Κλέφτης άπιαστος μπέην αξίζει!
Αίνιγμα: Ποιός είναι ο μεγαλύτερος και όμως άπιαστος κλέφτης στην Κύπρο;
Απάντηση: Οι τράπεζες
Ξέρω, πολλοί από σας ξαφνιάστηκαν. Μα πώς γίνεται τα ευυπόληπτα τραπεζικά μας ιδρύματα να είναι κλέφτες; Πώς γίνεται να μην τους μυρίστηκε κανένας μέχρι σήμερα; Γενικοί εισαγγελείς, υπηρεσία ελέγχου της κεντρικής τράπεζας, επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού και τόσοι άλλοι εντεταλμένοι να προστατευουν το λαό από τους επιτήδειους πώς και δεν πήραν χαμπάρι τη μεγάλη κλεψιά σε βάρος του κυπριακού λαού έτσι που να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για να σταματήσει;
Ας ρίξουμε μια ματιά στα αναμενόμενα κέρδη των τριών μεγάλων τραπεζών για το 2006.
Τράπεζα Κύπρου Λ.Κ. 160.000.000
Λαική Λ.Κ. 100.000.000
Ελληνική Λ.Κ. 40.000.000
Δηλαδή οι τρείς αδελφές μέσα στο βασίλειο της ασυδοσίας αναμένεται να ελαφρύνουν τις τσέπες των Κυπρίων αχάπαρων ιθαγενών κατά 300 εκατομμύρια λίρες. Δηλαδή 500 λίρες από τον καθένα μας. Και μην κάνετε χαρά ότι τα πολλά τα παίρνουν από τους πλούσιους, γιατί σε απόλυτους αριθμούς αυτό είναι σωστό, κατ' αναλογία όμως οι μικρομεσαίοι ξαφρίζονται πολύ περισσότερο. Και αυτό λόγω της ανάγκης που έχουν τις τράπεζες αλλά και λόγω άγνοιας των διαφόρων κόλπων που χρησιμοποιούν για να μας κλέβουν.
Διερωτηθήκατε ποτέ πως γίνεται ένας τόπος τόσο μικρός να μπορεί να παράξει τόσο μεγάλα κέρδη για μόνο τρείς οργανισμούς. Θα το δούμε αμέσως παρακάτω.
Παράδειγμα 1ο. Όσοι από εσάς έχετε δύο λογαριασμούς στην ιδια τράπεζα κάντε το εξής: Εκδόστε μια επιταγή από τον ένα και καταθέστε την στον άλλο. Πάρτε τις καταστάσεις λογαριασμού στο τέλος του μήνα και δείτε στη στήλη ημερομηνία αξίας (value date) πως εμφανίζεται η συναλλαγή. Στό λ/σμό που πλήρωσε η χρέωση είναι 1-2 μέρες πριν από την ημέρα της συναλλαγής και στον λ/σμό που είσπραξε η πίστωση ειναι 1-2 μέρες μετά τη συναλλαγή. Και αν μεσολαβεί σαββατοκυρίακο τότε η διαφορά από τη μέρα που σου πέρνουν τα λεφτά μέχρι που να σου τα δόσουν φτάνει μέχρι και 6 μέρες. Αυτή η περιβόητη ημερομηνία αξίας είναι η βάση πάνω στην οποία γίνεται η χρέωση ή η πίστωση των τόκων. Καταλάβατε τώρα; Αυτό αντίκειται στη διεθνή τραπεζική πρακτική και είναι παράνομο. Αν επιμείνετε θα αναγκαστούν να σας χρεώνουν κανονικά
Παράδειγμα 2ο. Έχετε ψωνίσει ποτέ ξένο συνάλλαγμα; Αν ναι, θα δείτε στις χρεώσεις πέραν από τις συνήθεις, ένα ποσό ισον με 0.5% του ποσού της συναλλαγής. Αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό θα πει κάποιος. Και όμως στα δισεκατομύρια των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα (ταξίδια αναψυχής και επαγγελματικά, φοιτητικά εμβάσματα, εισαγωγές εμπορευμάτων κλπ) φανταστήκατε πόσα βγάζουν χωρίς ουσιαστικά να προσφέρουν οτιδήποτε που να δικαιολογεί την επιπρόσθετη χρέωση.
Παράδειγμα 3ο. Αγοράστε μια μέρα 100 λιρών ευρώ και πουλήστε τα αμέσως πίσω. Πόσα θα πάρετε; Αν πάρετε περισσότερα από 91 λίρες θα είστε τυχεροί. Η ψαλίδα τιμής αγοράς και τιμής πώλησης ανέβηκε σιγά σιγά στο 8%+. Μεχρι που θα την φτάσουν οι αθεόφοβοι.
Παράδειγμα 4ο. Ξέρετε πόσα χρεώνουν για την εξαργύρωση μιας επιταγής αν ο λογαριασμός σας παρουσιάζει υπέρβαση. Έξι λίρες παρακαλώ. Με ποιό συνταγματικό δικαίωμα καθόρισαν ποινές λες και είναι δικαστές;
Παράδειγμα 5ο. Τα επιτόκια για ειδικά δάνεια είναι εξωφρενικά. Ειδικά αν δεν καλύπτονται με 4-5 λογιών εξασφαλίσεις. Και αν δεν τα παζαρέψεις μπορούν να φτάσουν και 3% πανω από το βασικό επιτόκιο.
Παράδειγμα 6ο. Δεν χάνουν ευκαιρία να σου πουλούν αχρείαστες ασφάλειες ζωής με σχεδόν καθε δάνειο. Και αν έχεις ανάγκη τα λεφτά και δεν μπεις στη διαδικασία να αμφισβητίσεις τη ανάγκη για ασφάλεια σε γδέρνουν. Δεν θα συνεχίσω με παραδείγματα αλλά αν αναπτυχθεί συζήτηση θα προσθέσω μερικά ακόμα. Το ερώτημα είναι ποιός τους καλύπτει. Πώς μπορούν να κάθονται και να συμφωνούν και να μας κλέβουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αν αυτό δεν είναι καρτέλ τότε τι είναι; Γιατί ο Γενικός εισαγγελέας δεν επεμβαίνει αυτεπάγγελτα;
Η γνώμη μου είναι πως οι τράπεζες έχουν την πλήρη κάλυψη των πολιτικών, των παπάδων των δικαστών, του μεγάλου κεφαλαίου, των μασόνων και γενικά της συμμορίας της μάσας. Και εκμεταλλεύονται την άγνοια και την ανεχτικότητα μας, την απάθεια, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία μας.
Τελικά ποιός ληστεύει ποιόν;
Φίλοι μπλόγκερς και λοιποί αναγνώστες αν θέλετε τη συμβουλή κάποιου που γνωρίζει, σε καποια περίπτωση που η τράπεζα σας νομίζετε ότι σας κλέβει παρακαλώ ρωτήστε με. Ας αρχίσουμε σιγά σιγά να αντιδρούμε. Cheers
16 σχόλια:
Τα μπλογκς παρακολουθεί τα ο "Πολίτης"; Κάποθεν πρέπει να ξεκινήσει μια μεγαλύτερου κύρους αντίδραση, και να ενημερωθεί και ο κόσμος (ΚΑΙ γι'αυτό το θέμα).
"...Η γνώμη μου είναι πως οι τράπεζες έχουν την πλήρη κάλυψη των πολιτικών, των παπάδων των δικαστών, του μεγάλου κεφαλαίου, των μασόνων και γενικά της συμμορίας της μάσας...."
Antistrofa lebenti mou, antistrofa. Einai oloi aftoi pou exoun tin kalipsi tvn trapezwn. Gkegke?
Η σχέση που έχει αυτός που έχει λογαριασμό στην τράπεζα, είναι συνηθισμένο contractual relationship που ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει. Αν δεν σου αρέσει το contract που σου προσφέρουν, είτε δεν το κάνεις, είτε σηκώνεσαι και φεύγεις.
Η τράπεζα είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία άρα το Σύνταγμα και ο Θεός δεν θα επέμβουν αν χρεώνει υπερβολικά ή παράλογα. Με λίγα λόγια, κάτσε τη μάππα χαμέ, σαν ιδιωτική επιχείρηση σκοπό έχει να βγάλει κέρδος.
Σταμάτάτε να περιμένετε το "κράτος" να σας σώσει. Θα γίνουμε όπως τους γραφικούς καλαμαράδες που το νύχι τους να κοπεί, τους φταίει το κράτος.
Τι πιο σωστό πράγμα που είπες είναι ότι εδώ υπάρχει καρτέλ και αυτή ακριβώς η σχέση καρτέλ πρέπει να καταπολεμηθεί. Εδώ αρμόδια να επέμβει είναι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και όχι ο Εισαγγελέας ή η Κυβέρνηση. Νομίζω (not sure) ήδη έγινε σχετική έρευνα και επιβλήθηκε κάποιο είδους πρόστιμο.
δεν έχεις απαραίτητα άδικο, αλλά τα παραδείγματα σου καταρρίπτονται/δικαιολογούνται εύκολα.
Η Δρακούνα έχει δίκιο εδώ. Βασικά σε χρεώνουν για την εξυπηρέτηση που σου κάνουν. Πιάνεις και εσύ τόκους και βασικά, επειδή αυτοί ξέρουν όλα τα "κόλπα" μπορούν να βγάζουν και έξτρα (π.χ. με το ξένο συνάλλαγμα , αλλά τούτο μπόρεις να το κάνεις και εσύ σαν ιδιώτης - αγοράζεις το Α συνάλλαγμα και μετά πουλάς το να πάρεις το Β και βγάζεις κέρδος). Το θέμα είναι ο κάθενας να είναι ενήμερος για τα επιπλέον κόστα για να κερδίζει και αυτός από την τράπεζα όσο περισσότερο μπόρει.
Αγαπητή Δρακούνα,
ευχαριστώ για το μάθημα Πολιτικής Οικονομίας.
Καλού κακού όταν θα κάνεις κάποια συμαντική συναλλαγή με τράπεζα να θυμάσαι τα πιο πάνω. Και αν θέλεις τη συμβουλή μου παζάρεψε τους σαν άραβας. Τα περιθώρια τους για εκπτώσεις είναι τεράστια. Και ρίχνε και καμιά ματιά στη στήλη "ημερομηνία αξίας" της κατάστασης λογαριασμού σου.
η πιο απλή λύση είναι φυσικά να μη χρησιμοποιείς τράπεζες. μαζεύεις τα λεφτά σου κάτω από το στρώμα ή αν θες να είσαι πιο extreme μπορείς ακόμα και να επενδύσεις σε ένα χρηματοκιβώτιο.
αν χρειάζεσαι δάνειο, μπορείς να ψάξεις μόνος να βρεις άτομο να σε δανείσει. οι γονείς συνήθως είναι οι καλύτεροι lenders και οι μόνοι απ' ότι έχω ακούσει που δίνουν άτοκα δάνεια (και χωρίς έξοδα δανείου- εκτός αν μετράς ως έξοδο το χρόνο που θα σου πάρει να τους πείσεις)
εγώ ζω in the real world, αγαπητέ/ή themanbehindthewall.
φαίνεται το πέπλο ειρωνίας που κάλυπτε το προηγούμενο σχόλιό μου ήταν εξαιρετικά λεπτό. :)
Φίλοι μπλόκερς,
χαίρομαι που αναπτύχθηκε αυτή η συζήτηση γιατι σιγουρα στοχος μου δεν είναι να αρχίσουμε να πυρπολούμε καταστήματα τραπεζών αλλά να βαλουμε ένα λιθαράκι στον προβληματισμό του κόσμου σε ζητήματα αισχροκέρδειας όποθεν και αν προέρχονται.
Ο προβληματισμένος πολίτης είναι αυτός που θα αντιδράσει και θα περιορίσει τις απατεωνιές τους. Δεν τρέφω ουτοπίες ότι θα εκλείψουν. Εξάλλου είναι φαινόμενα σύμφυτα του συστήματος. Όμως ας καταφέρουμε να απότρέψουμε την εισαγωγή στον γενετικό κώδικα των παιδιών μας, της απάθειας ή και της ευχαρίστησης όποτε τους πιάνουν τον κόλο τότε κάτι θα πετύχουμε.
Φίλε themanbehindthewall πάνε αρκετά χρόνια που παροπλίστικα από τον ακτιβισμό (δρώντας καά το κλασσικό κυπριακό μοντέλλο) αλλα δεν το συγχώρεσα αυτό του εαυτού μου. Το σκουλούτζι ενν τζιαμέ
Cheers
Where there is skouloutzin there is elpida. Syfwnw oti To "no pasaran, re ppezebeggies" ginetai tziai stadiaka.
Twra na doumen pkoios en pounna mpei na gorasei thn Marfin-Laiki-Euterph tziai na doume poios enna pyrpolhsei pkoion
Θα ήθελα ο οικοδεσπότης να μας περιγράψει ένα παράδειγμα παζαρέματος με τις τράπεζες που ο ίδιος έχει κάνει - σαν Αραβας - για να μπορούμε και εμείς να το έχουμε υπ'όψιν μας όταν έρθει η ώρα.
Hope, by the way, is overrated.
Passenger,
όταν λέω σαν άραβας έχω στο νου μου τη ρήση "αράπικο παζάρι".
Ελπίζω να μήν ακουστεί σαν περιαυτολογία, αλλα στην εταιρεία που εργάζομαι αναγκάσαμε μεγάλη κυπριακή τράπεζα να πληρώσει σε μια περίπτωση 11000 λίρες και σε άλλη 5000. Η πρώτη αφορούσε τόκους που μας έφαγε πάνω σε κατάθεση ποσού κυμαινόμενου μεταξύ 5-10 εκατομμυρίων ξια περίπου 6 μήνες. Μετά από έλεγχο των καταστάσεων βρήκαμε ότι συστηματικά μας έδινε τόκο με επιτόκιο χαμηλότερο από το συμφωνημένο. Η δευτερη ήταν ακριβώς το αντίθετο. Τοκοι πληρωτέοι χρεώθηκαν με ψηλότερο επιτόκιο από το συμφωνημένο.
Βλέπεις Δρακούνα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν παίζουν τίμια ούτε καν με τους ατιμους νόμους του καπιταλισμού.
Μόλις την περασμένη βδομάδα Passenger 'παζάρεψα' το οικιστικό δάνειο φίλου μου με αποτέλεσμα να πετύχουμε καλύτερους όρους τόσο στο επιτοκιο όσο και στα arrangement fees και στο early repayment penalty. Και πίστεψε με όταν καταλάβουν ότι καταλάβεις είναι φοβερό πόσο εύκολα κάνουν τις παραχωρήσεις. Α, ναι! Οι βελτιώσεις στο οικιστικό δάνειο υψους 100.000 του φίλου μου θα έχουν σαν συνέπεια κέρδος που ξεπερνά τις 10.000 στα 30 χρόνια διάρκειας του δανείου.
Δρακούνα οι άνθρωποι εκπαιδευουν ακόμα και το προσωπικό τους να κλέβει. Δεν είναι απλά εφαρμογή των νόμων της οικονομίας.
Cheers
Παράτυπες χρεώσεις οποιουδήποτε είδους, εννοείται ότι δεν είναι μορφή καπιταλισμού αλλά fraud, ή απλά αθέτηση συμφωνίας.
Εγώ αναφέρθηκα στην πολιτική ιδιωτικής επιχείρησης να βγάλει κέρδος. Όλοι έχουμε ένα άλφα bargaining position, άλλοι πιο μεγάλο, άλλοι πιο μικρό. Όταν κάνεις negotiate το δάνειο σου, εννοείται θα προσπαθήσεις να πετύχεις το καλύτερο για σένα.
Δρακούνα είπε: "Παράτυπες χρεώσεις οποιουδήποτε είδους, εννοείται ότι δεν είναι μορφή καπιταλισμού αλλά fraud, ή απλά αθέτηση συμφωνίας."
Ακριβώς αυτό λέω και εγώ. Τουλάχιστον να παίζαν 'τίμια'. Αν αυτο που ονομάζεις fraud δεν είναι κλεψιά τότε τι είναι?
κάτω από το στρώμα...
Vedouina... που κοιμάσαι μάτια μου;
-> ένα Αγρινό φοράει το γλυκότερο του χαμόγελο <-
Δημοσίευση σχολίου