27 Δεκεμβρίου 2006

Ενδιαφέρον ή ανησυχία;


Αγαπητοί Κύπριοι μπλόγκερς, το παρακάτω κείμενο το βρήκα στο κυπριακό φόρουμ Σκόρπια λόγια
Το θεώρησα υποτιμιτικό της δουλειάς όλων σας και προκειμένου να μην μεινουν τα ασχετα που γράφει αναπάντητα γράφτηκα μέλος. Kάτω από το κείμενο και τα σχόλια είναι η απάντηση μου. Το βρίσκω ενδιαφέρον. Απολαυστε:

Κύπριοι bloggers μορφωθείτε
Γράφει ο Βασίλης

Μέρα με τη μέρα οι Κύπριοι bloggers πληθαίνουν. Όπως εξάλλου συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Με τη διαφορά ότι οι Κύπριοι έχουν κάποια ιδιαίτερα , κοινά χαρακτηριστικά. Γενικά θα μπορούσαμε να τους ξεχωρίσουμε από τα εξής:

1.
Στην συντριπτική πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν την Κυπριακή διάλεκτο για να γράφουν. Γι αυτούς η διαφορά γλώσσας με διάλεκτο και γραπτού με προφορικό λόγο είναι δύσκολα πράγματα για να αντιληφθούν. Θεωρούν ότι η χρήση της Ελληνικής γλώσσας από τους Κύπριους είναι ένδειξη αποδοχής κατωτερότητας και κόμπλεξ. Ένα είδος ξενολατρίας που οι ίδιοι δεν έχουν. Αντίθετα θεωρούν τους εαυτούς τους συνειδητοποιημένους Κύπριους που δεν ντρέπονται για την καταγωγή και τη γλώσσα τους (λες και οι άλλοι ντρέπονται) και γενικά κάνουν κατάχρηση της Κυπριακής γλώσσας. Διότι χρήση της Κυπριακής διαλέκτου κάνει ο Β. Μιχαηλίδης ή ο Λιπέρτης ας πούμε. Να μιλώ σαν κτίστης σε οικοδομή λέγοντας «άμπουλα» ή «ράουνταπαου» ή «τζιε σιγα ρε πελλέ!» δεν είναι Κυπριακή διάλεκτος.

2.
Σχεδόν όλοι έχουν αστεία Κυπριακά ονόματα Τα ονόματα των blog τους είναι αστεία κυπριακά του στυλ «η σηιλλόπελλη», «ο κουρούπεττος» , « ο μαννοκίκκηρος» κλπ. Προσπαθούν ακόμα και από το όνομα να εντυπωσιάσουν και να δώσουν την εντύπωση μιας φάσης «χαβαλέ» που θυμίζει περισσότερο ανόητη Κυπριακή κωμική σειρά.

3.
Ασχολούνται όλοι με «καυτά» κοινωνικά θέματα που «πουλούν» Προσπαθώντας να κρατήσουν την παράδοση του blogger , σχολιάζουν ,τάχα καυστικά , και με αποτυχημένες απόπειρες χιούμορ, τα καθημερινά τεκταινόμενα. Δεν παιδεύονται με δύσκολα θέματα, αλλά ασχολούνται με τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα. Όταν έχουμε προεδρικές βρίζουν τους υποψηφίους , την παρούσα κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Στις Αρχιεπισκοπικές σχολίαζαν τους «παπάες» με τα γνωστά επίθετα, στις γιορτές μιλούν για το πόσο τρώει ο «κυπραίος». Βρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, την δωρεάν παιδεία, τους «μπάτσους» και γενικά τα θέματα τους θυμίζουν στην καλύτερη περίπτωση συζητήσεις εφέδρων στη διάρκεια ασκήσεων , τις γνωστές αμπελοφιλοσοφίες του καφενείου.

4.
Εντυπώσεις – Επιχειρήματα 10-0. Παρ’όλη την έντονη και καυστική κριτική, δεν έχουν επιχειρήματα ούτε και λύσεις στα προβλήματα που θίγουν. Απλά εντυπωσιάζουν με διάφορες δηλώσεις και προτάσεις (απο’κείνες που χρησιμοποιούν συχνά τα δελτία ειδήσεων στους τίτλους τους για να ανεβάσουν την τηλεθέαση)

5.
Έχουν ορκισμένους χρήστες Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του , 5-10 το πολύ, είναι φανατικοί υποστηρικτές τους. Είτε είναι φίλοι τους είτε ακόμα και οι ίδιοι με άλλο ψευδώνυμο. Σχολιάζουν πάντα τα άρθρα με διθυράμβους και ταυτίζονται πλήρως με τα όσα λέει ο bloger-Θεός τους.

6.
Templates με φαντασία! Τα templates που χρησιμοποιούν είναι πάντα έτοιμα χωρίς καμία επέμβαση , ούτε και στα χρώματα ή το λογότυπο. Είναι τα πιο γνωστά και διαδεδομένα που χρησιμοποιούν άλλα 5 εκατομμύρια blogers στον κόσμο. Σε μερικές περιπτώσεις δεν κάνουν τον κόπο να φύγουν από τα έτοιμα μενού ούτε τα κουμπιά που δεν θέλουν και έτσι αυτά οδηγούν συχνά σε “page not found”

Σχόλια
Απο: doros on 2006-12-12 10:55:40Να προσθέσω στην πολύ εύστοχη 'φωτογράφηση' των κυπρίων bloggers του Vassili κάποιες σκέψεις:
-
Υποψιάζομαι ότι η χρήση της κυπριακής διαλέκτου εκτός από αυτά που αναφέρεις οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ικανότητας χρήσης της σωστής ελληνικής. Μόνο και μόνο βλέποντας την (γελεία πολλές φορές) ανορθογραφία τους καταλαβαίνει κάποιος τη μεγάλη αδυναμία και άγνοια που έχουν σε βασικούς κανόνες της ελληνικής γλώσσας. Αυτό είναι που προσπαθούν να κρύψουν παίζοντας το 'πρωτότυποι', 'χαβαλέδες' και 'αντιδραστικοί'.
- Ένα από τα πράγματα που κάνει το skorpialogia να ξεχωρίζει στο κυπριακό διαδίκτυο είναι και το ότι κρατά ένα επίπεδο στον τρόπο έκφρασης. Ίσως είναι και ένας από τους λόγους που τα μέλη μας είναι λίγα - όχι πως αυτό προσωπικά με ενδιαφέρει και πολύ, απλά πιστεύω ότι πολλοί δεν τολμούν να συμμετέχουν εδώ διότι 'φοβούνται' κατά κάποιο τρόπο να γράψουν σωστά ελληνικά. Νομίζουν πως είναι 'ντεμοντέ' ή και 'κουλτουριάρικο' το να εκφράζεσαι όπως πρέπει...
Blog η Μπλογκ

Απο: e_TeAr on 2006-12-17 07:45:45Πάντα η θεματική ενότητα ενός blog είναι θέμα εσωτερικής παρόρμησης (με ελάχιστες εξαιρέσεις) των δημιουργών τους.
Ετσι βλέπουμε ΚΑΙ παγκοσμίως να υπάρχουν ανόητοι εως υβριστές, γνώστες έως ανήδεους, συναισθηματικούς έως αρρωστα αναίσθητους που απλά ξέρουν να γράφουν.
Προσωπικά δεν εχω διαβάσει κυπριακά blog αλλά δεν νομίζω να διαφέρουν απο τους Ελληνες bloger's που "νομίζουν" οτι νοιάζει τον κόσμο τι κουβαλάνε στο κεφάλι τους.....
Αλλά.. να μη ξεχνάμε, τα διαμάντια ξεχωρίζουν ακόμη και μεσα στη λάσπη.
Επίσης... το θεμα blog ειναι σε επίπεδο πειραματισμού ακόμη.
Ας μην γινόμαστε σκληροί κριτές...
Αλλωστε, οταν κάτι δεν ειναι να κρατήσει... θα φύγει μόνο του ;)
Απο: vassilis on 2006-12-18 06:56:02"Αλλωστε, οταν κάτι δεν ειναι να κρατήσει... θα φύγει μόνο του"

Ώσπου να φύγει όμως, μπορούμε να έχουμε μια γνώμη.
Όσο για το γεγονός οτι τα blog είναι ακόμα σε επίπεδο πειραματισμού να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Η περίοδος χάριτος και πειραματισμού έχει περάσει εδώ και λίγο καιρό νομίζω.
χμμμ
Απο: e_TeAr on 2006-12-22 14:49:34Η γνώμη φυσικά και πρέπει να υπάρχει, να λέγεται και να δίνει έτσι δυνατότητα συζήτησης για όλα.
Οσο για την περίοδο πειραματισμού δεν εχει περάσει, και μην λαμβάνεις τους λίγους που κρατάνε χρόνια αυτό το "προϊόν" και το χειρίζοντε πια σωστά.
Αν κοιτάξω τα μεγάλα site στην Ελλάδα (pathfinder - εβαλε πρόσφατα την υπηρεσία-, in.gr- δεν εχει εντάξει ακόμη την υπηρεσία) θα καταλάβεις οτι (στην Ελλάδα) ακόμη είναι πειραματικό στάδιο.
Η αλήθεια δεν γνωρίζω τα πράγματα για την Κυπριακή πραγματικότητα, κι αν εννοείς αυτή και μόνο, τότε μπορώ να πώ οτι δεν έχω αποψη, κάτι που ήδη αναφέρω στο παραπάνω σχόλιο μου.

Παρακαλώ να ανασκευάσετε!

Απο: Lexi_penitas on 2006-12-27 07:40:23

Κύριε Βασίλη,

έκανα εγγραφή μέλους στο φόρουμ σας απλά και μόνο για να απαντήσω στα όσα αστοχα γράφετε και κατ' ουσία κατηγορείτε τους Κυπριους μπλόγκερς.

1. Λέτε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιούν την κυπριακή διάλεκτο (ψέμα, και μπορώ να το αποδείξω) και μέσω περίεργων συνειρμών καταλήγεις λιγο πολύ να μας αποκαλείς συλλήβδην κομπλεξικούς. Η υποτιμητική αναφορά σου στους κτίστες της οικοδομής τι να σημαίνει αραγε; Μηπως φανερώνει κάποια πράγματα του χαρακτήρα σου. Και η ολοφάνερη σου απέχθεια προς την κυπριακή διάλεκτο τι να σημαινει άραγε;

2. Ο καθένας γίνεται μπλόγκερ για καθαρά προσωπικούς λόγους. Όταν αρχισα να ασχολούμε με το μπλόγκινγκ πρίν περίπου ενάμισυ μήνα αναρωτήθηκα τι ψάχνουν οι ανθρωποι με το μπλόγκινγκ βλέπε εδώ
Νομίζω ότι η κατηγοριοποίηση που έκανα ήταν πολύ πιο σωστή και δίκαιη από την μηδενιστική που επιχειρείς εσύ.

3. Απορείς που ασχολούνται με την επικαιρότητα, με τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα του τόπου. Το δικό σου φορουμ με τί ασχολείται αλήθεια. Όμως κάνεις λάθος! Ασχολόυνται με παρα πολλά σοβαρότερα θέματα. Αν δεν σε τύφλωνε η προκατάληψη εναντίον τους θα τα έβλεπες. Το επίπεδο της συζήτησης είναι αρκετά ψηλό αν λάβουμε υπόψη ότι στη πλειοψηφία τους πρόκειται για νεαρά παιδιά.

4. Βεβαίως η ασχετοσύνη σου με το θέμα φαίνεται και από το γεγονός ότι αναφέρεσαι σε 5-6 εγγεγραμένους χρήστες λες και πρόκειται για φόρουμ. Εδώ να γελάσω ή να κλάψω. Θέλω να δώ αν δεν με λογοκρίνεις μετά την αποκάλυψη της γκάφας και της απάτης σου. Γιατί περί απάτης πρόκειται να κάνεις τον ειδικό για κάτι που δεν έχεις ιδέα και με αυτό τον τρόπο να προσπαθείς να μειώσεις ανθρώπους.

5. Αν αυτό δημοσιευτεί θα ήθελα την άδεια σου να αναδημοσιεύσω το άρθρο σου στο μπλόκ μου.

6. Ποιός είσαι στ' αλήθεια και με ποιό δικαίωμα κρίνεις ότι εχει τελειώσει η περίοδος χάριτος για τους κύπριους μπλόγκερς από την στιγμή που αυτές τις μέρες οι πιο παλιοί γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια και οι περισσότεροι μετρανε μερικούς μόνο μήνες ενασχόλησης με το μπλόγκινγκ.

7. Άλλο ασχετο που λες είναι το ότι δεν μπορούν να αλλαξουν τα χρώματα και το λογότυπο στα μπλογκς. Ε... ιδέαν δεν έχεις φίλε μου. Αλλά και πάλι για σένα φαινεται να μετρά πιο πολύ η εμφάνιση από το περιεχόμενο.

ΑΠΟΡΙΑ: Γιατί αυτό όλο το μίσος και η εμπάθεια εναντίον των μπλόγκερς Βασίλη; Live and let live!

Λεξιπένητας
Κύπριος μπλόγκερ με άποψη

Φίλοι μπλόγκερς, παρακαλώ στα σχόλια να είστε κόσμιοι. Δεν θέλω μπινελίκια! Δεν είναι η ευκαιρία σας να πνίξετε άνθρωπο!

21 σχόλια:

Psychia είπε...

Και σαν επόμενο βήμα ο Βασίλης έκανε άλλο τόπικ, στο οποίο έβαλε μια λίστα από κυπριακά μπλογκς για να αποδείξει ότι έχει δίκαιο.

http://www.skorpialogia.com/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=30&func=view&catid=13&id=1502

Έκανε κι η μύγα κώλο... κι έχεσε τον κόσμο όλο..! (Ήταν πολύ πιο κόσμιο αυτό σε σχέση με το ορίτζιναλ!)

Psychia είπε...

Ξαναβάζω τη διεύθυνση γιατί δεν πιάστηκε ολόκληρη.

http://www.skorpialogia.com/index.php?option=
com_joomlaboard&Itemid=30&func=view&catid=13&id=
1502

Ανώνυμος είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Flamebait

AnTonymous είπε...

Με κάλυψε ο γιώργος στο πρώτο σκέλος που ήθελα να σχολιάσω που εξηγεί την "επίθεση" στα κυπριακά blogs.
Το δεύτερο είναι η προφανής άγνοια του Βασίλη,που από ότι MOY φαίνεται είναι ξερόλας, στο τί είναι blog (Δώστε του την διεύθυνση: http://en.wikipedia.org/wiki/Blog)
Δεν μπορεί να καταλάβει την αξία και σημασία της διαλέκτου και της ντοπιολαλιάς στην έκφραση των ανθρώπων.Προσωπικά έχω δει απίστευτα δείγματα γραφής και επιπέδου στα κυπριακά (αφού σε αυτά αναφέρεται)blogs σε αντιθέση με τα πλείστα, χαμηλού επιπέδου κυπριακά forums.

Το σχόλιο βέβαια του doros "Μόνο και μόνο βλέποντας την (γελεία πολλές φορές) ανορθογραφία τους"
με έκανε να γελάσω (μην κρίνεις την ορθογραφία των άλλων αν εσυ εισαι ανορθόγραφος ρε φίλε)¨....

Ρίχνοντας μια ματιά στο skorpialogia.com δεν είδα πάντως να υπάρχουν και τόσο μεγάλες διαφορές στα "σοβαρά" θέματα που "συζητούνται" εκεί.Λίγο πολύ το παλιό ledras.com μου θυμίζει που στην ουσία έγινε και αυτό blog

the Idiot Mouflon είπε...

Αν και δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε ΚΑΘΟΛΟΥ (θα καταλάβετε γιατί πιο κάτω...)

Να τους πείτε ξεκάθαρα πως τα μπλογκς είναι ο ΘΑΝΑΤΟΣ των φόρουμς... να δούμε αντίδραση...

Αυτή είναι η ουσία και αυτό τους καίει...

Cheers

SMS: Επειδή οι ευχές για το 2006 δεν “έπιασαν”, φέτος δεχόμεθα και χρηματικές εισφορές…

drakouna είπε...

Το ότι ασχολήθηκε να γράψει ολόκληρο άρθρο για τα blogs θα έπρεπε κανονικά να μας κολακεύει για τη δωρεάν διαφήμιση που μας παρέχει.

Το ότι δεν περιλαμβάνομαι μέσα στη λίστα των μαυροπινακισμένων Κύπριων bloggers που ουαι και αλίμονο χρησιμοποιούν κυπριακή διάλεκτο αντί αρχαίζουσα (ή άλλως "συσταρισμένα ελληνικά") με απογοητεύει και με ανυσηχεί. Λέω να κοιμηθώ με τις κάλτσες απόψε.

evita είπε...

Το συγκεκριμένο φόρουμ μου θυμίζει μπλογκ πάντως.

Άρθρα γραμμένα απο καθημερινούς ανθρώπους με τις δικές τους απόψεις και με δικαίωμα άλλων να σχολιάσουν. Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά;

Για χρόνια έκανα βόλτα σε φόρουμς τελικά επέλεξα τα μπλογκς και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Ποίος τελικά έχει δικαίωμα να κρίνει αυτά που εμείς γράφουμε;

zappa είπε...

Μόλισ ανακάλυψα ότι μου έκοψαν τις απαντήσεις επειδή ο κανονισμός απαγορεύει τα greeklish. Θεε μου τι καμμένοι

the bastard; unshaved. είπε...

Δυστυχώς οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι.
Δεν αξίζει να ασχολούμαστε με τέτοια αργόσχολα άτομα, πίστεψε με.

Καλές γιορτές :)

Mh Xeirotera είπε...

Agaphte Lexi Penitas- bravo gia tin apantish su. Epi tis usias na po mono oti prosopika eimai poly epifilaktikos apenanti se kathe prospathia pu katargei tin pikilotita prokimenu na parusiasei "genika xaraktiristika."

Lexi_penitas είπε...

Χαίρομαι για την αλληλεγγύη που φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ των μπλόκερς.

@ΜηΧειρότερα: Τι εννοείς με το "κάθε προσπάθεια που καταργεί την ποικιλότητα"

Cheers to all of you!!!!

drakouna είπε...

Ευχαριστώ για το πίντωμα στη μαύρη λίστα:)

Είμαι πλέον μια ολοκληρωμένη γυναίκα!

Ανώνυμος είπε...

το καλό/κακό του ιντερνετ είναι ακριβώς ότι ο καθένας λαλεί ό,τι θέλει...

zappa είπε...

katapliktique


molis kleidwse to forum meta thn apanthsh ths psyxias

Lexi_penitas είπε...

Παιδιά καντε μια τελευταία βόλτα στο φόρουμ αυτού του τύπου να δείτε τις απαντήσεις που δίνει στην κριτική μας.

Μνημείο ξερόλικης αλλά και φασιστικής νοοτροπίας.

Αντε και πολύ ασχοληθηκαμε μαζί του.

Cheers

the Idiot Mouflon είπε...

AFOUSASEIPA ta blogs skotonoun ta forums kai kapioi xestikan giati tha xanoun ta "pronomia"

Φοινιξ είπε...

Ότι έπρεπε να πείτε τα έχεται πεί νομίζω.Εγώ τώρα το ανακάλυψα και είδα το τη έχει γίνει και με έχεται καλύψει.Και εγώ αυτά θα του έλεγα.

Αλλά νομίζω δεν αξίζει πλέον να ασχολείται κανείς μαζί του...

Greek Warrior είπε...

Ας μην ρίξουμε το επίπεδο μας, κι ας (απο)δεκτούμε ότι βλάκες και μαλάκες υπάρχουνε παντού στον πλανήτη γη...
Αλλά ένα μεγαλό "Ασικτίρ* απ' εδώ" τους αξίζει!

*Σωστά το 'γραψα;

Ανώνυμος είπε...

Μπα εγώ νομίζω ότι τούτα που γράφει ο συγγραφέας του άρθρου πρέπει να εν αφορμή για προβληματισμό τζιαι όι για το σήκωμα παντιέρας.

Ενι ξέρω τι πιστεύκετε για το blogging στη Κύπρο αλλά εγώ πιστεύκω ότι κανένα κυπριακό blog εν ερκεται καν κοντά στο στοχαστικό επίπεδο που κάποιος μπορεί να έβρει σε πολλά αντίστοιχα ελληνικά. Ναι, πολλά ποστ θυμίζουν πράγματι κουβέντες του καφενέ, εν έχουν βάθος τζιαι προπάντων εν λαλούν κάτι τζιαινούρκο, εν αννοίουν νέους ορίζοντες,νέες προοπτικές.Εσιει φορές που νομίζω ότι θκιαβάζω εκθέσεις μαθητών γυμνασίου ή ομιλία κάποιου βουλευτή, τόσο πολλά ξύλινες εν οι εκφράσεις τζιαι η γλώσσα που χρησιμοποιείται.

Συγκρίνετε ιστολόγια όπως το old-boy.blogspot, το sraosha.blogspot.com τζιαι το vitamo.blogspot τζιαι δείτε την διαφορά, εν τεράστια. Δείτε τζιαι τα σχόλια που αφήνουν σε άλλα ιστολόγια αν θέλετε. Ενεν δύσκολο να καταλάβεις ότι ο sraosha ενεν Κυπραίος, φαίνεται που το μίλι τζιαι ας μεν το έγραψε ποττέ του.

Γράφει ο αρθρογράφος ότι τα ιστολόγια θυμίζουν κλίκες με τους φίλους του ιδιοκτήτη του ιστολογίου να γράφουν επαινετικά σχόλια, ε πως να μεν γράψει έτσι πράματα όταν θωρείς σχόλια του τύπου "Είσαι θεός", "Ζούμε για να σε διαβάζουμε"¨τζιαι άλλα παρόμοια; Πόσων χρονών εν τούτοι που τα γράφουν, 14? Οι ενεν 14 εν 18 τζιαι πάνω τζιαι τούτο λαλεί πολλά πράματα για την ωριμότητα της σκέψης των αναγνωστών των ιστολογίων δαμέσα.Ε οι πιο πιθανοί να αννοίξουν ιστολόγια εν οι αναγνώστες των υφιστάμενων επομένως κάμετε τα μαθηματικά.

Μιλά κάποιος για το ότι εν ξέρουμε να χρησιμοποιούμε την ελληνική...τι εν το παράξενο, δαμαί μπαίνεις σε ένα μέσο κυπριακό ιστολόγιο τζιαι τα μισά σχόλια εν σε greeklish - εμένα εκαμε μου εντύπωση που γράφουν τζιαι δασκάλοι έτσι, γι'αυτό έκαμα τζιαι σχετικό σχόλιο. Με δεδομένο τούτο μπορεί σοβαρά κανένας να ισχυριστεί ότι εν μας αφορούν έτσι κατηγορίες;

Sorry if I burst your bubble - εγώ εν βάζω τον εαυτό μου πιο πάνω που εσάς, εγώ ούτε καν ελληνικά εν ξορτώνω να γράψω τζιαι παραδέχομαι το, αλλά ενοχλεί με το ότι κανένας εν φαίνεται να θέλει να κάμει αυτοκριτική της κυπριακής μπλογκόσφαιρας.

Fraoula είπε...

WTF?? Kala... H vlakeia einai ahtthth...

(e den einai afto kosmio?)

Fraoula είπε...

BTW ta link de me odhgoun kapou. Gia dwste, na paw na dw.

Related Posts with Thumbnails

Έλα στην παρέα μας

Αλήτη ! Απόψε είν' η βραδιά τόσο καλή, τόσο καλή ! Μπορείς να πας να κοιμηθείς σ' ένα παγκάκι, αλήτη ! Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ, πόκανε ο άνθρωπος τη γη κι όλο το σύμπαν σπίτι.

Τεύκρος Ανθίας - Τα σφυρίγματα του αλήτη