2 Οκτωβρίου 2007

Εκπαίδευσης συνέχεια....



Αν βρεθείς σε αραβική χώρα στη διάρκεια του ραμαζανιού καλά κάνεις να έχεις προσωπικές ασχολίες επειδή οι ώρες της σχόλης είναι πολλές και τα μπαρ κλειστά. Ευτυχώς που έχω τα βιβλία μου και αυτό το μπλογκ για ποσκόλιο (απασχόληση).

Μετά τη πρώτη μου ανάρτηση με τις αρχαίες ελληνικές και λατινικές φράσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα, άρχισα να σημειώνω αυτές που συναντούσα στα αναγνώσματα μου. Μαζεύτηκαν λοιπόν αρκετές έτσι που να βγαίνει άλλη μια ανάρτηση. Σταλαματία, άντε να το τυπώσεις και αυτό για τους συμμαθητές σου.


Βράσε όρυζαν:
Φράση που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική. Προέρχεται από διαταγή που έδωσε διοικητής στρατιωτικής μονάδας στους βαλκανικούς πολέμους στο μάγειρα να βράσει ρύζι. Το έκανε για να τιμωρήσει τους στρατιώτες όταν έμαθε ότι ετοιμάζονταν να σφάξουν κλεμμένες κότες. Παράδειγμα: Ο Άρης έλεγε ότι θα πάει για μεγάλα πράγματα φέτος. Έτσι που ξεκίνησε το πρωτάθλημα βράσε όρυζαν.

Ασκαρδαμυκτί:
Χωρίς να ανοιγοκλείσουν τα βλέφαρα. Έντονα, επίμονα. Παρ.: Με πλησίασε νευριασμένος και με κοίταζε ασκαρδαμυκτί.

Εν ψυχρώ: Χωρίς οίκτο, άκαρδα, χωρίς προειδοποίηση. Παρ.: Μας έκοψαν το ρεύμα εν ψυχρώ

Ελληνικές καλένδες: Οι πρώτες μέρες του μήνα στο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Όταν παραπέμπουμε κάτι (χρονικά) στις ελληνικές καλένδες σημαίνει ότι δεν θα γίνει ποτέ, εφόσον στο ελληνικό ημερολόγιο δεν υπήρχαν καλένδες. Παρ.: Η λύση του Κυπριακού με τον Τάσσο ξανά πρόεδρο θα καταλήξει στις ελληνικές καλένδες.

Αντίπαλον δέος: Αντίπαλη κατάσταση, παράταξη. Παρ.: Η Google δεν φαίνεται να έχει αντίπαλο δέος

Από μηχανής θεός: Απροσδόκητη βοήθεια από άνθρωπο ή γεγονός που βγάζει από τη δύσκολη θέση. Προέρχεται από τον θεό που οι αρχαίοι τραγικοί εμφάνιζαν στη σκηνή με κάποιο είδος γερανού

Αχίλλειος πτέρνα: Το αδύνατο σημείο κάποιου. Προέρχεται από το μύθο κατά τον οποίο όταν η Θέμις, η μητέρα του Αχιλλέα, τον βάφτισε τον κράτησε από τη φτέρνα με αποτέλεσμα να μη βραχεί το σημείο από το αθάνατο νερό.

Eξ απαλών ονύχων: Από την παιδική ηλικία. Από την ηλικία που τα νύχια είναι μαλακά. Παρ.: Η Ψυχία με γνωρίζει εξ απαλών ονύχων.

Εκατόμβη: Τεράστια θυσία, πολλά θύματα. Στην αρχαία Ελλάδα ονόμαζαν την θυσία, προσφορά προς τους θεούς από εκατό βόδια. Παρ.: Η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ προκάλεσε εκατόμβες νεκρών.

Ήξεις αφήξεις: Λέγεται στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει σταθερή άποψη, αλλά αλλάζει συνεχώς γνώμη. Παρ.: Η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα που δημιουργήθηκε με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι ήξεις αφήξεις.

Κύκνειο άσμα: Η τελευταία πράξη, το τελευταίο έργο, η τελευταία ενέργεια, τα τελευταία λόγια κάποιου. Προέρχεται από το τελευταίο τραγούδι του κύκνου πριν το θάνατο του. Παρ.: Στο κύκνειο άσμα του ο Μουρίνιο, πριν αποχωρήσει από την Τσέλσυ, δεν παρέλειψε να στείλει την αγάπη του και να ευχαριστήσει τους οπαδούς της ομάδας.

Ιστός της Πηνελόπης: Λέγεται για έργο που δεν τελειώνει. Προέρχεται από την Οδύσσεια όπου αναφέρεται πως η Πηνελόπη ύφαινε ένα ύφασμα την ημέρα και το ξήλωνε τη νύχτα θέλοντας να ξεγελάσει τους μνηστήρες θέλοντας να ξεγελάσει τους μνηστήρες μέχρι να γυρίσει ο Οδυσσέας από την Τροία.

Ο πίνακας "Dying swan" είναι της Anita van Kempen


4 σχόλια:

stalamatia είπε...

Lexi-penitas σ' ευχαριστώ που με σκέφτηκες, τα προηγούμενα τα εκτύπωσα στο σχολείο γιατί εγώ δεν έχω εκτυπωτή μόλις μας φέρουν το φωτοτυπικό θα βγάλω αντίγραφα και θα τα μοιράσω, καθώς και τα καινούρια που έγραψες.Νάσαι καλά.

Lexi_penitas είπε...

Σταλαματία νάσαι καλά. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσε κάποιος να κάνει για ανθρώπους που αποφάσισαν να ξανακάτσουν στα θρανεία στη δεύτερη τους νιότη για να κερδίσουν τη γνώση που τους στερήθηκε στα πρώτα νιάτα. Μπράβο σας!

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο να σε γνωρίζω εκ απαλών ονύχων! Μάλλον το αντίστροφο έγινε :)

Ανώνυμος είπε...

Αααα εννοείς όταν είχα εγώ απαλά νύχια! Έτσι δέχομαι.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη