16 Νοεμβρίου 2007

Έκαναν πίσω οι ρατσιστές

Τι χρειάσθηκε; Μια ανακοίνωση καταδίκης της εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Δικτύου Κύπρου και η άμεση αναγγελία αντιρατσιστικής συγκέντρωσης έξω από το χώρο της εκδήλωσης. Επίσης, ένα κείμενο της Δασκαλούας. Η αντιγραφή μέρους του κειμένου από τον Αντρέα Παράσχο του Πολίτη, βλέπε εδώ, και η αποκάλυψη στο λαό της πρόθεσης του Υπουργού Δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης, να θέσει υπό την αιγίδα του και να δόσει κυβερνητική κάλυψη και υποστήριξη στη εκδήλωση των οργανωμένων ρατσιστών της "Κίνησης για τη σωτηρία της Κύπρου", τους χάλασε τα σχέδια.

Δε πέρασε μια βδομάδα από τη μέρα που ο Φιλελεύθερος δημοσίευσε την μελέτη της ντροπής, σύμφωνα με την οποία οι Κύπριοι είναι οι πιο ξενοφοβικοί από όλους τους Ευρωπαίους. Δε πέρασε ούτε μήνας από τη "εξέγερση του ντεποζίτου" και τις ενισχυτικές του ρατσισμού δηλώσεις του Πασιαρδή και του Τάσσου. Δεν χρειάζεται βλέπετε και πολλή ενθάρρυνση ο ρατσισμός να πάρει τα πάνω του.
Το να οργανώνουν εκδηλώσεις οι ρατσιστές ξενοφοβικοί είναι ένα πράγμα. Η στήριξη, ενίσχυση και νομιμοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων από τη κυβέρνηση είναι το εξωφρενικό της υπόθεσης. Η παρουσία του Σ. Σοφοκλέους, με την ιδιότητα του υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε εκδήλωση που ενισχύει το μίσος ενάντια σε όποιον είναι διαφορετικός από εμάς (τρομάρα μας) σημαίνει στήριξη στο ρατσισμό και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Δε νομίζω να θέλει να πιστέψουμε τώρα ο Σοφοκλής ότι θα πήγαινε εκεί για να τους κάνει κήρυγμα περί ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας. Απλά ανέκρουσε πρύμναν κάτω από το βάρος των αντιδράσεων. Φοβήθηκε το ρεζίλεμα. Αν θέλουμε πιστεύουμε αυτά που τάχα μου θα έλεγε στην ομιλία του. Εγώ δεν τον πιστεύω. Δέχτηκε να θέσει την εκδήλωση κάτω από την αιγίδα του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι συμφωνούσε με το περιεχόμενο. Αλλά τον έλουσε κρύος ιδρώτας όταν κατάλαβε ότι δεν θα περνούσε απαρατήρητη η συμπαράταξη του με τους ρατσιστές.


Εκτεθειμένοι επίσης από την πρόθεση τους να παραστούν μένουν ο Αρχιεπίσκοπος (αγαπάτε αλλήλους) και ο εθνικιστής "σοσιαλιστής" Β. Λυσσαρίδης. Σημειωτέον ότι πρόεδρος της κίνησης είναι ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ Πέτρος Στυλιανού. Θα κάνω μόνο το ερώτημα: Είναι τυχαίο που οι πρωταγωνιστές προέρχονται από τους χώρους της ΕΔΕΚ του ΔΗΚΟ και της εκκλησίας;


*****

Ανέβασα το θέμα αυτό όμως με τη πρόθεση να υποδείξω αυτό που πάντα έλεγα. Ότι δηλαδή οι μπλόγκερς μπορούν. Και ακόμα μιλάμε για ατομικές ενέργειες. Που είστε να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας ενάντια σε τέτοια και άλλα κακώς έχοντα.

Τη ματαίωση της εκδήλωσης την πληροφορήθηκα από αυτό το e-mail του φίλου Γιώργου Πίττα στις 9.20 χτες βράδυ:
"Σας πληροφορώ ότι η σύναξη της Κίνησης των ρατσιστών αναβλήθηκε ή καλύτερα ματαιώθηκε καθότι ο υπουργός και ο Λυσσαρίδης έκαναν μετά το σημερινό Παρτέρι και κάποιες άλλες παρεμφερείς ενέργειες, δεύτερες σκέψεις και όχι μόνο. Αύριο ο Πολίτης θα έχει σχετικό ρεπορτάζ. Και έχετε υπόψη σας πως μας διαβάζουν όλοι, όλους! Η κοινότητα των μπλόγκερς έχει αρχίσει να παίζει πραγματικό ρόλο."

Δεν ισχυρίζομαι ότι από μόνοι μας θα μπορούσαμε να ματαιώσουμε την εκδήλωση. Όμως η φωνή μας μέρα με τη μέρα δυναμώνει. Τα κακώς έχοντα της κοινωνίας πρέπει να τυγχάνουν προβολής από τα μπλογκς. Πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους εκείνους που παλεύουν για να αποβάλει η κυπριακή κοινωνία το αναχρονιστικό της πρόσωπο. Και ναι! Μας διαβάζουν! Όλο και πιο πολλοί μας διαβάζουν. Έχουμε ρόλο να παίξουμε και έχουμε υποχρέωση να τον παίξουμε!

5 σχόλια:

Μαρίνα Θαλασσινού είπε...

glossikesmarmelades.blogspot.com

stalamatia είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω με τι σκεπτικό οι διάφοροι επώνυμοι κάνουν τέτοιες ενέργειες που σκοπό έχουν να διχάζουν τούς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ σε φυλές, χρώμα, κατατρεγμένους που βρήκαν?σανίδα σωτηρίας τον τόπο μας, κάτι που έκαναν οι δικοί μας συμπατριώτες κάποτε ,ψάχνοντας άλλες πατρίδες για καλύτερο μέλλον.Ξεχνάμε πολύ εύκολα.

Ανώνυμος είπε...

Οσο ρόλο και να επαίξαν τα κείμενα σας στην ματαίωση (ακύρωση ευελπιστώ) της εκδήλωσης μπράβο σας ρε παιδιά. Αυτό είναι κοινωνικό έργο.
Το ωραίο είναι ότι που τα χτες ο εν λόγω υπουργός, υπέρτατη υποκρισία, μάς το παιζει υπέρμαχος των μεταναστών και αντιρατσιστής. Που σου νέφκω που πάεις!

Ανώνυμος είπε...

Para poly sosta, kairos omws einai na afisoume to internet kai na vgoume ston dromo na 'polemisoume' ton ratsismo. Mia diadilosi enantia se aftes tis kinisis pote den ekane kako. Panta me eirinikes dia8eseis.

8a danistw mia frasi apo ton anti-fasistiko pyrhna dytikwn proastiwn
'KA8E RATSISTIS EINAI HLI8IOS,ENA FEREFWNO TWN AFENTIKWN'

Ανώνυμος είπε...

Εγω απλα να πω οτι δεν εχω προβλημα με τουσ εθνικιστες,ουτε με τους ρατσιστες. Πολυ απλα ειμαι φιλοζωος....

Σοβαρα τωρα,ολοι αυτοι ειναι σε αλλο πλανητικο συστημα και ειναι περαν τον δυνατοτητων μας. Ας ασχοληθει η ΝΑSA μαζι τους...

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη