Που το πάει ο Χριστόφιας;
Τι γίνεται τελικά με το ΑΚΕΛ και τον Χριστόφια; Όλο και πυκνώνουν οι περιπτώσεις που τα βάζει με την κυβέρνηση που επέλεξε και τοποθέτησε στην εξουσία ο ίδιος. Γιατί αραγε; Μήπως δεν την ελέγχει στον βαθμό που θα ήθελε; Μήπως η σπουδή του οφείλεται σε αυθεντικό ενδιαφέρον για το βιοτικό επίπεδο του λαού; Ή μήπως ο καυγάς είναι για την καρέκλα; Υπάρχει δηλαδη περίπτωση να προετοιμάζει τη πλήρη ρήξη με τον Τάσσο και την δική του υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές.
Το αποκορύφωμα της σύγκρουσης ήταν η κατά μέτωπο επίθεση του κ. Χριστόφια εναντίον του υπουργού οικονομικών πάνω στο θέμα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Λες και πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου για τις μη προνομοιούχες τάξεις του λαού. Λες και τα τρία σεντς μείωση της τιμής του πετρελαίου θα έκαναν τη μεγάλη διαφορά. Προηγήθηκαν οι κόντρες για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και της αύξησης του αφορολόγητου εισοδήματος. Επίσης το ζήτημα της επαναφοράς της ΑΤΑ στα επίπεδα πριν το κουτσούρεμα της από την κυβέρνηση Κληρίδη.
Δεν θα σταθώ στο αν ο κ. Χριστόφιας έχει δίκιο ή όχι. Νομίζω ότι στα πιο πολλά έχει, αλλα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει τώρα που ο υπουργός με την πλήρη κάλυψη του Τάσσου εφαρμόζει μια καθαρά νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, ενάντια στη φιλοσοφία και σε πολλές πρόνοιες του προγράμματος συνεργασίας της τριμερούς.
Πάντως μέχρι σήμερα εκεί όπου ο Τάσσος έστεισε πόδι έκανε το δικό του. Ο Χριστόφιας πέραν από την φραστική διαφωνιά αρκείται πάντα να δηλώνει ότι αυτά που ενώνουν την τριμερή είναι λιγότερα από αυτα που την χωρίζουν. Μόνο αυτός ξέρει τι εννοεί, όταν η οικονομική πολιτική της κυβερνησης είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο ετεροβαρής σε βαρος των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων του λαού και από αυτη της κυβέρνησης Κληρίδη.
Σε ιδεολογικό επίπεδο τι είναι αυτό που ενώνει τους Ακελικούς με τον εθνικισμό και σωβινισμό του Λυσσαρίδη, του Κουλία , του Αγγελίδη, του Ομήρου και πάνω απ' όλα του Τάσσου; Σε πολιτικό επίπεδο τι κοινό μπορούν να έχουν οι Ακελικοί με τον συρφετό των πιο πάνω και άλλων απορριπτικών.
Μας μένει μια μόνο εξήγηση, γιατί παρ' όλες τις πάμπολλες αφορμές που του δόθηκαν ο κ. Χριστόφιας δεν προκάλεσε τη σύγκρουση παρά εκτονώθηκε με τη ήπια μέχρι έντονη διατύπωση της άποψης του που ήταν πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετη. Ξέρει ότι αν καταγγείλει τη συνεργασία, πρόσβαση στη εξουσία πάππαλλα. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση να βρεθεί αντιμέτωπος του Τασσου στις επόμενες προεδρικές δεν θα ήταν σοφό να ανοίξει μέτωπο τώρα, μια και το μεγάλο διάστημα μέχρι τις εκλογές δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του, δεδομένου του ελέγχου που ασκεί ο Τάσσος στα ντόπια ΜΜΕ.
Συμπέρασμα; Ούτε καταγγελία της τριμερούς, ούτε τον Χριστόφια ανθυποψήφιο τουΤάσσου θα δούμε. Οι διάφορες αψιμαχίες του κ Χριστόφια με την κυβέρνηση γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Γίνονται για να τονώσουν τον κομματικό πατριωτισμό των Ακελικών που μετά τον διασυρμό του κόμματος τους από τον Τάσσο τις κρίσιμες μέρες πριν το δημοψήφισμα αλλά και μετά κατ' επανάληψη, γίνεται ολοένα και πιο δυσκολο να συσπειρωθούν. Και αν στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις ο Χριστόφιας κατάφερε παρά τις απώλειες να διατηρήσει συμπαγή τη κομματική βάση, η προσπάθεια για επανεκλογή του Τάσσου θα είναι το πραγματικό τεστ. Τώρα θα φανεί πόσοι είναι εκείνοι οι Ακελικοί πού μεχρι σήμερα έδιναν απλά πιστωση χρόνου μπας και κάτι αλλάξει. Και επειδη μάλλον είναι πολλοί, θα δούμε τον κ. Χριστόφια ολοένα και πιο πολύ να σκληραίνει τη στάση του μπας και πείσει κάποιους να αναθεωρήσουν τη στάση του "να κοπεί το σhιέρι μου αν τον ξαναψηφίσω."
Φαίνεται ότι τα αρνιά ξυπνούν και όσο πιο πολλά αρνιά θα ξυπνούν τόσο πιο αλλοπρόσαλλη θα γίνεται η συμπεριφορά του κ. Χριστόφια. Διότι σαν πολιτικός της Μπρεζνιεφικής σχολής δεν είναι συνηθισμένος να του πηγαίνουν κόντρα. Αλλά επειδή ο καιρός του αναμφισβήτητου ηγέτη έχει για πάντα παρέλθει και επειδη τα αδικαιολόγητα δεν μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν θα δουμε τον κ. Χριστόφια σε πολύ πιο παράδοξες συμπεριφορές. Αυτό να το θυμάστε.
Πάντως ένα είναι σίγουρο. Ούτε οι πολιτικές, ούτε οι ιδεολογικές ούτε οι οικονομικές διαφορές δεν μετακινούν το ΑΚΕΛ από τη συμμαχία της μάσας. Η εγνοια τους είναι να μείνουν τα αρνιά στο μαντρί και γι' αυτό μέχρι τις εκλογές θα δούμε πολλά φαιδρά.
Εσείς τι λέτε;
5 σχόλια:
Αν έχει ο Χριστόφιας προβλήματα αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς λόγω πίεσης από ολοένα και περισσότερα ξύπνια αρνιά, και από το αδιέξοδα που με την πρωτοβουλία του έχει δημιουργήσει, έχει και ψυχίατρους να τον βοηθήσουν. Ένας αδιαμφισβήτητος ηγέτης με τόσους πιστούς συμβούλους θα έπρεπε να το ξέρει αυτό.
file mou, i couldnt agree more..
Kaustikos, poli kaustikos alla dikaios kai dikaiologimenos ... prospatho na ftiakso to diko mou blog alla ta ekama mamouri
ta leme Deutera file
Prin kamposo kero eipa se filo moy EDONopoulo..."min parakseneftis an brethite telika pro tou dilimatos tASSOS i Lillikas... (i tou pio tragikou Nikolaos i Lillikas...)"
Yposxethike pos an bgw alithinos tha mou stisi andrianda sto Mitsero.
Είμαστε τώρα στο 2008 kai ο χριστόφιας είναι πρόεδρος..
νομίζω ένα point το είχες φιλε
Δημοσίευση σχολίου