22 Νοεμβρίου 2007

Ο βιασμός των δικαιωμάτων και της νοημοσύνης μας

Αν κατοικείς στη Κύπρο, το πιο πιθανό είναι να αγνοείς σχεδόν παντελώς τις διεθνείς ειδήσεις. Αυτό έχει να κάνει με την άποψη των καναλιών μας, περί του "τι είναι είδηση". Δεν γνωρίζω κατά πόσο τα κανάλια μας ασχολήθηκαν καθόλου, αλλά στο διαδίκτυο και στα διεθνή ΜΜΕ προβλήθηκε πολύ η περίπτωση της 18χρονης γυναίκας από το Κατίφ της Σαουδικής Αραβίας που απήχθη και βιάστηκε 14 φορές από 7 άνδρες. Εν ολίγοις, μια και σκοπός μου δεν είναι να αναδημοσιεύσω την ιστορία, το δικαστήριο στη πρωτόδικη απόφαση του καταδίκασε τους άνδρες σε ποινές από 2-3 χρόνια φυλάκιση και τη γυναίκα σε 90 μαστιγώματα. Η γυναίκα τιμωρήθηκε επειδή κατά τη στιγμή της απαγωγής βρισκόταν σε δημόσιο χώρο (shopping mall) χωρίς τη συνοδεία συγγενή πρώτου βαθμού. Σύμφωνα με τους νόμους της Σ. Αραβίας δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.

Κατα την εκδίκαση της έφεσης στην οποία προσέφυγε η γυναίκα, και ενώ ο δικηγόρος της (ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) εν τω μεταξύ δημιοσιοποίησε την υπόθεση στα διεθνή ΜΜΕ, η ποινή αυξήθηκε στα 200 μαστιγώματα και 6 μήνες φυλάκιση. Ο λόγος ήταν ότι τόλμησε να μιλήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της στα ΜΜΕ. Οι τρεις δικαστές την αντιμετώπισαν από την αρχή σαν ένοχη και όχι ως θύμα, και στο δικηγόρο της απαγορεύτηκε να την υπερασπίσει, με τη πρόφαση της ασέβειας προς το δικαστήριο. Σαν αποτέλεσμα της διεθνούς κατακραυγής από οργανισμούς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι ποινές των βιαστών αυξήθηκαν σε 2-9 χρόνια φυλάκιση. Ο σύζυγος της δήλωσε στο CNN ότι η γυναίκα του είναι ένα ράκος και ότι βιάστηκε για δεύτερη φορά δημόσια από το δικαστήριο.

Δίκαια ο πολιτισμένος κόσμος φωνάζει για τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως το Ιράν, τη Β. Κορέα και αλλού όπου συμβαίνουν. Γιατί οι φωνές ενάντια σε ένα από τα πιο απάνθρωπα και στυγνά καθεστώτα δεν ακούγονται τόσο δυνατά; Γιατί η Σ. Αραβία βρίσκεται στο απυρόβλητο;

Οι γυναίκες στη Σ. Αραβία δεν έχουν δικαίωμα ψήφου (ακόμα και στις υποτυπώδεις εκλογές που γίνονται για τοπικά συμβούλια), δεν έχουν δικαίωμα να παραστούν σαν μάρτυρες στο δικαστήριο, δεν έχουν δικαίωμα να οδηγήσουν, είναι υποχρεωμένες να ντύνονται καλύπτοντας όλο τους το σώμα και το κεφάλι, δεν επιτρέπεται η παρουσία τους σε δημόσια θεάματα και ένα σωρό άλλα. Ο ρόλος τους στη κοινωνία είναι να φέρνουν στη ζωή και να μεγαλώνουν τα παιδιά ενός άνδρα που στις περισσότερες φορές τον μοιράζονται με 2-3 άλλες γυναίκες, αφού έχει δικαίωμα να παντρευτεί μέχρι τέσσερις. Αφού μάλιστα χωρίσει μια από τις 4 μπορεί να την αναπληρώσει. Για να χωρίσει ο άνδρας χρειάζεται να πει της γυναίκας του ενώπιον μαρτύρων "σε χωρίζω" 3 φορές. Και εγένετο διαζύγιο! (Λέγεται ότι ο νυν βασιλιάς Απτάλλαχ έχει πάνω από 100 γυναίκες). Αν η γυναίκα θελήσει να χωρίσει, θα είναι για πάντα μια "πουτάνα" και θα ζει στη περιφρόνηση από τη κοινωνία. Και αυτά όσον αφορά τη θέση της γυναίκας μόνο. Σε όλους τους άλλους τομείς υπάρχει ανάλογη περιφρόνηση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μυστικό λοιπόν γιατί ένα από τα πιο στυγνά δικτατορικά καθεστώτα του πλανήτη βρίσκεται στο απυρόβλητο, μας το δίνει ο σύμβουλος ασφαλείας σε θέματα τρομοκρατίας του κ. Μπούς. Σε ερώτηση γιατί οι ΗΠΑ δεν διαμαρτυρήθηκαν στη κυβέρνηση της Σ. Αραβίας, αφού εξέφρασε απλά τη λύπη του για το συμβάν, ανάφερε ότι η Σ. Αραβία είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στη τρομοκρατία. Εγώ θα πρόσθετα ότι είναι και ο χωροφύλακας τους στην αυλή του πετρελαίου λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει και της επιρροής της πάνω στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόλπου. Πετρέλαιο και ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να είναι ίσα και όμοια, μπορεί;

Σχετικό άρθρο εδώ αλλά μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες άλλα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξέρεις τι...που το καιρό που ήρτα Λονδίνο και βλέπω τις κοπέλλες να εν σκουλλισμένες που πάνω ως κάτω, ευχαριστω το θεό που εγεννήθηκα Κύπρο.

Το ποιο απλό εν η μαντίλα. Τουτα που γράφεις αναστατώνουν με, αλλά εν μπορούμε να κάμουμε κάτι εμείς, και ούτε νομίζω να μπόρει να κάμει κάτι εξαιρετικά ουσιαστικό η διεθνής κοινότητα. Πρέπει να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων της 'ανατολής'. Και όχι μόνο των ανδρών αλλά και των γυναικών!

Τωρά για την Αμέρικα και το ρόλο της, τί να πεις...

dokisisofi είπε...

sas parapempo se mia genikoteri analisi tis mist gia ti thesi tis ginekas stis mousoulmanikes xores

http://indianmist.blogspot.com/search?updated-max=2007-10-23T11%3A36%3A00%2B03%3A00&max-results=4

sto post stis 28/9/2007

Banana Republic Cyprus είπε...

Κανείς δεν πίστεψε πως τα εγκλήματα πολέμου και οι γενοκτονίες που έκανε η Αμερική, έγιναν για να προστατέψουν κάποιον. Τους Ταλιμπάν αυτοί τους έστησαν και έβαλαν στο Αφχανιστάν, απλά για να αναφέρω ένα παράδειγμα. Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια χώρα με 300 τόσα εκατομμύρια πλυθησμό και με μόνο 2 κόμματα; Να περιμένει Δημοκρατία και δημοκρατικές αξίες; Μη γελάσω...

stalamatia είπε...

Οι γυναίκες εκεί κάτω μόλις πουν μα γιατί αλλάζουν τους τα φώτα,και μόνο να σκεφτούν αντίδραση την έχουν βάψει.Εδώ τις βιάζουν και τις τιμωρούν και από πάνω .Μόνο αν κάποιες από αυτές είναι εκτός συνόρων μπορεί κάτι να κάνει, με τη προυπόθεση ότι δεν θα σκεφτεί να γυρίσει ξανά στη πατρίδα της,και πάλι μπορεί να βρεί τον μπελά της.Οι εκεί άνδρες φταίνε για όλα αυτά και το τονίζω οι ΕΚΕΙ για να μην ορμήσουν οι αποδώ.

Yiota είπε...

το κοράνι τους δεν γράφει καν κάτι τέτοιο!

οι άνδρες στις συγκεκριμένες χώρες οπου γίνονται αυτά τα απαράδεκτα και ακατανόητα , ας θυμηθούν από ποιον γεννήθηκαν! και σε αυτό η γυναίκα είναι ανώτερη και ένας μικρός θεός γιατι γεννά και δυστυχώς γεννά και άντρες σαν αυτούς!

Ανώνυμος είπε...

@ Lexi_penitas,

Συγκλονιστικά, τρομακτικά και αποτρόπαια τα όσα αναφέρεις στο κείμενο σου (τόσο η ιστορία της βιασθείσας κοπέλας όσο και τα άλλα στατιστικά για τη Σαουδική Αραβία). Κάνοντας μια σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στη δική μας τη χώρα είναι να σου σηκώνεται η τρίχα. (Το θέμα απασχόλησε ως είδηση και τα δικά μας τα κανάλια πριν 2-3 μέρες. Όμως έχω την άποψη πως η κατάσταση στο εξωτερικό για το “τι είναι είδηση” ή πως παρουσιάζεται μια είδηση δεν είναι καλύτερη. Πολλά είναι τα παραδείγματα κατασκευής ειδήσεων ή παραποίησης γεγονότων για τις λεγόμενες “κακές” χώρες ή “κακά” καθεστώτα).

Εγώ δεν έχω να προσθέσω και πολλά πράγματα για το θέμα. Θέλω να τονίσω όμως ένα δυο σημεία από αυτά που αναφέρεις και με τα οποία συμφωνώ και επαυξάνω:
1. “Δίκαια ο πολιτισμένος κόσμος φωνάζει για τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως το Ιράν, τη Β. Κορέα και αλλού όπου συμβαίνουν. Γιατί οι φωνές ενάντια σε ένα από τα πιο απάνθρωπα και στυγνά καθεστώτα δεν ακούγονται τόσο δυνατά; Γιατί η Σ. Αραβία βρίσκεται στο απυρόβλητο;”
2. “Το μυστικό λοιπόν γιατί ένα από τα πιο στυγνά δικτατορικά καθεστώτα του πλανήτη βρίσκεται στο απυρόβλητο, μας το δίνει ο σύμβουλος ασφαλείας σε θέματα τρομοκρατίας του κ. Μπούς. Σε ερώτηση γιατί οι ΗΠΑ δεν διαμαρτυρήθηκαν στη κυβέρνηση της Σ. Αραβίας, αφού εξέφρασε απλά τη λύπη του για το συμβάν, ανάφερε ότι η Σ. Αραβία είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στη τρομοκρατία …”.

Πέραν της Αμερικής, η οποία λειτουργεί πάντα και αυστηρά με βάσει τα δικά της οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα (και μόνο) η “δική” ας Ευρωπαϊκή Ένωση που χάθηκε;

Anef_oriwn
Παρασκευή 23/12/2007 – 8:05 μ.μ.

Lexi_penitas είπε...

@ Ανευ: Η κάλυψη των διεθνών ειδήσεων εδώ που βρίσκομαι γίνεται πολύ πιο ολοκληρωμένα τόσο από το Αλ Τζιαζιρα όσο και από τις τρεις ημερήσιες εφημερίδες. Από την άλλη δεν υπάρχει καμιά κριτική βεβαίως στα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στις κοινωνίες της ίδιας της χώρας και των γειτονικών αραβικών κρατών. Κάποια πράγματα παρουσιάζονται, αλλά απλώς ως ειδήσεις.

Οι εξωτερικές ειδήσεις των δικών μας καναλιών περιορίζονται στις επιλογές που αφήνουν στα κανάλια τα μονοπώλια της ενημέρωσης (CNN, BBC, Reuters κλπ). Οι δικοί μας απλά μεταφράζουν την είδηση και μας την σερβίρουν. Συνήθως οι εξωτερικές ειδήσεις παίρνουν λιγότερο χρόνο από τα νέα της showbiz και σίγουρα από τα αθλητικά (βλέπε φούρπο). Εχει μεγαλύτερη σημασία αν έχει ενοχλήσεις ο Σατσιάς στον αστράγαλο από τη γενοκτονία στο Νταρφούρ ας πούμε. Αν αυτά δεν απευθύνονται σε αποβλακωμένο λαό, πού απευθύνονται;

Ανώνυμος είπε...

@ Lexi_penitas,

Ιδέα δεν έχω που ευρίσκεσαι… Όμως καλά να είσαι και καλύτερα να περνάς όπου και να είσαι!
Από την πληροφόρηση που εγώ έχω από συγγενείς μου που βρίσκονται στην Αγγλία (ξαδέλφια της ηλικίας μου – κάπου κοντά στα 50 και κάτι ακόμα!), η ενημέρωση που τυγχάνουν και αυτοί δεν είναι καλύτερη από τη δική μας (π.χ. για τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία ή στο Ιράκ). Αντίθετα είναι άκρως μονόπλευρη.
Σίγουρα κάποιες ειδήσεις που προβάλλονται από τα κανάλια μας (για τα καλλιστεία σκύλων, φέρ’ ειπείν να πούμε), εμπίπτουν γενικότερα στο life style, που πρώτο μας έχει επιβληθεί και δεύτερο έχουμε κι εμείς αποδεκτεί αδιαμαρτύρητα. Τώρα αν για επί μέρους ζητήματα – όπως π.χ. η παραποίηση των δηλώσεων της Neşe Yiaşin από συγκεκριμένους δημοσιογράφους του ΡΙΚ, διοργανώνουμε και συλλογή υπογραφών εν είδει διαμαρτυρίας, αυτό είναι μεν μια μορφή αντίστασης ενάντια στα κατεστημένα της συντήρησης και της εχθρότητας προς τους Τουρκοκύπριους αλλά δεν αναδεικνύει την ουσία του προβλήματος της σωστής πληροφόρησης η οποία είναι γενικότερη και δεν αφορά μόνο το ΡΙΚ! (Αλλά γι’ αυτό θα προσπαθήσω κάνω μια πιο εκτενή αναφορά σε άλλο μου σχόλιο).

(Παρεπιπτόντως γιατί αναφέρθηκες στις ενοχλήσεις του αστραγάλου του Σατσιά και όχι στον τραυματισμό του Μγκούνι; Αποελίστας είσαι;)
Άραγε πόσοι από μας ξέρουν που πέφτει το Νταρφούρ; Για κάνε ένα γκάλοπ στο blog σου!

Anef_oriwn
Σάββατο 24/11/2007 – 00:10 μ.μ.

Lexi_penitas είπε...

Χαχα, όχι Ομονοιάτης είμαι και το παράδειγμα είναι εντελώς υποθετικό. Δεν ασχολούμαι με τραυματισμούς ποδοσφαιριστών και ελπίζω να μην πέτυχα διάνα και να είναι καλά ο άνθρωπος (ο Σατσιάς).

Εργάζομαι στο Κατάρ όπου η ενημέρωση για "ευαίσθητα" ντόπια ζητήματα είναι απούσα αλλά τουλάχιστον είμαι ευτυχής που η ενημέρωση όσον αφορά διεθνείς ειδήσεις είναι σχεδόν πλήρης.

Σε σχέση με την μονόπλευρη ενημέρωση στη Κύπρο δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν αφορά μόνο το ΡΙΚ. Τα ίδια και χειρότερα πολλές φορές είναι και τα άλλα κανάλια. Και τι να πει κανείς για τη "πουτάνα" τον Φιλελεύθερο; Όμως, εκτός την αφορμή που έδωσε το ΡΙΚ με τη Νεσιέ και την παραπληροφόρηση σχεδόν με ότι έχει σχέση με τα κατεχόμενα, ας μην ξεχνάμε ότι το πληρώνει απευθείας ο Πολίτης. Ένας λόγος παραπάνω να είναι πιο αντικειμενικό.

Αν νομίζεις ότι θα μπορούσες να γράψεις ένα κείμενο επί του θέματος το οποίο να φιλοξενούσα στο μπλογκ, ευχαρίστως κάνε το!

Ανώνυμος είπε...

@ Stalamatia,

Γράφεις στην παρέμβαση σου: “…Οι εκεί άνδρες φταίνε για όλα αυτά”. – Αυτοί “οι εκεί άντρες ” (στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες) έτσι γεννιούνται με αυτές τις απάνθρωπες ιδέες, νοοτροπίες και συμπεριφορές ή όλ’ αυτά παράγονται και αναπαράγονται μέσα από ένα οπισθοδρομικό και συντηρητικό θεοκρατικό και αντιδημοκρατικό σύστημα, το οποίο επίσης παράγει και συντηρεί και τη γυναικεία υποτακτικότητα και δουλικότητα;

Anef_
Σάββατο 24/11/2007 – 10:45 μ.μ.

stalamatia είπε...

anef
Συμφωνώ ότι οι άνδρες και οι γυναίκες εκεί, γεννιούνται και μεγαλώνουν με αυτές τις ιδέες και αυτά τα πιστεύω,αλλά αυτές που υποφέρουν είναι η μάνα,η αδελφή η [γυναίκα] και οι κόρες τους .Οπότε μένουν αυτοί οι [κύριοι] να εφαρμόζουν τους νόμους.Γιατί δεν νομίζω να υπάρχουν γυναίκες στα δικαστήρια τους.Αφού λοιπόν οι γυναίκες εκεί είναι τα θύματα, μας μένουν οι άνδρες να είναι οι θύτες, και πρέπει να φανούν αρκετά άνδρες ώστε να προφυλάξουν το γυναικείο πληθυσμό τους από τους ίδιους και τις παραδόσεις τους.Υ.Γ.Η γυναίκα πιο πάνω στη παρένθεση είναι γιατί δεν παίρνουν μία γυναίκα μόνο,το κύριοι δε λόγω αμφιβόλου .

Lexi_penitas είπε...

Σταλαματία, δεν μπορούμε να περιορίζουμε το ζήτημα σε αντιπαράθεση ανδρών και γυναικών. Για να καταλάβεις τι γίνεται, θα σου πω μόνο ότι οι μάνες μεγαλώνουν τους γιους για να γίνουν σαν τους πατεράδες δηλ. φαλλοκράτες και με χαμηλή εκτίμηση για το γυναικείο φύλο, και τις γυναίκες για να γίνουν καλές μανάδες και υποτακτικές στον άνδρα τους.

Το πρόβλημα είναι η συντήρηση μιας αναχρονιστικής και βαθιά απάνθρωπης κουλτούρας από τους βασιλείς, εμίρησες, σουλτάνους, σείχηδες και λοιπούς δικτάτορες της περιοχής. Αυτό το πετυχαίνουν σε στενή συνεργασία με τη θρησκευτική ηγεσία. Με την ερμηνεία του κορανιού κατά το δοκούν, κρατάνε καταπιεσμένες τις κατά βάση, βαθιά θρησκευόμενες μάζες.

Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να παρουσιάζονται φαινόμενα απειθαρχίας που συνήθως πνίγονται στη γένεση τους και κάποιες φορές στο αίμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι νέοι μορφώνονται αλλά και ταξιδεύουν περισσότερο. Αυτά τα φαινόμενα θα πληθαίνουν αλλά βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακρυά από μαζικές εξεγέρσεις. Κάποια από τα καθεστώτα, Ε.Α. Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ, άρχισαν να κάνουν ανοίγματα και να δίνουν και κάποιους ρόλους στη γυναίκα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια οργανωμένης διαμαρτυρίας.

Επίσης η εκμετάλλευση των ατέλειωτων βουνών από χρήμα που έχουν στα χέρια τους οι Εμίρηδες, τους επιτρέπει να "ταΐζουν" καλά το λαό (με παροχές που εμείς δεν μπορούμε ούτε να ονειρευτούμε), έτσι που να τον κρατούν χορτάτο και τουλάχιστον να μην υπάρχουν και οικονομικές διεκδικήσεις.

stalamatia είπε...

Να μου λείπουν τέτοιες παροχές, αλλά και από την άλλη εμάς ούτε μας ταίζουν οι διάφοροι που μας διαφεντεύουν και δουλεύουμε ,μπα δεν το συζητάω καλύτερα εδώ και ας τρέχω σαν τη τρελλή.

stalamatia είπε...

Αλλά πέραν του ότι οι θρησκείες είναι κάτι που δεν μπορώ να πω οτιδήποτε είναι σεβαστές.Έχω διαβάσει κατά καιρούς κάποια βιβλία που μορφωμένοι άνθρωποι από αυτές τις χώρες που ζούσαν στη δύση και είχαν παντρευτεί γυναίκες με δυτική κουλτούρα, με δόλο τις πηγαίνανε στη χώρα τους και εκεί άρχιζε το μαρτύριο αυτών των γυναικών από τις οποίες μερικές γυρνούσαν κρυφά πίσω στη πατρίδα τους.Εννοείτε ότι είναι αληθινές ιστορίες .Και για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω τίποτε εναντίον τω ανδρών ,απλά προσπαθώ να καταλάβω τη νοοτροπία αυτών των ανθρώπων,που δεν μου αρέσει καθόλου.

Ανώνυμος είπε...

@ Stalamatia,

Παρ’ όλο που μ’ έχει προλάβει ο Lexi_penitas (ο οποίος ζώντας και εργαζόμενος κάπου εκεί στην Αραβική Χερσόνησο κάτι θα ξέρει παραπάνω από μας), να προσθέσω κι εγώ τα ακόλουθα:

Στην ουσία δεν θα διαφωνήσω μαζί σου Stalamatia. Αυτά που λες σίγουρα ισχύουν και παραϊσχύουν! Εκείνο που εγώ θα ήθελα με απλά λόγια να σημειώσω είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι (ή δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως) φυλετικό (από τη λέξη φύλο και όχι τη λέξη φυλή).
Πρώτα και κύρια οι διακρίσεις και ανισότητες σε βάρος του γυναικείου φύλου (οπουδήποτε και αν παρατηρούνται αυτές και ειδικότερα όμως σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Αφχανιστάν, η Αφρική) είναι συνέπεια της οικονομικής εξάρτησης της γυναίκας από τον άντρα. Πάρε παράδειγμα και την Κύπρο σε παλαιότερες εποχές. (Τέτοιες χαρακτηριστικές εικόνες βλέπουμε και στην κυπριακή σειρά που προβάλει το “αμαρτωλό” ΡΙΚ, “Γενιές της Σιωπής”!)
Αν η γυναίκα δεν μπει στην παραγωγή ή γενικότερα στη δουλειά και δεν αποτελέσει βασικό συστατικό μέρος της οικονομικής ανάπτυξης (ή του οικονομικού εποικοδομήματος) ενός τόπου έτσι που να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία (από τον άντρα), δύσκολα θα επιτευχθεί και η φυλετική και κοινωνική της απελευθέρωση. Μόνο με την οικονομική της απεξάρτηση και ανεξαρτησία θα αναγνωριστεί και η ισότητα της!
Τούτο δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια ή απλά και μόνο με τη μόρφωση του κόσμου ή τις κινητοποιήσεις τόσο των ιδίων των γυναικών, ή κάποιων ακτιβιστών. Η γυναίκα πρέπει να βγει από το σπίτι και να μπει στη παραγωγή! Αλλά αυτό θα πραγματοποιηθεί όταν υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες και οι καταστάσεις οι οικονομικές που θα αναγκάσουν τη γυναίκα να δουλέψει δηλ. είτε γιατί η χώρα έχει ανάγκη από πιο πολλά εργατικά χέρια είτε γιατί η οικονομική ανάγκη της ίδιας της γυναίκας ή/και της οικογένειας της το επιβάλλουν.

Σε επόμενο σημείωμα μου όταν θα έχω και λίγο πιο πολύ χρόνο θα καταθέσω την εμπειρία μου και τα συναισθήματα που ένοιωσα όταν για πρώτη φορά μου αντίκρισα (στην πραγματικότητα) γυναίκα με τσαντόρ. Να έχει καλυμμένο ολόκληρο το σώμα της εκτός από τις πατούσες των ποδιών της γιατί φορούσε σαντάλια και ένα παραθυράκι στο πρόσωπο μπροστά από τα μάτια για να βλέπει που πάει ή μάλλον που την πάνε!

Anef_
Κυριακή 25/11/2007 – 9:20 μ.μ

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη