22 Μαρτίου 2008

Το άνοιγμα της Λήδρας, καταλύτης υπό προϋποθέσεις.

Όσο και αν το ίδιο το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λήδρας δεν είναι παρά το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας προς τη λύση, πιστεύω ότι η ίδια η μέρα του ανοίγματος του μακρύδρομου θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για όσα πρέπει να ακολουθήσουν, αλλά και πηγή ευφορίας και περαιτέρω εμπέδωσης κλίματος ειρήνης και συναδέλφωσης ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ.

Μέσα σε λίγες μέρες μετά από απομάκρυνση του Τάσσου και του συρφετού των απορριπτικών από την εξουσία το κλίμα άρχισε να μεταλλάσσεται. Στα πρόσωπα των φίλων της ειρήνης που συναπάντησαν χτες στο οδόφραγμα έβλεπες καθαρά τη προσμονή του ωραίου και του ευγενικού. Έβλεπες χαμόγελα αισιοδοξίας τα οποία πήραν τη θέση της απογοήτευσης από τη μοιραία εγκατάλειψη που εμπέδωσαν οι κυβερνώντες τα τελευταία 4 χρόνια.

Πως πετυχαίνουμε η βαθειά συμβολική κίνηση του ανοίγματος της Λήδρας, να παίξει καταλυτικό ρόλο στη απαλλαγή από τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα επικράτησης της ειρήνης, που αφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι αντίστοιχοι απορριπτικοί από απέναντι; Η απάντηση είναι μια και μοναδική. Να μετατρέψουμε το άνοιγμα σε παλλαϊκή γιορτή της ειρήνης και της επανένωσης. Την απαρχή της νέας εποχής. Να καταστήσουμε αυτή τη μέρα σε μια ημερομηνία που η ιστορία δεν θα μπορεί να της αρνηθεί την αναφορά στα συγγράμματα της, μέσα απο τα οποία θα διδάσκονται οι επόμενες γενιές. Εξάλλου το χρωστάμε στους νεώτερους! Όπως τόσα πολλά που στερήσαμε από τους σημερινούς και χτεσινούς νέους.

Ό φίλος ο Mohideen στη διαδρομή από τη τάφρο προς το οδόφραγμα μου εξηγούσε πως οι φίλοι μας απέναντι κρατούν μια πισινή. Μια επιφύλαξη η οποία πηγάζει όχι τόσο από τη καχυποψία που τροφοδότησε η πολιτική του Τάσσου στη περίοδο μετά το ΟΧΙ, αλλά περισσότερο από τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στη κυβέρνηση που ενορχήστρωνε την όλη ατμόσφαιρα.

Με λίγα λόγια το ΑΚΕΛ δεν έχει μόνο την ευθύνη να αντιστρέψει τη λογική και τις προσδοκίες των Ε/Κ, αλλά και να διεμβολίσει τον εφησυχασμό και την απογοήτευση των Τ/Κ. Το άνοιγμα της Λήδρας αποτελεί "μάννα εξ ουρανού" για το ΑΚΕΛ. Τέτοια χρυσή ευκαιρία δεν θα ξαναϋπάρξει. Αν από τη Δευτέρα το πρωί το ΑΚΕΛ καλέσει το κόσμο να μετατρέψει το άνοιγμα της Λήδρας σε λαϊκή γιορτή επανένωσης σίγουρα τα θεμέλια του τείχους που μας χωρίζει θα αρχίσουν να τρίζουν. Ο ΔΗΣΥ έδειξε την ετοιμότητα του να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Το κομμάτι της Δεξιάς που απέταξε τον εθισμό στη κούφια εθνικοφροσύνη θα είναι εκεί! Θα σταθεί δίπλα στους ακτιβιστές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και στους αγωνιστές του ΑΚΕΛ ισότιμος συνοδοιπόρος. Μαζί θα βρεθούν όλοι εκείνοι οι αγνοί πατριώτες της ΕΔΕΚ και του κέντρου απαλλαγμένοι από τον πατερναλισμό του Τάσσου και του Γιατρού, αλλά και κάθε Κύπριος πατριώτης που αγαπά τη ζωή. Ο καθένας που δεν θέλει να μάθουν τα παιδιά και τα εγγόνια του τη λύση και αρμολόγηση του G3 ή πως αλλιώς το λένε στα κατεχόμενα.

Να είστε σίγουροι ότι τότε και ο Mohideen με τη παρέα του, αλλά και χιλιάδες άλλοι Τ/Κ συμπατριώτες μας θα έρθουν να μας ανταμώσουν από την απέναντι πλευρά την ώρα που το παραπέτασμα θα ρίχνεται στο κάλαθο αχρήστων της ιστορίας. Περιμένουν να δουν τη δική μας δέσμευση στην αναβίωση της παλιάς μας σχέσης.

Δημήτρη Χριστόφια, η ιστορία σε φόρτωσε με θεόρατες ευθύνες. Θέλει σοφία και μαγκιά για να ανταποκριθείς. Μόνο εσύ μπορείς να μετατρέψεις το άνοιγμα της Λήδρας από μια είδηση σε ένα γεγονός που θα το γράψει η ιστορία. Εμείς έτσι κι' αλλιώς εκεί θα είμαστε. Φέρε εσύ τους υπόλοιπους!

Το 96 στη πρώτη επίσκεψη μου στο Βαρώσι, ντοπαρισμένος από τις μνήμες και τα γιατί, γλίστρησα από την επιτήρηση των συνοδών μας και της "αστυνομίας" και εξερεύνησα τα στενά κοντά στον Άη Νικόλα. Ένα φτωχό μαγαζάκι με λευκαρίτικα στη βιτρίνα έκανε τη καρδιά μου να κτυπήσει δυνατά. Μπήκα και είπα καλημέρα. Ο νεαρός κοίταξε πρώτα εμένα και μετά την ηλικιωμένη μάνα του με απορία. Η γιαγιά σηκώθηκε και με αγκάλιασε. "Είμαστιν που τον Αη Θώορο γιε μου, δοξάζω τ' όνομαν του. Περιμένουμεν να ξημερώσει τζείνη η μέρα πον να πάμε στο χωρκό μας" Εξήγησε μετά στο γιο της που έδειχνε να καταλαβαίνει....

10 σχόλια:

dokisisofi είπε...

ένα δύο
ένα δύο
τεστ

Meropi είπε...

Καλημέρα Lexi_penitas μου,
Μακάρι το άνοιγμα της οδού Λήδρας να αποτελέσει την απαρχή της συνεννόησης και της ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού μας και να μην αποδειχτεί μόνο ευκαιρία για εμπορική αναβάθμιση της περιοχής.
Τι μου θύμισες τώρα με την ιστορία σου στο Βαρώσι! Θυμήθηκα κι εγώ τη Ζουμπεϊτέ, την αγαθή Τουρκοκύπρια από την Αναρίτα που μένει στο σπίτι μας στην επαρχία Κερύνειας! Έχει ακόμα στον τοίχο την εικόνα του Άη Γιώργη και προσεύχεται λεει κι αυτή μαζί μας να πάει ο καθένας στο χωριό του....
Να σαι καλά που μου το θύμισες

Ανώνυμος είπε...

μακαρι που εννα ανοιξει η ληδρας τζαι εννα γεμοσουμεν κουβαλητους να παει κανενας να σφαξει κανεναν βρομοτουρκο τζαι να πληγωθουν τα τουρκουθκια για να καταλαβουν επιτελους οτι ενεν ευπροσδεκτoi στην Κυπρο ΜΑΣ. σσσσσ ανυπομονω να ανοιξει η ληδρας:)))

ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Lexi_penitas είπε...

Μερόπη μου έχω και άλλες ιστορίες αλλα δεν θέλω να σπρώχνω τα πράγματα στο ρομαντισμό γι' αυτό αποφευγω να τις δημοσιποιώ. Με ενδιαφέρει κυρίως να πειστεί ο κόσμος πως αν όλοι οι Κυπριοι (Ε/Κ και Τ/Κ) θελήσουν, τίποτε δεν μπορεί να μας σταματήσει.

Βρε ανυποψίαστο θύμα που ούτε ψευδώνυμο δεν χρησιμοποιείς, σου γράφω για να σου πω ότι ΔΕΝ πρόκειται να μπω στη συζήτηση για την ουσία των όσων λές. Το κεφάλι σου, όπως λέει και ο Τεύκρος Ανθίας, είναι γεμάτο με απέραντα νεφελώματα βλακείας. Εεε σόρρυ, έχουμε και ένα επίπεδο

Moriarty είπε...

Εν θέλω να οξύνω τα πνεύματα αλλά πρέπει να πω κάτι. Ακόμα τζαι εντελώς αποστασιοποιημένα τζαι "αποστειρωμένα" να το δει κάποιος: τον εθνοκεντρισμό εδοκιμάσαν τον οι αμπάλατοι που τον εδοκιμάσαν, εν επέτυχε, τζαι έσιει 40 χρόνια που τραβούμεν βάσανα. Ας δοκιμάσουμε το φυσιολογικό τζαι το ανθρώπινο.
Trial and error που λαλούν τζαι στο χωρκό μου (που φυσικά εν ισχύει στην πολιτική τζαι στις ανθρώπινες σχέσεις. Είπα να γράψω ένα υπεραπλουστευμένο παράδειγμα για τους εγκεφαλικά περιορισμένους ανώνυμους).

Ανώνυμος είπε...

25η μαρτιου 1821...
η καταραμενη εκεινη μερα που εμελλε να αμαυρωσει για παντα τη στενη αδελφικη φιλια που ενωνε 400 χρονια τους δυο λαους. οι εθνικιστες φασιστες Ελληνες δρουσαν και τοτε!

hahahaha ιναμπον ρε κοπελλια μεν μου πειτε οτι ενεν τουτο που θελετε να γραψετε στο μπουρδελοblog σας!!! loool

ατε τζαι ποψε ετσι για αλλαγη εννα βλεπετε τον Κολοκοτρωνη να ερκεται στον υπνο σας τζαι να σας σφαζει!!!
ΖΗΤΩ ΤΟ 1821!!!!!!!ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ

Lexi_penitas είπε...

Το επίπεδο που λέγαμε....

Δασκαλούα είπε...

http://alfavita.gr/fakeloi/1821.htm

Ανώνυμος είπε...

Nick the Greek

Ρε εσείς, δεν ντρέπεστε; Ένα ποίημα, για να έρθουν οι αριστεροί λίγο στα ίσα τους, από έναν Τούρκο και αριστερό ποιητή:

«Η Κύπρος ήταν πάντοτε Ελληνική. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την Ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η τουρκική μειονότητα πρέπει να συνεργαστεί με τους Έλληνες Κύπριους για την απαλλαγή από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό. Μόνο όταν η νήσος απαλλαγεί από τους Άγγλους ιμπεριαλιστές, οι Τούρκοι κάτοικοί του θα μπορέσουν να ζήσουν πραγματικά ελεύθεροι, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την ενότητα του κυπριακού λαού, με την συνεργασία από Τούρκους και Έλληνες Κύπριους στην πάλη εναντίον του ξένου δυνάστου. Εκείνοι που προσπαθούν να στρέψουν τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, μόνο τα συμφέροντα του ξένου κατακτητή εξυπηρετούν».

Αυτά γράφτηκαν στην αριστερή εφημερίδα "Αυγή" των Αθηνών, στις 17 Απριλίου 1955! Από έναν αριστερό Τούρκο ποιητή! Και εσείς του ΑΚΕΛ, αρνείστε την ελληνικότητά σας! Και θέτετε θέμα... επιπέδου! Έλεος! Νισάφι πιά! Ποιοι μιλούν για επίπεδο!

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλης

Ειλικρινά διερωτώμαι πολλές φορές:

- Τί είναι Έλληνας;

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Έλληνα;

- Γιατί η οποιαδήποτε προσέγγιση των πραγμάτων, έξω από τα καθορισμένα πλαίσια, είναι αμάρτημα;

- Γιατί ποτέ δεν κάνουμε το βήμα να ψάξουμε μόνοι μας κάποια πράγματα και αρκούμαστε πάντα να καταπίνουμε οτιδήποτε μας σερβίρεται κυρίως στα σχολεία;

- Γιατί πάντοτε θεωρούμε ως ιστορία την προπαγάνδα του οποιουδήποτε και όχι τα πραγματικά γεγονότα;

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη