Τα γήπεδα γκολφ και δυο γνωμικά (μέρος 1ο)
Γέμισε η Κύπρος και το διαδίκτυο διαφημίσεις ξεπουλημάτων
"Φαΐ να φάμεν εν είχαμε τζιαι θέλαμεν ρεπανάκια για την όρεξη" και "ο καυκάς εν για το πάπλωμα" μου έρχονται αβίαστα στο μυαλό όταν ακούω ή διαβάζω ειδήσεις για το θέμα των γηπέδων γκολφ.
Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι: 1. Αν μια χώρα με χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας όπως η Κύπρος θα πρέπει να δημιουργήσει γήπεδα γκολφ για να ελκύσει ποιοτικό τουρισμό. 2. Αν οι ενέργειες που έγιναν από τους εμπλεκόμενους ήταν διαφανείς και με μοναδικό κίνητρο την ανάπτυξη του τουρισμού.
Ο τουρισμός μας βασίστηκε για χρόνια στα τρία ή τέσσερα Ss. Sea, sun, sand. Κάποιοι πρόσθεσαν και το sex. Η συνταγή είναι φανερό ότι εδώ και χρόνια δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Βλέπετε, άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί με τα ίδια ή και καλύτερα ... προσόντα, τα προσφέρουν σε πιο χαμηλές τιμές. Το 2005 πάρθηκε από τη κυβέρνηση απόφαση να δοθούν άδειες για 11 γήπεδα γκολφ που θα προσθέτονταν στα υφιστάμενα 3, έτσι που να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 14 που οι εμπειρογνώμονες έκριναν ότι είναι ο ιδεατός για τα δεδομένα της Κύπρου.
Ένα γήπεδο γκολφ από μόνο του, και ιδιαίτερα σε μια χώρα χωρίς ενδιαφέρον για το σπορ από τον ντόπιο πληθυσμό, είναι σοβαρά αμφίβολο αν έχει πιθανότητες οικονομικής επιβίωσης. Έπρεπε λοιπόν να δοθούν κάποια κίνητρα τα οποία εν ολίγοις ήταν η μετατροπή γεωργικής γης σε οικοδομική με συντελεστή 20%. Και ω του θαύματος. Οι ξεροκαυκάλλες να μετατρέπονται εν μία νυκτί σε "παθκιά τζιαι λίρα". Οι εξελίξεις που ακολούθησαν από τότε έρχονται να δικαιώσουν εκείνους που υποστήριζαν ότι οι άδειες δόθηκαν χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες. Φάνηκε να μην λαμβάνεται υπόψη ότι οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι δεν θα επαρκούσαν για τόσα γήπεδα. Στο δικό μας κλίμα, κάθε γήπεδο με 18 τρύπες χρειάζεται μεταξύ 300.000 - 500.000 κυβικών μέτρων νερού το χρόνο. Αν μετρήσουμε ακόμα ότι, οι εκατοντάδες επαύλεις που θα χτιστούν γύρω από τα γήπεδα συνοδεύονται από την απαραίτητη πισίνα, καταλαβαίνουμε ότι οι ανάγκες που δημιουργούνται αγγίζουν τα 10.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Σήμερα τα αποθέματα μας είναι 22.000.000. Βγάλτε συμπέρασμα πόσο λήφθηκε υπόψη ο παράγοντας νερό στην υιοθέτηση της πολιτικής για τα γκολφ.
Ο άλλος όρος που προνοούσε το νομοσχέδιο είναι ότι η κυβέρνηση θα εγγυόταν στους ξένους αγοραστές την βιωσιμότητα του γηπέδου για 66 χρόνια, έτσι που να μην ανησυχούν ότι, αν ο επιχειρηματίας ντηβέλοπερ τα παρατήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η περιουσία του θα έχανε από την αξία της. Είμαστε η πρώτη χώρα που εξασφάλισε τέτοιου είδους εγγύηση στους αγοραστές. Παράλληλα όμως άφηνε ανοικτό το παράθυρο στους επιχειρηματίες, αφού ξεζουμίσουν το μέλι από την πώληση των επαύλεων, να την κάνουν με ελαφριά πηδηματάκια. Κάτι που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν, είναι ότι η κατασκευή ενός γηπέδου και παρεμφερών κτισμάτων και η αγορά του εξοπλισμού στοιχίζει μεταξύ 4-7 εκατομμυρίων λιρών και η συντήρηση του στις καιρικές συνθήκες της Κύπρου ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια το χρόνο. Ακόμα και αδαείς στα οικονομικά μπορούν να καταλάβουν πόσο αμφίβολη είναι η βιωσιμότητα τέτοιων γηπέδων.
Είναι φανερό λοιπόν ότι οι επιχειρηματίες που υπέβαλαν αρχικά γύρω στις 30 αιτήσεις δεν το έκαναν για τη σιγουριά της κερδοφορίας από το γκολφ, αλλά για το μαγικό νούμερο του 20% οικοδομήσιμου εμβαδού. Πολλά λέγονται για την εμπλοκή διαφόρων και το ρόλο που έπαιξαν ώστε να καμφθούν οι όποιες κυβερνητικές αντιστάσεις. Γνωστός για τη συχνή εμφάνιση του σε σκανδαλολογία πρώην υπουργός φέρεται σοβαρά εμπλεκόμενος. Για ευνόητους λόγους και επειδή δεν μπορώ να παρουσιάσω αποδείξεις και χαρτόσημα δεν θα αναφέρω ονόματα. Η ενασχόληση μου όμως για αρκετά χρόνια επαγγελματικά με το αντικείμενο δεν μου αφήνει αμφιβολίες.
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο υπουργός Εμπορίου ζήτησε τον περασμένο μήνα οι άδειες από 14 να αυξηθούν στις 17. Είδε πόρτα από το υπουργικό, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό έγινε για να αποφύγει η κυβέρνηση το κράξιμο εν όψει εκλογών. Δεν έχουν το θεό τους οι άνθρωποι. Για 2-3 σίκλες νερό που χρειάζεσαι να πλύνεις το αυτοκίνητο σου με το λάστιχο σε τρέχουν στα δικαστήρια.
Είμαι σίγουρος ότι μέχρι τώρα θα έχετε καταλάβει που κολλούν τα γνωμικά στην αρχή του κειμένου.
Το δεύτερο μέρος σε 2-3 μέρες με τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τις άλλες πλευρές του σκανδάλου και την απάντηση στο πρώτο ερώτημα.
11 σχόλια:
Καλημερα μας...
Πρωτον επιτελους εγραψες κατι καινουργιο γιατι δνε μππορουσα πλεον να συνεχισω να διαβαζω για το προηγουμενο θεμα.
Δευτερον πολυ ενδιαφερον αυταπου γραφεις στο μαινουργιο γιατι εγω προσωπικα δεν ειχα ιδεα
ενδιαφέρον κείμενο, σωστή προσέγγιση, περιμένω το δευτερο μέρος
ο σωτήρης κάττος στο δοκτοράτο του
"κράτος, κεφάλαιο και εργασία στην Κύπρο" αν θυμούμαι καλά περιγράφει το βρώμικο πλαίσιο στο οποίο εδοθήκαν οι αρχικές άδειες για τα πρώτα γήπεδα γκολφ στην Κύπρο
greekstories, τα γράφω περισσότερο για κείνους που δεν τα γνωρίζουν.
Δοκησίσοφη, δεν πιστεύω πως θα βρεθούν πολλοί να διαφωνήσουν. Νιώθω όμως πως πρέπει τέτοια ζητήματα να αναδεικνύονται και να επιμένουμε στο ξεσκέπασμα των σαθρών καταστάσεων. Δυστυχώς ο συμβατικός τύπος δεν το "έπιασε" το θέμα των γκολφ. Για κάποιους "άγνωστους" λόγους θάφτηκε.
Γρηγόρη θα με ενδιέφερε κάποιο κείμενο του Κάττου πάνω στο συγκεκριμένο. Έχεις κάτι που θα μπορούσες να μου στείλεις; Ή πως μπορώ να επικοινωνήσω με τον Κάττο;
Τα γήπεδα γκόλφ είναι η μούττη του iceberg. 20% του εθνικού τζίρου είναι απο το developing δηλαδή που τες πουλήσεις των χωραφκιών, κύρια προς τους ξένους αλλά τζαι το μεγάλον κεφάλαιον. Τι κεφάλαιον έκαμεν μάτσαν τζαι τες τελευταίες οινονομίες της τελευταίας γιαγιάς στο τελευταίον χωρκούιν με το χρηματηστήριον. Με τες πούντζιες γεμάτες χαρτίν τί πλούσιος είσαι, έστω τζαι αν το χαρτίν είναι λίρες. Οι λίρες εμετατραπήκαν κτήματα, βίλλες που ενοικιάζονται ή πουλιούνται τζαι γεννούν άλλες λίρες, κ.ο.κ. Η εξουσία τζαι η κυριαρχία της που διαιωνίζεται τζαι ριζώνει ακόμα πιό βαθκιά. Τα ριάλια που τζοιμούνται δεν είναι ριάλια, είναι πάπλωμαν. Τα γκόλφ είναι απλά η ένδειξη ότι ώς που τρώσιν θέλουν, δεν τους κανεί πιόν ο τόπος που εγοράσαν, θέλουν τζαι θέλουν τζαι θέλουν. Μετά που εφάαν την ιδιοτικήν γήν προσπαθούν να πιάσουν ότι μπόρουν τζαι που την κρατικήν. Το ότι επουληθήκαν τζαι τα τελευταία χωραφούθκια το κύριον της γής έππεσεν στα σιέρκα των μεγάλων (εξ ού τζαι οι τιμές τωρά που εσυνάξαν τα πάντα εδεκαπλασιαστήκαν) ανυσηχεί με πολλά παραπάνω που τα 14 ή 24 γήπεδα γκόλφ που θα μετατραπούν μόλις παττίσουν σε πάρκα από βίλλες. Το μεγάλον το πρόβλημαν είναι το πώς θα αποκτήσει σπίτιν η γενιά των παιθκιών σας (εσάς που κατοικάτε τζεικάτω) τωρά που η γή έππεσεν σε σιέρκα αθρώπων που ξέρουν να κάμνουν τον ππαράν να γεννά ππαράν. Αυτόν που εσυνετελέστην τα τελευταία 5-6 χρόνια είναι χειρότερον που την τουρκικήν εισβολήν. Οι φτωσιοί που θα παράξει αυτόν το σύστημαν σε 5-10 χρόνια θα είναι ίσως τόσον πολλοί όσον τζαι οι φτωσιοί που εδημιούργησεν η εισβολή. Θα χρειαστεί να κάμνει η κυβέρνηση καταυλισμούς να σπιτώνει τα νεόπαντρα ζευκάρκα για τα οποία ένα σπίτι θα σημαίνει 100 χρόνια οικονομίες. Καπιταλιστική συσσώρευσή λαλεί σας τίποτις; Με τες υγείες σας.
@ Lexi_Penitas,
Το email του Σωτήρη Κάττου μπορείς να το ψάξεις στο web site του “Πολίτη” όπου αρθρογραφεί σχεδόν κάθε Κυριακή.
Anef_
Παρασκευή 14/12/2007 – 11:58 μ.μ.
από την ημέρα που άκουσα "γκολφ" στην Κύπρο μου μύριζε άσχημα η όλη υπόθεση.
Όλα τάχει η Μαριορή .....
Να βάλετε τους υποψήφιους να παίξουν γκολφ και όποιος νικήσει να βγει πρόεδρος.
Πρόκειται για την επιτομή του "αρχοντοχωριατισμού" αφ ενός και, αφ ετέρου βέβαια για περιβαλλοντικό έγκλημα πρώτου βαθμού αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα έλλειψης υδάτινων πόρων που υπάρχουν ήδη κα κυρίως αυτά που προβλέπονται για το άμεσο μέλλον.
Και μόνο αυτό, αρκεί για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του αναφορικά με τις έννοιες "σχεδιασμός και πρόβλεψη".
Οι άνθρωποι είναι εγκληματίες σε τελευταία ανάλυση.
Όλοι φωνάζουν για το περιβαλλοντικόν έγγλημαν λόγω νερού. Ε... καλάν τωρά, μιά λίρα κερδισμένη που έναν σακκούιν πατάτες ή έναν κλώνον πανάνες ίσως να εμπεριέχει παραπάνω νερόν που μιάν λίραν κερδισμένην που έναν γήπεδον γκόλφ.
Η υπόθεση έχει τζαι άλλην οικολογικήν διάστασην πέρα που το νερόν τζαι την επέκτασην των οικοδομημένων περιοχών.
Για το ότι 1 τετραγωνικόν μέτρο γής πράσινου γκόλφ διαθέτει έναν τζαι μονάδικόν είδος φυτού (το γρασίδιν) κανένας δεν διαμαρτύρεται. Ξέρετε ότι το κουγκρίν από πλευράς βιοπικοιλότητας είναι παραπάνω οικολογικόν παρά το γρασίδιν; Μια τεράστια έκταση γρασίδι είναι χειρότερα παρά να την εκουγκρώνναν ή να την ασφαλτώναν. Σκοτώνεις δεκάδες ή εκατοντάδες είδη φυτών που βλαστούν, μαζί τζαι τά έντομα τα πουλιά, τα ερπετά του οικοσυστήματος. Κάμνεις μιάν τεράστιαν διακοπήν του οικοσυστήματος διαχωρίζοντας τες περιοχές που βρίσκονται ποτζιεί τζαι ποδά του γηπέδου. Έναν έντομον, μιά αλιζάβρα, έναν φερκόν, ένας βάτραχος, έχει παραπάνω πιθανότητες να ψοφήσει διαπερνώντας πουπάνω που έναν γήπεδον γκόλφ παρά διασχίζοντας έναν αυτοκινητόδρομον παένοντας να έβρει το ταίριν του. Με λλία λόγια είναι μια έρημος που στοιχίζει πάρα πολλά σε ενέργειαν, ψεκάσματα, συντήρησην του πράσινου της χρωμάτου. Θα μπορούσαμεν να κάμουμεν τον παραλληλησμόν τζαι να το ονομάσουμεν ανώμαλην πρασινάδαν.
Ένα σχετικό ποστ που είχα κάνει στο παρελθόν:
http://sensesmess.blogspot.com/2006/12/blog-post_28.html
Δημοσίευση σχολίου