουν την πρόταση του Πανεπιστημίου πριν εγκαταλείψουν τη συζήτηση. Επιπλέον τι θεωρούν συμφερότερο κοινωνικά: την ισοτιμία ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου ή την ευνοιοκρατία σε βάρος του δημοσίου και υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Διότι οι δύο δρόμοι (ευτυχώς που το δέχεστε) σε σχέση με τον έναν έχουν διαφορά με οποιαδήποτε λογική και από όποια οπτική κι αν το αντικρύσει κανείς.
2. Ποιος μιλά για ανώτερα και κατώτερα εκπαιδευτικά συστήματα; Πώς κάνατε την αξιολόγηση αυτή; Ποιο το τεκμήριο εγκυρότητας αυτού του επιχειρήματος; Εγώ δεν μίλησα για κάτι τέτοιο διότι δεν είμαι του ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ! Ως εκ τούτου το επιχείρημα αυτό είναι άστοχο. Όπως ατυχείς είναι και οι προστακτικές του στυλ «Πάψε…» κτλ και οι υπερβολές περί πλήθους ανίκανων καθηγητών στο δημόσιο σχολείο (χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν). Μπορώ κι εγώ να απαντήσω σε ανάλογο στυλ και με ανάλογα αυθαίρετα συμπεράσματα. Είμαι του δημοσίου όμως…
3. Αν σας βγαίνει ο κώλος στα GCE του ιδιωτικού, ποιος σας είπε ότι το ίδιο δεν συμβαίνει και με τους μαθητές που δίνουν παγκύπριες; Κι αφού οι παγκύπριες είναι κατώτερου επιπέδου από τα GCE, γιατί οι του ιδιωτικού θέλουν να απαλλαχτούν από αυτές και να κριθούν με βάση άλλα κριτήρια διότι θεωρούν εαυτούς ως ανήκοντες σε άλλο σύστημα;
4. Οι Κύπριοι μπαίνουν στα Αγγλικά πανεπιστήμια με βάση το απολυτήριο λυκείου και το GCE Αγγλικών ή και με άλλα GCEs ή κάνουν ένα χρόνο foundation. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αρχές των Αγγλικών πανεπιστημίων ζητούν ένα minimum του δικού τους εκπαιδευτικού συστήματος. Το ζητούν από τους αλλογενείς. Εσείς αλήθεια που δεν είστε αλλογενείς, γιατί πρέπει να εισέλθετε στο κυπριακό δημόσιο πανεπιστήμιο με βάση αποκλειστικά και μόνο τα Αγγλικά standard; Γιατί οι Άγγλοι και όλοι οι υπόλοιποι που έχουν κάποιο επίπεδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ζητούν ο φοιτητής τους να έχει ένα μίνιμουμ του επιτόπιου εκπαιδευτικού συστήματος; Εμείς γιατί να υιοθετήσουμε πλήρως ένα ξένο σύστημα και να απαρνηθούμε 100% το δικό μας; Για να σπρώξουμε μαθητές και γονείς προς το ιδιωτικό, διότι θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επιλογή αυτή εξασφαλίζει καλύτερες προοπτικές; Αυτό θέλουμε; Κι αν οι Άγγλοι και οι χ και οι ψ μπαίνουν στα δικά τους πανεπιστημιακά ιδρύματα με βάση ένα συγκεκριμένο σύστημα κι εμείς έχουμε ένα αντίστοιχο: τις παγκύπριες για τους ντόπιους. Για τους ξένους ας υπάρξουν άλλα κριτήρια αλλά η πρακτική μας θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη δική τους για το δημόσιο πανεπιστήμιο.
5. Γιατί πρέπει το πανεπιστήμιο να προσαρμοστεί στα standard του ιδιωτικού και δη του αγγλοσαξονικού συστήματος εκπαίδευσης και να μην προσαρμοστούν τα ιδιωτικά σχολεία στον επιτόπιο τρόπο εισαγωγής φοιτητών στα πανεπιστήμια; Έτσι οι μαθητές τους δεν θα έχουν την ανάγκη πρόσθετων φροντιστηρίων, αφού το επίπεδο του ιδιωτικού θεωρείται εξασφαλισμένο από τη στιγμή που γίνεται επιλογή και θα έχουν και μεγαλύτερες δυνατότητες εισδοχής αφού θα προσπεράσουν την προτεινόμενη ποσόστωση. Ήδη κάποια ιδιωτικά λειτουργούν και ελληνικές σχολές. Στο κάτω κάτω, αν θέλει το Υπουργείο να υιοθετήσει την πρόταση του Πανεπιστημίου ας προσαρμόσει ανάλογα και το δημόσιο σχολείο παρέχοντας στους μαθητές του την δυνατότητα να αποκτήσουν κι αυτοί GCE μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε να ισοσταθμίσει τα πράγματα.
6. Η λογική που αναπτύσσω, αγαπητέ Ίλαντρε, δεν είναι εκδικητική. Απλά θεωρώ ότι όταν επιλέγουμε εκπαιδευτικό σύστημα επιλέγουμε εν πολλοίς και στοχευμένη κατεύθυνση. Αν στην πορεία θέλουμε να παρεκκλίνουμε κάπως ή να αποκτήσουμε πρόσθετες επιλογές πρέπει να υποστούμε κάποιο κόστος. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Τα πιο πάνω επιχειρήματα ενισχύουν πιστεύω την αλήθεια του λόγου μου
sodhad, διάλογος δεν γίνεται με το να θέτουμε "πλήθος ερωτημάτων" και να απαιτούμε από τους άλλους απαντήσεις. Διάλογος γίνεται με το να καταθέτουμε συγκροτημένα και ολοκληρωμένα επιχειρήματα για να μπορεί ο άλλος να τα σχολιάσει και να παρουσιάσει τα αντεπιχειρήματά του. Αυτά που γράφεις βρίθουν ανακριβειών, αυθαίρετων συμπερασμάτων ("γιατί να υιοθετήσουμε πλήρως ένα ξένο σύστημα και να απαρνηθούμε 100% το δικό μας"), και κάλπικων ερωτημάτων-ψευδοδιλημάτων ("προτιμάτε την ισοτιμια ή την ευνοιοκρατία;") Λυπάμαι, αλλά δεν έχω καμία υποχρέωση να απαντώ σε ανόητες ερωτήσεις.
Επιμένω ότι η προσέγγισή σου είναι εκδικητική και προφανώς πηγάζει από ιδεολογική αντιπάθεια κατά της ιδιωτικής παιδείας. Για αυτό και δυστυχώς εξακολουθείς να αδυνατείς να δεις την ουσία. Η ουσία είναι ότι το δημόσιο σχολείο καταρρέει (και ΝΑΙ, υπάρχουν εκατοντάδες άχρηστοι καθηγητές οι οποίοι πρέπει να παν σπίτι τους, αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα). Και η υπο συζήτηση πρόταση του Πανεπιστημίου δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράματα, ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.
Θα μπορούσα να παραθέσω πολλούς λόγους γιατί αυτή η πρόταση είναι σωστή, αλλά δεν χρειάζεται. Αρκεί η αρχή της ισονομίας της οποία ανάφερα και στο προηγούμενό μου σχόλιο. Αυτή απαιτεί όπως ο καθένας κρίνεται με βάση το υπόβαθρό του, το εκπαιδευτικό σύστημα από το οποίο προέρχεται. Χρησιμοποίησες το παράδειγμα της Αγγλίας για να μας ισχυριστείς ότι όλες οι χώρες απαιτούν κάτι από το δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα. Λάθος κατάλαβες, δεν είναι αυτό που ζητούν. Αυτό που ζητούν είναι αξιόπιστες ενδείξεις της αξίας του κάθε υποψήφιου. Αυτή την ανάγκη ικανοποιούν οι διεθνείς εξετάσεις.
Τα Κυπριακά πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα (ευτυχώς) να προσφέρουν πρόσβαση σε όλους τους Ευρωπαίους με βάση κριτήρια τα οποία να ισχύουν για όλους. Σημείωσε, όχι ΕΝΑ και μόνο κριτήριο. Πρέπει να υπάρχουν διάφορα κριτήρια και ο καθένας να μπορεί να επιλέξει με βάση ποιό από αυτά θα αξιολογηθεί. Δεν μπορείς να επιβάλλεις σε κανένα με ποια κριτήρια θα τον αξιολογήσεις. Άρα αν ο Κύπριος που μεγάλωσε στην Αγγλία δικαιούται να αξιολογηθεί με βάση το κριτήριο των GCE, το ίδιο δικαίωμα το έχουν όλοι οι υποψήφιοι. Αν ο Κύπριος που μεγάλωσε στη Γαλλία δικαιούται να αξιολογηθεί με βάση το κριτήριο του IB, το ίδιο δικαίωμα το έχουν όλοι οι υποψήφιοι. Αυτό απαιτεί η ισονομία. Ελπίζω ότι δεν θα μας πεις ότι τα Κυπριακά Πανεπιστήμια πρέπει να είναι μόνο για τους Κυπρίους που φοιτούν σε δημόσια σχολεία.
Τέλος λυπάμαι πάρα πολύ που επιμένεις στην εκληματική λογική ότι η επιλογή εκπαιδεθτικού συστήματος πρέπει να μας καθορίζει την υπόλοιπη ζωή. Κρίμα, πραγματικά.
Για να γίνω σαφής: είμαι της άποψης ότι άλλα κριτήρια πρέπει να ισχύουν για τους προερχόμενους από ξένες χώρες ή για τους Κύπριους του εξωτερικού και άλλα για όσους ζουν στην Κύπρο. Αλίμονο να φτάσουμε στην εσωστρέφεια. Θα γίνουμε πανεπιστήμιιο της πλάκας.
Δεν μπορεί όμως ο ντόπιος να τοποθετεί τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τον ξένο και και να έχει την απαίτηση να ισχύει κατά την εισδοχή στο πανεπιστήμιο ότι ισχύει για τους αλλοδαπούς. Αυτό δεν είναι ισονομία διότι απλούστατα συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, άρα σύγκριση δεν μπορεί να υπαρξει, άρα η προσπάθεια να γίνει κάτι τέτοιο συνιστά αναξιοκρατία. Αναμένω να μου αναφέρεις μια χώρα όπου η πρακτική εισδοχής στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι η ίδια και για τους αλλόγλωσσους - αλογενείς και για τους ντόπιους.
Τέλος, οι εκατοντάδες των αχρήστων καθηγητών που αναφέρεις είναι υπερβολή και διαστρεβλωση της αλήθειας. Ναι μεν υπάρχουν αλλά είναι ελάχιστοι. Οι δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών και οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών και των διευθυντών είναι εκεί. Και αν υπάρχουν ανίκανοι καθηγητές, υπάρχουν και κανονισμοί που προνοούν τον αποκλεισμό αυτών των ανθρώπων από την έδρα. Ας τους εφαρμόσει το Υπουργείο και ας μην αυθαιρετεί ώστε η ΟΕΛΜΕΚ να μην μπορεί να στέκεται εμπόδιο.
Τέλος επιμένεις να υποβαθμίζεις το επίπεδο των Παγκύπριων εξετάσεων και να αναβαθμίζεις τα GCE. Περιμένω απάντηση στο πώς η σύγκριση που επιχειρείς αποδεικνύει την ορθότητα του αποτελέσματος που βγάζεις. Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα: διεθνείς εξετάσεις πιστοποίησης με κρατικές κατατακτήριες εξετάσεις εισδοχής σε πανεπιστήμιο. Σύγκριση ανομοίων πραγμάτων δεν μπορεί να υπαρξει, άρα το αποτέλεσμα που βγάζεις είναι εντελώς αυθαίρετο.
Αντί των χαρακτηρισμών περιμένω τεκμήρια. Ακόμα κι αν είπα "ανακρίβειες", αν έφτασα σε "αυθαίρετα συμπεράσματα" κι αν έθεσα "ψευτοδιλήματα" περιμένω να τα θέσεις στην ορθή τους βάση ανασκευάζοντας τα με επιχειρήματα. Κι ας τα θεωρείς ιλίθια...
(Παλαιότερα ο Ουράνιος Ιωαννίδης νομίζω (μπορεί και κάποιος προηγούμενος Υπουργός) είχε μιλήσει για θέσπιση του "εθνικού πιστοποιητικού σπουδών" (;). Ίσως να είναι καορός να το εφαρμόσουμε)
Στόχος μου είναι τα παιδιά μου να αποκτήσουν νοοτροπία, γνώσεις, ικανότητες και να τους δώσω, στο κατά δύναμη, τις ευκαιρίες να μπορούν να έχουν την ελευθερία να κάνουν την καλύτερη επιλογή για το μέλλον τους. Χωρίς να είμαι πλούσιος, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το κάθε παιδί ξεχωριστά, κατέληξα με ένα στο δημόσιο και ένα στο ιδιωτικό γυμνάσιο. Κατέληξα στη απόφαση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της αισθηματικής νοημοσύνης του κάθε παιδιού και την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Και στις δυο περιπτώσεις είναι ανάγκη να συμμετέχεις στην εκπαίδευση του παιδιού σου με το επισκέπτεσαι συχνά τους καθηγητές τους.
Όντως το ιδιωτικό σχολείο, με την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, σε αναγκάζει σε μια γρήγορη απόφαση εξειδίκευσης και συνήθως σπουδές σε ξένη αγγλόφωνη χώρα. Το δημόσιο σου προσφέρει περισσότερη επιλογή αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε βάρος του ελεύθερου χρόνου των μαθητών με το να ακολουθούν ιδιαίτερα κτλ για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν και να πετύχουν μια θέση σε Ελληνόφωνο σχολείο στην Κυπρο η Ελλαδα. Οικονομικά, δεν υπάρχουν και τεράστιες διαφορές, διότι στο δημόσιο σε σπρώχνει συνεχώς ο ανταγωνισμός να προσφέρεις επιπλέον γνώσεις που θα εμπλουτίσουν το παιδί για να ικανοποιήσουμε όσο παραπάνω μπορούμε το στόχο της καλύτερης επιλογής. Θα πρέπει να είναι τρομακτική εξαίρεση εάν υπάρχει σημερνά παιδί που μπαίνει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα.
Δυστυχώς το δημόσιο σχολείο, που ακολουθείτε επάξια από την εθνική φρουρά αντιπροσωπεύει την σημερινή μας κοινωνία. Είναι μια τεράστια μηχανή ισοπέδωσης των νέων για να ξεχωρίσουν μέσα από το σύστημα ως επί το πλείστον αυτοί που έχουν ‘τα μέσα’ και ‘τις προσβάσεις’ και να τροχοδρομηθούν στις θέσεις της κοινωνίας που τους θέλουν οι ‘βολεμένοι και γνωστικοί’ γονιοί τους.
Τώρα, όσο αφορά το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένας χώρος όπου ένας νέος πέραν της εξειδίκευσης, να έχει όσο το δυνατό παραπάνω εμπειρίες και συναναστροφές για να μπορεί να συγκρίνει και να διαλέγει. Καλωσορίζω την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισαγωγή υποψηφίων σπουδαστών που προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία με κριτήριο τα GCE μέσα στα πλαίσια της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, της ποιότητας του εκδημοκρατισμού και εμπλουτισμού της παιδείας στον τόπο μας.
Η έντονη αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ και ορισμένων βουλευτών που ‘ενδιαφέρονται για τους μαθητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, την ισότητα μεταξύ όλων των μαθητών, ανεξαρτήτως οικονομικών καταβολών, το κύρος του δημόσιου σχολείου και την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευση μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης’, με κάνει να πιστεύω ότι θέλουν την συνέχεια ενός συστήματος που προωθεί τις καλύτερες μαθήτριες και μαθητές να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα με τις απολαβές, ασφάλεια και ολιγότερο χρόνο εργασίας. Κάτι σαν δάσκαλος η καθηγητής του δημοσίου, που στην συνέχεια συνδικαλίζεται για να εξασφαλίσει τα κεκτημένα οφέλη, ανεξάρτητα της απόδοσης και προσπάθειας στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Δημητρη κεντάκυ τσίκεν, πολύ όμορφα τα έγραψες.
sodhad:
1. Είπες: "άλλα κριτήρια πρέπει να ισχύουν για τους προερχόμενους από ξένες χώρες ή για τους Κύπριους του εξωτερικού και άλλα για όσους ζουν στην Κύπρο"
Ναι, και όλες οι χώρες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους αλλογενείς. Εσύ θέλεις να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους Κύπριους! Αν δέχεσαι τον Κύπριο της Αγγλίας με GCE και δεν δέχεσαι τον Κύπριο της Κύπρου ο τελευταίος θα σε πάρει δικαστήριο και θα κερδίσει.
2. Για τους καθηγητές ας καταγράψουμε τη διαφωνία μας και να το αφήσουμε γιατί είναι άλλο θέμα.
3. Πες μου επιτέλους που είδες να υποβαθμίζω το επίπεδο των Παγκύπριων εξετάσεων και να αναβαθμίζω τα GCE. Πουθενά δεν έχω πει κάτι τέτοιο!
2. Λες και ξαναλές ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Κι όμως, μπορείς. Είναι δύσκολο, αλλά γίνεται. Δύσκολες συγκρίσεις γίνονται κάθε μέρα. Όταν για μια δουλειά ή σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα κάνουν αίτηση ένας απόφοιτος του Παν. Κύπρου, ένας του Παν. Αθηνών κι ένας του Essex University, η σύγκριση είναι δύσκολη αλλά μπορεί να γίνει. Μέσα από την εμπειρία του ένας εργοδότης ή ένας οργανισμός μαθαίνει τι σημαίνει του 7.5 του Παν. Κύπρου και τι σημαίνει το 2:1 του Essex. Και προσαρμόζει τις απαιτήσεις του ανάλογα.
Μπήκα στην ιστοσελίδα του πρώτου Αγγλικού πανεπιστημίοιυ που σκέφτηκα: http://www.york.ac.uk/admin/uao/ugrad/admiss/internat/international_quals.htm. Για κάθε χώρα έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Από τις περισσότερες ζητούν μόνο εθνικό απολυτήριο. (Από μια γρήγορη ματιά η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι μόνες Ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες το απολυτήριο δεν είναι αρκετό. Γιατί; Υπάρχουν δύο πιθανές απαντήσεις. (1) Είναι ανθέλληνες. (2) Το απολυτήριο είναι αναξιόπιστο. Διαλέγετε και παίρνετε.) Αυτοί οι άνθρωποι το έχουν μελετήσει το πράμα και έχουν μάθει να συγκρίνουν το απολυτήριο της Κύπρου με αυτό της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Θαυλάνδης, και με τα GCE. Δεν είναι τίποτα πυρηνική φυσική. Απλή αριθμητική είναι. Εμείς σε αυτό τον τόπο επιμένουμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα για να συγκρίνουμε, ιμισh, όμοια πράματα.
Αγαπητοί φίλοι
Διαφωνώ γενικά με την αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ, γιατί πιστεύω στην αυτονομία του Πανεπιστημίου, και δε θεωρώ ότι απειλούνται οι μαθητές των Λυκείων. Όμως, αυτό που μου έμεινε από την παραπάνω συζήτηση είναι μία απαξίωση για το Δημόσιο σχολείο και το λειτούργημα (και δεν είναι ευφημισμός αυτό που λέω) του Καθηγητή. Είμαι καθηγήτρια. Τα πρώτα 2 χρόνια που δούλευα στα σχολεία, αν και ενθουσιασμένη που ασκούσα το επάγγελμα που είχα επιλέξει και που αγαπώ πάρα πολύ, είχα βαρεθεί να απολογούμαι σε συγγενείς και φίλους για το βολικό ωράριο, τις μακρές διακοπές του καλοκαιριού, των Χριστουγέννων, του Πάσχα και λοιπά... τις αργίες (;;;; - κι η μάνα μου που είναι πωλήτρια έχει τις ίδιες δημόσιες αργίες με μένα, εκτός από τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου), τον υψηλό μισθό, που δεν ανταποκρίνεται στον κόπο μου (που είναι σαφώς πολύ ...λιγότερος). Μέχρι που βαρέθηκα να απολογούμαι και να εξηγώ τα χίλια μύρια που αντιμετώπιζα κάθε μέρα στο σχολείο, κι αποφάσισα να απαντώ με τον εξής τρόπο, όταν άκουγα φράσεις που ξεκινούσαν με τα "εσείς οι αθκιασεροί καθηγητές, ούλλη μέρα κάθεστε μπλα μπλα μπλα.... «ΝΑΙ, είμαστε πολλά αθκιασεροί και ευνοημένοι, τι να σου κάμω, σαν γίνεις κι εσύ καθηγητής!!!» Αν και δε συνηθίζω τέτοιου είδους επιχειρηματολογία, εντούτοις, με αυτή την ατάκα, οι άλλοι σιωπούσαν. Και διερωτώμαι, τι είναι αυτό που έκανε τον περίγυρό μου να έχει αυτή την αλγεινή εντύπωση και να ισοπεδώνει τα πάντα, αφού με ξέρουν τάχα, και ξέρουν ότι είμαι και ευσυνείδητη και καθόλου φυγόπονη (συγγνώμη αν αυτό ακουστεί περιαυτολογία). Μήπως ζηλεύουν ένα επάγγελμα που δε γνωρίζουν αλλά εξιδανικεύουν; Μήπως όλοι οι κατήγοροι μπήκαν ποτέ σε τάξη; Μήπως έρχονται και οι ίδιοι σε επαφή με 120 εφήβους την ημέρα και θεωρούν πανεύκολο το επάγγελμα; Μήπως είναι εύκολο να ασκούμε κριτική και να απαξιώνουμε την πλειοψηφία των καθηγητών (Λεξιπένητα, κάνεις λάθος, δεν είναι είναι λίγες οι "φωτεινές εξαιρέσεις", λίγες είναι οι προβληματικές περιπτώσεις). Δε θέλω να επεκταθώ στην υλικοτεχνική υποδομή του δημόσιου σχολείου (η οποία φαντάζει τραγική συγκρινόμενη με τα ιδιωτικά) ούτε και στην πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μέσος εκπαιδευτικός στο χώρο της εργασίας του, τα οποία μεταφέρει δυστυχώς και στο σπίτι, με αποτέλεσμα να του καταδυναστεύουν τη σκέψη και τον ελεύθερο (;;;) προσωπικό χρόνο. Αλλά διερωτώμαι: πώς ένα παιδί 14 χρονών θα δώσει την ευκαιρία στο δάσκαλο να τον προσεγγίσει, όταν από το σπίτι του κουβαλά την εντύπωση ότι οι καθηγητές είναι βολεμένοι ανάξιοι ανεπρόκοποι καλοπερασάκηδες;
Απολογούμαι και πάλι αν μακρηγόρησα κι αν θεωρήσετε ότι είμαι εκτός θέματος - αισθάνθηκα την ανάγκη να τα γράψω.
Αγαπητέ Ιλαντρε θα συμφωνήσω μαζί σου και σε κάτι επιτέλους. Πράγματι οι βαθμοί που καταγράφονται στα τρίμηνα δεν είναι αντικειμενικοί και κατ' επέκταση και το απολυτήριο. Άλλο το μέτρο του Χ και άλλο του Ψ καθηγητή. Άλλος είναι υπερβολικά αυστηρός και άλλος υπερβολικά επιεικής. Προσωπικά ως εκπαιδευτικός έχω διαφωνίες με τον υφιστάμενο τρόπο αξιολόγησης διότι επιτρέπει πολλές αυθαιρεσίες. Ως εκ τούτου δεν θα αμφισβητήσω το σχετικό επιχείρημα σου. Εξάλλου το θέμα μας δεν είναι η εισδοχή στα αγγλικά πανεπιστήμια αλλά το θέμα που προέκυψε με την πρόταση του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Για τα υπόλοιπα δεν θέλω να προσθέσω τίποτα. Οι οπτικές μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι εντελώς διαφορετικές. Όπως είπες κι εσύ "ας παραμείνει η διαφωνία". Με κούρασε η συγκεκριμένη συζήτηση διότι από ένα θέμα έχουν ανοιχτεί δέκα με αποτέλεσμα να χρειάζεται αρκετός χρόνος και αρκετή φαιά ουσία για να είμαστε ορθοί. Και αρχίσαμε να επαναλαμβάνουμε και τους εαυτούς μας. Σταματώ εδώ αυτή τη συζήτηση διότι αυτές τις μέρες έχει πέσει και φόρτος εργασίας. Τα λέμε με μια άλλη ευκαιρία.
Δημοσίευση σχολίου