3 Φεβρουαρίου 2007

Ελεείστε στραβοί τον ανοικτομάτη


Όλη η Κύπρος γίνεται μάρτυρας της προσπάθειας του Ττόμη Ββου να ανακτήσει η εκκλησία τον ηγετικό ρόλο που έχασε στα χρόνια της ασθένειας του προκατόχου του. Τα πλοκάμια της εκκλησίας εκτείνονται όλο και περισσότερο τόσο στον πολιτικό αλλά ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Λέτε οι σύμβουλοι του Ττόμη να του υπέδειξαν ότι η οικονομική κυριαρχία είναι ο σίγουρος δρόμος προς την πολιτική κυριαρχία. Και μάλιστα χωρίς να προκαλούνται αντιδράσεις είτε από τους πολιτικούς είτε από κανένα άλλο. Όχι πως είναι πολλοί που θα εναντιωθούν στα σχέδια του έτσι κι' αλλιώς.

Οικονομία


α. Εξήντα δύο ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ ξόδεψε η εκκλησία για να αγοράσει τις μετοχές της Ελληνικής τράπεζας. Η επένδυση αυτή μαζί με άλλες που προγραμματίζονται θα βοηθήσει, μας λέει, την εκκλησία στο θεάρεστο έργο της. Με λίγα λόγια χρηματιστηριακές πράξεις εκατομμυρίων είναι το μέσο και όχι ο σκοπός. Άσε που με τέτοιες πράξεις, η εκκλησία μας προστατεύει την Κυπριακότητα (sic) των τραπεζών μας, ενάντια στην επέλαση των ξένων (βλέπε ελληνικών) τραπεζών.

β. Τώρα να γελάσουμε, να εκνευριστούμε ή να κλάψουμε με την απαίτηση της εκκλησίας να εγκρίνει η βουλή κονδύλι 300.οοο λιρων για την συντήρηση εκκλησιών. Μέχρι που μπορεί να φτάσει το θράσος; Και πόσο σεβασμό προς τους φορολογούμενους ψηφοφόρους τους έχουν κάποιοι βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΟΚΟ) που βρίσκουν το αίτημα δικαιολογημένο;


Πολιτική

Για ακόμα μια φορά πριν από το διορισμό του νέου υπουργού παιδείας η εκκλησία ζητά να έχει λόγο στην επιλογή του. Λέω να στείλουν τα C.V. των υποψηφίων στο Ττόμη να επιλέξει τον καταλληλότερο με βάση τα ελληνοχριστιανικά (βλέπε ταλιμπανικά) τους προσόντα. Και ο κουρδιστός εκπρόσωπος να μας καθησυχάζει ότι θα ληφθεί υπόψη και η θέση της εκκλησίας. Και το ΑΚΕΛ αντί να υποδείξει του Ττόμη να κάτσει στα αυγά του, κάνει αντίσταση με δηλώσεις του τύπου, η επιλογή είναι αναφαίρετο δικαίωμα του προέδρου της δημοκρατίας.

Κοινωνία

Το δεξί χέρι του Ττόμη, ο νέος επίσκοπος Πάφου Γεώργιος με το έτσι θέλω και ενάντια στις επιθυμίες του Δήμου Πάφου και των οργανωμένων φορέων της πόλης προχωρεί ακάθεκτος να στήσει καινούριο ναό μέσα στο δημόσιο κήπο. Οποία ασέβεια. Τη στιγμή που όλος ο κόσμος τρέμει μπροστά στον οικολογικό εφιάλτη ο πρεσβευτής του θεού στη Πάφο καταστρέφει τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης. Άσε που από αισθητικής σκοπιάς θα χτίσει άλλο ένα εκτρωματικό κατασκεύασμα σαν αυτά που ξεπηδούν παντού σαν μανιτάρια. Δεν χρειαζόμαστε ρε κύριε άλλες εκκλησιές. Αν θέλεις να προσφέρεις στο ποίμνιο σου (πάντα για αρνιά μας πέρναν) φτιάξε άλλο ένα πάρκο, μπορείς

Τώρα αγαπητέ αναγνώστη, ξέρεις που να στείλεις τον επόμενο που θα σου ζητήσει λεφτά "για την αποπεράτωση του ιερού ναου....."

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασικά, η εκκλησιά εν σαν ένα μωρό που κληρονομά εκατομμύρια. Προσπαθεί να "επενδύσει" για να φκάλει κέρδη; Κάμετε κανένα σχολείο, κανένα ασθλητικό κέντρο... δαμέ το σχολείο κ το στρατόπεδο στην περιοχή μου έχουν εκκλησίες που ποττέ δεν λειτουργούν, αλλά ναι υπάρχουν για να τονώνουν το "εθνικό-ελληνό-χριστιανικό" φρόνημα το οποίο είναι χρήσιμο στο να... εμμ κουνάς την σημαία σου... κ τίποτα άλλο.

Ανώνυμος είπε...

malista. eides omos? me tin ependisi tnu Ttomi, ekteloun kai kapoioi trapezikoi ipalliloi leitourgima. Prepei na einai mia kainotomia afti pagkosmia. Ante, isos me ekseresi tin opus dei, alla aftoi einai trapezikoi? Oxi...
Ara, nai. Pagkosmia kainotomia. Trapezikoi ipalliloi askoun leitourgima kai ergo tou Theou. O kaimenos o Dali nomize oti itan o Megas Surrealistis. Den eixe episkeftei tin kipro fainetai

rudasn είπε...

πολλα δυνατος. στειλε το σε καμια εφημεριδα να δουμε αν θα το δημοσιευσουν.

Aceras Anthropophorum είπε...

Προτιμώ που η εκκλησιά ασχολείται με τα ριάλια παρά με τες προσωπικές επιλογές του κόσμου. Έπρεπεν να φκεί ο χωρκανός σου ο της Λεμεσού τζαι ήταν να δούμεν τι άρθρον ήταν να έγραφες σήμερα. Όσο παραπάνω σαπίλα έχει μεσα στη εκκλησιάν τόσο παραπάνω ακίνδυνη είναι. Να ζήσει ο Ττόμης καλλύτερον εν θα ήχαμεν να βάλουμεν. Όσον για το εθνικό θέμαν, το πρόβλημαν δεν εν ο Ττόμης, το πρόβλημαν εν ο πρόεδρος τζαι γενικά η ιδεολογία της κεντροδεξιάς στην Κύπρον που μόνο βραχυπρόθεσμα την πουγκούαν της, την άνεσην, τζαι την υσηχίαν της θωρεί.

Fraoula είπε...

Confirmare mou oti Ttomh les ton Chrusostomo! LOOOOL! Mou epitrepeis na to lew ki egw e? Einai kalutero apo to 'traoulos' pou xrhsimopoiousa mexri twra.

zappa είπε...

Telika ton goustarw ton Ttomh..kanei to ergo pou egw 8a oneireyomoun....thn katastrofh ths ekklhsias ek twn esw......

Lexi_penitas είπε...

Ασερας αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ Ττόμη Ββου και Ταλιμπάν Αθανάσιου σίγουρα θα επέλεγα Ττόμη. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την προσπάθεια του να καταστήσει την εκκλησία ρυθμιστή εξελίξεων τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία του τόπου.

Φραουλένια, το Ττόμης δεν είναι δική μου αποκλειστικότητα. It's all yours!!

Cheers

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προσωπικά δεν τους διώ μπακκίρα! Ούτε για ν'ανάψω κερί (που δεν ανάβω ούτως ή άλλως). Θάπρεπε να γράψω διατριβή για να εκφράσω όλη την αποστροφή που έχω προς την εκκλησία και την εξουσία που έχουν στον τόπο μου. Από πού να ξεκινήσω? Γιατί να βλέπω τον Ττόμη στις ειδήσεις? Από πού κι ως πού να έχουν οι ιεράρχες μας πολιτικό λόγο? Γιατί να βλέπω Κυριακή πρωί σε 3-4 κανάλια τη λειτουργία? Γιατί να ξεκινά η σχολική μέρα με προσευχή και να παίρνουν τα παιδιά με το ζόρι να εκκλησιαστούν? Γιατί να είναι τα θρησκευτικά υποχρεωτικά για 12 χρόνια εκπαίδευσης? Γιατί να μαθαίνουν τα παιδιά ότι ΜΙΑ είναι η αλήθεια, η Ορθόδοξη πίστη, και να αγνοούν, όχι μόνο τις υπόλοιπες θρησκείες, αλλά και τα υπόλοιπα ρεύματα του χριστιανισμού (φτάνουν 20 χρονών για να μην ξέρουν ότι οι καθολικοί ή οι προτεστάντες είναι χριστιανοί!)? Αχ, μεγάλοι σουρεαλιστές που εδερναν τους παπάδες που έβρισκαν στο δρόμο τους! Εντάξει, πλάκα κάμνω, μεν γίνουμε και τραμπούκοι, αλλά πότε επιτέλους θα γίνει ΠΛΗΡΗΣ διαχωρισμός
Εκκλησίας και Κράτους?

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη