25 Ιανουαρίου 2007

Ευρώπη, λυπήσου μας


Η πολυχρονεμένη πολιτική ηγεσία μας, κατω από την φωτεινή καθοδηγηση του αποδειγμένα πανέξυπνου προέδρου μας, διαχειρίζεται με πρωτοφανή επιτυχία το βροντερό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα αποτρέποντας οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με την παγίωση της διχοτόμησης.

Γράφει ο τύπος:

1. Δύο ομάδες με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στα κατεχόμενα για να διαπιστώσουν την καταλληλότητα και ασφάλεια των λιμανιών και αεροδρομίων της βόρειας Κύπρου. Τα ΜΜΕ το ανάφεραν σαν μια απλή είδηση χωρίς προεκτάσεις. Ούτε λέξη ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της προσπάθειες της Γερμανικής προεδρίας να πετύχει απευθείας πτήσεις και κατ' επέκταση απευθείας εμπόριο της Ευρώπης με τα κατεχόμενα, μέχρι τον Ιούνιο που λήγει η θητεία της. Αδικο δεν είναι να μην προβάλλεται με τη σημασία που της αξίζει μια τέτοια μεγάλη επιτυχία της Κύπριακής Δημοκρατίας;

2. "Η αποψη Ρεν συγκρούεται με την δική μας" δήλωσε, ο ομοιάζων με κουρδιστό αυτοκινούμενο με μπαταρίες VARTA, κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφερόταν στη δήλωση του Όλι Ρεν, Ευρωπαίου επιτρόπου για την διεύρυνση, που είπε ότι επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δεν σχετίζεται με το θέμα του απευθείας εμπορίου και αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Ο συνδιασμός των πιο πάνω εξελίξεων τι μας λέει; Ότι η κυβέρνηση των Ελληνοκυπρίων θα έκανε και δύο κουτρουμπέλλες να μας αφηναν την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου σαν αντάλλαγμα για το απευθείας εμπόριο. Έθελεν πολλά! Θα μας το επιβάλουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα και θα πούμε και ένα τραγούδι. Καταλάβατε που οδηγούμαστε; ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ. Η κυβέρνηση μας ΧΑΜΕΝΗ μεσα στις αντιφάσεις και την σύγχιση που την οδήγησε η ερασιτεχνική, και άτσαλη αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, προσπαθεί μάταια να αποκρύψει της καταστροφικές συνέπειες που έφερε η απορριπτική τακτική της.

ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!


Υ.Γ.: Ακούσετε τον τζείνον το ψιντρόν, τον τατσίζη τον Ρίκκο που θέλει να ψηφίσουμε νόμο να φυλακίζουμε τζείνους που παίζουν στα καζίνα. Να τους πιάννουμε λαλει, από τες πιστωτικές κάρτες. Τζιαι τα πισόν του ο ποιητής ο υπουργός που τα Λευκαρα να δηλώνει ότι θα βρει τρόπους να μπαγκλαρώνει στη φυλακή όσους γυρίζουν από το βορρά σε "ύποπτες ώρες" Χάρμα οφθαλμών σας λέω. ΟΧΙά στο κόρφο τους.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

esis na ta dite touta pou ethelete "protathlima je ton tasssso proedro".....fate ton tora

Aceras Anthropophorum είπε...

Αγαπητέ Χρίστο, ξέρεις την ίστορίαν "άλλον μας εδείξαν τζαι άλλον μας εμπήξαν"; Έτσι έπαθεν πολύς κόσμος πριν 4 χρόνια. Μα φοβάμαι ότι το πρόβλημαν εν πολλά πιό σοβαρόν. Νομίζω ότι ο κυπριακός λαός νοιώθει καλύτερα με την διχοτόμηση τζαι τζείνους που την υποστηρίζουν. Είναι για αυτόν που ο Τάσσος θα επανεκλεγεί πανηγυρικά τζαι όχι γιατί τον υποστηρίζει μια κλίκα στο Ακέλ. Αυτή η κλίκα δεν είναι τον Τάσσον που βουρά πο πίσω, είναι την πλειοψηφίαν του κόσμου που οι ανασφάλειες τζαι η πούγκα της την οδηγούν πιό έυκολα σε ρατσιστικές, τουρκοφοβικές, κυπροκεντρικές, εγωειμαιγωϊστικές αντιλήψεις. Ο Τάσσος είναι τζείνος που είναι διότι αντιπροσωπέυκει καλλύττερα τον μέσον Κυπραίον που χέζεται ακόμα τζαι την ίδιαν του την νοσιάν, όϊ τους τουρκους. Θκιάβας το έργον του Χαμπή "οι καλικάντζιαροι τζαι το παιξίμιν" τζαι θα καταλάβεις πόσον χέσιδες ήταν οι προγόνοι μας. Η γενειά μας είναι αντάξια των προπάππων της.

Mh Xeirotera είπε...

Distixos yparxoun megala ellimata dhmokratias sthn Kypro. Ke sigura agaphte mu lexi penitas den me perimenes emena na su to episimano. H katastash omos den einai stasimh, einai se troxia epidinoshs. Oso gia ton Pasiardi... epidi exei to yfos ierokirikos kalytera tha htan na provenei stis enimeroseis tu apo amvona ke oxi apo to vhma tu ekprosopou, etsi gia na denei to stil me ton diakosmo(as tu ton kamei doro o neos mas makariotatos pu einai ke lalistatos).
Gia to Riko ke Sofoklaro ti na po, ta eipes esy mia xara. Xoris na thelo na rikso to epipedo, tha elega apla, oti an hmun sthn thesh tu Rikou, tha apefevga (apo esxini) na ithikologo.

Sceptic Anonymous είπε...

Νομίζω διαβάζετε Πολίτη και πνίγει σας το δίκαιο σας.

@ aceras εσύ λες ότι είμαστε χέσιδες, εγώ σου λέω ότι είναι θέμα ασφαλείας (security). Μπορείς να το αγνοείς άμα θες, αλλά αν δεν δεχθείς ότι είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να εξετασθεί τότε δεν θα καταλάβεις γιατί το ΝΑΙ θα παραμείνει μειοψηφια.

Όσα κακά και να έχουν οι Ελληνοκύπριοι, έχουμε κάμποσα, δεν αλλάζει ένα γεγονός που ξεχνούμε όλοι μας αλλά και οι καλοθελητές που θέλουν να λύσουν το Κυπριακό. Το 1974 έγινε εισβολή. Όπως άμα δεν μπορείς να φιλοσοφείς χωρίς να τρως, χωρίς ασφάλεια τα ιδανικά παν περίπατο, ρωτάτε και τους Τουρκοκύπριους να σας πουν πόσο καλά περνούν με τον απελευθερωτικό στρατό.

zappa είπε...

h kypriakh koinwnia fobatai akoma kai th skia ths sceptic. Gyrisa apo mia synanthsh pou eixan oi foithtes ths polytexnikhs me tous ka8hghtes tous. An kai oloi exoun problhma me to isxyon systhma sthn polytexnikh sxolh tou ucy, kai idiws me tous blakes ka8hghtes ekei, oi monoi pou kontraran tous ka8hghtes sta isia htan kalamarades....kai otan rwthsan kai tous kypraious synfoithtes tous giati den antidrousan kai aytoi, afou kai oi kypraioi einai dysarasthmenoi me to systhma, h apanthsh htan......fobomaste mhn pa8oyme kati me tis spoudes mas......

the bastard; unshaved. είπε...

Καλά υπήρχε ποτέ περίπτωση να υπάρξη μια "ειρηνική" "βιώσιμη" λύση;
Ακούμεν τες τόσες πολλές φορές τουντες λέξεις που εχάσαν το νόημά τους πλέον.
Η διχοτόμηση αργά ή γρήγορα ήταν στη πόρτα τζαι ποδα το πάρουν, ποτζί το φέρουν.. εκάτσαν μας την με λίγα λόγια τζαι εμείς όχι καμνουμε απλά consent στην όλη υπόθεση, αλλά σhίφκουμε τζαι που λέει ο λόγος..

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχνατε τις νέες λέξεις
Οπως τσιμεντωμα
περιρέουσα ατμόσφαιρα
ειρηνικη ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ.........
Πολύκαρπος.

Aceras Anthropophorum είπε...

Η ήττα που εφάαν τζείνοι που εφανταστήκαν μιαν Κύπρον όπου θα συνκυβερνούμεν με τα τουρτζιά αν δεν είναι τελειωτική, θα κρατήσει τουλάχιστον 25 χρόνια. Χρειάζεται να φύει η γενιά που κυβερνά (από τους σαραντάρηδες μέχρι τους ογδοντάρηδες). Χρειάζεται ακόμα αυτοί που θα πάρουν την θέση τους να έχουν μυαλά ανοιχτά τζαι κυρίως συμφέρον να τολμήσουν το επιχείρημαν που αποτύχαν οι 3 γενιές που τους επροηγηθήκαν. Ένωση, κουτσουρεμένη ανεξαρτησία, εμφύλιος τζαι Εόκα β, αντικατοχικό στατους κβό... Η παρακαταθήκη εν μεγάλη.

Psychia είπε...

@Aceras

Δεν θέλω να φανώ πεσιμίστρια αλλά..
Σάστα τζαι εγύρασιν...

Lexi_penitas είπε...

Μέρα με τη μέρα πλησιάζουμε όλο και πιο πολύ στο αναπόφευκτο. Αυτό που θα διατηρήσει τα προνομια των οικογενειών που εκμεταλλεύονται τον τόπο από τα τέλη του 19ου αιώνα και των πολιτικών μαριονέττων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Τη διχοτόμηση.

Και το χειρότερο. Δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική λύση στον ορίζοντα. Μήπως όμως αυτό θα πρέπει να μας παροπλίσει. Ποτέ! Πρεπει να σπείρουν κάποιοι τον σπόρο. Δεν ξέρω αν αυτοι θα είμαστε εμείς. Κάνουμε ότι μπορούμε.

Cheers

Valentinos Kontoyiannis είπε...

en to katalava touto "alli mas edeiksan alli mas empiksan" gia ton tasso. diladi prin na ton ipostiriksei to akel kanenas en ikseren ti katharma tziai ti paliathropos eni? en iksere kanenas tin stadiodromia tou?

Sceptic Anonymous είπε...

"Μέρα με τη μέρα πλησιάζουμε όλο και πιο πολύ στο αναπόφευκτο. Αυτό που θα διατηρήσει τα προνομια των οικογενειών που εκμεταλλεύονται τον τόπο από τα τέλη του 19ου αιώνα και των πολιτικών μαριονέττων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Τη διχοτόμηση."

@lexi_penitas Δηλαδή κατά την γνώμη σου κάποιοι προσπαθούν να διχοτομήσουν την Κύπρο από τα τέλη του 19ου αιώνα; Και ποιοι εν τούτοι οι κακοί γιατί δεν μας τα κάνεις πιο λιανά να καταλάβουμε; Τούτα τα χρησμικά δεν βοηθούν και πολύ, αλλά μάλλον συμβάλουν στην δημιουργία συνομωσιών.

Psychia είπε...

@Sceptic Anonymous

"Δηλαδή κατά την γνώμη σου κάποιοι προσπαθούν να διχοτομήσουν την Κύπρο από τα τέλη του 19ου αιώνα; Και ποιοι εν τούτοι οι κακοί γιατί δεν μας τα κάνεις πιο λιανά να καταλάβουμε;"

Είπες να πεις... τζιαι είπες!

Από αυτή σου τη δήλωση δείχνεις πως γουστάρεις να παίζεις με τις λέξεις αλλάζοντας το νόημα τους, μόνο και μόνο για να επιτεθείς εριστικά.

Με άλλα λόγια αυτή η συμπεριφορά σου είναι τατσίζικη.

Απολογούμαι που επεμβαίνω τοιουτοτρόπως (συνήθως το αποφεύγω), μα έχω ορμονικές διαταραχές και μου την σπάει όταν κάποιος εσκεμμένα ρίχνει το επίπεδο μιας συζήτησης, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να διαφωνήσει πολιτισμένα χωρίς να εξοργίσει κανέναν.

Λίγος σεβασμός στον άγνωστο διπλανό μας, ωφελεί τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Lexi_penitas είπε...

Sceptic Anonymous προφανώς πρόκειται για παρανόηση. Απλά εννοούσα ότι η διχοτόμηση συμφέρει σε όλους αυτούς διότι δεν διαταράσσει ποσώς την κυριαρχία τους επί των ιθαγενών. Κάτι που πιθανόν μια λύση να θέσει υπό μερική απειλή ή αμφισβήτηση.

Το ότι αυτοί εκμεταλλεύονται τον τόπο από τα τέλη του 19ου αιώνα και οι πολιτικοί σαν μαριονέττες τους, εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους δεν νομίζω να το αμφισβητείς.

Τόσο απλά. Την αλλή φορά να διαβάζεις πιο προσεκτικα :)

Cheers

sexandthenotsuchabigcity είπε...

Ήμουν 17.5 χρονών των καιρό του δημοψηφίσματος. Οι 90αριδες είχαν δικαίωμα ψήφου, εγώ που είχα μια ζωή μπροστά μου σε αυτό τον κόσμο δεν είχα. Και το είχα κάνει σκοπό μου να διασφαλίσω το μέλλον μου, όπως καλύτερα νόμιζα, μέσα από τις ψήφους των άλλων. Δεν ξέρω πόσες μέρες πήγαινα εντελώς άυπνη στο σχολείο, με το ραδιοφωνάκι πάντα στο χέρι για να ακούω τις τελευταίες εξελίξεις, γιατί όλη την νύχτα διάβαζα όλες τις κυπριακές εφημερίδες, άρθρα στο internet με άθλιους μεταφραστές από τα τούρκικα στα αγγλικά, έγραφα απόψεις, έκρινα. Και δούλεψα όσο μπορούσα για το ΟΧΙ.
Από τότε ψήφισα δύο φορές. Σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί δεν ήρθαν, προς μεγάλη απογοήτευση των Παπαπέτρου και Σια. Όμως αντί να χρησιμοποιηθεί το ΟΧΙ ως ελατήριο για ένα νέο πλαίσιο λύσης, καθώς φάνηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία του τόπου διαφωνούσε με (δια)λύσεις τύπου διζωνικής-δικοινοτικής (συν)ομοσπονδίας, και να επανέλθουμε αμέσως με μια δική μας πρόταση, αμέσως μετά την ένταξη, όπως τους βλάκες κάτσαμε και δίνουμε το δικαίωμα στο κάθε κατοχικό καθεστώς να αναβαθμίζει συνεχώς το στάτους του, χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτό το ΟΧΙ σαν επιχείρημα. Το ΟΧΙ που ήταν για μας το καλύτερο όπλο για να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να οριοθετήσουμε πιο ώριμα το μέλλον μας.

Αλλά τι να πούμε. Σκεφτείτε μόνο ότι Υπουργός Εξωτερικών μας ήταν ο Κόκος ο Βοσκός. Άνθρωπος με τόσο βαθιά πολιτική γνώση που όταν ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι άνοιξε ο Ντεκτάς τα οδοφράγματα, απάντησε (χωρίς μάλιστα βοήθειας του κοινού) «επειδή ο Ντεκτάς έτσι κάμνει, τώρα θα τον μάθετε?»

Υ.Γ. το ευρωκό, όσο κι αν κολλούν κάποιοι, δεν είναι κυβέρνηση και βασικά ποτέ δεν θα είναι σε θέση να περάσει οτιδήποτε χωρίς της ευλογίες είτε της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης. Οπόταν θα έπρεπε να ήταν το μικρότερο μας πρόβλημα.

Psychia είπε...

Μικαέλλα είπες:

"Το ΟΧΙ που ήταν για μας το καλύτερο όπλο για να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να οριοθετήσουμε πιο ώριμα το μέλλον μας."

Προφανώς δεν ήταν το καλύτερο όπλο. Μάλλον το χειρότερο ήταν με την υφιστάμενη κυβέρνηση (ούτε και γω που υποστήριξα το ΝΑΙ βρήκα το σχέδιο καταπληκτικό, μα τουλάχιστον μυρίστηκα την μετέπειτα αδράνια που θα ακολουθούσε - κέρδισα και 50λίρες σε στοίχιμα επί τούτου, και γω δεν στοιχιματίζω) και προφανώς γι'αυτό επέμενε ο Παπαπέτρου και Σία. Αλλά ακόμα επιμένουμε πως ήταν το πιο καλό αποτέλεσμα... ακόμα έχουμε κλειστούς τους οφθαλμούς μας. Ακόμα αποκαλούμε εκείνους που υποστήριξαν το ΝΑΙ προδώτες, αν και μπορεί να ήμασταν σε καλύτερη μοίρα με εκείνο το αποτέλεσμα (ούτε να διανοηθούν αυτή τη πιθανότητα δεν θέλουν οι πλείστοι που υποστήριξαν το ΟΧΙ - ή λέω ψέματα;).

Δύο χρόνια μετά, βρισκόμαστε 20 βήματα πίσω από κει που βρισκόμασταν (μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έκανε τον πρόεδρο να επαναπαυτεί μια για πάντα - σε χρυσό πιάτο του το'δωσε ο λαός του).

Ρωτώ εσένα, με τα σημερινά δεδομένα που τα ξέρεις πολύ καλά, από δω και πέρα, που πάμε; Και ποιός θα βγάλει το φίδι από την τρύπα;

Τα χρόνια περνάνε και κάθε φορά η κάθε 'λύση' θα προσφέρει στον μέσο Ελληνοκύπριο λιγότερα από την προηγούμενη. Ας το δούμε ρεαλιστικά Άμα τα θέλαμε όλα 2 χρόνια πριν (άσχετα με δίκαιο και άδικο, δεν υπάρχουν αυτά πλέον), όταν μας δώσουνε λιγότερα, πάλι δεν θα αρνηθούμε; Πάλι δεν θα διχοτομηθούμε;

Είναι πολύ απλά τα πράγματα πλέον. Δεν νομίζω πως σηκώνουν και πολλές αναλύσεις πια.

Lexi_penitas είπε...

Μικαελλα, είτε συνειδητά, είτε στο υποσυνειδητο σου έχεις αποδεκτεί την διχοτόμηση. Δυστυχώς μαζί με σένα και περαν του 50% του κυπριακού λαού. Η σημερινή κυβέρνηση σκοπό έχει να διαχειριστεί την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την οριστική διχοτόμηση και να τα ρίξει όλα στους αμερικανοβρεττανούς. (Λες και αυτό της δίνει συγχωροχάρτι)

Το ΕΥΡΩΚΟ σαν ενθερμος θιασώτης της "Ευρωπαϊκής" λύσης στήριξε με όλες τις δυνάμεις του την κυβέρνηση στις επιλογές της. Ακόμα πριν κανενα μήνα ο Ρίκκος αποκάλεσε χρηματιζόμενους (βλέπε προδότες)αυτούς που ψήφισαν ΝΑΙ.

Τι άλλο χρειάζεται κάποιος για να καταλάβει ότι τα κακά που επαγγέλλονταν οι υποστηρικτές της λύσης ΗΛΘΑΝ ΟΛΑ. Και ακόμα τα βάσανα μας ενν πίσω Μικα μου.

Sceptic Anonymous είπε...

Lexi_Penitas
Παραδέχομαι ότι εσκεμμένα έγραψα ότι έγραψα, αλλά όχι για να γίνω εριστικός, αλλά για να μου πεις ποιους ακριβώς εννοείς. Αν μου επιτρέπεις μια ερμηνεία, μια συγκεκριμένη τάξη ας την πούμε άρχουσα τάξη διοικά / εκμεταλλεύεται τον Κυπριακό λαό από το τέλος του 19ου αιώνα. Και τώρα με το Σ.Α. υπήρχε κίνδυνος να χάσουν τα προνόμοια τους και για αυτό αποφάσισαν να ψηφίσουν εναντίων του Σ.Α.

Αυτό εννοείς; Αν, ναι τότε πρέπει να διαφωνήσω για τρεις λόγους. Πρώτο δεν μας λες ποιοι είναι οι "αυτοί"; Δεύτερο, ακόμα και στην μικρή Κύπρο δεν μπορεί η εξουσία να είναι τόσο ομοιογενής και να έχει τέτοια ιστορική συνεχεία. Αυτοί (φαμίλιες, κάστες, κλίκες) που έλεγχαν τα νήματα τον 19ον αιώνα δεν σημαίνει ότι είναι και οι ίδιοι σήμερα. Τρίτον, ακόμα και αν είναι έτσι τότε πως εξηγούμε ότι το 70%+ του πληθυσμού ψήφισε εναντίων του Σ.Α.;

Ο σκοπός μου δεν είναι να κάνω επίθεση σε κανένα και αν με παρεξήγησε κανένας απολογούμαι. Ανταλλάσουμε γνώμες και σκέψεις, και ειλικρινά με ενδιαφέρει να ακούω διαφορετικές απόψεις. Πάντως το nick μου δεν το διάλλεξα τυχαία για αυτό και κάποτε μπορεί να παρατραβώ τα επιχειρήματά μου.

Lexi_penitas είπε...

Αγαπητέ Sceptic,

Δεν νομίζω να ήταν σωστό να αρχισω να παραθέτω ονόματα. Κάποιων από εμάς εξαρτάται η δουλειά μας από αυτούς. Οταν μιλάμε για οικογένειες δεν εννοούμε αυτουσιες τις οικογένειες των αστών τοκογλύφων του 19ου αιώνα. Δες το πράμα στην εξέλιξη του. Κάποιες εξακολουθούν να είναι κραταιές και σήμερα, κάποιες μεταλλάκτηκαν, κάποιες χάθηκαν αλλά αρκετές καινούριες πήραν τη θέση τους. Ακουσες ποτέ για corporate marriages?

Σε διαβεβαιώ ότι αυτή η εκπληκτική συνοχή υπάρχει και αναπτύσσεται. Γνωρίζω πολλά παραδείγματα της αλληλεπίδρασης κεφαλαίου - πολιτικών που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Όσο για το πώς οι μάζες άγονται και φέρονται είναι μεγάλο θέμα. Αμα θες το συζητάμε, με έμφαση στη προ του δημοψηφίσματος περίοδο.

Ελπίζω να σε γνωρίσω στη συνάντηση των μπλόγκερς στη Λευκωσία στις 2 Φεβρουαρίου. Λεπτομέριες στ μπλογκ της Δρ Ψυχίας

Sceptic Anonymous είπε...

Αγαπητέ Lexi_Penitas δεν ήθελα ονόματα, αλλά νομίζω ότι κατάλαβα που το πας. Μια ερώτηση όμως αν μου επιτρέπεις, δεν είναι ανάγκη να την απαντήσεις, αλλά την θέσω έτσι για προβληματισμό. Το Ναι του Συναγερμού πως το εξηγάς σύμφωνα με την θεωρία σου;

Αφού ο Συναγερμός παραδοσιακά είναι / ήταν το κόμμα της άρχουσας τάξης; Πως εξηγείται τούτο; Και πως ερμηνεύεται το γεγονός ότι αρκετοί λεφτάδες, να μην πούμε ονόματα αφού δεν θες, ήταν υπέρ του Ναι; Μήπως το κεφάλαιο έγινε πιο προοδευτικό από τους εργάτες;

Η βασική διαφωνία μου με το θεώρημα σου είναι ιδεολογική, δηλαδή ότι δεν μπορεί να ερμηνευτεί η αντίδραση στο Σ.Α. με καθαρά ταξικά ή κοινωνιο-οικονομικά κριτήρια, επειδή ακριβώς ο διαχωρισμός ήταν κάθετος και όχι οριζόντιος.

Ίσως μια συνάντηση από κοντά να βοηθήσει περισσότερο την συζήτησή μας. Κρίμα που δεν μπορώ να έρθω στην συνάντηση σας επειδή βρίσκομαι Λονδίνο. Ίσως μια άλλη φορά.

Φιλικά

Lexi_penitas είπε...

Αγαπητέ Σκεπτικιστή,

μέσα από μερικές γραμμές σίγουρα δεν μπορείς να εμβαθύνεις όσο πρέπει και μάλιστα όταν αναλύεις συνθετες ανθρώπινες συμπεριφορές. Οι άνθρωποι ψήφισαν όχι ή ναι για χίλιους και δύο λόγους.

Βλέπω το σημείο που αναφέρεις για το ΔΗΣΥ και δεν σου κρύβω ότι ακόμα με προβληματίζει. Σίγουρα ο διαχωρισμός στο δημοψηφισμα δεν ήταν οριζόντιος. Ούτε όμως οι ψηφοφόροι πήγαν στην κάλπη τσουβαλιαστοί.

Έχω υπόψη μου ότι οι μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών ανάπτυξης γής όχι μόνο υποστήριξε αλλά χρηματοδότησε αδρά το όχι.

Και για περαιτέρω προβληματισμό, δεν νομίζεις ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με βάση την ταξική καταγωγή των οπαδών τους εχουν ξεθωριάσει.

Νάσαι καλά

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη