18 Μαρτίου 2008

Δημογραφική ανάλυση... με την πέννα της Ψυχίας

Αγαπητοί αναγνώστες, ο Λεξιπένητας (προφανώς οσφριζόμενος την στατιστικομανία που με διακατέχει) μου ζήτησε όπως αναλύσω τα αποτελέσματα του πρώτου σκέλους της μπλογκοέρευνας του ιστολογίου του. Αφού τον ευχαριστήσω θερμά, θα ξεκινήσω την παρουσίαση της έρευνας πολιτικής συμπεριφοράς του «Που σου νέφκω, που πάεις;», αναλύοντας τις πρώτες τέσσερις ερωτήσεις, αυτές κοινωνικού ενδιαφέροντος . Και φυσικά κάνοντας παράλληλα το καθιερωμένο μου κους-κους.

Και ξεκινάμε με κους-κους: Στην πραγματικότητα του ζήτησα πολύ ευγενικά, όπως «τις πρώτες τέσσερις θέλω να τις αναλύσω εγώ!». Οπότε κι αυτός παραλύοντας από την επιβλητικότητά μου, γνωρίζοντας πως δεν θα έκανα πίσω εύκολα, συν του ότι είμαι μεγάλο μυαλό και φοβερή γραφιάς οπότε του κίνησα την περιέργεια, μα κυρίως συν την ευγένεια που τον διακατέχει, μου απήντησε με περίσσιο ενθουσιασμό, «Μμμ... ναι... κάμε την.»

Στις στατιστικές αναλύσεις όπως ξέρετε χρησιμοποιούνται ποσοστά (%). Ο PollDaddy (ο σπόνσορας της έρευνας) αρχικά είπε πως επέτρεπε την συμπλήρωση 100 ερωτηματολογίων, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά βολικό: Δέκα ψήφοι θα ήταν 10%, τριαντατέσσερεις 34%, κοκ. Το ότι οι αριθμοί ψήφων είναι τελικά διαφορετικοί από τα actual ποσοστά, οφείλεται στον Λεξιπένητα που θέλησε να συμπεριλάβει και τα 5 μπόνους ερωτηματολόγια που του’κανε δώρο ο PollDaddy, οπότε έχουμε σύνολο 105 ψηφοφόρους αντί των 100, οπότε μπαίνω στη διαδικασία μαθηματικών πράξεων, οπότε πάει η βολή μου περίπατο.

Πρέπει όμως να ομολογήσω πως κοιτάζοντας το spread sheet που δημιούργησε και μου έστειλε ο Λεξιπένητας με όλα τα αποτελέσματα πάνω, δεν μπορούσα παρά να θαυμάσω την αναλυτική του οργάνωση. Συνήθως πάντα βρίσκω ψεγάδια σε κάτι τέτοια, αλλά σ’αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσα ούτε να προσθέσω, ούτε να αφαιρέσω, ούτε να αλλάξω τίποτα. Οπότε χαλάλι οι μαθηματικές πράξεις.

Και στα επί της ουσίας...

Ερώτηση 1: Πως Βρεθήκατε Εδώ;

Είμαι μπλόγκερ -------------------------- 32%

Είμαι τακτικός αναγνώστης ----------- 41%

Είμαι περιστασιακός αναγνώστης ---- 16%

Τυχαία ----------------------------------- 10%

(Το 1% που λείπει φαγώθηκε στους δεκαδικούς)

Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αξιολογηθούν σωστά οι πιο πάνω απαντήσεις. Ενώ η πρώτη (Είμαι μπλόγκερ) δείχνει απλά μια ιδιότητα, οι τρεις τελευταίες (Είμαι τακτικός, περιστασιακός, τυχαίος αναγνώστης) δείχνουν εκτός από μια ιδιότητα, και την επισκεψιμότητα, δηλαδή μια συχνότητα. Ένας μπλόγκερ μπορεί να είναι τακτικός αναγνώστης, περιστασιακός αναγνώστης, ή και τυχαίος περαστικός.

Όμως!

Μπορούμε να χωρίσουμε αυτή την ερώτηση σε 2 μέρη:

Ερώτηση 1, Μέρος Α: Είσαι Μπλόγκερ;

Είμαι μπλόγκερ ---------- 32%

Δεν είμαι μπλόγκερ ------ 68%

Με λλία λόγια έχουμε σουξέ.

Ή άμα θέλουν δέρνουν μας.

Ερώτηση 1, Μέρος Β: Επισκεψιμότητα

Αν υποθέσουμε πως η συχνότητα επισκέψεων διανέμεται με την ίδια πατέντα ανάμεσα στους μπλόγκερς όπως και τους μη μπλόγκερς, τότε (κάνοντας πολλές έξτρα, πιο πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις και τελικά προσθέτοντας το ανάλογο ποσοστό που ψήφισε «Είμαι μπλόγκερ») έχουμε το εξής:

Είμαι τακτικός αναγνώστης: ------------------- 41% + 22.1% ~ 63%

Είμαι περιστασιακός αναγνώστης: ------------ 16% + 8.2% ~ 24%

Είμαι τυχαίος αναγνώστης: --------------------- 10% + 4.8% ~ 15%

(Δεν ξέρω από που προέκυψαν οι επιπλέον μονάδες. Μάλλον από την κοπή των δεκαδικών στην πορεία.)

Ακόμα κι έτσι, το 63% τακτικοί αναγνώστες είναι ψηλό ‘ποσοστό συσπείρωσης’ σύντροφε Λεξιπένητα. Όταν ακόμα και οι περιστασιακοί σου αποτελούν το 24%, σημαίνει πως το 87% των αναγνωστών σου έρχεται εδώ συγκεκριμένα για να διαβάσει εσένα. Τώρα μπορείς να πάρεις πάνω σου ελεύθερα.

Ως τόσο, αν θα θέλεις φίλε Λεξιπένητα να μάθεις τον τόπον προέλευσης των αναγνωστών σου, θα σου σύστηνα πιθανές απαντήσεις όπως «από σύνδεσμο σε άλλο μπλογκ», «από σύνδεσμο σε ιστοσελίδα» «από τον γκούγκολα» κτλ.

Ερώτηση 2: Πόσων χρονών είστε;

18 – 24 -------------- 14%

25 – 34 -------------- 50%

35 – 44 ------------- 19%

45 – 54 ------------- 16%

55+ ----------------- 1%

Κατ’αρχήν, το ότι το πρώτο ηλικιακό γκρουπ είναι 18 – 14 αντί για 15 – 24, έχει να κάνει με το ότι η έρευνα απευθύνετο σε ψηφοφόρους.

Το ότι τουλάχιστον οι μισοί (50%) αναγνώστες ανήκουν στις ηλικίες 25 – 34 ήταν αναμενόμενο από τη γενική ‘εικόνα’ της κυπριακής μπλογκόσφαιρας, όπως και από το ότι περισσότεροι άνθρωποι εκείνων των ηλικιών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές (το λέει και το ευρωβαρόμετρο).

Το ότι οι ηλικίες 18 – 24 συγκεντρώνουν μόλις το 14% (παρόλο που υποθετικά κυκλοφορούν περισσότεροι), μπορεί να δικαιολογηθεί από το ότι η θεματολογία του μπλογκ του Λεξιπένητα δεν ελκύει (ιδιαίτερα) τους νεαρότερους των αναγνωστών.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των 19% και 16% ανήκει στις ηλικίες των 35 – 44 και 45 – 54 αντίστοιχα, δηλαδή 35% όλων. Φυσικά τα αποτελέσματα αναφέρονται σε ένα μπλογκ του οποίου ο οικοδεσπότης ανήκει στην ηλικία της τάξεως των 50 Μαρτίων (γιατί Μάρτη έχουμε), οπότε ίσως οι ‘μεγαλύτερης’ ηλικίας αναγνώστες να βρίσκουν περισσότερα κοινά σημεία και ενδιαφέροντα με αυτόν τον μπλόγκερ παρά με κάποιον που ανήκει στο ηλικιακό γκρούπ των 18 – 24, ή ίσως και των 25 – 34.

Αν ακόμα λάβουμε υπόψιν το μόλις 1% ατόμων ηλικίας 55 και άνω, και πάρουμε ως δεδομένο πως οι μεγαλύτερης ηλικίας μπλογκοαναγνώστες είναι πιο τακτικοί στο μπλογκ του Λεξιπένητα, βλέπουμε πως η μέγιστη ηλικία που συχνάζει στα λημέρια μας είναι κάπου στα 55.

Ερώτηση 3: Το φύλο σας;

Άντρας: --------- 71%

Γυναίκα: -------- 29%

Πανωλεθρία.

Εδώ θα ήταν πολύ βοηθητικό να ξέραμε το γενικότερο αναγνωστικό ποσοστό των γλυκών αυτών πλασμάτων γένους θηλυκού για να βγάζαμε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Αν δηλαδή ξέραμε ότι οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 10% όλων των αναγνωστών, τότε θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια, «Συγχαρητήρια Λεξιπένητα, είσαι ο Θεός της μπάλας, ο γόης (ή ο γκέης) της μπλογκόσφαιρας». Αν από την άλλη ξέραμε πως οι γυναίκες αποτελούν το 80% όλων των αναγνωστών, τότε θα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, «Κουράγιο Λεξιπένητα, χεσμένο σε έχουν».

(Ακολουθεί μεγάλη πρόταση)

Αν πάρουμε ως δεδομένο πως οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 50% των αναγνωστών γενικά στην κυπριακή μπλογκόσφαιρα, και νοουμένου του ότι οι γυναίκες άμα νιώσουν πως δεν είναι αισθητή η παρουσία τους θα κάνουν γερό ντου, το ότι ακόμα και μετά το γλυκό παραπονάκι του Λεξιπένητα κατά τη διάρκεια της έρευνας («Γιατί ρε κορίτσια; Τι σας έκανα;») δεν επηρέασε καθόλου τα ποσοστά (τότε 21 στους 75, τώρα 30 στους 105), αποδεικνύει πως: Αυτές είναι, thats all folks, οι υπόλοιπες που κυκλοφορούν χεσμένο τον έχουν. Η πολιτική κατά βάση θεματολογία του, ολίγον (περίπου 30%) τις ενδιαφέρει. Άμα το γυρίσει στα κοινωνικά θα δεις desperate housewives ντου, να παλαβώσεις.

Ερώτηση 4: Ποιο είναι το μορφωτικό σας επίπεδο;

Μεταπτυχιακό: ------- 46%

Πανεπιστήμιο: ------- 42%

Κολέγιο: --------------- 6%

Λύκειο: ---------------- 7%

Γυμνάσιο: ------------- 0%

Δημοτικό: ------------- 0%

Έχουμε περιτριγυριστεί από δόκτορες!

Δόκτορες μεταπτυχιακού, όχι πανεπιστημιακού σαν κι εμάς τα γιατρουδάκια.

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα του 46%, όλοι εσείς οι μεταπτυχιούχοι δεν νιώθετε λίγο... μμ... πως να το πω... δεν είσαστε λίγο... πολλοί; Είσαστε περισσότεροι από τους πανεπιστημιούχους, δηλαδή, έλεος!

Συγγνώμη παρασύρθηκα.

Όταν το 88% των αναγνωστών σου έχει τόσο ψηλό μορφωτικό επίπεδο, τότε κατ’επέκταση τα περιεχόμενα αυτού του μπλογκ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ‘υψηλού επιπέδου’ γιατί ελκύει αυτούς τους αναγνώστες. Χωρίς να εξισώνω το μορφωτικό με το κοινωνικό επίπεδο, δεν σημαίνει πως είναι και αλληλοεξαιρόμενα.

Αυτό το μεγάλο ποσοστό στηρίζεται και από τις ηλικίες που διαβάζουν το μπλογκ (δες Ερώτηση 2). Δηλαδή οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να έχουν πει ψέματα ως προς το μορφωτικό τους επίπεδο, αλλά πιθανότατα δεν είπαν.

Όλα όμως τα πιο πάνω συμπεράσματα είναι μεμπτά λόγω έλλειψης ενός
control group, ενός μέσου σύγκρισης δηλαδή. Το ιδανικότερο θα ήταν να είχαμε τα πληθυσμιακά ποσοστά, όπως και ένα πιο γενικό πλάνο των ίδιων ποσοστών στην Κυπριακή μπλογκόσφαιρα.

Όπως καταλαβαίνετε έχω γίνει πράσινη από ζήλια, και μπαίνω στη διαδικασία της ίδιας έρευνας (στα πιο πάνω 4 σημεία), ίσως λίγο αλλαγμένης, για το δικό μου ιστολόγιο. Αν κι άλλοι μπλόγκερς κάνατε το ίδιο, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε ποσοστά και να βγάλουμε μια πιο γενική στατιστική εικόνα αυτής της χρονικής περιόδου. Το βρίσκω πολύ καλή ιδέα (φυσικά, αφού είναι δική μου).

Όμως το έναυσμα και την αρχή αυτής, έκανε ο Λεξιπένητας (που μια ζωή ‘το ψάχνει’), και θα έπρεπε όλοι να τον ευχαριστήσουμε που μας άνοιξε τα μάτια (κι ας μην του το ζητήσαμε) ως προς την δημογραφία των αναγνωστών του μπλογκ του, και κατ’επέκταση, των υπολοίπων (μπλογκς).

Δρ Ψωνάρα

(λινκ στο ιστολόγιο της)

10 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Οι αρχικοί φόβοι μου ως προς το ρίσκο της ανάθεσης αυτής της ανάλυσης στη Ψυχία ευτυχώς διαψευτηκαν. Με εξαίρεση ότι αποκάλυψε τον αριθμό των Μαρτίων μου σε όσους δεν το γνώριζαν ήδη, κατάφερε να καταπιεστεί τοσο όσο χρειάστηκε ώστε να μην αποκαλύψει άλλα εντυπωσιακά στοιχεία για μένα.

Πάντως την ευχαριστώ για την προθυμία της να σχολιάσει τα ομολογουμένως ενδιαφέροντα δημογραφικά του μπλογκ.

Εκείνο που κυριότερα με εντυπωσίασε είναι το φοβερό ποσοστό των κατόχων πανεπιστημιακόυ και μεταπτυχιακού τίτλου. Αλλά άλλο τόσο με απογοήτευσε η απαξίωση εκ μέρους των γυναικών :( Ευτυχώς που έχω τις καλές μου Σταλαματιά, Δασκαλούα, Δοκησίσοφη, Μονάχους και ασφαλώς τη Ψυχία και παρηγοριέμαι.

Ανώνυμος είπε...

Τον αριθμό των Μαρτίων σου τον γράφει στο προφίλ σου. Καμία καταπίεση.
Ευχαριστώ.
(Που θα μας πεις κι ότι 'σε δώσαμε')

(Αυτές οι πέντε είμαστε γι'αυτό κανόνισε να μας καλοκρατάς)

Έλατο Χελιδόνι είπε...

Η ερώτηση 1, αν τζιαι πολλά ενδιαφέρων στερείται αντικειμενικότητας στη συχνότητα επίσκεψης στο μπλοκ για τον λογο οτι έν καθορίζεται με λεπτομέρεια αλλά σε σχέση με την ώρα που χρησιμοποιεί ο αναγνώστης το διαδύχτιο τζιαι άλλους παράγοντες. Επιπλέον εν ρατσιστική στους μπλόκερς, αλλα έν πειράζει.

Η ερώτηση 2 αν συγκριθεί με μιαν γεννική έρευνα χρήσης του διαδυχτίου εννα φκουν χρήσιμα συμπεράσματα. Σπάνιο φαινόμενο να εν μειονότητα οι ηλικίες των 18-25

stalamatia είπε...

Η Σταλαματιά και το λέω με μεγάλο πόνο και καημό και με το φόβο να χάσω και την εκτίμηση του οικοδεσπότη δεν έλαβε μέρος σε αυτή τη δημοσκόπηση.Και ο λόγος είναι πως δεν θα ήμουν αντικειμενική, άντε χοντρά χοντρά να ψήφιζα τα κόμματα,αλλά παρακάτω τα ονόματα δεν γνωρίζω καλά, δεν λέω για τους αρχηγούς αλλά για τους υπουργούς εκτος από 2-3.Χα χα χα που πάω η έρημη με τόσους πανεπηστιμιακούς?:P :0 :)

Unknown είπε...

Εξαιρετικό το όλο εγχείρημα πρέπει να πω και χίλια μπράβο σε σένα φίλε Λέξη μα και στην Ψυχία που κάθισε να ερμηνεύσει τα στοιχεία. Ήδη έτρεξα και στο δικό της ιστολόγιο και συμπλήρωσα και το εκεί σχετικόν ερωτηματολόγιο. Μια ερώτηση τεχνικού χαρακτήρα- το σύστημα απέκλειε κάποιον από το να απαντήσει πάνω από μία φορά; Γιατί αν κάποιος για παράδειγμα μπήκε 3-4-5 φορές και έδωσε διαφορετικές απαντήσεις κάθε φορά, τότε σε ένα τόσο μικρό δείγμα των 105 ανθρώπων τα συμπεράσματα είναι κατά Χ% λιγότερο ασφαλή-αν και όπως τα είδα μοιάζουν πολύ αντιπροσωπευτικά.

Όπως πάντα Λέξη, πρωτοπορείς φίλτατε μου! :-)

Lexi_penitas είπε...

Δεντροχελίδονο, είναι φανερό ότι τα θέματά μου δεν ελκύουν τους πιο νεαρούς αναγνώστες. Ίσως και η "σοβαρότητα" επίσης.

Σταλαματιά οι πανεπιστημιακοί υποκλίνονται στο μεγαλείο σου. Και μην έχεις έχεις έγνοια. Στην επόμενη δημοσκόπηση δεν θα έχεις λόγους να μη συμμετάσχεις.

Γιώργο αν το πρωί ψηφίσεις από το γραφείο και το βράδυ από το σπίτι μπορεις να ξεγελάσεις το σύστημα. Θέλω να ελπίζω ότι το επίπεδο των αναγνωστών μας είναι τέτοιο που δεν κατεβαίνουν τόσο χαμηλά.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Aceras Anthropophorum είπε...

Φίλε συμπλογκκά,


Η Λήδρας σε λίγες μέρες ξιμπλοκκάρεται. Έλα να φωτογραφίσεις τζαι συ το οδόφραγμαν να το έχεις ενθύμιον πρίν να γραφτεί στες μάυρες σελίδες της ιστορίας της μοιρασμένης Κύπρου. Παρασκευή από τις 5 η ώρα, στο οδόφραγμα θα έρτουν τζαι άλλοι Κυπραίοι μπλόγκερς τζαι μη. Αν γινούμεν πολλοί ίσως μας ακούσουν τζαι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων που θα τελειώνουν την πρώτην τους συνάντησην. Θα μπορέσουμεν να τους μυνήσουμεν ότι χαιρούμαστιν που το ανοίξαν τζαι θα το χαρούμεν τέλεια όταν θα φύγουν όλα τα οδοφράγματα τζαι η Κύπρος θα είναι μία χωρίς ξένους στρατούς τζαι δικούς. Η πράξη τους αποδεικνύει ότι άμαν θέλουμεν μπορούμεν. Μπορούμεν να ζήσουμε τζαι σε ειρήνη κάτω που έναν ουρανόν. Όπως εμπορέσαν να ποσπάσουν την Λήδρας που τον τοίχον της, τους καλούμεν να ποσπάσουν την Κύπρον όλην από την πράσινη γραμμή της. Εμείς θα είμαστιν δίπλα τους σε μιαν τέθκοιαν προσπάθιαν. Παρασκευή η ώρα 5 μήν ξεχάσεις.

Aceras Anthropophorum είπε...

Ενδιαφέρουσα η ανάλυση

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ γυναίκα είμαι ντε... απλά δεν εκδηλώνομαι τόσο πολύ! Διαβάζω, σκέφτομαι και ΔΕΝ γραφω... (εδώ, τουλάχιστον).

Ανώνυμος είπε...

σε διαβεβαιώ ότι έχει και άλλες γυναίκες που σε διαβάζουν, λεξιπένητα, (π.χ. εγώ και η μάμμα μου) παρ᾽όλο που δεν συμπληρώσαμε το ερωτηματολόγιο σου. Πάντως σε συμπαθούμε αφάνταστα.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη