12 Οκτωβρίου 2007

"Άλλα λόγια" .... για το μπλόγκιγκ στα ερτζιανά

Σίγουρα πολλοί από σας γνωρίζετε το Πολίτη Πίττα είτε μέσα από τα εξαιρετικά άρθρα που δημοσιεύει κάθε Σάββατο στο Πολίτη, είτε μέσα από την όμορφη και γεμάτη ευαισθησία εκπομπή του (Κινούμενη άμμος), στον Άστρα. Ο φίλος Πίττας μεταφέρει τα κείμενα της στήλης του στο Πολίτη, στο Ιστολόγιο του. Υπέρμαχος του κοινωνικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το μπλόγκιγκ, έγραψε το πιο κάτω κείμενο για τη παρένθεση λόγου "Άλλα λόγια" που θα μεταδοθεί στον Άστρα σήμερα Σάββατο στις 11:00 και σε επανάληψη την ίδια ώρα αύριο. Βεβαίως το άρθρο δεν απευθύνεται σε μπλόγκερς, αλλά στον κόσμο που πιθανόν να μη γνωρίζει καθόλου το θέμα, όμως δίνει πιστεύω το στίγμα του όσο αφορά το μέλλον του μπλόγκιγκ. Είναι τιμή για μένα η καλοσύνη που είχε να μου στείλει το κείμενο του σαν συμβολή στη συζήτηση μας. Τον ευχαριστώ.


Το
blogging ξέρετε τι είναι; Ίσως όχι ε;

Καλά! Είναι εδώ και καιρό που στον παγκόσμιο ιστό, στο ίντερνετ που λέμε στην…καθομιλουμένη, εμφανίστηκε ένα είδος προσωπικών ιστοσελίδων, κάτι σαν προσωπικά ημερολόγια εκτεθειμένα στα μάτια εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλον τον κόσμο. Τα λένε «μπλογκ» από τη σύντμηση των λέξεων log που σημαίνει ημερολόγιο, και το γράμμα b το τελευταίο της λέξης web που σημαίνει δίκτυο , ιστός. Στα ελληνικά επικράτησε η ορισμός Ιστολόγιο. Η πρώτη φάση λοιπόν του φαινομένου, μάλλον αναλώθηκε σε πλήθος απίθανων σημειωμάτων που αφορούσαν τα σώψυχα εκατομμυρίων μοναχικών ψυχών ανά τον πλανήτη. Κάποια ιστολόγια διασκέδαζαν τη μοναξιά των ιδιοκτητών τους με χιούμορ, άλλα ήταν στην κυριολεξία για κλάματα, ορισμένα προσπαθούσαν να πείσουν για την σπάνια ευαισθησία των συντακτών τους κλπ

Σιγά-σιγά, το φαινόμενο άρχισε να ωριμάζει. Σιγά-σιγά, σε Αγγλία, Αμερική κι όχι μόνο, άρχισαν πολλοί να συνειδητοποιούν πως το Ιστολόγιο είναι ένα εξαιρετικό όπλο στα χέρια των πολιτών. Πολλά ιστολόγια απέκτησαν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον πλανήτη, όπως οι περίφημες σελίδες μιας νεαρής κοπέλας από τη Βαγδάτη που καθημερινά πληροφορούσε την παγκοσμιότητα για το τι συμβαίνει στη χώρα της και για το πώς βιώνουν οι απλοί πολίτες την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων. Οι «ανταποκρίσεις» της ήταν τόσο αυθεντικές και συγκλονιστικές, που ακόμα και τα μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης υποχρεώθηκαν να αλλάξουν το στυλ των μεταδόσεων τους για να μην κατηγορηθούν για εξωραϊσμό της πραγματικότητας. Τα παραδείγματα είναι πια αναρίθμητα.

Πρόσφατα στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν μερικές χιλιάδες ιστολόγια, εκ των οποίων ορισμένα είναι πολύ καλά, με αφορμή την πύρινη τραγωδία, η λεγόμενη Ελληνική μπλογκόσφαιρα πήρε και αυτή φωτιά. Και μέσα από τα ιστολόγια ξύπνησε η κοινωνία των Πολιτών και έκανε και εκείνη την μεγάλη σιωπηρή συγκέντρωση έξω από την Ελληνική βουλή. Μια συγκέντρωση πολλών χιλιάδων πολιτών την οποία τα πολιτικά κόμματα δεν τόλμησαν να καπελώσουν η να καρπωθούν.

Τα ιστολόγια αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχουν έρθει στο προσκήνιο, και για παράδειγμα κυριολεκτικά πρωταγωνιστούν στη διαμάχη για την διαδοχή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι οι Παπανδρέου και Βενιζέλος με ομάδες βοηθών διατηρούν ιστολόγια και συνομιλούν με την κοινωνία.

Και έρχομαι στην Κύπρο. Ομολογώ, πως και εγώ δεν φανταζόμουν πως υπάρχουν Κυπριακά Ιστολόγια. Και όμως όχι μόνο υπάρχουν αλλά όσα πρόλαβα να δω είναι εξαιρετικά και είναι ιστολόγια ενεργών πολιτών με άποψη, στοχασμό, χιούμορ και διάθεση για παρέμβαση στην κοινωνία. Κάτι αλλάζει εδώ. Κάτι κουνιέται και θα πρέπει όλοι αυτοί που νομίζουν πως μιλούν στο όνομα της κοινωνίας και των πολιτών να ξυπνήσουν και να πάρουν χαμπάρι τι συμβαίνει, γιατί κάποια στιγμή θα βρεθούνε μόνοι και δεν θα ξέρουν το γιατί.

Και επειδή είναι δύσκολο να δίνει κανείς διευθύνσεις του ίντερνετ από το ραδιόφωνο, σας λέω κάτι απλό και πρακτικό. Πηγαίνετε στο
google και γράψτε στα Ελληνικά τη φράση Κυπριακή μπλογκόσφαιρα . Αμέσως στην οθόνη σας θα εμφανιστούν στις πρώτες 2-3 θέσεις ορισμένα εξαιρετικά ιστολόγια. Κάντε κλικ πάνω του και από εκεί αναζητήστε τα υπόλοιπα Κυπριακά ιστολόγια στην στήλη με τους ιντερνετικούς συνδέσμους. Αναζητείστε τα, διαβάστε τα , σχολιάστε τα κείμενα.

Η Κυπριακή μπλογκόσφαιρα, είναι παρούσα και αποτελεί ίσως το πιο ριζοσπαστικοποιημένο κομμάτι της Κοινωνίας, τον πυρήνα μιας πραγματικής κοινωνίας πολιτών , που δεν καθοδηγείται και δεν παίρνει εντολές από κανέναν παρά μόνο από τη συνείδησή της. Και είμαι βέβαιος πως σύντομα θα μπορέσει να παρέμβει στα δημόσια πράγματα κομίζοντας το διεθνές ήθος των μπλογκς, δηλαδή εκείνο το ήθος των ανεξάρτητων πολιτών που δεν αγοράζουν εύκολα τα ευχολόγια και τις γενικολογίες των εξ επαγγέλματος πολιτικών οι οποίοι ζώντας κατά κανόνα στον μικρόκοσμό τους δεν επικοινωνούν ούτε με τη μύτη τους.

Τα ιστολόγια των ενεργών πολιτών είναι η φωνή του αύριο. Ενός αύριο όμως εγγύτατου , σχεδόν παρόντος.

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο που αρκετοί ακόμα δαιμονοποιούν ή επιμένουν να αγνοούν παράγει σιγά σιγά μια νέα κοινωνία στην οποία η Συμμετοχή και η ανεξάρτητη σκέψη έχουν τον πρώτο ρόλο.

Η φωτογραφία είναι από την σιωπηρή διαμαρτυρία για τις πυρκαγιές που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων μπλόγκερς στο Σύνταγμα

14 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Η προβολή της Κυπριακής μπλογκόσφαιρας μέσα από το ραδιόφωνο είναι σημαντική ενίσχυση της προσπάθειας να γίνει το "νέο φρούτο" γνωστό στο πλατύ κοινό. Ίσως ο φίλος ο Πίττας να μπορέσει να κάνει ακόμα κάτι τις από το πόστο του.

Οι τακτικές ή περιστασιακές αναφορές και αφιερώματα των εφημερίδων και των περιοδικών στην ουσία ποτέ δεν έχουν σκοπό να προωθήσουν το μπλόγκιγκ. Βασικά μας χρησιμοποιούν σαν ύλη, το πολύ να μας επαινέσουν. Κάποια στιγμή πιστεύω κάποιοι θα μας δουν σαν ανταγωνιστές.

Σε αυτή τη φάση κάθε προσφορά προβολής είναι καλοδεχούμενη. Μήπως όμως πρέπει να την προκαλούμε και μεις;

Σταρχεία μου είπε...

Αγαπητέ Λεξιπένητα,
δυστυχώς δεν υπάρχει παράδειγμα κινήματος στην ιστορία που όταν απέκτησε δύναμη δεν έχασε το χαρακτήρα του, δεν αλλλοτριώθηκε και στο τέλος δεν διαφθάρηκε. Έτσι εγώ προτιμώ να γίνομαι μυγάκι στα ρουθούνια τους παρά στο τέλος να με γλείφουν και να μου τάζουν γιατί έχω δύναμη (δες Βενιζέλο).

Unknown είπε...

Φίλοι, αν δεν ξεπεράσουμε το γενικό "κόμπιασμα" που νομίζω διακατέχει την Κυπριακή κοινωνία, δεν κάνουμε τίποτα.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά "συμπτώματα" του κομπιάσματος είναι η απόσταση που διαπιστώνω μεταξύ επισκέψεων στο ιστολόγιο και σχολίων.

Μπαίνει ο κόσμος μέσα και μάλιστα μένει συχνά με τις ώρες σκαλίζοντας αρχεία, διαβάζοντας παλιά κείμενα κλπ, και μετά φεύγει χωρίς να κάνει Παρέμβαση...

Μου έχει κάει εντύπωση αυτό.
Και ασφαλώς, δεν ζητάω "σχόλιο για το σχόλιο" δηλαδή απλά να πει κάποιος μια σάχλα απλά για να πει κάτι, αλλά για την ενεργή ανάγκη συμμετοχής, άποψης και κρίσης πάνω σε ζητήματα που μας καίνε όλους.

Δεν ξέρω αν υπάρχει, αλλά θα ήταν σημαντικός ένας κεντρικός ιντερνετικός τόπος με εύκολο όνομα και εύκολη διεύθυνση στον οποίο να υπάρχουν όλα τα Κυπριακά (και μόνο) μπλογκς και αυτομάτως να "ανεβαίνει" οτιδήποτε καινούργιο δημοσιεύεται, σε πραγματικό χρόνο.

Ένα 100% και αποκλειστικά Κυπριακό Blogroll το οποίο πέρα από προσθήκη στους συνδέσμους όλων μας, θα μπορούσαμε να το δίνουμε και από όποια ΜΜΕ στα οποία κάποιοι από εμάς έχουμε πρόσβαση.

Επίσης παρατηρώ πως υπάρχουν ιστολόγια χωρίς λινκς, χωρίς τους δεσμούς άλλων ιστολογίων.

Αυτό, είναι εξαιρετικά αρνητική πρακτική γιατί δεν δίνει καμία "πάσα" στον αναγνώστη που μπορεί να ήρθε τυχαία εκεί, ώστε να ανιχνεύσει το σύνολο της Κυπριακής μπλογκόσφαιρας.

Την καλημέρα μου σε όλες και όλους.

Α...το απόγευμα στην εκπομπή μου, Κινούμενη Άμμος, θα επανέλθω στα μπλογκς. Κάθε παρέμβαση όχι απλά δεκτή αλλά επιθυμητή. (5-7 το απόγευμα στον Άστρα)

Unknown είπε...

@σταρχεία μου

ο Βενιζέλος, είναι επαγγελματίας πολιτικός (πολιτικάντης...) και όχι πολίτης. Νιώθω τον "δισταγμό" σου, αλλά παράλληλα νιώθω πως ακριβώς αυτού του είδους οι δισταγμοί είναι βούτυρο στο ψωμί των εξουσιαστών και των αυστηρών ιεραρχιών.

Όλοι, μυγάκια είμαστε...

Όμως ένα μυγάκι εδώ και ένα άλλο πέρα είναι μηδέν. Ένα σμήνος που μπορεί και να μαυρίσει τον ουρανό, ή έστω ένα κομμάτι του μπορεί να ενοχλήσει. Το σμήνος, δεν έχει καπέλο και "ηγεσία" κλπ. Απλά το ενώνει το κοινό συμφέρον, και η κοινή αγωνία.

Άν τολμήσουν για παράδειγμα να βάλουν χέρι στο δάσος Αθαλάσσας για να ...λύσουν το κυκλοφοριακό, τα μπλογκς, κρατάνε πολύ πιο μεγάλη ισχύ στην ενδεχόμενη κινητοποίηση από ότι ο κάθε Περδίκης.

Κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον...

Lexi_penitas είπε...

Φίλε Σταρχεία, να μου επιτρέψεις να συμφωνήσω με τον φίλο τον Πίττα. Έχει αποδειχτεί ότι οι μπλογκερς δεν μαντρώνονται. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ελεύθερα πνεύματα. Να είσαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ποδηγέτησης του μπλόγκιγκ θα προκαλέσει τρομακτική αντίδραση. Να είσαι σίγουρος ότι το χαράκωμα μας ανεξάρτητα από πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις θα είναι κοινό.

Από φόβο και μόνο την ενδεχόμενη αλλοτρίωση δεν δικαιολογούμαστε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Η εσωστρέφεια που μας χαρακτηρίζει σαν λαό αντικατοπτρίζεται μοιραία και στα μπλογκς. Αυτή πρέπει να πολεμήσουμε. Από μια πρόχειρη άσκηση βρήκα ότι αφήνει σχόλιο στα άρθρα μου περίπου ένας στους 30 επισκέπτες!

Υπάρχουν πολλά θέματα από όπου μπορούμε να αρχίσουμε παρεμβάσεις. Όμως κάπου πρέπει πρώτα να διαφανεί ότι πέραν από τη μουρμούρα για τα κακώς κείμενα και το πολύ τη ατομική παράθεση ιδεών και λύσεων, μπορούμε να το κάνουμε και συλλογικά. Αυτό ακριβώς ψάχνω να εξιχνιάσω με τον διάλογο που εγκαινιάσαμε.

Ιδού πεδίο δόξης!

Σταρχεία μου είπε...

Μακάρι να έχετε δίκιο.
e-petition στο ΡΙΚ τώρα! :)

stalamatia είπε...

Αγαπητέ Πίττα συμφωνώ μ'αυτά που λες για τους μπλόγκερ βεβαίως και είμαστε μυγάκια μιτσικουρούθκια μάλιστα, αλλά όμως έσιει τσιαι μυγούκια σαν εμένα που ότι τσιαι να κάμω εν τα καταφέρνω να φτιάξω λινκς ,κάθα μάρα πιλατεύκωτο τίποτε , τσιαί ότα λες κυπριακό ιστολόγιο εννοείς τσιαι εμάς τους κυπραίους του εξωτερικού έτσι?, για να ξέρω δηλαδήδιαφορετικά να παραπονεθώ στον πένητα .

Ανώνυμος είπε...

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και... "θα το δείξει το καιρός, είμαι ο πιο δυνατός θνητός" που λέει και το άσμα!

Ανώνυμος είπε...

Stalamatia δες το email σου. Ίσως να μπορέσεις να βάλεις κι εσύ συνδέσμους στο μπλογκ σου!

Lexi_penitas είπε...

Σταλαματία σου έστειλα και εγώ e-mail εξηγώντας σου πως βάζεις συνδέσμους

stalamatia είπε...

Αυτή τη φορά σε βρήκα από τη γειτονιά μου χίλια ευχαριστώ για τις συμβουλές ,να περνάς καλά εκει που είσαι

stalamatia είπε...

Ξέχασα να γράψω που έκανα λάθος ,όταν προσπαθούσα να το φτιάξω αντί να βάζω το URL των ιστολογίων που ήθελα έβαζα το δικό μου αλλά χάρι στις συμβουλές τις δικές σου και της ψυχίας το διόρθωσα .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και πάλι.

dokisisofi είπε...

Τι ωραίες κοινωνίες που έχουμε..Ο μόνος δημοκρατικός φορέας (κι ας κρατήσουμε και τις επιφυλάξεις μας) να απαιτεί από τους πολίτες υπολογιστή, συνδρομές στο διαδίκτυο, με άλλα λόγια να είναι πάλι δημοκρατία των λίγων. Έξειδικευμένς γνώσεις, ιστορίες, κακά...Και ξέρετε τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις τις έχουν αυτοί που δεν διαθέτουν τα χρήματα για κάτι τέτοια. Ναι, κύριοι...υπάρχει μεγάλη ανεργία στην Κύπρο, μεγάλη φτώχεια. Κι ας σας φαίνεται ευτελές το τίμημα. Τέλοσπάντων, χαίρομαι που στην Κύπρο της δικτατορίας, της επιδειξιομανίας, της ρουφιανιάς, της καλοπέρασης, της κομματοκρατίας, υπάρχουν έστω και αυτές οι λίγες νησίδες ελευθερίας.
Για μας τους εκτός, εντός και επί τα αυτά. Πολύ καλημέρα σας...

Lexi_penitas είπε...

Δοκησίσοφη καλώς ήρθες. Ειναι απογοητευτικό και αποκαρδιωτικό να θεωρούμε το ίντερνετ και ειδικά το μπλόγκιγκ το τελευταίο καταφύγιο αυτών που θέλουν να εκφράζονται ελεύθερα.

Προσωπικά είμαι εκτός και λόγω απόστασης δεν μπορώ αλλιώς να παρέμβω. Και πάλι θα μου πεις, τι περισσότερο θα μπορούσες να κάνεις αν ήσουν εντός. Πιθανόν "επί τ' αυτά" δηλ. μια από τα ίδια. Από την άλλη, αν δεν βρούνε διέξοδο οι εσωτερικές παρορμήσεις στο τέλος σε σκάνε. Και δεν έχεις τη διάθεση να τους κάνεις το χατήρι. Σε άλλους επιδρά κατευναστικά, σε κάποιους επιδρά με τονωτικό τρόπο φορτίζοντας τα αποθέματα αντίστασης και αντίδρασης. Εμένα μάλλον με τον δεύτερο.

Κρατάω και εγώ τις επιφυλάξεις μου κατά πόσο το ίντερνετ θα παραμείνει "ο μόνος δημοκρατικός φορέας" όταν και εφόσον θα καταστεί απειλή για εκείνους που με τα λεφτά αγοράζουν ή πολτοποιούν τις ιδέες. Προς το παρόν είναι "δικό μας". Αλλά νάσαι σίγουρη ότι και να μας το στερήσουν θα θα βρούμε κάτι άλλο. Δεν μπορούν να φυλακίσουν τις ιδέες καλή μου επισκέπτρια.

Να σε βλέπουμε

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη