12 Φεβρουαρίου 2008

Κόκκινο τριαντάφυλλο

Βρε πάλι τους έφταιξε το χρώμα το κόκκινο. Αυτή τη φορά όχι γιατί συμβολίζει με οποιονδήποτε τρόπο την επανάσταση, αλλά επειδή συμβολίζει την αγάπη. Βλέπετε, οι μουλλάδες της Σαουδικής Αραβίας δεν απειλούνται από κανενός είδους ερυθρές επαναστατικές ορδές, αλλά από τα κόκκινα τριαντάφυλλα και άλλα κόκκινα δωράκια όπως καρδούλες, μπουλουκάκια κλπ.

Όπως κάθε χρόνο η θρησκευτική αστυνομία της χώρας επιβαρύνεται με ένα επιπρόσθετο καθήκον αυτές τις μέρες. Να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχο, ανθοπωλία, καταστήματα δώρων και άλλα μαγαζιά όπου υπάρχει υποψία ότι ο σατανικός Αγιος Βαλεντίνος θα κάνει την εμφάνιση του. Με ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες και επιδρομές στα μαγαζιά, η θρησκευτική αστυνομία φροντίζει να εξαφανιστεί ότι έχει χρώμα κόκκινο.

Βλέπετε εκτός από την επανάσταση το κόκκινο συμβολίζει και την αγάπη ανάμεσα στα δύο φύλα, πράγμα που οι φοβεροί την όψιν γενειοφόροι ματτάουες, ερμηνεύουν ότι προάγει τις προγαμιαίες σχέσεις. Βέβαια οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν τρόπο να φανερώσουν τα αισθήματα τους έστω και αν αναγκάζονται να αγοράσουν τα τριαντάφυλλα τρεις και τέσσερεις φορές πάνω από την αξία τους στη μαύρη αγορά. Μπορεί εμένα να μην με συγκινεί η συγκεκριμένη γιορτή, αλλά δεν παύω να χαίρομαι που ακόμα και έτσι σε κάποια γωνιά του πλανήτη που ζει στο μαυρο σκοτάδι, οι άνθρωποι δρουν ανατρεπτικά.

Μόλις διάβασα τη σχετική είδηση δεν μπόρεσα να αποφύγω το συνειρμό. Ρε γαμώτο, αυτό το κόκκινο χρώμα είτε σε μορφή τριαντάφυλλου, είτε γαρύφαλλου, είτε λάβαρου γιατί αντελοσσιάζει τους όπου γης καταπιεστές και συντηρητικούς; Όπως και τους ανέραστους και όλους αυτούς που είναι ανίκανοι να αγαπήσουν; Απάντηση δεν μπορώ να δώσω. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έπαψε να με συγκινεί ότι έχει να κάνει με τον αγώνα του ανθρώπου για ένα καλύτερο αύριο, και ότι για μένα αυτός ο αγώνας δεν έχει καλύτερο χρώμα να τον συμβολίσει από το κόκκινο.

Το άλλο που μου ήρθε στο νου είναι το τραγούδι "Κόκκινο τριαντάφυλλο" σε στίχους και μουσική Μίκη Θεοδωράκη και εκτέλεση Γιώργου Νταλάρα από το δίσκο "Οι Μαηδες, οι Ήλιοι μου", ιδιαίτερα οι δυο τελευταίοι στίχοι.


Κάθε πρωί ξεκινούσαμε να πάμε στη δουλειά
στο λεωφορείο γελούσαμε είμαστε δυο παιδιά
Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

Κάποιο πρωί για τον πόλεμο κινήσαμε μαζί
όλοι μαζί τραγουδούσαμε παλεύαμε μαζί
Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

Μέσα στο Μάη σκοτώθηκες το αίμα σου μαβί
έβαψε μαύρο τον ουρανό κόκκινο τον καιρό
Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

Μαζί σου όλα σκοτώθηκαν όνειρα ιδανικά
γίνανε όλοι φαντάσματα ζούμε συμβατικά
Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

Τώρα οι σημαίες γενήκανε είδη εμπορικά
είναι τα όνειρα αγαθά καταναλωτικά


Κόκκινο τριαντάφυλλο κόκκινο το δειλινό

5 σχόλια:

dokisisofi είπε...

"kokkino garifallo
katw ap'to poukamiso
sto meros tis kardias"

telospanton....pantws eimai sigouri oti o pittas tha exei alli apopsi me sena kathws stin ekpompi tou mas kalouse na min agorazoume triantafilla apo xores tou tritou kosmou. Kala ego outws i allws theoro na min kovoume katholou louloudia, einai fonos aparadektos.
kalimera...

dokisisofi είπε...

kai gia na mi theoritho ektos thematos, ki afto eixe ksekinisei me to kokkino xroma pou kataklizei ta panta enopsei (oxi vevea twn proedrikwn:P) alla tou agiou valentinou.

MonachusX2 είπε...

Είναι εκνευριστική η εμπορευματοποίηση του κόκκινου- ενόψει Βαλεντίνου, όχι εκλογών- αλλά όπως το θέτεις για τη Σαουδική Αραβία, παίρνει άλλη διάσταση. Ζήτω το (απαγορευμένο) κόκκινο, λοιπόν.

zappa είπε...

rikse kokkino sth nyxta, rikse ladi sth fwtia...


by the way twra pou milame gia 8eokratia, fetos bghke to Persepolis se film. Nomizw oti 8a sou prokalesei to endiaferon

stalamatia είπε...

Αντί να αντελοσιάζουντε με τες γενέτζιες τους που μαντισμένες που πάνω ως κάτω φοούντε το τριανταφυλλούι .Και το πετρέλαιο δεν έχει κοκκινωπό χρώμα? :X

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη